Merkel houdt crisisoverleg over immigranten

De immigrantengolf en het toenemende geweld tegen vluchtelingen zijn zo nijpend geworden, dat Duitsland volgende maand crisisoverleg houdt. De deelstaten overleggen op 8 mei met de regering van bondskanselier Angela Merkel, liet haar woordvoerder vrijdag weten.

Ook klachten over geldgebrek voor huisvesting van immigranten komen dan aan de orde. Een aantal deelstaten heeft extra geld geëist om de toestroom aan vluchtelingen te kunnen bekostigen. Dit jaar komen er naar schatting vier keer zoveel asielzoekers naar Duitsland als in 2013. Dat waren er toen 100.000. In de eerste drie maanden van dit jaar had Duitsland al ruim 85.000 asielzoekers.

Dinsdag zei minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken nog dat Duitsland meer migranten op de arbeidsmarkt nodig heeft om de vergrijzing het hoofd te kunnen bieden. Een dag daarvoor was er juist een grote demonstratie van Pegida-aanhangers in Dresden. PVV-leider Geert Wilders hield een speech voor zo'n 10.000 man. Pegida ziet buitenlandse invloeden, zoals de islam, als een bedreiging voor Europa. De beweging moet ook niets hebben van arbeidsmigranten.

Het meest recente incident van geweld tegen asielzoekers was begin van de maand in Tröglitz. Daar werd een asielzoekersopvang in brand aangestoken. Dat gebeurde na wekenlange protesten van rechtsextremisten tegen de komst van asielzoekers.

Crisisoverleg in Duitsland over asielzoekers
Merkel houdt crisisoverleg over immigranten (Foto: ANP)