FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 augustus 2015

Skeeleraar (30) geschept en overleden

Een verkeersongeluk bij Callantsoog in Noord-Holland heeft vrijdag aan het begin van de avond het leven gekost aan een 30-jarige skeeleraar. Dat heeft de politie laten weten.

Het slachtoffer, afkomstig uit Julianadorp (gemeente Den Helder), werd op een parallelweg van de N9 aangereden door een busje. De bestuurder is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De weg was enige tijd afgesloten voor onderzoek.

Skeeleraar (30) geschept en overleden
Skeeleraar (30) geschept en overleden (Foto: ANP)

Link dode A73 met liquidatie crimineel België

Er is een link tussen de man die donderdag dood werd gevonden op de A73 en de liquidatie van de Belgische topcrimineel Silvio Aquino. De vermoedens over het verband tussen beide zaken bestonden al, maar werden vrijdagavond pas door het Belgische Openbaar Ministerie in Hasselt bevestigd.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie in Limburg bevestigde vrijdag dat de A73-zaak is overgedragen aan Hasselt omdat het "zwaartepunt van het onderzoek" naar België is verhuisd.

Ambulancemedewerkers vonden donderdagmiddag rond 13.00 uur een dode man naast een auto aan de A73 in Roermond. Direct daarna gingen drie onbekende mannen er in een beige Jaguar met valse kentekenplaten vandoor. De politie bekeek vrijdag beelden die zijn gemaakt met de vaste camera's die bij die plek hangen.

Vlak voordat de ambulancemedewerkers de man vonden, werd Aquino in Opglabbeek klemgereden en doodgeschoten. De vier mannen die de liquidatie voltrokken zouden zijn vermomd als nepagenten. Aquino stond met twee broers en 35 andere beklaagden terecht in een rechtszaak over cocaïnesmokkel.

Link dode A73 met liquidatie crimineel België
Link dode A73 met liquidatie crimineel België (Foto: ANP)

Vrijspraak voor geldloper Brink's

Geldloper Bas Z. is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij ruim twee jaar geleden in Hilversum 176.000 euro zou hebben verduisterd. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vrijdag dat er onvoldoende bewijs is dat de man het geld achterover heeft gedrukt.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 16 maanden cel geëist tegen Z. De Haarlemmer zou het geld begin juni 2013 in Hilversum hebben buitgemaakt toen hij als geldloper voor Brink's twee pinautomaten moest bijvullen.

Volgens de rechtbank is gebleken dat het geld in de pinautomaten op 31 mei voor de laatste keer is geteld. Tussen die datum en het moment dat Z. de automaten begin juni aandeed, hadden ze tweemaal een zogenoemde servicebeurt gehad. De rechtbank zei dat ,,niet uit te sluiten is" dat de verduistering toen is gebeurd. De schadeclaim van Brink's - dat het vermiste geld bij Z. wilde terughalen - werd afgewezen.

Z. toonde zich opgelucht. Hij heeft steeds alles ontkend. Zijn advocaat Richard van der Weide vroeg tijdens de behandeling van de zaak vrijspraak. Volgens hem was er geen spoortje bewijs.

Vrijspraak voor geldloper Brink's
Vrijspraak voor geldloper Brink's (Foto: ANP)

Dost wijst Wolfsburg de weg tegen Schalke 04

De overwinning die VfL Wolfsburg boekte op Schalke 04 had nog wel wat voeten in de aarde, maar na de rust sloeg de nummer twee van vorig seizoen toe. Het werd 3-0. Het was wisselvalligheid troef in Wolfsburg. Waar Bas Dost bij de thuisploeg in de basis mocht beginnen, terwijl Klaas-Jan Huntelaar die eer was toegedaan bij Schalke 04. In de eerste helft maakten de ploegen er al met al een gelijkwaardige pot van.

De eerste helft tussen was simpelweg in drie delen op te splitsen: één waarin Wolfsburg de bovenliggende partij was, één waarin Schalke het heft in handen nam en één waarin voor beide ploegen de storm ging liggen. Alleen Dost stak boven het maaiveld uit met een droomdoelpunt.

De Nederlandse spits stond in de zeventiende minuut aan het eindstation van een geweldig aanval van Wolfsburg. De bal werd in totaal twintig keer rondgespeeld voordat Dost met een volley vanaf vijf meter de bal onhoudbaar binnenschoot.

Huntelaar had daarna nog wel een kans op de 1-1, maar de international miste scherpte. Het zorgde ervoor dat Wolfsburg de voorsprong in de tweede helft kon uitbreiden, waardoor de drie punten in de tas waren voor Wolfsburg.

In de 59ste en 61ste minuut trof Wolfsburg doel door respectievelijk Ricardo Rodriguez en Timm Klose. Daarmee was de buit binnen. Wolfsburg ligt op koers om ook dit seizoen te stunten in de Bundesliga. Met Dost, die vlak voor tijd naar de kant werd gehaald, als een van de grote aanjagers.

Volendam verspeelt eerste punten, Telstar wint

De koploper in de Jupiler League heeft vrijdag voor het eerst dit seizoen punten verspeeld. FC Volendam speelde in het eigen stadion met 1-1 gelijk tegen VVV-Venlo. De doelpunten vielen laat in de wedstrijd. Vito van Crooy zette de bezoekers uit Limburg twee minuten voor tijd op voorsprong, maar Ties Evers redde een minuut later met een geplaatst schot een punt voor de thuisclub.

De ploeg van trainer Robert Molenaar blijft niettemin de ranglijst aanvoeren met dertien punten uit vijf duels. Achilles '29 kan zondag bij winst op Go Ahead Eagles op gelijke hoogte komen.

Helmond Sport profiteerde niet. De nummer drie in de stand had lang zicht op een zege tegen NAC Breda, maar de goal van Aleksandr Bjelica kort na rust bleek niet voldoende. Kevin Brands bracht de Bredanaars kort voor het eindsignaal op gelijke hoogte: 1-1.

FC Eindhoven vierde een ruime overwinning op MVV: 4-1. De Maastrichtenaren kwamen nog wel op voorsprong door een treffer van Luca Polizzi, maar Eindhoven kantelde de wedstrijd volledig met drie doelpunten binnen tien minuten. Roald van Hout scoorde in de 35e en 38e minuut, Anthony van den Hurk in de 39e. Chiró N'Toko maakte in de tweede helft de vierde goal van de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag, die klom naar de vijfde plaats.

Telstar boekte zijn eerste overwinning van deze competitie: 2-1 tegen FC Emmen. Almere City FC nam de laatste plaats over na een kansloze nederlaag tegen Fortuna Sittard: 0-3.

WK Atletiek dag 8: Vijftig kilometer snelwandelen

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De dag begint al om 01.30 uur Nederlandse tijd met een nummer dat alleen haters en liefhebbers kent, iets tussen die twee lijkt onmogelijk: de 50 kilometer snelwandelen. De race zal drie uur en een minuut of veertig duren en vooral in Slowakije kijkt men er erg naar uit. Matej Toth is namelijk de grote favoriet nadat hij in maart van dit jaar voor eigen publiek in Dudince naar 3:34,38 uur wandelde, de derde tijd ooit. Volgens berichten uit zijn trainingskamp is hij op het moment nog beter in vorm dan in maart, dus er wacht de kijkers mogelijk iets heel moois. De 32-jarige Slovaak doet al sinds 2004 mee aan de grote toernooien, maar kwam pas recentelijk goed op gang nadat hij de focus verlegde van de 20 naar de 50 kilometer. Op de Spelen van Londen werd Toth zevende, twee jaar geleden pakte hij de vijfde plek op het WK in Moskou.  

De grootste concurrent van Toth is er helaas niet bij. Yohann Diniz liep vorig jaar op het EK, waar Toth zilver pakte, naar goud in een nieuw wereldrecord van 3:32,33 uur, maar is geblesseerd. Met afwezigheid van de geschorste Russische toppers, zoals nummer twee aller tijden Denis Nizhegorodov en de olympisch kampioen Sergey Kirdyapkin, ligt de strijd om de medailles volledig open. Noemenswaardig zijn de Japanners Hiroki Arai en Takayuki Tanii, maar vooral de Australiër Jared Tallent heeft goede papieren. Hij won al twee keer olympisch zilver en twee keer WK-brons op de 50 kilometer. Het kan echter zomaar zijn dat hij over enkele jaren dubbel olympisch kampioen en wereldkampioen is: de zilveren medailles pakte hij achter bewezen dopeurs Alex Schwazer (2008) en Kirdyapkin (2012), terwijl hij in 2011 brons pakte achter de gedopeerde Sergey Bakulin en Nizhegorodov. Mikhail Ryzhov, eveneens een 'vuile' Rus, pakte twee jaar terug zilver, voor Tallent en achter de Ierse wereldkampioen Rob Heffernan, vandaag weer een van de uitdagers. Let tot slot ook op de Spanjaard Jesus Angel Garcia, die met zijn twaalfde WK-deelname een record vestigt.

Matej Toth is na EK-zilver van vorig jaar de favoriet om vannacht naar de wereldtitel te wandelen (Foto: Getty)

Tijdens het snelwandelen gaat ook de tienkamp weer verder, maar de aandacht zal ook vooral gericht zijn op de estafettes. Op de 4x400 en 4x100 meter worden bij de mannen en vrouwen de series gelopen, met op de sprints ook Nederlandse deelname. Wie er precies gaan lopen is nog niet helemaal zeker, maar dat Dafne Schippers weer in actie gaat komen in de series lijkt niet te vermijden. Nederland zal de wereldkampioen op de 200 meter hard nodig hebben in de strijd tegen de VS en Trinidad & Tobago, waarbij de beste drie plus de twee snelste verliezende teams naar de finale gaan. De Amerikanen vallen het hele WK op alle fronten tegen en zullen het hier om onduidelijke redenen waarschijnlijk moeten doen zonder Tori Bowie, die brons won op de 100 meter. Trinidad & Tobago is daarentegen zeer goed bezig, met twee finaleplekken op de 100 meter. Met wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce in de gelederen mag duidelijk zijn dat Jamaica echter de grote favoriet voor goud is.

Dafne Schippers moet nog twee keer alles uit de kast halen om Nederland als outsider een medaille te bezorgen op de 4x100 meter (Foto: Getty)

Ook de Nederlandse mannen komen in actie op de 4x100 meter, onder leiding van Churandy Martina. Met onder meer Jamaica, Canada en Zuid-Afrika als concurrenten zal het knap lastig worden om de finale te bereiken. De VS is hier de favoriet op goud, nadat de 100 meter bij de mannen een van de weinige sterke evenementen was voor het land: Justin Gatlin pakte zilver, Trayvon Bromell greep brons en Mike Rodgers en Tyson Gay werden vijfde en zesde op de 100 meter. Jamaica heeft wereldkampioen Usain Bolt, maar met een voor het land opvallend zwak team zal goud lastig worden. Vlak ook het Canada van Andre de Grasse en het Zuid-Afrika van Anaso Jobodwana niet uit. 

Er staan vandaag nog vier andere finales op het programma, met twee technische onderdelen. Ten eerste het hoogspringen bij de vrouwen, waar Anna Chicherova haar wereldtitel van 2011 terug hoopt te winnen. Piotr Malachowski gaat voor goud bij het discuswerpen, waar de Belg Philip Milanov een uitstekende medaillekans heeft. Op de 5000 meter bij de mannen gaat Mo Farah proberen om voor de zoveelste keer een gouden medaille te pakken. De concurrentie zal vooral van twee jonge Ethopiërs moeten komen: Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet. Kejelcha is officieel pas achttien jaar - er wordt nogal aan getwijfeld - en is regerend wereldkampioen junioren. Dit jaar maakt hij een enorme progressie door, met de winst in de Diamond League in Rome als voorlopig hoogtepunt. Gebrhiwet pakte in Moskou twee jaar terug al WK-zilver achter Farah en hoopt zijn rivaal nu eindelijk te verslaan.

De officieel achttienjarige Kejelcha verslaat Farah in de series eerder dit WK en lijkt nu de grootste uitdager om de olympisch- en wereldkampioen te onttronen (Foto: Getty)

Tot slot hebben we nog de 800 meter bij de vrouwen, helaas zonder Sifan Hassan. Eunice Sum domineert deze afstand al twee jaar en is de topfavoriete voor goud. Het was echter vooral Melissa Bishop die in de halve finales enorm veel indruk maakte, maar het valt nog te bezien of de Canadese haar prestatie kan herhalen. Marina Arzamasova uit Wit-Rusland is eigenlijk altijd goed, terwijl Rababe Arafi namens Marokko voor de medailles gaat. Een van de outsiders is Renelle Lamote, de Française die dit jaar een flinke stap voorwaarts heeft gezet.

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:30 50 kilometer snelwandelen mannen Ja
03:00 Tienkamp, 110 meter horden (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
04:05 Tienkamp, discuswerpen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
04:15 Series 4x400 meter vrouwen Nee
04:40 Series 4x400 meter mannen Nee
06:00 Series 4x100 meter vrouwen (Nederland) Nee
06:20 Series 4x100 meter mannen (Nederland) Nee
07:15 Tienkamp, polsstokhoogspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
11:00 Tienkamp, speerwerpen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
12:30 Finale hoogspringen vrouwen Ja
13:15 Finale 800 meter vrouwen Ja
13:30 Finale 5000 meter mannen Ja
13:50 Finale discuswerpen mannen Ja
14:10 Tienkamp, 1500 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Ja
14:45 Finale 4x100 meter vrouwen (evt Nederland) Ja
15:10 Finale 4x100 meter mannen (evt Nederland) Ja

Erfgenamen Robin Williams ruziën over fietsen

De weduwe van Robin Williams en zijn drie kinderen voeren nog steeds een strijd over zijn erfenis, waaronder zijn peperdure collectie racefietsen.

De advocaat van Susan Williams, de weduwe, vroeg vrijdag aan een rechtbank van San Francisco om een besluit te nemen in het aanhoudende conflict met de kinderen Zachary (32), Zelda (26) en Cody (23).

De nalatenschap van de acteur, die vorig jaar op 63-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, bestaat onder meer uit een collectie fietsen, waaronder een paar zeer zeldzame exemplaren die enkele tienduizenden euro's waard zijn. De advocaat van de kinderen zegt volgens TMZ dat het testament geen twijfel laat bestaan over wie wat krijgt en vindt de bemoeienis van een rechter daarom overbodig.

Beide kampen ontmoeten elkaar volgende week opnieuw in een laatste poging tot een oplossing te komen zonder een rechter.

Erfgenamen Robin Williams ruziën over fietsen
Erfgenamen Robin Williams ruziën over fietsen (Foto: BuzzE)

Uitslag Willem II - N.E.C. Nijmegen

N.E.C. Nijmegen heeft de tweede zege van dit Eredivisieseizoen geboekt. De Nijmegenaren zegevierden uit bij Willem II met 0-1 dankzij een goal van Navarone Foor en klimmen hierdoor naar een voorlopig zesde plaats op de ranglijst. Willem II staat veertiende met twee punten uit vier duels.

Navarone Foor maakte het enige doelpunt in Tilburg (Pro Shots/ Kay Int Veen)
Navarone Foor maakte het enige doelpunt in Tilburg (Pro Shots/ Kay Int Veen)

Willem II

0 - 1

N.E.C. Nijmegen

    64' Foor
 
Gele kaart: Ojo, Van der Struijk (Willem II), Santos (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers (Zivkovic/78)
Ojo
Falkenburg (Andersen/71)
S.Wuytens
Van der Velden (Mathieu/81)
Braber
De Sa
  Halldórsson
Kane
Van Eijden
Golla
Buysse
Ritzmaier (Woudenberg/85)
Bikel
Foor
Rayhi (Emilsson/61)
Santos
Sleegers (Breinburg/46)

AEX sluit bizarre week met winst

De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Daarmee kwam er een positief einde aan een bizarre beursweek. Daarin werd maandag het grootste dagverlies sinds de financiële crisis geleden en keerde de hoofdindex van het Damrak vervolgens met vallen en opstaan weer terug op het niveau van eind vorige week.

De AEX sloot vrijdag met een winst van 0,6 procent op 445,96 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 665,93 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,4 en 0,9 procent. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,2 procent in.

De AEX eindigde vrijdag ondanks het enorme verlies van 'Black Monday' iets hoger dan een week eerder. Sinds begin deze maand leverde de index met 25 Amsterdamse hoofdfondsen al wel 12 procent in.

Randstad was met een verlies van 3,4 procent hekkensluiter in de AEX. Volgens analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen heeft de uitzender last van mogelijke nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten, waardoor tijdelijke werknemers bij franchise-onderdelen dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen eisen als bij het moederbedrijf.

Ook Gemalto hoorde weer bij de verliezers. De digitaal beveiliger leverde 3 procent in, nadat tegenvallende halfjaarcijfers donderdag al ruim 12 procent aan beurswaarde hadden gekost.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak was een van de koplopers in de AEX met een winst van bijna 3 procent, na een adviesverhoging door ABN Amro. Olieconcern Shell profiteerde van de sterke opleving van de olieprijzen en kreeg er 2,5 procent bij.

De olieprijzen gingen vrijdagmiddag opnieuw hard omhoog, na de sterkste opleving in jaren een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 45,21 dollar. Brentolie werd ruim 5 procent duurder en kostte 50,18 dollar per vat.

Bij de kleinere bedrijven verloor Inverko bijna een kwart van zijn beurswaarde. Het recyclingbedrijf heeft een tegenvallend halfjaar achter de rug en zakte in de rode cijfers.

In Parijs daalde Hermès 1,4 procent, hoewel de Franse verkoper van luxeartikelen in de eerste helft van dit jaar goede zaken heeft gedaan. De winstgevendheid neemt volgens Hermès dit jaar wel iets af.

De euro was vrijdag aan het einde van de middag 1,1175 dollar waard, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op donderdag.

AEX sluit bizarre week met winst
AEX sluit bizarre week met winst (Foto: ANP)

Baby doodgebeten door ratten in India

In de Indiase plaats Guntur is een baby van tien dagen oud door ratten doodgebeten. Dit beweren althans zijn ouders, het ziekenhuis waar de baby om het leven kwam bagatelliseert de zaak: ”Er waren inderdaad wat knaagdieren, maar daardoor is het kleintje niet overleden” aldus de directeur.  Volgens het ziekenhuis is het ventje overleden aan de complicaties na een operatie.

De ouders zouden dagenlang gesmeekt hebben bij het personeel om de ratten van de afdeling te verwijderen. Tevergeefs zo blijkt. Chavali Lakshmi, de moeder, vertelde aan Indiase media: “De ratten knabbelden aan het linkeroogje, gezichtje, borstkas en handjes van onze baby toen hij in de couveuse lag.” Volgens haar hebben de artsen niets gedaan en lieten ze de baby gewoon in een plas bloed liggen. Het verhaal wordt nog schrijnender als vader Nagaraju vertelt dat hij te horen kreeg 'dat het allemaal zo erg niet was omdat ze al een zoon van twee hebben.' 

Momenteel loopt er een ministerieel onderzoek naar de handelswijze van het ziekenhuis en zijn er drie personeelsleden van de betreffende afdeling op non-actief gesteld.

Let op: de volgende beelden kunnen schokkend zijn! 


Verdachten azc - branden Duitsland aangehouden

De Duitse politie heeft vrijdag drie mensen aangehouden die worden verdacht van brandstichting in een onderkomen van asielzoekers in Salzhemmendorf, vlakbij Hannover. Het gaat om twee mannen van 24 en 30 jaar oud en een vrouw van 23. "Er zijn ook bekentenissen", aldus minister-president Stefan Weil van de deelstaat Nedersaksen tegen tv-zender NDR.

Bij de aanslag vrijdag in Salzhemmendorf werd een molotovcocktail door de ruit van een appartement gegooid waar een moeder en drie kinderen verbleven. Ze raakten niet gewond omdat ze in een andere kamer verbleven.De politie gaat er vanuit dat het om een gerichte aanslag ging.

In Aue, in het oosten van Duitsland, ontstond vrijdag ook brand in een accommodatie voor asielzoekers. Daar werd volgens lokale media een oudere man gearresteerd.

Verdachten azc-branden Duitsland aangehouden
Verdachten azc-branden Duitsland aangehouden (Foto: ANP)

Wall Street komt bij van hectische week

De aandelenbeurzen in New York toonden vrijdag weinig beweging. Beleggers namen een adempauze na het stevige herstel van de voorgaande twee dagen, dat volgde op de grote verliezen aan het begin van de tumultueuze beursweek.

Een klein halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 16.576 punten. De S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1980 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 4808 punten.

De S&P 500 staat ondanks de verliezen van maandag en dinsdag een fractie hoger dan de slotstand van vorige week vrijdag. De breed samengestelde graadmeter verloor deze maand echter al 6 procent en ligt daarmee alsnog op koers voor de slechtste maand sinds mei 2012.

Fed

In de markten heeft de paniek rond China weer plaatsgemaakt voor de vraag op welk moment de Fed de rente in de VS zal verhogen. Fed-vicepresident Stan Fischer liet vrijdag weten dat wat hem betreft alle mogelijkheden voor de rentevergadering van september nog op tafel liggen. "We hebben nog twee weken, we kunnen nog afwachten hoe nieuwe economische cijfers eruitzien", zei hij bij de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat consumenten in de VS in juli 0,3 procent meer hebben uitgegeven dan een maand eerder. De bestedingen, die samen goed zijn voor ruim 70 procent van de Amerikaanse economie, zijn het derde kwartaal daarmee positief begonnen.

Dow Jones

De Dow Jones werd aangevoerd door oliereus Chevron, die ruim 3 procent meer waard werd, mede dankzij de verdere opmars van de olieprijs. Na de plus van ruim 10 procent op donderdag, ging de prijs van Amerikaanse olie vrijdag nog eens met bijna 7 procent omhoog, naar 45,44 dollar per vat.

Wal-Mart sloot met een verlies van 2,1 procent de rij van dertig hoofdfondsen. Farmaceuten Pfizer en Johson & Johnson stonden met minnen van bijna 2 procent ook in de onderste regionen van de Dow.

Euro

Grondstoffenbedrijf Freeport-McMoRan won ruim 2 procent. Donderdag meldde de bekende investeerder Carl Ichan een belang van 8,5 procent te hebben genomen in het bedrijf. Hij wil met bestuurders in gesprek over de hoge kosten van het concern.

De euro was vrijdag aan het begin van de avond 1,1185 dollar waard, tegen 1,1175 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Wall Street komt bij van hectische week
Wall Street komt bij van hectische week (Foto: ANP)

Mogelijk kindermisbruik in AZC Bellingwolde

De politie in Bellingwolde onderzoekt mogelijk kindermisbruik in het asielzoekerscentrum. Een zesjarig meisje zou tegen haar moeder hebben verteld dat een mannelijke medebewoner haar heeft misbruikt. Behalve het verhaal van de zesjarige zouden er nog twee meldingen bij de politie zijn binnen gekomen.

De politie heeft inmiddels bevestigt dat het de zaak in onderzoek heeft. Een verdachte heeft ze nog niet aangehouden. Op dit moment worden de kinderen in speciale verhoorkamers verhoord volgens een woordvoerder. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wilde niet reageren en verwijst naar de politie.

De Boer gelooft in Europese overwintering

Trainer Frank de Boer denkt dat Ajax in de Europa League de groep met Fenerbahçe, Celtic en Molde FK moet kunnen doorkomen. "Het zijn goede tegenstanders, maar we zijn zeker niet kansloos", zei De Boer vrijdag na de loting. "Ik heb er geloof in dat we de volgende ronde kunnen halen." De Amsterdamse ploeg begint in groep A met een thuiswedstrijd tegen Celtic op 17 september.

Met Fenerbahçe, de club van Robin van Persie, en Celtic treft Ajax twee ploegen van naam. "Naast dat het historisch heel mooie clubs zijn, behoren ze ook tot de beste clubs qua sfeer. Wat dat betreft gaan we in drie fantastische stadions spelen en kunnen onze jongens veel ervaring op gaan doen", zei De Boer. "Maar het gaat natuurlijk ook om prestaties." De Ajax-trainer noemde Molde "een onbekende tegenstander", waarvan hij alleen weet dat de Noren in een "schitterend stadion" voetballen.

De Boer ziet Fenerbahçe als favoriet in de groep. "Ik denk dat Celtic en Ajax vervolgens op de tweede plaats komen en ik acht ons zeker niet minder dan de Schotten. De volgende ronde bereiken is een realistisch doel."

De Boer gelooft in Europese overwintering
De Boer gelooft in Europese overwintering (Foto: ANP)

Schippers: "Ik weet dat ik schoon ben"

Dafne Schippers kreeg vrijdag bij de persconferentie meteen vragen over doping. De winnares van het goud op 200 meter bij de WK atletiek in 21,63, de vierde tijd ooit gelopen door een vrouw, pareerde met haar gebruikelijke antwoord. "Ik weet van mezelf dat ik schoon ben en alle controles heb gehad."

Journalisten vroegen Schippers of zij zich nu de wereldrecordhoudster op de dubbele sprintafstand voelt. De Amerikaanse atletes Florence Griffith-Joyner (21,34 en 21,56) en Marion Jones (21,62), de enige vrouwen die sneller hebben gelopen dan de Utrechtse, hebben een bedenkelijk verleden. Jones heeft dopegebruik bekend, bij Griffith-Joyner is het nooit bewezen, maar aan geruchten en speculaties heeft het nooit ontbroken bij Flo-Jo, die in 1998 onverwachts overleed op 38-jarige leeftijd.

"Ik hou het erop dat ik erg blij ben met de overwinning en met mijn tijd. Dat is alles wat ik er over wil zeggen. Ik zal hier echt wel even van moeten bijkomen. Ik weet nog niet wat me allemaal overkomt", zei Schippers.

Schippers: ik weet dat ik schoon ben
Schippers: ik weet dat ik schoon ben (Foto: ANP)

'Jeremy Clarkson grootverdiener bij Amazon'

Jeremy Clarkson gaat voor zijn nieuwe show bij Amazon ruim 13 miljoen euro per jaar verdienen. Dat is tien keer zoveel als wat de voormalige Top Gear-anchor bij de BBC toucheerde, weet Mirror. Daarmee wordt hij de best betaalde Britse televisiester ooit.

Enfant terrible Clarkson werd eerder dit jaar na een aantal incidenten de laan uit gestuurd door de BBC. Mede-presentatoren Richard Hammond en James May volgden. De tv-afdeling van Amazon haalde het trio binnen.

De internetgigant trekt 220 miljoen euro uit voor 36 afleveringen van de nieuwe auto-show. De overstap legt ook Hammond en May geen windeieren. Volgens Mirror worden beiden beloond met een jaarsalaris van bijna 10 miljoen euro.

'Jeremy Clarkson grootverdiener bij Amazon'
'Jeremy Clarkson grootverdiener bij Amazon' (Foto: BuzzE)

Indiase zusjes veroordeeld tot verkrachting

Twee jonge vrouwen in India zijn door de ongekozen mannelijke dorpsraad veroordeeld omdat hun oudere broer er met een getrouwde vrouw vandoor is gegaan. De raad is van oordeel dat de 23-jarige Meenakshi Kumari en haar 15-jarige zusje beiden verkracht moeten worden, en daarnaast naakt met zwartgeblakerde gezichten moeten rondlopen.

Ravi, de oudere broer, werd volgens Indiase media verliefd op een vrouw uit de hogere sociale klasse. De bewuste vrouw werd uitgehuwelijkt, maar wist te ontsnappen en ging er samen met Ravi vandoor. Hiervoor moeten zijn jongere zusjes nu dus boeten.

Amnesty International is een petitie gestart om de Indiase autoriteiten op te roepen de familie, die hun dorp is ontvlucht, in bescherming te nemen. De familie vreest voor hun leven, alsook voor het leven van de vrouw, die inmiddels van Ravi in verwachting is.

Ongekozen dorpsraden zoals deze komen veelvuldig in bepaalde delen van India voor. Ze bestaan vooral uit oudere mannen uit de sociaal hogere klasse en bepalen de sociale regels en interactie in de dorpen.

XCOM 2 uitgesteld tot februari

XCOM 2 is uitgesteld. De game zou eerst uitkomen in november, maar heeft een nieuwe datum gekregen: 5 februari 2016. De reden is het verkeerd inschatten van de ontwikkelingstijd  nodig hebben van meer tijd om de perfecte game te leveren.

''We hebben de lat hoog gelegd voor de sequel en het hele team werkt er hard aan om een goede opvolger van Enemy Unknown te leveren. We hebben meer tijd nodig om het de best mogelijke game te maken. We willen meer diepte, herspeelbaarheid en meer investeringen in jouw soldaten en dit geeft ons de tijd om aan onze beloften te voldoen,'' aldus de verklaring van de ontwikkelaar. We hopen het maar.

Bitchfight in het vliegtuig

Twee vrouwen die afgelopen woensdag op een vlucht van Jamaica naar de VS zaten, zijn in het vliegtuig in een opstootje verzeild geraakt. Een 61-jarige vrouw (Jean) die bij het raam zat, probeerde over haar 52-jarige buurvrouw (Mary) heen te klimmen, op het moment dat het vliegtuig naar een terminal op het New Yorkse vliegveld John F. Kennedy aan het taxiën was.

Mary pikte dit niet, en duwde haar buurvrouw van zich af. Hierop sloeg Jean Mary in het gezicht, waarna een mannelijke passagier trachtte de twee kemphanen uit elkaar te halen. Jean viel hem als dank aan met een scheermesje. Mary liet zich ook niet onbetuigd en spoot pepperspray in het gezicht van Jean. Hierop zag de piloot zich gedwongen om de deur te openen en Jean uit het vliegtuig te laten halen.

Zowel Jean als Mary werden gearresteerd wegens verboden wapenbezit. De heldhaftige passagier werd behandeld aan een snijwond in zijn arm, en diverse andere passagiers moesten behandelend worden voor ademhalingsklachten, veroorzaakt door de pepperspray.

Hoofdkwartier Kerstman gered van ondergang

Het hoofdkwartier van de Kerstman in Fins Lapland is behoed voor een bankroet. Een ander toeristisch bedrijf heeft een meerderheid van de aandelen gekocht en de belastingschuld van een paar ton voldaan.

Het hoofdkwartier ligt in de plaats Rovaniemi, bij de poolcirkel. Het was in de problemen geraakt door teruglopende bezoekersaantallen en een navordering van de belastingdienst. De koper van de aandelen is Lapland Safaris, dat tochten met rendieren en sneeuwscooters organiseert.

Toeristen kunnen in de attractie onder meer het hele jaar door met de Kerstman op de foto in zijn werkkamer. Jaarlijks komen er zo'n 300.000 bezoekers naar het centrum.

Hoofdkwartier Kerstman gered van ondergang
Hoofdkwartier Kerstman gered van ondergang (Foto: ANP)

Discriminatie: geen moskeebezoek onder werktijd

Een mohammedaan uit de voormalige Zweedse stad Malmö is erg boos op een Deense bouwonderneming. Hem werd namelijk een baan geweigerd omdat het bedrijf geen zin had om de man een uitzonderingspositie ten opzichte van de rest van het personeel te geven.

'Discriminatie', aldus de sollicitant. Een van zijn eisen was dat hij elke vrijdag, onder werktijd, een moskee zou kunnen bezoeken, iets waar bouwbedrijf inBlue uit Lund niet helemaal akkoord mee ging.

In de eerste instantie leek alles appel en ei te zijn. Het bouwbedrijf leek bereid te zijn de 42-jarige man een baan te gunnen. Het ging echter mis toen de werknemer in spe zijn toekomstige werkgever een mailtje stuurde met aanvullende eisen. Zo vond de man het belangrijk dat hij de tijd zou krijgen om vijf keer per dag richting Mekka te bidden en moest het ook maar kunnen om in de tijd van de baas een moskee aan te doen.

Blue vond dit uitermate bevreemdend en nodigde de man nogmaals uit voor een goed gesprek om enkele misverstanden uit de wereld te helpen.

"Hij behoort tot een speciaal islamitische geloofsleer waar onder andere geëist wordt zoveel mogelijk gelijkenis met Mohammed te vertonen, in klederdracht en uiterlijk. En het voorrecht om elke vrijdag tijdens werktijd een moskee te bezoeken. Ons personeel werkt door geheel Zweden, dan wordt het moeilijk om een moskee te vinden in een kleine stad. Dat geeft problemen met onze flexibiliteit. We hebben besproken wat dit zou betekenen voor inBlue”, verklaart personeelschef Ole Grönsborg. "Het werd ook duidelijk dat die zijn opleiding niet met goed resultaat heeft behaald, en de persoonschemie was niet tevredenstellend."

Duidelijk zaak, zou je denken. Simpelweg niet geschikt. Maar afgewezen moslim dacht hier heel anders over en stapte naar de vakbond Sac syndicalisten. Een club die in het -niet bepaald rechtse- Zweden, te boek staat als radicaal links.

Deze bond ging geheel mee met de gedachtegang van het slachtoffer en oordeelde dat meneer gediscrimineerd was op basis van zijn religie. Er is inmiddels een rechtzaak gestart waarin 10.000 euro wordt geëist wegen discriminatie en 3000 euro schadevergoeding. Sac financiert dit geintje en wil tevens teruggave van de kosten voor de rechtszaak.

"Hij is alleen maar op sollicitatiegesprek geweest en heeft geen dag gewerkt of arbeidscontract getekend. Wij hebben niets te bespreken met de vakbond", aldus Grönborg.

Grönborg wijst de vakbond er fijntjes op dat inBlue in de eerste instantie bereid was om deze islamitische meneer een baan te geven. Van discriminatie kan dus absoluut geen sprake zijn.

Haagse moslims starten discriminatiemeldpunt (Foto: ANP)
'In Zweden kan het erg warm zijn'

Verkerk wint brons op WK judo

Judoka Marhinde Verkerk heeft vrijdag voor het eerste succes van de Nederlandse ploeg op de WK in Astana gezorgd. Ze versloeg de Poolse Daria Pogorzelec in de strijd om het brons van de klasse tot 78 kilogram.

De 29-jarige Verkerk vierde in Kazachstan haar eerste bronzen medaille op een WK. Ze won in 2009 voor eigen publiek in Rotterdam al eens goud en greep in 2013 in Rio de Janeiro de zilveren plak.

De regerend Europees kampioene verloor in de kwartfinales het uitzicht op een tweede individuele wereldtitel. Ze was niet opgewassen tegen Audrey Tcheumeo, de nummer twee van het vorige WK uit Frankrijk. Daarvoor was won ze vrij eenvoudig van de Spaanse Laia Talarn en Sarah Mazouz uit Gabon.

Verkerk herstelde zich met een zege op de Britse Gemma Gibbons in de herkansing en won vervolgens ook de strijd om brons van de Poolse Pogorzelec.

Kim Polling slaagde er in de klasse tot 70 kilogram niet in om eremetaal te veroveren. In de herkansing verloor ze van de Française Fanny Estelle Posvite na een armklem. Bij de mannen strandden Guillaume Elmont en Noël van 't End in de categorie tot 90 kilogram al in de achtste finale.

Verkerk wint brons op WK judo
Verkerk wint brons op WK judo (Foto: ANP)

Naaktvoetballers gesommeerd op te hoepelen bij kleuters

De voetbaltraining van de mini’s op een sportcomplex in Rotterdam-Kralingen was net afgelopen toen een van de kleuters uitriep: “Wat is dat?” Er was een groep mannen aan komen lopen om op een aangrenzend veldje te gaan voetballen. Niks bijzonders, behalve dan dat ze poedelnaakt waren.

Hoewel de meeste kleuters al vertrokken waren met hun ouders, waren er toch nog enkele getuigen die moesten aanschouwen hoe de nudisten op het veld naast hen wilden gaan voetballen.  Een van de nog aanwezige trainers heeft de mannen gesommeerd om op te hoepelen aldus directeur Madelon Vos van Sporting Experience.

Hierop dropen de naakte mannen af naar een veld van de nabijgelegen club Antibarbari. Voorzitter Kim van der Spek van Antibarbari zegt niets met de actie van doen te hebben. Van der Spek: “We zijn hier sowieso fel op tegen en hebben geen idee wie erachter zit. Maar laat duidelijk zijn dat als een van onze leden hierbij betrokken zou zijn, dit ernstige gevolgen heeft voor zijn lidmaatschap.” Omdat de gemeente Rotterdam eigenaar is van het bewuste veld, kon Van der Spek zelf geen aangifte wegens schennispleging doen. Daarom heeft ze een melding van het voorval bij de gemeente neergelegd.

Campagne over 'ja' tegen te veel MDMA

Het gebruik van xtc lijkt onder jongeren normaal te zijn geworden én in de xtc-pillen zit veel meer van de werkzame stof MDMA. Veel jongeren en hun ouders weten niet dat er nu twee keer zoveel MDMA in xtc pillen zit, aldus de Stichting Ideële Reclame (SIRE), die daarom de campagne xtcfacts.nl heeft opgezet met de vraag : 'Slik jij zomaar alles?'

De afgelopen jaren is de hoeveelheid MDMA in xtc-pillen bijna verdubbeld, aldus SIRE, van gemiddeld 80 milligram in 2007 naar gemiddeld 135 milligram in 2013. 5,6 procent van de jongeren heeft het afgelopen jaar xtc geslikt en ook dat is volgens SIRE een verdubbeling ten opzichte van 2007. Soms worden er pillen gevonden die zelfs 250 milligram MDMA bevatten.

"Risico's van gebruik nemen bij hogere doseringen MDMA toe", zegt Sabine van Aken van SIRE. "Een veilige dosis bestaat niet. Dat weten veel jongeren niet. Dat weten veel ouders niet." Beide groepen kunnen meer informatie over MDMA goed gebruiken, vindt SIRE. In tv-spots verwijst SIRE op de website xtcfacts.nl en in de campagne wordt aandacht besteed aan "zowel de feiten als de fabels over xtc".

Een van de misverstanden die rond MDMA bestaan, is dat je er meer plezier aan beleeft naarmate de dosis hoger is. Dat is niet zo, meldt SIRE op basis van hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink. "Gebruikers hebben de beste ervaringen bij ongeveer 70 milligram. Hogere doseringen MDMA verhogen het geluksgevoel niet, maar gaan wel gepaard met meer risico's en bijwerkingen."

Campagne over 'ja' tegen te veel MDMA
Campagne over 'ja' tegen te veel MDMA (Foto: ANP)

Begrotingsstukken Prinsjesdag weer op straat

De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn opnieuw op straat komen te liggen. RTL Nieuws heeft de stukken ingezien en spreekt van een feestbegroting.

Behalve werkend Nederland gaan ook ouderen en uitkeringsgerechtigden erop vooruit. In eerdere ramingen zouden deze groepen Nederlanders nog koopkracht verliezen. Dat is gerepareerd. Over de hele linie gaan huishoudens er volgens RTL gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Eerder ging het kabinet nog uit van een een stijging van 1,1 procent. Werkenden komen er het best vanaf met een gemiddelde plus van 2,6 procent, aldus RTL.

Het ANP beschikt over een tabel met de koopkrachtontwikkeling voor standaardhuishoudens. Ook hierin zijn alle minnen verdwenen. Bij de mensen zonder werk komen alleenstaanden en alleenstaande ouders nu op 0, een paar met kinderen komt op een stijging van 0,1 procent. Ook bij de AOW'ers zijn de minnen weggepoetst. De koopkrachtstijging varieert nu van 0 procent tot 0,8 procent voor een alleenstaande met alleen AOW.

Alleenstaanden
De grootste koopkrachtstijging is voor de groep alleenstaanden met een minimumloon. Die krijgen er 5,3 procent bij. Een alleenstaande ouder met een minimumloon kan rekenen op 4,4 procent extra. Bij de werkenden gaan vooral de tweeverdieners met een salaris van anderhalf keer modaal én kinderen er fors op vooruit: 3,5 procent. Als beide ouders modaal verdienen, gaan ze er samen 2,7 procent op vooruit.

Voor de opvang van asielzoekers wordt dit jaar nog 649 miljoen vrijgemaakt, 250 miljoen meer dan eerder was begroot. Ook is er 150 miljoen extra voor research en onderzoek en voor startups. Eerder was al bekend dat er volgend jaar 133 miljoen extra is voor de verzorgingstehuizen. Ook Defensie krijgt er geld bij, onder meer voor het onderhoud en vervangen van Chinook-transporthelikopters.

De bezuinigingen op de huurtoeslag en de zorgtoeslag worden uitgesteld. De ouderenkorting gaat eenmalig omhoog. Die maatregelen kosten volgens RTL samen 900 miljoen euro. Ook het kindgebonden budget valt hoger uit.

Begrotingsstukken Prinsjesdag weer op straat
Begrotingsstukken Prinsjesdag weer op straat (Foto: ANP)

Extra shows K3 in Den Bosch

K3 heeft de afscheidstournee door Nederland uitgebreid met twee extra shows in de Brabanthallen in Den Bosch. De extra shows zijn zaterdag 12 en zondag 13 december. In dit eerste weekend van hun afscheidstournee door Nederland geven Karen, Kristel en Josje zes concerten in Den Bosch.

Volgende week begint de talentenjacht K3 zoekt K3 op SBS6, waarin de drie zangeressen drie opvolgers aanwijzen. Studio 100 maakte vrijdag bekend dat er grote belangstelling is voor de shows waarmee de oude K'tjes afscheid nemen en de jonge fans hun opvolgers leren kennen.

Overige concerten van K3 in Nederland zijn van januari tot en met april in Maastricht, Enschede, Eindhoven, Zwolle, Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

Extra shows K3 in Den Bosch
Extra shows K3 in Den Bosch (Foto: BuzzE)

Topman moederbedrijf Ashley Madison stapt op

De hack van datingsite Ashley Madison heeft de topman van het moederbedrijf van de overspeldienst zijn baan gekost. Dat maakte het bedrijf, Avid Life Media, vrijdag bekend.

Topman Noel Binderman zou in goed overleg met Avid Life hebben besloten dat het voor alle partijen beter is als hij vertrekt. Eerder deze maand openbaarde een groep hackers de gegevens van zo'n 37 miljoen gebruikers van Ashley Madison, een site voor mensen die willen vreemdgaan. Deze week klaagden gedupeerden Avid Life daarom aan. Het bedrijf zou te weinig hebben gedaan om hun privacy te beschermen.

Topman moederbedrijf Ashley Madison stapt op
Topman moederbedrijf Ashley Madison stapt op (Foto: ANP)

Lindeman stunt en wint zware bergetappe in Vuelta

Wielrenner Bert-Jan Lindeman heeft vrijdag in de Vuelta a España een prachtige overwinning geboekt. De 26-jarige coureur van LottoNL-Jumbo schreef de zevende etappe op zijn naam, een bergrit over ruim 191 kilometer met de aankomst bergop in La Alpujarra. Lindeman bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee de eerste zege in een grote ronde. De Drent is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (2013) die een ritzege boekt in de Vuelta.

Lindeman behoorde tot een kopgroep van vijf renners die de hele dag aan kop reed en een maximale voorsprong van dertien minuten kreeg. De sterke coureur uit Emmen, die voor de derde keer in deze Vuelta mee was in een ontsnapping, bleef samen met Ilja Kosjevoj (Lampre) vooraan over op de lange en steile slotklim. Kort voor de finish reed Lindeman weg bij zijn Wit-Russische medevluchter en boekte hij de mooiste overwinning uit zijn loopbaan. De Italiaan Fabio Aru, die achter de twee koplopers was weggesprongen uit het peloton met de klassementsmannen, kwam bijna een halve minuut na Lindeman als derde over de finish.

De Colombiaan Esteban Chaves werd zesde en behield de rode leiderstrui. Tom Dumoulin ging knap mee in het spoor van alle favorieten en behield de tweede plaats in het algemeen klassement, tien seconden achter Chaves. De Ier Daniel Martin staat derde op 33 tellen. De Britse Tourwinnaar Chris Froome moest op de ruim 18 kilometer lange Alto de Capileira lossen en verloor tijd in het klassement.

Lindeman wint bergetappe in Vuelta
Lindeman wint bergetappe in Vuelta (Foto: ANP)

Bandidos verdacht van bedreiging en afpersing

De Bandidos zijn volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie. Dat blijkt onder meer uit drugshandel, bedreigingen en openlijk geweld waarbij ze betrokken zouden zijn. Ook zijn de Bandidos volgens justitie verantwoordelijk voor het afpersen van een aspirantlid van de motorclub in Alkmaar, en afpersingen in Helmond, Eindhoven en Den Bosch.

Het OM constateerde dit vrijdag tijdens een zitting tegen zestien verdachten bij de rechtbank in Maastricht. Ze werden tijdens een grote actie in mei opgepakt.

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Vrijdag bleek ook dat de Bosnische justitie onderzoek doet naar internationale wapenhandel, waarbij ook Limburgse Bandidos betrokken zijn.

Enkele Bandidos zouden een aspirantlid in Alkmaar hebben bedreigd en afgeperst om een schuld van 6000 euro.

Bandidos verdacht van bedreiging en afpersing
Bandidos verdacht van bedreiging en afpersing (Foto: ANP)

Enrique Iglesias houdt toppositie vast

De Single top 10 wordt net als voorgaande weken aangevoerd door Enrique Iglesias en Nicky Jam. Met hun zomernummer El Perdón staan de twee mannen al zeven weken op de eerste positie.

Calvin Harris & Disciples stijgen een treetje naar de tweede plek met How Deep is Your Love. Lil' Kleine en Ronnie Flex zakken met hun nummer Drank & Drugs verder weg naar de tiende positie.

Single Top 10 Week 35
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
2. (3) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
3. (4) The Weekend - Can't Feel My Face
4. (2) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
5. (6) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
6. (5) Major Lazer feat. Dj Snake & MØ - Lean On
7. (13) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
8. (14) Axwell /\ Ingrossso - Sun is Shining
9. (7) Avicii - Waiting For Love
10. (8) Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs

Enrique Iglesias houdt toppositie vast
Enrique Iglesias houdt toppositie vast (Foto: BuzzE)

SNS Bank losgeknipt van SNS Reaal

SNS Bank wordt definitief losgeknipt van het voormalige moederbedrijf SNS Reaal. Dat maakte het ministerie van Financiën vrijdag bekend.

De aandelen van de genationaliseerde bank zijn rechtstreeks ondergebracht bij de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert, NLFI. Daarmee is de band tussen de bank en SNS Reaal verbroken.

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd. Eerder dit jaar werd al verzekeringsonderdeel Vivat (voorheen Reaal) verkocht. Met de vrijdag aangekondigde transactie wordt de bank verzelfstandigd.

De overname van de aandelen SNS Bank heeft volgens het ministerie geen gevolgen voor de financiële positie van de Staat. Ook voor de klanten en het personeel van SNS verandert er niets.

SNS Bank losgeknipt van SNS Reaal
SNS Bank losgeknipt van SNS Reaal (Foto: ANP)

Asscher (PvdA) wil Zwarte Piet weg censureren

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) van de PvdA sluit zich aan bij conclusies in het VN-rapport over Zwarte Piet, dat stelt dat Zwarte Piet discriminerend is. Het rapport pleit volgens de minister voor een actieve rol van de overheid om te zorgen dat de traditie van Zwarte Piet niet kwetsend is voor mensen, maar pleit nergens - direct - voor een verbod.

"Ik vind het goed dat ze niet zeggen dat de overheid Zwarte Piet moet verbieden. Ze geven aan dat de traditie er voor iedereen moet zijn, dat is precies wat ik ook zeg", aldus Asscher in een reactie. "Ook al is het een oude traditie, de overheid moet zich ervoor inspannen dat het een feest is voor iedereen en daar ben ik het mee eens."

Volgens Asscher is de traditie al heel snel aan het veranderen, met creatieve invullingen van gekleurde pieten. Asscher gaat zorgen dat het debat tussen voor- en tegenstanders op een "normale en beschaafde manier"verder kan. Iets opleggen of verbieden wil hij zeker niet.

Asscher ziet in het VN-rapport een bevestiging "van wat wij helaas ook ervaren". "Zij wijzen op racisme en discriminatie, op onverdraagzaamheid tussen groepen. Ze zeggen eigenlijk dat Nederland beter zijn best moet doen om dat terug te dringen."

Hij is het daarmee eens. Hij ziet in de aanbeveling over Zwarte Piet wel degelijk ook een taak voor de overheid. Die moet de grenzen bewaken, het goede voorbeeld geven en laten zien dat het bij wet verboden is om te discrimineren, vindt de PvdA-er.

Asscher ziet VN-rapport Zwarte Piet als steun
Asscher ziet VN-rapport Zwarte Piet als steun (Foto: ANP)

Sensatie in hordenfinales, Amerikanen falen weer

De finales van de 100 en 110 meter horden hebben op het WK atletiek voor bijzondere uitslagen gezorgd. Vooral op de 100 meter, de afstand bij de vrouwen, liep de finale uit op een vooraf door niemand verwacht resultaat.

De 100 meter horden wordt normaal gesproken en zeker dit seizoen gedomineerd door Amerikaanse dames. In de halve finales vielen er van de vier Amerikaansen al twee uit: oud olympisch kampioene Dawn Harper-Nelson ging hard onderuit en Kendri Harrison was niet snel genoeg. Alleen regerend kampioene Brianna Rollins en Sharika Nelvis bleven nog over.

Vooral Nelvis, de snelste vrouw van het seizoen, viel zwaar tegen en werd met 13,06 seconden slechts laatste in de finale. Rollins kwam niet verder dan 12,67, waarmee ze het brons op 0,01 seconde misliep. Dat ging naar de Wit-Russische Alina Talay, maar goud was er voor Danielle Williams uit Jamaica. Met 12,57 was ze een fractie van een seconde sneller dan de sensationele Duitse Cindy Roleder: 12,59. Dat de uitslag een enorme verrassing genoemd mag worden blijkt wel aan de noteringen van de wedkantoren: voor winst van Williams kreeg je ruim honderd keer je inzet, een podium voor Roleder leverde meer dan vijftig keer de inleg op en voor een medaille van Talay werd de inzet vervijftienvoudigd. 

De finale van de 100 meter horden bij de vrouwen, met goud voor Williams als resultaat (Bron: YouTube)

Bij de mannen werd de 110 meter horden gewonnen door de Rus Sergey Shubenkov, die voor het eerst onder de 13 seconden dook en zijn eerste mondiale titel pakte in 12,98 seconden. Hansle Parchment uit Jamaica snelde in 13,03 naar het zilver, voor de Amerikaanse wereldrecordhouder Aries Merritt: 13,04. Voor Merritt was het een bijzonder moment, want vanwege een ernstige nieraandoening gaat hij over enkele dagen onder het mes. De topfavoriet faalde net als bij de vrouwen ook hier: de Amerikaan David Oliver werd met 13,33 seconden slechts zevende. 

Dijsselbloem: geen feestbegroting

Het kabinet zal met Prinsjesdag geen feestbegroting presenteren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

"We hebben nog steeds een begrotingstekort en een staatsschuld die te hoog is. We blijven bezig de begroting op orde te brengen. Economisch gaat het goed, beter dan verwacht. Dat schept ruimte om de druk weg te halen bij burgers en bedrijven en die ruimte gebruiken we ook. Volgend jaar gaan de lasten voor burgers en bedrijven voor het eerst in jaren weer omlaag", zei Dijsselbloem.

Vorige maand zag het er nog naar uit dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden volgend jaar koopkracht zouden verliezen, maar die minnen zijn weggewerkt, werd donderdag al duidelijk. Dijsselbloem wilde geen details geven, maar sprak over een 'verdedigbaar koopkrachtbeeld'. De eerdere minnen behoefden reparatie, aldus de minister. "Ik denk dat we daar behoorlijk in geslaagd zijn."

Dijsselbloem: geen feestbegroting
Dijsselbloem: geen feestbegroting (Foto: ANP)

FNV doet nieuwe oproep aan Plasterk

Vakbond FNV roept minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nogmaals op om af te zien van zijn huidige loonvoorstel voor overheidspersoneel. Volgens de vakbond leidt dat tot een pensioenverslechtering tot 15 procent voor 2,8 miljoen mensen. De FNV had de minister een ultimatum gesteld tot vrijdag om zijn voorstellen van tafel te halen.

Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV: "Wij hebben de minister van de week opgeroepen om open en reëel overleg te voeren. Zijn antwoord was nee. Sterker nog: hij zei slikken of stikken. Rijksambtenaren, gemeenteambtenaren, politieagenten, jullie krijgen alleen een beetje loon erbij, wanneer je een pensioenverslechtering tot wel 15 procent slikt. Anders krijg je helemaal niets. Dat noemen wij geen open en reëel overleg gericht op overeenstemming, maar polarisatie en chantage."

De komende week wordt er meer duidelijk over de acties die de FNV-leden willen gaan voeren.

FNV doet nieuwe oproep aan Plasterk
FNV doet nieuwe oproep aan Plasterk (Foto: ANP)

Nieuwe ingame trailer Cities Skylines After Dark

Cities Skylines After Dark komt over minder dan een maand uit en heeft vandaag weer een nieuwe trailer gekregen. Tijdens Pax laat Paradox Interactive de, waarschijnlijk laatste, trailer zien van de uitbreiding die 24 september uitkomt. Voor het gemak van iedereen die niet op Pax komt staat hij ook op YouTube. Om te weten wat er allemaal in de uitbreiding komt kan je hier de preview lezen.

Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen

De geheimzinnige 'nazitrein' bestaat echt en bevindt zich in Polen. Hij werd gevonden nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt. Dat heeft een hoge ambtenaar van het Poolse ministerie van Cultuur vrijdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie. De trein uit de Tweede Wereldoorlog zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Het is nog niet duidelijk of dat er ook echt in zit.

De nazitrein werd gevonden met een apparaat voor bodemonderzoek langs een spoor van 4 kilometer tussen Wroclaw en Walbrzych. Verdere details over de vindplek ontbreken, maar het duidt erop dat de trein zich onder de grond bevindt.

De trein is ongeveer 100 meter lang en gepantserd. Volgens de hoge ambtenaar, Piotr Zuchowski, kan dat erop wijzen dat er een speciale lading in zit. Zuchowski gaat ervan uit dat het waarschijnlijk gaat om militaire spullen, maar sluit niet uit dat er ook kunst, sieraden en archiefmateriaal wordt gevonden.

Ondergronds gangenstelsel
Polen was afgelopen dagen in de ban van de trein nadat twee mannen hadden beweerd dat ze wisten waar de trein is. Ze wilden in ruil voor informatie 10 procent van de waarde van de inhoud als vindersloon. Zuchowski zei dat de spullen in de trein worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren, als die nog worden gevonden.

Al zeventig jaar lang gaan er geruchten over de trein, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zou zijn verdwenen. De trein was onderweg naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn. Een van de verhalen is dat die naar een ondergronds gangenstelsel is gebracht dat in het geheim door de nazi's was aangelegd. Of de trein daadwerkelijk bestond, bleef tot nu in het midden.

Er is niet bekendgemaakt of en wanneer de trein naar boven wordt gehaald.

Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen
Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen (Foto: ANP)

Meer oog voor gepeste werknemers

Pesten, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Misschien in de rol als pester of dat je zelf in je ondergoed aan een lange paal werd gehangen. Niet alleen op school of in je buurt wordt gepest, maar ook op de werkvloer. En het gevolg daarvan is vaak de reden voor een ontslag of nog erger: een poging tot zelfmoord.

Ruim een half miljoen Nederlanders worden gepest op de werkvloer, zo blijkt uit de cijfers van het TNO. Het gevolg van pesten is vaak dat werknemers (of 'slachtoffers') veel snipperdagen opnemen of, in het ergste geval, dat ze zichzelf verwonden. Dat laatste gebeurde onlangs nog op een school, waar een docent gepest werd en zichzelf van kant probeerde te maken. Of de moord op de verslaggeefster en cameraman in Virginia. De moordenaar gaf als argument van de moorden dat hij werd gepest en gediscrimineerd. 

Zorg van de Zaak, een instelling die zich bezighoudt met onder andere pesterijen en intimidaties op de werkvloer, geeft aan dat maar liefst 70% van de zaken die zij behandelen hierover gaan. Volgens hen zou er een wet moeten komen die de werkgever verplicht een vertrouwenspersoon in dienst te nemen. Op dit moment is het zo dat een werkgever hier zelf voor mag kiezen. De vertrouwenspersoon moet integer zijn, in bezit zijn van de juiste certificaten en juridisch onderlegd zijn. 

Marie Jose van Dijke, projectmanager omgangsvormen en vertrouwenspersoon bij Zorg van de Zaak, vindt dat een intern vertrouwenspersoon ook medezeggenschap moet krijgen in de ondernemingsraad van ontslagbescherming. Hierdoor kan de werkgever zijn personeel niet meer onder druk zetten.

Heeft je collega een oerlelijk overhemd aan, denk dan eerst even na voordat je een gevatte opmerking maakt. Voor je het weet staat de Zorg van de Zaak op je stoep. En dat wil je natuurlijk niet. 

Pesten op de werkvloer
Pesten op de werkvloer

Nederland moet van VN Zwarte Piet aanpassen

Het is definitief gebeurd met Zwarte Piet. De Verenigde Naties (VN) eisen namelijk dat het uiterlijk van de kindervriend wordt aangepast. Dit meldt RTL naar aanleiding van een rapport van de VN.

Volgens de VN is Zwarte Piet zeer discriminerend. Dit omdat Piet kenmerken vertoont die verwijzen naar ons slavernijverleden. Als optie biedt de VN aan om verschillende Pieten in te zetten.

"In aanmerking genomen dat zelfs een diepgewortelde culturele traditie geen praktijken en stereotypen van discriminatie rechtvaardigt, beveelt de commissie aan dat de overheid zich actief bemoeit met het beëindigen van die kenmerken van het karakter van Zwarte Piet waaruit negatieve stereotypen spreken en die door veel mensen van Afrikaanse afkomst worden ervaren als een overblijfsel van slavernij", tekent RTL Nieuws op uit bovenstaand rapport.

Verder stelt de commissie dat 'de overheid op zoek gaat naar een redelijk evenwicht, zoals een ander uiterlijk van Zwarte Piet, en het respect verzekert voor de menselijke waardigheid en de mensenrechten van alle inwoners. De commissie beveelt ook aan dat de overheid non-discriminatie nastreeft bij het gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting en vereniging, en dat aanvallen op tegenstanders daadwerkelijk worden onderzocht en indien nodig strafrechtelijk vervolgd'.

Hockeysters in EK-finale na zege op Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben vrijdag ten koste van titelverdediger Duitsland de finale van het Europees kampioenschap bereikt. Dankzij een vroege goal van Ginella Zerbo werd het in de halve finale in Londen 1-0. Nederland domineerde en kreeg tal van kansen, maar kon het duel niet voortijdig beslissen. In de finale wacht de winnaar van de andere halve finale tussen Spanje en Engeland, die vrijdagavond op het programma staat.

Het Nederlands elftal staat voor de tiende keer in twaalf EK's in de finale. Van de negen keer dat Oranje tot dusver in de eindstrijd belandde, won het acht keer. Ook met de vorm op het huidige EK zit het wel goed. Met drie overwinningen en een doelsaldo van 22-1 denderde Nederland door de groepsfase met Spanje, België en Polen.

De vorige editie in 2013 was gewonnen door Duitsland. Nederland werd toen derde.

Hockeysters in EK-finale na zege op Duitsland
Hockeysters in EK-finale na zege op Duitsland (Foto: ANP)

Zweden en Ecuador praten over Assange

Zweden en Ecuador praten maandag over WikiLeaksoprichter Julian Assange. Zweden geeft daarmee toe aan de eis van Ecuador om het eerst eens te worden over juridische samenwerking in de zaak, voordat de Zweedse aanklagers Assange kunnen verhoren. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag. De Brit claimde in 2012 asiel in de ambassade van Ecuador in Londen.

Twee vrouwen beschuldigden Assange vijf jaar geleden in Stockholm van aanranding en verkrachting. Hij is niet aangeklaagd, omdat het Openbaar Ministerie hem nog niet heeft kunnen verhoren.

Assange zocht zijn toevlucht in de ambassade omdat hij bang is dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die Assange willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

Zweden en Ecuador praten over Assange
Zweden en Ecuador praten over Assange (Foto: ANP)

Motörhead breekt weer concert af

Motörhead heeft donderdagavond een concert in het Amerikaanse Salt Lake City na vier nummers afgebroken toen zanger en bassist Lemmy Kilmister plots onwel werd op het podium. Lemmy, die berucht is om zijn drank- en drugsconsumptie, leek zijn leven wat gebeterd te hebben nadat hij in de zomer van 2013 ook al eens een concert voortijdig had gestopt en vervolgens geruime tijd onder medisch toezicht moest herstellen.

Op de officiële Facebook-pagina van Motörhead wijt de band het incident aan de grote hoogte waarop Salt Lake City ligt. "De mensen zijn geweldig, maar de lucht is er gewoon te ijl. De atmosfeer op die hoogte zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om te ademen en dat is wat Lemmy gisteravond overkwam. Hij voelt zich heel rot dat hij de show moest afbreken, maar op die hoogte kwam hij in ademnood."

De nu 69-jarige Ian Kilmister, zoals Lemmy's officiële naam luidt, tobt de laatste jaren voortdurend met gezondheidsproblemen. In het voorjaar van 2013 moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen met een hematoom (bloeduitstorting), vervolgens werd vastgesteld dat hij suikerziekte had en aan het begin van de zomer van dat jaar kreeg hij een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen.

Wijn
Kort daarna moest de zanger tijdens een Duits festivaloptreden vroegtijdig het podium verlaten en wederom medisch onderzocht worden. Het duurde tot april 2014 voordat Lemmy weer met Motörhead het podium op kon. Artsen hadden de rocker met klem geadviseerd om z'n alcoholconsumptie te minderen, maar dat bleek niet zo eenvoudig. Het advies dat hij sterke drank moest laten staan en beter een wijntje kon nemen nam hij over. Maar vervolgens goot hij de wijn met flessen tegelijk naar binnen.

Vandaag verschijnt het nieuwe, tweeëntwintigste album van Motörhead, Bad Magic, dat tevens de het veertigjarig jubileum van de Engelse hardrockformatie markeert.

Motörhead breekt weer concert af
Motörhead breekt weer concert af (Foto: BuzzE)

Amerikaan gestorven aan de builenpest

Een inwoner van de Amerikaanse staat Utah is overleden aan de builenpest. Hij is dit jaar het vierde slachtoffer van de ziekte, het hoogste dodental in jaren. De man was mogelijk besmet door een vlo of omdat hij een dood dier had aangeraakt, melden Amerikaanse media.

De builenpest wordt gedragen door knaagdieren en verspreid door vlooien. In Utah komt de ziekte vooral voor bij prairiehonden. De kans dat mensen besmet raken is echter uiterst klein. De ziekte is goed te behandelen, mits tijdig de juiste diagnose wordt gesteld.

De overleden man uit Utah was een zeventiger. In de VS zijn sinds 1 april totaal twaalf gevallen van builenpest gerapporteerd. De eerder overleden mensen waren 16, 52 en 79 jaar.

De builenpest dook in Europa voor het eerst op in de middeleeuwen en kostte toen naar schatting een derde van de bevolking het leven. Tegenwoordig komt de ziekte nog maar amper voor.

Amerikaan gestorven aan de builenpest
Amerikaan gestorven aan de builenpest (Foto: ANP)

Schippers in bizarre tijd naar wereldtitel 200 meter

Dafne Schippers heeft in een schier onmogelijke tijd de wereldtitel op de 200 meter gewonnen. In het Olympisch Stadion in Beijing snelde de Nederlandse naar 21,63, de vierde tijd ooit gelopen. Alleen Florence Griffith-Joyner (twee keer) en Marion Jones waren ooit sneller dan Schippers.

Het betekent dat Schippers een Europees record liep, waarbij ze de tijden van de Oost-Duitse 'dopingmachine' aan gort liep. Die hield op bij 21,71 seconden, twee keer gelopen door zowel Marita Koch als Heike Drechsler.

Schippers moest het zoals altijd van het tweede deel hebben, want ze kwam 'slechts' als derde de bocht uit. De Jamaicaanse Elaine Thompson snelde in een eveneens ongelooflijke tijd van 21,66 seconden naar het zilver en de zesde tijd aller tijden. Thompson kwam nog als eerste uit de bocht, maar hield dat net niet vol tot de finish. Veronica Campbell-Brown uit Jamaica werd met 21,97 derde.

De ongelooflijke race van Schippers en Thompson (Bron: YouTube)

Turks interim-kabinet vrijdag gepresenteerd

De Turkse premier Ahmet Davutoglu komt vrijdag met een lijst met namen voor een interim-regering die tot de verkiezingen op 1 november het land moest besturen. Dat zei de premier vrijdag.

In het nieuwe kabinet komen naar verwachting ten minste twee vertegenwoordigers uit de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Sinds de vorige verkiezingen in juni heeft Davutoglu geen coalitiepartners om een regering te vormen. Daarom zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP zou eerst niet mogen meedoen in de interim-regering, maar daar lijkt toch verandering in te komen.

Turks interim-kabinet vrijdag gepresenteerd
Turks interim-kabinet vrijdag gepresenteerd (Foto: ANP)

Henk Westbroek veilt zijn muziekverzameling

Zanger en radiopresentator Henk Westbroek veilt zijn muziekverzameling. Tijdens de veiling bij online veilinghuis Catawiki komen 150 objecten onder de hamer, waaronder gouden platen, originele concertposters en 45 gesigneerde gitaren van beroemde artiesten. Topstuk is een gitaar die is gesigneerd door Nirvana-zanger Kurt Cobain, die in 1994 zelfmoord pleegde.

De spullen komen uit het Utrechtse café Stairway to Heaven, waar Westbroek mede-eigenaar van is. Om de muren te decoreren, kocht hij jarenlang gouden platen en gesigneerde gitaren. Ook vroeg hij artiesten om een elpee, gitaar of foto te signeren als hij hen ontmoette door zijn werk als radiopresentator en muzikant.

'Stairway to Heaven is jammer genoeg inmiddels geen echt rockcafé meer en daarom halen we de memorabilia weg', zegt Westbroek. 'Omdat ik thuis geen ruimte heb om alles op te hangen, heb ik besloten om afstand te doen van mijn verzameling.'

De veiling duurt tot en met 5 september.

Henk Westbroek veilt zijn muziekverzameling
Henk Westbroek veilt zijn muziekverzameling (Foto: ANP)

Man ontvoert en misbruikt meisje (8)

Een 48-jarige man uit Rijswijk zegt een meisje van 8 jaar te hebben ontvoerd en misbruikt. Hij meldde zich woensdag samen met het meisje op het bureau, zegt de politie vrijdag.

De man zou het meisje op de Noordpolderkade in Den Haag in zijn auto getrokken hebben en haar hebben misbruikt. Hij is aangehouden en hij wordt door de politie gehoord. Zijn woning is doorzocht.

Gespecialiseerde zedenrechercheurs hebben in een kinderverhoorkamer met het meisje gesproken. Het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, loopt nog.

Man ontvoert en misbruikt meisje van 8 jaar
Man ontvoert en misbruikt meisje van 8 jaar (Foto: ANP)

Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk vrij

Terreurverdachte Mohamed B. (27) komt per direct op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, zegt zijn advocaat André Seebregts tegen het ANP. Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar cel tegen de Marokkaan. Hij is volgens de aanklager bezig geweest met het voorbereiden van een aanslag in Nederland op politiemensen en militairen.

B. heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten. Vorig jaar oktober werd hij gearresteerd na een tip van de AIVD. Tijdens zijn zaak staat de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of een fantast die zich om stoer te doen niet alleen valselijk uitgaf als jihadist maar ook als miljonair en grote drugsdealer.

De uitspraak van de rechtbank is over ruim anderhalve week. 'Het is nog niet zeker, maar het betekent waarschijnlijk dat hij wordt vrijgesproken', reageert Seebregts. 'Het is steeds duidelijker geworden dat we niet met een terrorist, maar met een fantast van doen hebben.'

Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk vrij
Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk vrij (Foto: ANP)

Sperziebonen op de A1

Automobilisten kunnen vrijdagmiddag beter de A1 van Apeldoorn naar Hengelo even mijden. Bij de afrit Lochem liggen veel sperziebonen op de weg en in de berm.

De bonen zijn afkomstig uit een vrachtwagen, die in botsing kwam met een andere vrachtwagen. Er is nog maar één rijstrook open. Tussen Deventer-Oost en Lochem staat vrijdagmiddag even na 14.00 uur ruim 10 kilometer file.

Sperziebonen op de A1
Sperziebonen op de A1 (Foto: ANP)

VVD verdoezelt NSB-verleden

De VVD is in de schijnwerpers geraakt door haar wat opmerkelijke handelen rond het verschijnen van een biografie van het in 1980 overleden VVD-kopstuk Haya van Someren-Downer, zo meldt De Volkskrant. De VVD trekt haar handen af van deze biografie, omdat in de biografie de NSB-achtergrond van de familie van deze VVD-politica wordt beschreven.

Het verhaal gaat als volgt: de VVD wilde graag een biografie van Van Someren-Downer, een in de jaren zestig en zeventig populaire VVD-politica. De partij vroeg Alies Pegtel deze klus te klaren; zij had eerder al een biografie over Neelie Kroes geschreven, en zij leek dus een solide keuze. Pegtel kwam er echter achter dat in eerdere publicaties over Van Someren-Downer amper over haar familie werd gesproken. Niettemin speelde haar familie een omstreden politieke rol: haar ouders en haar beide broers waren na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld vanwege NSB-lidmaatschap. Pegtel besloot hier dan ook twee hoofdstukken van de biografie aan te wijden.

Tot zover weinig aan de hand. Veel mensen hebben familie die niet van onbesproken gedrag is (vraag maar aan koningin Máxima), en we kunnen mensen niet aanspreken op het gedrag van hun familie. Bij de VVD gingen echter alle alarmbellen af. Eerst werd een jubileumfeest waar het boek zou worden gepresenteerd, afgelast. Volgens de VVD omdat de zoon van Van Someren-Downer, die eregast zou zijn bij deze gelegenheid, onthutst zou zijn door deze bevindingen. Hier bleef het echter niet bij. De VVD trachtte de uitgever van het boek onder druk te zetten de aandacht voor de NSB te verminderen. Ook zette een VVD-bestuurslid, alsmede VVD-prominent Benk Korthals, druk op Pegtel om haar boek aan te passen.

Dit doet de vraag rijzen waarom de VVD zo krampachtig doet over het verleden van een van haar politici. Desgevraagd weigerde een woordvoerder van de partij commentaar te leveren op de affaire. Het boek zal desalniettemin gepubliceerd worden, maar zonder verdere medewerking van de VVD.

VVD: niet blij met aandacht voor NSB-familie partijkopstuk.

Man met nepmachinegeweer aangehouden

De politie heeft donderdag op het station van Zwolle een man aangehouden die met een nepmachinegeweer liep. De 54-jarige Amsterdammer was in de trein al opgevallen met zijn speelgoedwapen. Een bezorgde reiziger seinde een conductrice in. De man zou zijn wapen achter een gitaar verbergen.

De man was op dat moment al uitgestapt op het station van Zwolle. De 55-jarige conductrice rende met twee collega's achter de man aan, hield hem staande en waarschuwde de politie. De man zei dat hij geen kwade bedoelingen had met het speelgoedgeweer en heeft het nepwapen afgestaan. Hij is aangehouden en na verhoor weer vrijgelaten.

Man met nepmachinegeweer aangehouden
Man met nepmachinegeweer aangehouden (Foto: ANP)

Sintnicolaas zakt terug op WK na mislukt hoogspringen

Atleet Eelco Sintnicolaas is op het WK in Beijing zeer sterk begonnen aan de tienkamp. Na drie onderdelen staat de Nederlander op de vierde plaats, wat uiteraard nog niet veel zegt, maar hij ligt ruim voor op zijn schema van het Nederlands record.

In 2012 kwam hij in Götzis tot 8506 punten, waarbij hij de tienkamp opende met een tijd van 10,77 seconden op de 100 meter en afstanden van 7,27 meter bij het verspringen en 14,20 meter bij het kogelstoten, goed voor 2531 punten. In Beijing begon de 28-jarige Nederlander met een evenaring van zijn persoonlijk record op de 100 meter: net als eerder dit jaar in Hoorn snelde hij naar 10,62 seconden, dit keer echter met tegenwind. Bij het verspringen ging het iets minder goed, maar met 7,50 meter - 15 centimeter onder zijn record - mocht Sintnicolaas tevreden zijn. Ook het kogelstoten ging bijzonder goed: met 14,65 meter benaderde hij zijn dit jaar gegooide persoonlijk record tot op twee centimeter. Het levert de Nederlander voorlopig een totaalscore op van 2650 punten, ver boven zijn nationale record.

Sintnicolaas vliegt naar een prima 7,50 meter bij het verspringen in Beijing (Foto: Getty)

Aan de leiding gaat de Amerikaan Ashton Eaton, de regerend olympisch kampioen. Hij snelde op de 100 meter naar 10,23 seconden, sprong vervolgens met 7,88 meter ook bij het verspringen naar de winst en stootte de kogel naar 14,52 meter. Het leverde hem een totaal van 2830 punten op, 75 punten minder dan zijn wereldrecordschema. Op dat schema valt voor Eaton vooral op dag twee veel te winnen, dus een wereldrecord is zeker nog niet uitgesloten. De Canadees Damian Warner staat vooralsnog op plek twee, onder meer te danken aan een blessure van Trey Hardee. De Amerikaanse oud-wereldkampioen was vooral bij het kogelstoten in zeer slechte doen en kwam slechts tot 10,20 meter, waarmee hij direct kansloos was voor een goede klassering. 

Door het wegvallen van Hardee en het goede optreden van Sintnicolaas behoort een bronzen medaille plotseling tot de mogelijkheden. De resterende zeven onderdelen in acht nemend lijkt hij daar vooral concurrentie te krijgen van de Rus Ilya Shkurenyev en het Duitse trio Michael Schrader, Rico Freimuth en Kai Kazmirek. Namens Nederland doet ook Pieter Braun mee, maar hij maakt vooralsnog weinig indruk en staat achttiende. Om 10.15 uur begint het hoogspringen, het vierde onderdeel.

Update 13.55 uur

Het hoogspringen is voor Eelco Sintnicolaas uitgelopen op een flinke teleurstelling. Hij kwam niet hoger dan 1,92 meter, waarmee hij erg veel punten liet liggen op zijn zogenaamde prognose. Daarin staat hij nog wel binnen het bereik van de medailles, maar met name de Rus Ilya Shkurenyev - die 2,10 meter sprong - lijkt nu een grote concurrent. Ashton Eaton sprong 2,01 meter en gaat ruimschoots aan de leiding, met nog altijd een wereldrecord als mogelijkheid. Damian Warner uit Canada lijkt na zijn 2,04 meter af te stevenen op het zilver.

Blind maakt Robben aanvoerder van Oranje

Arjen Robben is de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. De aanvaller van Bayern München krijgt van de nieuwe bondscoach Danny Blind de voorkeur boven Robin van Persie, die de band de afgelopen twee seizoenen 24 keer droeg.

Robben was al tweede aanvoerder van Oranje en vervulde vorig jaar een leidersrol op het WK. "Ik heb deze keuze niet gemaakt op basis van hun voetbalkwaliteiten", laat Blind in de aanloop naar de komende interlands tegen IJsland (3 september) en Turkije (6 september) in de EK-kwalificatie weten. "Ook in de begeleiding en het coachen van medespelers doen Van Persie en Robben niet voor elkaar onder. Maar het zijn twee verschillende persoonlijkheden. En ik heb op dit moment behoefte aan een aanvoerder die wat nadrukkelijker aanwezig is op het veld. Ik heb Robin gevraagd vice-captain te zijn en ben blij dat hij die rol heeft geaccepteerd."

Van Persie kan leven met de beslissing van Blind. "Ik heb in een goed gesprek met de bondscoach aangegeven er begrip voor te hebben dat hij in dit nieuwe traject zijn eigen aanvoerder zou kiezen. En ik heb altijd al gezegd dat Arjen, ik en de andere jongens het samen deden, dus ook de rol van vice-aanvoerder zal ik met trots invullen. Ik vond en vind het een grote eer om voor het Nederlands elftal uit te komen en zal altijd alles blijven geven voor mijn land. De volledige focus ligt nu dan ook op de aankomende interlands en de kwalificatie voor het EK in Frankrijk."

Robben is trots op zijn nieuwe functie bij het Nederlands elftal. "Ik vind het een grote eer dat de bondscoach mij heeft gevraagd aanvoerder van Oranje te zijn en zal deze rol met veel trots en verantwoordelijkheid vervullen. Maar ik wil ook benadrukken dat we het juist met z'n allen moeten doen. We hebben tenslotte een gemeenschappelijk doel: het EK halen."

Blind maakt Robben aanvoerder van Oranje
Blind maakt Robben aanvoerder van Oranje (Foto: ANP)

Aantal televisieaansluitingen gedaald

Het aantal televisieaansluitingen is in het tweede kwartaal gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper.

Het afgelopen kwartaal daalde het aantal kabelaansluitingen met 0,2 procent naar 7,85 miljoen. 17.000 mensen zegden hun abonnement op of stapten over naar een andere manier van tv-kijken. Het aantal digitale aansluitingen groeide wel, maar niet sterk genoeg om de daling in analoge aansluitingen te compenseren.

Ziggo wist voor het tweede kwartaal op rij geen digitale tv-klanten te winnen. Het bedrijf leverde daarmee ook marktaandeel in, maar heeft nog altijd 48 procent van de markt in handen.

Kabelaars zien steeds meer klanten overstappen naar andere vormen van televisiekijken, waaronder via internet. De kabel is echter nog altijd veruit het populairst. Ruim 53 procent van de klanten kijkt tv via de kabel.

Aantal televisieaansluitingen gedaald
Aantal televisieaansluitingen gedaald (Foto: ANP)

Doden bij grensgevecht India-Pakistan

Op de dag dat India herdacht dat het vijftig jaar geleden in oorlog raakte met Pakistan, heeft op de grens van beide landen een vuurgevecht plaatsgevonden. Daarbij zouden acht doden zijn gevallen.

Aan de Pakistaanse kant van de grens kwamen vijf burgers om en belandden 48 mensen in het ziekenhuis van de stad Sialkot, meldt de politie van het land. De politie van India telde op haar beurt drie dode burgers en 22 gewonden door het schieten in het noorden van de regio Jammu. Beide kemphanen geven elkaar de schuld te zijn begonnen.

De spanningen zijn weer opgelopen tussen de kernmachten nadat vredesbesprekingen het afgelopen weekend op het laatste moment werden afgelast. In 1965 ontstond een oorlog over Kasjmir, een gebied in het noordelijk gedeelte van het Indische subcontinent.

Doden bij grensgevecht India-Pakistan
Doden bij grensgevecht India-Pakistan (Foto: ANP)

Utrechtse zeehond snel weer de zee in

De zeehond die donderdag uit een gracht in Utrecht is gehaald, maakt het goed. Het dier is in de nacht van donderdag op vrijdag in een rieten mand overgebracht naar opvangcentrum A Seal Centrum in Stellendam.

Volgens Jaap van der Hiele van de zeezoogdierenopvang is het dier gezond. "Hij krijgt z'n natje en z'n droogje, eet zelfstandig en krijgt gedoseerde voeding. Als hij op gewicht is, dan kan ie weer naar zee." Dat zou al volgend weekend kunnen zijn, denkt Van der Hiele. De zeehond wordt dan vermoedelijk ergens bij Texel of Terschelling buitengaats gezet.''

Volgens Van der Hiele is het wel uitzonderlijk maar ook weer niet héél vreemd dat de zeehond in de Utrechtse grachten rondzwom. "Waarschijnlijk via rivieren en sluizen", is dat gebeurd, denkt hij.

Een wijkagent ontdekte de zeehond donderdagavond. "Hij lag inmiddels op de kant langs de Oudegracht, vlak achter het hoofdbureau van politiebureau Paardenveld. Hij was er kennelijk net zelf uitgeklommen", liet de wijkagent donderdag nog weten.

Utrechtse zeehond snel weer de zee in
Utrechtse zeehond snel weer de zee in (Foto: ANP)

'Politie betaalt deel reorganisatie zelf'

Een groot deel van de extra kosten van de reorganisatie bij de politie moet de politie zelf betalen. Het geld uit de begroting van de politie gaat naar zaken die met de reorganisatie te maken hebben, onder meer de verbetering van de kwaliteit van politiemensen.

Haagse bronnen melden dat vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie komt maandag met zijn herziene plan voor de grootscheepse reorganisatie naar buiten.

De omvorming van de politiekorpsen naar de Nationale Politie is enkele jaren geleden in gang gezet en gaat waarschijnlijk twee keer zoveel kosten als gedacht. Het zou gaan om 460 miljoen in plaats van 230 miljoen euro, bleek uit stukken die eerder via Nieuwsuur waren uitgelekt. Ook zou de uitvoering van de wijzigingen niet twee maar vijf jaar gaan duren.

Reserves
Volgens de bronnen is het mogelijk om het geld uit de zak van de politie zelf te halen. Het gaat onder meer om reserves en uitgaven die naar voren worden gehaald. Het geld is niet alleen voor de reorganisatie op zich bestemd maar gaat ook naar de inhoud van het werk van agenten.

Zij komen bijvoorbeeld op een andere plek en moeten worden bijgeschoold. Ook de kwaliteit van de recherche moet omhoog, zo is de wens. Daarom is de hele reorganisatie en de kosten die daaraan direct of indirect verbonden zijn zo complex, aldus de bronnen.

'Politie betaalt deel reorganisatie zelf'
'Politie betaalt deel reorganisatie zelf' (Foto: ANP)

Subsidie om kennis Marokko te vergroten

Het Nederlands Instituut Marokko (Nimar) krijgt een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro om de kennis van elkaars cultuur te verdiepen en verbreden. Het geld komt van de ministers Jet Bussemaker van Onderwijs en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Bussemaker zei vrijdag op BNR Nieuwsradio dat "het instituut met zijn kennis over de Arabische taal en cultuur een belangrijke rol kan spelen bij maatschappelijke vraagstukken, waaronder integratie." Het Nimar kan volgens de minister ook helpen gezagsvol, gematigd islamitisch kader op te leiden dat een tegenwicht biedt aan radicale geluiden binnen de islam.

Bovendien dient het instituut als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko. Studenten, onderzoekers, docenten en andere instellingen kunnen daar terecht.

De Universiteit Leiden wordt verantwoordelijk voor het onderzoek en het onderwijs dat het Nimar gaat verzorgen. De subsidie is bestemd voor vier jaar.

Subsidie om kennis Marokko te vergroten
Subsidie om kennis Marokko te vergroten (Foto: ANP)

Verstappen mogelijk naar Ferrari in 2017

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is de kans groot dat Max Verstappen in 2017 bij Ferrari gaat rijden. Daar zou de Nederlander de vervanger worden van Kimi Räikkönen, die onlangs te horen kreeg dat hij ook in 2016 nog bij het Italiaanse Formule 1-team rijdt.

Er gingen al langer geruchten rond dat Ferrari grote interesse heeft in Verstappen. Volgens de sportkrant staat hij met stip op een om vanaf 2017 teamgenoot van Sebastian Vettel te worden. Het extra jaar van Kimi Räikkönen heeft er alle schijn van een overgangsjaar te zijn om dit mogelijk te maken.

Deze overstap wordt nu nog tegengehouden door het driejarig contract dat Verstappen op dit moment bij Red Bull heeft, maar in ruil voor de overstap van de jonge Limburger zou Toro Rosso de beschikking krijgen over Ferrari-motoren.

De band tussen Red Bull Racing en motorleverancier Renault is door de tegenvallende prestaties van de Renault-motor sterk verbrokkeld. Het team zou eerder een aanbod van Ferrari hebben gekregen, maar het Oostenrijkse renstal heeft zijn zinnen gezet op Mercedes. Toro Rosso lijkt hierdoor de voornaamste kandidaat te zijn.

Verstappen mogelijk naar Ferrari in 2017 (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)
Verstappen mogelijk naar Ferrari in 2017 (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)

Nederland 14e op de Human Freedom Index

Nederland neemt de 14e plek in op de Human Freedom Index die onlangs werd gepubliceerd door het Cato Instituut en het Fraser Instituut. De Human Freedom Index meet de persoonlijke en economische vrijheid van mensen in 152 landen en geeft daar een totaalscore van. Hongkong staat op de eerste plek.

De top tien landen zijn Hongkong, Zwitserland, Finland, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Onder aan de lijst staan Myanmar, de Democratische Republiek Congo en de laatste plek is voor Iran. Tezamen scoren de 152 landen een ongewogen gemiddelde van 6,96 op een schaal van 0 tot 10, waarbij de score 10 staat voor de meeste vrijheid.

De samenhang tussen democratie, economische welvaart en vrijheid is groot. Landen met een hoge mate van vrijheid zijn democratisch ingericht (uitzondering daarop is Hong Kong) en hebben gemiddeld een bruto binnenlands product van 26.311 euro per inwoner. Landen die het laagst scoren, hebben geen democratie of zijn in de beginfase van een democratische vorm van besturen en hebben gemiddeld een bruto binnenlands product van 2.293 euro per inwoner.

Vrijheid langs de meetlat
De Human Freedom Index onderzocht de vrijheid van mensen in 152 landen in het jaar 2012, het meest recente jaar waar voldoende data van verzameld konden worden. Eerdere jaren met voldoende data waren 2008, 2010 en 2011, die staan ook in het rapport. Data werden verkregen van tal van organisaties als bijvoorbeeld het World Justice Project, de OESO en het CIRI Human Rights Data Project.

Landen werden gemeten aan de hand van 76 criteria, onderverdeeld in twee pijlers: Persoonlijke Vrijheid (PV) en Economische Vrijheid (EV). Onder PV vallen zaken als het rechtssysteem, veiligheid, bewegingsvrijheid, het recht tot organiseren, persvrijheid en vrije informatiewinning, religie en relaties. Onder EV vallen zaken als de grootte van de overheid en haar inkomsten en uitgaven, het rechtssysteem en vastgoedrecht, geld en belastingen, handelsvrijheid en regulatie van de kredietmarkt, de arbeidsmarkt en de handel.

Nederland
Met een 14e plek staat Nederland hoog op de Human Freedom Index van 2012 met een totaalscore van 8,4. Op PV scoort Nederland een 9,34, op de EV een 7,45. Dat Nederland niet hoger in de index staat, is dus voornamelijk te wijten aan een lagere score op de EV. Naast deze pijlers is ook apart gekeken naar de mate waarin een land democratisch is. Nederland scoort een 8,8.

In 2008 stond Nederland op plaats 11, in 2010 op plaats 15 en in 2011 op plaats 12. Deze schommeling is aan de ene kant te verklaren doordat in sommige jaren meer of minder landen meededen en aan de andere kant door zeer kleine verschuivingen in de scores. Het verschil op de index tussen 2008 en 2012 is maar 0.06 voor Nederland.

Hongkong
Dat Hongkong op de eerste plek staat, is misschien wat onverwacht. Het territorium, eerst een kolonie van het Verenigd Koninkrijk en nu deel van China onder het 'één land, tweesystemenmodel' heeft nooit een democratie gekend. Het op peil houden van zijn hoge standaard van vrijheid over een lange periode van tijd, maakt het een buitenstaander in het onderzoek. Een verklaring daarvoor is dat Hongkong het beleid en het rechtssysteem van de Britten grotendeels in ere houdt en zodoende een hoge mate van economische welvaart behoudt. Hongkong scoort op de Human Freedom Index een 9,04. Op PV scoort het een 9,0 en op EV een 8,98.

Vrijheid van vrouwen
Een apart onderzoek is gedaan naar de vrijheid van vrouwen. Gekeken is naar cijfers rond genitale mutilatie, vermissingen, gelijke erfenisrechten, vrijheid van beweging en ouderschapsrechten. Het geeft zeker geen volledig beeld van de mate van vrijheid die vrouwen genieten, maar gesteld kan worden dat de vrijheden van vrouwen het meest bewaakt worden in Europa and Noord-Amerika. De minste vrijheid hebben vrouwen in de Kaukasus, Zuidoost- en Zuid-Azië, Sub-Saharisch Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Toekomst
De Human Freedom index lijkt een belangrijk instrument te zijn in een tijd waarin 's werelds grootste democratieën met een vrije handelseconomie worstelen met economische problemen en waar hybride vormen van autoritarisme steeds meer gezien gaan worden als goede alternatieven voor liberalisme. In de loop van de tijd kan de index niet alleen bijhouden in welke mate vrijheid wordt verkregen of verloren, maar ook steeds beter inzicht geven in welke factoren de vrijheid van mensen beïnvloeden. De onderzoekers hopen dat deze inzichten gebruikt gaan worden om de vrijheid van mensen wereldwijd te bewaken en te bevorderen. 

De index is een weergave van de stand van zaken over 2008 tot 2012. In de afgelopen jaren is er echter veel gebeurd. De toenemende onrust door de opkomst van IS, de massale vluchtelingenstromen in Europa en het conflict in Oekranïe zullen waarschijnlijk een negatief effect hebben op de cijfers van 2015. Het opheffen van de sancties op Cuba en Iran's recente verdragen zullen waarschijnlijk een positief effect hebben op de plek die ze innemen op de index. Verschuivingen in de positie van landen op de index zijn dus te verwachten en het is te zijner tijd interessant te bekijken hoe de vrijheid van Nederlanders beïnvloed wordt door deze gebeurtenissen.

vrouw (Foto: pixabay)
vrouw (Foto: pixabay)

Vuelta etappe 7: Jódar - La Alpujarra, 191,1 km

Dumoulin kon niet lang genieten van zijn rode trui, na één rit is hij de eerste plek in het klassement alweer kwijt. In een etappe die uiteindelijk opnieuw best gezapig was moesten we wederom wachten tot de laatste kilometers. Zo'n beetje de eerste aanval was meteen de beslissende. Chaves ging net als een paar dagen terug al vroeg aan en de tegenstand reageerde niet direct. Er reden nog wat knechten van Movistar op kop. Amador bijvoorbeeld, maar hij lijkt voorlopig nog niet over de vorm van de Giro te beschikken. Chaves had al meteen een groot gat en dat gat werd alleen maar groter. Dumoulin besloot om dan zelf maar achter de kleine Colombiaan aan te gaan. Een beetje te laat, het was verstandiger geweest om meteen mee te springen. Achteraf is mooi wonen natuurlijk, maar hij zat toch de hele tijd van voren in het peloton. Waarschijnlijk was Chaves toch te sterk, dat maakt het dan weer minder erg. Dan Martin deed wat hij altijd doet, te laat aangaan. Hij kwam nog dicht, maar niet dicht genoeg. Martin mag ondertussen toch wel eens een cursusje positionering en timing gaan volgen. De favorieten voor eindwinst deden niet veel. De laffe Spanjaarden keken vooral veel naar elkaar en de rest hield zich rustig. Misschien wel met het oog op deze rit. De eerste echte aankomst bergop. Geen muurtje, maar een echte berg.

Route etappe 7 (Afbeelding: letour.fr)
Route etappe 7 (Afbeelding: letour.fr)


Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)
Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)

De zevende rit start in Jódar, een dorp in de provincie Jaén met 12.000 inwoners. Ook op dag zeven van deze Vuelta zitten we nog steeds in Andalucía. We zitten niet ver van de finishplaats van de vorige etappe, Jódar ligt een stukje ten westen van Cazorla en La Iruela. Zaten we een dag eerder bij Sierra de Cazorla, nu zitten we bij de Puerta de Sierra Mágina. Jódar is de poort naar de Sierra Mágina. Door deze Sierra trekt Jódar nog wel wat bezoekers. Verder is het niet echt een spannend dorp. Er is nog wel een kasteel te vinden, een van de oudste van Andalucía zelfs. Niet echt een mooi kasteel, dat is dan weer jammer. Jódar heeft niet echt historie in de Vuelta, dit is zo'n beetje het debuut. Een weinig memorabel debuut, de start komt nooit in beeld. De renners zullen Jódar snel verlaten om vervolgens richting het zuiden te trekken. Op weg naar de Sierra Nevada.

Als de renners Jódar verlaten fietsen ze langs de Sierra Mágina af en komen ze aanvankelijk weinig obstakels tegen. Over behoorlijk rechte wegen naar het zuiden. Links en rechts overal de olijfgaarden, net als tijdens de vorige rit. Na een kilometer of 25 krijgen de renners te maken met het eerste klimmetje van de dag. Dit ziet er op het profiel van de etappe nogal spectaculair uit, maar valt in de praktijk wel mee. Een paar kilometer vals plat omhoog, dat is het wel zo'n beetje. Na dit stuk vals plat omhoog is er ook een stuk vals plat omlaag, richting Guadahortuna. Op de weg naar Guadahortuna kan je op de achtergrond de Sierra Nevada al zien liggen. Een enorm open landschap hier. Kort na Guadahortuna begint de weg weer omhoog te lopen. Weer redelijk vals plat, met een paar wat steilere stukken. Stelt ook niet gek veel voor. Na dit stuk vals plat komen de renners uit in Torre Cardela en is het voorlopig even gedaan met klimmen. Na een kilometer of 50 passeren de renners Moreda. Een vrij lelijk dorpje, maar met een beetje fantasie is zelfs daar nog wat mooist van te maken.

Moreda (Foto: Wikimedia)
Moreda (Foto: Wikimedia)

Via kleine dorpjes als Darro en La Peza gaan de renners op weg naar de eerste echte klim van de dag. Na 78 kilometer, net buiten La Peza, begint de Puerto de los Blancares. Deze beklimming van de derde categorie is 9 kilometer lang. Niet echt een klim om bang van te worden, het grootste gedeelte van de tijd gaat het ook maar een beetje vals plat omhoog. Paar kilometer aan 2 tot 3%, niet echt schokkend. Ook nog twee kilometer aan 5%, dat is dan het spannendste gedeelte van de klim. Na die kilometers aan vijf procent zwakt het echter weer af richting de 3%. Alleen richting de top van de klim wordt het nog even wat lastiger, maar dit is geen klim waar veel jongens gaan lossen. Dat wordt weer met z'n allen richting de slotklim sprinten, zoals de afgelopen dagen eigenlijk steeds het geval is. Deze Puerto de los Blancares moet het vooral van de omgeving hebben. De weg loopt door een mooi gebied, tussen de rotswanden door.

Puerto de los Blancares
Puerto de los Blancares

Op de top hebben de renners 87 kilometer afgelegd, nog iets meer dan 100 kilometer te gaan tot de finish. De renners mogen af gaan dalen. De afdaling is behoorlijk lang, een kilometer of 20. In het begin van de afdaling is het nog wel even opletten, dan zitten er behoorlijk wat scherpe bochten kort achter elkaar. Verder is de afdaling niet echt lastig, vooral omdat het niet echt steil naar beneden gaat. Over die 20 kilometer is het gemiddelde 2,7%. De afdaling blijft wel bochtig, veel stukken waar het lang rechtdoor gaat zitten er niet tussen. Tot het dorpje Quéntar blijft het bochtig, daar houdt de afdaling zo'n beetje op. Er is dan 14 kilometer gedaald, maar het blijft nog lichtjes verder dalen richting Dúdar. De renners zijn dan bijna in Granada, een stad die zo'n beetje ieder jaar weer voorkomt in de Vuelta. Aan de westkant van de Sierra Nevada is Granada zo'n beetje de perfecte uitvalsbasis om aan ontzettend veel klimmen te beginnen. Afgelopen jaar kwam de Vuelta ook nog langs, toen in de zesde rit richting La Zubia. De afgelopen jaren is er steeds een klim aan de westkant van de Sierra Nevada voorgekomen in de Vuelta, dat is dit jaar anders. We fietsen nu verder richting het zuiden. Granada zelf is een grote stad met meer dan 230.000 inwoners.

Granada (Foto: Wikimedia)
Granada (Foto: Wikimedia)

In Granada hebben de renners 116 kilometer afgelegd. Langs de Sierra Nevada af fietsen de renners verder. Na de lange afdaling begint de weg weer langzaam omhoog te lopen, maar dat is niet meer dan veredeld vals plat. Een aantal kleine dorpjes wordt gepasseerd en vooral in de buurt van die dorpjes loopt het vaak even omhoog. Richting de tussensprint loopt het ook omhoog. Die tussensprint komt na 159 kilometer, net buiten het dorpje Lanjarón. Niet helemaal een vlakke sprint dus, hoewel het ook weer niet enorm steil is. Het echte klimwerk bewaren we voor over een kilometer of 10. De finale gaat in Lanjarón wel bijna beginnen. Na Lanjarón is er een korte afdaling richting de voet van de slotklim. Deze afdaling is wel bochtig, maar verder niet echt spannend. Op sommige punten kan je niet eens van een afdaling spreken. Na 169 kilometer komen de renners uit in Órgiva en slaan ze linksaf, richting de zuidkant van de Sierra Nevada.

Na 172 kilometer koers begint de slotklim. De Alto de Capileira, een beklimming van de eerste categorie. Voor het eerst deze Vuelta een lange klim, deze Alto de Capileira is 18 kilometer lang. De klim is te verdelen in drie delen, het eerste deel is bijna zes kilometer lang en nog niet echt lastig. De klim begint met een kilometer aan 5%, gevolgd door een kilometer aan 6%. Een paar makkelijke kilometers aan 4% worden gevolgd door twee lastige kilometers aan 8%. Na die lastige kilometers zwakt de klim echter af en komen we op het tweede deel terecht. Dit tweede deel is vijf kilometer lang en hier is het gewoon vlak. Niet eens vals plat, simpelweg vlak. Dat wil dus zeggen dat het venijn alsnog in de staart zit, ook al is het een lange klim. Na een kilometer of 10 van de slotklim komen de renners door Pampaneira en hier begint het derde deel van de klim. De resterende kilometers van de klim wordt er serieuzer geklommen. In Pamaneira zelf stijgt het aan 8%, daarna zwakt het weer wat af, maar 6 en 7% is nog steeds vrij lastig. Op vier kilometer van de streep passeren de renners Bubión en hier is het weer wat minder steil, amper 5%. Er wordt verder gefietst richting Capileira, waar het weer wat lastiger wordt. 8% net voor Capileira, maar vooral na Capileira wordt het leuk. Een heel stuk aan 14%, op een kilometer van de streep. Als het aan de laffe Spanjaarden ligt zal het hier wel beslist worden. Richting de streep zwakt het weer af richting 6%.

De slotklim (Afbeelding: letour.fr)
De slotklim (Afbeelding: letour.fr)

De Alto de Capileira is eigenlijk nog veel langer, er wordt eigenlijk op een vrij willekeurige plek gestopt. De streep ligt niet echt op een logische plek, had ook makkelijk nog een kilometer of twee verderop kunnen liggen. Daardoor is dit uiteindelijk ook niet echt de spannendste beklimming van allemaal. Eigenlijk zijn alleen de laatste acht kilometer interessant, dat valt toch wat tegen als je in eerste instantie hoort dat de klim 18 kilometer lang is. Als finishplaats wordt La Alpujarra genoemd, dat is het gebied waar we nu zitten. Een bergachtig gebied aan de zuidkant van de Sierra Nevada, het laatste toevluchtsoord van de Moren in Spanje. De finish ligt net buiten het dorpje Capileira, dat met 528 inwoners niet echt groot is te noemen. Er komen vooral toeristen op af die in de buurt bergen willen beklimmen. Je zou van Capileira naar Mulhacén en Pico Veleta kunnen wandelen. Mulhacén is dan weer aansprekend omdat het de hoogste berg van Spanje is en een van de hoogste in Europa. De Alto de Capileira is een debutant in de Vuelta, zoals alle aankomsten bergop in deze Vuelta voor het eerst voorkomen.

La Alpujarra (Foto: Wikimedia)
La Alpujarra (Foto: Wikimedia)

Het wordt natuurlijk weer lekker warm, we zitten immers nog steeds in Andalusië. Graadje of 30 in Capileira, nog een paar graden meer beneden in Granada. In Jódar, de startplaats, zou het zelfs 37 graden kunnen worden. Echt iets om naar uit te kijken voor de renners. Weinig wind en geen kans op neerslag. De renners zullen om 12.17u vertrekken in Jódar. Best een lange rit weer, daarom een redelijk vroeg vertrek. Om 16.00u zal de uitzending weer beginnen, dan zijn de renners net voorbij Granada en fietsen ze in de buurt van Padul, wie kent het niet. Tussen 17.25u en 17.58u wordt er voor het eerst volk verwacht boven op Alto de Capileira.

De eerste echte bergrit van de Vuelta, hoewel dit ook weer niet echt een echte bergrit is. Op de slotklim na is er verder weinig serieus klimwerk en ook die slotklim is niet de zwaarste van allemaal. 18 kilometer in totaal, maar daar zitten vijf vlakke kilometers bij. Ik verwacht eerlijk gezegd geen topshow, lijkt me weer typisch een rit waar er enorm afwachtend gekoerst gaat worden. Kan ook zomaar zo'n rit worden voor een wat minder grote naam die al vroeg op de klim aanvalt. Movistar lijkt tot nu toe niet echt sterk, dat is toch wel de ploeg die eigenlijk weer moet gaan controleren. Met Valverde en Quintana in je team kan je bijna niet anders. Chaves zal nu niet in de aanval kunnen gaan, maar dat soort renners verwacht ik wel vroeg in de aanval. Een mooie dag voor een Txurruka, als je het mij vraagt.
1. Txurruka. Hij rijdt nog helemaal niet goed, maar dat maakt niet uit. Als je een beetje anticipeert kan je deze Vuelta vrij snel een rit winnen, heb ik het idee. Er zijn niet veel ploegen die zin hebben om te controleren en enkele favorieten kijken liever naar elkaar. Rodriguez en Valverde staren elkaar dood, dan heb je als aanvaller wat meer kans om je ding te doen. Chaves heeft twee keer een vroege aanval geplaatst en dat was twee keer succesvol. Nu is dit wel een langere klim, maar als je op het eerste deel aanvalt en dan een beetje doorfietst op dat vlakkere deel kan het zomaar iets moois opleveren. Weet niet of er tegen die tijd nog veel renners over zijn om de boel te controleren.
2. Valverde. Die soupeert zijn mannetjes vroeg op en dan gaat hij maar een beetje om zich heen kijken. Daardoor is er weer redelijk wat kans voor aanvallers. Een Roche verwacht ik eigenlijk ook wel weer in de aanval, het zal hem toch ooit moeten lukken. In ieder geval, Valverde wint het sprintje der favorieten. Zal waarschijnlijk wel weer niet veel gebeuren, daar is de klim en de rit net niet lastig genoeg voor. Als er al verschillen ontstaan zullen die niet heel groot zijn.
3. Froome. Heeft zich nog rustig gehouden, maar nu komen we dan eindelijk op zijn terrein. De langere klimmen, daar heeft hij net iets meer mee. Mag nu laten zien hoe hij uit de Tour is gekomen. Het verstoppertje spelen zal nu wel voorbij zijn.
4. Landa. Gaat Aru even laten zien wie de kopman is. Dat kortere werk is ook minder zijn ding, tijdens deze rit krijgen we een duidelijker beeld of Landa zijn prestaties van de Giro kan herhalen.
5. Rodriguez. De langere klimmen zijn dan weer minder geschikt voor Purito, maar hij is toch wel aardig in vorm. Dan is dit geen probleem en fietst hij lachend met de andere favorieten mee naar boven. Nu gaat het allemaal nog goed, ergens in de tweede week zal hij zich vast op een of andere klim opblazen en minuten verliezen.

Enige overgebleven Russische snelwandelaar positief op EPO

Dat Russische snelwandelaars niet van de verboden middeltjes af kunnen blijven mag inmiddels geen geheim meer heten. Zo ongeveer alles en iedereen uit het land die olympische titels en WK-medailles won is inmiddels wel geschorst of heeft op z'n minst een schorsing achter de rug. 

Het gevolg van het schandaal van de laatste maanden is dat er op het WK atletiek in Beijing slechts één Rus aan de start zou verschijnen: Aleksandr Yargunkin zou de 50 kilometer lopen, op de 20 kilometer bij de mannen en vrouwen was Rusland al niet vertegenwoordigd. Dat plan blijkt nu ook in duigen te vallen, want Yargunkin heeft geheel in de lijn van de Russische snelwandelaars positief getest op het gebruik van verboden middelen. Volgens Russische media zou het gaan om EPO.

Volgens Sport-Express werden alle Russen voor vertrek naar Beijing getest, met zeker één positief resultaat als gevolg. Yargunkin zou in het vliegtuig naar China gehoord hebben dat hij in de positieve voetsporen van zijn illustere, geschorste landgenoten gaat treden en bleef daardoor in Rusland. De 50 kilometer snelwandelen, een van de grote hoogtepunten van het WK, wordt komende nacht vanaf 01.30 uur Nederlandse tijd gelopen.

Saillant detail in het verhaal is dat Yargunkin de laatste weken regelmatig geklaagd heeft over de gang van zaken in Rusland. Nagenoeg alle goede snelwandelaars kwamen uit het centrum van trainer Viktor Chegin, die inmiddels op non-actief gesteld is. "Atleten die niet bij Chegin in Saransk trainden werden simpelweg niet geselecteerd voor de grote toernooien. Nu hij weg is krijg ik eindelijk mijn kans", aldus de 34-jarige Yargunkin, die nog nooit een mondiaal toernooi liep en vorig jaar op zijn enige WK veertiende werd.

How to Survive 2 krijgt co-op voor 4 spelers

Ontwikkelaar Eko Software heeft aangekondigd dat How to Survive 2 co-op ondersteunt voor vier spelers. Het vervolg op de vermakelijke indie uit 2013 is vooralsnog alleen aangekondigd voor pc, met een early access-mogelijkheid in oktober.

How to Survive is net zoals zijn voorganger een horror-survival RPG vanuit isometrisch/top-down camerapunt. Centraal in de games staat vanzelfsprekend overleven, waarbij je materialen moet verzamelen om wapens en objecten te maken. How to Survive 2 speelt zich af in New Orleans, wat nogal een verschil is met het verlaten eiland waar het eerste deel zich afspeelde.

Eko Software heeft het crafting-systeem behoorlijk uitgebreid en de graphics een boost gegeven. Naast co-op voor vier spelers is het mogelijk om tot 16 spelers te recruteren in je thuisbasis/kamp. Het vorige deel kwam ook uit op ongeveer alle consoles (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii U), maar het is nog even de vraag of dat ook voor dit deel gaat gelden. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

Academisch jaar wordt maandag geopend

De collegebanken zijn vanaf maandag weer gevuld. De vakantie is dan ook voor studenten afgelopen. Op de Nederlandse universiteiten wordt maandag het academisch jaar geopend. Alleen de VU in Amsterdam opent het nieuwe collegejaar op dinsdag. Traditioneel gebeurt dat met redes en toespraken van de collegevoorzitters en gastsprekers zoals hoogwaardigheidsbekleders.

Het ministerie van Onderwijs is goed vertegenwoordigd maandag. Minister Jet Bussemaker spreekt de studenten van de Universiteit Utrecht toe. Staatssecretaris Sander Dekker doet dat bij de studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven.

Eurocommissaris Frans Timmermans gaat naar de universiteit in Tilburg, wetenschapper Robbert Dijkgraaf maakt zijn opwachting in Delft op de TU en KNAW-president José van Dijck reist af naar Groningen. Koning Willem-Alexander opent het nieuwe collegejaar op de Haagse Hogeschool.

Academisch jaar wordt maandag geopend
Academisch jaar wordt maandag geopend (Foto: ANP)

Griekse premier benoemt overgangskabinet

De Griekse interim-premier Vasiliki Thanou heeft vrijdag haar overgangskabinet benoemd. Op de belangrijkste plaatsen in het demissionaire kabinet zitten deskundigen die het vertrouwen van de meeste partijen genieten.

De overgangsregering moet het land leiden tot de verkiezingen op 20 september.

Minister van Financiën wordt Giorgos Chouliarakis, die al geruime tijd bij de onderhandelingen met de internationale geldschieters van het land is betrokken. Minister van Buitenlandse Zaken is de 87-jarige Petros Molyviatis, een doorgewinterde diplomaat.

Griekse premier benoemt overgangskabinet
Griekse premier benoemt overgangskabinet (Foto: ANP)

Horeca boert goed

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben hun omzet afgelopen kwartaal met gemiddeld 2 procent zien toenemen. Dat is de sterkste stijging op kwartaalbasis sinds medio 2010, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Vooral hotels en restaurants deden flink betere zaken met omzetstijgingen van 2,7 en 2,3 procent. Ook cafés hebben na jaren van crisis het lek boven. Zij verkochten meer drankjes en hapjes en boekten 1,4 procent meer omzet. In de categorie snackbars, ijssalons en lunchrooms gingen de verkopen eveneens met 1,4 procent omhoog.

Het totale aantal consumpties en overnachtingen in de horeca nam in het tweede kwartaal met 1,6 procent toe. Daarmee was volumegroei de belangrijkste aanjager van de omzetstijging. Prijsstijgingen speelden volgens het statistiekbureau een kleinere rol.

Vergeleken met een jaar eerder zag de Nederlandse horeca in de maanden april tot en met juni de omzet met 6 procent aandikken. Restaurants namen met een plus van 8,6 procent het grootste deel van die groei voor hun rekening. Bij cafés lag de omzet 2,8 procent hoger, dat kwam wel hoofdzakelijk door prijsstijgingen.

Beste kwartaal sinds medio 2010 voor horeca
Beste kwartaal sinds medio 2010 voor horeca (Foto: ANP)

PostNL slaat handen ineen met Thuisbezorgd.nl

PostNL en Thuisbezorgd.nl slaan de handen ineen. De bedrijven starten in Amsterdam-Zuid een proef met het bezorgen van maaltijden die uit de keukens komen van duurdere restaurants. Dat maakte PostNL vrijdag bekend, zonder financiële details te melden.

Het nieuwe concept heet Home Dining. Het is volgens PostNL een antwoord op de toenemende vraag vanuit consumenten om vanuit kwaliteitsrestaurants, die normaliter niet bezorgen, maaltijden thuisbezorgd te krijgen. In eerste instantie wordt de proef gestart met zes kwaliteitsrestaurants in Amsterdam-Zuid.

Thuisbezorgd.nl werkt in het proefconcept samen met Local Express, een initiatief van PostNL, die inspeelt op de behoefte van consumenten om bestellingen dezelfde dag te ontvangen.

PostNL slaat handen ineen met Thuisbezorgd.nl
PostNL slaat handen ineen met Thuisbezorgd.nl (Foto: ANP)

Professor Nicolai & Dr. Beckand gaan los

Voor Ruben Nicolai begint vrijdagavond zijn RTL-carrière pas echt. Nadat het voormalige BNN-gezicht in maart zijn handtekening onder zijn contract zette, trapt hij vrijdag met Tijl Beckand af in de wetenschappelijke amusementsshow Professor Nicolai & Dr. Beckand, waarmee RTL4 het nieuwe tv-seizoen opent.

"Sinds juni zijn we met het programma bezig. Het is een fantastische spectaculaire show. Met producent Blue Circle hopen we dat we met deze vier afleveringen iets goeds neerzetten. We zitten in de grootste studio waarin we ooit hebben gewerkt", vertelt Nicolai, die doodsangsten uitstond.

Ruben Nicolai: "We doen de meest vreselijke experimenten. Ik heb gegild als een twaalfjarig meisje in een helikopter toen de piloot op vierhonderd meter hoogte de motor uitzette. Dan hoor je niks meer. De helikopter viel eerst, daarna duwde de piloot de neus van de heli naar voren, dus vielen we face down. Je ziet de grond en de dood op je afkomen."

Grenzen
Ook Tijl ging in dienst van de wetenschap zijn grenzen over. Hij werd misselijk in een draaiende centrifuge op de Brusselse kermis en overleefde een experiment in de studio in een kooi waar 500.000 volt op stond. "Ik had een pak van kippengaas aan. Dan wil de elektriciteit niet naar je lichaam toe. Het was gemaakt door studenten onder leiding van een professor. 'In principe is het veilig', stelden ze me gerust. In principe, tja, dan voel je toch nattigheid."

In de show worden auto's opgeblazen, vallen piano's uit hijskranen, testen de heren de kracht van straalmotoren en proberen ze diepvrieskippen te verbranden. Ze gaan met elkaar de strijd aan in fysieke battles, samen met kandidatenkoppels die daarmee een geldprijs en een reis kunnen winnen.

Podiumervaring
De vrienden Tijl en Ruben wensen dat het niet blijft bij vier afleveringen. "We hebben samen zoveel podiumervaring in het theater en op televisie, dat we hopen dat we nog meer mogen samenwerken bij RTL", zegt Tijl, om er grappend aan toe te voegen dat de zender nog bekende Nederlanders zoekt die de gevaarlijkste experimenten in Professor Nicolai & Dr. Beckand in de toekomst willen ondergaan.

Onder de noemer 'Beste kijkers' presenteert Ruben Nicolai vanaf woensdag 2 september nog een tweede RTL-show. In Beste kijkers blikt Ruben terug op de opvallendste tv-fragmenten van de week. Dit doet hij samen met teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Beau van Erven Dorens, die elk wekelijks een bekende Nederlander meebrengen. Ruben test de teams in verschillende spelrondes op hun kennis van actuele tv-fragmenten.

Professor Nicolai & Dr. Beckand gaan los
Professor Nicolai & Dr. Beckand gaan los (Foto: BuzzE)

Uitslag psychologische studie vaak onhoudbaar

Nog niet de helft van de studies over psychologie die zeven jaar geleden in drie belangrijke wetenschappelijke tijdschriften stonden, geeft opnieuw dezelfde uitkomsten als deze weer wordt uitgevoerd. Dat staat in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science dat vrijdag verscheen.

'Het resultaat van dit project is niet zo mooi', zegt een van de Nederlandse co-auteurs psycholoog Fred Hasselman van de Radboud Universiteit. 'Maar het is wel de wetenschap die zichzelf kritisch onder de loep neemt.' De onderzoekers benadrukken dat het mislukken van een replicatie overigens niet automatisch betekent dat de oorspronkelijke resultaten onjuist waren. Kleine verschillen in de uitvoer kunnen het resultaat hebben beïnvloed.

Dit is het meest omvangrijke replicatieproject binnen de psychologie ooit. 270 internationale wetenschappers voerden honderd onderzoeken opnieuw uit. Deze stonden in de bladen Psychological Science, Learning Memory en Journal of Personality and Social Psychology uit de jaargang 2008.

De psychologie werd in 2011 opgeschrikt door de enorme wetenschapsfraude van hoogleraar Diederik Stapel. Hij vervalste onderzoeksgegevens om zo door hem gewenste resultaten te krijgen.

Uitslag psychologische studie vaak onhoudbaar
Uitslag psychologische studie vaak onhoudbaar (Foto: ANP)

Zo ziet Michael Fassbender eruit in Assassin's Creed-film

Volgende week beginnen na jarenlange vertraging eindelijk de opnames van de Assassin's Creed-verfilming. De hoofdrol is voor Michael Fassbender, die een hedendaagse Assassin speelt en de herinneringen herleefd van een van zijn voorvaderen in het vijftiende-eeuwse Spanje.

De Assassin's Creed-film zit al geruime tijd in de pijplijn maar komt steeds niet van de grond. Volgende week beginnen dan toch eindelijk de opnames en we hebben alvast een kijkje in de keuken gekregen voor een voorproefje van Assassin Fassbender. Naast Fassbender, die we kennen van films als Prometheus en de X-men-films, zijn er ook rollen weggelegd voor Marion Cotillard (The Dark Knight Rises) en Michael Kenneth Williams (12 Years a Slave).

De film speelt zich af in het Assassin's Creed-universum, maar vertelt een eigen, op zichzelf staand verhaal. Het is nog niet duidelijk of personages uit de games te zien zijn in de film. Ubisoft, New Regency en 20th Century Fox hebben de uiteindelijke releasedatum van de film gezet op 22 december 2016.

Assassin's Creed: The Movie (Foto: Ubisoft)
Assassin's Creed: The Movie (Foto: Ubisoft)

Michael Fassbender in Assassin's Creed: The Movie (Foto: Yahoo)
Michael Fassbender in Assassin's Creed: The Movie (Foto: Yahoo)

Stellaris

Toen ik mij bij de persbooth van Paradox meldde, stond er voor mij ook een onbekende game (tot dan toe nog bekend onder de naam project Augustus) op het programma die voor het eerst op Gamescom aangekondigd zou worden. Ik gokte op een nieuw deel van Victoria, maar het werd veel beter dan dat. Paradox liet namelijk een presentatie zien van Stellaris, een nieuwe grand strategy-serie waarbij we het heelal mogen gaan ontdekken.

KLM doet pianiste in de ban na MH17-tweets

KLM schrapt de muziek van de Oekraïens-Amerikaanse pianiste Valentina Lisitsa (41) uit het entertainmentprogramma tijdens vluchten. Dat gebeurt na klachten van passagiers over tweets van de pianiste over de ramp met vlucht MH17, liet een woordvoerster weten na een bericht in de Volkskrant.

"We willen dat passagiers zich welkom voelen aan boord", verklaart de woordvoerster. De muziek wordt gefaseerd verwijderd uit de systemen van de verschillende vliegtuigen.

Op sociale media is Lisitsa sceptisch over het onderzoek naar de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines in juli vorig jaar. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Ook betuigt de pianiste op Twitter haar steun aan de Oekraïense separatisten. Die groep zou volgens velen juist verantwoordelijk zijn geweest voor het afvuren van een raket die het passagierstoestel raakte. Officieel onderzoek naar de oorzaak van de ramp verschijnt in oktober.

De KLM noemt geen specifieke tweets van Lisitsa waardoor het besluit is genomen. Wel is op de Twitter-account van de pianiste te lezen dat ze provocerende berichten stuurde over de MH17-ramp. Zo stuurde ze daags na het neerstorten van het vliegtuig een tweet waarin ze ooggetuigen van de ramp in Oekraïne "lokale acteurs" noemde.

Het Toronto Symphony Orchestra schrapte eerder dit jaar een optreden met Lisitsa vanwege haar uitlatingen op Twitter.

KLM doet pianiste in de ban na MH17-tweets
KLM doet pianiste in de ban na MH17-tweets (Foto: ANP)

Bertens door in kwalificatietoernooi US Open

Tennisster Kiki Bertens heeft donderdag de derde ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open bereikt. De 23-jarige Westlandse versloeg met 6-2 en 6-4 de Chinese Han Xinyun. In de volgende ronde wacht de Tsjechische Renata Voracova.

Als Bertens, als achtste geplaatst in het kwalificatietoernooi, die partij ook wint, bereikt ze het hoofdtoernooi in New York.

Bertens door in kwalificatietoernooi US Open
Bertens door in kwalificatietoernooi US Open (Foto: ANP)

'Journalisten persten koning Marokko af'

Twee Franse journalisten zijn in Parijs aangehouden omdat ze ervan worden verdacht dat ze de koning van Marokko hebben gechanteerd. De twee zouden mensen in het gevolg van koning Mohamed VI geld hebben afgeperst, in ruil voor hun zwijgen. Ze dreigden een boek te publiceren met aantijgingen tegen Mohamed.

Journalist Eric Laurent vroeg in juli een onderhoud met een vertegenwoordiger van de koning. "Hij zei dat hij met Catherine Graciet een boek schreef en dat hij dat niet zou uitgeven in ruil voor 3 miljoen euro", zei een advocaat van de koning tegen de krant Le Figaro.

De Franse politie werd direct op de hoogte gesteld. Tijdens een nieuwe ontmoeting donderdag, waarbij ook Graciet aanwezig was, herhaalde Laurent zijn eis. Het duo tekende zelfs een contract, waarin ze verklaarden in ruil voor 2 miljoen euro af te zien van publicatie. Daarop werden ze aangehouden.

'Journalisten persten koning Marokko af'
'Journalisten persten koning Marokko af' (Foto: ANP)

Gears of War: Ultimate Edition

Het is moeilijk om te geloven dat over een jaar het eerste deel in de Gears of War-serie al weer tien jaar oud is. Het was een game die baanbrekend was voor het third-person-genre en bij veel gamers een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. Nu, bijna tien jaar later, kunnen met Gears of War: Ultimate Edition wederom hordes Locusts neermaaien op Xbox One. En de vaag is natuurlijk of de game nog steeds zoveel indruk weet te maken als toentertijd op de Xbox 360.

Kleine spaartegoeden worden minder belast

Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de ton worden daarover juist zwaarder belast. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt.

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van het Financieel Dagblad vrijdag. De fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot een ton een vermogensrendementsheffing van 30 procent over een fictief rendement van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en het fictief rendement zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Van 100.000 tot een miljoen wordt het fictief rendement verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt het fictief rendement 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

Schijven
De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen mensen die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken.

De maatregel zou in 2017 moeten ingaan en maakt deel uit van de herziening van het belastingstelsel.

Kleine spaartegoeden worden minder belast
Kleine spaartegoeden worden minder belast (Foto: ANP)

Reactie Frozenbyte op feedback Trine 3: ''Onze plannen staan in de wacht.''

Joel en Kyle van Frozenbyte Games hebben een videoboodschap gepost in reactie op de negatieve feedback op Trine 3. Hierin gaan ze onder andere in op de cliffhanger aan het einde van de game, de korte duratie en de transitie naar 3D.

De mannen in de video zijn duidelijk aangeslagen door de hoeveelheid negatieve feedback. Ze nemen de verantwoording voor de keuzes op zich, en gaan ook in op miscommunicatie via de media. Zo hadden ze meer moeten communiceren over het open einde en het splitsen van het verhaal in meerdere delen. Ook de transitie naar 3D heeft niet uitgepakt zoals ze wilden en was dit een keuze die ze hebben gemaakt, omdat andere opties nog niet goed genoeg waren. Bovendien werden de kosten te hoog: de ontwikkelingskosten voor deel drie waren drie keer zo hoog als voor deel 2.

Aan het einde van de serie maken de twee ook duidelijk dat ze niet weten waar de toekomst van het bedrijf ligt. Zoals gezegd wordt: ''Nu iedereen ons haat, zetten we onze plannen voor de serie in de wacht.'' Een trieste boodschap voor een bedrijf dat mooie games maakt. Als je dan ook nagaat dat sommige medewerkers van Frozenbyte Games last krijgen van slaap- en gezondheidsproblemen door de snijdende feedback, is het al helemaal een trieste bedoeling. 

We kunnen alleen maar hopen dat men zich weet te gedragen naar mensen die simpelweg hun werk proberen te doen en dat dezelfde mensen de draad weer weten op te pakken met een volgend project.

Stripkat Heinz zoekt geld op filmfestival

De norse stripkat Heinz staat eind september in de spotlights op het aankomende Nederlands Film Festival. Het inzamelingsplatform Cinecrowd hoopt tijdens het festival in Utrecht met diverse activiteiten het filmproject onder de aandacht van mogelijke particuliere financiers te krijgen.

Dat heeft het NFF vrijdag gemeld. Regisseur Piet Kroon, die in Hollywood meewerkte aan hits als Shrek 2, The Iron Giant en Osmosis Jones, geeft diverse lezingen om de crowdfunding van Heinz: The Movie rond te krijgen. Het geld wordt onder meer aangewend voor het betalen van de stemmencast voor de film.

Het is de bedoeling dat middels Cinecrowd meer dan 15.000 euro bij elkaar wordt gezocht. Wie via de website in de film investeert, krijgt allerlei bijzondere souveniers van de film of kan zelfs een rolletje winnen als cartoonpersonage in de film.

Scenario

De eerste plannen voor een avondvullende animatie over de beroemde stripkat dateren al uit 2001. In het scenario dat er nu ligt, gaat Heinz op zoek naar zijn kind dat hij kwijtgeraakt is. De geestelijk vaders van de stripserie, René Windig en Eddie de Jong, zijn artistiek bij het project betrokken. Het budget van Heinz: The Movie is zo'n twee miljoen euro.

De film wordt mede geproduceerd door Burny Bos, die verantwoordelijk was voor hits als Minoes, Ja zuster nee zuster en Abeltje.

Stripkat Heinz zoekt geld op filmfestival
Stripkat Heinz zoekt geld op filmfestival (Foto: BuzzE)

Shovel Knight-amiibo brengt co-op naar Wii U

Gisteren berichtten we nog over de mogelijkheid dat Shovel Knight komt naar Super Smash Bros. Die aankondiging is uitgebleven, maar wel krijgt Shovel Knight als eerste 'Nindie' zijn eigen amiibo.

De amiibo geeft Wii U-spelers de toegang tot een co-op modus, de mogelijkheid uitrusting aan te passen en exclusieve challenge stages. De Nintendo 3DS-versie krijgt hetzelfde, op de co-op modus na. De amiibo werkt bovendien in alle toekomstige Yacht Club-titels voor platforms van Nintendo.

Wanneer de amiibo uitkomt, is nog niet bekend.

Shovel Knight Amiibo

Schiphol wil tarieven verder verlagen

Schiphol verwacht de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen voor het gebruik van de luchthaven volgend jaar opnieuw flink te verlagen. Dat meldde het luchthavenbedrijf vrijdag in zijn halfjaarbericht. Dit voorjaar gingen de tarieven ook al met zo'n 7 procent omlaag.

Desondanks wist Schiphol de omzet in de eerste jaarhelft met 1,1 procent op te voeren tot 684 miljoen euro. De groei van het aantal passagiers (met 5 procent naar 27 miljoen) was ruimschoots voldoende om de lagere tarieven te compenseren. De nettowinst ging met 60 procent omhoog naar 201 miljoen euro.

De winkels op Schiphol profiteerden niet van de groei in passagiersaantallen. Zij zagen de omzet met maar liefst 29 procent dalen naar 27 miljoen euro. Dat heeft volgens het luchthavenbedrijf te maken met grootschalige verbouwingswerkzaamheden in de terminal.

Schiphol wil tarieven verder verlagen
Schiphol wil tarieven verder verlagen (Foto: ANP)

Meer mensen met bijstandsuitkering

Hoewel de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste twee kwartalen van dit jaar groeide het aantal mensen met een bijstandsuitkering tot 447.000. Dat zijn er 5000 meer dan in het eerste kwartaal.

De aanwas van de uitkeringen gaat wel minder snel. Er kwamen er 4 procent meer bij. In 2013 groeide het aantal met 8 procent en vorig jaar ruim 6 procent. Bij de 45-plussers neemt het aantal bijstandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft een betaalde baan. Zij krijgen een aanvullende bijstandsuitkering. Naarmate iemand langer in de bijstand zit, komt de combinatie van baan en bijstandsuitkering minder voor.

Het aandeel bijstandsontvangers met een baan verschilt per gemeente. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en Maastricht hebben met 8 tot 9 procent het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers. In Apeldoorn, Emmen, Zwolle en het Westland (14 procent) hebben de meeste mensen met een uitkering een baan.

Meer mensen met bijstandsuitkering
Meer mensen met bijstandsuitkering (Foto: ANP)

De tieten in Senran Kagura verkopen een miljoen keer

De Senran Kagura-games zijn bij elkaar meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat meldde producer Kenichiro Takaki op Twitter.

Wat in augustus 2011 begon als een perverse manga, is nu een hele gamereeks geworden. Sinds die tijd zijn er nog vier manga's bij gekomen, en de meiden hebben nog een anime erbij gekregen. En dan zijn er natuurlijk de games, hieronder op volgorde van uitgave in Japan:

2011 – Senran Kagura: Skirting Shadows (3DS)
2012 – Senran Kaguara Burst (3DS)
2013 – Senran Kagura: New Wave (iOS, Android), Senran Kagura: Shinovi Versus (PlayStation Vita)
2014 – Senran Kagura 2: Deep Crimson (3DS), Senran Kagura: Bon Appetit! (PlayStation Vita)
2015 – Senran Kagura: Estival Versus (PlayStation 4, PlayStation Vita)

Senran Kagura 2: Deep Crimson is vandaag uit in Europa en Senran Kagura: Estival Versus komt begin 2016 naar onze regio.

Senran Kagura Estival Versus

Naakte vrouwen gebruikt als bord in Australische bar

Een bar in Sydney heeft wel een zeer opmerkelijke manier gevonden om zijn opening te vieren. Op het openingsfeest, met als thema "de tropen", fungeerden naakte vrouwen als borden om het voedsel - vooral tropisch fruit - te serveren.

De reacties op het evenement variëren. Sommige gasten spreken van een "geslaagde avond", andere gasten klagen over een "bizarre atmosfeer" of de "objectificatie van vrouwen". Aan jullie zelf om te oordelen of dit al dan niet door de beugel kan ...

Niet met de borden gooien, aub.

Daredevil in Guild Wars 2

Nee, niet de Marvel-superheld, maar een nieuwe elite-specialisatie is aangekondigd door ArenaNet. De ontwikkelaar heeft meer informatie onthuld over het tweede bèta Weekend Event voor Guild Wars 2: Heart of Thorns en de nieuwe elite-specialisatie in deze uitbreiding.

De Daredevil is een nieuwe elite specialisatie voor de thief profession in de uitbreiding Guild Wars: Heart of Thorns. De specialisatie maakt gebruik van verbeterde dodge-roll vaardigheden, waarmee dieven in moordenaars veranderen en meerdere vijanden in een keer aan kunnen pakken. De Daredevil is toegevoegd voor spelers van de volgende beta, zodat ze deze voor het eerst kunnen uitproberen.

Het volgende bèta Weekend Event voor Guild Wars 2: Heart of Thorns start om 21:00 uur op vrijdag 4 september en duurt tot 8:59 uur op maandag 6 september. Spelers die de pre-purchase editie van de uitbreiding hebben aangeschaft krijgen toegang tot deze tweede bèta.

Guild Wars 2 Daredevil

Brekend: pinda's zijn racistisch. Bananen eigenlijk ook!

Nadat FOK! gisteren een leuk forumtopic postte uit een reeks waarin users al jaren lang de meest vreemde dingen middels Paint/Photoshop bewerken bleek weer eens hoe ongelofelijk racistisch we met zijn allen zijn. Het onderwerp van de fotosoeps was namelijk een pinda en "pinda's en bananen zijn doorgaans wel symbolen om rassen als iets minderwaardigs neer te zetten", aldus FOK!ker EricOscuro in een opgewonden reactie.

Uiteraard hebben de makers op geen enkele wijze ook maar de link gelegd met racisme, of met andere rassen in het algemeen, maar dat is natuurlijk geen reden om het NIET racistisch te vinden. Immers hebben vierders van het Sinterklaasfeest ook geen racistische bedoelingen, en daar doet dat er ook niet toe.

"Moet ik mijn foto met Nelson Mandela opofferen voor een of ander kutgeintje? Is dat wel iedereen wil zien als subliem voorbeeld van de minderwaardigheid van anders gekleurden?" fulmineert de FOK!activist die zich afvraagt hoe hij dit moet beoordelen. Het antwoord; "met een beetje humor en zonder het woord racisme op het puntje van de tong, klaar om uitgekotst te worden" zou hierop een prima antwoord zijn.

Een voorbeeld van het vuige racisme vind je hieronder. Meer voorbeelden in dit topic op ons onvolprezen forum.

Pindapet (door: Osvaldo2)
Pindapet (door: Osvaldo2)

Mads Mikkelsen als slechterik in Doctor Strange

De Deense Mads Mikkelsen houdt er wel van een slechterik te spelen: internationaal is hij wellicht het beste bekend als de eerste echte tegenstander van Daniel Craigs James Bond in Casino Royale en als Hannibal Lecter in de onderscheidende tv-serie Hannibal. Mogelijk voegt hij hier een schurkenrol in Doctor Strange aan toe.

De tegenstander van Benedict Cumberbatch' Stephen Strange is al bekend: Chiwetel Ejiofor zal de rol van aartsvijand Baron Mordo spelen in de Marvel-film die volgend jaar moet verschijnen. Maar volgens Variety wordt het Strange niet te makkelijk gemaakt en moet hij het ook opnemen tegen Mikkelsen, al is nog niet bekend welke rol de acteur gaat spelen.

Mikkelsen was bijna al eerder betrokken bij Marvel: hij was kandidaat voor de rol van Malekith in Thor: The Dark World. Hij kon de rol echter niet aannemen door zijn betrokkenheid bij Hannibal, waardoor de rol naar Doctor Who-ster Christopher Eccleston ging.

Als de Deen inderdaad een rol in Doctor Strange verkrijgt is hij vertegenwoordigd in twee grote Disney-franchises: eerder werd al bekend dat hij een rol zal spelen in Star Wars: Rogue One, dat volgend jaar december verschijnt.

Doctor Strange, met ook Tilda Swinton en mogelijk Rachel McAdams, verschijnt volgend jaar november in de bioscoop.

 Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)
Mads Mikkelsen als Hannibal Lecter

Doden op Dominica door storm Erika

Op Dominica zijn zeker zeven mensen omgekomen door een tropische storm die over het eiland is getrokken. Erika heeft ook veel schade aangericht, meldden media op het Caribische eiland donderdag. De storm ging gepaard met hevige regenval, waardoor delen van het eiland zijn overstroomd. Ook worden aardverschuivingen gemeld en zijn wegen en bruggen verwoest.

Erika trekt richting Puerto Rico. Mogelijk krijgt ook de Dominicaanse Republiek met het natuurgeweld te maken. Begin volgende week wordt Erika in de Amerikaanse staat Florida verwacht. Het Amerikaanse orkaancentrum denkt dat Erika dan mogelijk is uitgegroeid tot een orkaan.

Doden op Dominica door storm Erika
Doden op Dominica door storm Erika (Foto: ANP)

Onderzoek afgewezen hulpvraag ouder echtpaar

Een 83-jarige dementerende man die slecht ter been is krijgt geen huishoudelijke hulp meer. Zijn 77-jarige vrouw kan volgens de gemeente Rotterdam zelf nog wel voor hem zorgen. Het echtpaar kreeg tot april van dit jaar hulp, maar daarna stopte het. "Onbegrijpelijk" aldus de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld vrijdag. "Het lukte het echtpaar en de wijkverpleegkundige ook maar niet tijdig contact met de gemeente te krijgen."

Zwaneveld heeft de afgelopen periode "tientallen" klachten ontvangen over de huishoudelijke hulp, die sinds dit jaar onder het takenpakket van de gemeente valt en niet meer van de overheid. De ombudsman stelt daarom een onderzoek in naar de gang van zaken rond de afhandeling van aanvragen van huishoudelijke hulp door de gemeente. Over een aantal maanden moet dat afgerond zijn.

Komende week heeft Zwaneveld contact met andere regionale ombudsmannen, dan wordt dit ook besproken.

"Voor de familie waar de ombudsman over spreekt, geldt dat er hulp en ondersteuning is geregeld. Het is natuurlijk buitengewoon vervelend voor hen dat ze er op hebben moeten wachten. Dat kan niet de bedoeling zijn", aldus een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Zorg). "Rotterdam telt 35.000 WMO-cliënten. We zitten er bovenop om Rotterdammers de zorg en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben."

Het afgelopen jaar zijn er landelijk meerdere rechtszaken geweest over mensen gekort zijn op de huishoudelijke hulp. Het bekendste voorbeeld is van een hoogbejaard echtpaar uit Dantumadiel. Zij hadden vorig jaar een zaak aangespannen omdat de gemeente de hulp vanaf dit jaar niet meer wilde vergoeden. De rechter gaf het echtpaar gelijk.

Onderzoek afgewezen hulpvraag ouder echtpaar
Onderzoek afgewezen hulpvraag ouder echtpaar (Foto: ANP)

Waddenclub en vissers zoeken samen haaien

De Waddenvereniging en garnalenvissers gaan samen onderzoek doen naar het aantal haaien in de Waddenzee. Alle haaien die de vissers per ongeluk in hun netten vangen, krijgen een merkje in de rugvin.

Verder worden ook de soort haai, lengte, geslacht en vangstlocatie genoteerd en daarna wordt het dier teruggezet. "We hopen zo een beter beeld te krijgen hoe de haaienpopulatie er in het waddengebied voor staat", zegt een woordvoerster van de Waddenvereniging vrijdag.

Steeds vaker wordt door beroeps- en sportvissers melding gemaakt van haaien gevangen rond en vanaf de Waddeneilanden. Hun aantal lijkt daarom toe te nemen, maar de huidige monitoringsprogramma's bieden te weinig inzicht hoe het er werkelijk voor staat, aldus de Waddenvereniging. Die heeft daarom de handen ineen geslagen met garnalenvissers.

Waddenclub en vissers zoeken samen haaien
Waddenclub en vissers zoeken samen haaien (Foto: ANP)

Nieuwe teaser voor Star Wars: The Force Awakens

Lightsabers, muziek, een voiceover en twee personages op het punt in gevecht te gaan. Dat is de inhoud van een nieuwe teaser voor Star Wars: Episode VII - The Force Awakens die gisteravond verscheen op het Instagram-account van Star Wars.

Het is maar een korte teaser, maar werkt toch goed genoeg voor het toenemend enthousiasme over de film. Bovendien maakt de teaser handig gebruik van de nieuwe mogelijkheid van Instagram om non-vierkante foto's en video's te plaatsen.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens is vanaf 16 december te zien in twee tot drie dimensies en IMAX.

200 vluchtelingen gered na zinken boot

Zo'n tweehonderd vluchtelingen die donderdag vanuit Libië per boot Europa probeerden te bereiken zijn door de Libische kustwacht gered nadat hun boot was gezonken. De autoriteiten vrezen voor de levens van tweehonderd anderen. Officiële cijfers zijn er niet. Een groot deel van de geredde vluchtelingen was donderdagavond laat weer terug in Libië. Ze zijn naar een detentiecentrum gebracht.

De vluchtelingen kwamen vooral uit centraal en zuidelijk Afrika, Pakistan, Marokko en Bangladesh. Een deel zat opgesloten in het ruim, toen de boot omsloeg. Volgens de BBC zonk er donderdag nog een tweede boot met vluchtelingen voor de kust van Libië. Er zouden zo'n vijftig mensen aan boord zijn geweest. Over hun lot wordt niets gemeld.

De Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperatie van de Europese Unie voor Libië coördineert, kon de jongste scheepsramp nog niet bevestigen.

Meer dan 2300 mensen zijn dit jaar al verdronken bij hun poging via de Middellandse Zee het Europese vasteland te bereiken.

200 vluchtelingen gered na zinken boot
200 vluchtelingen gered na zinken boot (Foto: ANP)

Geldloper hoort of hij cel in moet

Geldloper Bas Z. hoort vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam of hij de cel in moet voor het verduisteren van 176.000 euro uit twee geldautomaten. Hij wordt ervan verdacht het geld in juni 2013 in Hilversum buit te hebben gemaakt tijdens zijn werk als geldloper voor Brink's. Maar volgens zijn advocaat Richard van der Weide is er absoluut geen bewijs voor de verduistering.

"Mijn cliënt heeft de automaten bijgevuld, standen gecontroleerd en die genoteerd. Dat is alles. Hij was de hele dag samen met zijn collega, de chauffeur van de geldwagen. Hij is die dag zelfs bij wijze van steekproef gevisiteerd toen hij naar buiten ging. Daar is niets onregelmatigs uit naar voren gekomen", betoogde de advocaat. "Mijn cliënt is nooit gezien met het geld. Het zou bovendien gaan om coupures van 10, 20 en 50 euro. En dat voor een bedrag van 176.000 euro. Dat kan je niet zomaar verstoppen."

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 16 maanden geëist.

Geldloper hoort of hij cel in moet
Geldloper hoort of hij cel in moet (Foto: ANP)

Gewonde bij schietpartij universiteit Georgia

Op het terrein van de universiteit van de Amerikaanse stad Savannah, in de staat Georgia, is donderdagavond een schietpartij geweest. Het complex is afgesloten, meldt de universiteit op de website. "Een mannelijk slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling", valt er te lezen. Meer details zijn niet gemeld.

Savannah is een stad aan de oostkust van de VS.

Gewonde bij schietpartij universiteit Georgia
Gewonde bij schietpartij universiteit Georgia (Foto: ANP)

Groot hulppakket voor Syrië, Irak en Jemen

Het kabinet maakt 58,5 miljoen euro vrij voor hulp aan slachtoffers van conflicten in het Midden-Oosten. Het grootste deel (48,5 miljoen) is bestemd voor de bestrijding van de humanitaire crisis die is ontstaan door de strijd in Syrië en Irak. De overige 10 miljoen euro gaat naar Jemen.

Een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) bevestigt berichtgeving hierover vrijdag in de Volkskrant. Volgens Ploumen heeft de crisis in de regio een ongekende omvang bereikt. "De noden zijn nog nooit zo hoog geweest."

Er gaat 5 miljoen naar Libanon voor voedselhulp en eenzelfde bedrag naar Irak voor humanitaire hulp. De VN heeft dit jaar 8 miljard dollar nodig voor noodhulp in de regio en daarvan is nog minder dan 40 procent binnen. Verder gaat er geld naar onder meer projecten in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon.

Meer dan 4 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht sinds de burgeroorlog in dat land in 2011 losbarstte. Nederland heeft sindsdien meer dan 114 miljoen euro aan noodhulp gegeven aan Syrische vluchtelingen.

In Jemen verslechtert de situatie en waarschuwen hulporganisaties voor een hongersnood. Hier is 80 procent van de bevolking hulpbehoevend ofwel 21 miljoen mensen. "Dit soort cijfers is nauwelijks te bevatten", aldus Ploumen. De VN zal de Nederlandse noodhulp onder meer inzetten voor hulp aan ondervoede kinderen.

Groot hulppakket voor Syrië, Irak en Jemen
Groot hulppakket voor Syrië, Irak en Jemen (Foto: ANP)

Ontmoet de helden van Dragon Quest Heroes

Square Enix heeft een nieuwe Dragon Quest Heroes-trailer online gezet waarin de helden voorgesteld worden. Oude bekenden zoals Alena, Kiryl, Yangus en Nera zijn er, maar ook nieuwe personages, zoals Doric en Isla. In totaal zijn er twaalf helden om uit te kiezen, waaronder de twee hoofdpersonages Luceus en Aurora.

Het verhaal speelt zich af in Arba. Doric de koning en Isla de wetenschapper van Arba helpen de helden mee om de eens vreedzame monsters weer in het gareel te krijgen. Die monsters zijn opeens kwaadaardig geworden en het is aan onze helden om de bron op te sporen en te vernietigen.

Dragon Quest Heroes komt 16 oktober uit op PlayStation 4. Een preview kun je hier lezen.

Regenboog Mika in Street Fighter V

Ze was er voor het laatst in bij Street Fighter Alpha 3, maar nu zien we R. Mika (ook bekend onder de naam Rainbow Mika) terug in Street Fighter V. Als je dacht dat worstelaar EL Fuerte een showmannetje was, dan ken je R. Mika nog niet. Ze mag het in ieder geval opnemen tegen de al aangekondigde Ryu, Ken, Chun-Li, Cammy, Vega, M. Bison, Birdie, Charlie Nash en Necalli.

In onderstaande trailer zie je haar letterlijk niet alleen een eindmove maken met haar kont, haar tagteam-partner Nadeshiko genaamd zet ook haar beste kontje voor. Door haar op te roepen als V-Trigger komt ze even helpen in de wedstrijd om nog meer pijn te brengen.

Mocht je dit allemaal niets zeggen, dan kun je hier een uitgebreide uitleg lezen over het nieuwe vechtsysteem in de fighter. Street Fighter V komt in de lente van 2016 uit op PlayStation 4 en pc.

VS vraagt hulp Oezbekistan in strijd tegen IS

De Verenigde Staten hebben Oezbekistan donderdag gevraagd deel uit te maken van de internationale coalitie die tegen de zogenaamde Islamitische Staat (IS) vecht. Het land mag zelf bepalen op welke manier het deel wil nemen.

De coalitie met de Verenigde Staten aan het hoofd voert aanvallen uit op IS in Syrië en Irak. Daarnaast probeert ze de financiering van IS te stoppen en informatie te verzamelen over het aantal mensen dat grenzen van IS-gebieden oversteekt.

Oezbekistan wordt als een strategische partner van de NAVO gezien. Zo assisteerde het land in buurland Afghanistan in de strijd tegen de Taliban.

VS vraagt hulp Oezbekistan in strijd tegen IS
VS vraagt hulp Oezbekistan in strijd tegen IS (Foto: ANP)

VN: vrijdag rapport Zwarte Piet

Het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, CERD, komt vrijdag met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland. Ook Zwarte Piet komt zeker aan de orde, een heikel onderwerp sinds hij door een deel van de bevolking wordt geassocieerd met racisme en discriminatie.

Mensenrechtenexperts uit het comité houden in de gaten of landen de VN-verdragen naleven die ze hebben getekend. Vorige week praatte het comité al met een Nederlandse delegatie over zaken als noodopvang voor vluchtelingen, de situatie op de arbeidsmarkt en discriminerende uitlatingen in de media. De rol van Zwarte Piet kreeg toen al een prominente rol en leidde tot 'een levendige discussie'.

Nederland wordt net als andere VN-landen eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Donderdag liet Nickelodeon weten dat eind dit jaar ongeschminkte pieten te zien zijn. Na de felle zwartepietendiscussie liet de kinderzender vorig jaar helemaal geen pieten zien, alleen Sinterklaas. Eerder deze maand zei warenhuis de Bijenkorf dit jaar te kiezen voor vergulde klimpieten. V&D laat de versiering afhangen van wat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep gaat doen. Die laat dat pas veel later dit jaar weten.

VN-comité bespreekt voor- en nadelen Piet
VN: vrijdag rapport Zwarte Piet (Foto: ANP)

Kim Jong-un: akkoord met Zuid-Korea mijlpaal

Kim Jong-un vindt het akkoord dat Noord-Korea en Zuid-Korea deze week hebben gesloten een mijlpaal. Volgens de Noord-Koreaanse leider maakt het de weg vrij voor minder militaire spanning en betere banden tussen de landen en is het door de kracht van het Noord-Koreaanse leger gekomen dat er akkoord werd bereikt.

Noord-Korea heeft beloofd niet meer te provoceren. Zuid-Korea stopt met het uitzenden van anti-communistische boodschappen. Ook gaan de landen weer families herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog gescheiden van elkaar leven.

"De gezamenlijke verklaring is een cruciale mijlpaal voor het bezweren van de acute militaire spanningen en zet de Koreaanse relaties op het spoor van verzoening en vertrouwen", citeerde het Noord-Koreaanse persbureau KCNA Kim Jong-un vrijdag.

Kim Jong-un: akkoord met Zuid-Korea mijlpaal
Kim Jong-un: akkoord met Zuid-Korea mijlpaal (Foto: ANP)

Agent VS schiet ziekenhuispatiënt neer

Een agent heeft donderdag in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Houston een patiënt neergeschoten, omdat die met beveiligers vocht. De agent was zelf ook werkzaam als beveiliger van het ziekenhuis. De patiënt is zwaargewond geraakt.

Samen met een collega beveiliger, ook een politieman, was hij opgeroepen, omdat de patiënt moeilijk deed tegen ziekenhuismedewerkers. De verdachte begon volgens de politie met de agenten te vechten. Daarop gebruikte een van de agenten zijn taser, maar dat leek weinig effect te hebben. "Het gevecht ging verder en escaleerde, waarop de andere agent, die vreesde voor zijn veiligheid en die van zijn collega, zijn dienstwapen gebruikte. Hij raakte de verdachte", zei een politiewoordvoerder.

De twee agenten raakten tijdens de vechtpartij gewond. Ze worden behandeld in het ziekenhuis waar ze gewond raakten.

Agent VS schiet ziekenhuispatiënt neer
Agent VS schiet ziekenhuispatiënt neer (Foto: ANP)

Zachtere aanpak homo's Rusland

Rusland werd aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting van de commissie van de Verenigde Naties over de rechten van de mens. Bijna alle leden van de commissie waren erg kritisch over het homogeweld in Rusland. De één zei hardop dat de homowet in Rusland in strijd is met de rechten van de mens, de ander zei wat diplomatieker dat het beter zou zijn als er in de homowet wat nuances zouden worden aangebracht.

[eSports] Rocket League NA-EU

Vandaag is beslist wie definitief het beste Rocket League-team van de wereld is. De kampioen van Noord-Amerika Cosmic Aftershock, speelt tegen de beste van Europa Flipsid3. De wedstrijd is georganiseerd door MLG (Major League Gaming) en door hen ook live uitgezonden en voorzien van commentaar.

De wedstrijden worden om en om op verschillende servers gespeeld. De eerste wedstrijd is op Amerikaans grondgebied. Cosmic Aftershock, met Gibbs, Sadjunior en Kronovi beginnen dus met een lage ping. Het Europese Flipsid3, dat in tegenstelling tot Cosmic Aftershock al een bekende esportsorganisatie is speelt met Markydooda, M1k3rules en Kuxir97. Doordat de servers enkele duizenden kilometers verderop zijn spelen zij met een ping van minimaal tachtig en maximaal 110. Het is dan ook geen verassing dat de Amerikanen de eerste wedstrijd winnen.

De tweede wedstrijd is aan de andere kant van de oceaan. Flipsid3 heeft in interviews gezegd dat de enige manier om Cosmic Aftershock af te stoppen is door agressief te spelen. De eerste wedstrijd lukt dat niet helemaal, maar de tweede wedstrijd komen de Europeanen los. Ondanks dat het maar 1-0 wordt, is er kans op meer.

flipsid3

De game die daarop volgt is een stuk spannender, de Amerikanen weten dat ze thuis moeten winnen, maar het gaat helemaal mis voor ze. Snel wordt het 0-2 en het leek ook gespeeld. Sterspeler Kronovi geeft echter niet op en door een goal wordt het 1-2. Deze komt echter te laat en Europa komt in Amerika op voorsprong in games. Het is tijd om definitief een gat te slaan in Europa en door M1k3rules kwam Europa al snel op 1-0. Door wellicht het slechtste spel van de finale gaat het mis en winnen de Amerikanen met 1-2 en is de stand in games gelijk getrokken, 2-2.

De twee games die daarop volgen zijn ongelooflijk spannend. De eerste gaat na een verlenging van ruim twee minuten (wat de totale gamelengte zeven minuten maakte) naar Flipsid3 dat daardoor een matchpoint krijgt. Zij lijken deze ook te pakken door 2-0 voor te komen in game zes, maar wonder boven wonder komt Cosmic Aftershock terug tot 2-2 en pakken zij uiteindelijk zelfs de voorsprong. Door een late gelijkmaker komt er weer verlenging. Dit keer in het voordeel van de Amerikanen.

CA

De locatie van de laatste game wordt beslist door middel van het opgooien van een muntje. Amerika kreeg het voordeel, al blijkt het thuisspelen geen voordeel te zijn aangezien vier van de zes wedstrijden eerder een uitzege waren. Flipsid3 begon sterk en het mag een wonder worden genoemd dat zij niet op voorsprong kwamen. Cosmic Aftershock daarentegen scoort wel en blijft dat doen. Met nog drie minuten te spelen is het 2-0.  Flipsid3 zoekt met man en macht naar de aansluiting maar dit zorgt voor meer kansen voor de Amerikanen die uiteindelijk nog twee keer scoren en daarmee Europa afdroogt. Cosmic Aftershock is het beste team van Rocket League.

Uitslagen play-offs Europa League 27/08/2015

Naast in Alkmaar en en Jablonec werd er op twintig andere velden in Europa ook gestreden om een plek in de groepsfase van de Europa League. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. 

Uitslagen returns play-offs Europa League - 27/08/2015

Thuis Uit Uitslag Agg.
Red Bull Salzburg (Oos) Dinamo Minsk (WRu) wns 2-0 2-2
AZ Astra Giurgiu (Roe) 2-0 4-3
Panathinaikos (Gri) FK Qabala (Aze) 2-2 2-2*
FK Jablonec (Tsj) Ajax 0-0 0-1
FC Thun (Zwi) Sparta Praag (Tsj) 3-3 4-6
Standard (Bel) Molde FK (Noo) 3-1  3-3* 
Brøndby IF (Den) PAOK Saloniki (Gri) 1-1 1-6
Legia Warschau (Pol) Zarya Luhansk (Oek) 3-2  4-2 
Hajduk Split (Kro) Slovan Liberec (Tsj) 0-1 0-2
HJK Helsinki (Fin) FK Krasnodar (Rus) 0-0 1-5
Saint-Etienne (Fra) Milsami Orhei (Mol) 1-0 2-1
Rosenborg BK (Noo) Steaua Boekarest (Roe) 0-1  3-1 
Qarabag Agdam (Aze) BSC Young Boys (Zwi) 3-0 4-0
Rubin Kazan (Rus) Rabotnicki Skopje (Mac) 1-0 2-1
Fenerbahçe (Tur) Atromitos Athinon (Gri) 3-0 4-0
Athletic Club (Spa) MSK Zilina (Slw) 1-0  3-3 
Kairat Almaty (Kaz) Girondins Bordeaux (Fra) 2-1 2-2*
Borussia Dortmund (Dui) Odds BK (Noo) 7-2  11-5 
Belenenses (Por) SCR Altach (Oos) 0-0 1-0
Vojvodina Novi Sad (Ser) Viktoria Plzen (Tsj) 0-2  0-5 
Videoton FC (Hon) Lech Poznan (Pol) 0-1 0-4
FC Midtjylland (Den) Southampton (Eng) 1-0  2-1 

* = door op uitdoelpunten
wns = wint na strafschoppen

WK Atletiek dag 7: DafneDay #2?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De dag begint vroeg, om 08.30 uur lokale tijd, met de 20 kilometer snelwandelen voor vrouwen. In 1999 werd Liu Hongyu de eerste wereldkampioene, de winnaressen van de volgende zeven WK's kwamen allemaal uit Rusland. Dat land is in een enorm dopingschandaal verwikkeld, waarin juist de snelwandeltoppers hard aangepakt worden. Het gevolg is dat er vandaag precies nul Russinnen aan de start staan, met twee Chinese favorieten om hen op te volgen. Liu Hong liep in juni een nieuw wereldrecord en lijkt hier de topfavoriete, met Lu Xiuzhi als voornaamste uitdaagster. De strijd daarachter gaat vooral tussen loopsters uit Italië, Tsjechië en Portugal.

Niet veel later beginnen de koningen van de atletiek aan hun WK: de tienkampers openen de tweedaagse met de 100 meter. Voor Nederland gaat Eelco Sintnicolaas een gooi doen naar de medailles, maar zijn kansen lijken gering. Pieter Braun mag uitermate tevreden zijn met een plek bij de beste tien. De absolute topfavoriet is de Amerikaan Ashton Eaton, al jaren ongeslagen. Hij is olympisch kampioen en heeft het wereldrecord in handen, dat gezien zijn vorm wel eens in het geding kan komen gedurende de komende twee dagen. De strijd om zilver lijkt te gaan tussen tweevoudig oud-wereldkampioen Trey Hardee en de Canadees Damian Warner, ieder ander op het podium zou een fikse verrassing zijn.

De Amerikaanse superatleet Ashton Eaton schreeuwt zijn Canadese vrouw Brianne Theisen-Eaton naar het zilver op de zevenkamp eerder dit WK (Foto: Getty)

De eerste finale van de middag is die bij het verspringen voor vrouwen, waarin veelvoudig kampioene Brittney Reese niet in actie zal komen: de Amerikaanse plaatste zich verrassend niet voor de finale. Met een sprong van 7,12 meter in Eugene gaat Tianna Bartoletta namens de VS aan de leiding van de wereldranglijst en zij mag gerust de favoriete genoemd worden. Er staan echter meerdere vrouwen klaar om de strijd aan te gaan, aangevoerd door de Canadese Christabel Nettey, de Britse Shara Proctor en de Servische Ivana Spanovic. Nettey sprong dit seizoen al 6,98 en 6,99 meter, maar lijkt de laatste weken wat minder in vorm. Proctor kwam ook al tot 6,98 en Spanovic sprong in de kwalificatie met 6,91 meter een nieuw nationaal record. Het belooft een spannende finale te worden, met veel vrouwen die zeer aan elkaar gewaagd zijn.

De 'hordensprinters' komen vandaag zowel bij de vrouwen als de mannen aan de beurt. Bij de vrouwen moeten eerst de halve finales nog gelopen worden van de 100 meter, maar gebaseerd op het seizoen lijkt Amerika hier kansen te hebben op een clean sweep. Sharika Nelvis was met 12,34 seconden de snelste van het seizoen, Dawn Harper-Nelson - die in dit stadion olympisch goud pakte in 2008 - liep 12,48 en Kendra Harrison is met 12,50 de nummer vier van de wereld dit jaar. De VS vallen op dit WK in de breedte dramatisch tegen, dus wellicht is ook hier de weg open voor andere landen. Dat moet dan vooral komen van Groot-Brittannië met de genaturaliseerde, in Amerika geboren zusjes Tiffany Porter en Cindy Ofili. Danielle en Shermaine Williams maken voor Jamaica kans op een goede klassering.

Davild Oliver knalt zijn enorme lichaam over de hoge horden in het Olympisch Stadion in Beijing (Foto: Getty)

Bij de 110 meter horden voor mannen is David Oliver de favoriet. De Amerikaanse spierbundel is het hele seizoen al zeer constant, maar was in de halve finales niet ongenaakbaar. Met 12,94 seconden was Omar McLeod uit Jamaica de snelste dit seizoen en ook hij zal zeker meedoen om de medailles. Wereldrecordhouder Aries Merritt gaat over enkele dagen onder het mes vanwege een aandoening aan zijn nieren, maar eerst gaat hij voor de wereldtitel. Namens Europa zal het vooral moeten komen van de Rus Sergey Shubenkov en de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

Voor Nederland is er uiteraard maar één echt hoogtepunt vandaag: om 15.00 loopt Dafne Schippers de finale van de 200 meter. Nog nooit was een Nederlandse atleet zo ruim favoriet voor de wereldtitel als Schippers hier is, nadat ze op de 100 meter en in de series en halve finales van de 200 meter enorm veel indruk maakte. Haar doel is uiteraard het goud, maar ook een tijd onder de magische grens van 22 seconden staat op haar wenslijst. Slechts 23 vrouwen kregen dat ooit voor elkaar, waarvan er maar negen uit Europa kwamen. Op Marie-José Perec na waren dat overigens wel allemaal sprintbommen die een staatsdopingprogramma achter zich hadden. De grootste en enige serieuze concurrent van Schippers lijkt Elaine Thompson. De Jamaicaanse snelde in de halve finales ongenschijnlijk moeiteloos naar 22,13 seconden, slechts 0,1 seconden boven het nationale record van Schippers. Toch is Schippers de favoriete om Nederland voor het eerst sinds Rens Blom in 2005 een wereldtitel te bezorgen in dé olympische sport bij uitstek.

Dafne Schippers loopt met speels gemak naar de WK-finale op de 200 meter en gaat vandaag de strijd aan met Elaine Thompson en de magische 22-secondengrens (Foto: Getty)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
02:30 20km snelwandelen vrouwen Ja
03:00 Tienkamp, 100 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
03:45 Kwalificatie hoogspringen mannen Nee
04:05 Tienkamp, verspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
05:55 Tienkamp, kogelstoten (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
10:15 Tienkamp, hoogspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
13:00 Kwalificatie speerwerpen vrouwen Nee
13:25 Halve finales 100 meter horden vrouwen Nee
13:50 Finale verspringen vrouwen Ja
13:55 Halve finales 1500 meter mannen Nee
14:20 Tienkamp, 400 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
15:00 Finale 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Ja
15:20 Finale 110 meter horden mannen Ja
15:35 Finale 100 meter horden vrouwen Ja
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.