'Orwelliaanse praktijken bij Konami'

Het lijkt wel alsof alles tegenwoordig misgaat bij Konami. Nadat eerst bekend werd dat de relatie tussen Hideo Kojima en Konami flink verzuurd was tijdens de ontwikkeling van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain en Konami besloot zout in de wond te strooien door alle verwijzingen naar Kojima van de boxart te halen, blijkt nu ook dat er op de werkvloer sprake is van een ronduit giftige werkcultuur bij de ontwikkelaar.

Dat schrijft Nikkei, het grootste financiële dagblad van Japan. Volgens Nikkei is de situatie flink verslechterd na de release van Dragon Collection, een smartphone-spel dat een grote hit werd. De aandacht van het bestuur verschoof vervolgens van consolegames naar korte, mobiele spelletjes, die lage ontwikkelingskosten hebben en een grote winst kunnen opleveren. 

En vanaf toen is de situatie flink verslechterd, te beginnen met Kojima Productions. Op het kantoor van Konami wordt Kojima Productions slechts "number 8 production department" genoemd, en de computers in deze sectie zijn volgens Nikkei niet eens verbonden met het internet, en alleen in staat om berichten naar de computers binnen het bedrijf te sturen. De reden voor deze maatregelen is volgens Nikkei dat Kojima had gezegd dat de ontwikkeling van The Phantom Pain simpelweg vertraagd was.

Maar ook andere werknemers bij Konami krijgen met belachelijke maatregelen te maken. Werknemers die het pand verlaten tijdens de lunchpauze moeten verplicht uitklokken met een speciale kaarten, en werknemers die te lang wegblijven worden vernederd doordat hun namen worden omgeroepen door het bedrijf. Daarnaast zijn er ook beveillingscamera's ginstalleerd die er niet zijn voor de beveilling, maar juist om de werknemers in de gaten te houden.

Daarnaast worden gameontwikkelaars die door Konami niet meer als 'nuttig' worden gezien, overgeplaatst naar banen die totaal niet bij hun expertise passen zoals beveilliging, schoonmaker in een van de sportscholen van Konami of werken aan de lopende band bij Konami's pachinkofabrieken, een populaire gokmachine in Japan. In 2013 werd al bekend via de Japanse krant Asahi News dat een voormalig gameontwikkelaar bij Konami abrupt in een pachinkofabriek aan het werk werd gezet, waar hij pachinkomachines moest demonteren met een schroevendraaier. De man kreeg een zware depressie en verliet zijn huis niet voor bijna twee jaar.

En niet alleen mensen die niet meer 'nuttig' zijn, maar ook dissidenten in de ogen van Konami kunnen een baantje als fabrieksmedewerker of schoonmaker verwachten. Zo postte een voormalig medewerker op Facebook dat hij Konami had verlaten. Iedereen die de post had geliked, werd vervolgens prompt een andere baan toegewezen.

sterf Konami, sterf
'Orwelliaanse praktijken bij Konami'