FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 augustus 2015

Quintana wint Draai van de Kaai

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana heeft maandag de Draai van de Kaai gewonnen. De nummer twee van de Tour de France was in het criterium door Roosendaal te sterk voor Bauke Mollema (tweede) en Wout Poels (derde). Quintana, die als winnaar van het jongerenklassement in de witte trui door Roosendaal reed, won de Draai van de Kaai in 2013 ook al. Afgelopen jaar was de Duitse topsprinter Marcel Kittel de sterkste in de Brabantse stad.

Quintana gaat later deze maand ook van start in de Ronde van Spanje. Zijn ploeg Movistar bevestigde maandag dat de Colombiaanse klimmer in de Vuelta de strijd aangaat met onder anderen Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen.

Bij de vrouwen won Lucinda Brand in Roosendaal. De Nederlands kampioene was een dag eerder in Bochum nog tweede geworden in de wereldbekerwedstrijd Sparkassen Giro.

Quintana wint Draai van de Kaai
Quintana wint Draai van de Kaai (Foto: ANP)

FIFA 16 zonder Kuip of Philips Stadion

Liefhebbers van het Nederlands voetbal moeten het in FIFA 16 doen met enkel de Amsterdam Arena. Net zoals voorgaande edities zullen De Kuip en het Philips Stadion niet in de game zitten. EA Sports maakte vandaag de lijst van stadions bekend die in de komende editie zitten. Totaal zullen er 50 stadions inzitten die gebaseerd zijn op echte thuishavens van clubs, ook zitten er 28 generieke stadions in.

Omdat de beste voetbalclubs al jaren hun thuishaven in FIFA hebben, komen steeds meer Europese subtopclubs aan de beurt. Dit jaar zijn het Stadio Velodrome van Olympique Marseille en Borussia Park van Borussia Mönchengladbach aan de beurt. Behalve deze komen verder ook El Monumental (River Plate), Centurylink Field (Seattle Sounders) en King Abdullah Sports City (Al-Ittihad en Al-Ahli) in het spel.

El Monumental (Foto: EA Sports)El Monumental

Omdat EA een deal heeft met de Engelse Premier League komen ook de thuishavens van de drie nieuwe ploegen in FIFA 16, dat zijn Carrow Road (Norwich City), Vicarage Road (Watford) en Vitality Stadium (Bournemouth FC). De stadions van de gedegradeerde teams blijven er natuurlijk gewoon inzitten. Engeland krijgt ook nog een vierde extra stadion, namelijk Fratton Park van Portsmouth uit de Engelse vierde divisie, de League Two. Dit stadion is een eerbetoon aan de overleden EA-medewerker Simon Humber die eerder dit jaar aan kanker overleed en groot fan was van de club. In het stadion is een klein eerbetoon te vinden in de vorm van een bloemetje die tijdens wedstrijden naast het doel ligt.

Fratton parkFratton park

FIFA 16 komt 22 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Behalve een hoop nieuwe stadions zijn diverse gameplayelementen verbeterd en kunnen spelers voor het eerst in de geschiedenis van de franchise spelen met vrouwenteams.

Leeuw Cecil: 'ik ben oké!'

Niemand heeft het gemist. En tandarts Walter Palmer heeft hem zeker niet gemist: leeuw Cecil werd bruut vermoord en daar waren nogal wat mensen boos over. Maar Cecil heeft inmiddels van de gene zijde iets van zich laten horen: 'ik voel mij beter dan ooit'.

Dat weten we dankzij Karen Anderson, professioneel dierenfluisteraar, ook van dieren die al dood zijn. Naar eigen zeggen heeft het medium contact gelegd met Cecil en een goed gesprek met de koning der dieren gehad. Zijn boodschap deed haar wat traantjes wegpinken.

Laat niet toe dat de actie van enkelen ervoor zorgt dat we ons verslagen voelen en dat onze harten duister worden”, zou Cecil verklaard hebben. ”Als we dat toestaan, worden we net als hen.”

De diepzinnige dode leeuw vervolgt: ”verhoog je vibratie en laat de energie ervoor zorgen dat we verder gaan. Dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn en hoeven niet eindeloos besproken te worden. Luister naar mijn hart, kind. Ik voel mij beter dan ooit tevoren, grootser dan ik ooit was want niemand kan onze puurheid, onze waarheid of onze ziel afnemen.”

”Ik ben hier. Spreek met iedereen die nodeloos lijdt onder de mens die zijn hebzucht probeert te bevredigen. Breng licht en liefde, dan zullen we dit overstijgen”, klinkt het als een volleerde zenmeester.

Cecil was een van de beroemdste leeuwen ter wereld en een van de sterattracties in het Hawange national park te Zimbabwe. De 13-jarige leeuw werd onthoofd en gevild aangetroffen buiten het gebied.

Zijn moordenaar zou 50.000 dollar hebben betaald om Cecil te mogen afmaken. Iets dat geen kunst was, de leeuw was niet bepaald mensenschuw. Meneer Palmer is trouwens niet alleen een dierenbeul, hij kan ook zijn handjes niet thuishouden.

Ook broer van leeuw Cecil gedood (Foto: ANP)Plaatje van nog levende leeuwen

Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen a/d Rijn

Waarschijnlijk liggen er geen levende mensen onder het puin in Alphen aan den Rijn waar maandagmiddag twee bouwkranen omvielen. Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden hebben maandagavond een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. De honden zijn getraind op het opsporen van levende mensen.

 Over eventuele dodelijke slachtoffers kunnen de reddingsteams niets zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat er mensen zijn overleden, maar het wordt ook niet uitgesloten.

Bekneld
Een man is uit een ingestort pand gehaald. Hij was bekneld, evenals een hond, deze heeft het niet gered. Of en zo ja hoeveel mensen er nog vast zitten onder het puin, is niet bekend. De brandweerwoordvoerder kan geen enkele inschatting daarover geven.

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel mensen hun huis niet in kunnen door het ongeluk. Er wordt in elk geval voor opvang gezocht. De operatie duurt wellicht tot in de nacht, aldus de loco-burgemeester, die sprak van een "tragisch ongeval".

Later op de avond houdt de gemeente nog een persconferentie, hoe laat dat is, is nog niet bekend.

Update, 21.30 uur
De man die onder het puin gehaald is, vluchtte samen met iemand uit het pand, maar kon niet op tijd wegkomen. Volgens de brandweer lag de man bedolven onder een aantal brokstukken en had hij last van zijn heup. USAR-medewerkers zoeken op dit moment nog in een gebouw. Dit gaat moeizaam omdat er instortingsgevaar is en een van de kranen nog op het pand ligt. Bewoners van 51 huizen kunnen vannacht niet thuis slapen. De NOS meldt dat het nog niet bekend is waar zij kunnen slapen. Vanwege een gaslek is het gas in de buurt afgesloten.

De gemeente laat weten dat vierhonderd mensen zich hebben gemeld bij de opvanglocatie de Goede Herderkerk. In de opvanglocatie is slachtofferhulp aanwezig. De burgemeester van Alphen aan den Rijn, Liesbeth Spies, heeft haar vakantie onderbroken en is inmiddels aangekomen in Alphen aan den Rijn.

Waarschijnlijk geen levenden onder puin
Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen a/d Rijn (Foto: ANP)

Kosovo akkoord met Haags tribunaal over orgaanroof Serviërs

Het parlement van de voormalige Servische provincie Kosovo, inmiddels onafhankelijk, heeft maandag ingestemd met de oprichting van een nieuw oorlogstribunaal. Dat moet aantijgingen van orgaanroof in de jaren negentig onderzoeken. Het tribunaal wordt in Nederland gevestigd.

Etnische Albanezen zouden organen van gevangen Serviërs hebben afgepakt en de Serven vervolgens hebben gedood. De organen werden op de zwarte markt verkocht.

Het voormalige Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK), dat de onafhankelijkheidsstrijd tegen Servië leidde en nu een belangrijke machtsfactor is in Pristina, heeft zich lang tegen het nieuwe tribunaal verzet. De VS en de EU, de belangrijkste geldschieters van Kosovo, hebben erop aangedrongen dat het tribunaal er toch moet komen.

Van de 120 parlementariërs stemden er maandag 82 voor de grondwetswijziging die noodzakelijk is voor de oprichting van het tribunaal.

Kosovo stemt in met orgaanrooftribunaal
Kosovo akkoord met Haags tribunaal over orgaanroof Serviërs (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 31

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Laurens ten Dam maakte van een pechgeval een mooi biermoment:

Dit is best een heftige crash:

Caroline Wozniacki kreeg een hoop ballen te verwerken:

Opmerkelijke statistieken bij de wedstrijd tussen Southampton en Vitesse:

De Vitesse supporters hadden het overigens helemaal nog niet zo makkelijk. Ze schijnen in Engeland namelijk helemaal geen euro's te accepteren:

Jacco Verhaeren houdt de Nederlandse zwemmers nog goed in de gaten:

Michiel Kramer is bij ADO Den Haag niet alleen nuttig voor de doelpunten:

Allebei 29 jaar.......:

Na de Tour begon het gewone leven weer voor Robert Gesink:

Alhoewel:

Oleg Tinkov had deze week een zeer hoogstaande gesprek met Thomas Voeckler:

Dit is niet zo slim:

Aberdeen moest een aardig reisje maken:

Michelle Jenneke was in het land en dat vinden wij erg leuk:

Ojee:

Tinkov zorgt voor zijn eigen geruchtenmolen:

En voor de zekerheid even checken:

MaandagMetaal #4 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Pantera - Walk

---

Motorhead - Killed By Death

---

Volbeat - Sad Man's Tongue

---

In Flames - Only For The Weak

 ---

Succes deze week en tot de volgende!

'Uitvaart Bobbi Kristina was perfect'

De uitvaartdienst van Bobbi Kristina Brown was intiem, simpel en mooi. Dat vertelt een van de bezoekers van de uitvaart aan E! News.

"De dienst was prachtig. Het was erg ingetogen en passend voor Bobbi Kristina en haar leven. Het was perfect, net zoals zijzelf: klein en delicaat", zegt Ellin La Var, de voormalig styliste van Bobbi Kristina's moeder Whitney Houston. Een hoogtepunt van de dienst die zaterdag in de buurt van Atlanta plaatsvond was een compilatie van homevideo's die Tyler Perry maakte. "Het was een aangrijpende video. Op het einde zwaaide ze vaarwel. Het was erg emotioneel om te zien."

In de week die voorafging aan de uitvaart bleek dat de families Brown en Houston het niet eens konden worden over hoe de uitvaart eruit moest zien; ook tijdens de uitvaart ontstond er ruzie. Toen Pat Houston het woord nam, protesteerde Leolah Brown tegen haar optreden. "Ze stond op om blijk te geven van haar boosheid. Dat was erg ongepast", vertelt La Var, die zegt dat Tyler Perry haar uiteindelijk naar buiten dirigeerde.

Daily Mail meldt dat Pat Houston na afloop van de uitvaart een bijeenkomst bij haar thuis hield waar uitbundig werd gezongen en gelachen. De Browns waren daar niet bij. Naar verwachting wordt Bobbi Kristina maandag naast haar moeder begraven in de staat New Jersey.

'Uitvaart Bobbi Kristina was perfect'
'Uitvaart Bobbi Kristina was perfect' (Foto: BuzzE)

Labour-leden willen website verbieden

Twee Engelse parlementsleden zouden graag willen zien dat de controversiële website Gates of Vienna gesloten wordt. De site zou aanzetten tot haat en paramilitaire tips geven.

De als extreemrechts omschreven site promoot op dit moment een evenement in Londen waar zogenoemde 'Mohammed-cartoons' te zien zouden zijn. Een doorn in het ogen van sommige organisaties en leden van de Labour-partij. Een dergelijk evenement zou namelijk onnodige haat aanwakkeren. Volgens de antifascistische beweging Hope Not Hate is het laten zien van de tekening pure provocatie richting moslims.

”Dit gaat niet over vrijheid van meningsuiting”, vertelt Nick Lowles, het opperhoofd van de organisatie. ”Dit gaat over opruiing. De autoriteiten mogen dit niet door laten gaan.” Lowlife Lowles is bang dat een dergelijke tentoonstelling bedoeld is om een (geweldadige) reactie uit te lokken bij de islamitische gemeenschap. Ironisch genoeg geeft de antifascistische beweging hiermee toe aan een mogelijke fascistische reactie.

Een van de prominente aanwezigen op het evenement is Geert Wilders, een politieke trol die voor ons Nederlanders geen nadere introductie behoeft. Een soortgelijk evenement was enige tijd geleden tevens in Texas georganiseerd, ook daar was De Grote Blonde Leider aanwezig. Tijdens die bijeenkomst probeerden twee jihadisten binnen te dringen om organisator Pamela Geller een kopje kleiner te maken.

De Labour-parlementsleden geven nog meer reden op om Gates of Vienna van het internet te schoppen. Zo zouden er paramilitaire instructies op staan over hoe je jezelf het beste kan bewapenen en verdedigen tijdens een eventuele burgeroorlog. Tevens zou er een sectie zijn met instructies voor het in elkaar knutselen van een amateurbom. De redacteur van dit artikeltje heeft dit niet zo snel niet kunnen vinden op de site, maar misschien dat andere Fok!kers zich geroepen voelen daar ook even naar te kijken. De site is hier te vinden.

Beide parlementsleden zijn eveneens van mening dat detentoonstelling duidelijk bedoeld is om een reactie van moslims uit te lokken en ze vinden dan ook dat alles eraan gedaan moet worden om dit te voorkomen.

 Gregorius Nekschot cartoon Mohammed
Voorbeeld van een onnodig provocerende tekening

Elf helpers van maffiabaas Denaro opgepakt

De Italiaanse politie heeft elf helpers opgepakt van Matteo Messina Denaro, de meestgezochte maffiabaas van Italië. Alle aanhoudingen zijn gedaan in de provincie Trapani in het westen van Sicilië, aldus de krant la Repubblica maandag.

Tijdens een jarenlang onderzoek heeft de politie de communicatiemethodes ontrafeld van het netwerk dat Denaro uit handen van politie en justitie hield. Dat werkte gewoon ouderwets met papieren briefjes die meteen na lezing moesten worden vernietigd. Twee van de arrestanten zijn hoogbejaard: maar liefst 77 jaar oud.

Denaro zelf blijft voortvluchtig. Mogelijk heeft hij een veilig heenkomen gezocht in het buitenland. In Italië is hij bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens diverse bloedbaden in de jaren negentig.

Elf helpers van maffiabaas Denaro opgepakt
Elf helpers van maffiabaas Denaro opgepakt (Foto: ANP)

Haase met nodige geluk door in Kitzbühel

Robin Haase heeft zich met nogal wat geluk weten te plaatsen voor de tweede ronde van het ATP toernooi van Kitzbühel. De Nederlandse tennisser profiteerde van een blessure van zijn opponent Juan Monaco, die bij een 2-6 en 1-1 voorsprong op moest geven met een polsblessure.

De als vijfde geplaatste Monaco leek stukken beter dan Haase, totdat hij zich weer blesseerde aan zijn pols. Haase was in 2012 en 2013 het beste bij het graveltoernooi. Vorig jaar werd hij nog in de eerste ronde uitgeschakeld door Paolo Lorenzi.

Hayes moet brommen om Liborfraude

Voormalig handelaar Tom Hayes van UBS en Citigroup is maandag in Londen schuldig verklaard aan het manipuleren van het interbancaire rentetarief Libor. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 14 jaar. Hayes is de eerste persoon die is veroordeeld vanwege de fraude.

De misstanden met het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor kwamen vorig jaar aan het licht. Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren. Verschillende banken hebben schikkingen getroffen met autoriteiten in de zaak.

Hayes moet brommen om Liborfraude
Hayes moet brommen om Liborfraude (Foto: ANP)

Waterpolovrouwen dompelen Rusland in rouw

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben Rusland in rouw gedompeld. De dames versloegen het thuisland in de kwartfinale van het WK met 10-9 en kreeg daarmee het stadion in Kazan stil. Uitblinkster aan de kant van Oranje was keepster Laura Aarts, die vaak in de weg stond voor Russisch succes. De laatste keer dat de vrouwen in de halve finale van het WK stonden was alweer zeventien jaar geleden.

Oranje, olympisch kampioen in 2008, ging sterk van start en stond na een kwart met 4-1 voor. Rusland was toen al diverse keren gestuit op Aarts en kon ook niet profiteren van diverse vrouwmeer situaties in het water. Toch kwamen ze langzaam maar zeker terug in het duel, tot het op een gegeven moment 8-8 was.

Een tussensprint van Oranje zorgde voor een 10-8 voorsprong, welke in de slotminuten met succes werd verdedigd. Topscorers aan de kant van Nederland waren voor Megens en Klaassen met drie goals. In de halve finale wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Griekenland en Italië. De halve eindstrijd wordt op woensdag gespeeld.

Slipknot-bassist tijdens show naar ziekenhuis

Slipknot-bassist Alessandro 'V Man' Venturella is zondagavond met spoed naar een ziekenhuis gebracht tijdens een concert van zijn band. Wat de 37-jarige bassist mankeerde, is nog steeds onduidelijk, schrijft TMZ.

Na een paar nummers werd het concert van Slipknot in Hartford, Connecticut abrupt stilgelegd. De metalband verdween backstage en keerde na een tijdje zonder Venturella terug op het podium. "Het spijt me mede te moeten delen dat onze bassist Alex iets is overkomen", zei frontman Corey Taylor tegen het publiek. "Ik heb geen idee wat er is gebeurd, maar hij wordt nu per ambulance naar het ziekenhuis gebracht." Vervolgens besloot Slipknot zonder bassist door te spelen.

Venturella speelt pas een paar jaar bij Slipknot. De originele bassist van de metalband, Paul Gray, stierf in 2010 als gevolg van een overdosis.

Slipknot-bassist tijdens show naar ziekenhuis
Slipknot-bassist tijdens show naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Geen hinder bij acties luchthaven Brussel

Reizigers die maandag vanaf de nationale luchthaven van België vertrekken ondervinden nauwelijks hinder van de acties van de vakbonden. Van iedere passagier die binnen de paspoortvrije Schengenzone vliegt wordt wel het ticket en de identiteitspapieren strikt gecontroleerd, maar dit heeft tot nu toe niet geleid tot grote hinder.

Door de acties duurt het wel iets langer om in het vliegtuig te stappen, maar van extreme wachtrijen en -tijden is geen sprake. Veelal bleek de vertraging niet meer dan een paar minuten, meldde de Vlaamse omroep VRT. Reizigers wordt wel geadviseerd bijtijds naar de luchthaven te komen.

Aanleiding voor de acties van het veiligheidspersoneel van de Brusselse luchthaven zijn de recent geïnstalleerde veiligheidspoortjes. Volgens de beveiligers werken die niet naar behoren. Het is de bedoeling dat alleen reizigers met een vliegticket door de poortjes kunnen, maar sinds de poortjes operationeel zijn zijn er al vijftig mensen zonder ticket doorheen geglipt.

In de middag houdt het personeel met name controles achter de schermen.

Geen hinder bij acties luchthaven Brussel
Geen hinder bij acties luchthaven Brussel (Foto: ANP)

Duur klokje is tijdbom voor zegsman Poetin

Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Poetin, is in opspraak door een incident met de RM 52-01, een horloge. De spreekbuis van het Kremlin verdient omgerekend een jaarsalaris van 132.000 euro. Oppositieleider en anticorruptiefanaat Aleksei Navalni herkende op een foto met Peskov een Richard Mille RM 52-01 en van dat uurwerk zijn er slechts dertig gemaakt tegen een verkoopprijs van liefst 568.000 euro.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph maandag.

Peskov trouwde afgelopen weekeinde in Sochi met de bekende kunstrijdster Tatiana Navka. Op een van de vele foto's was het horloge, een opengewerkt model waarvan het uurwerk de vorm van een schedel heeft, duidelijk zichtbaar aan de rechterpols van Peskov. De bruidegom haastte zich na de beschuldiging van Navalni te verklaren dat het een cadeau van de bruid was.

De woordvoerder bevindt zich in goed gezelschap want ook zijn baas Vladimir Poetin werd al eens kritisch ondervraagd over het bezit van een Lange & Söhne, een horloge van circa 456.000 euro.

Duur klokje is tijdbom voor zegsman Poetin
Duur klokje is tijdbom voor zegsman Poetin (Foto: ANP)

India sluit akkoord met rebellenbeweging

India heeft maandag een vredesakkoord gesloten met een tribale afscheidingsbeweging in het noordoosten van het land, die al zestig jaar een guerrillaoorlog voerde tegen het centrale bewind uit New Delhi.

De Nationale Socialistische Raad van Nagaland probeerde met de oorlog de onafhankelijkheid van het gebied op de grens met China, Myanmar, Bangladesh en Bhutan af te dwingen. New Delhi was al sinds 1997 in bespreking met de beweging.

"We maken vandaag een nieuw begin. Zestig jaar van gevechten is een lange tijd, de wonden zijn diep", zei premier Narendra Modi in een toespraak.

Het is niet duidelijk welke voorwaarden in het akkoord zijn vastgelegd. Modi heeft wel verklaard dat hij het gebied beter wil gaan ontwikkelen.

India sluit akkoord met rebellenbeweging
India sluit akkoord met rebellenbeweging (Foto: ANP)

Iran censureert tegenstanders akkoord

Het Iraanse censuurorgaan heeft een conservatieve krant gesloten en twee andere media gewaarschuwd, omdat ze zich kritisch hadden uitgelaten over het akkoord dat het land heeft gesloten over zijn kernprogramma. Het censuurorgaan staat er normaal gesproken juist om bekend dat het de conservatieve islamitische waarden van het land beschermd.

De krant 9 Dey mag voorlopig niet verschijnen, nadat het weekblad de onderhandelaars ervan had beschuldigd dat ze niet goed hadden geluisterd naar de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. De krant Kayhan en de website Raja News hadden niet mogen schrijven dat de onderhandelaars te veel concessies hebben gedaan om tot het akkoord te komen.

Iran bereikte op 14 juli na jaren onderhandelen een akkoord met zes wereldmachten over het kernprogramma.

Iran kwam in het jaarrapport van de internationale journalistenorganisatie CJP op de zevende plek van meest gecensureerde landen.

Iran censureert tegenstanders akkoord
Iran censureert tegenstanders akkoord (Foto: ANP)

Gewonden bij omgevallen bouwkraan Alphen

Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag twee bouwkranen die een brugdeel ophesen omgevallen. Momenteel worden er al zeker 20 gewonden geteld, meldt de brandweer. Het is nog onduidelijk of er nog mensen onder het puin liggen.

Volgens ooggetuigen is de bouwkraan op een aantal huizen gevallen.

Een filmpje van de vallende kranen is hieronder te zien:

Update 17.00:
Er is inmiddels opgeschaald naar GRIP3. Het Rode Kruis heeft een team van medisch hulpverleners opgeroepen om de hulpdiensten te ondersteunen.

Er zijn tevens nieuwe beelden van het incident online verschenen.

Update 17.20 uur:
Er zijn inmiddels beelden beschikbaar van de ravage die de kranen op de straat hebben aangericht. Ook is er een 'Urban search & rescue'-team onderweg om op zoek te gaan naar eventuele slachtoffers die nog onder het puin liggen.

Update 18.25:

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er vermist zijn. Twee gebouwen zijn volledig ingestort. De eigenaresse van het eerste pand liet aan de NOS weten dat de mensen in haar pand niet zijn geraakt. Zij was zelf niet aanwezig.

Een van de personeelsleden van het eerste pand vertrouwde de stellage niet en heeft de mensen in de winkel ontruimd toen hij 'iets hoorde kraken'. Het hondje van het personeelslid is nog wel aanwezig op de eerste verdieping van het gebouw. 

Volgens de eigenaresse ligt er nog een iemand onder het puin. De hulpdiensten zouden daar nu mee praten.  Mogelijk liggen er nog meer mensen onder het puin. 

De brandweer probeert de hijskranen op dit moment weg te halen. Woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis wijst mensen in de buurt op de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis. Mensen in het gebied kunnen op die manier aangeven dat zij veilig zijn.

Update 18:39

De brandweer heeft inmiddels bevestigd dat er een persoon levend onder het puin vandaan gehaald is. 

Sprint Polen ontsiert door massale valpartij, Pelucchi wint

Matteo Pelucchi heeft de tweede etappe gewonnen in de Ronde van Polen. De Italiaan van IAM Cycling was een van de weinige renners die door konden na een massale valpartij op een paar honderd meter van de streep. Hij hield uiteindelijk Marcel Kittel van zijn tweede ritzege af, die deels werd gehinderd door de val.

De val werd veroorzaakt door Caleb Ewan, de nummer twee van de eerste etappe. Daardoor zorgde hij ervoor dat negentig procent van het peloton of op de grond lag, of met een voet aan de grond kwam te staan. Kittel werd, ondanks dat hij even in de remmen moest, tweede en behield daardoor de leiderstrui.

Emanuelson traint mee bij Ajax

Urby Emanuelson traint voorlopig mee bij Ajax. Dat meldde de Amsterdamse club maandag op de eigen website. Emanuelson beleefde afgelopen seizoen mislukte avonturen bij AS Roma en Atalanta Bergamo en zit momenteel zonder club. De linkervleugelspeler wil op trainingscomplex De Toekomst zijn conditie op peil houden.

"Ik heb de afgelopen periode voor mezelf getraind, maar het is beter en leuker om dat in groepsverband te doen", zei de 29-jarige Emanuelson maandag. "Ik ben blij dat ik bij Ajax terecht kan." De oud-international maakte in 2005 voor Ajax zijn debuut in het profvoetbal. Hij speelde 255 officiële duels voor de Amsterdammers, voor hij in 2011 overstapte naar AC Milan.

Emanuelson traint mee bij Ajax
Emanuelson traint mee bij Ajax (Foto: ANP)

Verschuren finalist op 200 meter vrije slag

Sebastiaan Verschuren heeft zich bij het WK zwemmen in Kazan geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Verschuren werd in de eerste halve finale vierde in 1.46,43 en zag vervolgens in de andere halve finale slechts drie man sneller zwemmen.

Met zijn tijd was hij ruim een seconde langzamer dan Ryan Lochte, die de tweede halve finale won in 1.45,36 en daarmee de snelste was uit de twee races. De finale belooft spannend te worden, aangezien de Brit James Guy slechts 0,07 seconde langzamer was. De finale wordt morgen gezwommen.

Verdacht pakketje blijkt GPS-tracker

In Maarn ontstond maandag ophef na de vondst van een verdacht pakketje onder een bankje in een stukje natuur aan de Buurtsteeg. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het echter loos alarm. Het ging om een voorwerp voor GPS-tracking. Hiermee kunnen wandelaars een route bepalen. Dat heeft de politie laten weten.

Het pakje werd als verdacht aangemerkt omdat het er vreemd uitzag. De omgeving werd voor het onderzoek afgezet, maar het gebied werd daarna weer vrijgegeven.

Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord

De Zweedse zwemster Sarah Sjöström heeft maandag tijdens de WK in Kazan zoals verwacht de wereldtitel op de 100 meter vlinderslag veroverd. De 21-jarige Sjöström deed dat in stijl, in een nieuw wereldrecord van 55,64 seconden. De Zweedse dook daarmee onder de toptijd die ze een dag eerder had gevestigd in de halve finales (55,74).

Sjöström pakte al haar derde wereldtitel op de 100 vlinder. De Zweedse favoriete was eerder de beste in 2009 en 2013. In het 50 meterbad van Kazan zwom Sjöström in het tweede deel van de race ver weg van haar Deense concurrente Jeanette Ottesen, die als tweede aantikte in 57,05. Brons was voor de Chinese Lu Ying (57,48).

Inge Dekker ontbrak in de finale. De Nederlandse vlinderslagspecialiste had in de halve finales de gedeelde achtste tijd neergezet en besloot vervolgens af te zien van een noodzakelijke swimoff, om haar pijnlijke rug niet extra te belasten.

Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord
Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord (Foto: ANP)

Florent Manaudou heeft de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag veroverd. De 24-jarige zoon van een Franse vader en Nederlandse moeder pakte zijn eerste individuele gouden plak in het 50 meterbad. Manaudou, wiens zus Laure in 2004 olympisch kampioene werd op de 400 vrij, had zondag wel al met de estafetteploeg goud veroverd op de 4x100 meter vrije slag.

De Fransman tikte aan in 22,97 seconden. De Braziliaan Nicholas Santos werd tweede in 23,09, het brons werd gedeeld door de Hongaar László Cseh en Konrad Czerniak uit Polen die beiden 23,15 zwommen. Cesar Cielo, de Braziliaanse wereldkampioen van de laatste twee WK's, werd zesde in 23,21.

Op de 100 meter schoolslag heeft de Britse zwemmer Adam Peaty Cameron van der Burgh maandag afgetroefd in de strijd om de wereldtitel op de 100 meter schoolslag. De twintigjarige Peaty lag halverwege de finale bijna een halve seconde achter op de Zuid-Afrikaanse olympisch kampioen, maar hij passeerde Van der Burgh met een knappe eindsprint. De Brit tikte aan in 58,52 seconden, Van der Burgh in 58,59. Achter de twee topfavorieten eindigde Ross Murdoch, ook een Brit, als derde in 59,09 seconden.

'Pensioenfondsen staan er stuk slechter voor'

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand een stuk slechter voor komen te staan, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van onderzoekbureau Aon Hewitt. Dat komt vooral doordat De Nederlandsche Bank (DNB) de rekenrente waarmee de pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen, heeft aangepast. Ook hadden de fondsen last van het dalen van de marktrente.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen liep in juli met 4 procentpunt terug naar 104 procent. De graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen.

De zogenoemde beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is vorige maand gelijk gebleven op 107 procent. Dat is 3 procentpunt onder de grens om te kunnen beginnen met indexeren, maar nog boven de grens voor een dekkingstekort.

Lage rentestand
De pensioenfondsen kampen al enige tijd met de lage rentestand in Europa. Bij een lage rente komen hun toekomstige verplichtingen namelijk hoger uit. Voorlopig ziet het er dan ook naar uit dat de fondsen hun buffers verder moeten verhogen, waardoor indexatie (verhoging) van de pensioenen verder uit beeld raakt en de premies mogelijk omhoog moeten.

Het kan zelfs dat op termijn ook pensioenregelingen verder versoberd moeten worden, aldus Aon. De rekenrente was voorheen vastgesteld op een niveau van 4,2 procent, maar moet door de aanpassingen van DNB voortaan worden afgeleid van een voortschrijdend gemiddelde van de lange rente over de afgelopen tien jaar. Hierdoor is de rekenrente al teruggevallen naar 3,3 procent. Maar het laagste punt is waarschijnlijk nog niet bereikt.

'Pensioenfondsen staan er stuk slechter voor'
'Pensioenfondsen staan er stuk slechter voor' (Foto: ANP)

'Begrip voor geen politie bij geen spoed'

De actie van de politie om maandag alleen nog uit te rukken bij spoedeisende meldingen heeft nauwelijks tot problemen geleid. Dat laten de actievoerende politiemensen weten. Burgers reageren volgens hen overwegend met begrip.

"Er zijn nauwelijks noemenswaardige incidenten geweest tussen burgers en agenten. Er is nauwelijks gedoe geweest", aldus een woordvoerder. Volgens hem accepteren de mensen dat de agenten actievoeren.

De politiemensen nemen 'bijna allemaal' deel aan de actie van de politiebonden. "Slechts een of twee hebben uit principe niet meegedaan."

'Begrip voor geen politie bij geen spoed'
'Begrip voor geen politie bij geen spoed' (Foto: ANP)

'Creapy' ontbijtje voor Coen Swijnenberg

Coen Swijnenberg kreeg maandagochtend 'een beetje de bibbers' bij de kassa van Albert Heijn. De dj haalde voor zijn eerste werkdag bij 538 nog een ontbijtje en moest precies 5,38 euro afrekenen. "Eerst om de hoek ontbijtje halen, en bij de kassa dit moeten afrekenen... #echtwaar #saywhat #creapy #jezusleeft", schreef Swijnenberg op Instagram.

Swijnenberg en Sander Lantinga stapten eerder dit jaar over van 3FM naar 538. Daar krijgt het duo vanaf 17 augustus een middagshow, maandag stond een fotoshoot in de agenda. Swijnenberg en Lantinga waren in mei voor het laatst op de radio te horen. "Ik ga werken vandaag. Kijken of ik nog weet hoe dat moet", grapte Swijnenberg op Twitter voordat hij zijn ontbijtje af moest rekenen.

'Creapy' ontbijtje voor Coen Swijnenberg
'Creapy' ontbijtje voor Coen Swijnenberg (Foto: BuzzE)

Opnieuw acties in Londense metro

Londen kan opnieuw rekenen op een dag met enorme verkeersproblemen. De machinisten van de metro in de Britse hoofdstad leggen donderdag hun werk 24 uur neer, kondigde hun vakbond maandag aan. De staking, de tweede in nog geen maand, begint woensdagavond na de spits.

De eerste staking bracht de metrodienst, die dagelijks door 4 miljoen mensen wordt gebruikt, tot complete stilstand en zorgde voor enorme drukte op de wegen en in het busvervoer.

De machinisten staken tegen plannen om in september een nachtnet in te voeren, omdat nachtdiensten te ontregelend zouden zijn.

Vorige maand sloegen de bonden een laatste bod van de vervoersmaatschappij af. Die was bereid een loonsverhoging van 2 procent door te voeren en een overgangsbonus te geven aan machinisten die de nachtdiensten gaan draaien.

Opnieuw acties in Londense metro
Opnieuw acties in Londense metro (Foto: ANP)

Summer Games Done Quick haalt ruim een miljoen op voor het goede doel

Games Done Quick is een initiatief waarin verschillende bekende speedrunners samenkomen om gedurende een periode van ongeveer een week zoveel mogelijk geld te verzamelen voor een goed doel. Dit keer was dit goede doel Doctors Without Borders.

Van 27 juli tot en met 2 augustus was het de beurt aan Summer Games Done Quick. De beste speedrunners hebben in deze periode 160 games zo snel mogelijk uitgespeeld. Deze speedruns werden live uitgezonden op onder andere Twitch om mensen uit te nodigen geld te doneren. En dat is gelukt. In totaal hebben 22081 donateurs verspreid over 28490 donaties ruim 1.2 miljoen dollar verzameld.

Heb je het evenement gemist? Geen zorgen, alle speedruns zijn via het youtube-kanaal van Games Done Quick terug te kijken. Het volgende evenement is Awesome Games Done Quick en vindt waarschijnlijk plaats in de eerste week van januari.

En tenslotte, om een voorbeeld te geven van zo'n speedrun. Hieronder een speedrun waarin Super Mario 64 binnen tien minuten wordt uigespeeld met 0 sterren in totaal. De speedrun begint ongeveer acht minuten in het filmpje.

Omzet en winst Eneco lopen verder terug

Energiebedrijf Eneco heeft zijn winst en omzet in het eerste halfjaar verder zien teruglopen. Eneco zag het gemiddeld energieverbruik van klanten wat afnemen en kampte ook met een teruglopend klantenbestand. Verder mocht het bedrijf, net als andere partijen in de branche, van toezichthouder ACM minder hoge tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit in rekening brengen.

Eneco boekte een omzet van 2,4 miljard euro en een winst van 144 miljoen euro. Dit is een daling van respectievelijk 3 en 7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar vorig jaar. In 2014 zag Eneco omzet en winst ook al een stuk teruglopen. Dat kwam toen vooral door het warme weer.

Het energiebedrijf zelf liet maandag weten "tevreden" te zijn over de nieuwe resultaten. "In aanhoudend lastige marktomstandigheden slaagden we erin om de daling van de omzet en winst te beperken", zei financieel directeur Guido Dubbeld. Het bedrijf voerde bij diverse bedrijfsonderdelen verbeteringen door om efficiënter te werk te gaan. En het slaagde erin betere inkoopcontracten voor energie te bedingen.

Eneco wil de komende jaren groeien door sterker in te zetten op het aanbieden van duurzame producten en diensten. Er is budget van 100 miljoen euro gereserveerd om te investeren in start-ups en innovatieve ontwikkelingen. De koerswijziging werpt volgens Eneco inmiddels de eerste vruchten af.

De onderneming telt meer dan 2,1 miljoen klanten. Een precieze inschatting van de terugloop van het klantenbestand kon Eneco maandag nog niet geven. Het bedrijf kreeg er dit jaar ook noemenswaardige nieuwe klandizie bij. Zo verzorgt Eneco nu ook de elektriciteitslevering aan alle spoorvervoerders in Nederland, nadat daar vorig jaar een tienjarig contract voor werd gesloten.

Omzet en winst Eneco lopen verder terug
Omzet en winst Eneco lopen verder terug (Foto: ANP)

Patiënt terug in GGZ na arrestatie met wapen

Een man die was ontsnapt uit een gesloten GGZ-instelling in Vught, is daar inmiddels weer terug. Hij werd zondag door de politie in Nijmegen opgepakt met een vuurwapen. Wat hij daarmee van plan was, onderzoekt de politie nog, zei een woordvoerder maandag.

"We kregen donderdag de melding dat hij was ontsnapt", aldus de zegsman. "Toen zijn we direct een onderzoek begonnen. Gelukkig hebben de collega's in Nijmegen hem gevonden en is hij nu weer in Vught."

Waarom de man in de gesloten instelling zit, kon de woordvoerder niet vertellen vanwege de privacy van de man, die immers psychiatrisch patiënt is.

Patiënt terug in GGZ na arrestatie met wapen
Patiënt terug in GGZ na arrestatie met wapen (Foto: ANP)

'Selfieboek Kim Kardashian is een flop'

Het boek van Kim Kardashian met selfies van zichzelf verkoopt helaas niet zo goed als de realityster had gehoopt. RadarOnline schrijft zelfs dat het fotoboek genaamd Selfish een regelrechte flop is.

Het boek werd in mei gelanceerd en halverwege juli maakte Kim nog via haar Instagram- en Twitteraccount reclame voor het boek. Dagelijks kijken miljoenen mensen naar de kiekjes die Kim deelt, maar in het boek zijn de volgers kennelijk minder geïnteresseerd. RadarOnline heeft achterhaald dat er pas 32.000 boeken zijn verkocht, dat komt overeen met ongeveer 0,8 procent van de volgers die Kim heeft op Instagram.

De vrouw van Kanye West zou ook veel negatieve recensies krijgen op haar boek. RadarOnline schrijft dat het selfieboek van Kim nog niet zo slecht verkoopt als het boek dat haar halfzusjes Kylie en Kendall vorig jaar uitbrachten. Daar zijn in de eerste paar maanden slechts 13.000 stuks van verkocht.

'Selfieboek Kim Kardashian is een flop'
'Selfieboek Kim Kardashian is een flop' (Foto: BuzzE)

Sterke afname aantal ontslagzaken in juli

De instroom van nieuwe ontslagverzoeken bij de rechter is in juli sterk afgenomen. De daling volgt na een forse stijging van ontslagzaken in juni. Er zijn vorige maand ongeveer 250 nieuwe ontslagzaken aangebracht, ongeveer een derde van de gemiddelde instroom in deze maand. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers door de Raad voor de rechtspraak.

Per 1 juli is het nieuwe ontslagrecht in werking getreden. De nieuwe wet heeft ook het hele systeem van ontslagvergoedingen op de schop gegooid. Voor sommige ontslagen zijn werkgevers nu meer geld kwijt, voor andere minder.

De stijging van de instroom in juni zou er volgens de Raad op kunnen wijzen dat werkgevers voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels nog snel werknemers wilden ontslaan. De fors lagere instroom in juli ligt hiermee in lijn. "Het is nog niet te zeggen of het lage niveau van juli zich zal doorzetten in de rest van 2015", aldus de Raad.

Weinig problemen
De nieuwe regels bij de uitbetaling van WW-uitkeringen zorgen vooralsnog voor weinig problemen bij uitkeringsinstantie UWV. Mensen die na 1 juli werkloos zijn geworden, moeten maandelijks doorgeven of ze toch niet nog wat bijverdiensten hebben gehad. Pas als ze dat hebben gedaan, krijgen ze hun uitkering.

Het UWV heeft afgelopen weekend al van een derde van de 36.000 mensen waarvoor de wijziging geldt, een ingevuld formulier ontvangen over de afgelopen maand. Die worden nu verwerkt.

De instantie was bang dat veel mensen zouden vergeten door te geven of ze wel of geen inkomsten hebben gehad. Ook rekende het UWV op veel fouten bij het invullen daarvan. Er werd 5 miljoen euro uitgetrokken om alles in goede banen te leiden. Met succes, zo lijkt het nu. Het instructiefilmpje dat het UWV op het internet zette, is wel 17.000 keer bekeken. De klantenservice van het UWV bleef afgelopen weekend open en kon 2300 telefoontjes met vragen beantwoorden.

WW'ers worden voortaan gestimuleerd om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro mogen ze 30 cent houden.

Sterke afname aantal ontslagzaken in juli
Sterke afname aantal ontslagzaken in juli (Foto: ANP)

Scorpions, System of a Down en meer naar Rock Band 4

Harmonix heeft nieuwe nummers bevestigd voor Rock Band 4, dat 6 oktober verschijnt voor PlayStation 4 en Xbox One. Onder andere Scorpions, System of a Down, Rush en Disturbed vinden hun weg naar de game.

De volledige lijst met nummers die tot nu toe zijn aangekondigd is hier te vinden. De titels die vandaag zijn aangekondigd, vind je los hieronder.

4 Non Blondes – “What’s Up?”
The Black Keys – “Fever”
Disturbed – “Prayer”
Duck & Cover – “Knock Em Down”
Eddie Japan – “Albert”
Fall Out Boy – “Centuries”
Halestorm – “I Miss The Misery”
Heart – “Kick It Out”
Heaven’s Basement – “I Am Electric”
Lightning Bolt – “Dream Genie”
Rick Derringer – “Rock and Roll, Hoochie Koo”
Rush – “A Passage To Bangkok”
Scorpions – “No One Like You”
Slydigs – “Light The Fuse”
Soul Remnants – “Dead Black (Heart of Ice)”
System of a Down – “Spiders”
White Denim – “At Night In Dreams”

Onderzoek naar mogelijk misbruik door premier

Een speciale onderzoekscommissie van de Britse politie gaat onderzoeken waarom een misbruikzaak waarbij voormalig premier Sir Edward Heath mogelijk was betrokken, niet tot op de bodem is uitgezocht.

De zaak werd in de jaren negentig aanhangig gemaakt. "Er wordt gezegd dat niet tot vervolging is overgegaan, omdat iemand dreigde openbaar te maken dat Sir Edward Heath mogelijk betrokken was geweest bij misdrijven die met kinderen te maken hadden"', zei een woordvoerder van de onderzoekscommissie maandag tegen de BBC.

Heath leidde van 1970 tot 1974 een Conservatieve regering, totdat hij zijn plaats moest afstaan aan Margaret Thatcher. Hij overleed in 2005 op 89-jarige leeftijd.

Onderzoek naar mogelijk misbruik door premier
Onderzoek naar mogelijk misbruik door premier (Foto: ANP)

'Will Smith en vrouw Jada uit elkaar'

Acteur Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith zijn uit elkaar. Een bron vertelt aan RadarOnline dat de twee sterren na zeventien jaar samen hebben besloten de handdoek in de ring te gooien.

"Voor Will en Jada was het in de afgelopen jaren moeilijk om bij elkaar te blijven. Ze hadden al tijden last van huwelijksproblemen", vertelt de ingewijde. "Ze zijn doodop van doen alsof ze nog gelukkig getrouwd zijn."

De twee zouden samen hebben besloten om uit elkaar te gaan. "Dat zullen ze tegen het einde van de zomer aankondigen." Volgens de insider hebben de twee al afspraken gemaakt over het verdelen van hun fortuin. "Ook hebben ze hun kinderen al voorbereid op het nieuws."

Er gaan al sinds 2013 geruchten dat het niet meer goed zit tussen de twee sterren. "Ze hebben nog geprobeerd hun problemen op te lossen met relatietherapie, maar dat heeft niet gewerkt."

'Will Smith en vrouw Jada uit elkaar'
'Will Smith en vrouw Jada uit elkaar' (Foto: BuzzE)

FNV: loonakkoord is sigaar uit eigen doos

Het loonakkoord dat het kabinet-Rutte vorige maand sloot is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos. De ruim 5 procent loonsverhoging voor rijksambtenaren kost 2,8 miljoen werknemers en gepensioneerden tot 15 procent van hun pensioen. Dat blijkt uit berekeningen van FNV, meldde de vakbond maandag.

Het kabinet maakt volgens de FNV onterecht goede sier met het loonakkoord voor politiemensen, defensiepersoneel, douaniers, onderwijzers, belastingambtenaren en de rechterlijke macht. Want ruim 2 procent van de deal wordt betaald uit de pensioenpremie, stelt de vakbond. "Dat betekent misschien dat medewerkers nu een extra pak koffie kunnen kopen. Met als gevolg dat ze met hun pensioen de auto moeten wegdoen", is FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin kritisch. Vooral jongeren zijn volgens de berekeningen de dupe: een 80-jarige zou 2 procent minder pensioen krijgen en een 25-jarige werknemer bouwt tot 15 procent minder pensioengeld op.

Volgens de FNV was het in verkennende gesprekken juist goed op weg om afspraken te maken over de zogeheten 'doorgeschoten flex' (flexibilisering van de arbeidsmarkt) bij de overheid. Maar in het uiteindelijke akkoord, dat zonder de FNV maar met drie andere vakcentrales werd gesloten, was daar niets meer van terug te zien. De FNV vindt dat overhaast is gehandeld. "Als een dief in de nacht heeft het kabinet-Rutte deze deal gemaakt, de koffers gepakt en het vliegtuig naar Mallorca of waar dan ook genomen. Als je zo'n belangrijk dossier zo snel afraffelt, dan maak je fouten. Deze mentaliteit om zekerheden voor later zomaar af te pakken, is onverantwoord", zegt Kuin.

FNV: Loonakkoord is sigaar uit eigen doos
FNV: Loonakkoord is sigaar uit eigen doos (Foto: ANP)

AC/DC-drummer ontkent schenden huisarrest

AC/DC-drummer Phil Rudd heeft maandag voor de rechter ontkend dat hij de regels van zijn huisarrest heeft geschonden. Dat melden lokale media.

De muzikant werd twee weken eerder gearresteerd omdat hij de regels van zijn huisarrest aan zijn laars zou hebben gelapt. Volgens de openbaar aanklager gaf hij zijn overtreding tijdens zijn arrestatie toe, maar greep zijn advocaat toen in. Die wilde meer tijd om de aantijgingen te onderzoeken.

Rudd kreeg het huisarrest eerder als straf opgelegd nadat hij toegaf zich schuldig te hebben gemaakt aan doodsbedreiging en drugsbezit. Tijdens zijn huisarrest mag hij geen alcohol en drugs gebruiken. De drummer kampt al langer met verslavingsproblemen; hij werd daarom ook uit zijn band AC/DC gezet, omdat hij niet meer in staat was zijn werk te doen. Zijn bandgenoten meldden dat Rudd de laatste tijd zichzelf niet meer was en ze noemden zijn aftakeling treurig.

AC/DC-drummer ontkent schenden huisarrest
AC/DC-drummer ontkent schenden huisarrest (Foto: BuzzE)

Tien aanhoudingen tijdens Solar

De politie heeft de afgelopen dagen tien mensen opgepakt tijdens het vierdaagse dance- en popfestival Solar in Roermond. Een van hen probeerde door de omheining heen een tas met 75 xtc-pillen aan een bezoeker te geven, maakte de politie maandag bekend. Hij werd aangehouden en kreeg een dagvaarding mee. De verdachte mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Negen andere bezoekers kregen boetes van 500 tot 1000 euro wegens drugsbezit, openbare dronkenschap en belediging. De politie spreekt van een mooi festival. Tien aanhoudingen op 30.000 bezoekers valt reuze mee, aldus een woordvoerder van de politie.

Op Solar traden artiesten op als Jett Rebel, Extince, Kraak & Smaak, Typhoon, Joost van Bellen en Michel de Hey. Van de 30.000 bezoekers verbleven er 13.000 op de festivalcamping.

Tien aanhoudingen tijdens Solar
Tien aanhoudingen tijdens Solar (Foto: ANP)

Gears of War-serie gratis bij Gears of Wars: Ultimate Edition

Deze maand komt Gears of War: Ultimate Edition uit voor Xbox One, een remake van het eerste deel van de populaire serie. Vandaag is aangekondigd dat mensen die de Ultimate Edition aanschaffen de gehele serie gratis krijgen.

Dit is mogelijk door de backward compatibility-update die Xbox One deze herfst krijgt, waardoor sommige Xbox 360-games kunnen draaien op Xbox One. Door tussen 25 augustus en 31 december dit jaar Gears of War: Ultimate Edition te spelen, krijg je de Xbox 360-versies van alle titels tot nu toe als gratis download.

Gears of Wars: Ultimate Edition verschijnt 25 augustus.

Gratis gears of war

Marokkaan overlijdt in koffer

In een poging om Spanje binnen te komen, is een Marokkaanse man overleden. Hij werd door zijn broer, in een koffer, meegenomen. Dat hebben de Spaanse autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Het fatale ongeluk gebeurde in de achterbak van de auto van de broer. De Marokkaanse man probeerde in die auto met de veerboot over te steken van Melilla (een Spaanse enclave in Marokko) naar het Spaanse vasteland. De broer van het slachtoffer kreeg kort voor de aankomst argwaan en sloeg alarm, maar het was toen al te laat.

De broer, een Marokkaan met Frans paspoort, is aangehouden.

Jaarlijks proberen duizenden mensen via de twee Spaanse enclaves in Marokko de Europese Unie binnen te komen.

Caitlyn Jenner nog niet klaar voor badpak

Caitlyn Jenner begint te wennen aan haar nieuwe leven als vrouw, maar ze is nog niet klaar om rond te lopen in een badpak, vertelt ze in haar realityserie I Am Cait.

"Ik heb wel een badpak aangehad, maar ben nog niet in het zwembad geweest. Het is te koud nu", vertelt ze in de uitzending aan haar vriendinnen. In een videoblog geeft ze later echter toe dat ze zich nog niet comfortabel genoeg voelt om zich in badpak te vertonen. "Ik denk niet dat ik er klaar voor ben. Je moet je realiseren dat die andere vrouwen al jaren geleden hun transitie hebben gemaakt. Misschien dat ik het later kan doen als ik me op mijn gemak voel. Nu zie ik het mezelf in ieder geval nog niet doen."

In de eerste uitzending van haar realitysoap is te zien dat ze ook nog onzeker is over haar stem. "Een ding waar ik nog aan moet werken is mijn stem", vertelt Caitlyn die later verder brainstormt in een gesprek met stiefdochter Kim Kardashian. "Een operatie zou hier ook verandering in kunnen brengen", dacht ze hardop, maar Kim ontmoedigde haar gelijk: "Wat als het fout gaat en je je stem verliest?"

Ook drukte op 'tweede zwarte zaterdag'

Vakantiegangers die komend weekeinde met de auto naar of via Frankrijk gaan moeten ook dan rekening houden met drukte op de wegen. Al rond 7.00 uur, zo verwacht de ANWB, zullen er lange files zijn. Rond 12.30 uur zal het het drukst zijn op de routes naar het zuiden op de dag die ook wel 'tweede zwarte zaterdag' wordt genoemd.

In Frankrijk stond afgelopen zaterdag, op zwarte zaterdag, op het hoogtepunt rond 13.00 uur 880 kilometer aan file. Volgens de VID was de zwarte zaterdag dit jaar de op een na drukste sinds 2000. Op de Franse wegen werd vorig jaar het filerecord gebroken: 994 kilometer op het hoogtepunt.

Volgens de ANWB zal zaterdag de route door de Rhônevallei (A7) het belangrijkste knelpunt zijn. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Italië wordt veel verkeer verwacht. Ook mensen die terugkomen van vakantie zullen op meerdere plekken vast staan.

Ook drukte op 'tweede zwarte zaterdag'
Ook drukte op 'tweede zwarte zaterdag' (Foto: ANP)

Vijfde tropische dag van dit jaar

Maandag gaat de boeken in als de vijfde tropische dag van 2015. Maandagmiddag rond 14.30 uur was de 30-gradengrens doorbroken in De Bilt. Dat meldt weeronline.nl.

In de afgelopen tien jaar gebeurde het slechts twee keer dat de zomer meer tropische dagen liet noteren. In 2013 werden er zeven genoteerd, in 2006 dertien. De meeste tropische dagen werden geteld in de zomer van 1947. Dat waren er toen achttien.

In Maastricht werd de 30-gradengrens maandagochtend als eerste bereikt. In het Brabantse Volkel werd met 33,6 graden de hoogste temperatuur gemeten.

Maandagavond verschijnt in het westen meer bewolking waardoor de zon verdwijnt, maar het blijft waarschijnlijk droog. Komende nacht neemt vanuit het westen de kans op buien langzaam toe. Dinsdag komt er een dipje in het weer met regen- en onweersbuien, maar daarna keert de zon terug.

Vijfde tropische dag van dit jaar
Vijfde tropische dag van dit jaar (Foto: ANP)

Extravagant model Zoolander is terug in eerste trailer

De eerste teaser voor de tweede Zoolander-film laat Derek Zoolander zien zoals 'ie echt is: dom. Oh, maar wel fashionable natuurlijk.

Na het razende succes van de eerste Zoolander, dat na zijn ronde in de bioscoop gebombardeerd werd tot culthit, is het nu tijd voor een vervolg. De film zal opnieuw rond het extravagante model en Hansel draaien, en het is dan ook afwachten of het net zo'n hit wordt als de eerste.

2oolander, ofwel Zoolander II, of gewoon Zoolander 2 draait vanaf 11 februari 2016 in de bioscoop.

Kleuter verdrinkt puppy in fontein in Oudenbosch

Een kleuter van vijf jaar oud heeft zondagmorgen in Oudenbosch een puppy verdronken in de fontein op het St. Louisplein.

Het gestoorde jochie was buiten aan het spelen met een meisje van zes toen hij plots haar puppy afpakte en naar de fontein liep. Daar verdronk hij de 13 weken oude puppy, Diva, om vervolgens doodleuk te zeggen; "En nu is hij dood".

De moeder van het meisje is in shock. "Ik kan er niet over uit dat een kind zoiets kan doen". Aanvankelijk meldde de gealarmeerde politie niets te kunnen doen waarna het schokkende gebeuren op Facebook werd geplaatst. Door de vele reacties is de politie alsnog in actie gekomen en zijn ze vandaag komen praten.

Vanwege de jonge leeftijd van de dader is deze niet strafrechtelijk te vervolgen, maar de politie laat weten dat er een zorgvraag bij jeugdzorg is neergelegd. "Dit is gedrag waar hulpverlening bij past" aldus een woordvoerder.

 

GRAAG DELEN vanmorgen heeft een 5 jarig jongetje het hondje v m'n dochtertje uit d'r handen gepakt en rechtstreeks naar...

Posted by Conny Van de Merbel on Sunday, August 2, 2015

Het maken van een For Honor trailer

For Honor is een nieuwe game van Ubisoft, waar op de E3 al wat van gezein hebben. We krijgen nu een filmpje te zien hoe een announcement-trailer gemaakt wordt. In de video zien we verschillende mensen van Ubisoft aan het woord die uitleggen hoe dit in elkaar gezet wordt.

For Honor legt de nadruk overduidelijk op gevechten 'up close 'n personal'. Met zwaarden en bijlen gaat men elkaar te lijf en bloed vloeit er talrijk. Behalve hersenloos op elkaar inhakken met metaal, is er ook een strategisch aspect aanwezig zoals het behouden van capture points. Wanneer het spel uit moet komen is nog niet bekend.  For Honor komt beschikbaar voor de PlayStation 4, de Xbox One en Windows.

'Renault neemt Verstappens team niet over'

Scuderia Toro Rosso, het formule 1-team van Max Verstappen, wordt waarschijnlijk niet overgenomen door Renault. Dat zei teambaas Franz Tost maandag op de officiële F1-website. "Renault is bij ons op bezoek geweest, maar de laatste weken is het stil", aldus Tost. "Ik denk dat ze een ander team willen kopen." Volgens de laatste geruchten staat Renault inderdaad op het punt Lotus over te nemen. Die renstal was in het verleden al het fabrieksteam van de Franse motorbouwer.

De motoren die Renault levert aan Toro Rosso en zusterformatie Red Bull kampen met defecten en een tekort aan paardenkrachten. Om het tij te doen keren zouden de Fransen overwegen weer een eigen fabrieksteam op te zetten. Tost gaf eerder aan open te staan voor een overname. De teambaas weet niet precies hoe het voor Toro Rosso verdergaat, nu die verkoop van de baan lijkt. "We moeten afwachten wat Renault doet, en dan bespreken wat het beste is voor het team."

'Renault neemt Verstappens team niet over'
'Renault neemt Verstappens team niet over' (Foto: ANP)

Quintana en Valverde ook in Ronde van Spanje

Wielrenner Nairo Quintana start later deze maand in de Ronde van Spanje. Dat bevestigde zijn ploeg Movistar maandag op de eigen website. Behalve Quintana neemt de Spaanse formatie ook WorldTour-leider Alejandro Valverde mee naar de Vuelta. Quintana en Valverde werden vorige maand respectievelijk tweede en derde in de Tour de France.

Het wordt voor Quintana (25) zijn derde deelname aan de Spaanse etappekoers. De Colombiaanse klimmer werd in 2012 36e, en moest vorig jaar na een val in de elfde etappe met een gebroken schouderblad opgeven. Een dag eerder had hij nog de rode leiderstrui gedragen.

Eerder maakten ook Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen al bekend de Vuelta te rijden. Tour-winnaar Chris Froome beraadt zich nog over deelname. De Ronde van Spanje begint op 22 augustus met een ploegentijdrit.

Quintana ook in Ronde van Spanje
Quintana ook in Ronde van Spanje (Foto: ANP)

Kritiek VN op Nederlands toezicht detentie

Het toezicht in Nederland op de behandeling van gevangenen is niet onafhankelijk en niet effectief genoeg. Dat staat in een verklaring van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN (Ohchr).

Het Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) is verantwoordelijk voor het toezicht. Het NPM is in 2011 op grond van een internationaal VN-verdrag opgericht dat moet voorkomen dat gevangenen mensonterend worden behandeld.

Volgens de VN-experts die Nederland vorige week bezochten is er meer politieke steun nodig en een betere juridische basis voor het NPM om goed en onafhankelijk te kunnen werken.

De Nationale ombudsman stapte vorig jaar uit de NPM. Hij vond onder meer dat de inspecties te veel aanschurken tegen de ministeries, waardoor de onafhankelijkheid in het geding komt.

Kritiek VN op Nederlands toezicht detentie
Kritiek VN op Nederlands toezicht detentie (Foto: ANP)

'Erdogan saboteert coalitievorming'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blokkeert pogingen om een coalitieregering te vormen. Dat heeft oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu gezegd tegen Habertürk TV. Zijn Republikeinse Volkspartij (CHP) onderhandelt met de AK-partij van Erdogan en premier Ahmet Davutoğlu over regeringsdeelname.

Bij de verkiezingen in juni verloor de AK-partij zijn absolute meerderheid. Begin juli kreeg premier Davutoğlu 45 dagen de tijd om een coalitie te vormen. Lukt dat niet, dan volgen nieuwe verkiezingen. Hoge AK-functionarissen hebben laten doorschemeren dat ze bereid zijn om ook met de extreemrechtse MHP te gaan praten, mochten de onderhandelingen met de CHP mislukken.

Volgens critici is Erdogan uit op nieuwe verkiezingen. Hij hoopt dan alsnog een absolute meerderheid te winnen met zijn AK-partij. Dat zou hem in staat stellen om de bevoegdheden van de president flink uit te breiden. CHP-leider Kılıçdaroğlu zei tegen Habertürk TV: 'Ik zeg dit in alle oprechtheid: premier Ahmet Davutoğlu is echt bereid te gaan zitten en een coalitie te vormen. Maar de persoon die op dit moment president is, staat het niet toe.'

Electoraal gewin
Tegenstanders van Erdogan beschuldigen hem er ook van dat hij het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK laat oplaaien voor electoraal gewin. Bij de verkiezingen in juni haalde de Koerdische partij HDP de kiesdrempel van 10 procent; goed voor 80 zetels. Hierdoor kreeg de AK-partij geen absolute meerderheid in het parlement. Door het conflict met de Koerden weer op te laten laaien, zou Erdogan de pro-Koerdische oppositie de wind uit de zeilen willen nemen. Volgens de regering is de PKK zelf verantwoordelijk voor het geweld.

Kılıçdaroğlu geeft Erdogan de schuld van het vastlopen van de onderhandelingen met de PKK. 'Erdogan is de voornaamste reden dat het vredesproces is ontspoord', zegt de CHP-leider. 'Als het de bedoeling is het land door middel van bloedpolitiek naar verkiezingen te leiden; de prijs daarvoor zou extreem hoog zijn.'

'President Erdogan blokkeert vorming coalitie'
'President Erdogan blokkeert vorming coalitie'

Zeevonk houdt veel badgasten niet tegen

Strandgangers in Scheveningen laten zich niet uit zee houden door de zeevonk. Veel mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, gaan gewoon het water in ondanks waarschuwingen van de reddingsbrigade.

Auto's van de brigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap "zee gevaarlijk". Medewerkers krijgen meer vragen van het publiek dan normaal, zowel bij de auto's als bij de post op het strand. Rode vlaggen wapperen boven het strand. Veel buitenlandse gasten weten evenwel niet wat er aan de hand is en gaan gewoon het water in.

Het aantal zwemmers is volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade wel beduidend lager dan normaal. In Kijkduin is het volgens hem wel druk en daar gaan veel strandgangers het water in. Mensen die klachten krijgen van de zeevonk wordt geadviseerd onder de douche te stappen.

Zeevonk houdt veel badgasten niet tegen
Zeevonk houdt veel badgasten niet tegen (Foto: ANP)

Ontsnapte Ali B. weer vast in Nederland

De Amsterdamse crimineel Ali B. (23) zit weer vast in Nederland. Hij is vrijdag uitgeleverd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. B. werd ruim een week geleden aangehouden in de Zuid-Spaanse havenplaats Algeciras. De politie had toen al een kleine twee weken jacht op hem gemaakt na zijn ontsnapping uit de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder.

B. had een celstraf gekregen van drie jaar voor geweld en wapenbezit. Hij zat die straf voor zijn tijdelijke overplaatsing naar de instelling in Den Dolder uit in de gevangenis in Zwolle. B. zou over vier maanden op vrije voeten komen, maar dat lijkt hij nu te hebben verspeeld. Hierdoor komt hij waarschijnlijk pas in november 2016 vrij.

B. is de broer van Anouar 'Popeye' B. (34) die dit jaar levenslang kreeg voor zijn rol bij de zeer gewelddadige dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Zijn advocaat Peter Plasman liet na de ontsnapping weten het van B. geschetste beeld overdreven te vinden. "Hij is afgeschilderd als geestesgestoord en levensgevaarlijk. En dat terwijl hij in een vrijwel open inrichting zat en over vier maanden zou vrijkomen. Bovendien had hij al eerder kunnen ontsnappen tijdens een ritje op een mountainbike."Privéredenen spelen volgens Plasman een rol bij de ontsnapping.

Ontsnapte Ali B. weer vast in Nederland
Ontsnapte Ali B. weer vast in Nederland (Foto: ANP)

Borstenprotest buiten politiebureau Hongkong

Actievoerders zijn gewapend met bh's de straat opgegaan in Hongkong om te protesteren tegen de veroordeling van een dertigjarige vrouw. Zij kreeg ruim drie maanden celstraf omdat ze een politieman met haar borsten zou hebben 'aangevallen', berichtte de BBC maandag.

De vrouw had een hoofdinspecteur beschuldigd van aanranding. De politieman zou haar borsten hebben aangeraakt tijdens een protestactie in maart. De rechtbank oordeelde echter dat de activiste expres haar borst tegen de man had geduwd, zodat ze een klacht kon indienen.

Het vonnis schoot veel stadsgenoten van de vrouw volledig in het verkeerde keelgat. Zo'n tweehonderd sympathisanten protesteerden zondag bij het hoofdbureau van de politie, waarbij velen bh's droegen of met het ondergoed zwaaiden. Zo wilden ze duidelijk maken dat een borst geen wapen is.

Borstenprotest buiten politiebureau Hongkong
Borstenprotest buiten politiebureau Hongkong (Foto: ANP)

'Britney voor altijd onder curatele'

Het fortuin van Britney Spears wordt al 7,5 jaar beheerd door haar vader Jamie en volgens TMZ zou het best wel eens kunnen dat dit voor de rest van haar leven is.

Een bron heeft de website verteld dat er voorlopig geen plannen zijn om de huidige situatie aan te pakken. Britney zelf zou het ook geen probleem vinden dat ze onder curatele staat bij haar vader.

De rekeningen van Britney worden al sinds 2008 beheerd door haar vader. Het ging in die periode helemaal niet goed met de zangeres, dus haar ouders stapten toen naar de rechter om haar onder curatele te stellen. Nu blijkt dat dit een hele goede beslissing was, schrijft TMZ. Toen Britney haar financiën nog zelf regelde, zou het een rommeltje zijn geweest. Nu zou alles op orde zijn.

Intussen heeft Spears wel wat meer vrijheid hebben gekregen van haar vader en zijn team van advocaten en adviseurs. Maar de financiën weer overdragen naar Britney zit er volgens TMZ niet in. Volgens de website vreest haar omgeving dat ze dan misschien weer afzakt.

'Britney voor altijd onder curatele'
'Britney voor altijd onder curatele' (Foto: BuzzE)

Heineken stuwt AEX, Chinese beurs zakt

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met een kleine winst geopend. De andere Europese effectenmarkten begonnen vrijwel onveranderd. Tegenvallende Chinese industriecijfers zorgden voor enige koersdruk. Op Beursplein 5 vielen de halfjaarcijfers van bierbrouwer Heineken in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,2 procent hoger op 496,44 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 733,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs en Frankfurt stonden tot 0,2 procent lager.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 2 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man. In Europa was sprake van een teruglopende bierafzet, maar dat werd meer dan goedgemaakt door stevige verkoopplussen in opkomende markten. Heineken rekent erop ook komende maanden meer bier te verkopen.

China
De aandelenbeurzen in China gingen maandag verder omlaag. De stemming werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de activiteit in de omvangrijke Chinese industrie. De Shanghai Composite Index, die afgelopen maand de slechtste beursmaand kende in zes jaar, stond tussentijds 2,5 procent in de min.

Uit een rapport van Caixin Media en onderzoeksbureau Markit Economics bleek maandag dat de Chinese industrie in juli is gekrompen. De Chinese overheid meldde afgelopen weekeinde al dat de groei van China's grote industriële bedrijven vorige maand onverwacht tot stilstand is gekomen. De teleurstellende cijfers versterken de mening dat de Chinese economie behoefte heeft aan meer stimuleringsmaatregelen.

De andere aandelenmarkten in het Verre Oosten begonnen ook met verliezen aan de nieuwe beursmaand. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent lager op 20.548,11 punten. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1 procent en de Kospi in Seoul verloor 1,1 procent. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,5 procent in.

Heineken stuwt AEX
Heineken stuwt AEX (Foto: ANP)

Limburgers lezen de hele bijbel voor

Zo'n zeventig gelovigen dragen vanaf maandag op een bijzondere manier een blijde boodschap uit. In de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht lezen ze onder het motto Ooit zoiets gehoord? tot en met zaterdag 15 augustus de hele bijbel voor, van Genesis tot de Openbaring van Johannes. De voorleesmarathon is een initiatief van religieuze ordes en congregaties uit heel Limburg.

De lezers zijn zusters, broeders en paters die steeds een deel van de voordracht voor hun rekening nemen. Daarvoor hebben ze expres "de drukste vakantieweken en de drukst bezochte kerk van Limburg" uitgekozen.

De bijbel wordt voorgelezen van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur uur. Zondag geldt - ook bij de voorleesmarathon - als rustdag.

Religieuzen lezen hele bijbel voor
Limburgers lezen de hele bijbel voor (Foto: ANP)

'Orwelliaanse praktijken bij Konami'

Het lijkt wel alsof alles tegenwoordig misgaat bij Konami. Nadat eerst bekend werd dat de relatie tussen Hideo Kojima en Konami flink verzuurd was tijdens de ontwikkeling van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain en Konami besloot zout in de wond te strooien door alle verwijzingen naar Kojima van de boxart te halen, blijkt nu ook dat er op de werkvloer sprake is van een ronduit giftige werkcultuur bij de ontwikkelaar.

Dat schrijft Nikkei, het grootste financiële dagblad van Japan. Volgens Nikkei is de situatie flink verslechterd na de release van Dragon Collection, een smartphone-spel dat een grote hit werd. De aandacht van het bestuur verschoof vervolgens van consolegames naar korte, mobiele spelletjes, die lage ontwikkelingskosten hebben en een grote winst kunnen opleveren. 

En vanaf toen is de situatie flink verslechterd, te beginnen met Kojima Productions. Op het kantoor van Konami wordt Kojima Productions slechts "number 8 production department" genoemd, en de computers in deze sectie zijn volgens Nikkei niet eens verbonden met het internet, en alleen in staat om berichten naar de computers binnen het bedrijf te sturen. De reden voor deze maatregelen is volgens Nikkei dat Kojima had gezegd dat de ontwikkeling van The Phantom Pain simpelweg vertraagd was.

Maar ook andere werknemers bij Konami krijgen met belachelijke maatregelen te maken. Werknemers die het pand verlaten tijdens de lunchpauze moeten verplicht uitklokken met een speciale kaarten, en werknemers die te lang wegblijven worden vernederd doordat hun namen worden omgeroepen door het bedrijf. Daarnaast zijn er ook beveillingscamera's ginstalleerd die er niet zijn voor de beveilling, maar juist om de werknemers in de gaten te houden.

Daarnaast worden gameontwikkelaars die door Konami niet meer als 'nuttig' worden gezien, overgeplaatst naar banen die totaal niet bij hun expertise passen zoals beveilliging, schoonmaker in een van de sportscholen van Konami of werken aan de lopende band bij Konami's pachinkofabrieken, een populaire gokmachine in Japan. In 2013 werd al bekend via de Japanse krant Asahi News dat een voormalig gameontwikkelaar bij Konami abrupt in een pachinkofabriek aan het werk werd gezet, waar hij pachinkomachines moest demonteren met een schroevendraaier. De man kreeg een zware depressie en verliet zijn huis niet voor bijna twee jaar.

En niet alleen mensen die niet meer 'nuttig' zijn, maar ook dissidenten in de ogen van Konami kunnen een baantje als fabrieksmedewerker of schoonmaker verwachten. Zo postte een voormalig medewerker op Facebook dat hij Konami had verlaten. Iedereen die de post had geliked, werd vervolgens prompt een andere baan toegewezen.

sterf Konami, sterf
'Orwelliaanse praktijken bij Konami'

Stomdronken Dennis Rodman gearresteerd

Personeel van een autowasstraat vertrouwde de boel niet toen ze een stomdronken Dennis Rodman zagen rondzwalken en schakelde de politie in. Dat meldt TMZ.

Enkele omstanders werden bij de wasstraat lastig gevallen door de voormalige profbasketballer. Zo nodigde hij een stel vrouwen uit om langs te komen op zijn boot. Ook personeelsleden werden benaderd; volgens hen stonk Rodman naar alcohol en gedroeg hij zich vreemd. Toen de politie arriveerde werd hij gearresteerd, maar zijn woordvoerder benadrukt dat niet Rodman, maar zijn vriendin achter het stuur zat van de auto die een wasbeurt kreeg.

Rodman kampt al lange tijd met alcoholproblemen. Hij bezocht de afgelopen jaren geregeld een afkickkliniek, maar viel telkens terug in zijn oude drinkpatroon.

In 2013 en 2014 was Rodman uitgebreid in het nieuws vanwege zijn bezoeken aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ook tijdens die bezoeken zou hij zich dronken hebben misdragen. Omdat er sportplannen tussen de twee mannen waren werd zelfs korte tijd gedacht dat Noord-Korea mogelijk kon ontdooien dankzij een soort 'basketbaldiplomatie', maar dat bleek dus ijdele hoop.

Stomdronken Dennis Rodman gearresteerd
Stomdronken Dennis Rodman gearresteerd (Foto: BuzzE)

Wielrenner Danielson positief getest

De Amerikaanse wielrenner Tom Danielson is op 9 juli betrapt op het gebruik van een verboden middel. De 37-jarige coureur van Cannondale-Garmin heeft dat zelf bekendgemaakt op Twitter.

Danielson zegt dat hij tijdens een controle buiten de competitie om positief is getest op synthetisch testosteron. "Maar ik heb dit middel noch enig ander verboden middel gebruikt. Ik zou nooit zoiets gebruiken, zeker niet na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Ik snap niet hoe of waarom dit is gebeurd", reageert hij.

De Amerikaan heeft eerder toegegeven dat hij doping heeft gebruikt in de tijd dat hij deel uitmaakte van de Amerikaanse ploeg US Postal van kopman en dopingzondaar Lance Armstrong. Danielson accepteerde daarvoor destijds een schorsing van een halfjaar.

Door zijn positieve test zal hij maandag niet starten in de Ronde van Utah. Gewacht wordt op de uitslag van een contra-expertise.

Wielrenner Danielson positief getest
Wielrenner Danielson positief getest (Foto: ANP)

Blatter stopt als IOC-lid

Sepp Blatter heeft in Maleisië zijn positie als lid van het Internationaal Olympisch Comité neergelegd. De Zwitser doet dit omdat hij op 26 februari zijn functie als FIFA-president neerlegt.

Blatter heeft als FIFA-baas recht op een herverkiezing als IOC-lid voor de komende acht jaar, maar omdat hij deze taak na zijn aftreden bij de FIFA spoedig weer neer moet leggen vindt hij een herbenoeming bij het IOC ongepast, zo heeft IOC-voorzitter Thomas Bach laten weten.

Eerder dit jaar werd Blatter nog herkozen als voorzitter van de FIFA. De Zwitser legde kort daarna zijn functie neer, omdat de FIFA onder een vergrootglas ligt van diverse instanties na diverse corruptieschandalen van hooggeplaatste personen.

'Concertorganisator klaagt Tyga aan'

Tyga wordt aangeklaagd door een concertorganisator in Las Vegas. De artiest gaf vorig jaar een concert in een club, maar hij hield zich volgens de organisator niet aan het contract dat was opgesteld. Daarom eist de organisator nu een bedrag van 100.000 dollar.

De rapper kreeg 25.000 dollar voor zijn show. In het contract stond dat de vriend van Kylie Jenner de week voor het concert niet mocht optreden in Las Vegas en dat gold ook voor de maand na zijn optreden. Volgens TMZ spreken concertorganisatoren dit heel vaak af om de optredens exclusief te houden.

Concertorganisator Z Entertainment stelt nu dat Tyga de avond voor zijn concert ergens anders in de stad op het podium stond en dat was niet de afspraak. Tyga zou in november voor dezelfde organisator optreden in Santa Monica, maar daar zou hij niet zijn komen opdagen.

'Seal zoenend gespot met nieuwe vriendin'

Zanger Seal heeft een nieuwe vriendin. De artiest is op een boot bij de Italiaanse kust gespot met model en actrice Erica Packer. Daily Mail wist de twee vast te leggen terwijl ze elkaar een zoen gaven.

De 52-jarige zanger werd afgelopen dagen al vaker met Erica (38) gespot, maar volgens de Britse krant laten de laatste foto's zien dat de twee echt een relatie hebben. Daily Mail schrijft dat Seal en Erica niet van elkaar af konden blijven. Het duo werd vorige week ook al gezien met de drie kinderen van Erica. De twee maakten een tripje met de kinderen naar de Italiaanse plaats Positano, ook werden ze toen op een bootje gespot.

De Kiss From A Rose-zanger had hiervoor een relatie met topmodel Heidi Klum. De twee waren zeven jaar getrouwd en hebben samen drie kinderen. Ze gingen in 2012 uit elkaar. Erica was hiervoor getrouwd met de Australische miljardair James Packer, hij heeft momenteel een relatie met Mariah Carey.

Seal brengt binnenkort overigens een nieuw album uit. Net als bij zijn eerste vier albums zat Trevor Horn als producent achter de knoppen. Een releasedatum is nog niet bekend.

'Seal zoenend gespot met nieuwe vriendin'
'Seal zoenend gespot met nieuwe vriendin' (Foto: BuzzE)

Orde onderzoekt financiële afspraak Korvinus

De Amsterdamse Orde van Advocaten doet onderzoek naar een mogelijke financiële afspraak tussen advocaat Cees Korvinus en bouwfraudeklokkenluider Ad Bos. Mogelijk heeft Korvinus met Bos afgesproken dat hij een percentage zou krijgen van wat hij zou binnenhalen aan schadevergoeding, en dat mag niet. De orde heeft daar een "signaal" over gekregen.

Dat zei Pieter van Regteren Altena, deken van de Amsterdamse orde, maandag naar aanleiding van berichtgeving van NRC Q.

In 2009 bereikte Bos met het ministerie van Binnenlandse Zaken een akkoord over een schadevergoeding. Bos had ruim 10 miljoen euro geclaimd. Hoe hoog het uiteindelijk uitgekeerde bedrag is geweest, is niet bekendgemaakt.

Van Regteren Altena verwacht dat het onderzoek ongeveer drie maanden zal duren. Als blijkt dat Korvinus, die overigens oud-VARA-voorzitter is, in strijd met de regels heeft gehandeld, kan hem dat een waarschuwing, schorsing of schrapping opleveren.

Orde onderzoekt financiële afspraak Korvinus
Orde onderzoekt financiële afspraak Korvinus (Foto: ANP)

Honderdjarige veteraan opent expositie Indië

Adjudant-onderofficier b.d. Cornelis Willem Ottevanger opent volgende week donderdag op zijn honderdste verjaardag de expositie Oorlog in Beeld. De tentoonstelling in Bronbeek gaat over de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië, waar Ottevanger zelf nog heeft gevochten. Het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is volgende week precies zeventig jaar geleden.

Ottevanger diende in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Hij woont nu al heel lang in Bronbeek, het tehuis voor oud-militairen in Arnhem. Bronbeek was oorspronkelijk alleen voor oud-militairen die in Indië hadden gediend, maar is tegenwoordig voor alle veteranen.

Behalve verzorgingshuis is Bronbeek ook museum. Voor de expositie Oorlog in Beeld is samengewerkt met Nationaal Monument Kamp Vught en het Indonesische persbureau Antara, dat de collectie Indonesische foto's uit de periode 1945 - 1949 beheert.

Honderdjarige veteraan opent expositie Indië
Honderdjarige veteraan opent expositie Indië (Foto: ANP)

Saoedische koning staakt Frankrijk-vakantie

De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed heeft zijn omstreden vakantie aan de Franse Côte d'Azur afgebroken. Samen met zijn familie en de rest van de entourage is hij nu uitgeweken naar Marokko. Dat schrijft het AD op basis van BBC-berichtgeving.

De koninklijke familie heeft een villa in Vallauris; een kustplaats vlakbij Cannes. Maar de vakantie van de Saoedi's, die drie weken zou duren, zorgde voor ophef in Frankrijk. Het publieke strand rondom de villa werd gedurende het verblijf van de familie uitgeroepen tot privéstrand.

Franse stranden zijn volgens de wet publiek, maar de Saoedische vorst wist de regels te omzeilen. Lokale bestuurders zeggen dat niet kon worden verwacht dat de koning het zand zou delen met omwonenden. Uit veiligheidsoverwegingen werd strand La Mirandole dus alsnog voor drie weken afgesloten.

Woede
Dat besluit zorgde voor woede bij bewoners en vakantiegangers. Meer dan 100.000 mensen tekenden een online petitie. Kennelijk werd het de Saoedische koning te heet onder de voeten. Al na acht dagen heeft hij zijn biezen gepakt, meldt de BBC. De koning heeft het vliegtuig naar Marokko genomen, samen met ongeveer de helft van zijn gehele entourage, die uit zo'n duizend mensen zou bestaan.

Het is nog niet duidelijk of de koning deze zomer nog terugkeert naar Frankrijk. Een bron liet aan persbureau Reuters weten dat de familie niet naar Marokko is uitgeweken vanwege de ontstane ophef. Het strand is maandagochtend weer voor iedereen toegankelijk.


Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed.

Griekse beurs zwaar onderuit bij opening

Op de aandelenbeurs in Athene wordt maandag voor het eerst in vijf weken weer gehandeld. Bij de opening dook de hoofdgraadmeter 11 procent in de min.

De handel op de Athens Stock Exchange lag sinds 29 juni stil, omdat vanaf die dag ook de banken in Griekenland werden gesloten. De financiële sector van het land ging op slot om te voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land.

Griekenland bereikte vorige maand na lange onderhandelingen een akkoord dat uitzicht biedt op verdere financiële steun van de eurolanden. Mede daardoor konden de banken twee weken geleden weer open, hoewel er nog altijd veel restricties gelden.

Griekse beurs zwaar onderuit bij opening
Griekse beurs zwaar onderuit bij opening (Foto: ANP)

Advies: niet zwemmen in zee vanwege zeevonk

De rode gloed aan de kust van Wassenaar en Scheveningen is zeevonk. Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Mensen krijgen het advies om niet de zee in te gaan.

Zeevonk is een algensoort die irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. "Het lijkt ons daarom beter dat mensen niet het water ingaan", aldus de woordvoerster.

De rode gloed werd zondag ontdekt aan het strand van Wassenaar.

Advies: niet zwemmen in zee vanwege zeevonk
Advies: niet zwemmen in zee vanwege zeevonk (Foto: ANP)

Leger Nigeria: gegijzelden Boko Haram bevrijd

Bijna 180 mensen die in het noordoosten van Nigeria werden vastgehouden door strijders van de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn bevrijd. Volgens het leger, dat de bevrijding zondagavond bekendmaakte, gaat het om 101 kinderen, 67 vrouwen en 10 mannen.

Het leger verklaart dat het in de staat Borno ook een commandant van Boko Haram gevangen heeft genomen en verscheidene militante kampen heeft ontruimd. Dat gebeurde ongeveer 70 kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van Borno.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in Nigeria en omliggende landen, zoals Kameroen en Tsjaad. De terreurgroep streeft met veel geweld naar een islamitische staat, waarin iedereen zich strikt houdt aan de islamitische wet (sharia).

Leger Nigeria: gegijzelden Boko Haram bevrijd
Leger Nigeria: gegijzelden Boko Haram bevrijd (Foto: ANP)

Tientallen doden door overstromingen Myanmar

Door overstromingen zijn in Myanmar zeker 27 mensen om het leven gekomen. Volgens de regering van het Aziatische land zijn meer dan 150.000 mensen getroffen door de zware wateroverlast, die het gevolg is van wekenlange moessonregens.

Doordat reddingswerkers moeite hebben zwaar getroffen gebieden te bereiken, is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers in totaal zijn gevallen. "Alleen al het dodental in de deelstaat Rakhine zal uitkomen op enkele honderden", voorspelde Hla Saw, een lokale politicus.

De regenval veroorzaakte op verschillende plaatsen aardverschuivingen. Ook treden rivieren buiten hun oevers en is veel landbouwgrond verloren gegaan. In de stad Hakha zijn zo'n zevenhonderd huizen verwoest door aardverschuivingen, berichtte de staatskrant The Global New Light of Myanmar. Door schade aan de wegen is de stad afgesneden van de buitenwereld.

Tientallen doden door overstromingen Myanmar
Tientallen doden door overstromingen Myanmar (Foto: ANP)

'Syrische rebellen krijgen luchtsteun VS'

Syrische rebellen die worden gesteund door de Verenigde Staten, kunnen voortaan rekenen op luchtsteun als ze worden aangevallen. President Barack Obama heeft daar toestemming voor gegeven, zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zondag (lokale tijd) tegen CNN.

De Amerikaanse luchtmacht kwam vorige week al in actie om gematigde rebellen te beschermen. Dat gebeurde toen een complex met door de VS gesteunde opstandelingen werd aangevallen, vermoedelijk door de extremistische beweging al-Nusra, de Syrische tak van terreurnetwerk al-Qaeda.

De Nationale Veiligheidsraad bevestigde dat de rebellen kunnen rekenen op ondersteuning. "We zien de Syrische troepen die zijn getraind door het ministerie van Defensie als partners in de strijd tegen Islamitische Staat", zei een woordvoerder. "Deze troepen worden van brede steun voorzien door de coalitie."

'Syrische rebellen krijgen luchtsteun VS'
'Syrische rebellen krijgen luchtsteun VS' (Foto: ANP)

Heineken populair in opkomende markten

Heineken heeft in het eerste halfjaar van 2015 meer bier aan de man gebracht. In Europa was sprake van een teruglopende bierafzet, maar dat werd meer dan goedgemaakt door stevige verkoopplussen in opkomende markten in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

In totaal werd 1 procent meer bier verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, de effecten van overnames niet meegerekend. Het ging bij elkaar om ruim 98 miljoen hectoliter, vergelijkbaar met meer dan 39 miljard vaasjes van 25 centiliter.

Heineken deed vooral goede zaken in het premiumsegment, maakte de bierbrouwer maandag bekend. Merken die sterke groeicijfers lieten zien waren Desperados, Affligem en Sol Premium. Het bedrijf wist ook zijn marktaandeel te vergroten in onder meer Nederland en de Verenigde Staten.

De dorst naar Heineken nam zoals verwacht in het tweede kwartaal wel iets minder sterk toe dan in de eerste drie maanden van het jaar. Vorig jaar werden in het tweede kwartaal al erg veel bierflesjes, glazen en blikjes van Heineken verkocht vanwege het wereldkampioenschap voetbal. Dat de verkopen in Europa nu wat tegenvallen heeft volgens Heineken onder meer te maken met de economische onzekerheid in Griekenland en Rusland.

Omzetgroei
Heineken zag zijn omzet in het eerste halfjaar met 6,7 procent toenemen tot 9,9 miljard euro. Het concern profiteerde daarbij ook sterk van gunstige wisselkoerseffecten. De brouwer boekte naar eigen zeggen 'solide resultaten', in lijn met de eigen verwachtingen. De operationele winst (beia) nam met 6,5 procent toe tot ruim 1,5 miljard euro. Netto hield het bedrijf 19 procent meer over. Dat komt neer op een winst van 915 miljoen euro.

Heineken verwacht ook de komende maanden meer bier te verkopen dan een jaar geleden. Financieel directeur Laurence Debroux heeft onder meer hoge verwachtingen van de markt in Vietnam en Ethiopië, zei ze tegen het ANP. De positieve wisselkoerseffecten zwakken waarschijnlijk wel wat af. Het concern herhaalde maandag zijn voorspelling op eigen kracht de omzet en winst dit jaar verder te zullen opvoeren.

Heineken populair in opkomende markten
Heineken populair in opkomende markten (Foto: ANP)

Voormalig AC/DC-drummer weer voor de rechter

Voormalig AC/DC-drummer Phil Rudd is in Nieuw-Zeeland weer voor de rechter verschenen. De Australiër werd eerder veroordeeld tot acht maanden huisarrest vanwege drugsbezit en doodsbedreigingen, maar zou zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Dat meldden media in Nieuw-Zeeland maandag.

Rudd werd ruim anderhalve week na de vorige uitspraak van de rechter opnieuw in de boeien geslagen. Hij zou ondanks zijn veroordeling, toch alcohol hebben gedronken. De rechter had Rudd gewaarschuwd dat hij alsnog de cel in zou gaan als hij toch weer drank of drugs zou gebruiken.

De drummer is zich overigens van geen kwaad bewust. Hij ontkende opnieuw naar de fles te hebben gegrepen en mocht op borgtocht vertrekken. Rudd kondigde bij zijn vertrek uit de rechtbank aan snel naar huis te gaan "voor een kopje thee". Hij moet in november opnieuw voor de rechter verschijnen.

Voormalig AC/DC-drummer weer voor de rechter
Voormalig AC/DC-drummer weer voor de rechter (Foto: ANP)

Koperdieven leggen treinverkeer plat

Koperdieven hebben ervoor gezorgd dat er maandagochtend geen treinen rijden tussen Uitgeest en Beverwijk. Dat laat de NS op de website weten.

De extra reistijd bedraagt een half uur tot een uur. Aanvankelijk werd gedacht dat de problemen rond 08.00 uur zouden zijn verholpen, maar inmiddels verwacht de NS dat dit pas rond 12.00 uur zal zijn. Tussen Uitgeest en Beverwijk rijden nu bussen in plaats van treinen.

Reizigers die vanuit Haarlem naar Uitgeest willen, wordt geadviseerd om te reizen via Amsterdam Sloterdijk.

Het is niet bekend hoeveel koper er is gestolen.

Koperdieven leggen treinverkeer plat
Koperdieven leggen treinverkeer plat (Foto: ANP)

WK Zwemmen dag 2: Sprintkanonnen en wereldrecords

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Nederlanders

De eerste Nederlandse van vandaag is Maaike de Waard in de vijfde serie op de 100 meter rugslag. Het zou voor de tiener een knappe prestatie zijn om zich te plaatsen voor de halve finales, want dit jaar staat ze slechts op de 93e plek op de wereldranglijst. Schoolslagzwemster Moniek Nijhuis komt in actie in de series van de 100 meter, waar verwacht mag worden dat ze de halve finale wel kan halen. 's Avonds zal het dan echter wel moeilijk worden om ook de eindstrijd te bereiken tegen onder meer de Litouwse favoriete Ruta Meilutyte en de Russische Yuliya Efimova, terug van een dopingschorsing.

Er staan vandaag twee Nederlandse mannen aan de start van de series op de 200 meter vrije slag: Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren. Stolk staat net buiten de beste vijftig van de wereld, maar Verschuren kwam met 1:46,07 onlangs in de buurt van zijn persoonlijk record en is dit jaar de nummer zes van de wereld. Met het ontbreken van onder meer de geblesseerde toppers Kosuke Hagino en Yannick Agnel moet het voor Verschuren mogelijk zijn om 's avonds de finale te bereiken.

De laatste Nederlandse die in de series in actie komt is Sharon van Rouwendaal, zondag winnares van het zilver op de 400 meter. Dit keer wachten al de series van de 1500 meter, waarop een plek bij de beste acht zeker mogelijk moet zijn voor Van Rouwendaal. 

Verschuren lijkt in uitstekende vorm te verkeren en hoopt de finale te bereiken op de 200 meter vrije slag (Foto: Getty)

Finales

Er worden vandaag geen finales gezwommen met Nederlandse deelname, maar er staan wel een aantal mooie nummers op het programma. Te beginnen met de 100 meter schoolslag bij de mannen, waar wereldrecordhouder Adam Peaty uit Groot-Brittannië hoopt om de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh van zich af te houden. Een wereldrecord valt niet uit te sluiten, net als op de 100 meter vlinderslag bij de dames. Sarah Sjöström zwom zondag in de halve finales al de drie jaar oude toptijd uit de boeken en lijkt hard op weg om dat record nog eens aan te scherpen. 

Op de 50 meter vlinderslag lijkt Cesar Cielo uit Brazilië niet in de vorm te zijn die nodig is om zijn wereldtitel te verdedigen. Florent Manaudou maakte in de halve finales grote indruk en lijkt voor Frankrijk een goede kans te maken, terwijl Nicholas Santos de Braziliaanse eer toch hoopt te verdedigen. De 200 meter wisselslag bij de vrouwen zal waarschijnlijk een show worden van de Hongaarse Katinka Hosszu, die grote indruk maakte in de series en de halve finales, met enkele van de snelste tijden ooit gezwommen.

Sprintkanon Florent Manaudou gaat in Kazan voor minstens twee keer individueel goud, vandaag te beginnen met de 50 meter vlinderslag (Foto: Getty)

Ontsnapte crimineel met vuurwapen opgepakt

De politie heeft zondag in Nijmegen een man opgepakt die afgelopen week was ontsnapt uit een gesloten GGZ-instelling in Vught. Tijdens de arrestatie droeg hij een vuurwapen en munitie. Dat meldt Omroep Brabant.

Het ging om een man die in de instelling zat omdat hij is veroordeeld voor enkele strafbare feiten, aldus de omroep. Wat hij op zijn kerfstok heeft, is onduidelijk. Ook over de manier waarop hij heeft weten te vluchten is niets bekend.

Ontsnapte crimineel opgepakt met vuurwapen
Ontsnapte crimineel met vuurwapen opgepakt (Foto: ANP)

Florida in ban van 'gevaarlijke' (en dure) reuzenslak

Ondanks verwoede pogingen het dier uit te roeien, worden steeds grotere delen van de Amerikaanse staat Florida geteisterd door de Afrikaanse reuzenslak. De slakken, die zo groot kunnen worden als een gemiddelde damesschoen, consumeren vijfhonderd plantensoorten en vreten zelfs het pleisterwerk van huizen af. Ze zijn intussen doorgedrongen tot de buitenwijken van Miami, melden Amerikaanse media.

Volgens het departement van landbouw in Florida zijn de slakken extra gevaarlijk voor mensen omdat ze rattenpoep eten waarin een worm voorkomt die bij mensen een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Daarom slaan de autoriteiten alarm.

Tot nu toe heeft de staat al 11 miljoen dollar (10 miljoen euro) in de bestrijding van de reuzenslakken gestoken, maar tevergeefs. De Afrikaanse reuzenslak dook voor het eerst in 2011 op in Florida.

Florida in de ban van de reuzenslak
Florida in ban van 'gevaarlijke' (en dure) reuzenslak (Foto: ANP)

Hagedis van halve meter ontsnapt

In Sint Willebrord (gemeente Rucphen) is zondag een hagedis van 50 centimeter ontsnapt. Het gaat om een bruingrijze blauwtongskink, meldt de politie. Via Burgernet roept ze omwonenden op uit te kijken naar het reptiel.

De hagedis, die een opvallende blauwe tong heeft en leeft van planten en kleine dieren, is ongevaarlijk. Hij ontsnapte vanaf de Kraaiendonk.

Hagedis van halve meter ontsnapt
Hagedis van halve meter ontsnapt (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.