FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 april 2015

Márquez vertrekt van pole in Argentinië

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez vertrekt zondag in MotoGP-klasse vanaf poleposition in de Grand Prix van Argentinië. Márquez liet zaterdag in de kwalificaties op zijn Honda verreweg de snelste ronde noteren: 1.37,802. Zijn landgenoot Aleix Espargaro (1.38,316) vertrekt zondag van de tweede positie. De Italiaan Andrea Iannone reed de derde tijd: 1.38,467.

Valentino Rossi kon zich zaterdag niet met de snelsten meten op het circuit van Termas de Rio Hondo. De Italiaanse leider in de WK-stand kwam 'slechts' tot de achtste tijd op zijn Yamaha.

In de Moto2-klasse vertrekt de Fransman Johann Zarco vanaf pole. De Portugees Miguel Oliveira was in de Moto3 de snelste in de kwalificaties.

Chelsea dicht bij titel na zege op United

Chelsea heeft zaterdag een forse stap naar de landstitel gezet. De Londense formatie won de topper in de Premier League tegen Manchester United met 1-0, waardoor de ploeg van coach Louis van Gaal zo goed als uitgeschakeld is in de strijd om het kampioenschap.

Chelsea had niet veel te vertellen tegen United, maar het eerste schot op het doel van keeper David De Gea was wel meteen raak. Oscar zette Eden Hazard zeven minuten voor rust met een hakje vrij voor het doel, waarna de Belg de bal tussen de benen van de Spaanse goalie door schoof: 1-0.

United, zonder Daley Blind en Robin van Persie, slaagde er niet meer in de achterstand goed te maken. Op de ranglijst is de achterstand op Chelsea elf punten. De Londenaren hebben bovendien nog een duel tegoed. Arsenal is tweede, op tien punten achterstand.

Southampton heeft de tiende competitienederlaag van het seizoen geleden. De formatie van coach Ronald Koeman ging met 2-1 onderuit bij middenmoter Stoke City. Charlie Adam zorgde in de slotfase voor het winnende doelpunt van Stoke, waar Erik Pieters het hele duel speelde.Morgan Schneiderlin had Southampton halverwege de eerste helft nog wel op 0-1 gezet, maar vlak na rust maakte Mame Biram Diouf gelijk. Adam besliste het duel zes minuten voor tijd. Tot overmaat van ramp zag Koeman oud-Ajacied Toby Alderweireld ook nog eens geblesseerd uitvallen.

Southampton, waar Eljero Elia vlak voor tijd inviel, ligt ondanks de nederlaag nog op koers voor Europees voetbal. De formatie staat zesde.

Arsenal via verlenging naar finale FA Cup

Arsenal heeft zich zaterdag voor de tweede keer op rij geplaatst voor de finale van de FA Cup, zij het met zeer veel moeite. De nummer twee van de Premier League ontdeed zich pas na verlenging van Reading, dat uitkomt in het Championship (tweede niveau). Alexis Sánchez zorgde voor de bevrijdende treffer: 1-2.

Sánchez zorgde in de reguliere speeltijd ook al voor de voorsprong van de Londenaren. Hij schoot op Wembley vlak voor rust raak op aangeven van Mesut Özil. De Jamaicaan Garath McCleary trok de stand tien minuten na rust gelijk. Arsenal slaagde er vervolgens niet in om het duel binnen 90 minuten te beslissen. De formatie van Arsène Wenger trok de zege alsnog naar zich toe, toen Sánchez in de eerste helft van de verlenging door de benen van doelman Adam Federici raak schoot.

Arsenal won de FA Cup vorig jaar door Hull City in de finale te verslaan: 3-2. Om de titel te prolongeren moeten de 'Gunners' op zaterdag 30 mei op Wembley afrekenen met Aston Villa of Liverpool. Die ploegen spelen zondag de andere halve finale, eveneens op Wembley.

Uitslag Willem II - FC Groningen

FC Groningen is in de Eredivisie geklommen naar de achtste plaats. De ploeg van Erwin van de Looi verloeg in Tilburg rechtstreekse concurrent Willem II met 1-4. De achtste positie op de ranglijst is belangrijk omdat deze mogelijk nog een plek in de play-offs oplevert. Dit is het geval wanneer PEC Zwolle in de bekerfinale Groningen verslaat. Cambuur Leeuwarden, dat gisteren met 1-1 gelijkspeelde tegen Excelsior, is de derde concurrent om plaats acht.

Willem II

1 - 4

FC Groningen

67' Messaoud   8' Antonia
22' Chery
62' De Leeuw
90+4' Chery
 
Gele kaart: Van der Struijk (Willem II), Kieftenbeld (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.680
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
Heerkens
Peters (D.Wuytens/53)
Dijks
Haemhouts (Braber/71)
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan (Pluim/58)
Sahar
Andrade
  Padt
Hateboer
Botteghin
Lindgren
Kappelhof
Antonia (Van der Laan/80)
Tibbling
Chery
Kieftenbeld
Mahi(Bacuna/58)
De Leeuw (Van der Velden/69)

Wimlex prima koning, Beatrix niet gemist

Nederland is erg tevreden over het functioneren van koning Willem-Alexander. Zodanig zelfs, dat prinses Beatrix niet wordt gemist als koningin. Dat blijkt uit een enquête die RTL Nieuws liet uitvoeren.

Wimlex krijgt een 7,5 als rapportcijfer. Van de 526 ondervraagden vindt 93,3 procent dat hij het goed doet als koning. wel is er kritiek op zijn hoge inkomen (823.000 euro) en de peperdure verbouwingen van de paleizen.

Populair
Koningin Máxima is nog altijd met afstand het populairste lid van de koninklijke familie: 54 procent vindt haar het meest sympathiek. Willem-Alexander, die nu bijna twee jaar koning is, voldoet aan de verwachtingen en presteert volgens 45 procent van de ondervraagden zelfs boven verwachting.

Op de vraag Mist u Beatrix als koningin? antwoordt 28 procent ja en 72 procent nee. Slechts één op de twintig Nederlanders vindt dat Willem-Alexander het slechter doet dan zijn moeder.

Broos herstel Bayern, verlies Stuttgart

Bayern München heeft zich zaterdag moeizaam hersteld van de midweekse miskleun in de Champions League bij FC Porto (3-1). De nog altijd gehavende landskampioen won met 2-0 bij subtopper Hoffenheim. Sebastian Rode maakte in de 38e minuut het openingsdoelpunt voor de bezoekers waarbij ook aanvoerder Philipp Lahm een dag voor de wedstrijd nog wegviel vanwege een maag-darminfectie.

Ook Arjen Robben, Franck Ribéry, Bastian Schweinsteiger, Mehdi Benatia, Javi Martinez en David Alaba ontbraken bij Bayern nog in het duel met Hoffenheim, dat lang mocht hopen op een positief resultaat. Doelman Manuel Neuer wist echter nu wel zijn doel schoon te houden. Diep in de extra tijd besliste Andreas Beck het duel met een knullige eigen treffer uit een voorzet van Thomas Müller: 0-2.

Nummer twee VfL Wolfsburg, dat nu dertien punten achter Bayern staat, speelt zondag thuis tegen Schalke 04.

Onderin heeft VfB Stuttgart niet opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen. De ploeg van trainer Huub Stevens verloor met 2-1 van subtopper FC Augsburg. Vorig weekeinde had de degradatiekandidaat nog knap met 3-2 gewonnen van Werder Bremen.Voor de thuisclub kwamen Tobias Werner (1-0) en Raul Bobadilla (2-1) tot scoren. Daniel Ginczek bracht de gelijkmaker van Stuttgart op zijn naam.

Met 26 punten staat de ploeg van Stevens voorlaatste in de Bundesliga. De achterstand op de veilige vijftiende plaats bedraagt drie punten. Hamburger SV kan zondag bij winst op Werder Bremen de laatste plaats aan Stuttgart overdoen.

Juventus neemt voorschot op titel

Juventus heeft zaterdagavond een stevige optie genomen op de vierde landstitel op rij. De koploper van de Serie A versloeg op eigen veld nummer twee Lazio met 2-0. De treffers kwamen in de eerste helft op naam van Carlos Tévez en Leonardo Bonucci. Door de overwinning staat Juventus nu vijftien punten los van Lazio, met nog zeven wedstrijden te spelen. Bij de Romeinse ploeg werd Edson Braafheid in de rust gewisseld. Stefan de Vrij ontbrak door een knieblessure. Bij de bezoekers kreeg Danilo Cataldi rood in de 89e minuut voor een grove tackle.

AS Roma kan zondag de tweede plaats van stadgenoot Lazio overnemen met een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Atalanta Bergamo.

Cesena heeft een knap gelijkspel geboekt tegen Sampdoria. De degradatiekandidaat hield de subtopper in Genua op 0-0. Cesena schiet in de strijd tegen degradatie uit de Serie A echter weinig op met het behaalde punt.Cesena staat achttiende op de ranglijst, met 23 punten na 31 wedstrijden. Het gat met de veilige zeventiende plek, waar Atalanta Bergamo staat, is zes punten. Atalanta, de club van Urby Emanuelson, heeft wel een wedstrijd minder gespeeld dan Cesena.

Sampdoria blijft ondanks het puntenverlies zesde op de ranglijst. De club uit Genua kan later dit weekend nog wel worden gepasseerd door Fiorentina.

Team Brunel wint havenrace in Itajaí

In zeer lichte omstandigheden heeft Team Brunel zaterdag de havenrace in het Braziliaanse Itajaí gewonnen. Het Nederlandse zeiljacht van schipper Bouwe Bekking was de andere vijf boten op het ingekorte traject te snel en te slim af. Het was voor Team Brunel de eerste zege in de zogenoemde inportraces, die niet meetellen voor het algemeen klassement van de Volvo Ocean Race.

In de afzonderlijke rangschikking van de havenraces gaat de formatie van Bekking nu aan de leiding met vijftien punten, op één punt gevolgd door Abu Dhabi Ocean Racing, de leider in het algemeen klassement van de zeilrace om de wereld.

De compacte vloot gaat zondag van start voor de zesde etappe over ruim 5000 zeemijl richting Newport in de Verenigde Staten. Team Brunel staat derde in het algemeen klassement.

'Gevolgen Griekse crisis blijven onzeker'

Europa is momenteel beter bestand tegen een escalatie van de economische crisis in Griekenland dan enkele jaren geleden, maar de daadwerkelijke gevolgen zijn moeilijk in te schatten. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, zaterdag in Washington.

"We zijn beter gewapend dan in 2010, 2011 en 2012", zei Draghi over de eventuele gevolgen van de Griekse problemen voor de andere eurolanden. "We hebben nu meer instrumenten voorhanden. Die zijn eigenlijk voor andere doelen, maar kunnen ook in tijden van crisis worden ingezet. Als de crisis doorzet, komen we echter op onbekend terrein. Het is te vroeg om daarover te speculeren."

Draghi benadrukte dat de Griekse regering keer op keer belooft haar verplichtingen na te zullen komen. Hij riep de Grieken daarom op de gesprekken met geldschieters over de aanpak van de economie zo snel mogelijk door te zetten. Een akkoord met de eurolanden moet ervoor zorgen dat Griekenland weer op noodleningen kan rekenen.

Uitslagen Eredivisie 18/04/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV stelde de landstitel veilig door een 4-1 zege op sc Heerenveen. Vitesse won met 3-0 van FC Dordrecht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

PSV

4 - 1

sc Heerenveen

 3' L de Jong
 23' Depay
 41' L de Jong
 88' Narsingh
   27' v.d. Berg
 
 Gele kaart: , Marzo, Slagveer, De Roon, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet (Tamata/36)
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Hendrix/78)
Narsingh (Locadia/90)
L.de Jong
Depay
  Nordfeldt
Marzo
St.Juste
Otigba (Bikel/63)
v.Anholt
De Roon
v.d.Berg
Thern (Namli/86)
Slagveer
Uth (Veerman/56)
Larsson


PSV landskampioen 2014-2015 (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Vitesse

3 - 0

FC Dordrecht

 52' Kazaisjvili
 65' Kazaisjvili
 68' Ibarra
   
 
 Gele kaart: Labyad, Kashia, B.Traoré, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.126
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh
Vejinovic (Nakamba/78)
Kazaisjvili
McEachran
Ibarra (Djurdjevic/70)
B.Traoré
Labyad (Olijnyk/46)
  Kurto
Klaiber (Touré/57)
v.Haaren
Troost-Ekong
Peersman
J.Fortes
Haddad
v.Overeem
Korte
Biekman (Ten Voorde/53)
Pisas


Qazaishvili scoort de 2-0 (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Labour: uitbuiting van migranten aanpakken

De Britse oppositieleider Ed Miliband wil het uitbuiten van migranten aanpakken als zijn Labour-partij op 7 mei de verkiezingen wint. Volgens Miliband moet er een speciale taskforce worden opgericht die onderzoek gaat doen naar misbruik van gastarbeiders en die werkgevers die minder dan het minimumloon betalen gaat vervolgen.

Veel gastarbeiders in Groot-Brittannië komen uit het voormalige Oostblok. Gastarbeiders soms gedwongen akkoord te gaan met een laag salaris en slechte arbeidsomstandigheden, zei Miliband tijdens een toespraak.

Immigratie is een belangrijke kwestie bij de verkiezingen. Labour en de Conservatieven proberen stemmen af te snoepen van de partij van Nigel Farage, de UKIP, die immigratie stevig wil inperken.

Miliband herinnerde zijn gehoor overigens nog aan Camerons niet nagekomen verkiezingsbelofte uit 2010. De premier zou de netto-immigratie terugbrengen tot het niveau van de jaren negentig, en het electoraat moest hem er over vijf jaar  uitschoppen als dit niet zou lukken. De boodschap van Miliband lijkt te zijn dat zijn partij realistischer met migratiekwesties om zal gaan.

PSV pakt 22e landstitel in de Eredivisie

PSV heeft vanavond de 22e landstitel in de historie van de club gepakt. In eigen huis werd sc Heerenveen met 4-1 verslagen, waardoor Ajax de Eindhovenaren niet meer kan achterhalen. Het is voor PSV de eerste keer in zeven jaar, dat de landstitel weer eens wordt gepakt.

De afgelopen seizoenen ging het kampioenschap naar AZ (2008/2009), FC Twente (2009/2010) en Ajax (2010 tot en met 2014). Nu is het eindelijk weer feest in Eindhoven en kan men morgenmiddag met de platte kar door de stad. De titel hing al een paar weken in de lucht, maar in de afgelopen weken nam de kampioenskoorts steeds meer toe. Eén van de oorzaken was het gelijke spel van directe concurrent Ajax tegen FC Utrecht op 5 april.

PSV speelde dit seizoen al 31 wedstrijden, waarvan er maar liefst 26 in een zege werden omgezet. Daarnaast werd één keer gelijk gespeeld tegen FC Groningen (1-1) en werd vier keer verloren. PEC Zwolle (3-1), sc Heerenveen (1-0), Feyenoord (2-1) en Ajax (1-3) snoepten allemaal drie punten af in een duel tegen de rood-witten.

Andrés Guardado was dit jaar een van de grote namen bij PSV (Pro Shots/Erwin Spek)
Andrés Guardado was dit jaar een van de grote namen bij PSV (Pro Shots/Erwin Spek)

Onder meer aanwinsten Andrés Guardado en Luuk de Jong ontwikkelden zich in deze jaargang als twee sterkhouders. Bovendien slaagde PSV er voor de start van het seizoen in om Memphis Depay en Georginio Wijnaldum nog een jaar te behouden. Beide voetballers stonden na een sterk WK voetbal in Brazilië in de belangstelling van verschillende ploegen, maar ze bleven de Eindhovense ploeg trouw.

Aanvoerder Georginho Wijnaldum nam PSV op sleeptouw (Pro Shots/Joep Leenen)
Aanvoerder Georginho Wijnaldum nam PSV op sleeptouw (Pro Shots/Joep Leenen)

Het was voor PSV in elk geval een imposant en mooi seizoen. In de tweede speelronde nam de ploeg de koppositie over van Ajax, dat op de eerste speeldag met 4-1 van Vitesse won. Daarna was geen enkele ploeg in staat om de Eindhovenaren van de koppositie te verstoten, waardoor de 22e landstitel voor PSV nu een feit is.

De huldiging van PSV staat voor morgenavond op het programma. Om 17.15 uur vertrekt de platte kar vanaf het stadion naar het Stadhuisplein, waar omstreeks 18.30 uur de officiële huldiging gepland staat.

Duizenden Irakezen op de vlucht voor IS

Duizenden inwoners van de Iraakse stad Ramadi zijn gevlucht voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zij probeerden zaterdag de hoofdstad Bagdad binnen te komen, maar werden tegengehouden door de autoriteiten. De vluchtelingen verblijven aan de rand buiten de stad, zonder dat ze eten of drinken krijgen, meldden mensenrechtenactivisten in Irak.

De autoriteiten in Bagdad houden de vluchtelingen tegen, omdat mogelijk ook leden van IS zich in de massa bevinden.

Ramadi, zo'n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad, wordt sinds twee dagen bestormd door de terreurorganisatie. Het Iraakse leger heeft het stadscentrum en regeringsgebouwen nog in handen. De meeste dorpen rond de provinciehoofdstad zijn al door IS ingenomen.

Duizenden Irakezen op de vlucht voor IS
Duizenden Irakezen op de vlucht voor IS (Foto: ANP)

Bever velt boom... en zichzelf

Voor schokkend knaagdier-nieuws schakelen we over naar Noorwegen. Daar is een bever omgekomen nadat hij werd geplet door een boom die hij zelf velde.

Het tragische voorval speelde zich af in een natuurgebied in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen. Het diertje knaagde een klein boompje doormidden, maar had niet helemaal goed ingeschat wat er daarna gebeurde: de boom kwam op hem terecht.

'Deze bever heeft extreem veel pech gehad', zegt zoöloog Beate Strøm Johansen. Ze zegt dat bevers doorgaans goed in de gaten hebben in welke richting een boom valt. Ook weten ze in zo'n situatie normaal gesproken snel opzij te springen. Mogelijk heeft een stevige windvlaag de bever parten gespeeld.

De houthakker die de dode bever aantrof, had zoiets in zijn 25-jarige loopbaan nog nooit eerder meegemaakt. Bevers knagen soms aan bomen om ze te gebruiken bij het bouwen van dammen aan rivieren. Of gewoon om de boomschors te eten.

Uitslag AZ - ADO Den Haag

AZ heeft eindelijk weer eens drie punten gepakt in de Eredivisie. De Alkmaarders klopten in eigen huis ADO Den Haag met 3-1, waardoor ze voorlopig weer de vierde plaats overnemen van Vitesse. ADO staat twaalfde op de ranglijst.

AZ

3 - 1

ADO Den Haag

29' Gudelj
60' Luckassen
65' Gudelj
  55' Eduardo
 
Gele kaart: Luckassen (AZ), Zuiverloon, Kramer (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.914
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
Poulsen
Henriksen
Ortíz
Gudelj
Berghuis (Haye/85)
A.Jóhannsson
Dos Santos (Hupperts/46)
  Hansen
Malone (Kastaneer/76)
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Bakker
Alberg (Van Duinen/68)
Kristensen (Jansen/84)
Iakovenko
Kramer
Eduardo

Furious 7 passeert miljardengrens

Furious 7 heeft vandaag de grens van 1 miljard dollar bereikt.  Dit meldt The Wrap.

De film heeft daarmee ook weer een aantal records weten te vermorzelen; Furious 7 heeft het namelijk in 17 dagen voor elkaar gekregen, wat betekent dat het sneller is dan onder meer Avatar en The Dark Knight. Ook is het Universal's succesvolste film allertijden. Het zevende deel uit de succesvolle reeks wist al eerder records te verbreken wat betreft beste openingsdag en beste openingsweekend. De teller staat nu op precies 1.008.854.000 dollar wereldwijd.

De cast van Furious 7De cast van Furious 7

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Bahrein

SAKHIR Lewis Hamilton begint ook de Grand Prix van Bahrein zondag vanaf poleposition. De Britse formule 1-coureur stuurde zijn Mercedes in de kwalificaties naar een tijd van een 1.32,571 en was daarmee vier tienden sneller dan Sebastian Vettel, die in zijn Ferrari sneller was dan Hamiltons ploeggenoot Nico Rosberg.

Hamilton begon ook de vorige drie wedstrijden vanaf poleposition. De wereldkampioen won de openingsrace in Australië en was vorige week de snelste in China. Vettel verraste door de zege in Maleisië te grijpen.

Max Verstappen kreeg zijn bolide van Toro Rosso op het circuit van Sakhir niet lekker op gang en begint zondag vanaf plek vijftien.

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.571 16
2 S. Vettel Ferrari 1:32.982 12
3 N. Rosberg Mercedes 1:33.129 16
4 K. Raikkonen Ferrari 1:33.227 15
5 V. Bottas Williams 1:33.381 16
6 F. Massa Williams 1:33.744 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:33.832 15
8 N. Hulkenberg Force India 1:34.450 15
9 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:34.462 18
10 R. Grosjean Lotus 1:34.484 20
11 S. Perez Force India 1:34.704 12
12 F. Nasr Sauber 1:34.737 9
13 M. Ericsson Sauber 1:35.034 9
14 F. Alonso McLaren 1:35.039 10
15 M. Verstappen Toro Rosso 1:35.103 14
16 P. Maldonado Lotus 1:35.677 7
17 D. Kvyat Red Bull 1:35.800 6
18 W. Stevens Manor 1:38.713 6
19 R. Merhi Manor 1:39.722 6
20 J. Button McLaren geen tijd 1

Paus: EU moet meer doen voor vluchtelingen

Paus Franciscus vraagt de Europese Unie om Italië beter te helpen met het enorme aantal vluchtelingen dat uit de Middellandse Zee wordt gered. Dat zei de Paus na een bespreking met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Francisus zei dat het 'duidelijk is dat de omvang van dit fenomeen een veel bredere betrokkenheid vereist'. Volgens de kerkvorst moet er op Europees en internationaal niveau veel meer actie worden ondernomen om het vluchtelingenprobleem het hoofd te kunnen bieden. Hij bedankte de Italiaanse regering voor het redden van de vluchtelingen en het bieden van onderdak aan de ruim tweehonderdduizend mensen die sinds begin 2014 in Italië zijn aangenomen.

De afgelopen week alleen al kreeg Italië tienduizend asielzoekers te verwerken. Rome gaat door met het redden van migranten die op zee zijn achtergelaten door mensensmokkelaars, maar vindt dat de EU een grotere bijdrage moet leveren. Omdat veel migranten door willen reizen naar Noord-Europa moeten die landen meer doen, zoals het opnemen van asielzoekers in afwachting van de behandeling hun asielaanvraag. President Mattarella: 'Italië heeft er al enige tijd bij de EU op aangedrongen om in te grijpen om het verlies van mensenlevens in de Middellandse Zee tegen te gaan.'

Eurocommissaris voor migratie Dmitris Avramopoulous zei dat in mei nieuw beleid wordt gepresenteerd. In de tussentijd moeten lidstaten zich extra inspannen.

Seattle: verkeerschaos door miljoenen bijen

Zo'n 14 tot 20 miljoen bijen hebben voor een verkeerschaos gezorgd nabij de Amerikaanse stad Seattle. Op een snelweg kantelde een vrachtwagen met 448 bijenkorven aan boord. Veel omstanders liepen bijensteken op.

Het ongeluk gebeurde vrijdagnacht op de Interstate 5, een snelweg ten noorden van Seattle. Doordat de vrachtwagen kantelde, vielen de bijenkorven eruit en kwamen er miljoenen bijen vrij.

De politie riep de hulp in van de brandweer en imkers om de bijenzwerm te bedwingen. Er werd geprobeerd om de bijen met rook te kalmeren, maar dat hielp weinig. Er konden 128 korven worden gered, voordat de losgeslagen bijen werden gedood door schuim over de korven te spuiten.

Dat was nodig om te voorkomen dat omstanders zouden worden gestoken. Desondanks liepen diverse omstanders, waaronder verslaggevers en cameramensen, bijensteken op. De eigenaar, die begrip had voor het schuim spuiten, heeft een schadepost van bijna 100.000 dollar. De chauffeur van de vrachtwagen bleef ongedeerd.

Erven van Goebbels eisen geld voor gebruik citaten

Advocate Cordula Schacht belde uitgever Random House op om de auteursrechtenclaim namens de erven op het gebruik van de citaten van Joseph Goebbels kenbaar te maken. De citaten uit zijn dagboek zijn gebruikt in een biografie die geschreven is door de Duitse historicus Peter Longerich. Cordula is een dochter van nazi-minister van Economische Zaken en president van de Reichsbank, Horace Greely Hjalmar Schacht. Schrijft de NOS.

Uitgever Random House keek vreemd op dat er iemand geld wil eisen voor de woorden van de oorlogsmisdadiger. Verder vindt de uitgever dat de auteursrechten eigenlijk bij de deelstaat Beieren horen te berusten. Dat is nu niet het geval omdat tijdens een bombardement een contract verloren is gegaan. Hierdoor berust het auteursrecht nu bij de erven van Joseph Goebbels.

De Goebbels hebben nog wel geprobeerd om het eigen nagesclacht te beperken. Joseph en Magda hadden zes kinderen die zij alle zes hebben omgebracht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Echter heeft Goebbels, net als Bernhard, er flink oplos geschnabbeld met het vrouwelijke schoon. Wie de erfgenamen zijn is echter tot heden onbekend.

Schippers als eerste Nederlandse ooit onder 11 seconden

Atlete Dafne Schippers heeft in Clermont in Florida het Nederlands record op de 100 meter weten te evenaren. De 22-jarige Utrechtse snelde in de Verenigde Staten naar een toptijd van 11,03 seconden.

Schippers werd daarbij wel geholpen door 2,2 meter per seconde wind in de rug, waardoor de tijd niet in de recordboeken komt te staan. Vorig jaar liep ze in Glasgow eveneens naar 11,03, destijds met een rugwind van 0,9 meter per seconde. Daarmee verbrak ze het uit 1986 stammende nationale record van Nelli Cooman, die daar op haar beurt destijds EK-brons mee won.

De tijd van Schippers werd gelopen in de series van de wedstrijd in Clermont, later zaterdag staat ook de finale nog op het programma. De Nederlandse was niet de snelste tot nu toe, in de heats liep het Amerikaanse duo Tori Bowie (10,94 in de heat van Schippers) en Shalonda Solomon (10,97 met liefst 3,8 meter per seconde rugwind) nog wat sneller.

Udate 19.48 uur

In de finale van de Spring Invitational in Clermont heeft Schippers nog eens snoeihard uitgehaald. De (veel) te harde wind in de rug van 3,9 meter per seconde - waar 2,0 is toegestaan - zorgt ervoor dat haar tijd niet in de boeken komt, maar de Nederlandse wist naar een onwaarschijnlijke tijd van 10,90 seconden te lopen. Daarmee is Schippers ook inclusief wedstrijden met teveel rugwind de eerste Nederlandse ooit die de 100 meter aflegt in minder dan 11 seconden.

Kustwacht redt vluchtelingen in speelgoedboot

De Spaanse kustwacht heeft voor de kust van de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta negen mannen opgepikt die in een opblaasboot in de Straat van Gibraltar voeren. De West-Afrikaanse reizigers waren al meer dan 2,5 kilometer van de kust vandaan toen hun speelgoedbootje laat op vrijdagavond werd opgemerkt, melden de Spaanse autoriteiten zaterdag.

De negen zijn teruggebracht naar Ceuta, een stukje Noord-Afrikaanse Spanje op minder dan 20 kilometer van de Zuid-Spaanse kust.

Burgemeester Groot van Delfzijl vertrekt

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl stapt per 1 juli op. Volgens de 58-jarige PvdA'er heeft het ambt van burgemeester een weerslag op zijn gezondheid. "Daarom acht ik het raadzaam mijn verdere loopbaan anders in te richten", aldus Groot zaterdag op RTV Noord.

Groot gaat aan de slag bij het kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool. Ook wordt hij adviseur bij een architectenbureau. Groot is sinds 2008 burgemeester van Delfzijl. De sociaaldemocraat was daarvoor burgemeester van Appingedam.

'Eiwit kan astma-aanval voorkomen'

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit van Southampton hebben een eiwit ontdekt dat een astma-aanval zou kunnen voorkomen. Dat meldt het Longfonds vandaag op zijn website. Met de ontdekking wordt voor het eerst de bron van een aanval aangepakt.

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door verkoudheid- of griepvirussen. De onderzoekers hebben de mogelijkheid ontdekt om virussen in longcellen te onderdrukken. Dat doen ze door het eiwit 'Pim1 kinase' te remmen. 'Daarmee zou een astma-aanval voorkomen kunnen worden', zegt het Longfonds.

Het Nederlands/Britse onderzoeksteam gaat zich nu richten op het ontstaan van astma. Dat gebeurt met financiële steun van het Longfonds, voorheen bekend als het Astma Fonds. Nederland telt een half miljoen astmapatiënten. Onder kinderen is het de meest voorkomende ongeneeslijke ziekte.

D66 en CU: illegalen-discussie 'beschamend'

D66 en ChristenUnie denken ongeveer hetzelfde over de discussie tussen regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob noemen het beiden 'beschamend'.

Pechtold sprak tijdens een partijcongres in Rotterdam van een 'beschamende vertoning'. Hij deed een oproep: 'Coalitie, stop met die opgepompte tegenstellingen, stop met dat profileren. Ga het land besturen. Niet met de koppen tegen elkaar, maar de koppen bij elkaar.'

Slob was te gast in het radioprogramma Kamerbreed. Hij veroordeelt het 'politieke armpje drukken' tussen VVD en PvdA en noemde dat beschamend. Volgens Slob moet het kabinet gewoon de uitspraak volgen die de Tweede Kamer eerder deed. Daarin werd de sobere dagopvang van illegalen in de Rotterdamse Pauluskerk als voorbeeld gesteld. Een meerderheid was daarvoor; VVD, CDA en PVV stemden tegen.

Slob vindt dat de VVD zich gewoon moet neerleggen bij die motie van de Kamer. Ook wil hij geen 'schimmige deal' over de opvang van de illegalen. In dat geval wil hij als 'bevriende oppositiepartij' niet meer meepraten over de Rijksbegroting.

PSV heeft kampioenschap voor het grijpen

PSV heeft het kampioenschap in de eredivisie vanavond voor het grijpen. De ploeg van trainer Phillip Cocu kan bij winst op sc Heerenveen, voor eigen publiek in Eindhoven, feest gaan vieren. PSV heeft vier speelrondes voor het einde van de competitie tien punten voorsprong op titelverdediger Ajax.

PSV had vorige week al kampioen kunnen worden, maar was toen afhankelijk van Ajax. Omdat de Amsterdammers wonnen van Heracles Almelo, moest de fiere koploper nog een week wachten.

PSV werd in 2008 voor de laatste keer kampioen en kan na zeven jaar wachten eindelijk de 22e landstitel vieren. Als de ploeg van Cocu wint van Heerenveen, krijgt aanvoerder Georginio Wijnaldum uit handen van clubicoon Willy van der Kuijlen de schaal. PSV wordt dan een dag later gehuldigd in het centrum van Eindhoven.

De kampioenswedstrijd van PSV begint om 19.45 uur in een volgepakt Philips Stadion. In Heerenveen treft PSV één van de vier ploegen waarvan het dit seizoen verloor. Op bezoek in het Abe Lenstra-stadion gingen de mannen van Cocu in september met 1-0 onderuit.

Wevers pakt EK-brons op brug

Sanne Wevers heeft zaterdag voor een aangename verrassing gezorgd door brons te pakken op de Europese turnkampioenschappen in Montpellier. De 23-jarige turnster, die gecoacht wordt door haar vader Vincent Wevers, eindigde als derde op het onderdeel brug.

Wevers kwam in de finale tot een score van 14,200. Dat was net genoeg voor een plak voor de turnster, die nog nooit eerder een Europese medaille behaalde. Zondag komt Wevers ook nog uit in de finale op balk, haar eigenlijke specialiteit.

De Europese titel op brug was voor de Russische Daria Spiridonova (15,466). Rebecca Downie uit Groot-Brittannië werd tweede (15,233).

Ajax zonder Boilesen tegen NAC Breda

Nicolai Boilesen mist zondag de thuiswedstrijd van Ajax tegen NAC Breda. De verdediger heeft te veel last van een blessure aan een bilspier.

Thulani Serero bleek zaterdag op de training voldoende hersteld van een liesblessure. Viktor Fischer maakt voor het eerst in ruim een jaar weer deel uit van de selectie van trainer Frank de Boer.

SLAM! Koningsdag uitverkocht

Alle 25.000 kaarten voor het Koningsdagfeest van SLAM!FM in Alkmaar zijn uitverkocht. Dat meldt de organisatie.

Gisteren zijn de laatste namen aan de line-up toegevoegd. SLAM!FM, dat het evenement voor de tweede keer organiseert, viert het Oranjefeest dit jaar met onder anderen Martin Garrix, Fedde Le Grand, Blasterjaxx, Julian Jordan, Franky Rizardo en Kraantje Pappie.

De organisatie waarschuwt dat het erg druk kan worden in de stad. Het station van Alkmaar wordt verbouwd, waardoor het extra druk kan zijn op het station. SLAM! adviseert feestvierders daarom als het even kan met de fiets naar het AZ-stadion te komen.

De Krim krijgt eigen Silicon Valley

De Krim krijgt een eigen Silicon Valley. Op het door Rusland geannexeerde schiereiland wordt gewerkt aan het opzetten van 'Digital Valley', waar computertechnologie wordt ontwikkeld. Dat zei onderminister Andrej Sokolov van de Krim zaterdag tijdens een internationaal economisch forum in de plaats Jalta.

De 'vallei' moet in 2020 gerealiseerd zijn. Jevgeni Babajan van de werkgroep voor Digital Valley verwacht dat het project jaarlijks zo'n 60 miljard roebel oplevert (ongeveer 1 miljard euro). Er komen in ieder geval centra in Jalta aan de zuidkust en Nikolajeva aan de westkust van de Krim.

Een aantal Russische technologiebedrijven heeft interesse getoond in het project, zei Babajan. Daaronder zijn Rostec, Rostelecom en Glonass.

Uitslag VT3 Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De regerend wereldkampioen bleef met de Mercedes de Ferrari van Sebastian Vettel door een tijd van 1.34,599 minuten nipt voor.

Achter dit duo werd Hamiltons teamgenoot Nico Rosberg vierde, voor Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen. Max Verstappen klokte de veertiende tijd op ruim twee seconden van Hamilton. De Nederlander klaagde over veel overstuur op de zachte banden. Red Bull-coureur Daniil Kvyat veroorzaakte nog een rode vlag doordat hij na een spin in het grind vast kwam te staan.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.599   13
2 S. Vettel Ferrari 1:34.668 +0:00.069 14
3 N. Rosberg Mercedes 1:34.968 +0:00.369 16
4 K. Räikkönen Ferrari 1:35.141 +0:00.542 13
5 V. Bottas Williams 1:35.393 +0:00.794 18
6 F. Massa Williams 1:35.471 +0:00.872 15
7 P. Maldonado Lotus 1:36.307 +0:01.708 14
8 D. Ricciardo Red Bull 1:36.335 +0:01.736 8
9 N. Hülkenberg Force India 1:36.421 +0:01.822 13
10 F. Nasr Sauber 1:36.429 +0:01.830 18
11 J. Button McLaren 1:36.488 +0:01.889 14
12 D. Kvyat Red Bull 1:36.548 +0:01.949 7
13 M. Ericsson Sauber 1:36.612 +0:02.013 17
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:36.684 +0:02.085 11
15 S. Perez Force India 1:36.727 +0:02.128 14
16 F. Alonso McLaren 1:36.899 +0:02.300 11
17 C. Sainz Toro Rosso 1:36.979 +0:02.380 14
18 R. Grosjean Lotus 1:37.151 +0:02.552 17
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:39.745 +0:05.146 12
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:40.541 +0:05.942 14

Duizenden Duitsers protesteren tegen TTIP

In Duitsland zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op tweehonderd plekken in het land is gedemonstreerd. In Stuttgart waren er volgens de politie ongeveer duizend demonstranten op de been. In Keulen waren dat er enkele honderden.

Aanleiding voor het protest zijn de onderhandelingen over TTIP die maandag in New York worden hervat. Volgens tegenstanders gaat het akkoord in tegen Europese normen en waarden. Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. TTIP moet de trans-Atlantische handel bevorderen.

Behalve in Duitsland zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 45 andere landen. De protesten richten ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Bertens zet tennissters op voorsprong

Kiki Bertens heeft de Nederlandse tennissters zaterdag aan de leiding gebracht in het duel met Australië in de Fed Cup (1-0). Ze won in de Maaspoort van haar tegenstandster Jarmila Gajdosova: 6-1 en 6-3.

Bertens, nummer 86 van de wereldranglijst, kende verrassend weinig moeite met de Australische nummer 48 van de mondiale tennisladder. Ze won de eerste set in 23 minuten en bleef in de tweede set overeind nadat ze een voorsprong van 3-1 had verspeeld.

Oranje strijdt tegen Australië om een plaats in de Wereldgroep. Arantxa Rus komt zaterdag als tweede Nederlandse vrouw in actie. Ze neemt het op tegen Casey Dellacqua die de aan een achillespees geblesseerde kopvrouw Samantha Stosur vervangt.

Drie aanhoudingen na inrijden op agent

In Tilburg zijn drie mannen aangehouden nadat de bestuurder van de auto waarin ze zaten op een politieman was ingereden. De agent loste daarbij een waarschuwingsschot, meldde de politie zaterdag.

Volgens de politie probeerden de drie mannen vrijdagavond rond 22.00 uur op de Veldhovenring in Tilburg aan arrestatie te ontkomen door de portieren van de auto te vergrendelen. Toen de bestuurder daarna optrok, reed hij tegen de agent. Die raakte niet gewond.

De recherche heeft de mannen opgepakt in verband met een lopend onderzoek. Om dat onderzoek niet in gevaar te brengen, wilde een politiewoordvoerder niet kwijt waarvan het drietal wordt verdacht.

De verdachten zijn een man van 30 en twee mannen van 32 jaar, allen afkomstig uit Tilburg. Ze zitten vast.

Honderden herdenken Armeense genocide

Op het Spuiplein in Den Haag zijn zaterdag honderden mensen samengekomen om te herdenken dat honderd jaar geleden de Armeense genocide begon. Volgens een woordvoerster van de organisatie zijn er minstens 1500 mensen op het plein.

Er zijn veel sprekers, onder wie de Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kees van der Staaij (SGP), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Harm Beertema (PVV). Ook voeren vertegenwoordigers van Armeense, Turkse en Koerdische organisaties het woord. De manifestatie wordt afgesloten met een optocht naar de Turkse ambassade, vlakbij het Malieveld.

De Armeense genocide vond plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs. Het huidige Turkije ontkent dat er sprake is geweest van een georganiseerde volkenmoord.

Dierenarts schiet kat dood met pijl en boog

In de Amerikaanse staat Texas is een dierenarts ontslagen nadat ze een kat met pijl en boog heeft doodgeschoten. De vrouw in kwestie, Kirsten Lindsey, plaatste vol trots een foto met geschoten de kat op Facebook en kreeg een storm van woede over haar heen.

Naar aanleiding van het betreffende bericht hoeft zij niet meer op haar werk te verschijnen, ondanks dat ze ervan overtuigd was dat het voorval haar niet haar baan zou kosten. Ze dacht een wilde straatkat te hebben neergeschoten in haar tuin. Het bleek echter om een zesjarige huiskat te gaan met de naam 'Tiger'.

De foto met daaronder de tekst "Mijn eerste vangst met een pijl en boog, lol. De enige goede straatkat is er een met een pijl door zijn hoofd! Dierenarts van het jaar-prijs, waarvoor dank''. Dit werd haar niet in dank afgenomen op internet en al snel werd een pagina 'Justice for Tiger' opgericht.

Hoewel het doden van een kat -wild of niet- verboden is in Amerika, is het nog niet duidelijk of de vrouw wordt vervolgd voor haar daad. De kliniek waarvoor ze werkzaam was reageerde verontwaardigd op haar actie. Ze heeft namelijk haar eed om dieren te beschermen en te verzorgen verbroken en is daarom op staande voet ontslagen.

Dierenarts schiet kat dood met pijl en boog (Foto: Facebook)
Dierenarts schiet kat dood met pijl en boog (Foto: Facebook)

OVSE ziet zware wapens bij front Oekraïne

Van het terugtrekken van zware wapens aan het front in Oekraïne is weinig te zien. De rebellen hebben zeker vier houwitsers en twee tanks aan de frontlinie staan. Het Oekraïense leger heeft zeker zes artilleriewapens en 21 tanks op verschillende plekken aan het front. Dat meldde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zaterdag.

Oekraïne en de rebellen hadden eerder gemeld dat alle zware wapens waren teruggetrokken, zoals was afgesproken in het Minsk-akkoord. De OVSE, die toezicht houdt op naleving van de afspraken, zag dat wapens in het gebied worden versleept door vrachtwagens en gepantserde voertuigen. De organisatie maakte opnames met een drone.

Op sommige plekken, zoals bij het vliegveld van Donetsk, was geweervuur te horen. Bij de rampplek van vlucht MH17 was het rustig, aldus de OVSE. De organisatie zag daar een team Nederlandse onderzoekers samen met de rebellen wrakstukken en menselijke resten bergen.

OVSE ziet zware wapens bij front Oekraïne
OVSE ziet zware wapens bij front Oekraïne (Foto: ANP)

Douanemedewerker gepakt voor cocaïnesmokkel

Een 54-jarige medewerker van de douane in Rotterdamse haven is vrijdagavond aangehouden in verband met drugssmokkel. Hij liep tegen de lamp nadat vrijdagochtend in een container uit Brazilië 400 kilo cocaïne was gevonden. De man zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met 3000 kilo coke, in november vorig jaar. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

Behalve de man werd ook een 46-jarige werkneemster van de douane aangehouden. Zij wordt verdacht van witwassen, niet van directe betrokkenheid bij de drugsinvoer. Bij beide arrestanten is huiszoeking gedaan. Daarbij zijn "diverse zaken" in beslag genomen, aldus de politie. Ook is er contant geld gevonden.

Auto vol post te water

In het Overijsselse dorp Westerhaar is een bestelwagen van PostNL in het water van de Wieke gereden. De auto stond waarschijnlijk niet op de handrem en reed vanaf een oprit aan de Sluiskade het water in.

De postbode zat op dat moment niet in de auto. Wel zat er veel post in. Een berger en de brandweer hebben de wagen boven water gehaald.

Volgens PostNL wordt in dit soort gevallen de post gedroogd en zoveel mogelijk persoonlijk bij de geadresseerden nabezorgd met een begeleidende brief waarin het gebeurde wordt uitgelegd. Is het adres niet meer leesbaar, dan gaat de post met een brief erbij terug naar de afzender.

KNVB twijfelt niet aan Gözübüyük

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük leidt zaterdagavond gewoon de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen. Dat laat de KNVB in een verklaring weten.

Gözübüyük is in opspraak geraakt omdat hij volgens een Nederlandse verdachte van matchfixing betrokken is geweest bij het manipuleren van minimaal twee duels uit de eerste divisie van 2009. De verdachte staat vanaf dinsdag in Bochum terecht en heeft de naam van Gözübüyük genoemd tijdens verhoren met de Duitse politie. De Volkskrant publiceerde zaterdag over die verklaringen.

Gözübüyük spreekt alle beschuldigingen tegen en de KNVB ziet geen reden aan zijn integriteit te twijfelen. De bond benadrukt dat de arbiter bij de Nederlandse bond en de UEFA goed staat aangeschreven en betreurt dat een verdachte in hechtenis, over wiens betrouwbaarheid geen duidelijkheid bestaat, met zijn uitlatingen een podium heeft gekregen.

De cijferneuker

Er zijn mensen die niets willen weten over cijfers. Er zijn zelfs politici die ronduit toegeven dat ze geen cijferneukers zijn, terwijl je dat wel van hen zou verwachten. Zij gaan liever voor het cijferfetisjisme. Cijfers als beeldvulling dat totaal geen doel voor ogen heeft. Deze mensen moeten dagelijks politieke dossiers lezen om te weten wat er in de BV Nederland afspeelt. Hier horen onvermijdelijk ook de cijfers met onderbouwing bij en dan is er voor cijferfetisjisme absoluut geen plaats. Is het politieke klimaat zo aan het veranderen dat cijfers er niet meer toe doen?

'Genocide erkennen is racisme'

De Turkse premier Ahmed Davutoglu heeft de altijd goed werkende slachtofferrol naar een nieuwe dimensie weten te liften. Zo zou het erkennen van de genocide op de Armeniërs racisme zijn.

De Europese Unie nam onlangs een resolutie aan die de massamoord op de Armeniërs door de Ottomanen massamoord noemt. Puur racisme vindt de Turkse hoge pief. Ook Turken hebben namelijk in die tijd enorm geleden onder de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. De focus zou vandaag de dag teveel op de Armeniërs liggen.

Vlak voor de Eerste wereldoorlog hadden de Ottomanen het plan opgevat om alle Turkse volkeren onder te brengen in een gigantisch Turks gebied. Hierin was geen ruimte voor anderstaligen of –gelovigen. Assyriërs, Pontische Grieken en zo'n miljoen Armeniërs moesten hiervoor gedeporteerd dan wel geruimd worden. Bovendien hadden veel Armeniërs bij een zoveelste Russisch-Turks conflict partij gekozen voor de Russen, iets dat de regering in Constantinopel niet leuk vond en het hele Armeense volk zwaar aanrekende.

Davutoglu maakt er een religieuze principekwestie van en speelt enthousiast de racismekaart: "Als het Europese Parlement voor vrede is, dan zou het geen beslissingen moeten nemen die juist de haat tegen religieuze of etnische groepen aanjaagt. Nu is het een grotere kwestie dan enkel een Turks-Armeense kwestie. Dit reflecteert het racisme in Europa."

"Turken en Armeniërs leven al 1.000 jaar samen", aldus de premier. "Wij zijn bereid om de relatie met Armenië te verbeteren, maar we zijn niet bereid om de pijn die de Turken is aangedaan daarbij naast ons neer te leggen."

Yusuf Kaplan van de Turkse krant Yeni Safak Daily was ook niet te beroerd om wat olie op het vuur te gooien. Volgens hem zijn de uitlatingen van de Paus omtrent de kwestie en de houding van het Europese Parlement onderdeel van een onverklaarde oorlog en een diplomatieke kruistocht tegen Turkije.

Op 24 april is het honderd jaar geleden dat deze volkerenmoord plaats vond. Het is na de Holocaust het meest bestudeerde geval van genocide. In Turkije is men echter blind voor de feiten en wordt de massamoord nogal gebagatelliseerd. 'In een oorlog gebeuren nu eenmaal nare dingen.'

Bolt wil onder 19 seconden op 200 meter

Usain Bolt heeft grootse plannen. De Jamaicaanse topsprinter hoopt volgend jaar zijn laatste Olympische Spelen op te luisteren met een bijzondere prestatie. Bolt heeft zijn zinnen gezet op een tijd onder de 19 seconden op de 200 meter. De 28-jarige Jamaicaan bezit met 19,19 seconden al het wereldrecord, maar denkt dat het nóg sneller kan.

"Het doorbreken van de grens van 19 seconden op de 200 meter staat op mijn 'to-do list', ik ben erop gefocust dat voor elkaar te krijgen", zei Bolt vrijdag in Rio de Janeiro. Hij doet dit weekeinde in de Braziliaanse stad mee aan een demonstratiewedstrijd; volgend jaar hoopt hij in Rio op grootse wijze afscheid te nemen. "Dat worden mijn laatste Spelen, maar ik kijk er erg naar uit. Hoe dichterbij het komt, hoe enthousiaster ik word." Bolt pakte zowel in 2008 (Peking) als 2012 (Londen) het goud op de 100, 200 en 4x100 meter.

"Als ik blessurevrij blijf en in vorm ben, ben ik voor niemand bang", zei Bolt, die na de WK van 2017 in Londen stopt. "Ik ben dan eigenlijk onverslaanbaar. Alles wat ik dus moet doen, is zorgen dat ik op mijn best ben."

Renault: F1-motoren nog steeds kwetsbaar

Renaults technische baas Rob White heeft toegegeven dat de Formule 1-motoren die het Franse bedrijf maakt dit weekend in Bahrein nog steeds kwetsbaar zijn. De problemen die onder meer Max Verstappen in China troffen zijn, ondanks enkele tijdelijke maatregelen, nog steeds niet opgelost.

White: "In China hebben we niet goed gepresteerd en dat drukt zwaar op iedereen in Viry. Het is nooit goed om voor problemen te zorgen bij coureurs en teams. We hebben veel energie gestoken in waar we na China eigenlijk staan met het programma. Het was een logistiek drama, omdat de enige manier om de motoren China uit te krijgen de vrachtvlucht naar Bahrein was."

Renault had graag in het hoofdkwartier in Viry de motoren willen onderzoeken, maar doordat de race in Bahrein dit weekend al is, is dat niet gelukt. In plaats daarvan hebben ze dit in Bahrein in de pits moeten doen om ze te kunnen bekijken. Volgens White is inmiddels bekend waarom Toro Rosso-rijder Verstappen en Red Bull-coureur Daniil Kvyat uitvielen.

Een uitvalbeurt zoals van Verstappen afgelopen weekend zou zomaar weer kunnen gebeuren. "We hadden het absoluut niet verwacht met zo weinig kilometers voor die motor, dus het is erg sneu dat hij hierdoor op moest geven." Renault blijft oplossingen zoeken voor alle problemen die deze winter door de agressieve manier van ontwikkelen ontstonden. Volgens White zou het langzaam maar zeker beter moeten gaan.

Website meldt risico's boven conflictgebieden

Sinds 2 april kan iedereen op een nieuwe website zien of er risico's voor de luchtvaart zijn boven een land. De site is van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO en de informatie daarop komt van landen en onderzoeksinstellingen.

De site is er gekomen op aandrang van onder meer Nederland naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. De site is op proefbasis en bevat nu nog weinig gegevens, schrijft het kabinet vrijdag in antwoord op vragen van CDA en D66 aan de Tweede Kamer. Alleen Groot-Brittannië heeft er informatie op gezet over Irak, Libië en Egypte.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur had zich in februari op een conferentie in Canada nog sterk gemaakt voor de website. Rusland lag dwars en wilde het besluit uitstellen tot 2016. Het is de bedoeling dat landen hun informatie op de site zetten. Nederland zal dat ook spoedig doen, aldus een woordvoerster van de staatssecretaris.

Er bestaan ook formele manieren waarop organisaties en landen elkaar inlichten.

Saudi-Arabië geeft smak geld aan Jemen

Saudi-Arabië geeft liefst 274 miljoen dollar (253,5 miljoen euro) aan humanitaire hulp aan buurland Jemen. Daarmee komt het land inéén klap tegemoet aan een vraag van de Verenigde Naties. Die zeiden vrijdag dat ze 273,7 miljoen dollar wilden ophalen om de komende drie maanden in humanitaire behoeftes in Jemen te kunnen voorzien.

Koning Salman van Saudi-Arabië zegde de hulp zaterdag toe, meldde nieuwszender al-Arabiya. Die toezegging past binnen het beleid van zijn land richting Jemen. De Saudische luchtmacht bombardeert in Jemen stellingen van de Houthi-rebellen om zo president Abd-Rabbu Mansour Hadi aan de macht te houden. Volgens de Saudi's is dat nodig om de stabiliteit en vrede te bewaren in het land. De hulp aan de bevolking lijkt een tweede troef op dat gebied.

Saudi-Arabië geeft smak geld aan Jemen
Saudi-Arabië geeft smak geld aan Jemen (Foto: ANP)

Politiebureaus donderdag twee uur dicht

Politiebureaus zullen donderdag voor twee uur hun deuren sluiten voor het publiek. De politiebonden hebben zaterdag hun leden opgeroepen om mee te werken aan de tijdelijke sluiting.

De actie is een protest tegen het uitblijven van een beter cao-voorstel door minister Ard van der Steur, laten de bonden weten. Tijdens de sluiting gaat dienstverlening zoals het opnemen van aangiftes niet door. De agenten blijven wel gewoon beschikbaar voor noodhulp.

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur sluiten bureaus in de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg de deuren.

In de middag, van 13.00 uur tot 15.00 uur, nemen de politiemensen van de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West Brabant het stokje over.

Drie doden op A2 door spookrijder

Drie mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen door een ernstig ongeval op snelweg A2. Een spookrijder botste ter hoogte van Beek (Limburg) frontaal op een andere auto, stelde een woordvoerder van de politie.

De bestuurder botste rond 2.30 uur op een wagen met twee inzittenden. "Alle drie de personen zijn overleden", aldus de politiewoordvoerder. Het is nog onduidelijk hoe de automobilist op de verkeerde weghelft terecht is gekomen.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. De snelweg werd na het ongeval afgesloten voor onderzoek. Rond 7.30 uur was de weg weer helemaal open, zei een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Drie doden op A2 door spookrijder
Drie doden op A2 door spookrijder (Foto: ANP)

Fiscus zucht onder 'ouwelullendagen'

Bij de Belastingdienst blijft veel werk liggen door extra vrije dagen voor oudere ambtenaren. Dat meldde directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst op een interne blog, zo bevestigde zaterdag een woordvoerder berichtgeving daarover van de NOS.

Het gaat om een hoeveelheid werk waar achthonderd ambtenaren een jaar voor nodig hebben. Veld is bezorgd over de grote hoeveelheid zogeheten ouwelullendagen. Bij de Belastingdienst werken veel 50-plussers. Zij krijgen elk jaar een extra vrije dag.

Minister Stef Blok (Rijksdienst) wil regelingen voor oudere rijksambtenaren afbouwen. Van het geld dat vrijkomt, moeten alle ambtenaren kunnen profiteren. Blok wil dit regelen in de nieuwe cao, waarover de onderhandelingen juist afgelopen week weer zijn begonnen.

Van Rijn negeerde waarschuwingen over pgb's

Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) maar waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris van volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) in de wind geslagen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat 'de haalbaarheid risicovol was geworden'. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario's, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf.

Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen.

Geplaagd Petrobras haalt miljarden op

Het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras kan voorlopig aan zijn betalingsverplichtingen blijven voldoen. Het concern heeft via contracten en leningen, waarvoor het overigens zwaar leunt op Braziliaanse staatsbanken, 6,1 miljard dollar (5,6 miljard euro) opgehaald, zo werd zaterdag bekend.

Daarmee voldoet de bank in ieder geval voor dit jaar aan zijn financieringsbehoefte. Een viertal banken is goed voor circa 3,1 miljard dollar van het totaal. Voor de overige 3 miljard dollar kan het bedrijf bogen op een omvangrijk leasecontract voor olieplatforms.

Petrobras is verwikkeld in een omvangrijke fraudezaak. Werknemers van het bedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude.

X-Men: Apocalypse: Lucas Till terug als Havok

Terwijl de opnames voor de derde film uit de decennia-overspannende X-Men-trilogie op het punt staan te beginnen, maakt regisseur Bryan Singer nog een extra stukje casting bekend: Lucas Till, die in X-Men: First Class de rol van Havok speelde, zal deze rol opnieuw vertolken in X-Men: Apocalypse.

Singer maakte dit bekend via zijn Instagram-account, waarop hij een foto uit Matthew Vaughns First Class en eentje van Till zelf plaatste.

De terugkeer van het personage betekent dat de broers Alex en Scott Summers, respectievelijk Havok en Cyclops, voor het eerst samen in dezelfde film te zien zijn. Cyclops, toen nog gespeeld door James Marsden, had een terugkerende rol in de eerste X-Men-trilogie uit het vorige decennium. Hier wordt hij gespeeld door Tye Sheridan. Dit heeft wat vragen opgeroepen in diverse media, omdat Havok verondersteld wordt Cyclops' jongere broer te zijn, terwijl Till ouder is dan Sheridan en bovendien zijn rol al speelde in een film die zich in de jaren 60 afspeelde. Apocalypse zal zich in de jaren 80 afspelen, wat de terugkeer van dezelfde acteur als in First Class sowieso al opvallend maakt. De exacte relatie tussen de personages in de continuïteit van deze films zal zich echter nog moeten onthullen.

X-Men: Apocalypse verschijnt volgend jaar mei in de bioscoop, en heeft een inmiddels rijk gevulde cast: naast Sheridan en Till zijn dat nieuwkomers Oscar Isaac (Apocalypse), Sophie Turner (Jean Grey), Alexandra Shipp (Storm), Kodi Smit-McPhee (Nightcrawler), Lana Condor (Jubilee), Ben Hardy (Angel) en Olivia Munn (Psylocke). Daarnaast wordt verwacht dat James McAvoy (Professor X), Michael Fassbender (Magneto), Rose Byrne (Moira McTaggert), Jennifer Lawrence (Mystique), Nicholas Hoult (Beast) en Evan Peters (Quicksilver) terugkeren, met mogelijk cameo's voor Hugh Jackmans Wolverine, Halle Berry als de oudere Storm en Channing Tatum als Gambit, die later volgend jaar zijn eigen film krijgt.

x-men apocalypse
x-men apocalypse

VNO-NCW: economie met sprongen vooruit

De Nederlandse economie doet het veel beter dan tot nu toe werd gedacht. Dat zegt Hans de Boer, de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zaterdag in De Telegraaf.

Het Centraal Planbureau rekent op een groei van 1,7 procent, maar De Boer is optimistischer: hij gaat uit van ten minste 2 procent.

'Het gaat echt veel beter met onze economie dan tot nu toe werd gedacht. Dat hoor ik van mijn leden', aldus De Boer. Dat is volgens hem te danken aan het kabinet-Rutte II, dat 'een aantal belangrijke hervormingen' heeft doorgevoerd. Verder ziet hij dat de huizenmarkt weer aantrekt en dat Nederlandse ondernemers weer goede zaken doen in het buitenland.

'Rol van vrouwen in het verzet onderbelicht'

Historici hebben de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog structureel onderbelicht. Dat schrijft Marjan Schwegman, hoogleraar vrouwengeschiedenis en directeur van onderzoeksinstituut NIOD, zaterdag in Trouw.

Het komt volgens Schwegman doordat de belangrijkste reconstructies van de oorlog zijn geschreven door mannen, zoals historicus Loe de Jong. Zij hanteerden een tweedeling: mannen deden het echte, fulltime verzetswerk, wat vrouwen deden was ondersteunend en verzorgend (koerierster, zorg voor onderduikers).

Schwegman signaleert een kentering in de geschiedschrijving doordat er steeds meer biografieën verschijnen van belangrijke verzetsvrouwen. Daardoor wordt het beeld bijgesteld. De samenwerking tussen mannen en vrouwen in het verzet is ook onderwerp van onderzoek van het NIOD.

Edwin Jonker: ik heb niks strafbaars gedaan

Edwin Jonker kwam vrijdagavond in het nieuws, de politie zou een wietplantage in zijn huis hebben opgerold. Maar volgens de acteur, die vrijdag aan tafel zat bij Late Night, klopt het verhaal niet. "Ik heb niks strafbaars gedaan", zegt hij. "Ik heb alleen maar meegewerkt aan een buurtonderzoek van de politie", legt Edwin uit.

Volgens buurtbewoners zijn er flink wat wietplantjes bij Jonker thuis gevonden. Humberto Tan vraagt Edwin of dit verhaal klopt. "Nee, ik heb niks strafbaars gedaan", antwoordt de acteur meerdere keren.

Edwin baalt van de hele situatie. "Ik heb er nu niet veel over te zeggen, ik vind het heel vervelend."

Batman v Superman-trailer nu officieel vrijgegeven

Nadat gisteren een met een telefoon gefilmde versie van de eerste teaser trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice zijn weg maakte over het internet, en Warner Bros. er niet in slaagde deze overal te verwijderen, is blijkbaar besloten dan maar de trailer voor iedereen vrij te geven.

Dit gebeurde via het bekendste onthullingenkanaal van de film: het Twitter-account van regisseur Zack Snyder. Hij postte de trailer als Twitter-video, in hoge kwaliteit. Het is dezelfde als de blurry versie van gisteren, maar nu is beter te zien hoe Ben Affleck eruit ziet als Batman en hoe Superman lijkt een positie als God te accepteren, met mensen die voor hem buigen en hun handen naar hem uitreiken.

De geplande IMAX-screenings gaan maandag nog steeds door; volgens Snyder zitten daar een aantal extra beelden in en krijgen aanwezigen wat leuke goodies.

Hele dag vinyl op verjaardag Radio Veronica

Radio Veronica bestaat 55 jaar en draait speciaal vandaag alleen maar muziek van vinyl. Vanuit de muziekwinkel Fame Plaza in Amsterdam worden tussen 08.00 uur en 16.00 uur drie uitzendingen verzorgd.

Voor de gelegenheid presenteren Erik de Zwart en Bart van Leeuwen nog één keer samen. In de jaren tachtig vormden ze het eerste dj-duo op de Nederlandse radio. Ze doen tussen 10.00 en 12.00 uur het programma 'The Vinyl Countdown met Bart & de Zwart'. 'Vinyl past helemaal bij het begin van Radio Veronica en het is uniek dat vinyl tegenwoordig zo populair is', zegt Erik de Zwart. 'Tijdens The Vinyl Countdown wordt het weer als vanouds lachen geblazen met Bart en maken we er samen een mooi feestje van.'

Het verjaardagsfeestje en de plaatjes op de radio vallen samen met Record Store Day, de dag waarop in meer dan tweeduizend platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan optredens plaatsvinden en speciale releases uitkomen. In Nederland doen ruim tachtig winkels mee en zijn er meer dan 250 optredens te zien.

'Topscheidsrechter betrokken bij matchfixing'

De Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük zou betrokken zijn bij matchfixing. Zijn naam wordt genoemd door een verdachte in een grote Duitse strafzaak rond het manipuleren van wedstrijden. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De krant heeft documenten uit het strafdossier in handen.

Het zou gaan om twee eerstedivisieduels in september 2009: Veendam-Helmond Sport en Fortuna Sittard-Cambuur. Op beide wedstrijden zou fors zijn ingezet. Volgens de verdachte kon het alleen de arbiter zijn die de wedstrijden manipuleerde.

Gözübüyük ontkent alles. 'Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. (..) Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen', schrijft hij in een verklaring aan de krant.

De KNVB meldt tegen de krant dat ze niets zien in de verdenkingen. "Voor de KNVB staat de integriteit van scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet ter discussie." Het OM zou al maanden op de hoogte zijn van het nieuws rondom Gözübüyük.

Scheidsrechter Gözübüyük vroeg twee jaar geleden nog om respect (Pro Shots/Jan Kanning)
Scheidsrechter Gözübüyük vroeg twee jaar geleden nog om respect (Pro Shots/Jan Kanning)

Bosnisch stadje telt 200 tweelingen

Buzim, in het noordwesten van Bosnië, is niet zomaar een stadje. Er wonen meer dan tweehonderd tweelingen, op een populatie van 20.000 inwoners. Lokale autoriteiten willen dat hun plaats bekend wordt als 'Town of Twins'.

Het opmerkelijk hoge aantal tweelingen kwam aan het licht dankzij de lokale journalist Nedzib Vucelj. Tijdens de verwoestende burgeroorlog tussen 1992 en 1995 schonk zijn vrouw het leven aan een tweeling. Op een bepaald moment klopte Nedzib bij buren aan voor een tweepersoons buggy, maar die hadden de buggy al aan een ander gezin gegeven. 'Toen realiseerde ik me hoeveel tweelingen we hier hebben.'

De journalist ontdekte dat tijdens de oorlogsperiode zeker 21 tweelingen werden geboren. Het werkelijke aantal is vermoedelijk nog hoger, omdat mensen vanwege de oorlog zijn gevlucht. Met behulp van Facebook telde de journalist in totaal minstens tweehonderd tweelingen in het stadje. Bij de Daily Mail kun je foto's van een groot aantal tweelingen bekijken.

Toerisme
Volgens artsen is één op de 88 geboorten in Buzim een tweeling. Het hoge percentage tweelingen is mogelijk te verklaren doordat mensen veelal binnen de eigen gemeenschap trouwen. Veel families kennen een geschiedenis met tweelingen. De economie van Buzim draait nu nog op de oogst van frambozen en kastanjes, maar de burgemeester ziet grote mogelijkheden om het toerisme te versterken. Hij wil dat het stadje gastheer wordt van een jaarlijkse conventie van tweelingen.
 

Slanke Sam Smith voelt zich beter dan ooit

Zanger Sam Smith is in de afgelopen periode flink afgevallen. Hij zit lekker in zijn vel en voelt zich naar eigen zeggen beter dan ooit, zo schrijft hij bij een foto van zichzelf op Instagram.

Op de foto is een duidelijk afgeslankte Sam te zien. 'Nog een kleine 2 kilo en dan ben ik op mijn streefgewicht. Ik voel me gelukkiger en gezonder dan ooit tevoren', schrijft hij. De 22-jarige zanger kwam in actie nadat foto's van een vakantietrip in Australië in de publiciteit kwamen.

Sam Smith, bekend van hits als Stay With Me en I'm Not The Only One, deelde in de afgelopen weken al vaker foto's van zijn transformatie. Onlangs liet hij weten dat hij in twee weken tijd zo'n 6,5 kilo was afgevallen. Smith valt af dankzij het boek Eat. Nourish. Glow. van dieetgoeroe Amelia Freer. 'Het gaat niet eens om afvallen, maar om je gelukkig voelen van binnen.'

Patiënt meer centraal bij vergoeding

Niet alleen de behandeling op zich, maar ook de patiënt die die behandeling nodig heeft moet de leidraad zijn bij het bepalen of de ingreep in het basispakket zit. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Een aantal behandelingen is in het verleden uit het basispakket gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen zou worden gemaakt, zoals bij plastische chirurgie. Veel mensen lieten zich zo verfraaien in plaats van dat het echt medisch noodzakelijk was.

De afgelopen jaren is vooral gekeken naar of een behandeling helemaal wel of helemaal niet in het pakket zat. Daarbij werd nauwelijks onderscheid gemaakt tussen verschillende patiënten, zo stelt de minister.

Dit beleid kan overigens alleen slagen als artsen hun verantwoordelijkheid nemen, zo stelt de minister, zodat de praktijken niet opnieuw uit de hand zullen lopen.

KRO-NCRV bekijkt uitspraak Fons de Poel

Fons de Poel, presentator en journalist van het tv-programma Brandpunt, ligt onder vuur. In een item over bonussen voor topbankiers noemde hij het kritische GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver 'een snotneus'. De Poel deed anderhalf jaar geleden een commerciële klus voor ABN Amro en daardoor is zijn integriteit in het geding.

KRO-NCRV, die omroep die Brandpunt uitzendt, overlegt dit weekend over de positie van Fons de Poel (59) als presentator van het programma. In de uitzending van dinsdag was er aandacht voor de positie van ABN Amro en de hoorzitting die in de Tweede Kamer plaatsvond. Tijdens die zitting was GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver uiterst fel tegen Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro.

Volgens De Poel deed Klaver 'alsof de man als een melaatse was neergedaald, op een andere planeet', gevolgd door de kwalificatie 'snotneus' aan het adres van Klaver. Op NPO Uitzending Gemist is het fragment vanwege 'een technische storing' niet terug te zien, maar website JOOP heeft het fragment op YouTube gezet.

Integriteit
Omdat De Poel in het verleden een commerciële klus voor ABN Amro deed, vindt KRO-NCRV dat de journalistieke integriteit in het geding is. De omroep spreekt dit weekend met De Poel over zijn nevenactiviteiten. 'De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij de KRO-NCRV', aldus hoofdredacteur Leo Fijen.

Tegenover het Algemeen Dagblad laat De Poel weten: 'Deze opmerking was een grap, meer niet. Gewoon een grap, zoals Brandpunt vroeger wel meer grappen maakte.' De Poel stelt dat hij slechts één keer een klus voor ABN Amro heeft gedaan. De Poel begon in 1982 bij Brandpunt als internationaal verslaggever.

FC Eindhoven koerst af op periodetitel

FC Eindhoven blijft de voornaamste kandidaat om de vierde periodetitel in de Jupiler League te winnen. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong boekte vrijdag op bezoek bij RKC Waalwijk een benauwde overwinning, door een doelpunt van Joey Sleegers: 0-1. De Brabanders blijven daardoor achter kampioen NEC op de tweede plaats staan in de periodestand, met één punt meer dan MVV Maastricht. De Limburgse club hield zijn kansen op het nippertje in leven door winst bij FC Oss (0-1).

De Brabanders hebben achttien punten uit acht wedstrijden, MVV volgt met zeventien. FC Emmen kan zaterdag naast MVV komen als het wint van Achilles'29. Volgende week vrijdag is de laatste speelronde in de strijd om de vierde periodetitel. FC Eindhoven ontvangt dan FC Oss, MVV treft Emmen.

Overige uitslagen
FC Volendam - Fortuna Sittard 2-4
Helmond Sport - VVV-Venlo 3-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.