FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 augustus 2015

Trein stilgezet na bedreiging conductrice

Een machinist heeft op station Diemen zijn trein stilgezet nadat de conductrice was beledigd en bedreigd door een reiziger. De deuren bleven dicht tot de politie de bedreiger, een 35-jarige man uit Weesp, uit de trein kon halen en meenemen naar het bureau.

De conductrice wilde tussen Weesp en Diemen het vervoersbewijs van de man controleren. Die had daar geen zin in en liep weg. Toen de conductrice hem achterna liep, begon hij haar uit te schelden en te bedreigen en probeerde hij haar te slaan. De machinist zette daarop de trein stil, onder het mom van een technische storing.

De politie vraagt getuigen van het voorval zich te melden.

Trein stilgezet na bedreiging conductrice
Trein stilgezet na bedreiging conductrice (Foto: ANP)

Eliza Dushku moet hotelkamer uit voor 1D

Actrice Eliza Dushku was dit weekeinde even niet zo blij met de mannen van One Direction. Ze moest naar een andere hotelkamer omdat de boyband de verdieping van het hotel in Pittsburgh naar verluidt niet met andere gasten wilde delen.

Dushku plaatste een foto van haar ingepakte spullen op Instagram. "Maak je geen zorgen, One Direction, het was hartstikke fijn om mijn hotelkamer te verlaten zodat jullie de HELE VERDIEPING van het hotel waar ik al twee maanden verblijf voor jezelf kunnen hebben", schreef ze bij het kiekje.

De 34-jarige Hollywoodster, vooral bekend door haar rol als Faith in de televisieserie Buffy the Vampire Slayer, twitterde later dat ze niet echt boos op '1D' is. "Ik lach alweer, het is allemaal oké, One Direction, als ik tenminste gratis kaartjes of foto's krijg voor het kind van een vriend..."

One Direction geeft zondag een concert in het Heinz Field-stadion in Pittsburgh. Het optreden is onderdeel van hun Amerikaanse tournee. Als die erop zit, keren Louis Tomlinson, Niall Horan, Harry Styles en Liam Payne terug naar Europa voor shows in onder andere Londen, Dublin en Glasgow.

Actrice Dushku moet hotelkamer uit voor 1D
Actrice Dushku moet hotelkamer uit voor 1D (Foto: BuzzE)

Van de Looi baalt van resultaat en arbitrage

Trainer Erwin van de Looi was zondag na de nederlaag van FC Groningen tegen PSV (0-3) in de strijd om de Johan Cruijff Schaal vooral ontevreden over het resultaat. "We hebben ons zelf tekort gedaan", zei hij.

"Wie de wedstrijd niet heeft gezien, die denkt aan een regelmatige overwinning van PSV", stelde Van de Looi. "Wie het duel wel heeft gezien, die weet dat het anders in elkaar zit. We hebben heel aardig gespeeld en de meeste kansen gekregen. Zelfs over de hele wedstrijd. Maar we hebben het laten liggen. Luuk de Jong was de man van de wedstrijd. Die scoort wel twee keer. Hij heeft het verschil gemaakt."

Van de Looi klaagde ook over de arbitrage. "Bij 2-0 moeten we een strafschop krijgen. Die krijgen we niet en na een counter is het 3-0. Dan komt er stoom uit mijn oren. Maar ik ben blij met ons spel en ik denk dat we klaar voor het nieuwe seizoen zijn."

Van de Looi baalt van resultaat en arbitrage
Van de Looi baalt van resultaat en arbitrage (Foto: ANP)

Illegalen bij A12 uit vrachtwagen gevlucht

De politie heeft zaterdag in Duiven twaalf mensen aangehouden die in een vrachtwagen verstopt zaten. Het zijn mensen uit Syrië, Iran en Irak die van plan waren om naar Engeland te komen.

De twaalf kwamen tevoorschijn toen een vrachtwagenchauffeur op een bedrijventerrein in Duiven zijn laadruimte opende. Ze gingen er meteen vandoor richting de snelweg A12, maar konden door de politie worden aangehouden.

Na een kort verblijf op het politiebureau zijn ze vrijgelaten met de mogelijkheid om asiel aan te vragen of Nederland te verlaten. De chauffeur, een 54-jarige man zonder vaste woonplaats, is ook korte tijd vastgehouden. Uit verhoor bleek dat hij niets wist van de verstekelingen.

Verstekelingen uit vrachtwagen gevlucht
Verstekelingen uit vrachtwagen gevlucht (Foto: ANP)

Padt: "Kansen niet benut"

Doelman Sergio Padt van FC Groningen vond de uitslag van de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zondagavond tegen PSV (3-0) in één woord geflatteerd. "We hebben prima meegedaan. Wij hebben zelfs meer kansen gehad en PSV heeft niet veel kansen gehad. We hadden het betere van het spel. Maar we moeten onze kansen benutten. Als je dat niet doet, is het moeilijk voetballen", analyseerde hij na afloop.

Net zoals zijn trainer constateerde de doelman dat PSV-spits Luuk de Jong een niveautje te hoog was voor FC Groningen. "Hij is een slimme, sterke spits die vanuit het niets een doelpunt maakt."

De keeper wilde niemand de schuld geven van de nederlaag: "We zijn met z'n allen verantwoordelijk."

Dat hij in de slotfase nog een strafschop stopte van PSV-middenvelder Andrés Guardado kon hem ook niet plezieren. "Daar schiet je niks mee op. Het had geen meerwaarde voor het team."

Padt: kansen niet benut
Padt: kansen niet benut (Foto: ANP)

Parlement ontbonden, Canada naar stembus

De Canadese premier Stephen Harper heeft aangekondigd dat er op 19 oktober parlementsverkiezingen zijn. Die deed hij zondag, nadat hij eerder op de dag gouverneur-generaal David Johnston had gevraagd om het parlement te ontbinden.

Harper ligt onder druk in Canada vanwege de achterliggende economie. Oppositiepartijen vinden dat de Conservatieve Partij van de premier te weinig investeert om de economie uit het slop te trekken. Harper is zelf van mening dat een grote investering het land in een diepe crisis stort, vergelijkbaar met die in Griekenland.

Met name door de recente daling van de olieprijs loopt Canada veel geld mis. Olie is een van de grootste exportproducten van het land.

Canada op 19 oktober naar de stembus
Canada op 19 oktober naar de stembus (Foto: ANP)

Australië staat komst Wilders toe

De Australische regering legt PVV-leider Geert Wilders geen strobreed in de weg als hij het land in oktober wil bezoeken. Hij is uitgenodigd voor de lancering van een nieuwe anti-islampartij, de Australian Liberty Alliance. Dat hebben Australische media zondag gemeld.

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton zegt dat hij geen beletsel ziet voor de komst van Wilders. 'Een visum wordt verstrekt op basis van de wet, niet op basis van emotie. Wij zijn een tolerant volk', aldus Dutton.

De Australian Liberty Alliance wordt op 20 oktober opgericht in Perth. Wilders is gevraagd als belangrijkste spreker. De nieuwe politieke partij staat naar eigen zeggen voor 'individuele vrijheid, een kleine overheid, Westerse waarden gebaseerd op joods-christelijke en humanistische waarden en een geïntegreerde multi-etnische samenleving'.

Australië staat komst Wilders toe
Australië staat komst Wilders toe (Foto: ANP)

JC Schaal: uitslag FC Groningen - PSV

PSV heeft zondag voor de tiende keer de Johan Cruijf Schaal gewonnen. De traditionele strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in de Amsterdam ArenA werd door PSV vooral door effectief voetbal beslist. PSV had weinig kansen nodig voor de ruime zege: 3-0.

FC Groningen maakte het spel vanaf de aftrap en kreeg de beste kansen, maar was ongelukkig in de afronding. Debutant Bryan Linssen was twee keer dichtbij. In de 42e minuut belandde een schot van Linssen op de paal. In dezelfde minuut stuitte Albert Rusnák op PSV-doelman Jeroen Zoet.

PSV creëerde in de eerste helft slechts één serieuze kans, maar die werd wel meteen benut. Een voorzet van Santiago Arias vloog over de door diverse clubs uit binnen- en buitenland begeerde verdediger Eric Botteghin. Spits Luuk de Jong kopte de voorzet precies in de verre hoek, buiten bereik van doelman Sergio Padt. PSV begon feller aan de tweede helft en dat betaalde zich direct uit. Adam Maher, die de PSV-fans dit seizoen twaalf goals heeft beloofd, was Tom Hiariej te snel af een plaatste zijn schot in de verre hoek: 2-0.

Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis liet in de 64e minuut een overtreding van Jorrit Hendrix in het strafschopgebied van PSV onbestraft, waarna de landskampioen tot woede van de Groningers via een snelle uitbraak scoorde. Een geblokt schot belandde op de schoen van De Jong, die zijn tweede treffer noteerde. Nijhuis maakte zich bij de aanhang van FC Groningen nog minder populair door in de slotfase een strafschop toe te kennen aan PSV, maar die werd gemist door Andrés Guardado.

PSV-trainer Phillip Cocu liet Davy Pröpper, Simon Poulsen en Gastón Pereiro hun officiële debuut maken. Verdediger Poulsen nam de plek in van de geblesseerde Jetro Willems, maar beleefde een ongelukkige avond. De Deen had moeite met de snelle aanvallen van Groningen en werd door Cocu gewisseld. Bij FC Groningen mocht Jesper Drost als invaller debuteren.

De Amsterdam ArenA was voor de traditionele openingswedstrijd van het nieuwe seizoen bijzonder matig gevuld. Terwijl de KNVB er alles aan doet om van de wedstrijd een echte klassieker te maken, loopt het publiek niet warm. FC Groningen nam 4500 supporters mee en uit Eindhoven reisden slechts 2500 fans naar Amsterdam. In totaal werden 24.000 toeschouwers geteld.

PSV pakt Johan Cruijff Schaal
PSV pakt Johan Cruijff Schaal (Foto: ANP)

FC Groningen

0 - 3

PSV

    25' De Jong
50' Maher
64' De Jong
 
Gele kaart: Lindgren (FC Groningen), Guardado (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Guardado (PSV) mist strafschop (89)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Botteghin
Lindgren
Tamata
Tibbling (Bacuna/74)
Rusnák (Drost/62)
Hiariej
Antonia
De Leeuw
Linssen (Mahi/62)
  Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Poulsen (Brenet/69)
Pröpper
Hendrix
Maher (Pereiro/85)
Narsingh
De Jong
Locadia (Guardado/74)

Rogue Nation debuteert met 52 miljoen tijdens weekend

De nieuwe Mission: Impossible-film Rogue Nation heeft in het weekend van de release 52 miljoen dollar opgebracht, waarvan 20,3 miljoen dollar alleen al op vrijdag. Hiermee heeft de Mission: Impossible-franchise een nieuw eigen record verbroken.

Het vorige record stond op naam van Mission: Impossible II, dat met 16,6 miljoen een een stuk lager zat. Ook krijgt Rogue Nation een voorlopige tweede plaats voor meest bekeken film van het jaar, vlak achter Avengers: Age of Ultron.

In Rogue Nation neemt Ethan Hunt, vanzelfsprekend vertolkt door Tom Cruise, het op tegen de malafide organisatie The Syndicate. De film werd op voorhand behoorlijk intensief gepromoot, voornamelijk door Cruise zelf. Lees hier onze review van Mission Impossible: Rogue Nation.

Mission: Impossible - Rogue Nation: Tom Cruise
Mission: Impossible - Rogue Nation: Tom Cruise

Feyenoord verkoopt Boëtius aan FC Basel

Feyenoord heeft afscheid genomen van Jean-Paul Boëtius. De 21-jarige aanvaller verhuist naar de Zwitserse kampioen FC Basel, waarbij Boëtius voor vier jaar gaat tekenen. "Feyenoord blijft mijn club, maar dit is de beste oplossing", zei de eenmalig international tegen AD Sportwereld. Boëtius had een aflopend contract in De Kuip en kon met de Rotterdamse clubleiding geen akkoord bereiken over een langer verblijf. Feyenoord moest de zelf opgeleide vleugelspits daarom deze zomer verkopen om nog wat geld voor hem te ontvangen. De twee betrokken verwachten de transfer van Boëtius binnen twee dagen af te ronden.

De Rotterdamse club van trainer Giovanni van Bronckhorst ontvangt naar verluidt een bedrag van 2 miljoen euro, dat met bonussen nog met vijf ton kan oplopen. Boëtius ontbrak zaterdag al tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen Olympiakos (1-3), officieel omdat hij ziek was. Van Bronckhorst zette Elvis Manu links voorin, eerder kreeg Colin Kazim-Richards een kans op de positie van Boëtius.

FC Basel domineert al jarenlang de Zwitserse competitie. De rood-blauwe formatie werd de afgelopen zes jaar kampioen en bereikte afgelopen seizoen zelfs de achtste finales van de Champions League.

Boëtius maakte op 28 oktober 2012 een spectaculaire entree in de hoofdmacht van Feyenoord. De geboren Rotterdammer was meteen trefzeker tijdens zijn debuut tegen Ajax (2-2). Boëtius kwam al snel in beeld bij de toenmalige bondscoach Louis van Gaal, die hem begin 2014 liet debuteren in de oefeninterland tegen Frankrijk. Boëtius maakte dat seizoen tien doelpunten voor Feyenoord, maar was afgelopen jaar lang niet altijd verzekerd van een basisplaats. Omdat een akkoord over een nieuw contract maar uitbleef, heeft Feyenoord nu besloten hem te verkopen.

Feyenoord verkoopt Boëtius aan FC Basel
Feyenoord verkoopt Boëtius aan FC Basel (Foto: ANP)

Van der Ven moet genoegen nemen met zilver

Rick van der Ven is er zondag in Kopenhagen niet in geslaagd wereldkampioen te worden in de olympische discipline recurve. De 24-jarige Nederlandse boogschutter verloor in de finale van de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin en moest zich tevreden stellen met zilver. Dat stond na vier sets vast, waarvan er twee gelijk eindigden: 2-6 (27-28 28-29 27-27 30-30).

Van der Ven kon zich in de eindstrijd, die plaats had voor Slot Christiansborg waar het Deense parlement zetelt, nauwelijks verwijten maken. Hij noteerde maar één keer een acht en verder alleen negens en (dikke) tienen. De nummer vier van de Olympische Spelen van 2012 had alleen pech dat zijn opponent uit Zuid-Korea, waar boogschieten een haast bovenmenselijke status geniet, net iets beter mikte en ijzig koel bleef.

Dat liet Kim (23), in 2011 (Turijn) al eens de beste van de wereld maar opmerkelijk genoeg niet geselecteerd voor de OS in Londen, vooral in de vierde set zien door de maximale score van de linkshandige Brabander, die als eerste zijn pijlen moest versturen, te kopiëren.

Het brons was voor de Japanner Takaharu Furukawa. Hij versloeg de Venezolaan Elias Malave in de shootoff met 10-9. Na vijf sets was er evenwicht: 5-5 (29-25 28-29 27-29 29-26 26-26). Bij de vrouwen ging de titel ook naar een Zuid-Koreaanse. Ki Bo Bae was in de finale te sterk voor de Taiwanese Lin Shih-Chia (7-3). Haar landgenote Choi Mi-sun werd derde dankzij een zege op Laxmirani Majhi uit India: 6-4.

Van der Ven moet genoegen nemen met zilver
Van der Ven moet genoegen nemen met zilver (Foto: ANP)

Duitse wesp zorgt voor een speedboot op het fietspad

Het was een fijn boottochtje voor een Duits koppel, maar die liep anders af dan verwacht. Hun speedboot belandde op een fietspad. De oorzaak? Een Duitse wesp.

Het koppel voer over de rivier de Fulda. Ze genoten van een aangename zomeravond totdat de vrouw, die aan het roer stond, werd aangevallen door een wesp. De vrouw schrok zo erg dat ze per ongeluk de gashendel helemaal indrukte en vervolgens achterover viel. In volle vaart draaide de boot richting de kant en lanceerde zichzelf een dijk op. De boot kwam uiteindelijk op het fietspad tot stilstand.

Er zijn gelukkig geen fietsers gewond geraakt en de twee komen er met enkele lichte verwondingen vanaf. Met de boot gaat het minder goed, de schade wordt geschat op 3000 euro.

Kinderen Schaarbeek buiten levensgevaar

De twee kinderen die zaterdag door een 38-jarige man uit een raam werden gegooid, zijn buiten levensgevaar. Dat meldden verschillende Belgische media zondag. Verder bleek dat de man niet binnen een straal van 300 meter rond het huis van zijn ex, de moeder van de kinderen, mocht komen.

De verdachte kreeg zaterdag ruzie met zijn voormalige partner. Hij stak eerst het zesjarige dochtertje met een mes en gooide haar vervolgens uit een raam op de tweede verdieping. Haar zevenjarige zoontje vluchtte naar beneden, maar werd door de man achterhaald. Hij gooide hem van de balustrade op de eerste verdieping.

Beide slachtoffertjes werden naar het ziekenhuis gebracht, waar het meisje moest worden geopereerd. Die operatie was succesvol, waardoor ze inmiddels buiten levensgevaar is. Het jongetje verkeerde volgens de politie nooit in kritieke toestand.

Kinderen Schaarbeek buiten levensgevaar
Kinderen Schaarbeek buiten levensgevaar (Foto: ANP)

Zilveren medaille 4x100 meter estafettedames

De Nederlandse estafettevrouwen hebben een zilveren medaille behaald op het WK zwemmen in Kazan. Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk eindigden op de 4x100 meter in 3.33,67 en waren daarmee ruim wee seconden langzamer dan de Australische dames (3.31,48).

Kromowidjojo ging als eerste van het blok voor Nederland en zette de vrouwen aan de leiding. Van der Meer verloor die koppositie aan Australië, die de leiding ook niet meer afgaven. Met de zussen Bronte en Cate Campbell in de gelederen bleken die duidelijk de sterkste. Bronte zette ook de snelste splittijd neer met 51,77.

Heemskerk moest de Nederlandse vrouwen naar het zilver loodsen en deed dat ook met een split van 51,99. Die tijd geeft ook een mooi perspectief voor de individuele 100 meter, die later deze week wordt gezwommen. 

Geen spoed, dan ook geen politie

Politiemensen reageren vanaf maandag alleen nog op spoedeisende meldingen. Dat betekent dat er geen agenten komen als de veiligheid niet direct in het geding is. Mensen die toch bellen voor geluidsoverlast van de buren, blikschade na een aanrijding of een kat in de boom, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een betere cao.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet eerder weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden weer actie gaan voeren. Volgens hem heeft het kabinet extra geld uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de nullijn waar de agenten al vier jaar op zitten.

Maar de bonden vinden dat Van der Steur zich "van de domme houdt en heel goed weet waarom de politie opnieuw actie voert". Volgens de bonden schetst hij expres een vertekend beeld door met een percentage van ruim 5 procent te schermen.

"Slechts 2,85 procent hiervan bestaat uit extra geld. De overige 2,2 procent is geld dat hij anders zou hebben uitgegeven aan pensioenpremies voor het personeel", aldus de bonden zondag in een gezamenlijke verklaring.

De bonden benadrukken dat het ze ook niet alleen om loonsverhoging is te doen voor de politiemensen. Ze willen dat er ook geld beschikbaar komt voor andere eisen.

Zo willen ze afspraken maken over het behoud van de 21 vrije weekenden waar politiemensen nu nog recht op hebben. Ook willen ze dat de piketvergoeding van 1 euro bruto per uur omhoog gaat en dat het politiewerk veiliger en gezonder wordt gemaakt.

Geen spoed, dan ook geen politie
Geen spoed, dan ook geen politie (Foto: ANP)

Hufters jatten auto met hond erin

Onbekenden hebben zondagmiddag in Haarlem de auto gestolen van een man terwijl zijn hond er nog inzat. Drie jongeren gingen er met de grijze Citroën vandoor toen de man bezig was zijn boodschappen in te laden.

Volgens de politie draaide de eigenaar zich even om om de boodschappentassen in de auto te zetten en om zijn ernstig zieke vriendin te helpen met instappen, toen de dieven met de auto wegreden. De achtjarige labrador Sierra lag achterin de auto. De eigenaren zijn volgens de politie ontroostbaar.

De politie roept mensen op zich te melden als ze de auto hebben zien rijden.

Auto met hond gestolen in Haarlem
Hufters jatten auto met hond erin (Foto: ANP)

Neergestoken meisje (16) Gay Pride Israël overleden

Een van de zes mensen die donderdag werden neergestoken tijdens een Gay Pride in Jeruzalem is zondag overleden. Het gaat om de zestienjarige Shira Banki, meldden verschillende Israëlische media.

De ultraorthodoxe jood Yishai Schlissel stak donderdag wild om zich heen tijdens de Gay Pride. Daarbij raakten Banki en de vijf anderen zwaargewond. Schlissel was net weer vrij, nadat hij in 2005 tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het neersteken van drie mensen tijdens de Gay Pride in dat jaar.

Het steekincident van donderdag leidde er toe dat zaterdag duizenden mensen de straat op gingen in meerdere Israëlische steden om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Velen van hen hadden regenboogvlaggen bij zich. Sprekers riepen de regering op harder op te treden tegen homohaat.

Neergestoken man Gay Pride Israël overlijdt
Neergestoken meisje (16) Gay Pride Israël overleden (Foto: ANP)

417.000 kijkers voor Canal Parade op tv

Het televisieverslag van de jaarlijkse Canal Parade op NPO3 heeft zaterdag 417.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit het kijkcijferoverzicht van SKO.

Honderdduizenden mensen stonden langs de Amsterdamse grachten om een glimp op te vangen van de botenparade. Het evenement was het hoogtepunt van de Gay Pride in de hoofdstad. Thema van deze jubileumeditie was 'Share', met als ondertitel 'Deel de liefde, hou van de verschillen'. De Canal Parade bestond uit tachtig boten.

Het best bekeken programma van de zaterdag was het Journaal van 20.00 uur met 1,47 miljoen kijkers. Op de tweede plek stond Ik vertrek 10 jaar, een jubileumeditie van het programma over gezinnen die in het buitenland een bedrijf opzetten. Paul de Leeuw koos zijn favoriete aflevering uit. Het spelprogramma Jongens tegen de meisjes op RTL4 had 744.000 kijkers.

417.000 kijkers voor Canal Parade
417.000 kijkers voor Canal Parade op tv (Foto: BuzzE)

Kittel wint eerste rit Ronde van Polen

De Duitser Marcel Kittel heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Polen gewonnen. Het was een criterium over 122 kilometer in en rond hoofdstad Warschau. Kittel was lange tijd uit de roulatie vanwege blessureleed en mentale problemen. Zijn ploeg Giant-Alpecin nam hem niet mee naar de Tour de France. Daarover was de winnaar van acht etappes in 2013 en 2014 bijzonder ontstemd.

In Warschau hield hij in de massasprint de Australiër Caleb Ewan en de Italiaan Niccolo Bonifazio achter zich. De Nederlander Dennis van Winden van LottoNL-Jumbo werd vierde. Kittel had dit jaar alleen begin januari een criterium in Australië gewonnen.

Kittel wint eerste rit Ronde van Polen
Kittel wint eerste rit Ronde van Polen (Foto: ANP)

Van Rouwendaal zwemt naar WK-zilver 400 vrij

Zwemster Inge Dekker heeft zich op het WK in Kazan nog niet geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse kwam in de halve finales tot 58,05 seconden, waarmee ze de achtste plek deelde met de Canadese Noemi Thomas.

De twee moeten later op zondag een swim-off zwemmen met als inzet een plek in de finale. Sarah Sjöström verpulverde ondertussen het wereldrecord dat sinds de olympische finale van 2012 met 55,98 op naam stond van de Amerikaanse Dana Vollmer. De Zweedse kwam tot 55,74 seconden. Met 57,04 bleef Jeanette Ottesen uit Denemarken nog het dichtst bij Sjöström.

Update 17.37 uur

Sharon van Rouwendaal heeft op de 400 meter vrije slag voor een kleine verrassing gezorgd door het zilver te pakken. Achter de ongenaakbare Katie Ledecky (3:59,13) pakte Van Rouwendaal al vroeg de tweede plek en die stond ze niet meer af. Na 4:03,02 minuten tikte ze weer aan, vlak voor de sterk opkomende Australische Jessica Ashwood (4:03,34). Lauren Boyle uit Nieuw-Zeeland leek op weg naar brons, maar viel in de slotmeters nog terug achter Ashwood en Jazmin Carlin. Het is de tweede WK-medaille in het zwembad voor Van Rouwendaal, die in 2011 al brons won op de 200 meter rugslag.

IOC geeft frisbeeën olympische status

Frisbeeën heeft vanaf zondag een olympische status. De wereldbond WFDF meldde dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de sport de volledige erkenning heeft gegeven en dus kan de bond gaan proberen om de sport op de Olympische Spelen te krijgen.

De WFDF noemt de erkenning van het IOC "het beste verjaardagscadeau mogelijk", aangezien de bond uitgerekend deze maand het dertigjarig bestaan viert. Een sport moet aan allerlei voorwaarden voldoen om bevorderd te worden tot een sport met olympische status. Zo bestaan er nu bonden in 62 landen, hebben atleten inspraak in de bestuurlijke koers van de bond en zijn alle continenten vertegenwoordigd binnen de bond.

De erkenning wil niet zeggen dat frisbeeën snel op de Spelen zal verschijnen. Daarvoor moet de sport met veel andere sporten de concurrentie aangaan. In Rio keren bijvoorbeeld golf en rugby terug, terwijl sporten als squash, honkbal/softbal en karate strijden voor een plekje op de Spelen in Tokio in 2020.

In Nederland had de Nederlandse Frisbee Bond (NFB) 1128 leden in 2014.

IOC geeft frisbeeën olympische status
IOC geeft frisbeeën olympische status (Foto: ANP)

Kupers in recordtijd naar WK op 800 meter

Thijmen Kupers heeft zich zondag gekwalificeerd voor de WK atletiek in Peking. De 23-jarige atleet uit Groningen dook bij de NK in Amsterdam onder de limiet op de 800 meter. Kupers pakte de Nederlandse titel in een persoonlijk record van 1.45,28, ruim onder de vereiste 1.46,00. Kupers, die eerder dit jaar brons veroverde bij de EK indoor in Praag, mag zich daardoor opmaken voor de wereldtitelstrijd in de Chinese hoofdstad. Hij miste wel de olympische limiet op 0,08 seconden.

Ruim achter Kupers, die in de eerste ronde op sleeptouw werd genomen door teamgenoot Bram Buigel, liep Bob van der Ham naar het zilver in 1.48,58. Jorian Damen kwam als derde over de finish in 1.48,83.

Bij de vrouwen ging de Nederlandse titel naar Lisanne de Witte: 2.05,89. Manon Kruiver liep in 2.06,76 naar het zilver, Suzanne Voorrips werd derde in 2.07,61.

Kupers in recordtijd naar WK op 800 meter
Kupers in recordtijd naar WK op 800 meter (Foto: ANP)

Rutger Smith heeft zondag in Amsterdam weer een Nederlandse titel toegevoegd aan zijn imposante erelijst, maar de WK in Peking gaan aan de 34-jarige Groninger voorbij. Smith was de beste bij het discuswerpen met een afstand van 60,67 meter, maar hij bleef daarmee ver verwijderd van de gestelde WK-limiet van 65 meter. Ook Erik Cadée, tweede met 58,22, kon zich niet kwalificeren voor de WK in Peking. Smith veroverde in 2007 bij de WK nog brons met de discus.

Dennis Licht gaat als Nederlands kampioen 5000 meter naar Peking voor de WK atletiek. De 31-jarige atleet uit Apeldoorn hoefde in Amsterdam niet al te diep te gaan om het goud te pakken. Licht kwam als eerste over de streep in 14.12,94, bijna 50 seconden boven zijn persoonlijk record. Gert-Jan Wassink werd tweede in 14.20,73, Alwin Roovers pakte brons in 14.31,69.

Licht kwalificeerde zich begin mei in Stanford voor de WK door met 13.23,00 precies de limiet voor Peking te lopen. Bij de NK in Amsterdam werd hij vrijdag derde op de 1500 meter.

Brons voor Nummerdor/Varenhorst op EK

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben brons gewonnen op het EK beachvolleybal in het Oostenrijkse Klagenfurt. In een volledig Nederlandse troostfinale van het kampioenschap versloegen zij het duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Het werd 21-18 en 21-16.

In de eerste set ging het gelijk op en was het stuivertje wisselen, totdat Nummerdor en Varenhorst hun spel steeds beter begonnen te spelen. Ze trokken de rally's naar zich toe en konden weerstand bieden tegen de harde smashes van hun tegenstanders.

De tweede set was een herhaling van zetten. Brouwer en Meeuwsen kwam in het begin één of twee puntjes voor, maar echt weglopen deed het duo niet. Al snel namen Nummerdor en Varenhorst weer het initiatief met goede smashes, slimme balletjes en degelijk opgebouwd spel. Gedurende de hele wedstrijd hielpen een paar katachtige reflexen van Nummerdor en een paar foute services op cruciale scores van Brouwer en Meeuwsen de vice-wereldkampioenen naar de zege. Ook het laatste punt werd bepaald door een te hard geslagen service.

Zilver

Nummerdor en Varenhorst pakten dit jaar op het WK beachvolleybal in Nederland al zilver. In de finale in Den Haag grepen zij in juli nipt naast de titel. Ze golden ook in Klagenfurt als favorieten, maar verloren in de halve finale van de Italianen Alex Ranghieri en Adrian Carambula. Van uitzinnige vreugde was bij de Nederlanders dan ook geen sprake na de gewonnen troostfinale.

"Het is jammer van vanochtend, maar we zijn toch wel heel trots. Het maakt wel wat goed, vierde is helemaal klote", zei Nummerdor achteraf. Varenhorst vulde aan: "We hadden een iets andere instelling, ik denk dat we vanochtend te tactisch waren. Nu hadden we zoiets van: we gaan gewoon spelen, gooien alle schroom van ons af. Dat pakte heel goed uit."

Brons voor Nummerdor/Varenhorst op EK
Brons voor Nummerdor/Varenhorst op EK (Foto: ANP)

Trio opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen

In Geldrop zijn zondagochtend drie mensen aangehouden omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij twee aanrijdingen en daarna zijn doorgereden. Het gaat om twee twintigjarige vrouwen uit Maastricht, van wie er een achter het stuur zat, en een man van 25 uit Oud-Beijerland.

De aanrijdingen gebeurden in de nacht van zaterdag op zondag in Eindhoven. De auto van de verdachten botste achterop een andere auto die moest remmen voor verkeer van rechts. Nadat ze ervandoor waren gegaan, reden ze twee mensen op een fiets aan, een vrouw van 49 en een jongen van 18. De twee kwamen ten val en liepen verwondingen aan hun hoofd op. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

In Geldrop kon de politie het trio aanhouden. De bestuurster bleek te hebben gedronken. Ze heeft haar rijbewijs moeten inleveren.

Trio opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen
Trio opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 31

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Marko Vejinovic te licht bevonden voor Feyenoord"

De spelers van AZ Alkmaar hebben een dagje uit tijdens hun trainingskamp. Jan Wuytens (l) en Donny Gorter (r) doen even lollig voor de foto, wat zou hier een goed onderschrift bij zijn? (Pro Shots/Ed van de Pol)
De spelers van AZ Alkmaar hebben een dagje uit tijdens hun trainingskamp. Jan Wuytens (l) en Donny Gorter (r) doen even lollig voor de foto, wat zou hier een goed onderschrift bij zijn? (Pro Shots/Ed van de Pol)

Neonazi's 'verwelkomd' met confetti

Een groep Duitsers heeft een demonstratie van neonazi's in het plaatsje Bad Nenndorf op ludieke wijze belachelijk gemaakt. Ze toverden de mars om tot een sponsorloop voor een goed doel.

De neonazi's houden sinds 2006 in de Nedersaksische plaats ieder jaar een treurmars. Dit jaar hadden tegendemonstranten de route versierd en strooiden ze confetti over de deelnemers. Inwoners en bedrijven in het stadje konden voor iedere minuut die de neonazi's in Bad-Nenndorf verbleven 10 euro doneren voor een stichting die ex-neonazi's ondersteunt.

De nazi's hadden Bad Nenndorf uitgekozen omdat de Britten er na de oorlog oorlogsmisdadigers verhoorden.

Het idee is overigens niet nieuw. Inwoners van het Duitse dorp Wunsiedel onthaalden vorig jaar een grote groep neonazi's op dezelfde manier.

Neonazi's 'verwelkomd' met confetti
Neonazi's 'verwelkomd' met confetti (Foto: ANP)


Zwemverbod na rode gloed aan kust Wassenaar

Bezoekers van het strand in Wassenaar mogen zondagmiddag de zee niet meer in vanwege een rode gloed in het water. Dat heeft de reddingsbrigade laten weten. Nadat het verkleurde water werd ontdekt, zijn mensen op last van de politie uit het water gehaald.

Rijkswaterstaat gaat onderzoeken wat er precies met het water aan de hand is. "We gaan een monster van het water afnemen en zullen dan analyseren wat het is", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Volgens de kustwacht zijn er ook meldingen binnengekomen over een soortgelijke substantie in Scheveningen. Het is op dit moment niet bekend of het om dezelfde substantie gaat en of mensen ook daar uit het water moeten blijven.

Update 14.33 uur:
Na onderzoek is gebleken dat het om roodalg blijkt te gaan, een ongevaarlijke alg die niet schadelijk is voor de gezondheid. Sterker nog, het is zelfs rijk aan vitaminen en eiwitten waardoor de algen ook wereldwijd worden geconsumeerd. Het zwemverbod is daarom opgeheven al is zwemmen nog wel op eigen risico.

Zwemverbod na rode gloed aan kust Wassenaar
Zwemverbod na rode gloed aan kust Wassenaar (Foto: ANP)

Dr Dre komt na 15 jaar met nieuw album

Rapper Dr Dre heeft een nieuw album aangekondigd. Compton: A Soundtrack komt op 7 augustus uit op iTunes en Apple Music. Het is het eerste album van de artiest in vijftien jaar.

Dr Dre maakte het nieuws zaterdag zelf bekend in zijn radioprogramma The Pharmacy. Het album is geïnspireerd op de aankomende film Straight outta Compton. Dr Dre is een van de producers van de film, die gaat over de band N.W.A. De groep bracht in 1988 het legendarische album uit waarnaar de film is genoemd. De film gaat half augustus draaien in de VS.

Dre werkte voor het album samen met collega's als Kendrick Lamar, Snoop Dogg en Eminem. Hij vertelt: "Ik was op de set geweest en voelde mezelf zo geïnspireerd dat ik ben begonnen aan het album. Ik heb het voor mezelf gehouden en nu is het af. Het wordt mijn 'grande finale',"aldus de rapper, die recent nog zijn Beats by Dr.Dre koptelefoonlijn voor ruim 3 miljard dollar verkocht aan Apple.

Dr Dre komt na 15 jaar met nieuw album
Dr Dre komt na 15 jaar met nieuw album (Foto: BuzzE)

'Grieken vragen 24 miljard in augustus'

Griekenland vraagt voor een eerste betaling aan noodsteun zo'n 24 miljard euro. Daarmee wil het nog in augustus bijvoorbeeld zijn banken versterken en schulden afbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Dat meldde de Griekse krant Avgi zondag.

Athene voert op dit moment gesprekken met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een pakket financiële steun van in totaal 86 miljard euro. De Griekse overheid denkt de gesprekken daarvoor medio deze maand af te ronden, waarna het bedrag in verschillende delen vrij kan komen.

De eerste tranche zou volgens Avgi onder meer gebruikt worden voor het herkapitaliseren van banken (10 miljard) en terugbetalen van een overbruggingskrediet (meer dan 7 miljard). Voor de rente op Grieks staatspapier in handen van de ECB is ruim 3 miljard euro voorhanden.

Specialisten hebben eerder uitgerekend dat Griekse banken mogelijk zo'n 25 miljard euro nodig hebben. Zij staan zwaar onder druk omdat Grieken miljarden euro's van hun rekeningen haalden. Eind juni gingen de banken dan ook dicht. Sinds 20 juli zijn ze weer open, maar er zijn nog altijd diverse restricties van kracht.

Avgi gaf aan dat als de gesprekken niet op tijd worden afgerond, er wellicht opnieuw tijdelijke financiering van de Europese autoriteiten moet komen. Die mogelijkheid, gelijk aan een overbruggingskrediet in juli, is naar verluidt nog niet formeel besproken.

'Grieken vragen 24 miljard in augustus'
'Grieken vragen 24 miljard in augustus' (Foto: ANP)

Van der Wiel: "Ik moet weg bij PSG"

Gregory van der Wiel heeft geen toekomst meer bij Paris Saint-Germain. De Nederlandse verdediger maakte zaterdag geen deel uit van de selectie voor het duel om de Franse Supercup met Olympique Lyon. PSG won in het Canadese Montreal met 2-0, maar Van der Wiel beleefde er geen plezier aan. "Ik wil graag bij PSG blijven maar de club wil dat ik vertrek", vertelde hij na het duel aan de krant Le Parisien.

Van der Wiel beschikt nog over een contract tot de zomer van 2016 maar de 27-jarige rechtsback, in 2012 overgenomen van Ajax, voelt zich overbodig in de Franse hoofdstad.

Van der Wiel: ik moet weg bij PSG
Van der Wiel: ik moet weg bij PSG (Foto: ANP)

IOC benoemt Zuid-Sudan tot 206e lid

Zuid-Sudan is zondag benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. Dat gebeurde tijdens het 128e congres van de olympische beweging in Kuala Lumpur. Het Afrikaanse land is het 206e IOC-lid en kan nu als zelfstandige natie deelnemen aan de Spelen van Rio 2016.

In het land dat zich in 2011 afscheidde van Sudan woedt al enkele jaren een burgeroorlog. De olympische erkenning werd door sommige Zuid-Sudanese officials met tranen begroet. "We wensen uw land een mooie toekomst. We steunen u en verwelkomen uw sporters in Rio. Dit zal uw land op de kaart zetten", zei IOC-voorzitter Thomas Bach. In 2012 was de Zuid-Sudanese marathonloper Guor Marial actief op de Spelen van Londen. Omdat hij weigerde voor Sudan uit te komen en Zuid-Sudan nog geen IOC-lid was liep hij als onafhankelijk atleet onder de olympische vlag.

IOC benoemt Zuid-Sudan tot 206e lid
IOC benoemt Zuid-Sudan tot 206e lid (Foto: ANP)

WADA geschokt over dopingaffaire in atletiek

Het wereldantidopingbureau WADA heeft geschokt gereageerd op de beschuldigingen dat de internationale atletiekbond IAAF bijzonder laks heeft opgetreden tegen (mogelijke) dopingzondaars. De Britse krant Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD/WDR beschikken over gelekte resultaten van 12.000 bloedtests afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daaruit zou blijken dat de bloedstalen van meer dan 800 atleten "bijzonder verdachte" dan wel "abnormale" waarden vertoonden. Het zou onder meer gaan om atleten die medailles hebben gewonnen op Olympische Spelen of WK's.

Hoewel het niet per se om doping gaat is de IAAF kort voor de WK atletiek in Peking in verlegenheid gebracht door de cijfers. Het WADA liet in een reactie weten vooral geschrokken te zijn van de omvang van de zaak. "Dit zijn wilde en wijdverbreide beschuldigingen die we zo snel mogelijk gaan bestuderen", zei WADA-baas Craig Reedie.

Zorgwekkender nog dan het aantal verdachte atleten is het feit dat volgens de media die over gelekte informatie beschikken slechts beperkt is opgetreden. "Slechts bij eenderde van hen is een onderzoek ingesteld of een straf uitgesproken, de rest is met rust gelaten" maakte de ARD bekend. De BBC, die ook inzage had, liet weten dat liefst eenderde van de atletiekmedailles op Spelen en WK's tussen 2001 en 2012 bij duuronderdelen is gewonnen door atleten met "verdachte testresultaten".

"Dit raakt opnieuw de grondvesten van een schone sport", aldus Reedie die de beschuldigingen door een onafhankelijke WADA-commissie laat onderzoeken. Die instantie is in december in het leven geroepen nadat de ARD berichtte over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek.

WADA geschokt over dopingaffaire in atletiek
WADA geschokt over dopingaffaire in atletiek (Foto: ANP)

Achterlijk wijf trots op afgeschoten trofeeën

Op internet is ophef ontstaan over een dame die vol trots poseert met zojuist door haar zelf afgeschoten wilde dieren.

De zwaar gestoorde Sabrina Corgatelli meldt onder andere vol trots dat ze een 'prachtige' giraffe heeft afgeschoten. Daarnaast poseert ze onder meer met Impala's, Wildebeests, Wrattenzwijnen en meer.

In de maanden in aanloop naar haar reis naar Zuid-Afrika meldt ze alvast aan het oefenen te zijn.

sabrina corgatelli

 

Ex vertrouwt Chris Brown niet met dochter

Nia Guzman vertrouwt haar ex Chris Brown niet genoeg om hem alleen te laten met hun dochter Royalty. Daarom probeert ze via de rechter af te dwingen dat de zanger het meisje alleen mag zien onder toezicht van een ander.

TMZ meldt dat Guzman bij de rechtbank een verzoek heeft ingediend om het eenjarige meisje niet alleen te laten zijn met haar vader. Ze wil daarnaast het volledige ouderlijk gezag over hun dochter.

Volgens TMZ vindt Guzman dat de zanger te weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft om voor een kind te zorgen. Zijn vrienden en hij zouden drugs gebruiken. Brown kent de beschuldigingen, maar doet ze af als pogingen om meer alimentatie voor Royalty te krijgen.

Cast Ghostbusters verrast kinderziekenhuis

De kinderen in het Floating Hospital for Children in Boston hebben zaterdag een grote verrassing gekregen. De hoofdrolspelers van de nieuwe Ghostbusters-film kwamen op bezoek. Ze hadden voor de gelegenheid hun spokenjagerspak aangedaan.

Dat valt te zien op de Facebookpagina van het medisch centrum. De tekst spreekt boekdelen: "Floating Hospital for Children patients werd vandaag verrast doordat Ghostbusters-sterren Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones op visite kwamen. Bedankt dat jullie tijd hebben vrijgemaakt om een lach op de gezichtjes van onze kinderen tevoorschijn te toveren. ?#?WhoYouGonnaCall??#?Ghostbusters"

Op 17 juni begonnen de opnamen van de nieuwe Ghostbusters, die in juli volgend jaar moet gaan draaien. Het is een remake van het origineel uit 1984. In die film speelde acteur Dan Aykroyd een van de hoofdrollen. Hij zal in de nieuwe versie te zien zijn als taxichauffeur.

Cast Ghostbusters verrast kinderziekenhuis
Cast Ghostbusters verrast kinderziekenhuis (Foto: BuzzE)

Estafettedames zwemmen naar WK-finale, Dekker en Van Rouwendaal door

Inge Dekker heeft zich op het WK zwemmen in Kazan op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse zwom naar een beste seizoenstijd van 57,82 seconden en zette daarmee de derde tijd neer. Met haar tijd heeft Dekker zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar, waarvoor door NOC*NSF 58,19 gevraagd werd.

Topfavoriete Sarah Sjöström uit Zweden lijkt zoals verwacht ongenaakbaar en zwom naar 56,47 seconden. Jeanette Ottesen uit Denemarken kwam tot 57,79, terwijl ook Lu Ying uit China (57,84) en Katerine Savard uit Canada (57,96) onder de 58 seconden bleven.

Update 11.52 uur

De Nederlandse vrouwen op de 4x100 meter vrije slag hebben zich overtuigd voor de finale geplaatst. Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zwommen ogenschijnlijk rustig naar een tijd van 3:35,91 minuten, goed voor plek drie. De Verenigde Staten zetten de snelste tijd neer met 3:35,52, vlak voor Australië.

Ferry Weertman maakte op de 400 meter vrije slag geen indruk en werd slechts 37e in de series. Zijn tijd van 3:52,18 bleef ook ver boven de limiet voor de Spelen van Rio. Sharon van Rouwendaal deed het een stuk beter op dezelfde afstand en liet met 4:05,02 de derde tijd noteren, goed voor plaatsing voor de Spelen volgend jaar. Topfavoriete Katie Ledecky was ongenaakbaar (4:01,73) en verder was alleen de Australische Jessica Ashwood een halve seconde sneller dan Van Rouwendaal.

Bij de mannen vond een grote sensatie plaats in de series van de 4x100 meter vrije slag. De Verenigde Staten, met een op papier prima team, kwamen niet verder dan de gedeeld elfde plek en plaatsten zich dus niet voor de finale. Ook Australië viel zwaar tegen met plek dertien, hoewel daar het missen van wereldkampioen James Magnussen als excuus opgevoerd kan worden.

Britten willen hulp EU bij migratiecrisis Calais

Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. Dat schrijven de Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken zondag in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph. Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May vinden dat de situatie onderdeel van een globaal migratieprobleem is.

De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.

Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Die moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Middellandse Zee
Dat verantwoordelijkheidsgevoel was er eerder dit jaar wel, maar pas na een aantal ernstige bootongelukken in de Middellandse Zee waarbij vele honderden mensen in een keer omkwamen. Destijds werd een EU-top belegd en werd gedeelde verantwoordelijkheid afgesproken, iets waar met name Italië al jaren om smeekt.

Uiteindelijk bleek het verplicht opnemen van vluchtelingen in veel lidstaten politiek te gevoelig te liggen, waardoor landen aan de Middellandse Zee nog altijd met de gebakken peren zitten. Volgens de Dublin-overeenkomst moeten zij de aangekomen mensen onderbrengen, maar blijkbaar gebeurt dit al lang niet meer. Anders zouden de vluchtelingen en migranten Calais immers niet eens hebben kunnen bereiken.

De laatste jaren groeide het aantal mensen in de geïmproviseerde kampen rond Calais van een paar honderd tot naar schatting drieëneenhalf duizend. Met dergelijke aantallen zijn massale bestormingen van de hekwerken bij Calais aan de orde van de dag.

Ministers: Calais is niet alleen ons probleem
Britten willen hulp EU bij migratiecrisis Calais (Foto: ANP)

'Optreden regering MH17 als positief ervaren'

De Nederlandse kiezer is overwegend positief over hoe onze regering het afgelopen jaar is opgetreden in de nasleep van de MH17-vliegramp, nu iets meer dan een jaar geleden. Uit cijfers van peiler Maurice de Hond, komt naar voren dat gemiddeld 14 procent van de deelnemers aan zijn peiling daarover positief is; 31 procent is 'vrij positief'. 15 Procent is 'vrij negatief' en 13 procent is uitgesproken 'negatief'.

De Hond vroeg de mensen ook wat Nederland zou moeten doen na het veto van Rusland tegen het gewenste MH17-tribunaal. 61 procent vindt dat er een (ander) speciaal strafhof moet komen waarin de vijf landen met de meeste slachtoffers samenwerken.

Uit zijn peiling blijkt, als het gaat om de virtuele Nederlandse politieke zetelverdeling, dat VVD, CDA, SP en PVV de vier grootste partijen blijven en dat die dicht bij elkaar liggen: tussen 24 en 21 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. De PvdA blijft met 9 virtuele zetels op de zevende plaats, 5 virtuele zetels achter GroenLinks.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

'Optreden regering MH17 als positief ervaren'
'Optreden regering MH17 als positief ervaren' (Foto: ANP)

Pappa pakt pedoseksueel

De driejarige dochter van pappa Jason uit Amsterdam Zuidoost heeft geluk gehad dat er goed op haar gelet werd en haar vader snel handelde toen een hondsbrutale pedoseksueel een makkelijke prooi dacht te hebben, bericht AT5.

De gestoorde pervers liet pal voor de ogen van het driejarig meisje zijn broek zakken terwijl iets verderop zijn auto met draaiende motor klaar stond voor een snelle aftocht. Deze voorzorgsmaatregel mocht de pedoseksueel echter niet baten. Pappa Jason reageerde snel op het geschreeuw van zijn vriendin die het zag gebeuren en rende op zijn sokken naar buiten. Hij dacht eerst dat een van de kinderen was gevallen tot hij 'pedofiel' en 'broek naar beneden' hoorde schreeuwen. Vervolgens rende hij achter de pedoseksueel aan en gaf hem klappen.

Jason heeft geen spijt van zijn handelen en hoopt dat iedere ouder zo zal handelen in zo'n situatie. De pedoseksueel belandde eerst in het ziekenhuis en daarna in de cel, pappa Jason mocht na verhoor weer terug naar zijn gezin.

De overige bewoners van het Amsterdamse buurtje in Zuidoost zijn wel geschrokken maar hebben wel begrip voor het handelen van de vader. Het dochtertje is met de schrik vrijgekomen.

Schiphols drukste dag ooit: 'het stroomt goed door'

Mensen die via luchthaven Schiphol reizen hoeven zondag, op dat wat naar verwachting de drukste dag ooit wordt, niet lang te wachten voor ze geholpen worden. "Het stroomt goed door", aldus een woordvoerder zondag tegen 10.00 uur. Bij de veiligheidscheck naar de vliegtuigen toe kunnen mensen in een keer doorlopen, stelt hij.

Bij het inchecken kan het soms wat langer duren, maar dat komt volgens hem omdat meerdere mensen tegelijkertijd zich melden bij de incheckbalies.

Schiphol verwacht dat zondag een recordaantal van zo'n 197.000 passagiers via de luchthaven reizen. Het gaat dan om vertrekkende passagiers, aankomende reigers en 'overstappers'. Die 197.000 zijn er ongeveer 4000 meer dan vorig jaar op de drukste dag.

Geen bijzonderheden
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol loopt het op de luchthaven goed. Het is "druk, maar er zijn geen bijzonderheden".

Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met in totaal van vrijdag tot en met zondag meer dan 580.000 reizigers die er aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol zo'n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.

Entertainers
Extra personeel is op de luchthaven aanwezig om passagiers de weg te wijzen of vragen te beantwoorden. Reizigers doen er volgens de luchthaven goed aan thuis alvast online in te checken om de wachttijd te verkorten. Om het leed van eventuele lange rijen te verzachten, zijn er entertainers voor het nodige vermaak.

Schiphol-topman Jos Nijhuis waarschuwde eerder dat de reiziger mogelijk nog wel hinder kan ondervinden van de nieuwe centrale veiligheidscontrole, die in juni is ingevoerd. Hoewel volgens hem veel werk is verzet, zijn nog niet alle verbouwingen klaar en kan het voorkomen dat er af en toe overlast is op de drukke momenten. Vooralsnog lijkt daar echter nog geen sprake van.

'Het stroomt goed door op Schiphol'
'Het stroomt goed door op Schiphol' (Foto: ANP)

'Nu ook vliegtuigdeur gevonden op Réunion'

Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan is opnieuw een vermoedelijk wrakstuk van een vliegtuig aangespoeld. Dat heeft de politie zondag gemeld. Eerder deze week werd op het Franse eiland een stuk van een vleugel gevonden dat mogelijk afkomstig is van de vermiste vlucht MH370.

Het zou gaan om een vliegtuigdeur, melden de Britse media BBC en Sky News. Die zou zijn ontdekt op een andere plek op het eiland dan waar de zogeheten flaperon (stuurvlak) die eerder werd aangetroffen. Dat vleugelonderdeel is zaterdag in Frankrijk aangekomen. Een speciaal team onderzoekt of het inderdaad afkomstig is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.

De hoop is dat het verweerde, ongeveer twee meter lange vleugelonderdeel meer aanwijzingen oplevert over het lot van vlucht MH370. De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween in maart 2014 spoorloos. Het toestel was op weg van Kuala Lumpur naar Peking, maar veranderde van koers en is vermoedelijk ergens ten westen van Australië in zee terechtgekomen.

'Vliegtuigdeur gevonden op Réunion'
'Nu ook vliegtuigdeur gevonden op Réunion' (Foto: ANP)

Fatale uitzondering treft hitchBOT

Er is een fatale uitzondering opgetreden bij hitchBOT. Hij is in het Amerikaanse Philadelphia gesloopt door hersenloze asocialen, valt te lezen op nos.nl

De liftende bot was een sociaal experiment en reisde probleemloos door Canada en Europa. Vorig jaar juni heeft hij zelfs het sociaal onrustige Nederland ongeschonden doorstaan. Het was de bedoeling dat de mechanische lifter deze keer van Massachusetts naar San Francisco zou liften. Na 150 km liep een treffen met een gedegenereerde vorm van de Homo sapiens fataal af. Zijn laatste communicatie luide “Oh jee, mijn lichaam is beschadigd. Soms gebeuren er slechte dingen met goede robots.

Doden door aanslag op Turkse troepen

Een zelfmoordaanslag op Turkse veiligheidstroepen heeft in het oosten van Turkije twee levens gekost. Dat hebben de autoriteiten in het gebied zondag gemeld. Nog eens 24 anderen raakten gewond.

De aanslag zou zijn gepleegd door militanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK met een tractor geladen met explosieven. Het doelwit was een post van de militaire politie in de regio Dogubeyazit in de provincie Agri.

Sinds vorige week is het geweld tussen het Turkse leger en de PKK opgelaaid. Het Turkse leger voert onder meer luchtaanvallen uit op de PKK in Noord-Irak.

Doden door aanslag op Turkse troepen
Doden door aanslag op Turkse troepen (Foto: ANP)

WK Zwemmen dag 1: Eerste Nederlandse medailles?

Vandaag om 08.30 uur Nederlandse tijd begint in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen is al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers begint het vandaag pas echt. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die in actie komen.

Het WK wordt geopend met de series van de 100 meter vlinderslag voor vrouwen. Voor Nederland staat Inge Dekker aan de start, de Europees kampioene van 2006. Van haar mag op basis van haar twaalfde tijd in de wereld dit jaar (57,85) verwacht worden dat ze zich plaatst voor de halve finales, die vanavond worden gezwommen. 

Een van de hoogtepunten van de ochtend zijn de series van de 50 meter vlinderslag bij de mannen, waar de pure sprintkanonnen het uit gaan maken. Nicholas Santos en Cesar Cielo zijn de favorieten voor Brazilië, maar zij krijgen stevige concurrentie van de Fransman Florent Manaudou, de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Brit Benjamin Proud.

De 400 meter bij de vrouwen is een van de afstanden waarop vanavond al de finale gezwommen wordt. Voor Nederland is Sharon van Rouwendaal een van de kanshebsters op een medaille, zeker nadat ze in het openwater met twee keer zilver al haar goede vorm liet zien. De Amerikaanse wereldrecordhoudster, olympische kampioene en wereldkampioene Katie Ledecky lijkt het goud echter alleen maar op te hoeven halen. De vraag is niet of zij wint, maar of ze haar vorig jaar gezwommen wereldrecord van 3:58,37 verbreekt. Lauren Boyle uit Nieuw-Zeeland en Jazmin Carlin uit Groot-Brittannië zijn de grootste kanshebsters voor de andere medailles, met onder meer Van Rouwendaal daarachter.

Van Rouwendaal heeft al twee medailles binnen op het WK in Kazan en wil dat aantal op de langebaan nu ophogen (Foto: Getty)

Ook de mannen zwemmen vandaag de finale van de 400 meter vrije slag. Wereldkampioen Sun Yang begint hier aan de jacht op een historische prestatie: de Chinees heeft zich ten doel gesteld om het goud te winnen op de 200, 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Hij is regerend wereldkampioen op alle drie de afstanden en olympisch kampioen op de 400 en 1500 meter - de 800 meter is geen olympische afstand bij de mannen - maar Sun kende veel problemen in het afgelopen jaar. Met name een schandaal rond een dopingschorsing stak de kop op: hij bleek voor de Asian Games van vorig jaar enkele maanden 'geheim geschorst' te zijn. Toch mag Sun de favoriet genoemd worden op de 400 meter, waarhij vooral uitgedaagd wordt door de jonge Australiër Mack Horton.

Zoals altijd staan op de openingsdag ook de finales van de 4x100 meter vrije slag op het schema. Voor Nederland mogen, waarschijnlijk, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer op jacht gaan naar de medailles. Dat lijkt zeer realistisch, maar vooral goud lijkt dan weer bijzonder moeilijk. Australië heeft vier vrouwen in de top zes van de wereld en lijkt niet te kloppen. De VS en Nederland zullen het normaliter uit gaan maken om de overige podiumplaatsen. Bij de mannen is het hopen op een herhaling van de schitterende finale twee jaar geleden in Barcelona. Frankrijk won destijds het goud voor een uitzinning publiek en ook nu kan er een prachtig gevecht verwacht worden met Rusland, Brazilië, Italië, de VS en Australië.

De series beginnen om 08.30 uur, de finales worden vanaf 16.15 uur gezwommen.

De finale van de 4x100 meter vrije slag bij de mannen op het WK in 2013 in Barcelona (Bron: YouTube)

Jury voelt nattigheid bij synchroonzwemmen

De Russinnen hebben ter afsluiting van de WK synchroonzwemmen in Kazan zoals verwacht ook de titel op de vrije combinatie veroverd, een betrekkelijk nieuw en spectaculair nummer voor maximaal tien deelneemsters met onderdelen naar keuze uit solo-, duet-, trio- en teamprogramma's. De kür van de favorieten werd beloond met 98,3 punten, meer dan genoeg om China (96,2) en Japan (93,8) voor te blijven.

Vlekkeloos verliep de laatste finale in deze zwemdiscipline niet. Juryleden moesten zaterdag hun werk doen met de regenjas aan onder moeders zwarte paraplu. De tijdelijke overkapping van het voetbalstadion waar twee zwembaden zijn neergelegd, bleek toen de weergoden even niet meer meewerkten allesbehalve waterdicht. "Je mag dat een tikkeltje komisch noemen", reageerde het Canadese teamlid Claudia Holzer met gevoel voor understatement op de nattigheid.

Ook begaf een onderwaterluidspreker het tijdens de Russische voorstelling in de Kazan Arena. "We hoorden alleen nog wat gekraak, geen muziek", vertelde zwemster Aleksandra Patskevitsj 'in shock'. "Van het slechte weer hadden we geen last. Wel was het behoorlijk koud toen we stonden te wachten voor de start."

Jury voelt nattigheid bij synchroonzwemmen
Jury voelt nattigheid bij synchroonzwemmen (Foto: ANP)

Vechtpartijen in Duitse asielzoekerscentra

In de Duitse deelstaat Thüringen is zaterdag een massale vechtpartij uitgebroken in een asielzoekerscentrum. Zo'n tachtig vluchtelingen gingen met elkaar op de vuist, meldt de NOS. De verwondingen van de slachtoffers zijn niet ernstig.

De aanleiding voor de vechtpartij was volgens de politie een kleine onenigheid, maar de situatie liep al snel uit de hand. Zeven bewoners zijn opgepakt en 23 vluchtelingen zijn naar een andere plek gebracht om daar te overnachten.

De vechtpartij vond plaats in een opvangcentrum in de stad Suhl, zo'n vijftig kilometer ten zuiden van Erfurt. Acht mensen raakten gewond, onder wie twee medewerkers van het azc. In het asielzoekerscentrum verblijven 1.600 mensen. In de voormalige kazernes van de DDR-douane verblijven vierhonderd mensen meer dan gepland.

Dresden
Eerder op de dag was er ook al een vechtpartij in een vluchtelingenkamp in Dresden. Twee groepen van circa vijftig mensen leefden zich op elkaar uit. Naar verluidt ging het om Syriërs en Afghanen. Ook hier was sprake van acht gewonden, meldt de Duitse krant Bild. Beelden van het gevecht, hieronder te zien, zijn gepubliceerd op Liveleak.

Vale gier gespot op Texel

Op Texel hebben verschillende vogelspotters zaterdag een verdwaalde vale gier waargenomen. Dat meldt de site waarneming.nl.

De vale gier komt in Europa eigenlijk alleen in de zuidelijke landen voor en laat zich zelden in Nederland zien. Volgens Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel is het voor zover bekend de vijfde keer dat de vogel op het eiland is gespot sinds 1900.

De volwassen vogel heeft een vleugelspanwijdte van ongeveer 2,5 meter. Het dier is hiermee een van de grootste vliegende vogels ter wereld.

Dwaalgast
Volgens RTV Noord-Holland arriveerde de dwaalgast waarschijnlijk vrijdag al op het Waddeneiland en overnachtte hij in een dennenboom. Zaterdag vloog de vogel weer naar het vasteland, weet Plomp.

De vogel is volgens hem een jaar oud en geringd in Spanje, waar hij ook is geboren. Volgens Plomp zijn vale gieren pas na vijf jaar geslachtsrijp.Voor die tijd leiden ze een veelal zwervend bestaan waarbij ze al zwevend honderden kilometers op een dag kunnen afleggen.

Vale gier gespot op Texel
Vale gier gespot op Texel (Foto: ANP)

'Biden overweegt kandidatuur Witte Huis'

De Amerikaanse vice-president Joe Biden overweegt om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Dat melden de New York Times en het persbureau AP op basis van bronnen rond de 72-jarige Democraat, zo bericht de NOS.

Het Biden-kamp zou in gesprek zijn met geldschieters in de Democratische partij over financiële steun voor een mogelijke campagne. Ook zou er al campagnepersoneel worden gezocht voor deelname in Iowa en New Hampshire, de eerste twee staten waar de voorverkiezingen plaatsvinden.

Volgens de New York Times is Biden serieus gaan nadenken over een gooi naar het presidentschap na de dood van zijn zoon Beau, twee maanden geleden. Beau zou zijn vader hebben aangespoord om de strijd om het presidentschap aan te gaan. De Amerikaanse media benadrukken dat Biden nog geen beslissing heeft genomen. Vermoedelijk doet hij dat volgende maand.

Kandidaten
Bij de Democratische Partij hebben zich tot dusver vijf mensen kandidaat gesteld. Hillary Clinton is de grote favoriet. Andere kandidaten zijn Bernie Sanders, Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Jim Webb. In 1988 en 2008 was Biden ook al presidentskandidaat. In 2008 verloor hij in de voorverkiezingen van Barack Obama, die hem vervolgens running mate maakte en hem uiteindelijk als vice-president aanstelde.

Vice-president Joe Biden overweegt kandidatuur
Vice-president Joe Biden overweegt kandidatuur.

Duizenden protesteren tegen geweld en homofobie in Israël

Duizenden mensen zijn zaterdag in meerdere Israëlische steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Het land werd afgelopen dagen opgeschrikt door meerdere incidenten.

Donderdag werden tijdens de Gay Pride in Jeruzalem zes deelnemers neergestoken. Een ultraorthodoxe jood stak op hen in. Vrijdag kwam een Palestijns kind van anderhalf jaar om het leven toen vermoedelijk extremistische kolonisten het huis van de familie op de Westelijke Jordaanoever in brand staken.

Groepen mensen kwamen zaterdag samen in Jeruzalem, Tel Aviv en een aantal kleinere steden. Velen hadden regenboogvlaggen bij zich om het homogeweld te veroordelen. Sprekers waarschuwden voor ernstige gevolgen voor de Israëlische samenleving als de regering niet harder optreedt tegen homofobie.

Duizenden protesteren tegen geweld in Israël
Duizenden protesteren tegen geweld in Israël (Foto: ANP)

Rel om OM en persvrijheid in Duitsland

In Duitsland is een rel losgebarsten over de grenzen van de persvrijheid. Niet alleen leden van de oppositie, maar ook prominente politici van regeringspartij SPD eisen het aftreden van Harald Range, de baas van het Openbaar Ministerie. Dat is een zaak begonnen tegen de nieuwssite Netzpolitik.org op verdenking van schending van staatsgeheimen.

Netzpolitik.org heeft op basis van interne documenten van geheime diensten gepubliceerd over de manier waarop die internet in de gaten houden. Volgens critici van het OM-onderzoek vallen die documenten niet onder de noemer staatsgeheim en is de publicatie gewoon afgedekt door de persvrijheid die in de grondwet van de Bondsrepubliek is vastgelegd.

Volgens plaatsvervangend SPD-voorzitter Ralf Stegner is het OM "de doelstelling van zijn taakstelling volledig uit het oog verloren", aldus weekblad Der Spiegel op zijn website.

Rel om OM en persvrijheid in Duitsland
Rel om OM en persvrijheid in Duitsland (Foto: ANP)

Monique Smit heeft zoontje

Zangeres en presentatrice Monique Smit is zaterdag bevallen van een zoon. Het ventje heet Noah. Moeder en kind maken het goed.

Familieleden van de 26-jarige blondine deelden het heuglijke nieuws ook via social media. "Voorlopig blijf ik dus de enige van de familie Smit die meisjes kan maken...", twittert haar broer Jan. Haar zus Jenny laat via Twitter weten dat ze een trotse tante is. "Hoera, m'n super lieve knappe neefje is geboren."

Voor Monique en haar vriend Martijn is het hun eerste kindje samen. Martijn heeft al een zoon uit een eerdere relatie.

Monique Smit zet zoon op de wereld
Monique Smit zet zoon op de wereld (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.