Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen

De geheimzinnige 'nazitrein' bestaat echt en bevindt zich in Polen. Hij werd gevonden nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt. Dat heeft een hoge ambtenaar van het Poolse ministerie van Cultuur vrijdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie. De trein uit de Tweede Wereldoorlog zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Het is nog niet duidelijk of dat er ook echt in zit.

De nazitrein werd gevonden met een apparaat voor bodemonderzoek langs een spoor van 4 kilometer tussen Wroclaw en Walbrzych. Verdere details over de vindplek ontbreken, maar het duidt erop dat de trein zich onder de grond bevindt.

De trein is ongeveer 100 meter lang en gepantserd. Volgens de hoge ambtenaar, Piotr Zuchowski, kan dat erop wijzen dat er een speciale lading in zit. Zuchowski gaat ervan uit dat het waarschijnlijk gaat om militaire spullen, maar sluit niet uit dat er ook kunst, sieraden en archiefmateriaal wordt gevonden.

Ondergronds gangenstelsel
Polen was afgelopen dagen in de ban van de trein nadat twee mannen hadden beweerd dat ze wisten waar de trein is. Ze wilden in ruil voor informatie 10 procent van de waarde van de inhoud als vindersloon. Zuchowski zei dat de spullen in de trein worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren, als die nog worden gevonden.

Al zeventig jaar lang gaan er geruchten over de trein, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zou zijn verdwenen. De trein was onderweg naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn. Een van de verhalen is dat die naar een ondergronds gangenstelsel is gebracht dat in het geheim door de nazi's was aangelegd. Of de trein daadwerkelijk bestond, bleef tot nu in het midden.

Er is niet bekendgemaakt of en wanneer de trein naar boven wordt gehaald.

Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen
Mysterieuze nazitrein gevonden in Polen (Foto: ANP)