Asociale huurders laten puinzooi achter

De toiletpot is volgestopt met wc-papier en maandverband en de muren zijn ondergekalkt met verf. De koelkast stinkt ongelooflijk en de vaatwasser is uit het keukenblok gesloopt. Huisdieren waren volgens het contract niet toegestaan maar door de tuin liep zelfs een varken. Spullen uit het huis werden op marktplaats te koop gezet en in en om het huis was het een gigantische bende. En intussen moest de eigenares van het huis een langdurige procedure bij de rechter beginnen om deze huurders eruit te krijgen. En de borg en huur werden ook niet betaald.

Particuliere verhuurster Charlotte voelt zich machteloos. Haar huis in Kruisland is in november 2014 verhuurd aan een 29-jarig stel. Met de huurders die er daarvoor inzaten liep het ook prima en over de nieuwe huurders, K. en K., was ook niets negatiefs te vinden. "Wat ik kon checken als particulier verhuurder heb ik gedaan. Ik vond niets dat op zaken duidde die niet door de beugel konden." vertelt Charlotte.

Ze kwam er al snel achter dat dat geen gelukkige keus was. Charlotte spande een rechtzaak aan en de kantonrechter vonniste eind maart dat K. en K. de achterstallige huur van duizenden euro's moesten betalen en het huis in goede staat moesten achterlaten. "Maar ze waren half maart al vertrokken. Zonder iets op te ruimen, uiteraard. We zijn dit weekend bezig om het leeg te ruimen. We zullen alles opnieuw moeten schilderen en repareren voordat de makelaar weer kan langskomen met potentiële kopers. Ik heb berekend dat deze ellende me zo'n 30.000 euro kost," verzucht Charlotte. Ze verwacht niet dat ze nog geld zal terugzien van het duo.

De advocaten van het duo willen niet reageren op de kwestie. Inmiddels hebben K. en K. weer een ander huis gevonden, nu in Roosendaal. "Dat is mijn grote frustratie. Dit stel heeft ook in Veen en Dordrecht een spoor van vernieling achtergelaten. Ze lijken met alles weg te komen, en anderen zitten met de kosten.''