FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 april 2015

Peaty zwemt wereldrecord 100 school

De Britse zwemmer Adam Peaty heeft vrijdag het wereldrecord op de 100 meter schoolslag op zijn naam gebracht. De twintigjarige Peaty dook tijdens de Britse kampioenschappen in het olympische bad van Londen met 57,92 seconden ruim een halve seconde onder de oude toptijd van Cameron van der Burgh. De Zuid-Afrikaanse zwemmer pakte in 2012 tijdens de Olympische Spelen van Londen het goud in een wereldrecord van 58,46.

Peaty heeft sinds augustus ook al het wereldrecord op de 50 school in handen (26,62). De Brit brak vorig jaar door met goud op de Commonwealth Games en veroverde vervolgens vier Europese titels in Berlijn, onder meer op de 50 en 100 school. Bij de WK kortebaan in Doha moest hij op beide afstanden genoegen nemen met zilver.

Amstel Gold Race met 28 Nederlanders

De Amstel Gold Race heeft zondag een forse Nederlandse inbreng. Op de deelnemerslijst voor de klassieker door de Limburgse heuvels staan liefst 28 wielrenners uit eigen land. De nieuwe pro-continentale ploeg Roompot-Oranje Peloton staat om 10.15 uur in Maastricht met louter Nederlanders aan de start, bij LottoNL-Jumbo is de Duitser Paul Martens de enige buitenlander.

Astana maakte vrijdag als laatste ploeg zijn selectie bekend. Lieuwe Westra kwam vorige week liefst drie keer ten val in Parijs-Roubaix, maar de Fries is desondanks fit genoeg om te starten. Lars Boom maakt ook deel uit van het Astana-team, waarbij Tourwinnaar Vincenzo Nibali uit Italië als kopman fungeert. Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld zijn de Nederlandse troeven van Cannondale-Garmin, Bauke Mollema geldt als de kopman van Trek.

Uitslag sc Cambuur - Excelsior

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. SC Cambuur Leeuwarden nam het op tegen Excelsior. De bezoekers verspeelden in de blessuretijd een overwinning, het werd 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 1

Excelsior

 90+3' Ogbeche    53' Auasssar
 
 Gele kaart: Ogbeche, (sc Cambuur Leeuwarden), Stans, (Excelsior)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.644
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste (Steblecki/67)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker (Barto/79)
El Makrini
v.d.Streek
Rosheuvel (De Ridder/56)
Ogbeche
Narsingh
  Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys (Vermeulen/77-v.Diermen/82)
Stans
Auassar
v.Mieghem
v.Weert
Gouriye (Botaka/70)

Dijsselbloem: geen deadline voor Griekenland

De financiële problemen van Griekenland nemen steeds verder toe, maar een deadline voor een akkoord met de eurolanden is niet te stellen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag rond de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

"Er gaat veel tijd verloren, het programma is met vier maanden verlengd, daarvan zijn er alweer twee voorbij", zei de eurogroepvoorzitter. "Eind april zou het programma eigenlijk heronderhandeld moeten zijn, zodat het vervolgens over de implementatie kan gaan. Dat zullen we niet meer halen, dus ik ga geen nieuwe deadlines stellen."

Dijsselbloem wees erop dat het voor Griekenland steeds moeilijker wordt om het geld voor de volgende betalingsverplichtingen bij elkaar te krijgen. "De volgende grote betaling is op 12 mei. Mogelijk dat ze daar ook weer doorheen komen, maar het wordt steeds lastiger en de risico's nemen toe. Dat motiveert mij, en hopelijk ook hen, om te proberen snel tot een nieuw pakket te komen."

Regeringsgebouw te Athene

Injectienaalden mogen weer gebruikt worden

De injectienaalden van het merk Terumo kunnen weer gebruikt worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet dat vrijdagavond weten.

Twee typen naalden van Terumo werden eind maart van de markt gehaald, omdat er mogelijk epoxylijm uit kon komen. Uit onderzoek van het RIVM is nu gebleken dat in minder dan 1 procent van de onderzochte injectienaalden van Terumo lijm is gevonden. Daarnaast werd duidelijk dat ook in naalden van andere fabrikanten lijmdeeltjes zaten, eveneens in minder dan 1 procent van de onderzochte naalden.

Wapendegradatie-bug Dark Souls II wordt binnenkort gepatched

De wapendegradatie-bug die Dark Souls II-spelers al tijdenlang teistert, gaat eindelijk gepatched worden. Dat heeft From Software bekendgemaakt. De bug zorgt er kort gezegd voor dat je wapens veel sneller stuk gaan.

De patch verschijnt binnenkort voor de Scholar of the First Sin-versie, maar ook voor de normale pc-versie van Dark Souls II. Pc-gamers hadden namelijk al veel langer last van het probleem. De onterechte wapendegradatie is gerelateerd aan de framerate en aangezien de pc-versie al veel eerder een hogere framerate kon draaien, is de bug altijd al aanwezig geweest in die versie. Nu blijkt dat de bug ook overgewaaid is naar Scholar of the First Sin, kan From Software er niet meer omheen en zal de bug eindelijk aangepakt worden.

Ook worden enkele andere fixes aangepakt met de patch. Welke dat zijn kun je hier lezen (Japans). Een releasedatum voor de patch is er nog niet.

Nick & Simon stoppen met The Voice Kids

Nick & Simon stoppen als coaches bij het programma The Voice Kids. Het Volendamse duo heeft dit vrijdagavond bekendgemaakt in het programma RTL Late Night. Hun pupil Lucas won dit jaar het zangprogramma voor kinderen.

De mannen stoppen ermee omdat ze het te druk hebben met andere werkzaamheden. ,,Mijn handen gaan nog steeds jeuken als het programma op tv is. Het is jammer, maar het is goed zo", aldus Nick Schilder.

Nick& Simon zaten ook drie seizoenen op de beroemde rode stoelen bij The Voice Of Holland, de versie voor volwassenen. In december 2012 maakten ze bekend hiermee te stoppen. Ze bleven toen wel aan als coaches bij The Voice Kids.

Nick& Simon stoppen met The Voice Kids
Nick& Simon stoppen met The Voice Kids (Foto: ANP)

Orkaan Isis wordt orkaan Ivette

Er zal volgend jaar geen orkaan de naam Isis krijgen. Ook al is het de naam van een Egyptische godin uit de oudheid, het is eveneens de afkorting die vaak wordt gebruikt voor terreurorganisatie Islamitische Staat.

Daarom heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties WMO besloten om Isis te vervangen door Ivette. Isis stond voor volgend jaar weer op de lijst met orkaannamen.

De namen van orkanen staan vast, per letter van het alfabet, en worden na zes jaar opnieuw gebruikt. Soms wordt een naam verwijderd nadat een orkaan met de bewuste naam veel doden tot gevolg heeft gehad of grote schade heeft aangericht. Zo is Odile op verzoek van Mexico geschrapt. Die hield afgelopen september flink huis, waardoor duizenden toeristen vast kwamen te zitten.

Orkaan Isis wordt orkaan Ivette
Orkaan Isis wordt orkaan Ivette (Foto: ANP)

Merkel houdt crisisoverleg over immigranten

De immigrantengolf en het toenemende geweld tegen vluchtelingen zijn zo nijpend geworden, dat Duitsland volgende maand crisisoverleg houdt. De deelstaten overleggen op 8 mei met de regering van bondskanselier Angela Merkel, liet haar woordvoerder vrijdag weten.

Ook klachten over geldgebrek voor huisvesting van immigranten komen dan aan de orde. Een aantal deelstaten heeft extra geld geëist om de toestroom aan vluchtelingen te kunnen bekostigen. Dit jaar komen er naar schatting vier keer zoveel asielzoekers naar Duitsland als in 2013. Dat waren er toen 100.000. In de eerste drie maanden van dit jaar had Duitsland al ruim 85.000 asielzoekers.

Dinsdag zei minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken nog dat Duitsland meer migranten op de arbeidsmarkt nodig heeft om de vergrijzing het hoofd te kunnen bieden. Een dag daarvoor was er juist een grote demonstratie van Pegida-aanhangers in Dresden. PVV-leider Geert Wilders hield een speech voor zo'n 10.000 man. Pegida ziet buitenlandse invloeden, zoals de islam, als een bedreiging voor Europa. De beweging moet ook niets hebben van arbeidsmigranten.

Het meest recente incident van geweld tegen asielzoekers was begin van de maand in Tröglitz. Daar werd een asielzoekersopvang in brand aangestoken. Dat gebeurde na wekenlange protesten van rechtsextremisten tegen de komst van asielzoekers.

Crisisoverleg in Duitsland over asielzoekers
Merkel houdt crisisoverleg over immigranten (Foto: ANP)

Nederland geeft 5 miljoen voor noodhulp Jemen

Nederland geeft 5 miljoen euro voor noodhulp in Jemen. Dat liet een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) vrijdagavond weten. Ploumen reageerde daarmee op een oproep van de Verenigde Naties; die willen 273,7 miljoen dollar (253,4 miljoen euro) ophalen om in de komende drie maanden in de humanitaire behoeften in Jemen te kunnen voorzien.

Volgens Ploumen hebben kinderen honger, hebben ouderen geen medicijnen en zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. "Jemen dreigt af te glijden in chaos en de bevolking is het slachtoffer. Extra hulp is snel nodig."

Aanslag op Amerikaans consulaat in Irak

Vlak bij het Amerikaanse consulaat in de Noord-Iraakse stad Irbil is vrijdagmiddag een zware autobom ontploft. Er vielen drie doden en vijf gewonden, liet de Iraakse politie weten. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, meldt SITE, dat de gangen van terreurorganisaties op internet volgt.

Het explosief ging af voor een belendend koffiehuis. Verscheidene auto's in de straat in de christelijke wijk Ankawa, waar veel buitenlanders wonen, vlogen in brand. Het personeel en de bewakers van het consulaat bleven volgens Amerikaanse bronnen ongedeerd.

Irbil is de hoofdstad van het autonome Koerdische noorden van Irak. Aanslagen zijn er, heel anders dan in de rest van het land, een zeldzaamheid.

Knot: 'Stimuleer economie met loonsverhogingen'

Bedrijven kunnen de economie stimuleren door loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, zeer lage inflatie. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vrijdag in de marge van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Een verbetering van de koopkracht is volgens de centralebankpresident de beste manier om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen. Dat kan deels via lagere belastingen en deels via hogere lonen. "De grote bedrijven zitten goed bij kas en de de economie trekt aan. Na jaren is er daarom weer ruimte voor koopkrachtverbetering", zei Knot. "Ik denk niet dat er bij loononderhandelingen uit moet worden gegaan van de huidige lage inflatie."

Als consumenten meer geld hebben om uit te geven, zullen bedrijven ook meer gaan investeren, redeneerde Knot. "Toekomstperspectief is de belangrijkste drijfveer voor investeringen. De afgelopen vijf jaar nam het beschikbaar inkomen af, dan is het niet gek dat bedrijven ook de hand op de knip houden."

De Nederlandsche Bank

Golfer Luiten mag meedoen om de prijzen

Golfer Joost Luiten heeft op de golfbaan van Hilton Head een mindere tweede ronde genoteerd, maar de Bleiswijker mag komend weekeinde meedoen om het prijzengeld van bijna 6 miljoen dollar in de RBC Heritage. Luiten had vrijdag 71 slagen (par) nodig voor de achttien holes, met onder meer vijf birdies en evenveel bogeys. Met een totaal van 140 (-2) viel hij wel uit de top tien.

De organisatie verwacht dat de cut op +1 ligt. Jordan Spieth stond donderdag nog onder de streep met 74, maar schoot door een voortreffelijke ronde van 62 als een raket omhoog naar de sterren die favoriet zijn voor de titel. Dat was de winnaar van de Masters, die negen birdies sloeg en nergens een slag inleverde, ook aan zijn stand verplicht.

Buitenlanders Johannesburg weer mikpunt

Opnieuw zijn verscheidene winkels en auto's van buitenlanders in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg in brand gestoken. In Durban, de oostelijke kuststad waar de vreemdelingenhaat enkele weken geleden voor het eerst oplaaide, bleef het rustig.

Een honderdtal immigranten nam in Johannesburg uit angst voor lijf en leden de toevlucht tot een politiebureau. Anderen trokken zich terug in een buurthuis. De politie zette traangas in en schoot rubberkogels af om plunderaars te verjagen. De politie verrichtte minstens achttien arrestaties, zei woordvoerder Lungelo Dlamini.

Voor de Zuid-Afrikaanse ambassade in buurland Zimbabwe demonstreerden tientallen mensen tegen het xenofobe geweld in Zuid-Afrika. De betogers overhandigden een petitie waarin het geweld wordt veroordeeld aan het ambassadepersoneel. Enkele tientallen demonstranten gingen op de vuist met de politie.

Nipte meerderheid Kamer voor opvang illegalen

De opvang voor illegalen kan in de Tweede Kamer rekenen op een nipte meerderheid. Naast de PvdA willen ook SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS (samen 77 zetels) een basisopvang voor onder anderen afgewezen asielzoekers.

Een aantal gemeenten biedt illegalen al noodopvang, maar ze willen hier geld voor van het Rijk. Dat gebeurt nu tijdelijk, maar de vraag is of het kabinet dit structureel gaat regelen. De coalitie van VVD en PvdA ruziet daar al de hele week over, na een uitspraak vanuit de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. De ministers van de aangesloten landen vinden dit soort opvang nodig.

Over één ding in het asielbeleid is de hele Kamer het wel eens: asielzoekers die zijn afgewezen en uitgeprocedeerd, moeten Nederland verlaten. Dat staat ook zo in het regeerakkoord. Vreemdelingen zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Het probleem is echter dat velen niet vertrekken en dan soms jaren als illegaal in Nederland leven, vaak in de marge van de samenleving.

Worsteling
Dat gebeurt om uiteenlopende redenen. Sommigen weigeren simpelweg te vertrekken, maar in andere gevallen verandert de situatie in het land van herkomst, zoals in Syrië of Irak. En veel landen waaronder Congo, Ethiopië en Burundi maken het uitgeprocedeerden lastig tot onmogelijk om terug te keren.

Door de groep uitgeprocedeerden die in Amsterdam al enkele jaren van tentenkamp naar kraakpand trekt, kwam het probleem onlangs weer op de Haagse politieke agenda terecht. Maar wat er met hen moet gebeuren zorgt al jarenlang voor een politieke worsteling 'omdat er eigenlijk geen oplossing is', aldus een betrokkene.

Pardon
VVD en PVV willen geen opvang voor mensen zonder verblijfsrecht. Ze denken dat het bieden van opvang ertoe leidt dat meer mensen hun heil zullen zoeken in Nederland en dat nog minder uitgeprocedeerde asielzoekers zullen weggaan. Het Rijk moet geen opvang regelen en de gemeenten ook niet, vinden ze. Bovendien vrezen ze dat linkse politieke partijen uiteindelijk weer op een pardon zullen aandringen als veel mensen lange tijd in Nederland verblijven.

De voorstanders snappen deze angst maar vinden dat mensen in een kwetsbare situatie altijd een vorm van opvang moeten hebben. Als je ze op straat laat ronddolen, leidt dit tot onveiligheid, onrust en mensonwaardige situaties. Bovendien kunnen de betrokkenen in een rustiger situatie beter worden begeleid naar hun terugkeer, is de gedachte.

CDA en SGP zitten op de lijn van de VVD, maar zijn er niet helemaal uit. Het CDA vindt dat meer werk moet worden gemaakt van het uitzetbeleid. Nu verdwijnt pakweg de helft van de uitgeprocedeerden uit het zicht van de overheid en is niet bekend of ze Nederland verlaten hebben. De SGP vindt dat er opvang moet zijn voor noodgevallen, maar erkent dat het trekken van die lijn lastig is. Zowel voor- als tegenstanders worstelen met juist dat dilemma.

Haags illegalententenkamp

EA geeft info en trailer van Star Wars Battlefront

DICE en Lucasfilm hebben vandaag aangekondigd dat Star Wars Battlefront op 19 november wordt uitgebracht in Europa. De aankondiging vond plaats tijdens de première van de eerste volledige trailer voor deze langverwachte titel bij duizenden fans op Star Wars Celebration.

Star Wars Battlefront is gemaakt met de bekende Frostbite-engine van DICE, dat vooral bekend is geworden door Battlefield. In de game gaan we epische actie op iconische Star Wars-locaties ondervinden. Het spel gaat op alle platformen op 60fps draaien.

"Zoals zoveel andere mensen uit de wereld is iedereen bij DICE een enorme fan van het Star Wars-universum", aldus Sigurlína Ingvarsdóttir, Senior Producer van Star Wars Battlefront. "Het is met recht een eer om te mogen werken aan een Star Wars-project, wetende dat we helpen bij de presentatie van ons geliefde universum aan onze generatie en een legioen nieuwe Star Wars-fans. Dankzij de toegang en de kennis die Lucasfilm met ons deelt en de passie en het talent van ons team kunnen we een ongelooflijk spel afleveren dat je midden in de Star Wars-gevechten stort die je thuis altijd naspeelde."

Natuurlijk gaan we op speedermotoren en sneeuwspeeders rijden, AT-AT’s bevelen en achter de stuurknuppel zitten van TIE Fighters en de Millennium Falcon. De gevechten vinden plaats op iconische planeten in het Star Wars-universum, waaronder Endor, Hoth, Tatooine en de onverkende planeet Sullust. Darth Vader en Boba Fett komen ook nog langs. Het spel bevat modi die zijn afgestemd op verschillende soorten gevechten, variërend van grotere competitieve multiplayergevechten voor 40 spelers tot speciale missies die je alleen, offline met een vriend op split-screen of coöperatief online kunt spelen.

Star Wars Battlefront wordt op 19 november uitgebracht in Europa voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Achterban VVD en PvdA wil geen val kabinet

Tweederde van de kiezers van VVD en PvdA wil dat de regeringscoalitie de onenigheid rond de opvang van illegalen oplost en doorgaat met regeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 12.000 mensen.

Onder de VVD'ers is de wens om door te regeren het grootst: 71 procent. Maar ook onder de PvdA-stemmers vindt 66 procent dat het kabinet verder moet. Van alle ondervraagde kiezers is 54 procent voor een oplossing zoeken en doorregeren, 38 procent ziet het kabinet het liefst over deze kwestie vallen.

Ook de achterban van oppositiepartijen zit niet te wachten op nieuwe verkiezingen. Bij D66 vindt 74 procent dat het kabinet door moet, bij het CDA is dat 66 procent.

Snordersdienst UberPOP steeds meer onder druk

De verboden taxidienst Uberpop komt steeds meer onder druk te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Uber van het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer. Het OM liet dat weten nadat de rechter drie snorders van het bedrijf vrijdag een boete van 1500 euro had opgelegd. Ze zijn bestraft omdat ze personen vervoerden zonder vergunning.

Klanten van Uberpop kunnen via een speciale app taxiritjes aanvragen door particulieren. De dienst leidt al langere tijd tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Het is de eerste keer dat een strafrechter zich heeft uitgesproken over deze manier van vervoer. "We gaan een opsporingsonderzoek beginnen om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer", aldus het OM.

De chauffeurs kregen van het OM eerder al een boete opgelegd van 1500 euro, maar die weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht, die de mannen een even hoge boete oplegde. De drie chauffeurs mogen het bedrag in tien termijn betalen. Door de veroordeling hebben ze nu ook een strafblad.

Het bedrijf blijft de chauffeurs steunen. "Wij blijven de Uberpop-bestuurders volledig bijstaan, ook in hun overweging om in hoger beroep te gaan", liet een woordvoerder van het bedrijf vrijdag weten in een reactie op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam. Uber had eerder al gezegd de boetes en kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen. De veroordeelde chauffeurs kunnen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

De drie mannen werden op heterdaad betrapt doordat medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport zich voordeden als klant en via de taxi-app Uberpop een ritje boekten. Een vierde chauffeur die ook op deze manier werd gesnapt, moet later voor de rechter komen. In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaarde Uberpop eind vorig jaar illegaal. Tot ergernis van de taxiwereld rijden er nog steeds illegale Uberpop-chauffeurs in de grote steden.

Twente met Corona tegen Utrecht

Jesús Corona is zondag weer van de partij als FC Twente op bezoek gaat bij FC Utrecht. De Mexicaanse aanvaller was de laatste drie duels afwezig vanwege een bovenbeenblessure. Corona trainde vrijdag weer volledig mee. Orlando Engelaar is nog altijd herstellende van een kuitblessure.

Veel supporters van Twente eisten eerder deze week het vertrek van trainer Alfred Schreuder. Die kreeg echter snel de steun van de directie en de spelersgroep. "Er gebeurt veel rondom de club en wij moeten ons richten op datgene wat we zelf in de hand hebben. En dat is het voetbal", zei de coach vrijdag.

De thuisploeg wil zich tegen Twente revancheren voor de matige pot van vorige week tegen ADO Den Haag. "De spirit ontbrak toen bij ons totaal", aldus coach Rob Alflen. "Ik ga er van uit dat iedereen revanchegevoelens heeft. Er wordt deze week in elk geval goed getraind."

Utrecht mist de geschorste Ramon Leeuwin en de geblesseerden Nacer Barazite, Ruud Boymans, Edouard Duplan, Gévero Markiet, Tommy Oar en Michael Zullo.

Turnster Thorsdottir twaalfde op meerkamp

Eythora Thorsdottir is tijdens de EK turnen in Montpellier als twaalfde geëindigd op de meerkamp. De 16-jarige Nederlandse kreeg voor haar vier toesteloefeningen in totaal 53,798 punten. Daarmee bleef ze landgenote Dyonnailys Supriana, nog een jaar jonger, duidelijk voor. Deze kwam, onder meer door een val van de balk, uit op 51,066 (20e).

De Europese titel was voor Giulia Steingruber. De Zwitserse had na de vier onderdelen zeven tiende punt voorsprong op de Russin Maria Charenkova: 57,873 tegen 57,132. Het brons was voor de Britse Elissa Downie.

Brinkman komt met ondernemerspartij

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman presenteert volgende week een partij voor ondernemers. De naam van de nieuwe partij houdt hij nog even geheim, maar het is de bedoeling dat hij ermee in de Tweede Kamer komt om 'het verschil te maken' voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en voor zzp'ers.

Inhoudelijk wil hij ook nog niet al te veel zeggen, maar de partij gaat zich richten op vijf pijlers: midden- en kleinbedrijf, zzp'ers, bouw en vervoer, zorg en ten slotte onderwijs. Over die vijf pijlers heeft de partij dan allemaal vijf standpunten, dus 25 in totaal. Brinkman wil het overzichtelijk houden.

Hij heeft vier mensen, allen ondernemers, bereid gevonden mee te werken aan de oprichting van de partij. Er komt dit voorjaar ook al een congres. Brinkman weet zo al negentig geïnteresseerden.

Brinkman probeerde het na de PVV twee keer vergeefs met een andere partij, de Onafhankelijke Burgerpartij en het Democratisch Politiek Keerpunt.

Brinkman is verder politieman, maar hij denkt zijn nieuwe politieke werk wel te kunnen combineren met zijn werk voor het korps.

Hero Brinkman (Foto: Novum)
Hero Brinkman (Foto: Novum)

Fischer terug bij selectie Ajax

Viktor Fischer kan zondag zijn langverwachte rentree maken in de hoofdmacht van Ajax. Trainer Frank de Boer heeft de Deense aanvaller opgenomen in zijn selectie voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Fischer liep op 23 februari vorig jaar een zware hamstringblessure op, die hem meer dan een jaar aan de kant hield. Hij maakte afgelopen maand in de Jupiler League bij Jong Ajax zijn eerste speelminuten.

De Amsterdammers missen tegen NAC nog wel spits Arkadiusz Milik, die kampt met een knieblessure. "Het gaat de goede kant op, maar zondag is hij er nog niet bij", zei De Boer vrijdag. Thulani Serero (lies) en Nicolai Boilesen (bil) zijn herstellende van hun kwetsuren, maar het is nog twijfelachtig of ze zondag inzetbaar zijn.

Uitslag VT2 Grand Prix van Bahrein

Nico Rosberg heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de tweede vrije training in Bahrein. De Duitser reed op het Sakhir-circuit 1:34.647 en was daarmee een tiende sneller dan Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen eindigde als derde. De Fin moest een halve seconde toegeven op de Mercedes-coureur.

Max Verstappen kwam niet verder dan de zestiende tijd. De Toro Rosso-coureur had in het begin van de sessie problemen met zijn Renault-motor. Later in de sessie had de Nederlander problemen met zijn remmen. Aan het eind van training moest de training nog stilgelegd worden. Sebastian Vettel kwam de pitsstraat uit en bij het naderen van de eerste bocht had de Duitser rem-problemen. Sergio Perez reed vervolgens de voorvleugel van de Ferrari-coureur kapot. De stewards hebben een onderzoek ingesteld naar het incident. Ook Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen krijgen een onderzoek aan hun broek. Het tweetal verliet na de rode vlag niet correct de pitsstraat.


Uitslag:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:34.647   31
2 L. Hamilton Mercedes 1:34.762 +0:00.115 33
3 K. Räikkönen Ferrari 1:35.174 +0:00.527 30
4 S. Vettel Ferrari 1:35.277 +0:00.630 26
5 V. Bottas Williams 1:35.280 +0:00.633 36
6 D. Ricciardo Red Bull 1:35.449 +0:00.802 27
7 P. Maldonado Lotus 1:35.474 +0:00.827 34
8 F. Nasr Sauber 1:35.793 +0:01.146 27
9 D. Kvyat Red Bull 1:35.883 +0:01.236 23
10 F. Massa Williams 1:35.884 +0:01.237 35
11 M. Ericsson Sauber 1:36.148 +0:01.501 34
12 F. Alonso McLaren 1:36.191 +0:01.544 22
13 R. Grosjean Lotus 1:36.334 +0:01.687 31
14 C. Sainz Toro Rosso 1:36.471 +0:01.824 32
15 N. Hülkenberg Force India 1:36.805 +0:02.158 30
16 M. Verstappen Toro Rosso 1:36.917 +0:02.270 26
17 S. Perez Force India 1:37.062 +0:02.415 33
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:39.131 +0:04.484 21
19 J. Button McLaren 1:39.209 +0:04.562 15
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:40.592 +0:05.945 26

'Migrantenkind vaker asociaal en opstandig'

Kinderen van migranten zorgen op de basisschool voor meer problemen dan autochtone leerlingen. Al vanaf het begin van de basisschool zijn ze opstandiger, agressiever en asocialer dan hun Nederlandse klasgenoten. Dat blijkt uit onderzoek waarover De Telegraaf vandaag bericht.

Bouchra Ftitache heeft voor haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit 583 basisschoolkinderen onderzocht. De onderzochte migrantenkinderen zijn voornamelijk van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Ook is gebruikgemaakt van meldingen van leerkrachten en klasgenoten.

'De grote effecten van etniciteit die zijn gevonden in probleemgedrag gedurende de hele basisschooltijd, kunnen als alarmerend beschouwd worden', stelt de onderzoekster. Ze pleit ervoor om in een vroeg stadium meer aandacht te besteden aan kinderen van niet-westerse afkomst. Zo kan het verhoogde risico op psychische en sociaal-maatschappelijke problemen worden tegengegaan.

'Geralt krijgt geen penis'

In gesprek met GameTrailers heeft senior game ontwerper Damien Monnier veel feitjes onthuld betreffende The Witcher 3: Wild Hunt. Ook de genitaliën van Geralt kwamen aan bod.

Hier de belangrijkste feitjes:

  • Gisteren meldden wij al dat je in Geralts gezicht kan zien wanneer hij (te) veel drankjes heeft gedronken. Als antwoord op jullie vragen, er zijn cutscenes die zijn gezicht tonen bij overdoseringen. Je kan het vergif tegengaan met White Honey.
  • Er zijn heel weinig van de alom gehate haal-en-breng quests.
  • Je kunt aangevallen worden terwijl je mediteert.
  • Er was discussie binnen het team of Geralt volledig naakt zou kunnen zijn of niet. Het betrof ook de extra polygonen die konden worden gebruikt voor zijn penis en wie de animaties zou doen terwijl (hij) rent.Omdat er ook veel vrouwelijk naakt in de game zit is er besloten ook mannelijk naakt erin te stoppen. Uiteindelijk is er dus veel meer mannelijk naakt dan in (de) vorige games, maar normaliter draagt Geralt gewoon zijn ondergoed.
  • Vlees trekt monsters aan en rottend vlees weer andere monsters.
  • Herten trekken wolven aan, maar als je alle herten doodmaakt dan zijn er dus ook veel minder wolven.
  • Schaatsen is een van de weinige geschrapte elementen.
  • Als je gebied hebt leeggehakt dan kunnen er mensen komen wonen, zoals je hebt kunnen zien in de trailer. Wat voor mensen dit zijn hangt helemaal af van jouw beslissingen in het verleden.
  • Monsters schalen niet mee met jouw niveau. Als een monster te sterk is, dan heb je een groot probleem en dan breng je het weinig tot geen schade toe.
  • Loot dat je oppakt schaal weer wel mee naar jouw niveau. Dus een bepaald wapen doet minder schade als jij een laag level hebt, maar houdt zijn andere (bijzondere) eigenschappen. Het is dus nooit zo dat je iets oppakt dat je niet meteen kan gebruiken. Gelukkig is het wel zo dat je steeds betere spullen vindt, dus je hoeft niet te grinden voor de beste wapens en pantser.
  • Boven een vijand zie je het niveau van de tegenstander. Staat daar een doodshoofd, ren dan weg. Dat betekent dat dit wezen je in een klap kan uitschakelen.
  • Het Gwent mini-spelletje is ontworpen om elke keer tien minuten te duren. Hiermee kun je meer kaarten winnen, geld en aan toernooien deelnemen met de beste Gwent-spelers. Er zijn ook quests gelieerd aan Gwent.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 22 mei uit voor PS4, Xbox One en pc.

Verdacht pakketje bij NAVO Brunssum

In een gebouw van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum (Limburg) is vrijdagmiddag een verdacht pakketje gevonden. Dat hebben de brandweer en de marechaussee bevestigd.

Het terrein is in een straal van 200 meter ontruimd. Verkenners onderzoeken het pakketje. Mochten er explosieven in blijken te zitten, dan zal de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in actie komen om het onschadelijk te maken.

Kijkers op de barricade voor Man bijt hond

Het hardnekkige gerucht dat het televisieprogramma Man bijt hond mogelijk gaat verdwijnen, heeft vrijdag meteen een stortvloed aan reacties teweeggebracht.

Op Facebook werd in allerijl een aparte pagina opgericht en ook begonnen fans van het populaire magazine een handtekeningenactie op de website Petities24. Ook bij de KRO-NCRV stond de telefoon vrijdagmiddag roodgloeiend, bevestigt een zegsvrouw. "Al kan ik zo snel nog geen aantallen noemen."

De woordvoerster beklemtoont overigens dat het programma niet van de televisie zal verdwijnen. "Maar natuurlijk vinden wij het erg jammer dat een programma waar onze kijkers erg aan gehecht zijn, opeens moet verplaatsen", stelt ze.

In het najaar komt er op de vaste plek van Man bijt hond een nieuw, hip lifestylemagazine met de titel Binnenste buiten. Over de invulling van dit nieuwe concept kan de omroep nog niets zeggen.

De KRO-NCRV gaat samen met de NPO op zoek naar een geschikt nieuw tijdstip voor Man bijt hond. Het lichtvoetige programma bestaat inmiddels zestien jaar en trekt gemiddeld een half miljoen kijkers.

Voortvluchtige Britten gepakt in Amsterdam

De politie heeft op hetzelfde adres in Amsterdam een maand na elkaar twee voortvluchtige Britten aangehouden. Een van de mannen stond in Groot-Brittannië en Spanje op de lijst met meest gezochte personen, meldt de politie.

De 39-jarige Brit die het eerst werd aangehouden, is vrijdag overgedragen aan de Britse autoriteiten. De tweede, een 37-jarige man, blijft vastzitten in Nederland tot de zaak over zijn overlevering dient. Hij werd aangetroffen onder een bed.

De politie moest onderzoek doen om hun ware identiteit te achterhalen. Tegen beide mannen liep een Europees aanhoudingsbevel in verband met drugshandel.

GTA V nu wel te modden

GTA IV is een heerlijk spel om aan te passen op de pc, modden dus. Er is zelfs een programmaatje geschreven om het modden makkelijker te maken, genaamd OpenIV. Helaas heeft Rockstar om onbekende redenen de bestanden van Grand Theft Auto V versleuteld, zodat je het niet kunt aanpassen. Nou, slecht nieuws Rockstar: GooD-NTS, de hoofd ontwikkelaar van Open IV, heeft de bestanden ontcijferd.

Als bewijs toonde hij op de GTA-forums de volgende screenshots. Maar wat maakt dat uit. Je kunt Open IV 2.5 downloaden en gaan modden naar hartelust.

TBS voor Belg die peuter in oog stak

Een 52-jarige Belg die een schroevendraaier in het oog van een anderhalf jaar oud meisje stak, wordt geïnterneerd. Dat oordeelde de rechter vrijdag. Internering lijkt op wat in Nederland terbeschikkingstelling heet. De man is ontoerekeningsvatbaar.

Het meisje, dat waarschijnlijk blind zal blijven aan het oog, was in december samen met haar moeder boodschappen aan het doen in een supermarkt. Toen de vrouw iets uit de rekken pakte, sloeg de dader toe. Hij boog zich over de buggy en duwde de schroevendraaier in het oog van het kindje. Daarna wandelde hij weg.

Een dag later werd de vijftiger opgepakt en hij bekende. Hij had het meisje willekeurig uitgekozen.

De man had in 2007 al eens iemand aangevallen en kreeg toen ook internering. Hij kwam in 2008 onder voorwaarden vrij en tot het incident eind 2014 waren er geen problemen. Toezicht was er van onder anderen een psychiater.

Schiet je vrienden neer met vreemde wapens in deze eigenzinnige shooter

Screencheat, een game van ontwikkelaar Samurai Punk, moedigt het aan om te gluren op het scherm van de andere speler.

In feite is dat het doel van de game en de enige manier om te winnen. In Screencheat zijn alle spelers onzichtbaar, de enige manier om te weten te komen waar je tegenspeler is is door het kijken op zijn of haar scherm, hem of haar op te sporen en neer te schieten. De game heeft tien verschillende geweren, de één nog vreemder dan de ander, van exploderende teddyberen tot een speelgoedpaard waar je anderen mee spiest. Het vinden van andere spelers is makkelijker gemaakt met behulp van maps met kenmerkende herkenningspunten en een kleurcode.

Elk van de tien wapens zijn 'one hit kills' maar je kan missen, gebeurt dat dan laat je wapen een zichtbaar spoor achter waardoor andere spelers jou neer kunnen schieten. Het klinkt als een perfecte partygame om met vrienden te spelen, maar zelfs als je alleen bent is het leuk. De game heeft namelijk een online multiplayer mode tot acht spelers, elk scherm wordt weergegeven op die van de ander.

Screencheat komt later dit jaar uit op Xbox One en PlayStation 4.

VN: dodental geweld Oost-Oekraïne blijft oplopen

Het afgelopen jaar heeft de burgeroorlog in Oekraïne meer dan zesduizend mensen het leven gekost. Dat schat de mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties. Ze sluit niet uit dat het werkelijke dodental nog beduidend hoger ligt.

Sinds april vorig jaar kwamen door het geweld in het oosten van Oekraïne 6.116 mensen om en raakten er 15.474 gewond, stelt het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, die in Genève kantoor houdt. Van de doden die sinds het begin van dit jaar zijn gevallen zouden er vierhonderd burger zijn geweest. Lukrake beschietingen op woonwijken, landmijnen en blindgangers in zowel regerings- als rebellengebied werden volgens het bureau het gros van hen fataal.

De VN-afdeling vreest dat de vele schendingen van de overeengekomen wapenstilstand, die in principe nog altijd van kracht is, de mensenrechten in het oosten van Oekraïne niet ten goede zullen komen.

Nauwelijks nog steun voor bestuur UvA

De raad van toezicht buigt zich over de vraag of het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog wel aan kan blijven, nu de twee centrale medezeggenschapsraden het vertrouwen hebben opgezegd. De raad hoopt 'zo spoedig mogelijk' met een reactie te komen, liet het vrijdag weten.

De Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) spraken zich vrijdag na een vergadering uit tegen het huidige bestuur. Zij oordelen dat het bestuur 'in de huidige samenstelling niet in staat is om in samenwerking met de academische gemeenschap vorm te geven aan de koers van de Universiteit van Amsterdam'. De raad van toezicht laat weten hier kennis van te hebben genomen en zich te beraden op vervolgstappen.

Nauwelijks nog steun voor bestuur UvA (Foto: FOK.nl (Philosocles))
Nauwelijks nog steun voor bestuur UvA (Foto: FOK.nl (Philosocles))

Turkish Airlines wil dat piloten trouwen

Om te voorkomen dat vrijgezelle piloten depressief worden en hun vliegtuig laten neerstorten, zoals copiloot Andreas Lubitz van Germanwings deed, kunnen zij beter zo snel mogelijk trouwen.

De baas van Turkish Airlines heeft deze week gezegd dat zijn vliegmaatschappij piloten in elk geval aanmoedigt om in het huwelijksbootje te stappen, schrijft de krant Hürriyet vrijdag. "Die crash gebeurde nadat het uit was gegaan tussen de piloot, die het ongeluk veroorzaakte, en zijn vriendin. Weet daarom, mijn vrienden, dat wij vrijgezelle piloten absoluut aanmoedigen om te trouwen", zei Temel Kotil naar verluidt.

Lubitz liet vorige maand waarschijnlijk met opzet zijn vliegtuig neerstorten in Frankrijk. Alle 150 inzittenden kwamen om.

Cocu rekent op spanning bij PSV

PSV-trainer Phillip Cocu rekent er op dat er zaterdag in het kampioensduel met sc Heerenveen spanning op de spelers staat. "Tijdens dit soort wedstrijden ligt afleiding op de loer, maar ik ben ervan overtuigd dat de spelers net zo zullen spelen als in eerdere duels dit seizoen", zei de coach vrijdag. "Vanaf dag één van dit seizoen zijn we gefocust op het doel dat we zaterdag kunnen bereiken: kampioen worden."

Oscar Hiljemark mag nog altijd hopen dat hij zaterdag mee kan spelen. De Zweed verliet eerder in de week op krukken de training, maar Cocu sluit niet uit dat de Zweed er gewoon bij is. Florian Jozefzoon en Santiago Arias ontbreken vanwege blessures hoe dan ook.

Verkeer A27 bij Houten vast door vrachtwagen

Het verkeer op de A27 ten zuiden van Utrecht staat vrijdagmiddag vast door een kapotte vrachtwagen die bij de afrit Houten een rijstrook blokkeert. De truck kan niet meer voor of achteruit. Er zijn nog twee rijstroken vrij, maar het verkeer staat er nu al muurvast, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Rond 15.45 uur stond er 10 kilometer en 'er komt elke minuut ongeveer een kilometer bij'. Verkeer vanuit Utrecht kan naar het zuiden omrijden via de A2. "Maar als je eenmaal op de A27 vaststaat kan het zeker een uur gaan duren." De vrachtwagen van 13 ton zou onder meer schade hebben aan een wiel.

Drie zebra's ontsnapt in Brussel

Drie zebra's hebben vrijdagmiddag even de Belgische hoofdstad Brussel onveilig gemaakt. De drie dieren ontsnapten uit een privé-ranch in het noorden van de stad en gingen de straat op. De politie zette de achtervolging in en kon de drie zebra's vangen.

Voor zover nu bekend is, zijn er geen ongelukken gebeurd, maar zorgde de aanblik van loslopende zebra's wel voor verbazing en verwarring in het verkeer.

Laatste twee 'Maagdenhuisbezetters' vrij

De laatste twee actievoerders die zaterdag werden opgepakt bij de ontruiming van het Maagdenhuis in Amsterdam, zijn vrijdagmiddag heengezonden. De identiteit van de twee personen is inmiddels vastgesteld, liet een woordvoerder van de politie weten. De twee zaten in vreemdelingenbewaring omdat zij weigerden hun naam prijs te geven.

Bij de ontruiming werden tien actievoerders opgepakt. Eerder in de week werden de anderen al vrijgelaten. De politie maakte zaterdag een einde aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis, het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam.

'Expositie MH17-brokstukken respectloos'

Als het klopt dat er MH17-brokstukken worden tentoongesteld in een Russisch museum, dan is dat 'respectloos, grievend en bijzonder ongepast'. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag desgevraagd gezegd tegen persbureau ANP.

Hij is 'ontzet door de verontrustende berichten' in de media en doet navraag bij Russische en Oekraïense autoriteiten of de berichten waar zijn. Ook heeft Koenders de zaak vrijdag en donderdag besproken met verschillende partijen in de marge van de internationale cybertop in Den Haag. Vertegenwoordigers van landen die betrokken waren bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne, hebben daar met elkaar overlegd.

Eerder deze week werd gemeld dat er brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines zijn te zien in een museum in de stad Jejsk in de Zuid-Russische regio Krasnodar.

Boko Haram slaat toe in grensstreek Kameroen

Strijders van Boko Haram hebben twee dorpen aan de Kameroense kant van de grens met Nigeria aangevallen. Ze hebben in Bia en Diana twaalf dorpelingen omgebracht, liet een Kameroense legerofficier weten.

De aanvallers trokken donderdagavond plunderend en brandschattend door de twee dorpen, zei kolonel Jacob Kodji aan de telefoon. Ondertussen schoten ze in het wildeweg in het rond. De strooptocht zou tien mannen en twee vrouwen het leven hebben gekost. Kameroense regeringstroepen zijn naar de getroffen streek gesneld en hebben enkele verdachten opgepakt, aldus Kodji.

Tsjaad, Kameroen en Niger zijn de afgelopen maanden Nigeria te hulp geschoten in de strijd tegen Boko Haram. De buurlanden zijn geregeld ook zelf het slachtoffer van de extremistische beweging.

Cel voor hoofdrol bij overval op ex-schoonouders

Een 56-jarige man heeft vrijdag door de rechtbank in Amsterdam een celstraf van vier jaar gekregen voor een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders. De rechter achtte bewezen dat hij vanuit de gevangenis betrokken was bij de overval op een bejaard echtpaar in Amstelveen, waarbij voor bijna negen ton aan sieraden en kunst werden buitgemaakt.

De man zou uit zijn geweest op sieraden en erfstukken van zijn overleden vrouw, de dochter van het bejaarde stel. Hij gaf opdracht en verstrekte vanuit de cel inlichtingen waardoor de overval kon worden gepleegd. De rechtbank veroordeelde vijf andere mannen ook tot celstraffen, de hoogste is zeven jaar.

Het echtpaar werd in februari 2014 thuis overvallen. De 77-jarige vrouw werd de trap op gesleurd, gekneveld en hardhandig naar de kluis getrokken. Haar 81-jarige man, ernstig hartpatiënt, werd ook overmeesterd en gekneveld.

Voortman en Van Miltenburg weer vriendinnetjes

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zetten een punt achter hun meningsverschil. Dat lieten ze vrijdag na urenlang overleg in een schriftelijke verklaring weten.

Ze zeggen dat ze 'geen twijfel hebben over elkaars goede bedoelingen'. Verder meldden ze dat het voor Voortman 'een hele moeilijke kwestie is geweest' en dat Van Miltenburg 'betreurt dat zij daar te weinig oog voor heeft gehad'.

Voortman wilde opheldering over de affaire rond de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Voortman werd er toen ten onrechte van verdacht dat zij namen van kandidaten had gelekt naar de media.

'160 doden per dag door hondsdolheid'

Hoewel de ziekte gemakkelijk te voorkomen is, kost hondsdolheid (rabies) in de wereld elke dag aan ongeveer 160 mensen het leven. In de meeste ontwikkelde landen, zoals Nederland, komt de ziekte weinig voor, maar in veel ontwikkelingslanden dragen veel honden het virus dat de ziekte veroorzaakt. De meeste doden vallen in India. Inwoners van dat land zijn goed voor 35 procent van het aantal van ongeveer 59.000 doden per jaar.

Dat stelt de organisatie Global Alliance for Rabies Control vast in een rapport, waarover de BBC vrijdag schrijft. Volgens de leider van het onderzoek, Katie Hampson van de Universiteit van Glasgow, is het rapport de eerste wetenschappelijke poging om de gevolgen van rabies in kaart te brengen en te beschrijven hoe de ziekte wordt bestreden.

De opstellers schrijven dat de inspanningen er vooral op gericht moeten zijn honden te vaccineren. Azië is verantwoordelijk voor 60 procent van het aantal doden, gevolgd door Afrika met 36 procent.

Systeemstoring legt wereldwijde beurshandel plat

Een storing in het het handels- en informatiesysteem van financieel persbureau Bloomberg heeft er vrijdagochtend toe geleid dat de beurshandel een paar uur zo goed als plat heeft gelegen. Beleggers konden onder meer geen orders plaatsen en ze waren daarnaast verstoken van nieuws en koersen.

Wereldwijd maken 315.000 klanten gebruik van de terminals van Bloomberg, die voor veel handelaren van vitaal belang zijn voor de handel op de kapitaalmarkten. Het systeem geeft onder meer realtimekoersen en financiële gegevens weer. Ook kunnen handelaren transacties uitvoeren via het systeem en met elkaar chatten. Valt het systeem uit, dan zorgt dat voor een fikse verstoring van de handel in de financiële sector.

Op de beursvloeren was het defect dan ook goed merkbaar. Handelsvolumes op de markten bleven tot het moment dat het systeem weer werkte, sterk achter bij die van een reguliere vrijdag. In Londen werd een veiling van staatsobligaties uitgesteld naar een later tijdstip. Met de veiling verwacht Groot-Brittannië 3 miljard pond (4,2 miljard euro) op te halen.

Aan het begin van de middag leek de storing grotendeels verholpen, zo bleek uit verschillende berichten wereldwijd. Bloomberg zelf is nog niet met een officiële reactie op het defect gekomen. Of de storing het werk was van hackers, is vooralsnog niet bekend.

Systeemstoring legt mondiale beurshandel plat
Systeemstoring legt mondiale beurshandel plat (Foto: ANP)

2K Australia sluit zijn deuren

De ontwikkelaar achter Borderlands: The Pre-Sequel sluit zijn deuren. 2K Australia was de enige grote studio die nog vanuit Australië werkte, de kosten die het daarmee maakte zorgden er uiteindelijk voor dat de deuren moesten sluiten.

Er werd nog overwogen om de studio te verplaatsen naar Melbourne, echter zou dit er voor zorgen dat er veel medewerkers zouden vertrekken. In een verklaring wordt het volgende gezegd; "We kunnen bevestigen dat we stappen ondernomen hebben tot 2K Australia's sluitingsproces om lopende ontwikkelingen beter te kunnen beheren terwijl we de werkomgeving van onze creative teams verbeteren. We zijn heel dankbaar voor de waardevolle bijdrage die het team geleverd heeft aan meerdere 2K projecten, en we werken met het getroffen personeel aan eventuele herplaatsing waar mogelijk."

Grote musea bepalen groei museumbezoek

Nederlandse musea hebben in 2013 veel meer bezoekers ontvangen dan in 2011, maar deze stijging komt vrijwel geheel op het conto van de grote musea. Bij de kleine en middelgrote musea zijn de bezoekersaantallen in die twee jaar niet of nauwelijks gestegen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

In 2013 ontvingen de musea 26,5 miljoen bezoekers, ruim 3,3 miljoen meer dan twee jaar daarvoor. De stijging kwam deels door de heropeningen van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De cijfers van het CBS bevestigen wat de museumbranche zelf al eerder naar buiten bracht.

Grote musea met meer dan 100.000 bezoekers deden het in 2013 financieel ook beter dan de kleine en middelgrote musea. Hun bedrijfsresultaat bedroeg 13 miljoen euro. De middelgrote musea, tussen de 10.000 en 100.000 bezoekers, presteerden minder goed. Zij hadden samen een negatief saldo van 16 miljoen euro.

Kamp optimistisch over illegalenoverleg

Minister Henk Kamp van Economische Zaken, die vrijdag de ministerraad voorzat, is optimistisch dat de VVD en PvdA het eens kunnen worden over de opvang van illegalen. Hij wees erop dat de coalitie er de afgelopen jaren al vaker in slaagde complexe problemen op te lossen.

"Er wordt hard aan gewerkt en ik ga er altijd vanuit dat ze er in slagen eruit te komen", zei Kamp. Hij zei ook dat VVD en PvdA het in het dossier wel eens zijn over een ding: dat 'een menswaardige behandeling voor iedereen belangrijk is' en dat het verdrag van de Raad van Europa moet worden nagekomen. Maar daaraan kleven wel 'haken en ogen' die VVD en PvdA nu proberen op te lossen.

Kamp zei dat de coalitie het 'serieuze probleem' zo snel mogelijk wil oplossen, maar hij liet wel open dat er mogelijk volgende week nog verder wordt gepraat. Volgens Kamp heerst er in het overleg een goede sfeer.

Henk Kamp (Foto: Novum)
Henk Kamp (Foto: Novum)

Wereldbank verhoogt steun aan ebola-landen

De Wereldbank stelt nog eens minstens 650 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro) beschikbaar aan Guinee, Sierra Leone en Liberia om die landen te helpen de ebola-epidemie te boven te komen. Dat maakte de ontwikkelingsbank vrijdag bekend.

De epidemie heeft een verwoestend effect op de economie van de drie West-Afrikaanse landen. In de eerste maanden van dit jaar ging volgens schattingen van de Wereldbank in totaal al zo'n 2,2 miljard dollar aan economische activiteit verloren. Vooral in Sierra Leone is de schade enorm.

De Wereldbank voorziet daar een ,,ongekende'' economische krimp, die kan oplopen tot 23,5 procent. Sierra Leone kampt naast ebola ook met de forse daling van de prijs van ijzererts en de ineenstorting van de mijnbouwsector in het land.

Ook Fugro blijft zoeken naar MH370

Het Nederlandse bedrijf Fugro zal ook de komende periode blijven zoeken naar het vorig jaar verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldde een woordvoerder van de bodemonderzoeker vrijdag desgevraagd.

Donderdag besloten Australië, China en Maleisië het zoekgebied van vlucht MH370 te verdubbelen naar 120.000 vierkante kilometer als er geen spoor wordt gevonden van het toestel in het huidige zoekgebied. Daarmee zou de zoektocht nog zeker een jaar kunnen duren.

"Afhankelijk van de voortgang en het weer zullen we met drie schepen doorgaan of teruggaan naar twee schepen", aldus een woordvoerder van Fugro. Hij benadrukte dat op het zuidelijk halfrond de winterperiode aanbreekt en dat weersomstandigheden gaandeweg slechter worden.

Het vliegtuig verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Mogelijk is het toestel neergestort in de Indische Oceaan ten westen van Australië.

15 jaar geëist tegen schietende overvallers

Tegen vier jonge Amsterdammers is vrijdag 15 jaar cel geëist voor een overval op een juwelier in Breda en poging tot doodslag op drie agenten. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De vier mannen van 19, 21, 22 en 25 roofden volgens het OM de vitrines van de juwelier aan de Haagdijk in Breda leeg en gingen er vandoor. Tijdens de achtervolging schoten ze op agenten. Een motoragent werd op een afstand van enkele tientallen meters onder vuur genomen, terwijl hij 200 kilometer per uur reed.

Nadat de overvallers hun auto kapot hadden gereden, trokken ze in Meerkerk ook nog een 70-jarige man met geweld uit zijn auto. Hij liep zware verwondingen op in zijn gezicht.

Uber blijft snorders bijstaan

Uber blijft de chauffeurs steunen die rijden voor de illegale taxidienst UberPOP. "Wij blijven de UberPOP-bestuurders volledig bijstaan, ook in hun overweging om in hoger beroep te gaan", liet een woordvoerder van het bedrijf vrijdag weten in een reactie op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam.

De rechter legde drie snorders van UberPOP een boete op van 1500 euro. Het was de eerste keer dat een strafrechter zich uitsprak over het aanbieden van taxiritjes door particulieren. Voor het Openbaar Ministerie in Amsterdam is dat aanleiding een strafrechtelijk opsporingsonderzoek te beginnen naar het bedrijf Uber en de taxi-app UberPOP.

Uber had eerder al gezegd de boetes en kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen. De veroordeelde chauffeurs kunnen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Releasedatum Star Wars Battlefront gelekt

De releasedatum van de aankomende Star Wars-game Star Wars Battlefront is inmiddels gelekt. Oplettende figuren hebben ontdekt dat in de broncode van de website de datum gewoon wordt genoemd: 17 november 2015.

Gister werd nog bekendgemaakt dat er vanavond een livestream uitgezonden wordt door EA, waarin ook gameplay te zien zou zijn. Waarschijnlijk maken ze dan ook de releasedatum officieel wereldkundig.

De nieuwe Star Wars Battlefront-game lijkt vlak voor de release van de nieuwe Star Wars-film, Star Wars Episode VII: The Force Awakens, uit te komen. Deze werd gisteren aangekondigd.

Zonnecentrale Breda komt er door crowdfunding

Naast de snelweg A16 bij Breda komt een zonnecentrale die helemaal in bezit is van particulieren. De zogeheten ZonneWIJde wordt gefinancierd met geld dat door crowdfunding is opgehaald. De teller van het project bereikte vrijdag de 750.000 euro, genoeg om het project te laten doorgaan.

De actie loopt nog door. Het is de bedoeling dat op een veld in totaal 7000 zonnepanelen komen te staan, die stroom gaan leveren voor zo'n 450 huishoudens, aldus organisator Breda DuurSaam. Een energiebedrijf heeft al toegezegd de elektriciteit af te zullen nemen.

Deelnemers doen mee door 'Zonnedelen' te kopen, een soort aandelen in de energiecentrale. Ze delen vervolgens mee in de winst van het project. Zodoende kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben of geen geld voor een hele set zonnepanelen toch een beetje duurzame energie opwekken.

'Cybertop is een lachertje'

Voor de mensen in de IT-wereld is de cybertop in Den Haag eigenlijk een lachertje. Dat zegt internetondernemer en jurist Danny Mekic'. "Over het belangrijkste hebben ze het niet: internetspionage door overheidsdiensten. Landen moeten de hand in eigen boezem steken. De grootste dreiging voor het internet komt van overheden zelf. Ze schieten gaten in alles wat het internet veilig en stabiel maakt en ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het is een ongeloofwaardig congres'', aldus Mekic'.

De Amsterdammer (28) heeft een adviesbureau dat zich veel bezighoudt met moderne technologieën. Hij schrijft veel over internet en begon als middelbare scholier zijn eerste internetbedrijf.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt op grote schaal informatie, de Britse inlichtingendienst GCHQ brak in bij de Belgische provider Belgacom en het is nooit duidelijk geworden wie het Iraanse nucleaire netwerk heeft gesaboteerd met de worm Stuxnet. "De NSA, de GCHQ en de Russische FSB zijn verschrikkelijk goed geworden. Ze kunnen inbreken zonder dat iemand het merkt en wissen alle sporen uit. Ze metselen de muur weer dicht en verven de deur in de oorspronkelijke kleur.''

Op de cybertop spraken deelnemers wel over het belang van privacy. Bedrijven als Google en Facebook waren aanwezig en luisterden toe. "Dat was pr. Als ze de band met overheden warmhouden, pakken die je misschien wat zachter aan.''

Giganten als Google, Facebook en Uber hebben veel geld in kas om overheden te trotseren en dwangsommen en advocaten te betalen. Mekic': "Internet is grensoverschrijdend. Staten hebben weinig te zeggen en dat is pijnlijk voor ze. Ze zijn gewend op een bepaalde manier te besturen. Ze verbieden iets en wie het toch doet, wordt gearresteerd en bestraft. Op het internet zal dat nooit zo zijn. Het is een kat-en-muisspel en als je te veel wilt reguleren, ga je dat verliezen.''

Minister Koenders deed tijdens de cybertop een oproep om belangrijke netwerken nooit aan te vallen. Komisch, vindt Mekic'. "Stel dat de VS èn Nederland èn Rusland èn China èn Noord-Korea èn Zuid-Korea regels afspreken. Dan weet je twee dingen: de regels zullen niets voorstellen en het is naïef om te denken dat ze zich eraan houden.'' In plaats daarvan moeten landen hun huiswerk doen. "Er is geen absolute zekerheid. Je moet juist een plan maken zodat het Rijk blijft draaien wanneer die systemen niet werken.''

Uitslag VT1 Grand Prix van Bahrein

Kimi Räikkönen heeft verrassend de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Formule 1-coureur van Ferrari snelde op het circuit van Sakhir naar een tijd van 1.37,827 en was hiermee twee tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel.

Max Verstappen deed het uitstekend met een zesde plaats. De Nederlander voerde na een uur rijden de tijdenlijst aan, maar zag in de slotfase nog enkele coureurs hem passeren. De Mercedessen van regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en teamgenoot Nico Rosberg leken het rustig aan te doen, want ze bungelden in deze sessie onderaan het middenveld. McLaren-coureur Jenson Button kwam uiteindelijk tot slechts twee ronden nadat hij na een vroege spin niet meer van zijn plaats kwam.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:37.827   13
2 S. Vettel Ferrari 1:38.029 +0:00.202 12
3 V. Bottas Williams 1:38.390 +0:00.563 23
4 C. Sainz Toro Rosso 1:38.447 +0:00.620 14
5 D. Ricciardo Red Bull 1:38.455 +0:00.628 17
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:38.504 +0:00.677 22
7 F. Alonso McLaren 1:38.598 +0:00.771 18
8 F. Nasr Sauber 1:38.628 +0:00.801 17
9 D. Kvyat Red Bull 1:38.661 +0:00.834 17
10 F. Massa Williams 1:38.790 +0:00.963 21
11 S. Perez Force India 1:38.793 +0:00.966 15
12 P. Maldonado Lotus 1:38.842 +0:01.015 23
13 N. Hülkenberg Force India 1:39.187 +0:01.360 20
14 J. Palmer Lotus 1:39.283 +0:01.456 31
15 N. Rosberg Mercedes 1:39.293 +0:01.466 23
16 L. Hamilton Mercedes 1:39.532 +0:01.705 22
17 M. Ericsson Sauber 1:39.534 +0:01.707 21
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:42.973 +0:05.146 12
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:44.265 +0:06.438 15
20 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 2

Beau ontslagen bij SBS6

Beau van Erven Dorens kan naar het CWI. Vanmiddag is hij ontslagen bij SBS6. Zelf zei hij 'in goed overleg uit elkaar' maar Beau barstte live op de radio in huilen uit.

Dat gebeurde vanmiddag bij het programma 15 Jaar Edwin Evers op Radio538. Beau is verdrietig dat zijn contract niet werd verlengd omdat hij al zes jaar werkt voor de zender en het niet is gelukt. Alles wat Beau deed flopte. Beau vertelde dat hij zich gaat beraden op de toekomst. 

Slaperige automobilisten negeren rood kruis

Afgelopen jaar werden 21 auto's van Rijkswaterstaat aangereden terwijl er een rood kruis boven de snelweg hing. 

"De laatste jaren zijn de auto’s al opvallender gemaakt, met fellere strepen. Ook worden de rode kruizen boven de weg sneller aangezet, om aan te geven dat mensen niet meer op die baan mogen rijden.’’ Waarom er dan toch meer ongelukken zijn gebeurd, is volgens hem speculeren. "Misschien zijn mensen meer met andere dingen bezig dan autorijden. Met de navigatie of de telefoon, bijvoorbeeld.’’ Aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in een verklaring.

Je zult je wel afvragen hoe die ongelukken dan ontstaan, zo'n kruis kun je toch niet missen? Dat kun je in onderstaand filmpje zien, waar twee automobilisten bijna op een botsabsorber rijden.

Wil je meer weten over het werk op de snelweg en het zorgen dat er veilig gewerkt kan worden? Klik dan hier voor een reportage.

Advocaten verontrust na brief over MIVD

De Nederlandse Orde van Advocaten wil met minister Jeanine Hennis (Defensie) in gesprek over het afluisteren van advocaten door de geheime dienst MIVD. Aanleiding is een brief van Hennis waarin staat dat 'bijzondere bevoegdheden' kunnen worden ingezet tegen een advocaat als dat nodig is om zicht te krijgen op een 'target' van de MIVD.

De brief is verstuurd aan advocaat Sébas Diekstra. Hij wilde weten in welke situaties en onder welke voorwaarden Hennis het tappen van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten toelaatbaar zou vinden.

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt uit de brief niet of de MIVD terughoudend is met het afluisteren van advocaten. In de brief staan wel enkele beperkende criteria. Zo geldt de toestemming voor het afluisteren van een advocaat één maand in plaats van de gebruikelijke drie maanden.

Samsom: verwarrende uitspraak Raad van Europa

VVD en PvdA twisten nog steeds over de interpretatie van de uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa over de vraag of Nederland illegalen opvang moet bieden. Dat bleek uit de woorden van PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag voor nieuwe coalitieoverleg met de VVD-top in het Torentje van premier Mark Rutte.

"De Raad van Europa heeft een verwarrende uitspraak gedaan. Volgens mij zijn alle juristen het daar wel over eens. Onder andere daarom praten we er al een paar dagen over", zei Samsom. Zijn partij vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD voelt daar niet voor. De liberalen vrezen onder meer dat dat nog meer asielzoekers aan zou trekken.

Diederik Samsom (Foto: Novum)
Diederik Samsom (Foto: Novum)

Extra kaarten voor concerten Ariana Grande

Voor de concerten van Ariana Grande in de Ziggo Dome komen vrijdagmiddag extra kaarten beschikbaar. Dat kondigde boekingskantoor Mojo Concerts aan op zijn website.

Ariana treedt op 28 en 29 mei op in Amsterdam. Om 16.00 uur komen er zowel staan- als zitplaatsen vrij voor beide concerten.

De concerten zijn onderdeel van The Honeymoon Tour. De zangeres scoorde hits met nummers als Problem, Bang Bang en Love Me Harder.

Bord met getuigenoproep voor explosie Wormer

De politie in de Zaanstreek is nog naarstig op zoek naar getuigen die iets verdachts hebben gezien bij een woonboot in Wormer, waar maandag een explosie plaatsvond. De politie plaatste vrijdag bij het station in Wormerveer een matrixbord met daarop een getuigenoproep.

Een 53-jarige man kwam door de explosie om het leven. Een 51-jarige vrouw raakte zwaar gewond.

"Alle informatie is welkom", aldus een politiewoordvoerster. Een uitzending van het regionale opsporingsprogramma Bureau NH heeft tot dusver vier tips opgeleverd. Het programma wordt de komende dagen herhaald.

Op de boot was maandag een tweede explosief gevonden, dat elders tot ontploffing was gebracht.

EU: lidstaten moeten meer doen voor migranten

Lidstaten van de Europese Unie moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij het opvangen van de duizenden migranten die de Middellandse Zee proberen over te steken. Dat heeft eurocommissaris voor migratie Dmitris Avramopoulos gezegd tijdens een bijeenkomst in Marokko.

De EU ontwikkelt het beleid, de lidstaten moeten het uitvoeren, aldus Avramopoulos. Hij verwees daarmee naar nieuw EU-beleid dat in mei wordt gepresenteerd.

De lidstaten moeten zich volgens de eurocommissaris solidair tonen met de landen die de meeste migranten opvangen. Afgelopen week waagden weer duizenden migranten de oversteek. Gevreesd wordt dat de gevaarlijke reis honderden van hen noodlottig is geworden.

Ecclestone wil terugkeer V8 en 1000 pk

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt gaat de huidige 1,6 liter V6-turbomotor zo snel mogelijk de prullenbak in. De 84-jarige Brit wil om de sport te redden een terugkeer naar de atmosferische V8-motor die 1000 pk zou moeten leveren.

Het is niet de eerste keer dat Ecclestone een dergelijke oproep doet. Het uit de kast trekken van de V8 is namelijk de snelste oplossing voor onder meer de dalende toeschouwersaantallen. "We moeten terug naar de motoren waarvoor de kosten veel lager liggen en we moeten zo snel mogelijk ingrijpen."

De Brit weet dat bij een aantal teams het water tot aan de lippen staat. Het zou bovendien de toetreding van nieuwe renstallen vergemakkelijken, zo laat hij aan La Gazetta dello Sport weten. "We moeten gewoon de oude V8'en pakken en modificeren zodat we rond de 1000 pk uit gaan komen. Mensen keren dan terug, de show keert terug en de sponsoren keren terug."

Ecclestone denkt dat de keuze voor hybridemotoren bijgedragen heeft aan de verminderde populariteit. "Formule 1 is niet alleen technologie, maar ook vermaak. We moeten denken aan hen die een kaartje kopen, op de tribunes plaatsnemen en een spektakel willen zien. Het geld wordt rondgepompt: het publiek betaalt voor de kaartjes, de organisatoren ontvangen geld en sluizen dit door naar de teams, die ook gelden uit de tv-rechten ontvangen. Als er minder mensen kijken of op de races af komen, dan wordt het een probleem."

Organisatie Pukkelpop niet vervolgd

De organisatie van het Belgische popfestival Pukkelpop wordt niet vervolgd voor de gevolgen van een dodelijke storm in 2011. Dat heeft een Belgische rechter bepaald.

In 2011 trok op de openingsdag van het festival een noodweer over het terrein waardoor bomen omknakten en op festivaltenten vielen. Vijf personen kwamen om het leven, tientallen festivalgangers raakten gewond en het festival werd stopgezet.

Direct na de dramatische gebeurtenis dienden vier partijen een klacht in bij het parket. Er kwam onderzoek naar de organisatie, de gemeente en de tentenverhuurder wegens mogelijke nalatigheid. Vorig jaar al stelde het Openbaar Ministerie dat daarvan geen sprake was. Maar na een nieuwe klacht van de familie van een overleden jongeman moest er opnieuw onderzoek worden gedaan.

Tegen het vonnis van vrijdag kan nog in beroep worden gegaan. Dit jaar vindt het festival, dat ook veel Nederlanders trekt, plaats op 20, 21 en 22 augustus.

Politie tast in duister na diefstal kunstmest

De politie in Zeeland is naarstig op zoek naar een man die vorige maand onder een valse naam 750 kilo kunstmest kocht bij de agrarische coöperatie CZAV in het Zeeuwse Wemeldinge. Een opsporingsbericht in de lokale huis-aan-huisbladen van deze week heeft nog geen enkele tip opgeleverd, aldus een woordvoerder vrijdag.

Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) gaat het om kalkammonsalpeter, een stikstofhoudende kunstmest die na bewerking kan worden gebruikt om explosieven te maken.

De man had de naam opgegeven van een vaste klant. De zaak kwam aan het rollen toen de nota bij de vaste klant op de mat viel. De CZAV heeft aangifte gedaan van diefstal.

In het verleden zijn in het buitenland meermalen aanslagen gepleegd met explosieven met kunstmest. Zo gebruikte de Noor Anders Breivik onder meer kunstmest bij zijn aanslag in Oslo in 2011.

Espressomachine afgeleverd bij ISS

Een bevoorradingsschip van SpaceX is bij het internationale ruimtestation ISS gearriveerd, met onder andere de eerste espressomachine voor in de ruimte aan boord.

Met behulp van een grote robotarm meerde de Dragon-capsule vrijdag aan bij het ISS, drie dagen na de lancering in Florida. De Dragon had 1800 kilo voorraden bij zich, variërend van mondvoorraad tot experimenten en materieel.

Italië stuurde een speciaal voor astronauten ontworpen espressomachine mee voor de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti. Zij moest het sinds haar aankomst in november doen met oploskoffie.

Miley Cyrus masturbeert op foto

Miley Cyrus blijft maar shockeren. Dit keer heeft ze een foto op Instagram gezet waarop het lijkt alsof ze met zichzelf speelt.

Het gevallen Disney-sletje blijft ons maar bestoken met foto's van haar ruige feestje deze week. Stond ze gisteren nog met haar tieten bloot op Instagram, ditmaal heeft ze slechts een string en een doorkijkbroek aan.

Op het kiekje heeft ze haar hand tussen de benen. Tot grote consternatie van haar trouwe volgers, die reageren dat ze moet ophouden zichzelf als een slet te gedragen. Ook laten fans weten diep teleurgesteld te zijn in mevrouw Cyrus.

 

About last night 📷 @buuski

Een foto die is geplaatst door Miley Cyrus (@mileycyrus) op16 Apr 2015 om 12:57 PDT

Weduwe arts Tuitjenhorn boos op minister

De weduwe van huisarts Nico Tromp haalt in een open brief hard uit naar minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Volgens haar is haar man ten onder gegaan aan 'het geweld van onder uw verantwoordelijkheid werkende instanties'. Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn pleegde in 2013 zelfmoord. Hij was kort daarvoor door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief gezet omdat hij een ernstig zieke, terminale patiënt veel meer morfine had toegediend dan was toegestaan. De patiënt overleed heel kort daarna.

"U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet", schrijft Anneke Tromp. NRC Handelsblad publiceert zaterdag de volledige brief, maar vrijdag zijn er al delen van te lezen.

VVD en PvdA praten weer over opvang illegalen

De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA zit sinds 12.15 uur weer bijeen voor overleg over de vraag of Nederland illegalen basisopvang moet bieden of niet. De twee regeringspartijen praten al sinds dinsdagavond over de kwestie.

Aanleiding was een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. Die uitspraak wordt zeer verschillend geïnterpreteerd. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD is daar op tegen, de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

Aan tafel in het Torentje van premier Mark Rutte zitten behalve de premier zelf ook PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Premier Mark Rutte had vrijdag de ministerraad laten schieten voor nader intern overleg.

Verscheidene PvdA-ministers en ook VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken toonden zich optimistisch over het overleg. Kamp, die bij afwezigheid van Rutte en Asscher de ministerraad voorzat, wees erop dat de coalitie er de afgelopen jaren al vaker in slaagde complexe problemen op te lossen.

"Er wordt hard aan gewerkt en ik ga er altijd vanuit dat ze er in slagen eruit te komen", zei Kamp. Hij zei ook dat VVD en PvdA het in het dossier wel eens zijn over een ding: dat "een menswaardige behandeling voor iedereen belangrijk is" en dat het verdrag van de Raad van Europa moet worden nagekomen.

Kamp zei dat de coalitie het 'serieuze probleem' zo snel mogelijk wil oplossen, maar hij liet wel open dat er mogelijk volgende week nog verder wordt gepraat. Volgens Kamp heerst er in het overleg een goede sfeer. Hij benadrukte dat het 'opblazen van het kabinet' niet aan de orde is en dat partijen zoeken naar een oplossing. "We zijn hier aan begonnen om dit te doen tot 15 maart 2017, dat is onze ambitie."

Ook bronnen rond de coalitie toonden zich vrijdag redelijk optimistisch over de afloop. Het overleg zal - als het vrijdag aan het einde van de middag nog gaande is - waarschijnlijk worden afgebroken voor het afscheidsdiner van de vorige maand afgetreden oud-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Cybertop in Den Haag afgesloten

De top over internet in Den Haag is voorbij. De deelnemende landen, bedrijven en organisaties hebben twee dagen gesproken over manieren om het internet veiliger te maken en privacy te beschermen. "Ik ben nog steeds verward, maar nu wel op een hoger niveau", zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken in zijn slotrede.

Enige concrete uitkomst van de Global Conference on CyberSpace is de oprichting van een bureau voor cyberveiligheid, dat in Den Haag wordt gevestigd. Er komen voorlopig drie mensen te werken. Het bureau moet helpen bij problemen, door landen en bedrijven die hulp nodig hebben in contact te brengen met mensen en organisaties die kunnen helpen.

Tijdens de cybertop werden de deelnemers er meerdere keren aan herinnerd dat Nederland volgend jaar kandidaat is voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad.

De Takkie beste schoolkrant

Schoolkrant De Takkie van Het Arentheem College Thomas a Kempis in Arnhem is verkozen tot beste schoolkrant van dit jaar. De vakjury is bijzonder te spreken over de 'interessante artikelen, boeiende interviews en originele rubrieken gemaakt door een redactie die net een stapje extra durft te zetten'.

De School Media Awards worden georganiseerd door Apprentice Uitgevers. Het is de vierde keer dat de prijzen worden uitgereikt, in vijf categorieën. De redactie van het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend krijgt voor hun website de award voor Beste Online Uiting.

Dalton Den Haag wint in de categorie Beste Vormgeving en het Montessori College Nijmegen valt in de prijzen met de Beste Column. Het Amsterdamse Ignatius Gymnasium ontvangt de Award voor Beste Interview.

VVD oneens met VVD over bed, bad, brood

Niet alleen VVD-burgemeester Jozias van Aartsen (Den Haag) is voor het handhaven van de bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers, ook veel andere lokale VVD-bestuurders vinden dat de opvang moet blijven. Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van NRC Handelsblad langs de twintig grootste gemeenten.

De meeste ondervraagde VVD-burgemeesters en -wethouders vinden dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op een dak boven hun hoofd, ook als ze niet terug kunnen of willen naar hun land van herkomst.

"Als ze in Den Haag zeggen dat we geen hulp meer moeten bieden, is het probleem van die mensen niet opgelost", zegt de Enschedese interim-burgemeester Fred de Graaf (VVD) tegen de krant. "Natuurlijk moeten we vasthouden aan de regel dat uitgeprocedeerde asielzoekers terug moeten, maar we zien dat dat soms niet lukt. Dan kun je niet zeggen: je redt je maar."

Marc-Marie Huijbregts woedend over boete

Marc-Marie Huijbregts heeft zich vrijdag op Twitter kwaad gemaakt over de gemeente Amsterdam. De auto van de cabaretier was weggesleept. Onterecht, vindt hij.

Marc-Marie parkeerde zijn auto op een plek waar een bord stond dat waarschuwde dat er op bepaalde tijden niet geparkeerd mag worden, vertelt hij op Twitter. "Kwam uit Dordrecht zette mijn auto hier neer, zag dit bord en vanochtend mijn auto weggesleept!", schrijft hij. "Ik mag daar niet staan tussen 14 en 15.30 uur. Maar vanochtend wel. Gewoon weggesleept. #onbetrouwbaregemeenteAmsterdam."

Het heeft Marc-Marie '373 onterechte euro's' gekost om zijn auto terug te krijgen, laat hij verontwaardigd weten. "Plus taxi en heel veel gedoe." De aardige reacties van zijn volgers op Twitter verzachten de pijn enigszins: "Dank voor alle sympathie. Het helpt een beetje."

2366 hardrijders betrapt tijdens politieactie

Tijdens een grootscheepse snelheidscontrole zijn donderdag en vrijdag op Nederlandse wegen 2366 hardrijders betrapt. Negen van hen moesten meteen hun rijbewijs inleveren. In totaal werden 80.171 voertuigen gecontroleerd in het hele land.

Dat heeft de politie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die de internationale flitsactie in 22 Europese landen coördineert, vrijdag laten weten. De cijfers uit de trajectcontrole zijn nog niet verwerkt.

2366 hardrijders betrapt (Foto: Novum)
2366 hardrijders betrapt (Foto: Novum)

Kingsland Festival in Amsterdam uitverkocht

Het dancefestival Kingsland, op Koningsdag in de Amsterdamse RAI, is uitverkocht. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

Er worden 35.000 bezoekers verwacht in de RAI, waar dj's als Hardwell, Martin Garrix, Fedde Le Grand en Oliver Heldens optreden. Het feest duurt van 12.00 tot 20.00 uur.

Het festival is dit jaar ook te beleven in Den Bosch, waar onder meer Armin van Buuren en Laidback Luke optreden. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar.

Enise B. in hoger beroep tegen vonnis

Enise B. gaat definitief in hoger beroep tegen het vonnis dat de rechtbank in Assen haar heeft opgelegd. Dat bevestigt haar advocaat Peter Plasman vrijdag.

B. (20) werd begin april na een rechtszaak van vier dagen veroordeeld tot twaalf jaar cel, haar vriend Antonio van der P. tot zestien jaar. De twee trokken vorig jaar februari een spoor van geweld door het land en hielden Nederland twee weken in hun ban. Ze werden uiteindelijk aangehouden in een hotel in het Duitse Schwerte.

Plasman vindt de straf voor Enise B. te hoog en stelt dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat zij nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is zij in tegenstelling tot Van der P. 'op enkele cruciale' punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd.

Haarhuis houdt vast aan Bertens en Rus voor Fed Cup

Paul Haarhuis heeft Kiki Bertens en Aranxta Rus opgesteld voor het enkelspelen in het Fed Cup-duel met Australië in Den Bosch. De captain houdt daarmee vast aan het duo dat de afgelopen wedstrijden belangrijk was voor Nederland.

Bertens, de nummer 86 van de wereld zal zaterdag als eerste aantreden tegen tegen Jarmila Gajdosova (WTA-48)). Daarna speelt Rus, afgezakt naar plek 217 op de ranking, tegen de Australische kopvrouw Sam Stosur (WTA-25). De speelsters wisselen zondag van tegenstander. Michaëlla Krajicek en Richèl Hogenkamp staan tot slot opgesteld voor het dubbelspel tegen Gajdosova en Casey Dellacqua.

Nederland en Australië strijden dit weekend om promotie naar Wereldgroep I in 2016, waarin de beste acht landen uitkomen. "Wij hebben helemaal niets te verliezen", aldus Haarhuis. "Op basis van de ranking is er een kwaliteitsverschil, dus je moet hopen dat Stosur niet haar beste dag heeft. De tegenstander moet ons dus een beetje helpen", aldus de captain. "Wij moeten zorgen dat we zelf een hele goede dag hebben, dan maak je een kans."

Trailer Homeworld Remastered Collection

De opgepoetste versie van de collectie Homeworld-ruimtestrategie games is bijna verkrijgbaar.  In de Homeworld Remastered Collection zitten Homeworld Remastered Edition en Homeworld 2 Remastered Edition. Nee, Homeworld Catalysm zit hier niet bij.

Er is wel een verschil tussen de winkel-uitgave en de Steam-uitgave. De Steam-versie geeft alleen je toegang tot de originele versies van Homeworld 1 en 2 en ook de Homeworld Remastered Steam Multiplayer Beta. De soundtracks kun je vervolgens downloaden voor €7,99 per stuk.
Bij de winkelvariant krijg je ook nog een digitaal ‘art book’ van 100 pagina’s en de soundtracks van Homeworld 1 en 2. Kies verstandig.

Homeworld Logo

Paus overweegt bezoek aan Cuba

Paus Franciscus overweegt een tussenstop in Cuba te maken tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten in september. Een definitieve beslissing is nog niet genomen, liet het Vaticaan vrijdag weten.

Franciscus wordt geprezen om zijn bemiddeling in de recente toenadering tussen de VS en Cuba. Hij benaderde de leiders van beide landen en nodigde hun afgevaardigden uit in het Vaticaan voor onderhandelingen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde als eerste dat Franciscus een bezoek aan Cuba overweegt. Volgens Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi wordt daar momenteel met Cuba over gesproken, maar bevindt het overleg zich nog in een vroeg stadium.

Eind september bezoekt de kerkvorst Washington, New York en Philadelphia. In Washington spreekt hij onder anderen met president Barack Obama, in New York bezoekt hij de Verenigde Naties.

Als de tussenstop in Cuba doorgaat, is Franciscus de derde paus die het eiland bezoekt. Paus Johannes Paulus II zei in 1998 in Cuba dat het land zich 'moet openstellen naar de wereld'. Paus Benedictus XVI volgde in 2012 en noemde destijds het Amerikaanse embargo tegen Cuba onrechtvaardig.

Ayaan Hirsi Ali vrijdag te gast bij Pauw

Ayaan Hirsi Ali is vrijdagavond te gast in Pauw voor een exclusief live tv-interview. Dit maakte Jeroen Pauw donderdagavond aan het slot van zijn talkshow bekend.

Het is het voor het eerst sinds ze is vertrokken naar de Verenigde Staten dat ze weer voet op Nederlandse bodem zet. Ze komt praten over haar nieuwe boek Ketters, waarin ze pleit voor een hervorming van de islam. Dit boek verscheen eind maart bij Uitgeverij Atlas.

Ayaan Hirsi Ali (1969) werd geboren in Somalië en belandde via Saudie-Arabië, Ethiopië, Kenia en Duitsland in Nederland. Na een carrière in de Nederlandse politiek vertrok zij naar de Verenigde Staten. Haar autobiografie Mijn vrijheid werd wereldwijd een bestseller.

Dode schietpartij Ridderkerk was Albanees

De identiteit van de man die op 6 april op het Seringenplantsoen in Ridderkerk werd doodgeschoten, is eindelijk achterhaald. Het gaat om de 33-jarige Albanees Ilirjan Sula. Dit heeft de politie in Rotterdam vrijdag laten weten.

Het slachtoffer maakte ook gebruik van de namen Durim Sula, Durim Sulku en Besnik Sulku. Hij verbleef vermoedelijk al langere tijd in Nederland en mogelijk op meerdere locaties, maar het is vooralsnog onbekend waar. Het onderzoeksteam wil graag weten wie Ilirjan Sula, al dan niet onder een van de andere namen, kende. Wie weet waar hij woonde of verbleef? Waar hield hij zich mee bezig, wat voor leven leidde hij? Wie had hij als vrienden en kennissen en wie heeft hem recentelijk nog gezien of gesproken?

Na de schietpartij op Tweede Paasdag zong al snel de verdenking rond van een liquidatie.

Amazon opent kantoor in Den Haag

Het Amerikaanse technologiebedrijf Amazon heeft een kantoor in Den Haag geopend. Met de vestiging wil het bedrijf de groei van clouddiensten en de snelle toename van het klantenbestand in ons land ondersteunen. Dit maakte Amazon vrijdag bekend.

Amazon rekent al meerdere snel groeiende Nederlandse bedrijven tot zijn klant, zoals WeTransfer, Human.co en Wakoopa, maar ook grote ondernemingen zoals Shell, Unilever, PostNL en Philips. Nederlandse bedrijven behoorden tot de pioniers wat betreft het gebruik van clouddiensten binnen Europa, zegt Amazon.

Behalve het snel groeiende klantenbestand is ook het ruimschoots aanwezige lokale talent reden voor Amazon voor vestiging in ons land, aldus vice-president Werner Vogels van Amazon.com. Hoeveel mensen in het kantoor komen te werken, is nog niet bekend.

Sacha Baron Cohen vader van zoon

Het derde kindje van Sacha Baron Cohen en Isla Fisher is een jongetje. Het zoontje van het stel heet Montgomery Moses Brian Baron Cohen. Dat blijkt uit de geboorteakte, die in handen is van TMZ.

Vorige week werd bekend dat Sacha (43) en Isla (39) hun nieuwste gezinslid verwelkomd hadden. Nu blijkt dat de kleine al op 17 maart geboren is.

De acteur, die vooral bekend is van zijn typetje Borat, en de actrice hadden al twee dochters, Olive van zeven en Elula van vier. Het stel trouwde in 2010.

Sacha Baron Cohen (Foto: Novum)
Sacha Baron Cohen (Foto: Novum)

Winterkorn blijft aan als topman Volkswagen

Martin Winterkorn blijft aan als topman van Volkswagen. Dat meldde de Duitse automaker vrijdag, waarmee het de speculaties over een vertrek van de bestuursvoorzitter naar het rijk der fabelen verwees. Sterker, de automaker heeft voorgesteld het contract van Winterkorn te verlengen. Zijn huidige contract loopt eind volgend jaar af.

Onlangs ontstond er een stevige crisis in de top van het autoconcern. President-commissaris Ferdinand Piëch nam in een interview afstand van Winterkorn, die als de gedoodverfde opvolger van Piëch werd gezien als diens termijn er in 2017 opzit.

Het presidium van de raad van commissarissen van Volkswagen heeft nu zijn steun uitgesproken aan Winterkorn om topman te blijven.

Winterkorn blijft aan als topman Volkswagen (Foto: Novum)
Winterkorn blijft aan als topman Volkswagen (Foto: Novum)

Megaopdracht vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce

De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft een opdracht van 9,2 miljard dollar (8,5 miljard euro) ontvangen van luchtvaartmaatschappij Emirates om motoren te leveren voor de volgende bestelling van vijftig Airbus A380's. Dat maakte Rolls-Royce vrijdag bekend.

Volgens het bedrijf is het de grootste order ooit voor de onderneming. Rolls-Royce levert tweehonderd Trent 900-motoren plus reserve-onderdelen voor de viermotorige superjumbo's.

Emirates had eerder al negentig A380's besteld bij vliegtuigfabrikant Airbus. Deze toestellen worden uitgerust met motoren van Engine Alliance, een samenwerkingsverband van de Amerikaanse bedrijven General Electric en Pratt & Whitney.

Rechter legt UberPOP-chauffeurs boetes op

Drie chauffeurs van de verboden snordersdienst UberPOP moeten een boete betalen van 1500 euro. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag beslist, meldde het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De chauffeurs mogen geen personen vervoeren zonder vergunning.

Het was de eerste keer dat snorders van UberPOP zich voor de rechtbank moesten verantwoorden voor het aanbieden van illegale taxiritten. Ze kregen van het OM eerder al een boete opgelegd van 1500 euro, maar die weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht, die de chauffeurs een even hoge boete oplegde.

In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor UberPOP. Via deze app bieden ze taxiritten aan in hun eigen auto. Dit leidt tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs die aan allerlei eisen moeten voldoen.

Rijbewijsloze Deen rijdt 213 met aanhanger

Een Deense man wilde vrijdagochtend een veerboot halen en lapte daarbij alle regels aan zijn laars. Op een weg nabij het Deense Haslev, waar je maximaal 80 kilometer per uur mag, klokte hij 213 kilometer per uur in zijn auto met een aanhanger van 2500 kilo erachter. De politie wilde volgens de Deense zender TV2 dan ook zijn rijbewijs innemen, maar dat had hij niet. Dat was namelijk al eerder ingenomen.

De politie verklaarde achteraf dat zij nog nooit zoiets gezien hadden. De BMW waarin de Deen met een passagier reed, speerde langs een patrouillewagen. Bij de aanhouding van het duo reageerden ze nogal onverschillig, al zal de boete niet mals zijn. Die ligt volgens de politie 'compleet buiten onze catalogus', maar zal rond de 10.000 euro uitvallen.

Asscher: overleg rond middaguur verder

De top van de VVD en PvdA gaan naar verwachting rond 12.00 uur weer om tafel zitten om te praten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher toen hij vrijdag bij het ministerie van Algemene Zaken aankwam.

Asscher schuift eerst nog even kort aan bij de ministerraad. Hij zei dat zijn partij deze ochtend geen vooroverleg meer nodig had. Tijdens het overleg tussen de partijtop en de PvdA-ministers was de zaak donderdagavond afdoende besproken.

De VVD-top overlegt vrijdagochtend wel over de kwestie van 'Bed, bad en brood'. Daarbij is ook premier Mark Rutte aangeschoven. Het is zeer uitzonderlijk dat hij de ministerraad laat schieten voor intern partijoverleg.

Lodewijk Asscher (Foto: Novum)
Lodewijk Asscher (Foto: Novum)

Daimler bouwt dealernetwerk in China uit

Het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, gaat zijn dealernetwerk in China uitbouwen om zo te kunnen profiteren van de groei van de grootste automarkt ter wereld. Dat liet het bedrijf weten voorafgaand aan de autoshow van Shanghai.

Daimler wil tot het einde van het jaar elke week een nieuwe dealer openen in China. Aan het einde van het jaar moet het bedrijf dan vijfhonderd dealers in het land hebben om zo beter de concurrentie in China aan te kunnen gaan met zijn aartsrivalen BMW en Audi. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de Chinese verkoop van Mercedes met 18 procent omhoog.

Mercedes bouwt sinds deze maand de GLA bij zijn fabriek in Peking, naast de E- en C-klasse en de GLK.

Witcher 3 kleiner dan verwacht

Er werd gedacht dat The Witcher 3: Wild Hunt 50GB groot zou zijn. In de Amerikaanse PlayStation Store wordt aangegeven dat The Witcher 3: Wild Hunt 35GB is, maar de Europese geeft nog steeds 50GB aan. De pre-load voor Xbox One-gamers is net iets meer dan 25GB.

Xbox Live Gold-leden krijgen een korting van 10%, maar overal op internet zijn aanbiedingen te vinden voor The Witcher 3. Dit varieert van videokaarten tot complete Xbox One-systemen.

Witcher 3 art

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 22 mei uit voor PS4, Xbox One en pc.

Tweede ronde cao-overleg rijksambtenaren

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren worden vrijdag voortgezet. Partijen zaten woensdag voor een eerste ronde voor het eerst sinds lange tijd weer aan de onderhandelingstafel.

Een geschil over uitbetaling van een vrijkomend bedrag door versobering van de pensioenregeling tussen minister Stef Blok (Rijksdienst) en de vakbonden, zat het cao-overleg lang in de weg. Maar vorige week bepaalde de kortgedingrechter dat partijen deze kwestie aan de onderhandelingtafel moesten oplossen.

De bonden zetten bij de salarisonderhandelingen in op drie punten: een compensatie voor vier jaar nullijn, loonsverhoging van 3 procent over 2015 en afspraken over werkzekerheid. De 120.000 rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder cao.

Tuinen van het Rijksmuseum zijn nu ook af

Na de renovatie van het hoofdgebouw en de vernieuwing van de Philipsvleugel zijn nu ook de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam af. Het terras rondom de tentoonstellingsvleugel is voltooid, waardoor bezoekers voortaan rond het hele museum kunnen wandelen.

In de Rijksmuseumtuinen staan 7000 planten, 16.000 bloembollen, standbeelden, tuinvazen en delen en ornamenten van gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst. Nieuw in de buitencollectie is een telefooncel uit 1933 en een groot buitenschaakbord waarop iedereen kan spelen.

De Herepoort uit 1621, ooit een stadspoort van Groningen, is gerestaureerd en schoongemaakt. Een achttiende-eeuwse tuinkoepel uit Haarlem opent binnenkort als kiosk en espressobar. Op 19 juni opent in de tuinen een tentoonstelling van twintig beelden van de Spaanse kunstenaar Joan Miró.

De huidige tuinen zijn ontworpen door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten. Ze hebben het originele ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1901 in een nieuw jasje gestoken.

Rijksmuseum (Foto: Novum)
Rijksmuseum (Foto: Novum)

Ziekenhuizen vergelijken kankerbehandelingen

Zes topziekenhuizen die samen zo'n 10 procent van de kankerbehandelingen voor hun rekening nemen, hebben hun aanpak vergeleken. Zo hopen de Santeon-ziekenhuizen de zorg voor de patiënt de verbeteren.

Zo blijkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Als mogelijke oorzaak is aangewezen dat patiënten in de laatste levensfase in Eindhoven vaker chemotherapie krijgen dan in Utrecht. In een volgende stap wordt onderzocht of het langere leven ook meer kwaliteit van leven met zich meebrengt, aldus Santeon vrijdag.

Ook voor de behandeling van prostaatkanker is een methodiek ontwikkeld om tot een betere therapiekeuze te komen. Behandeling die naar verwachting niet bijdraagt aan verlenging van de levensduur, kan vaak beter achterwege worden gelaten om onnodige bijwerkingen of complicaties te voorkomen.

Dierentuin België doodt 'overschotdieren'

Dierenpark Planckendael in het Belgische Mechelen heeft onlangs een zeldzame algazel en twee bizons gedood en gevoerd aan de roofdieren in het park. Het dierenpark geeft vrijdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws toe gezonde dieren te 'euthanaseren'' als er te veel dieren zijn, die bovendien nergens anders terechtkunnen.

"Wij proberen zo weinig mogelijk surplusdieren te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", aldus een woordvoerster van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort. Dat betekent dat sommige dieren gecastreerd worden. "Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen, maar soms gaat het niet anders."

Begin 2014 was er wereldwijd grote ophef toen de dierentuin in Kopenhagen een gezonde giraffe doodde en aan de leeuwen voerde. Giraffe Marius moest dood om inteelt te voorkomen.

'Balkan bereidt zich voor op Grieks failliet'

De landen in het zuidoosten van Europa bereiden zich voor op een mogelijk faillissement van Griekenland. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini vrijdag.

Volgens de krant hebben de centrale banken van Bulgarije, Albanië, Roemenië, Servië, Cyprus, Macedonië en Turkije de lokale dochterbedrijven van de Griekse banken opgedragen de portefeuilles met Griekse staatsobligaties en kredieten af te stoten. Daarmee worden de Griekse banken praktisch onder quarantaine geplaatst, aldus de krant.

De vier grootste Griekse banken National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus en Eurobank hebben een sterke aanwezigheid in die landen met 2500 filialen en circa 40.000 werknemers.

Wielrenners Terpstra en Vos naar Europese Spelen

Bondscoach Johan Lammerts heeft Niki Terpstra en Marianne Vos geselecteerd voor de wegwedstrijd van de Europese Spelen, die van 12 tot en met 28 juni in Baku worden gehouden.

Ook Mathieu van der Poel en Stef Clement gaan mee naar Azerbeidzjan. "De Europese Spelen zijn een mooi initiatief en een goede voorbereiding op de Olympische Spelen", aldus Lammerts. "We rijden in Baku met een topteam, bij zowel de vrouwen als de mannen. Ik ben benieuwd naar de resultaten".

Wegwedstrijd mannen: Niki Terpstra, Nick van der Lijke, Mathieu van der Poel, Pim Ligthart, Wouter Wippert en Stef Clement

Tijdrit mannen: Stef Clement

Wegwedstrijd vrouwen: Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Lucinda Brand

Tijdrit vrouwen: Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten.

Speelkast waarschuwt voor high autorijden

In Colorado is het roken van wiet tegenwoordig legaal. Het is daarentegen niet toegestaan om high (of stoned) auto te rijden. Veel mensen weten dit niet, daarom is het verkeersbureau van Colorado een actie begonnen.

Speelkast

20 april is een onofficiële cannabis feestdag in de verenigde Staten. Na een enquête bleek 50% van de ondervraagden weleens stoned auto te rijden. Het is niet toevallig dat de actie nu van start gaat. Bij de wiet-verkooppunten staan speelkasten die een waarschuwing weergeven om niet onder invloed te gaan rijden. Ook krijgen klanten een waarschuwing bij het kopen van wiet en het nemen van een taxi.
De speelautomaat biedt de games  Donkey Kong, Frogger en Galaxian gratis aan.

Räikkönen roemt samenwerking met Vettel

Autocoureur Kimi Räikkönen is zeer te spreken over de samenwerking met zijn nieuwe ploegmaat Sebastian Vettel bij Ferrari. Dat zei de Fin in een interview op de website van de Formule 1. "We vormen een goed stel. Als er iets is, dan spreken we daar in alle openheid over. Daar komt geen bemiddelaar tussen", aldus Räikkönen, in 2007 de laatste wereldkampioen voor Ferrari in de Formule 1.

Vettel is dit jaar nieuw bij de beroemde Italiaanse renstal. De viervoudig wereldkampioen won al de tweede race van dit seizoen in Maleisië. Räikkönen, zelf twee keer vierde dit seizoen, is nog niet tevreden: "In vergelijking met vorig jaar zijn de resultaten veel beter, maar we doen het niet voor de derde en vierde plaats. We willen winnen en ik verwacht ook dat we in de loop van het seizoen nog sterker worden."

VN-chef wil onmiddellijk bestand in Jemen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Jemen. Een bestand moet vredesgesprekken en de levering van broodnodige hulp mogelijk maken.

Jemen 'brandt', aldus Ban in een toespraak tot de National Press Club in Washington. Bemiddeling van de VN om vredesgesprekken op gang te brengen boden de 'beste uitweg uit een oorlog met vreselijke gevolgen voor de regionale stabiliteit'. Ban maakte geen gewag van het opstappen woensdag van Jamal Benomar, de hoogste VN-gezant in Jemen.

Ban kondigde verder een plan aan om extremistische bewegingen als Islamitische Staat, Boko Haram en AL-Shabab te bestrijden. Hij sprak de hoop uit dat de rust weerkeert in Nigeria, nu de presidentsverkiezingen achter de rug zijn en Muhammadu Buhari zich kan opmaken voor zijn presidentschap.

Door het grote aantal crises in de wereld is de vraag naar hulp sterk gestegen, zei Ban. "De Verenigde Naties hebben om zestien miljard dollar gevraagd om hun humanitaire taken voor dit jaar te kunnen uitvoeren - bijna vijfmaal meer dan een decennium geleden."

Later deze maand brengt Ban een bezoek aan het Vaticaan, voor overleg met paus Franciscus. Daarbij wordt onder meer gesproken over het thema milieu, waarover de paus binnenkort een encycliek wil laten verschijnen.

Geweld Zuid-Afrika houdt aan

Boze menigten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw huisgehouden in Zuid-Afrika. In Johannesburg moesten winkels van buitenlandse eigenaren het opnieuw ontgelden. De politie gebruikte traangas, rubberen kogels en uiteindelijk zelfs echte munitie om de relschoppers het hoofd te bieden, meldden Zuid-Afrikaanse media.

Sinds begin dit jaar gebruiken groepen relschoppers geweld tegen buitenlandse winkeluitbaters. In januari schoot een Somalische winkelier een veertienjarige jongen dood tijdens een vermeende beroving. Sindsdien worden de winkels van immigranten aangevallen en geplunderd in verschillende steden in Zuid-Afrika, met gewonden en doden tot gevolg.

Dat begon in Soweto, een deel van Johannesburg. Maar de afgelopen weken sloeg het geweld over naar andere steden, zoals Durban.

Geweld Zuid-Afrika houdt aan
Geweld Zuid-Afrika houdt aan (Foto: ANP)

AEX opent in de min

De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag in de min geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met kleine verliezen in navolging van de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. Beleggers wachten nog op de inflatiecijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde na een paar minuten handelen 0,2 procent lager op 503,25 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 779,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Grootste dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en telecombedrijf KPN met verliezen van meer dan 1 procent. Het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto was de sterkste stijger met een plus van 0,8 procent.

Een op de tien kiest voor hoger eigen risico

Ruim een op de tien verzekerden heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico, 69 procent van hen kiest voor het maximale eigen risico. Dat aantal neemt al jaren toe en gaat gelijk op met de verhoging van het verplichte eigen risico. Dat staat in de vrijdag gepubliceerde Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2015 van zorginformatiecentrum Vektis.

Iedere verzekerde heeft dit jaar een verplicht eigen risico van 375 euro. Maar het is ook mogelijk om dat bedrag te verhogen, de maandelijkse premie van de zorgverzekering wordt dan lager. Van alle mensen die niet voor een verhoging kiezen, maakt iets meer dan de helft het eigen risico vol.

Begin dit jaar werd al bekend dat ruim 1,1 miljoen verzekerden dit jaar zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, dat zijn er meer dan vorig jaar. Het gaat om 6,8 procent van de verzekerden.

Voortman en Van Miltenburg in gesprek

Tweede Kamerlid Linda Voortman is vrijdagochtend opnieuw in gesprek gegaan met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Voortman (GroenLinks) gaf voor aanvang van het onderhoud aan dat zij echt wil proberen antwoord te krijgen op vragen die ze nog heeft.

Voortman arriveerde in gezelschap van Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, bij de kamer van Van Miltenburg. GroenLinks wil opheldering over de affaire rond de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Voortman werd er toen ten onrechte van verdacht dat zij namen van kandidaten had gelekt naar de media. Het Kamerlid heeft nog steeds vragen over wat toen is gebeurd, onder meer hoe haar naam bij De Telegraaf is beland.

Voortman en Van Miltenburg in gesprek
Voortman en Van Miltenburg in gesprek (Foto: ANP)

Flink meer woningen verkocht in maart

In maart zijn er flink meer woningen overgegaan naar een nieuwe eigenaar. Het Kadaster registreerde in totaal 13.393 verkochte woningen. Ten opzichte van maart vorig jaar is dat een stijging van 33,6 procent. In vergelijking met de voorgaande maand februari komt er een plus van 14,5 procent uit de bus. Dat maakte het Kadaster vrijdag bekend.

Van alle woningtypen werden er meer verkocht dan een jaar geleden. Bij vrijstaande woningen is de stijging met ruim 37 procent het grootst. De kleinste stijging betreft de twee-onder-een-kap woningen met 13,2 procent. Ook ten opzichte van de vorige maand lieten alle woningtypen een stijging zien.

Knappe zege ijshockeyers op Kroatië op WK

De Nederlandse ijshockeyers hebben zich donderdagavond in Eindhoven gerevancheerd voor de teleurstellende start in het WK voor landen in divisie 1B. Na de nederlagen tegen Litouwen en Zuid-Korea boekte Oranje ten koste van Kroatië de eerste overwinning. Het team van parttime bondscoach Chris Eimers zegevierde met 5-2 (2-2 1-0 2-0).

De Kroaten, die al na twaalf seconden succes hadden door Nathan Perkovic, hielden alleen in de eerste periode van 20 minuten zuivere speeltijd gelijke tred. Dat was mede te danken aan Andrew Murray, een Canadese huurling. De 33-jarige aanvaller, met een ruime ervaring in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL (Columbus Blue Jackets), was belangrijk en scoorde. Nederland stelde er treffers van Tony Demelinne en Kevin Bruijstens tegenover.

Ronald Wurm zette Oranje vlak voor tijd in de tweede periode opnieuw op voorsprong. Maarten Brekelmans en Diederick Hagemeijer, twee tellen voor het slotsignaal toen de Kroatische doelman van het ijs was gehaald, maakten het karwei af.

CNV start meldpunt misstanden Flexwet

Het CNV begint vrijdag een meldpunt voor werknemers die te maken krijgen met negatieve gevolgen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Aanleiding voor het meldpunt zijn misstanden bij verschillende werkgevers, waarbij flexwerkers in de aanloop naar de nieuwe ontslagregels hun werk kwijtraken, aldus de vakbond.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels, die flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid moeten bieden. "Maar in de aanloop naar 1 juli zien wij steeds vaker dat werkgevers de WWZ gebruiken om tijdelijke krachten te dumpen'', zegt Arend van Wijngaarden, bestuurslid van CNV Vakcentrale. "Wij vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de belastingdienst slechts het topje van de ijsberg zijn. Deze praktijk strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die wij hebben gemaakt in het Sociaal Akkoord.''

'Hoge prijzen door fusies ziekenhuizen'

De ziekenhuisfusies van de laatste jaren hebben tot flinke prijsstijgingen geleid in de zorg en slechtere bereikbaarheid van ziekenhuizen in de regio. Volgens de berekeningen van de NZa zijn de prijzen met meer dan 5 procent gestegen. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Tweede Kamer praat vrijdag over de zorgplannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Doordat de macht van de ziekenhuizen op de markt groter wordt, gaan ze hogere prijzen vragen aan de zorgverzekeraars. Die worden vervolgens doorberekend aan het het publiek, dat hogere premies moet betalen. De NZa vindt dat de prijsstijging niet meer mag zijn dan 5 procent. Volgens dit criterium hadden acht van de dertien ziekenhuisfusies van de laatste jaren niet goedgekeurd mogen worden.

De NZa vindt dat bij ziekenhuisfusies meer gekeken moet worden naar de belangen van het publiek, zoals bereikbaarheid.

15.000 euro boete voor dood door paaltje

De gemeente Amsterdam moet een boete van 15.000 euro betalen omdat zij aansprakelijk is voor een dodelijk ongeval, aldus het Openbaar Ministerie vrijdag.

In mei 2013 reed een snorfiets tegen een slecht zichtbaar paaltje op de niet goed verlichte Veemkade. Een vrouw van 32 die daarbij ernstig hoofdletsel opliep, overleed twee weken later in het ziekenhuis. Haar 41-jarige man raakte bij het ongeluk zwaargewond.

Buurtbewoners hadden meermalen bij de gemeente geklaagd over de gevaarlijke verkeerssituatie. De gemeente heeft de inrichting van de kade inmiddels gewijzigd om nieuwe ongevallen te voorkomen. De gemeente heeft haar aansprakelijkheid erkend. Volgens het OM is er voldoende bewijs verzameld om de gemeente te vervolgen voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Grijze walvis legt wereldreis af

Een grijze walvis heeft een record op haar naam gezet door van de Russische oostkust naar het zuidelijke puntje van Baja California in Mexico te zwemmen - en weer terug. Met 22.500 kilometer is het de langste reis die ooit van een zoogdier is gemeten.

De onderzoekers van de universiteit van Oregon en het Russische Severtsovinstituut volgden met gps-zenders zeven grijze walvissen. Drie van de dieren werden gevolgd vanaf het Russische eiland Sakhalin naar de Noord-Amerikaanse westkust. Het vrouwtje Varvara kwam helemaal tot Mexico, melden de Amerikaanse onderzoekers in een publicatie.

Varvara bezocht de drie broedplaatsen van grijze walvissen en ging daarna tot verrassing van de onderzoekers terug naar Rusland. Al met al was ze van 24 november 2011 tot en met 14 mei 2012 onderweg.

Grijze walvis legt wereldreis af
Grijze walvis legt wereldreis af (Foto: ANP)

Campagne voor helmgebruik fietsers

Ruim duizend wielrenners en mountainbikers moesten in 2013 behandeld worden voor hoofd- en hersenletsel. Daarom gaat vrijdag de campagne 'Gebruik je Kop, Helm op' van start die moet herinneren aan het belang van het gebruik van een helm op de fiets.

"Iedereen komt weleens een tak op de weg, een overstekende hond of plotseling openslaande autodeuren tegen. Redenen genoeg om de helm ook te dragen als je recreatief fietst en traint'', aldus veiligheid.nl, dat de campagne organiseert in samenwerking met onder meer de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Het dragen van een helm vermindert de kans op hoofdletsel volgens onderzoek met maar liefst 35 procent. De aftrap van de campagne is tijdens de Amstel Gold Race.

Chinese journalist krijgt zeven jaar cel

Een journalist in China heeft een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd gekregen wegens het lekken van staatsgeheimen. Hij zou een geheim document van de Communistische Partij aan een mediagroep in het buitenland hebben doorgespeeld. De journalist zelf, Gao Yu (71), ontkent de beschuldigingen.

In het document wordt door de Chinese partijleiding opgeroepen tot het beteugelen van het maatschappelijk middenveld en de persvrijheid, zei Gaos advocaat Mo Shaoping. Het document werd in 2013 gepubliceerd in een tijdschrift in Hong Kong.

Gao schreef over politiek, economie en sociale kwesties voor media in Hong Kong en elders in het buitenland. In het verleden zat hij al eens vast wegens het lekken van staatsgeheimen.

Virtual Reality voor GTA V gaat erg ver

Gisteren lieten we je zien dat je met de Oculus Rift kunt kijken in GTA V. Je loopt en schiet met een controller. Nu laten we je de Virtuix Omni zien. Hier kijk, loop, ren en schiet je in virtual reality.

Je hebt een degelijke conditie nodig om dit vol te houden en autorijden is raar met je geweer, maar wauw.. Virtuix Omni werkt ook met games als Battlefield, Skyrim, Pokémon en Call of Duty.

Virtuix Omni komt in augustus op de markt maar je kunt nu al bestellen. Deze gadget kost $699,- maar de verzendkosten liggen tussen de $100,- en $200,-.

Speel DLC van Mortal Kombat X op pc

Het is met een klein beetje moeite mogelijk om met je pc-versie van Mortal Kombat X nu al te spelen met Rain, Baraka en Sindel. Je hernoemt een aantal bestanden en spelen maar.

Maak altijd eerst een backup van je bestanden.

Youtuber en Redditer XVermillion legt het in detail uit: “Er zijn bestanden die je kunt wijzigen om bijvoorbeeld de naam van Rain onder je gezondheidsbalk te krijgen, maar de enige bestanden die ik heb gewijzigd zijn in de ‘Assets’-map geloof ik; er moeten twee bestanden zijn met Rain in de naam (Rain_A.xxx en de andere weet ik niet meer maar zoek gewoon op Rain).
In ieder geval maak een backup van de bestanden van Shinnok (het personage dat ik vervang) en hernoem Rains bestanden zodat ze overeenkomen met Shinnoks eerste kostuum (CHAR_Shinnok_A.xxx en een andere die overeenkomt met Rain) en verplaats het naar de map en overschrijf Shinnoks bestanden met deze.”

Hier zie je XVermillion vechten met Rain, Baraka en Sindel in training. Niet alle moves werken zoals vroeger, maar misschien komt dat nog of moeten er een aantal andere bestanden onder een andere kostuummap worden geplaatst.

De bedenker van Mortal Kombat, Ed Boon, heeft nog niet gereageerd op deze ontwikkeling. Hopelijk brengt NetherRealm deze DLC nu gratis uit voor iedereen, dus ook voor de console gebruikers. Het is een beetje triest om geld te vragen voor personages die al in je bestanden staan.

De wereld wantrouwt Superman in gelekte Batman v Superman-trailer

In de maandag te verschijnen eerste teaser trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice blijkt dat het niet alleen Batman versus Superman is, maar eigenlijk Wereld versus Superman. Hoe we dat weten? De trailer is natuurlijk al gelekt.

De lek is een cam-versie: gefilmd in een zaal waar de trailer werd vertoond, met een prima kwaliteit camera. De trailer is echter Portugees ondertiteld en kan natuurlijk in no-time door Warner Bros. offline worden gecommandeerd, dus wie nieuwsgierig is en een sub-optimale video wil zien moet waarschijnlijk snel zijn.

In de trailer wordt het beeld geschapen dat de coming out van Superman in Man of Steel heeft gezorgd voor een flinke dosis wantrouwen in de wereld: kunnen we iemand met zulke krachten wel vertrouwen? Het lijkt Bruce 'Batman' Wayne te zijn die het op zich neemt daar iets mee te doen. "Vertel eens: kun jij bloeden?" vraagt hij aan Kal-El. "Je zult bloeden," vult hij aan.

De trailer wordt maandag in de VS in IMAX-theaters vertoond. De verwachting is dat de video vervolgens gewoon formeel online wordt vrijgegeven. De film zelf is pas vanaf maart te zien.

'Tarieven bij zonnepanelen niet duidelijk'

Particulieren met een zonnepaneel krijgen van energieleveranciers te weinig informatie over de geldende prijzen en voorwaarden. Hierdoor is het voor de consument lastig om een vergelijking te maken tussen de aanbieders op de markt. Dat meldde toezichthouder ACM vrijdag.

Consumenten die elektriciteit opwekken met zonnepanelen mogen energie die ze 'overhebben' terugleveren aan het openbare net. Over de manier waarop dit gebeurt en hoe alles verrekend wordt, moeten de aanbieders consumenten goed informeren. Maar dat is bij veel leveranciers niet het geval.

Eind vorig jaar heeft ACM met de energieaanbieders al afspraken gemaakt over hoe de consument zou moeten worden voorgelicht. De marktmeester heeft de aanbieders erop aangesproken, nu blijkt dat zij hun zaakjes nog niet op orde hebben. Als zij het niet beter gaan doen, volgen maatregelen.

"Aanbieders moeten consumenten volledig en juist informeren zodat die aanbiedingen kunnen vergelijken en nota's kunnen controleren", aldus bestuurder Anita Vegter van de ACM. "Als de consument een geïnformeerde keuze kan maken gaat daar concurrentiedruk van uit. Dit is goed is voor de prijs, kwaliteit en innovatie."

Achtergrond: De cijfers achter het illegalenconflict

VVD en PvdA ruziën over de opvang van mensen die geen verblijfsrecht hebben in Nederland. Wat zijn de aantallen achter dit conflict?

Niemand weet hoeveel mensen zonder verblijfsrecht er precies in Nederland zijn. De Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) ging uit van 100.000 mensen in 2009. In ieder geval zijn het er zeker tienduizenden. Een zeer klein deel van hen maakt gebruik van opvangvoorzieningen die her en der al zijn georganiseerd door gemeenten en hulporganisaties. De anderen verblijven bij familie, vrienden, zijn zelfstandig of zwerven rond.

Jaarlijks komen er mogelijk duizenden illegalen bij. Zo vertrokken in 2014 ruim 8500 illegalen aantoonbaar en 7440 anderen vertrokken met onbekende bestemming, aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Niet duidelijk is waar die laatsten zijn gebleven. Het jaar ervoor ging het om ongeveer dezelfde aantallen.

Het merendeel van de illegalen (circa 60 procent volgens LOS) heeft ooit vergeefs een asielverzoek ingediend. De rest komt op een andere manier binnen of laat een gewone verblijfsvergunning verlopen. Zij hebben een vertrekplicht, maar illegaliteit op zich is niet strafbaar. Maar illegalen kunnen wel in vreemdelingendetentie komen en gedwongen uitgezet worden.

Het aantal asielzoekers stijgt al jaren vanwege de oorlog in Syrië en ging vooral in 2014 fors omhoog naar circa 30.000. De afgelopen jaren werd ongeveer de helft erkend als vluchteling. Vorig jaar werd zelfs twee derde ingewilligd. Dat komt door de vele Syriërs.

Asielzoekers worden afgewezen omdat de IND geen reden voor bescherming ziet, het asielrelaas ongeloofwaardig vindt of als betrokkenen hun identiteit niet kunnen aantonen. In hoger beroep bevestigt de rechter meestal het besluit van de IND.

Vaak zeggen betrokkenen dat ze niet terug kunnen, omdat het onveilig is in hun land, zoals Irak, Sudan en Somalië. Vaak zijn het inderdaad landen waar veel onrust en geweld is, maar dat geldt mogelijk niet voor de regio waar zij vandaan komen. Sommige landen nemen hun gevluchte onderdanen niet terug als er sprake is van een gedwongen uitzetting uit Nederland. Maar vrijwillige terugkeer - ook naar die landen - wordt bijna nooit geweigerd. Jaarlijks verleent de IND enkele tientallen vergunningen aan mensen die buiten hun schuld écht niet terug kunnen.

Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat (Foto: ANP)
Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat

Coalitie praat vandaag verder over opvang illegalen

De regeringscoalitie van VVD en PvdA buigt zich vrijdagmiddag opnieuw over de opvang van illegalen. Voorafgaand aan het beraad in het Torentje zullen de partijen in eigen kring zoeken naar mogelijke oplossingen voor het diepe conflict.

De VVD wil geen opvang. De liberalen vrezen dat Nederland meer illegalen zal aantrekken en dat nog minder asielzoekers die afgewezen zijn voor een verblijfsvergunning, bereid zijn om Nederland te verlaten.

De PvdA vindt dat mensen in zo'n kwetsbare positie wel bed, bad en brood moeten krijgen. Als je deze mensen laat ronddolen, leidt dit volgens de partij tot onveiligheid, onrust en mensonwaardige situaties. Bovendien kunnen ze in een opvang beter worden begeleid naar hun terugkeer, is de gedachte.

De coalitie vergaderde deze week al twee keer tot diep in de nacht over de kwestie. Na de wekelijkse ministerraad zullen in ieder geval premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aan tafel schuiven met fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).

Vijf minuten sireneprotest politie

Politieagenten gaan vrijdag weer landelijk een sireneprotest houden. Dat gebeurt van 11.55 tot 12.00 uur. De agenten strijden voor een betere cao dan verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tot nu toe heeft voorgesteld. De bewindsman had van de politiebonden tot afgelopen maandag de tijd gekregen om met een beter bod te komen. Dat kwam er niet.

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Van der Steur reageerde vorige week woensdag nog op een demonstratie van boze agenten. "Ik begrijp wel waarom jullie hier staan", zei hij. Maar de bewindsman liet ook weten dat het budget voor verbeteringen beperkt is.

De bonden laten het er niet bij zitten. Zondag wordt tijdens de marathon van Enschede actie gevoerd. Woensdag staat een landelijke langzaamaanactie op de snelwegen op stapel. Ook zijn de voorbereidingen gestart voor een reeks werkonderbrekingen. Daarbij moet worden gedacht aan urenlang geen aangiften opnemen en bureaus gesloten houden.

Politiebonden in actie voor hoger loon
Politiebonden in actie voor hoger loon

Edwin Evers 15 uur op radio in jubileumshow

Edwin Evers viert vrijdag zijn vijftienjarig jubileum bij Radio 538 met een eveneens vijftien uur durende radioshow. De dj begint zoals gewoonlijk om 06.00 uur 's ochtends met zijn programma Evers Staat Op maar gaat door tot 21.00 uur. In de marathonuitzending blikt hij samen met zijn vaste sidekicks Niels en Rick en nieuwslezer Henk terug en komt er een hele reeks bekende gasten voorbij.

Zo schuiven Beau van Erven Dorens, Humberto Tan en Mark van Bommel aan en komen onder anderen Kensington, BLØF, Marco Borsato, Racoon, Guus Meeuwis en Glennis Grace langs. Ook ontbreken de bekende typetjes niet, klinkt er elk uur een historisch fragment uit de oude doos en is er cabaret van Peter Heerschop en Veldhuis & Kemper.

Luisteraars kunnen de show bijwonen door een stoel te kopen. De opbrengst hiervan gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds, voor de bouw van een speciale boomhut voor kinderen met een beperking.

Evers begon zijn succesvolle ochtendprogramma ooit bij 3FM, maar stapte vijftien jaar geleden over naar Radio 538. Voorlopig is de 44-jarige dj nog niet van plan ermee op te houden.

Wil je erbij zijn? Reserveer dan hier jouw stoel voor het goede doel.

Slachtoffers ramp Germanwings herdacht in Dom

Zo'n vijfhonderd nabestaanden, vijftig hulpverleners en verschillende hoogwaardigheidsbekleders worden vrijdag in de Dom van Keulen verwacht voor een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Germanwings. Alle 150 inzittenden kwamen vorige maand om toen het vliegtuig in de Franse Alpen neerstortte. Waarschijnlijk deed de copiloot dat bewust.

Tijdens de dienst van vrijdag is onder meer een toespraak van Joachim Gauck, de president van Duitsland. Ook de kardinaal van Keulen spreekt de aanwezigen toe. Bondskanselier Angela Merkel komt ook naar de Dom, net als onder meer de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz en de Franse minister van staat Alain Vidalies. Aan boord van het gecrashte toestel waren veel Duitsers en Spanjaarden.

Of nabestaanden van copiloot Andreas Lubitz naar de dienst komen, is onduidelijk. In de kathedraal in het centrum van Keulen is ook plaats voor 250 burgers.

De herdenking wordt vanaf 11.45 uur uitgezonden door de landelijke tv-zender ARD en diverse regionale zenders.

Vrouwen geven langer borstvoeding

Vrouwen geven langer borstvoeding, blijkt uit een langlopend onderzoek van TNO. Na zes maanden geeft 39 procent van de vrouwen haar baby nog de borst, blijkt uit de data van dit jaar. In 2010 deed 18 procent van de moeders dat nog. De onderzoeksresultaten worden vrijdag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over borstvoeding in Den Haag.

De reden dat vrouwen langer doorgaan met borstvoeding, is waarschijnlijk omdat er de laatste jaren meer aandacht voor is zowel in de maatschappij als in de zorg. Op consultatiebureaus wordt er meer over gesproken en bijvoorbeeld diverse cafés hebben een sticker op de deur dat borstvoeding gevende vrouwen welkom zijn.

De voornaamste reden voor vrouwen om hun pasgeboren baby borstvoeding te geven is omdat moedermelk gezond is. De voornaamste reden om er weer mee te stoppen is omdat ze te weinig melk hebben of omdat het erg pijnlijk is. In de eerste twee weken na de geboorte is de grootste daling te zien. TNO doet sinds 2001 onder ruim 1700 vrouwen onderzoek naar het percentage moeders dat borstvoeding geeft.

Het percentage moeders dat direct na de geboorte begint met borstvoeding ligt al jaren gemiddeld rond de 80 procent. Hoogopgeleide moeders beginnen vaker met borstvoeding (negen op de tien) dan laagopgeleide moeders (een kleine zeven op de tien).

Uit internationale cijfers van vorig jaar blijkt dat het aantal vrouwen in Nederland dat borstvoeding geeft Europees gezien redelijk laag is. Maar het aantal vrouwen dat lang, dus na zes maanden nog steeds, haar kind de borst geeft is Europees gezien gemiddeld.

Borstvoeding record Filippijnen (2006)

Borstvoeding record Filippijnen (2006)

'Experimenteren met kinderen onacceptabel'

De toegang tot jeugdzorg laat sinds de nieuwe wetgeving dit jaar te wensen over. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. Hij is bezorgd over alle kinderen en jongeren die sinds dit jaar zorg ontvangen, dus sinds jeugdzorg een taak van gemeenten is geworden. "Experimenteren hoort bij een nieuw systeem, maar experimenteren met kwetsbare kinderen is onacceptabel", aldus de Kinderombudsman. Hij noemt het "een grote proeftuin".

De Kinderombudsman heeft in een vrijdag verschenen onderzoek gekeken naar eventuele problemen sinds gemeenten de jeugdzorg hebben overgenomen van de overheid. Hij constateert dat gemeenten ook nu nog erg druk zijn met het op orde brengen van de eigen organisatie, zoals het organiseren van wijkteams die de zorg aan jongeren moeten leveren. "De taken en bevoegdheden van deze mensen zijn niet helder. Wie neemt bijvoorbeeld de regie, wie hakt de knopen door? Het is nog niet duidelijk", zegt Dullaert.

Mede daarom blijft de Kinderombudsman de vorderingen volgen. Dit jaar worden nog twee onderzoeken over de jeugdzorg gepubliceerd.

Dullaert constateert overigens ook redelijk goed nieuws, namelijk dat kinderen en jongeren die al voor dit jaar jeugdhulp ontvingen, weinig problemen ondervinden van de veranderingen. "Die zorg is gelukkig redelijk probleemloos overgedragen."

Kirby and the Rainbow Curse

Kirby, ook al ben je klein, rollen vind je fijn? Huh, rollen? Ja, rollen! Kirby werd weer eens te dik van al dat gezuig en is aan een speciaal Sonja Bakker-dieet begonnen, waarbij hij zo min mogelijk zelf moet bewegen. Voor straf mag hij trouwens ook niet eten. En als je denkt: dat dieet heeft hij toch al eens geprobeerd?, dan heb je helemaal gelijk. In Kirby Power Paintbrush probeerde hij dit ook al. Zo zie je maar, zelfs Kirby heeft last van het jojo-effect.

Crypt of the NecroDancer krijgt launchtrailer

Crypt of the NecroDancer is een vrij unieke indiegame op Steam, die het roguelike-genre combineert met bewegen op de maat zoals je ziet in rythym-games. De game was al een tijdje in Early Access, maar nu heeft ontwikkelaar Brace Yourself Games eindelijk een datum van uitgave gegeven, samen met een launchtrailer.

Crypt of the NecroDancer komt op 23 April uit op Steam en wordt gepubliceerd door Klein Entertainment, de makers van Don't Starve. 


Uitslagen Europa League 16/04/2015

Jeremain Lens heeft Dinamo Kiev niet aan een thuiszege op Fiorentina in de Europa League kunnen helpen. De aanvaller tekende voor eigen publiek voor de openingstreffer van het eerste duel tussen beide clubs in de kwartfinale. Khouma Babacar bezorgde de bezoekers uit Italië in blessuretijd een gelijkspel (1-1).

Lens speelde de hele wedstrijd voor Dinamo Kiev en kreeg ook nog een gele kaart. Hij is pas net hersteld van een spierblessure, die hem de laatste interlands van het Nederlands elftal tegen Turkije en Spanje kostte.

Bas Dost kon het voorbeeld van zijn landgenoot niet volgen. De spits werd na 57 minuten gewisseld bij VfL Wolfsburg in het thuisduel met Napoli. Hij heeft nu al anderhalve maand niet gescoord voor zijn Duitse club, die vrij kansloos verloor (1-4).

Sevilla heeft met moeite een nederlaag tegen Zenit Sint-Petersburg af weten te wenden. De Spanjaarden stonden in eigen huis lang met 0-1 achter, maar twee doelpunten in de laatste twintig minuten brachten alsnog een zege voor Sevilla: 2-1.

Club Brugge heeft nog alle kans om de halve finale van de Europa League te behalen. De Belgische ploeg, met Ruud Vormer in de gelederen, speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Dnipro Dnipropetrovsk dat in de vorige ronde Ajax nog uitschakelde. Volgende week in Kiev liggen alle kaarten nog open.

Golfer Luiten start nu wel goed

In de befaamde Masters liet Joost Luiten het vorige week afweten, in de RBC Heritage in Hilton Head startte de Bleiswijkse golfer wel goed. Met een ronde van 69 slagen, twee onder het baangemiddelde, kreeg hij uitzicht op een (gedeelde) plek in de top tien.

Luiten begon met birdies op de eerste twee holes en sloeg er op de 'heenweg' nog één als reactie op een bogey. Op -3 sloeg het noodlot even toe met een dubbele bogey (twee slagen boven par) maar de beste Nederlandse prof herstelde zich met zijn vijfde birdie van de dag.

De Amerikaan Matt Every leidt voorlopig met 66 (-5). Niet alle spelers zijn al gefinisht. Masters-winnaar Jordan Spieth (+3 na zeventien holes) had een beroerde openingsronde na zijn feestje in Augusta.

Barney verslaat Van Gerwen als eerste

Raymond van Barneveld heeft Michael van Gerwen donderdagavond de eerste nederlaag toegebracht in de Premier League Darts 2015. De titelverdediger uit Den Haag versloeg de aanvoerder van de wereldranglijst met 7-3. Barney noteerde een gemiddelde van bijna 100 punten per beurt.

MVG bleef tot 3-3 bij, maar liet het daarna vooral op de dubbels afweten. De Brabander kon zich de nederlaag overigens wel permitteren. Hij is na elf van de vijftien ronden al vrijwel zeker van een plek in de play-offs. Van Barneveld, na een matig begin nu bezig aan een goede serie, verdedigde zijn kans op de 'final four' met deze zege. Vorige week won hij ook al van Phil Taylor.

Overige uitslagen
Dave Chisnall - Phil Taylor 3-7
Stephen Bunting - Adrian Lewis 2-7
James Wade - Gary Anderson 6-6
Stephen Bunting - Phil Taylor 6-6

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.