FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 januari 2015

Wüst op 3 kilometer zeker van WK afstanden

Schaatsster Ireen Wüst heeft haar eerste startbewijs voor het WK afstanden al binnen. De Europees kampioene allround staat volgende maand in Heerenveen in ieder geval aan de start van de 3 kilometer, de afstand waarop ze vorig jaar olympisch goud won.

De selectiecommissie langebaan van schaatsbond KNSB heeft Wüst dinsdag al aangewezen voor deze afstand, waarop ze al het hele seizoen de beste Nederlandse is. De 28-jarige Brabantse wordt daarmee enigszins ontlast, want ze kan de selectiewedstrijd van de 3 kilometer nu overslaan.

Tijdens het NK sprint van komend weekeinde in Groningen plaatsen de beste drie schaatsers op de 500 en 1000 meter zich voor de WK afstanden. Voor de 1500 (mannen en vrouwen), 3000 (vrouwen) en 5000 meter (mannen) worden op 23 en 24 januari selectiewedstrijden gehouden in Thialf.

Directeur Gudde mist 'bouwherrie' in Kuip

Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord bracht dinsdag in het Maasgebouw van De Kuip met gemengde gevoelens een toost uit op het nieuwe jaar. Hij wees in zijn toespraak voor een afgeladen zaal nadrukkelijk op de sportieve en financiële successen van de Rotterdamse volksclub in 2014. "We zijn inmiddels weer gezond en dat willen we graag zo houden", benadrukte de voormalige belastingdirecteur.

Gudde uitte echter ook zijn ergernis en ongeduld over de stand van zaken rond de vernieuwbouw van De Kuip. "Het is een slepende en uitputtende kwestie waarvan de uitkomst nog steeds ongewis is", sprak hij een tikje verbeten. "Liever was ik nu niet verstaanbaar geweest door de herrie van de vaklui en timmerlieden die aan de eerste verbouwfase waren begonnen. Helaas is het nog niet zo ver. Dat is een teleurstellende gedachte na een verder uitstekend jaar."

Carlsen verslaat Van Wely in Wijk aan Zee

Loek van Wely heeft op het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee zijn meerdere moeten erkennen in Magnus Carlsen. De Noorse wereldkampioen wist de partij met de zwart na 44 zetten te beslissen. Het was pas de eerste overwinning van Carlsen in vier partijen. Maandag verloor hij Carlsen nog onverwachts van schaker Radoslaw Wojtaszek.

Anish Giri deelde voor de vierde keer een punt. De twintigjarige Rijswijker remiseerde al na twintig zetten tegen Yifan Hou uit China. Giri staat na vier partijen op twee punten, evenveel als Carlsen. Vasil Ivanchuk uit Oekraïne won van de Franse schaker Maxime Vachier-Lagrave en nam daarmee alleen de leiding in Wijk aan Zee, met 3,5 punt.

Woensdag is er een rustdag. Donderdag gaat het schaken verder. Carlsen zal dan spelen tegen Aronian. Giri neemt het op tegen de Georgiër Baadur Jabova speelt en Van Wely treft Maxime Vachier-Lagrave. 

Uitslagen Speelronde IV

Loek van Wely - Magnus Carlsen 0-1
Levon Aronian - Radoslaw Wojtaszek ½-½
Fabian Caruana - Wesley So ½-½
Yifan Hou - Anish Giri ½-½
Baadur Jobava - Ivan Saric 0-1
Teimur Radjabov - Liren Ding 0-1
Vasil Ivanchuk - Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Stand na vier ronden

1. Ivanchuk 3,5
2. Caruana, Liren Ding 3
4. So, Wojtaszek 2,5
6. Giri, Carlsen, Vachier-Lagrave, Saric 2
10. Aronian, Radjabov 1,5
12. Van Wely, Yifan Hou 1
14. Jobava 0,5.


Dagzege Roma, Ten Brinke verliest veel tijd

Nani Roma heeft de negende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard wist met de Mini tussen Iquique en Calama klassementsleider Nasser Al-Attiyah ruim zes minuten voor te blijven. De Nederlander Bernhard ten Brinke verloor veel tijd door een kapotte aandrijfas.

De etappe naar Calama was een slechte voor Toyota, want niet alleen Ten Brinke leverde twee uur in, maar ook merkgenoten Giniel de Villiers en Yazeed Alrahji leverden meer dan twintig minuten in. Beter verging het Guerlain Chicherit die eergisteren op de zoutvlakte in Bolivia nog lang stilstond en vandaag als laatste moest beginnen. De Fransman werd nu op veertien minuten achterstand derde. Erik van Loon kende ook een redelijke dag met plaats tien op ruim 42 minuten.

Al-Attiyah heeft in het klassement nu bijna 24 minuten voorsprong op De Villiers. Alrahji staat op ruim 39 minuten derde. Van Loon klom naar de vijfde positie op iets meer dan twee uur, terwijl Ten Brinke door de problemen van vandaag zakte naar plaats negen op 3.34 uur van de leider. Concurrentie is er niet meer van Stephane Peterhansel, want hij leverde vandaag 3,5 uur in en is kansloos voor een klassering in de top tien.

Charlie Hebdo nu al te koop op Marktplaats

Nog voordat het nieuwe nummer van Charlie Hebdo in de winkels ligt, wordt het al aangeboden op Marktplaats. Diverse particulieren bieden exemplaren aan, waarvoor al bedragen van vijftig of vijfenvijftig euro worden geboden.

Zo heeft iemand die zich op de veilingsite John de Groot noemt familie in Frankrijk wonen. Die komt vrijdag in Nederland op bezoek, en hij heeft zijn gasten gevraagd vijf stuks mee te nemen, zo vertelt de Hagenaar telefonisch. Daarvoor boden vijf bieders dinsdagavond al 185 euro in totaal.

Langs het officiële kanaal van tijdschriftendistributeur Betapress zullen vijfhonderd exemplaren van Charlie Hebdo naar ons land komen. Die worden verspreid over zestig tot tachtig verdeelpunten. Er worden in totaal drie miljoen exemplaren gedrukt. Het is het eerste nummer na de bloedige aanslag van vorige week woensdag in Parijs.

Amazon bestelt tv-serie Woody Allen

Amazon heeft een exclusief contract gesloten met Woody Allen. Hij gaat een televisieserie schrijven en regisseren. De reeks wordt in 2016 uitgezonden op Amazon Prime Instant Video, de tv-dienst voor abonnees van het Amerikaanse bedrijf.

Het wordt de eerste keer dat Allen een tv-serie maakt. De serie heet vooralsnog Untitled Woody Allen Project, zo staat in het persbericht van Amazon. De afleveringen zullen een halfuur duren. Ze worden uitgezonden in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Nadere informatie over de cast en het onderwerp van de serie wordt op een later moment bekendgemaakt.

"Van Annie Hall tot aan Blue Jasmine: Woody loopt voorop in de Amerikaanse cinema. We zijn enorm blij zijn eerste tv-serie exclusief te kunnen tonen op Prime Instant Video", aldus topman Roy Price van Amazon. Woody Allen zelf laat weten nog geen ideeën te hebben. Grappend voegt hij eraan toe dat Price vast spijt krijgt van zijn besluit.

Stephen Kings Mr Mercedes wordt tv-serie

Het boek Mr Mercedes van horrorauteur Stephen Kind wordt een miniserie voor op televisie. David E. Kelley, bekend van series als Ally McBeal en Boston Legal, is aangetrokken om het script te schrijven. De serie wordt gemaakt door Sonar Entertainment, zo laat het bedrijf weten op Twitter. Regisseur Jack Bender, bekend van Lost, zal de reeks regisseren. Allebei de mannen zijn ook actief als producenten van de reeks.

Mr Mercedes kwam vorig jaar uit. Het boek gaat over een psychopaat die een massamoord pleegt en een gepensioneerde agent die het op zich neemt om hem op te sporen. Het is het eerste deel van een trilogie. Deel twee komt in maart uit, de Amerikaanse titel is Finders Keepers.

Meer details over de tv-reeks zijn nog niet bekendgemaakt.

Nieuwe verfilming Strangers on a Train

Acteur Ben Affleck en regisseur David Fincher gaan na het succes van Gone Girl opnieuw samenwerken. De twee maken een nieuwe versie van de klassieker Strangers on a Train van Alfred Hitchcock.

De originele film uit 1951 is gebaseerd op een boek van Patricia Highsmith. Twee vreemden ontmoeten elkaar in de trein. Ze willen allebei een moord plegen, en besluiten om te ruilen. Beide mannen plegen de moord die de ander eigenlijk wilde begaan. Een ideale manier om ermee weg te komen, denken ze.

De nieuwe versie van het verhaal speelt zich niet af in een trein maar in een vliegtuig. Een filmster krijgt een lift met een vliegtuig aangeboden door een rijke vreemdeling, is al bekend over het verhaal. Of het plot op meer punten afwijkt dan alleen de setting, is niet bekend, zo schrijft Variety. Ook is niet bekend wanneer de opnamen beginnen.

Documentaire Backstreet Boys eenmalig in bios

De documentaire Backstreet Boys: Show 'em What You're Made Of draait donderdag 26 februari eenmalig in zeventien Nederlandse bioscopen. Aansluitend aan de filmvertoning zien de bioscoopbezoekers live een concert van een halfuur van de boyband vanuit Londen. Dit maakte Pathé dinsdag bekend.

De documentaire toont de hoogte- en dieptepunten die de bandleden van hun jeugd tot volwassenheid beleefden. De opnames begonnen in 2012 toen ze na lange tijd weer samenkwamen voor een nieuw album en de viering van de twintigste verjaardag van de band. Tijdens de reünie worden vriendschapsbanden aangehaald, maar komen ook oude en nieuwe spanningen naar voren. Pathé noemt de documentaire een 'verrassende en emotionele film over roem, rijkdom, verraad en oude vriendschappen die nooit verdwijnen'.

De Pathé-bioscopen die de documentaire draaien bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem en Tilburg. Ook Cinecity in Terneuzen en Vlissingen doen mee, net als CineMec Ede, Foroxity Roermond en Sittard en Movie Unlimited in Almelo, Kampen en Zevenaar.

Kyle MacLachlan keert terug in Twin Peaks

Kyle MacLachlan heeft bevestigd dat hij terugkeert in de rol van Special Agent Dale Cooper in de jaren negentigserie Twin Peaks. Dat meldt de Amerikaanse film- en televisiesite Deadline.

Tijdens een presentatie van de Television Critics Association deelde de acteur het nieuws. "Ik kijk uit naar mijn terugkeer naar de vreemde en wonderlijke wereld van Twin Peaks", meldde MacLachlan, die de reputatie van de speciaal agent later van zich afschudde met rollen in Desperate Housewives en Sex and the City.

Vlak na de bekendmaking verwelkomde regisseur David Lynch de terugkeer van de hoofdrolspeler op Twitter. "Welkom terug in Twin Peaks, Special Agent Dale Cooper!", schreef de regisseur, die benadrukt dat kijkers nog minstens een jaar moeten wachten. "Kyle MacLachlan keert terug in 2016."

In oktober werd bekendgemaakt dat Twin Peaks, de cultserie over het mysterie rond de moord op Laura Palmer, terugkeert. Met negen nieuwe afleveringen wordt volgend de vijfentwintigste verjaardag van de serie vieren. Behalve MacLachlan is nog niemand van de oude cast bevestigd. Wel zal het makersduo van toen, David Lynch en Mark Frost, de serie wederom schrijven en produceren.

Vluchtgarage wordt ontruimd

De zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam, waar illegalen tijdelijk worden opgevangen, wordt ontruimd. De officier van justitie heeft de bewoners dinsdag een aankondiging van de ontruiming gestuurd.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten. Hij schrijft dat er in het gebouw in Amsterdam Zuid-Oost, een oude garage, momenteel ruim honderd mensen verblijven. Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen.

De vreemdelingen verzetten zich tegen terugkeer naar hun land van herkomst. Ze hebben geen recht op opvang (meer) maar toch heeft Amsterdam enkele locaties ingericht waar zij worden opgevangen. De omstandigheden in de Vluchtgarage zijn slecht en er zijn veel spanningen en incidenten. Zo kwam in augustus bij een ruzie een Somaliër om het leven.

'Angelina voelt zich genegeerd door Globes'

Angelina Jolie vindt het niet leuk dat de door haar geregisseerde film Unbroken geen nominaties ontving voor een Golden Globe. Dat schrijft New York Post op basis van ingewijden.

Volgens een insider vindt Jolie dat ze met haar film thuishoort tussen de nominaties van de Golden Globe Awards. "Angelina is gekwetst", meldt een bron aan de krant. "Ze is boos omdat dat haar film over het hoofd is gezien."

"Een paar jaar geleden zou ze erbij gezeten hebben", meldt een medewerker van Golden Globe-organisator Hollywood Foreign Press Association, die suggereert dat voorheen de status van sterren zwaarder telde. Haar film legde het echter af tegen de rest van het aanbod, stelt de medewerker.

Unbroken won wel een AFI Award en Hollywood Film Award en kon rekenen op nog een reeks filmprijzen. De film wordt ook veel genoemd als potentiële kandidaat voor een Oscarnominatie. Of de strijd om de begeerde filmbeeldjes ook eindigt in een deceptie voor de acterende regisseuse zal aanstaande donderdag blijken; dan worden de nominaties voor 's werelds beroemdste filmprijs aangekondigd.

Video 'IS' suggereert executies door kind

In een video op internet die volgens internationale media afkomstig zou zijn van Islamitische Staat, wordt gesuggereerd dat een kind twee mannen zou hebben geëxecuteerd. In het filmpje, verspreid via de IS-propagandamachine Al Hayat Media en onder andere in Britse media verschenen, is een IS-strijder te zien met een jongen van een jaar op tien die een pistool in zijn handen heeft. Voor hen zitten twee mannen met hun handen op de rug gebonden op hun knieën.

De echtheid van de video is niet door onafhankelijke deskundigen bevestigd. Het is onduidelijk waar de video is gemaakt.

In het eerste deel van de video bekennen de twee dat ze bij IS hebben gespioneerd voor de Russische geheime dienst FSB, aldus de media. In deel twee zegt de strijder op een gegeven moment dat de twee als spionnen terecht worden gesteld en duwt hij de jongen naar voren. Even later wordt de suggestie gewekt dat de twee zijn doodgeschoten door de jongen, hoewel van het schieten en van de lichamen geen beelden zijn.

De FSB wilde geen commentaar geven op de video. Deze organisatie is niet actief buiten Europa, ook niet in Irak of Syrië.

Geen Formule 1-race in Qatar

De kans dat er in de nabije toekomst een Formule 1-race in Qatar komt lijkt zeer klein te zijn. F1-baas Bernie Ecclestone is weliswaar in gesprek met de Qatari Group, maar afspraken met Bahrein zorgen ervoor dat de plannen niet uitgevoerd kunnen worden.

Met Bahrein is afgesproken dat er geen extra Formule 1-races in de landen rond de Perzische Golf gehouden mogen worden. Qatar wil graag een stratenrace in Losail organiseren, maar vindt Bahrein op haar weg. Dat land gaf wel toestemming aan de Verenigde Arabische Emiraten, maar de Bahreinse circuitbaas Sheikh Salman bin Isa Al Khalifa heeft aan de Britse media laten weten dat het hier voorlopig bij blijft. Hierdoor is Ecclestone met handen en voeten gebonden.

Verstappen test nieuwe bolide op 2 februari

Max Verstappen stapt op 2 februari voor het eerst achter het stuur van zijn gloednieuwe Formule 1-bolide. De 17-jarige coureur komt tijdens de vierdaagse testsessie in Jerez twee keer in actie, op de tweede en vierde dag. Zijn Spaanse ploeggenoot Carlos Sainz jr. test de STR10, de auto van Toro Rosso die inmiddels alle verplichte crashtests heeft doorstaan, op 1 februari als eerste en neemt ook de derde dag voor zijn rekening. Dat meldt de website Verstappen.nl.

Verstappen en Sainz (20) debuteren dit jaar bij Toro Rosso in de Formule 1. In de aanloop naar het nieuwe seizoen komen de jonge coureurs om beurten in actie tijdens de drie testsessies van elk vier dagen. De tweede en derde vierdaagse zijn op het circuit van Barcelona, van 19 tot en met 22 februari en 26 februari tot en met 1 maart. Op 15 maart begint het seizoen in Melbourne met de Grote Prijs van Australië.

Schippers treft olympisch kampioene in Götzis

Dafne Schippers kan zich eind mei tijdens de prestigieuze zevenkamp van Götzis meten met de absolute wereldtop. De 22-jarige atlete uit Utrecht, Europees kampioene op de 100 en 200 meter, treft in de Oostenrijkse stad onder anderen olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill. De Britse kwam vanwege blessureleed en haar zwangerschap de afgelopen twee jaar nauwelijks in actie. Voor Ennis-Hill wordt de zevenkamp in Götzis haar eerste stap richting de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Schippers eindigde afgelopen jaar in Götzis als derde, in een Nederlands record van 6545 punten. De Nederlandse topatlete moest alleen de Britse Katarina Johnson-Thompson en Brianne Theisen-Eaton uit Canada voor zich dulden. Die twee meerkampsters doen op 30 en 31 mei ook weer mee in Götzis, zo maakte de organisatie dinsdag bekend. Schippers blijft de meerkamp voorlopig combineren met het sprinten.

Fatwa tegen sneeuwpoppen

"Het is niet toegestaan om een sneeuwpop te maken. Zelfs niet als dit voor de lol is", aldus een zeikerd van een Sjeik met een veel te lange naam. Kortom: een heuse fatwa op het maken van sneeuwpop, uitgevaardigd door een hoog aangeslagen moslimgeleerde. Dat laatste woord is wellicht een oxymoron.

Deze parel der tolerantie luistert naar de naam Mohammed Saleh al-Munajjid. Zijn onderbouwing gaat als volgt: "God heeft mensen de mogelijkheid gegeven om te maken wat ze willen, zolang het maar geen ziel bezit. Denk hierbij aan dingen als schepen, bomen, fruit en gebouwen." Fruit en bomen zijn blijkbaar gemaakt door mensenhanden.

Munajid borduurde voort op uitspraken en ideeën van andere islamitische wijsgeren. Hij kwam tot de conclusie dat wanneer je met sneeuw een mens namaakt, dit een zonde is binnen de strikte soennitische islam zoals die in Saoedi-Arabië beleefd wordt.

Uiteraard vroeg dit om een reactie. Ook binnen het Saoedische koninkrijk doet men leuk aan twitter en een aantal mensen togen meteen naar het noorden van het land om een paar sneeuwpoppen in elkaar te flansen. Dit om een leuke foto te tweeten.

Volgens een van de twiiteraars wordt het land geteisterd door twee soorten mensen: "Mensen die voor alles een fatwa nodig hebben en mensen die een fatwa dicteren om zich met het leven van anderen te kunnen bemoeien".

Niet geheel verrassend had de Sjeik ook genoeg bijval. "Met het maken van sneeuwpoppen kopieer je het gedrag van ongelovigen", twitterde een aanhanger. "Het promoot slechts lust en erotiek. Laat God de geleerden de weg wijzen en hun inzichten geven in bepaalde zaken om Satan een stapje voor te zijn,"


Gonçalves loopt in op Coma in Dakar Rally

Paulo Gonçalves kan het Marc Coma in het motorenklassement in de Dakar Rally nog lastig gaan maken. De Portugees won vandaag weliswaar de negende etappe van Iquique naar Calama niet, maar maakte wel ruim drie minuten goed op de klassementsleider.

De dagzege was voor Helder Rodrigues die hiermee deze editie al zijn tweede etappe op zijn naam schreef. De Portugees was met de Honda uiteindelijk bijna vier minuten sneller dan team- en landgenoot Gonçalves. Coma werd derde op 7.34 minuten. Joan Barreda Bort herstelde zich enigszins van de slechte dag van gisteren en werd op bijna twintig minuten vierde.

Beste Nederlander was ook vandaag Hans Vogels. Hij ging al in het begin van de etappe in de fout qua navigeren en verloor hierdoor twintig minuten. Uiteindelijk zou dit oplopen naar 1.13 uur, toch was dit goed voor een zestiende plaats.

Coma heeft in het klassement nog ruim vijf minuten voorsprong op Gonçalves. Derde is Pablo Quintanilla die ruim 26 minuten achter staat. Hij moet de strijd aangaan met Toby Price die slechts vijf minuten meer toe moet geven. Vogels is na vandaag zelfs gestegen naar positie elf op 3.11 uur achter de leider. Ook Frans Verhoeven staat met bijna vijf uur achterstand nog in de top twintig.

Quads
Bij de quads is nog lang niet duidelijk wie het klassement op zijn naam zal gaan schrijven. Ignacio Casale en Rafal Sonik geven elkaar geen duimbreedte toe en zullen waarschijnlijk nog de hele rally strijden om de eerste positie. Vandaag liep Sonik weer elf minuten in op Casale. Toch werd hij geen etappewinnaar, want de Chileen Victor Manuel Gallegos Lozic bleek een kwartier sneller te zijn.

In het klassement heeft Sonik weer de leiding overgenomen van Casale. Hij heeft precies vier minuten voorsprong op de Chileen. Sergio Lafuente, die vandaag op 25 minuten derde werd, staat ook in het klassement derde op 52 minuten van Sonik.

Herzieningsverzoek Desi Bouterse afgewezen

De Hoge Raad heeft een herzieningsverzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse dinsdag afgewezen. Bouterse werd in 1999 in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997.

Zijn veroordeling door het gerechtshof in Den Haag was toen voornamelijk gebaseerd op verklaringen van een kroongetuige. Deze Belg Patrick van L. getuigde tegen Bouterse in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels op zijn belastende verklaring teruggekomen.

Bij een aanvraag tot herziening moet duidelijk worden gemaakt waarom een getuige terugkomt op eerdere verklaringen, licht de Hoge Raad toe. "Redenen voor het terugkomen op eerdere verklaringen worden in deze aanvraag niet gegeven. Daarom levert deze nieuwe verklaring geen grond op om aan te nemen dat de eerdere belastende verklaringen onjuist zijn."

Nederlands kamp Mali beschoten met raketten

De VN-basis in Gao in Mali waar veel Nederlandse militairen zijn gelegerd, is voor het eerst in lange tijd weer beschoten met enkele raketten. De projectielen kwamen volgens Defensie vorige week buiten het kamp neer en hebben geen schade aangericht.

Begin mei vorig jaar sloegen voor het laatst raketten in bij het Nederlandse kamp in het noordoosten van het West-Afrikaanse land. Na het jongste incident zijn buiten de basis twee inslagpunten gevonden, zei een woordvoerder van Defensie dinsdag. Volgens hem zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig. De raketaanval past in het dreigingsbeeld.

De 450 Nederlandse militairen in Mali, van wie de meesten vanuit Gao actief zijn, verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

Rowwen Hèze naar jubileumfestival Normaal

De Achterhoekse band Normaal heeft de programmering van het jubileumfestival op Hemelvaartsdag bekendgemaakt. Naast Normaal zelf zullen de bevriende bands Rowwen Hèze, Jovink & The Voederbietels en King Of The World optreden op 14 mei in Lochem.

Het festival wordt gehouden omdat Normaal veertig jaar bestaat. Het wordt een muzikaal spektakel waarbij Normaal twee keer optreedt. De dag wordt afgesloten met vuurwerk.

Jovink & The Voederbietels is de band van de zoon van Normaal-zanger Bennie Joling. King Of The World is de nieuwe groep van onder anderen voormalig Normaal-drummer Fokke de Jong en Cuby & The Blizzards-gitarist Erwin Java.

De voorverkoop voor het festival in Lochem is al begonnen.

Poolse priester veroordeeld voor misbruik jongens

Een Poolse priester is dinsdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. De 44-jarige Pawel K. moet zeven jaar de cel in. De rechtbank in Wroclaw verbood de priester voorts ooit nog met jongeren te werken en verplichtte hem psychologische behandeling te ondergaan.

Pawel K. werd in 2012 gearresteerd in een hotel in Wroclaw. Hij had daar een kamer genomen met een tienerjongen, en dat had de aandacht van het hotelpersoneel getrokken. In 2010 was hem al eens een jaar voorwaardelijk opgelegd voor het bezit van kinderporno. Sindsdien was hij geschorst en woonde hij in een tehuis voor emeriti.

Rechter Maciej Skorniak zei dat de schuld van de priester boven elke twijfel verheven was. Een groot aantal slachtoffers legde tijdens het proces getuigenverklaringen af. Ook vond de politie op de computer van de rooms-katholieke geestelijke foto's van zijn slachtoffers.

De veroordeelde priester houdt vol dat hij onschuldig is. Hij kan beroep aantekenen tegen het vonnis.

Het aartsbisdom Wroclaw wil Pawel K. ook voor de kerkelijke rechter vervolgen. Hem wordt verboden nog zijn ambt uit te oefenen en een soutane te dragen. "We betuigen opnieuw onze diepe spijt over de daden van deze geestelijke", zei woordvoerder Rafal Kowalski. "Het is moeilijk de juiste woorden te vinden om onze pijn en ons medelijden voor de slachtoffers uit te drukken."

Josje neukt even niet meer

FOK!kers die gek zijn op een afgelikte boterham, kunnen nu hun slag slaan. Josje Huisman heeft haar zoveelste vriendje gedumpt. Dit heeft het blonde mokkel van K3 zojuist bekendgemaakt.

Josje heeft sinds het verlaten van het gereformeerde nest in Zwartsluis een turbulent liefdesleven geleid. Nadat onder anderen Johnny de Mol en Gert (van Samson) hun lusten op haar hadden gebotvierd, was het sinds de zomer van 2013 de beurt aan ene Kevin Janssens.

Nu blijkt dus ook deze Belg haar niet langer te kunnen boeien. "Ik koester de momenten die we samen hebben gedeeld. Maar het is tijd om mijn pad opnieuw alleen te bewandelen", laat Josje weten.

Studio 100 heeft het droeve nieuws zojuist bevestigd. Voor de betrokkenen zal slachtofferhulp worden ingeschakeld.

Gemeente kan werken over de grens verplichten

Gemeenten kunnen bijstandsgerechtigden verplichten over de grens te gaan werken. Een nieuwe wet die sinds 1 januari van kracht is, biedt hun die mogelijkheid. De gemeente beoordeelt of iemand met bijstand in Duitsland of België moet solliciteren. Regel is dat de reistijd van het woon-werkverkeer heen en terug niet meer dan drie uur mag bedragen. Een woordvoerster van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) heeft dat dinsdag gezegd.

In de WW bestaat geen verplichting om te solliciteren over de grens. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil nog eens goed bestuderen of hij daarvoor voelt, zegt zijn woordvoerster.

De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens kaartte de discussie over solliciteren over de grens dinsdag aan in de Volkskrant. De PvdA-Kamerleden John Kerstens en Manon Fokke stelden naar aanleiding van zijn uitlatingen schriftelijke vragen aan Asscher en Klijnsma.

Europese beurzen eindigen in het groen

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is dinsdag met een fraaie plus gesloten. De AEX won 1,3 procent op 423,79 punten, nadat de hoofdgraadmeter nog in het rood opende. Ook de omringende beurzen sloten in het groen.

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegenover slechts vier fondsen lager. De grootste stijger was TNT Express met een dagwinst van 3,9 procent nadat Bank of America de pakketbezorger koopwaardig noemde. De analisten verwachten veel van de beleggersdag medio februari van TNT Express.

Beleggers in Altice lieten zich niet uit het veld slaan door een moeizame overnameproces met betrekking tot Portugal Telecom. Altice won 3,4 procent. De grootste daler onder de hoofdfondsen was Gemalto met een verlies van 2,8 procent.

Verder leverde ook Philips in. Het fonds werd een procent minder waard nadat het waarschuwde voor winstdruk in het vierde kwartaal als gevolg van hogere kosten bij het opstarten van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland en valutaire tegenwind.

In de AMX was Corbion de uitblinker met een dagwinst van 4,3 procent. Ook BinckBank had de wind in de rug en koerste 3,4 procent hoger. Aperam was de grootste daler in de Midkap met een verlies van anderhalf procent.

Imtech, dat een nieuw onderzoek naar mogelijk verboden verkooppraktijken in de Verenigde Arabische Emiraten aankondigde, wist de schade te beperken tot een verlies van 1,2 procent.

Onder de kleine fondsen waren BeterBed en Telegraaf Media Groep de grootste winnaars met respectievelijk 2,8 en 3,1 procent winst. Daar stond Stern Groep tegenover met een verlies van 3,8 procent.

Frankrijk gaat door met luchtaanvallen op IS

Het Franse parlement heeft dinsdag ingestemd met het verlengen van de campagne tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak. Frankrijk was vorig jaar een van de eerste landen die zich bij de door de Verenigde Staten aangevoerde coalitie voegde.

De eerste luchtaanvallen werden zo'n vier maanden geleden uitgevoerd en de regering moest daarom de Assemblée opnieuw om toestemming vragen.

Premier Manuel Valls sprak het parlement voor de stemming toe. Hij zei dat 'Frankrijk in staat van oorlog verkeert met de radicale islam', maar benadrukte dat Frankrijk geen oorlog voert tegen de hele religie.

Paus: Sri Lanka moet waarheid over oorlog openbaren

Paus Franciscus heeft Sri Lanka dinsdag voorgehouden dat volledige verzoening het openbaren van de waarheid vereist over tijdens de burgeroorlog gepleegde wandaden. De paus begon dinsdag in Colombo aan een rondreis door Azië.

Franciscus verwees niet met zoveel woorden naar de weigering van de Sri Lankaanse regering om mee te werken aan het onderzoek van de Verenigde Naties naar oorlogsmisdaden tijdens de laatste maanden van het decennialange conflict tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid. Wel zei de paus dat 'het genezingsproces de zoektocht naar de waarheid moet omvatten'. "Niet om oude wonden open te rijten, maar als een noodzakelijk middel om gerechtigheid, heling en eenheid te bevorderen."

De autoriteiten deden bij het onthaal van de paus een poging uit te stralen dat de verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen van de eilandstaat vlot verloopt. De ontvangst werd luister bijgezet door Singalese en Tamil-dansers en muzikanten. Een kinderkoor zong Franciscus in beide Sri Lankaanse talen en in het Italiaans en Engels toe.

President Maithripala Sirisena begroette de paus met de verklaring dat het Sri Lankaanse volk gelooft in religieuze verdraagzaamheid en samenleven en daarvoor kan putten uit een eeuwenlange traditie. Veel Tamils klagen echter dat zij nog altijd worden gediscrimineerd. De regering in Colombo maakt volgens mensenrechtenactivisten weinig werk van het onderzoek naar mensenrechtenschendingen.

Later op de dag ontmoette de paus de leiders van de verschillende godsdiensten op het eiland. Hij wilde hen op het hart binden de onderlinge dialoog te zoeken. De laatste tijd moet de moslimminderheid in Sri Lanka het steeds vaker ontgelden.

Koning: terreur Parijs aanval op vrijheid

De terreurdaden in Parijs vorige week zijn 'een rechtstreekse aanval op de vrijheid, die ons allemaal raakt'. Dit zei koning Willem-Alexander dinsdag tijdens de traditionele nieuwjaarsontvangst voor Nederlandse genodigden in Amsterdam.

"Wij leven intens mee met de gewonden en met de nabestaanden van de slachtoffers", aldus Willem-Alexander. Hij zei het van belang te vinden dat 'wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan, blijven verdedigen en uitdragen'.

Willem-Alexander ontving zijn gasten samen met koningin Máxima in het Koninklijk Paleis op de Dam. Woensdag ontvangt het koninklijk paar de buitenlandse diplomaten.

De terugkeer van Community heeft een datum

Het is de sitcom Community in de afgelopen jaren niet altijd makkelijk vergaan: de serie stond seizoen na seizoen op het punt geannuleerd te worden en bedenker Dan Harmon, die vanaf het begin de showrunner was, werd van het ene op het andere moment zomaar ontslagen.

De comedy, die al snel bij een klein publiek populair werd om de bijzondere humor en de hommages aan andere tv-series, films en computergames, werd bovendien na het vijfde seizoen door tv-zender NBC alsnog geannuleerd. Maar net voordat de contracten met de cast afliepen wist website Yahoo! de serie over te nemen. Zij zouden een zesde seizoen beschikbaar maken via de Screen-videosite, alleen was niet duidelijk wanneer dat dan zou zijn. Tot vandaag.

In een video op, natuurlijk, Yahoo! Screen, maakten de leden van de cast en -opnieuw- showrunner Dan Harmon de volgende bekendmaking:

Community is dus terug vanaf 17 maart, oftewel St. Patrick's Day. Cool cool cool. Nog niet duidelijk is of de video's publiekelijk beschikbaar zullen zijn voor niet-Amerikaanse kijkers.

Dit zijn 's werelds dikste tieten

FOK! wil bij dezen graag Beshine feliciteren. De Duitse blondine heeft namelijk de dikste tieten ter wereld. De 31-jarige pornoactrice heeft maar liefst cup 70Z.

Surprise, surprise: de tieten van Beshine zijn zo nep als het gebit en het haar van Gerard Joling. Geboren als Mayra Hills, was zij behept met een cupje A. En dat is dus zo goed als niks.

Hoog tijd om daar wat aan te veranderen, dacht Beshine. Ze besloot dus naar de tietenboer te gaan en heeft daar twee zakken van elk tien liter siliconen in haar voorgevel laten proppen. Haar prammen wegen nu maar liefst 9 kilogram per stuk.

"Beshine houdt ervan de grootste tieten ter wereld te hebben", schrijft de dame op haar blog. "Het blijft een avontuur om over straat te lopen met zulke enorme tieten."

AC:Unity Dead Kings-dlc nu gratis verkrijgbaar

De beloofde gratis dlc voor Assassin’s Creed: Unity is nu verkrijgbaar voor Xbox One en pc. Morgen komt de dlc ook uit voor de PlayStation 4.

De dlc 'Dead Kings' biedt meer open-wereld activiteiten, moordmysteries, schattenjachten, puzzels, zijmissies en co-op Brotherhood missies. Je kan zowel in de verhaallijn als in de multiplayer wapens, gadgets en kleding verzamelen die je ook kunt gebruiken in Assassin’s Creed: Unity.

Trailer: de duisternis neemt toe in Penny Dreadful 2

De duisternis is nog lang niet geweken in de wereld van Penny Dreadful. Na het eerste seizoen van de Showtime-serie, die zich baseert op de verhalen over Frankenstein, Dracula en Dorian Grey, heeft de Amerikaanse kabelzender nu een eerste trailer voor het tweede seizoen vrijgegeven.

Er is weinig te zien van het verhaalverloop in deze trailer; de sfeerindruk is meer een teaser, maar wel met voldoende te tonen, zoals een letterlijk bloedbad.

Penny Dreadful 2, met Eva Green, Timothy Dalton en Josh Hartnett, gaat op 26 april in de VS van start. In Nederland is het eerste seizoen te zien bij Netflix; niet duidelijk is of zij, met de claim dat de serie een 'Netflix Original' is, van plan zijn de serie synchroon in Nederland uit te brengen.

Dead or Alive schoolmeisje uitgelekt

In Dead or Alive 5: Last Round komen meer personages dan ooit, is ons beloofd. Eén van de nieuwe vechters is nu uitgelekt, het schoolmeisje Honoka.

De officiële presentatie van Honoka is 15 januari, maar Famitsu heeft wat materiaal gevonden die een goede indruk geven. Volgens Google Translate heeft Honoka ‘fel roze haar, een vol figuur en de grootste borstkas’. Of ze echt zo gespierd is, moeten we maar zien.

Dead or Alive 5: Last Round komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One op 20 februari 2015.

DoA

Honoka

Ook demonstraties in moslimwereld voor Charlie Hebdo

Niet alleen in de Westerse wereld heeft de bevolking met afschuw gereageerd op de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs. Ook in moslimlanden wordt gedemonstreerd.

Hoewel de demonstraties in eerste instantie qua berichtgeving ondergesneeuwd raakten door de massale demonstratie in Parijs, blijkt nu ook dat in de moslimwereld mensen in verschillende steden de straat op gingen om zich uit te spreken tegen geweld en voor de vrijheid van meningsuiting.

In Istanboel marcheerde 'het platform voor de vrijheid van journalisten' in het Cagaloglu-district. Verschillende journalisten, cartoonisten en columnisten betuigden hun steun aan de vrijheid van meningsuiting en aan de redacteuren van het satirische blad Charlie Hebdo.

Ahmet Akbay, de voorman van de Progressieve Journalisten Associatie, gaf aan dat de aanslagen een verlies waren voor heel de wereld, niet alleen voor Frankrijk. 'Heel de wereld, en vooral het Midden-Oosten, wordt bedreigd door terrorisme. Dit gevaar bedreigt ons allemaal', aldus Akbay.

In de Libanese hoofdstad Beirut gingen ook honderden mensen de straat op, waarbij mensen zijn gezien met borden met de teksten 'Je suis Charlie' en 'Je suis Ahmed'. Het laatste verwijst naar Ahmed Merabat, de politieagent die, terwijl hij de journalisten van Charlie Hebdo wilde beschermen, in koelen bloede door een terrorist werd doodgeschoten. Ook in Ramallah was er een demonstratie.

Snookerlegende O'Sullivan evenaart record centurybreaks Hendry

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft in de eerste ronde van The Masters het record van centurybreaks van Stephen Hendry weten te evenaren. Hendry wist in zijn carriére 775 keer 100 punten of meer achter elkaar te potten, O'Sullivan deed dat vandaag twee keer en evenaarde daarmee dit record. 

In de eerste ronde van The Masters won hij overigens van met 6-4 van Ricky Walden. Bij de pauze stond het 3-1 voor O'Sullivan. Walden kreeg zijn kansen wel, maar maakte daar geen gebruiken. 

Na de pauze kon Rocket Ronnie uitlopen naar 5-1 met een break van 100. Walden wist terug te komen tot 5-4, maar het slotakkoord was voor O'Sullivan. Voor een break in het laatste frame had hij wel wat geluk nodig. Via een fluke, een mazzeltje, ging de gele bal er toch in waardoor hij de rest van de tafel kon leeg spelen. Zo wist hij zijn 775e centurybreak veilig te stellen.  

De gele bal gaat met een beetje mazzel toch in. (Bron: Vine) 

O'Sullivan kan in de kwartfinale van The Masters tegen Marco Fu het record alleen in handen krijgen. Vanavond gaat The Masters verder met de partij tussen Barry Hawkins en Ali Carter. 

The Rocket pakt het ene record na het andere. (PRO SHOTS/Action Images)
The Rocket pakt het ene record na het andere. (PRO SHOTS/Action Images)

PSV verhuurt Koch aan NAC Breda

Menno Koch speelt in de tweede seizoenshelft op huurbasis voor NAC Breda. Dit meldt Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International, zojuist op Twitter. Er gingen al een tijdje geruchten dat Koch verhuurd zou worden.

Koch beleefde afgelopen december zijn debuut in de hoofdmacht van PSV tegen Go Ahead Eagles. In de slotfase van het duel, dat PSV met 5-0 wist te winnen, verving hij Karim Rekik.

Toch hoeft Koch voorlopig nog niet te rekenen op een basisplaats in de selectie van PSV. Daarom wordt de centrale verdediger tot het einde van het seizoen aan NAC Breda verhuurd. Op die manier kan hij ervaring opdoen voor het hoogst haalbare: Een vaste stek in de hoofdmacht van de Eindhovenaren.

Eerder haalde NAC Breda ook al oud-PSV'er Dirk Marcellis bij AZ weg en bombardeerde hem prompt tot aanvoerder. Daarnaast zijn de Bredanaars nog in gesprek met de clubloze Guyon Fernandez. De verwachting is dat de handtekeningen op korte termijn worden gezet.

GTA V uitgesteld, specs bekend

Rockstar heeft de pc-versie van GTA V een paar weken uitgesteld om nog meer te testen en te polijsten. Als troost hebben ze een aantal screenshots in 4K-resolutie vrijgegeven.

GTA V ondersteunt 4K-resolutie en multi-monitor opstellingen, ook met NVidia 3D Vision. Daarnaast krijgen pc-gamers de Rockstar Editor waarmee zij hun gameplay kunnen opnemen, aanpassen en uploaden naar YouTube en Social Club van Rockstar.

GTA Online voor de pc, inclusief de Heists, komt tegelijkertijd met GTA V uit. Op de consoles lanceert Rockstar de Online Heists al in de komende weken.

Grand Theft Auto V komt voor de pc uit op 24 maart 2015.

Minimum specificaties:

  • OS: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*NVIDIA video card recommended if running Vista OS)
  • Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz
  • Memory: 4GB
  • Video Card: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)
  • Sound Card: 100% DirectX 10 compatible
  • HDD Space: 65GB
  • DVD Drive

Aanbevolen specificaties:

  • OS: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1
  • Processor: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHZ (4 CPUs) / AMD X8 FX-8350 @ 4GHZ (8 CPUs)
  • Memory: 8GB
  • Video Card: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD7870 2GB
  • Sound Card: 100% DirectX 10 compatible
  • HDD Space: 65GB
  • DVD Drive

GTA V in 4K

Michael

Franklin

Snelweg

Uitzicht

Vinewood

Limburg blijft hopen op Tour-etappe

Limburg blijft hopen op de Tour de France. De provincie zou graag een keer als vertrek- of aankomstplaats in de mondiale wielerronde fungeren. In 2013 werden al plannen bij Tour-organisator ASO neergelegd, waarna afgelopen zomer een afvaardiging van de provincie werd uitgenodigd.

"We hopen dat het ervan komt en moeten kijken hoe Limburg in de puzzel valt", liet gedeputeerde Ger Koopmans aan AD Sportwereld weten. Daarnaast sprak hij de hoop uit dat de opgebloeide interesse van de Duitsers, de ARD zendt de Tour de France weer uit, de interesse van de organisatie nog meer wekt.

Limburg is echter niet in de race voor de officiële start van de Tour de France, ook wel het Grand Départ genoemd. Tour-baas Christian Prudhomme zou dit aan de NOS gemeld hebben, maar volgens Koopmans is hier geen sprake van.

Ook Arabische en Engelse versie Charlie Hebdo

De nieuwste editie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo krijgt digitale versies in onder meer het Arabisch, Engels en Spaans. Op papier komen er ook een Italiaanse en een Turkse versie.

Dat heeft Gérard Biard, de redactiechef van Charlie Hebdo, dinsdag tegen de Franse krant Le Figaro gezegd. Het blad komt woensdag uit in een oplage van 3 miljoen exemplaren en ligt vermoedelijk vanaf donderdag ook in Nederland in de winkels. Het is de eerste editie van het weekblad sinds het bloedbad op de redactie in Parijs afgelopen woensdag. Toen doodden terroristen twaalf mensen, onder wie acht redactieleden.

Ook Arabische en Engelse versie Charlie Hebdo
Ook Arabische en Engelse versie Charlie Hebdo (Foto: ANP)

Extra plaats in Europa League lonkt voor Nederland

Nederland krijgt volgend seizoen mogelijk een extra plaats in de voorronde van de Europa League. Ons land staat op dit moment tweede op de fair play-ranglijst. De top drie van deze rangschikking mag in het nieuwe seizoen een extra ploeg in de Europa League afvaardigen.

Mocht Nederland aan het einde van het seizoen nog altijd in de top drie staan, dan gaat het Europa League-ticket naar de ploeg die het hoogst in het nationale fair play-klassement staat. Voorwaarden zijn echter wel dat het team in de Eredivisie actief is én niet in Europa speelt.

In 2012 kreeg FC Twente deze handreiking en mocht toen deelnemen aan de Europa League.

Merkel: sluit moslims niet buiten

De Duitse bevolking moet in de nasleep van de aanslagen in Parijs moslims en andere minderheden in de samenleving niet buitensluiten. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gezegd. Merkel doet samen met president Joachim Gauck dinsdagavond mee aan een demonstratie voor tolerantie en tegen onverdraagzaamheid gericht tegen moslims. Anti-islamprotesten in Dresden trokken de afgelopen weken duizenden mensen.

Merkel heeft de afgelopen dagen krachtig stelling genomen tegen de betogingen van de Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland (Pegida). Aan een protest maandag in Dresden deden 25 duizend mensen mee. "Bevolkingsgroepen op basis van hun religie of afkomst buitensluiten is onze liberale staat onwaardig", zei Merkel in een toespraak in Berlijn. "Voor haat jegens buitenlanders en voor racisme en extremisme is in dit land geen plaats."

De demonstratie waar Merkel en Gauck dinsdag aan meedoen is georganiseerd door een aantal moslimgroepen en wordt gehouden bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

Wasbeer luidt kerkklokken

Een wasbeer heeft de inwoners van de Duitse plaats Bad Nauheim (Hessen) in de nacht van zondag op maandag wakker gemaakt. Het dier drong de protestantse kerk binnen en heeft vermoedelijk de schakelaar ingedrukt die wordt gebruikt om de klokken op gang te brengen, zei een medewerkster van de kerk dinsdag.

De klokken luidden vanaf ongeveer 4 uur 's nachts verscheidene uren, tot geprikkelde buurtbewoners de koster en de predikant uit bed belden. Vermoedelijk is de wasbeer van het dak naar beneden geklommen. Hij heeft zich bij zijn avontuur verwond en wordt nu verzorgd in een opvangcentrum voor dieren.

Wasbeer luidt kerkklokken
Wasbeer luidt kerkklokken (Foto: ANP)

10 duurste auto's van 2014 #6

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 6 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7

Bejaarde fietser dood door vuilniswagen

Een 73-jarige man is dinsdagmiddag overleden aan de gevolgen van een aanrijding met een vuilniswagen in Amsterdam vier dagen eerder. De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk, meldt de politie.

Het slachtoffer fietste vrijdagavond even voor 19.00 uur op het Rokin richting de Dam toen hij werd aangereden door een vuilniswagen, bestuurd door een 25-jarige chauffeur. De bejaarde fietser werd met ernstig beenletsel overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij dinsdag overleed. De bestuurder van de wagen is aangehouden.

Lichtsteiner twee jaar langer bij Juventus

Juventus kan ook de komende jaren rekenen op Stephan Lichtsteiner. De rechtervleugelverdediger uit Zwitserland heeft dinsdag zijn contract, dat na dit seizoen afliep, met twee jaar verlengd. In de verbintenis is een optie voor nog een seizoen opgenomen.

De 30-jarige international speelt sinds medio 2011 voor Juve, dat hem destijds overnam van Lazio. Sindsdien won de verdediger met Juventus drie landstitels en twee Supercups. Lichtsteiner speelde tot nu toe 71 interlands voor Zwitserland.

Hull City in spitsennood

Hull City moet de komende weken creatief zijn op aanvallend gebied. Spitsen Nikica Jelavic en Abel Hernandez zijn de komende weken allebei niet inzetbaar vanwege blessures. Zij zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van het aantal doelpunten dat de formatie in de Engelse Premier League maakte.

Jelavic liep zaterdag in de wedstrijd tegen West Bromwich Albion een knieblessure op, terwijl Hernandez in dat duel een spier in een bovenbeen scheurde. Beide spelers liggen er drie tot zes weken uit. Manager Steve Bruce heeft al aangekondigd op de transfermarkt te gaan speuren naar versterkingen.

Comeback Grinham op de squashbaan

Natalie Grinham maakt zeven maanden na de geboorte van haar tweede kindje haar comeback op de squashbaan. De 36-jarige drievoudig Nederlands kampioene staat op de deelnemerslijst van de Windy City Open, een toernooi uit de World Series dat 26 februari begint in Chicago.

"Spannend om weer terug te keren op de tour. Ik ben nerveus en nieuwsgierig tegelijk", aldus Grinham, voormalig nummer twee van de wereld. Ze is Australische van geboorte, maar speelt al een aantal jaren voor Nederland. Op het NK vorig jaar februari in Amsterdam speelde ze haar laatste wedstrijden.

Grinham, in 2006 drievoudig winnares van goud op de Commonwealth Games, treft in Chicago in de eerste ronde de Engelse Alison Waters, de nummer vijf van de wereld. "Ik denk dat het mogelijk is weer op topniveau terug te keren. Met twee kinderen is het het moeilijker, maar ik zie het als een mooie uitdaging."

Geestelijken Egypte waarschuwen Charlie Hebdo

Een van de hoogste islamitische instituten in Egypte roept het Franse weekblad Charlie Hebdo op deze week geen nieuwe cartoon van de profeet Mohammed af te drukken. Volgens Dar al-Ifta zal de cartoon een nieuwe golf van haat veroorzaken in Frankrijk en andere westerse landen.

De islamitische onderwijsinstelling noemt de geplande cover van het satirische blad een 'ongerechtvaardigde provocatie' voor de miljoenen moslims die de profeet respecteren en liefhebben. Dar al-Ifta roept de Franse regering en anderen op de 'racistische daad' door Charlie Hebdo af te wijzen.

De aanslag op en rond het kantoor van Charlie Hebdo kostte vorige week aan twaalf mensen het leven. De Franse krant Libération, die de nog levende redacteuren van Charlie Hebdo deze week een werkplek bood, toonde maandagavond alvast de nieuwe cover van het satirische weekblad.

Daarop is de profeet Mohammed met een traan op zijn wang afgedrukt en een bordje in zijn hand waarop staat 'Je suis Charlie', dezelfde spreuk die zondag door honderdduizenden Fransen werden gescandeerd tijdens een mars in Parijs. Daarboven staat de tekst: 'Tout est pardonné' (Alles is vergeven).

'Defensie Nederland niet geraakt door hack'

Nederlandse militairen of missies zijn voor zover bekend niet in gevaar gekomen doordat het twitteraccount en het Youtube-kanaal van een onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten zijn gehackt. Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) zijn 'de Nederlandse veiligheidsbelangen niet in het geding geweest'.

Ook is er geen aanleiding te denken dat er informatie van Nederlandse militairen is verspreid. Als dat wel het geval is, krijgt Hennis dat van de Amerikanen te horen, zei ze dinsdag in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Han ten Broeke had haar naar het vragenuurtje geroepen naar aanleiding van de hack bij Centcom, het centraal commando over de Amerikaanse troepen in vooral het Midden-Oosten.

Centcom coördineert ook de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS), waaraan Nederland in Irak deelneemt.

Monique Sluyter biedt excuses aan na blunder

Monique Sluyter heeft dinsdag haar excuses aangeboden aan modeontwerper Addy van den Krommenacker die ze per ongeluk in een bericht op Facebook noemde toen ze wilde stilstaan bij het overlijden van couturier Frans Molenaar.

Bij de tekst 'rust zacht Addy van den Krommenacker' plaatste de blondine ook een foto van haarzelf met Addy en Laura Ponticorvo. "Er is iets dramatisch fout gegaan toen ik het op Facebook zette", erkent Monique dinsdag tegenover het AD. "Addy heeft inmiddels mijn excuses gekregen en ook de persoonlijke assistent Mirjam Bax en familie van Molenaar. Ik heb een fijn gesprek met zijn assistent gehad en de condoleances zijn op de goede plek terechtgekomen."

Monique was tijdens het facebooken onderweg naar Duitsland. Pas op haar bestemming kwam ze erachter. Over de vele reacties die haar blunder uitlokte, vertelt ze aan het AD: "Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je opeens op zon grote schaal wordt bekritiseerd."

Verdachten van aanslag Istanbul verhoord

De Turkse autoriteiten verhoren zes verdachten van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag op een politiebureau in Istanbul. Onder hen zijn ook enkele buitenlanders, meldt staatspersbureau Anadolu.

De bomaanslag van dinsdag kostte één politieman het leven en verwondde een tweede. De vrouw die de aanslag uitvoerde kwam zelf ook om.

De extreemlinkse Revolutionaire Volksbevrijdingspartij (DHKP-C) eiste aanvankelijk de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, maar trok die claim later in. Diverse Turkse media berichtten dat de terrorist een Rus van Tsjetsjeense afkomst was.

Personeel Brink's hervat actie

Werknemers bij geldtransporteur Brink's gaan weer actievoeren. Dat gebeurt binnen enkele dagen, zeiden woordvoerders van CNV en FNV dinsdag. Over de aard en de start van de actie valt op korte termijn een besluit, aldus actieleider Leen van der List van FNV.

Bij Brink's werkzame kaderleden van CNV Vakmensen besloten dinsdagochtend weer actie te gaan voeren. De FNV-collega's hadden al eerder besloten dit te gaan doen als uitzicht op een oplossing uitblijft.

Geldlopers van Brink's staakten eind december enkele dagen het bijvullen van geldautomaten van vooral Rabobank.

GameCube-controller op Wii U, Mac en PC

Een website verkoopt een adapter om vier GameCube-controllers aan te sluiten op je Wii U, Mac of je pc. Vorig jaar werd al bekend dat Nintendo zelf met een dergelijke adapter zou komen. Deze adapter is dezelfde prijs, maar niet van Nintendo en werkt ook op andere systemen.

Helaas werkt de adapter op het moment alleen met Super Smash Bros. op de Wii U. De ondersteuning op de pc is uitgebreider, want het emulator-programma Dolphin wordt volledig ondersteund. Met Dolphin kun je GameCube- en Wii-games draaien op je pc. Ook wordt de trilfunctie van de GameCube-controllers ondersteund op de pc, maar daar is wel een extra driver voor nodig.

De adapter kost €16,91, maar er komt €7,53 aan verzendkosten bij.

GameCube-controller op Wii U, Mac en PC

[pic] [nsfw] Naaktfoto's mooi blondje gaan viral

We hadden tot vandaag nog nooit van haar gehoord, maar nu kent heel internet haar: Emma Holten. Naaktfoto's van de mooie Deense blondine gaan vandaag namelijk als een tiet over het internet.

Emma deed in oktober 2011 een nare ontdekking. Haar mailbox was namelijk volgestroomd met reacties van kerels die haar naakt op internet hadden zien staan. Zo was een van de foto's geschoten in de slaapkamer van haar ex-vriendje, toen zij slechts zeventien lentes jong was. Op een andere foto was zij als 19-jarige te zien.

De mooie Emma bleek het slachtoffer te zijn geworden van zogeheten 'wraakporno'. Haar ex had uit wraak naaktfoto's van haar verspreid via internet. Hoewel ze zich tot op het bot vernederd voelde, besloot ze terug te slaan.

De Deense nam een bekende naaktfotograaf in de arm om haar in vol ornaat op de foto te zetten. "Ik schaam me niet voor mijn lichaam", licht de blondine toe. De naaktreportage, met de naam 'CONSENT'(toestemming - red.) is afgelopen week op internet gezet.

"Het toverwoord is toestemming. Net zoals verkrachting en seks niets met elkaar te maken hebben, is het verspreiden van foto's met en zonder toestemming twee totaal verschillende dingen." Het project is vandaag viral gegaan, dus Emma heeft haar doel bereikt.

Enkele foto's zie je hieronder. De rest is te bekijken op de site van The Huffington Post en hier.

Agent bedreigt collega tijdens ruzie religie

Een Belgische agent heeft een collega van Marokkaanse komaf bedreigd met een dienstwapen tijdens een ruzie over religie. Het meningsverschil vond plaats tijdens een manifestatie zondag in Brussel in verband met de radicaalislamitische terreuraanslagen in Frankrijk. Dat meldden Belgische media dinsdag.

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, gaf opdracht tot een onmiddellijk onderzoek. Hij houdt nog wel een slag om de arm: "Indien een en ander waar blijkt te zijn, gaat het om een uiterst zware overtreding."

De twee agenten begonnen te bekvechten over godsdienst in een politievoertuig, waarin nog drie andere personen zaten. Het kwam tot een scheldpartij waarop de Belgische agent zijn dienstwapen trok en het op zijn collega richtte. Die diende een klacht in.

Pakistaanse geestelijke herdenkt broers Kouachi

Een radicaalislamitische geestelijke in het noordwesten van Pakistan is dinsdag voorgegaan in een herdenkingsdienst voor de twee broers die een bloedbad aanrichtten op de redactieburelen van Charlie Hebdo in Parijs. Pir Mohammed Chishti prees de aanslag op het satirische blad.

Chishti, die een madrassa in Peshawar leidt, sprak in die stad voor een gehoor van een veertigtal mensen. Sommigen van hen droegen vlaggen mee met veroordelende leuzen over het blad. Ze zongen de lof van Saïd en Chérif Kouachi, die op en rond de redactie van Charlie Hebdo woensdag twaalf mensen ombrachten. Het tweetal kwam vrijdag om door politiekogels.

De geestelijke richtte zich tijdens de gebedsdienst tot enkele verslaggevers en verklaarde dat iedereen die zich schuldig maakt aan godslastering gedood moet worden. Charlie Hebdo dreef de spot met iedere vorm van gezag en nam ook vaak religies op de korrel. De spotprenten van de profeet Mohammed die in het weekblad verschenen waren veel moslims een doorn in het oog.

Kudde alpaca's gestolen in Neede

Negentien alpaca's zijn in de nacht van maandag op dinsdag verdwenen uit een weiland in Neede in de Achterhoek. Het gaat om drachtige merries, vier veulens en enkele hengsten.

Alpaca's zijn kleine, wollige dieren die tot de lamafamilie behoren. Alpacawol van de vacht van de dieren is erg kostbaar.

De politie vermoedt dat de beesten naar Oost-Europa worden gebracht. In de Achterhoek en Overijssel is het houden van alpaca's niet ongewoon. Er worden regelmatig groepjes dieren uit weilanden gestolen.

Zorgboerderij goede dagbesteding dementen

Mensen met dementie kunnen door een dagbesteding op een zorgboerderij beter bij de samenleving betrokken blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Volgens het rijksinstituut stimuleert een goede dagbesteding in zijn algemeenheid de maatschappelijke participatie van mensen met dementie. Zorgboerderijen hebben als toegevoegde waarde dat mensen met dementie het gevoel hebben vrijwilligerswerk of betaald werk uit te voeren. Dit geeft een beter gevoel van eigenwaarde en het idee een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving.

Het onderzoek is volgens het RIVM vooral van belang voor gemeenten. Zij hebben sinds de jaarwisseling de verantwoordelijkheid voor dagbesteding.

Roebel zakt weer weg

De aanhoudende daling van de olieprijs zette dinsdag weer druk op de waarde van de roebel. De Russische munt zakte daardoor tot het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds de vrije val van medio december.

In de middaghandel waren ruim 66 roebels nodig om één Amerikaanse dollar te kopen. Aan het begin van de week gingen er 61 roebels in een dollar. Na de nodige interventies sterkte de Russische munt eind vorige maand nog aan tot circa 50 roebel per dollar.

De roebel en de Russische economie staan zwaar onder druk door de dalende olieprijs en de Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde vrijdag nog voor een diepe economische crisis in Rusland als de olieprijs verder zakt.

Veel doden door illegale sterke drank India

Het drinken van illegaal gestookte sterke drank is in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zeker 28 mensen fataal geworden. Nog eens honderdzestig mensen belandden in het ziekenhuis. Dat hebben de Indiase autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Sommige gewonden liggen aan de beademing, anderen zijn blind geworden.

De meeste slachtoffers werden zondag ziek. Ze waren een cricketwedstrijd aan het kijken in Lucknow, de hoofdstad van Uttar Pradesh. De politie heeft een man opgepakt die de drank, verpakt in zakjes van 200 milliliter, verkocht voor zo'n vijftien cent. In de winkel van de verkoper werd een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen. Die zijn in beslag genomen en naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek.

"De symptomen zijn een duidelijke aanwijzing dat deze patiënten methylalcohol hebben gekregen", aldus Kausar Usman van het King George's Medical College in Lucknow. Hoewel methylalcohol giftig is, wordt het vaak gebruikt in plaats van het drinkbare ethylalcohol om zo goedkoper drank te kunnen stoken. Het komt in India vaker voor dat mensen overlijden door illegaal gestookte drank, omdat ze echte drank niet kunnen betalen.

Dode na rook in metrostation Washington

Een persoon is overleden en tientallen zijn gewond geraakt toen een van de drukste metrostations van de Amerikaanse hoofdstad Washington zich maandagmiddag plotseling vulde met rook.

Het incident in het station L'Enfant Plaza deed zich voor om 15.30 uur, even voor de avondspits. Honderden mensen moesten uit het station geëvacueerd worden.

"Het werd al snel beangstigend", zei passagier Jonathan Rogers tegen The Washington Post. Een andere passagier, Saleh Damiger, zei dat mensen dachten te stikken en begonnen te gillen. "Er was een boel rook. Wij konden elkaar niet meer zien. Het voelde alsof we bijna dood gingen."

Waar de rook vandaan kwam en waar die precies uit bestond is nog niet bekend. De Nationale Raad voor Transportveiligheid (NTSB), die zelf kantoor houdt aan L'Enfant Plaza, zei een onderzoek te zijn begonnen.

Daling vakanties zet niet door

Nederlanders zullen dit jaar even vaak op vakantie gaan als in 2014. Daarmee komt een eind aan de lichte dalingen van de afgelopen twee jaar. Echt herstel van de vakantiemarkt zal echter nog wat langer op zich laten wachten. Deze verwachting spreekt NBTC-NIPO Research uit op basis van onderzoek onder twintigduizend Nederlanders.

Uit het dinsdag op de Vakantiebeurs gepresenteerde onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent van de Nederlanders dit jaar op vakantie wil. Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van zo'n 1,5 procentpunt. Van degenen die op vakantie willen, geeft het overgrote deel (ruim zestig procent) aan even vaak als vorig jaar te willen gaan. De groep die vaker wil, is echter voor het eerst sinds jaren weer groter dan de groep die minder vaak wil gaan.

Het verbeterde consumentenvertrouwen en de aantrekkende economie vertalen zich daarmee niet direct in meer vakanties. Een van de verklaringen is dat consumenten de afgelopen jaren stevig hebben bezuinigd op grote aankopen zoals huizen, auto's en keukens. Daar geven zij nu mogelijk voorrang aan en dat gaat ten koste van het budget voor vakanties, stelt NBTC-NIPO.

De economische crisis heeft maar beperkte invloed gehad op het vakantiegedrag van Nederlanders. In de beginjaren van de crisis stabiliseerde het aantal vakanties. Vakantiegangers bezuinigden door korter en minder ver te gaan en door wat minder uit te geven, maar bleven wel op vakantie gaan.

Pas de laatste twee jaar was er sprake van een lichte krimp. De totale daling van het aantal vakanties sinds de start van de crisis eind 2008 bedroeg twee procent, in verblijfsnachten uitgedrukt min vijf procent. "Deze relatief beperkte daling laat het grote belang zien dat Nederlanders hechten aan vakanties", aldus een woordvoerder van NBTC-NIPO.

Airbus iets meer in trek dan Boeing

De productie van vliegtuigfabrikant Airbus bleef vorig jaar achter bij die van Boeing, maar het bedrijf heeft wel meer orders binnengehaald dan zijn Amerikaanse branchegenoot. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Airbus dinsdag openbaarde. Boeing kwam eerder al met cijfers naar buiten.

Over heel 2014 wist Airbus 1456 orders binnen te slepen. Boeing ontving vorig jaar bestellingen voor 1432 nieuwe toestellen. Bij Airbus liepen vorig jaar 629 vliegtuigen van de band. Bij Boeing waren dat er 723. Voor beide bedrijven betekende dat overigens een productierecord.

Beide vliegtuigmakers hebben nog een recordaantal openstaande bestellingen. De sterke orderposities weerspiegelen de verwachte groei van de burgerluchtvaart op de langere termijn. Naar verwachting zal de vraag naar vliegreizen in de komende twintig jaar verdubbelen.

Agenten België willen dienstwapen ook thuis

Belgische agenten moeten hun dienstwapen mee naar huis kunnen nemen. Veel agenten zijn ongerust wegens de dreigementen van radicale moslims tegen Franse agenten na de aanslagen in Parijs.

Dat stellen Belgische politievakbonden dinsdag in Vlaamse media. Zij verwijzen naar de bedreigingen van de radicaalislamitische organisatie IS. De bonden vinden het meenemen van het dienstwapen een zeer belangrijke maatregel omdat agenten theoretisch gezien 24 uur per dag in dienst zijn. Ze worden verondersteld ook in burger tussenbeide te komen.

Tot 2005 mochten Belgische agenten hun wapen meenemen. Maar de regel werd afgeschaft omdat dienstwapens waren gebruikt bij een reeks incidenten in de relatiesfeer met dodelijke afloop.

'Venezuela komt in financiële nood'

De forse daling van de olieprijs zadelt Venezuela op met grote financiële problemen. Daardoor is de kans aanzienlijk dat het land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's dinsdag.

De prijs van Venezolaanse olie zakte vorige maand naar ongeveer 54 dollar per vat, tegen een gemiddelde prijs van ruim 88 dollar in heel 2014. Die sterke daling zadelt het land dit jaar naar verwachting op met het eerste begrotingstekort sinds 1998. Door de zeer eenzijdige focus op olie en de grote afhankelijkheid van de import van andere goederen dreigt het land volgens Moody's al op korte termijn in financiële nood te komen.

Volgens het ratingbureau is er een grote kans dat Venezuela binnen één à twee jaar als wanbetaler te boek komt te staan, waarbij schuldeisers zeker de helft van hun investering kunnen verliezen. Moody's verlaagde de kredietstatus van Venezuela dinsdag met twee stappen naar Caa3, waarmee de schulden van het Zuid-Amerikaanse land tot de meest riskante ter wereld behoren.

OM eist werkstraf tegen frauderend raadslid

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen voormalig fractievoorzitter Jan Dijkgraaf van GroenLinks in Emmen. Dijkgraaf zou tussen 2007 en 2011 ongeveer 65.000 euro hebben ontvreemd. Elfduizend euro van de fractievergoeding voor zijn partij en 54.000 euro van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, waarvan hij penningmeester was.

De 60-jarige Dijkgraaf was in die periode in financiële problemen geraakt en zag het geld dat hij doorsluisde als een lening die hij later terug zou betalen, zo verklaarde hij. Door allerlei omstandigheden kwam het daar niet van. De oud-politicus heeft inmiddels een betalingsregeling getroffen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en met de gemeente Emmen.

De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.

Willy Selten vervolgd voor paardenvleesfraude

Directeur Willy Selten van de gelijknamige vleeshandel in Oss wordt als enige vervolgd voor de vermeende fraude met paardenvlees. Hij moet op 24 maart voor de rechter komen in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie heeft dat dinsdag aangekondigd.

De vleeshandel van Willy Selten zou vanaf 2011 circa driehonderdduizend kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. Het paardenvlees werd als rundvlees verkocht. Willy Selten wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte.

De verkoopdirecteur en een medewerkster van de administratie die werden verdacht van betrokkenheid worden niet vervolgd. Hun zaken zijn geseponeerd. Ook de bedrijven van Willy Selten worden niet gedagvaard.

'FOK!ker is apostel van Breivik'

Er schijnt een ex-FOK!ker te zijn die het extreemrechtse gedachtegoed van Breivik adoreert en verspreidt.

Het zit zo. Op internet is een fanschare rond de Noorse terrorist Anders Breivik aan het ontstaan. De sleutel daarin lijkt een Nederlander te zijn. Het Noorse weekblad Morgenbladet heeft intensief onderzoek gedaan naar elf Breivik-fansites en socialemediakanalen waar hij opgehemeld wordt. Hieruit blijkt dat de drijvende kracht achter veel Breivikaanbidding een man onder het pseudoniem 'Angus Thermopylae' is. Na intensief contact met die 'Angus' kreeg de krant de tip dat het zou gaan om een 36-jarige man die in de Verenigde Staten woont. Deze persoon schreef jarenlang op online fora, waaronder dus ons eigen FOK!. 

Dat FOK! al jaren naast een trouwe schare fans ook af en toe een mafketel aantrekt, mag geen geheim zijn, maar dat we wellicht een thuis geweest zijn voor dergelijke rare figuren als 'de apostel van Breivik', dat vinden we toch een brug te ver. 

Hij wordt zo genoemd omdat hij met zijn weblogs, waar hij allerlei werken van de krankzinnige terrorist vertaalt, publiceert en ophemelt, een soort pan-nationalistische beweging op wil starten, naar de ideeën die zijn grote held onder andere in zijn manifest tentoonspreidt. 

Op het forum is men er ook al volop over bezig. De journalist die het bronartikel van de Elsevier geschreven heeft bericht aan FOK!user Kingstown via twitter dat ze inzicht heeft gehad in het profiel en de posts van deze man op FOK!, maar dat er nog geen onomstotelijk bewijs is dat deze man daadwerkelijk achter het eerder genoemde pseudoniem zit. Mochten er verdere doorbraken zijn in deze zaak, dan hoort u het van ons.

Lazio moet bod op Hoedt verhogen

Wesley Hoedt moet nog even wachten op zijn transfer van AZ naar Lazio. De clubs hebben nog geen akkoord bereikt. Dat Lazio serieuze interesse heeft in Hoedt is intussen wel duidelijk. Volgens de Italiaanse media zou AZ een bod van €1,2 miljoen hebben ontvangen op de 20-jarige verdediger.

In gesprek met FOX Sports laat technisch directeur Earnest Stewart weten dat er van dat bedrag niets klopt. "Je moet eerder denken aan iets meer dan de helft van dat bedrag", aldus Stewart. "Het is waar dat Lazio afgelopen zaterdag een tweede, verhoogde aanbieding heeft gedaan. Maar voorlopig is er nog geen deal. Er zit een verschil tussen wat zij bieden en wij willen hebben. Waar je aan moet denken? Dat houd ik tussen de clubs."

Hoedt heeft zijn zinnen gezet op een transfer. Zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af en een overstap naar Lazio lonkt. Volgens verschillende media heeft de speler al een akkoord bereikt met de Italiaanse club. AZ is bereid mee te werken aan een transfer omdat hij anders aan het einde van het seizoen transfervrij de deur uit loopt. De Alkmaarders hopen naar verluidt nog zo’n 900.000 euro te vangen voor de verdediger.

Mocht Hoedt daadwerkelijk vertrekken dan gaat AZ op zoek naar een opvolger. "Daar zijn we mee bezig ja", bevestigt Stewart. "De selectie moet wel op orde blijven, dus we kijken goed rond."

Drie tennissers in kwalificatietoernooi Australian Open

Drie Nederlandse tennissers proberen deze week via de kwalificaties het hoofdtoernooi van de Australian Open te bereiken. Het zijn Jesse Huta Galung, Thiemo de Bakker en Boy Westerhof. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint maandag 19 januari.

Huta Galung treft in de eerste ronde de Australiër Andrew Harris, De Bakker neemt het op tegen de Taiwanees Ti Chen en Westerhof staat tegenover de Belg Ruben Bemelmans. Om het hoofdschema te bereiken zijn drie zeges nodig.

Robin Haase en Igor Sijsling zijn rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open.

Europese banken staan voor miljardenboetes

Europese banken moeten de komende jaren nog miljarden aan boetes en proceskosten betalen. Dat stelde de Amerikaanse bank Morgan Stanley dinsdag in een rapport over de afwikkeling van fraudezaken, zoals gesjoemel met de rentetarieven, misleidingen op de markt voor hypotheken en fraude bij de handel in vreemde valuta's.

Sinds 2009 betaalden Amerikaanse en Europese banken gezamenlijk al een recordbedrag van 230 miljard dollar (195 miljard euro) om tot een vergelijk te komen met de autoriteiten en toezichthouders. Morgan Stanley verwacht dat daar tot 2016 nog zo'n zeventig miljard dollar aan boetes bijkomt. Dat bedrag komt voornamelijk voor rekening van de twintig grootste banken van Europa. Die betaalden samen al 104 miljard dollar, maar moeten volgens Morgan Stanley rekening houden met nog eens 52 miljard dollar aan boetedoening.

'Penny' snoof erop los

The Big Bang Theory-ster Kaley Cuoco was jarenlang verslaafd aan neusspray. Dat biecht ze op in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Ik dook tijdens prijzengala's in Hollywood zelfs soms even onder mijn tafel om te snuiven", zo verklaart de actrice. "Ik kon er geen genoeg van krijgen en het werd echt een probleem. Het heeft mijn sinus kapotgemaakt dus moest ik het laten herstellen."

De nasleep van de neusoperatie die ze vorige maand had was geen pretje. Ze dacht dat ze slapeloze nachten had, maar haar man wist dat ze wel degelijk sliep omdat ze keihard snurkte. "Vier nachten lang filmde hij me om het te bewijzen." De openhartige Kaley liet de video's zien in de show van DeGeneres. "Ik wil dat jullie de echte mij zien", grapte ze.

Kaley verklaarde dat haar verslaving voorbij is en ondanks de snurkproblemen de operatie haar vruchten begint af te werpen. "Ik adem al een stuk beter."

Man valt van flat in Doetinchem

In Doetinchem is dinsdag een man van de vijfde verdieping van een flat gevallen. Hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht, liet de politie weten.

De flat ligt aan de Eduard Schilderinkstraat. De politie onderzoekt hoe hij kon vallen.

De man was aanspreekbaar toen hij door een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Een arts van een traumaheli had daarvoor eveneens assistentie verleend. De identiteit van de man is nog niet bekend.

Weer aanslag op zonnestudio

Bij een zonnestudio in Uden is in de nacht van maandag op dinsdag een explosief naar binnen gegooid. De eigenaar heeft dat dinsdagochtend verteld. Er is een ravage aangericht. Onder andere ruiten van de zonnestudio zijn vernield. De politie wil niets over de zaak kwijt.

Het is voor de vijfde keer dat de zonnestudio doelwit is. In een filiaal in Oss werd drie keer brand gesticht en een poging gedaan. De aanslag komt op de dag dat de rechtszaak dient tegen de verdachte van die branden.

Vorige maand zei de eigenaar in het Brabants Dagblad dat hij denkt dat een Osse misdaadfamilie met een concurrerende zonnestudio achter de aanslagen zit. Hij denkt dat de aanslag dinsdag een reactie is geweest op zijn uitlatingen in het artikel.

Geen asbest door brand in Heel

Bij een grote brand in een garagebedrijf in Heel is maandagavond toch geen asbest vrijgekomen. Dat maakte de brandweer in de nacht van maandag op dinsdag bekend. Meetploegen hadden in de omgeving naar asbest gezocht.

De brandweer sloeg eerder groot alarm. Omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden en binnen blijven omdat de brandweer bang was dat er asbest was vrijgekomen. Gevreesd werd dat de storm het asbest over een groot gebied in het Limburgse dorp zou verspreiden. Het bleek loos alarm.

De brand in het autogaragebedrijf aan de Heelderweg brak rond 20.00 uur uit. De brandweer bestreed het vuur met groot materieel, maar de garage brandde helemaal af. De oorzaak van de brand is onbekend. Niemand raakte gewond.

Dodental giftig bier gestegen

Nog eens drie mensen zijn overleden na het drinken van giftig bier in Mozambique. Dat hebben de Mozambikaanse gezondheidsdiensten dinsdag gezegd. In totaal zijn 72 mensen om het leven gekomen door het bier. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt is gedaald van 196 naar 35.

Het bier werd zaterdag geschonken op een begrafenis. Pombe, zoals het traditionele bier heet, wordt gemaakt van maismeel. Hoe het bier precies vergiftigd is geraakt is niet duidelijk, maar de autoriteiten denken dat in de loop van de begrafenis krokodillengal in het bier terechtgekomen is. Een Zuid-Afrikaanse reptielendeskundige, Johan Marais, zegt echter dat krokodillengal helemaal niet giftig is. Onderzoek moet nu uitwijzen waarmee het bier vervuild is geraakt.

Dat onderzoek kan wel eens lastig worden, omdat volgens de politie het vat waar het bier in gebrouwen is, is verdwenen. Het onderzoek van de politie heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Milieuclubs krijgen geen gelijk van Europees Hof

Meerdere Nederlandse milieuclubs krijgen uiteindelijk geen gelijk van Europese rechters. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg wees dinsdag klachten van Milieudefensie, Stop Luchtverontreiniging Utrecht en Natuur en Milieu in hoger beroep af.

De eerste twee organisaties vinden dat de Europese Commissie in Brussel strenger moet optreden tegen Nederland bij de naleving van de regels voor schone lucht. Natuur en Milieu en het internationale Pesticide Action Network Europe eisten een verdere beperking van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen en voer.

De Europese Commissie wilde niet ingaan op de eisen. De vier clubs trokken hierop naar Luxemburg. Zij kregen gelijk, maar onder meer Brussel ging in hoger beroep. Het Hof zegt nu dat de vonnissen van de lagere Europese rechters moeten worden vernietigd.

Drie Nederlanders MH17 nog niet geïdentificeerd

Nog drie Nederlandse slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn nog niet geïdentificeerd, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Deze week werd één Nederlands slachtoffer geïdentificeerd.

De identificatie van 295 van de in totaal 298 omgekomen slachtoffers is nu afgerond. Het Landelijk Team Forensische Opsporing is hier sinds juli mee bezig.

Het is volgens het ministerie mogelijk dat van de drie nog Nederlandse vermisten alsnog informatie beschikbaar komt van de lichaamsdelen die in Hilversum aanwezig zijn.

Messi: "Vermoeiend om alles steeds te moeten verduidelijken"

Lionel Messi gaat helemaal nergens heen. De Argentijnse aanvaller hielp na het voetbalgala in Zürich alle geruchten over een vertrek bij FC Barcelona de wereld uit.

Messi was de afgelopen dagen op zijn zachtst gezegd onduidelijk over zijn toekomst bij de Catalaanse grootmacht. Zondagavond liet Messi weten dat alle geruchten rondom een transfer 'leugens' zijn, evenals de berichten over een ruzie tussen hem en Barcelona-trainer Luis Enrique.

Maar maandag deed de Argentijn de wenkbrauwen fronsen: "Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren of waar ik volgend seizoen speel." Volgens Messi werd zijn uitspraak van maandag fout geïnterpreteerd. "Het is een beetje vermoeiend om alles steeds te moeten verduidelijken", vertelde Messi na het voetbalgala in Zürich tegenover de aanwezige pers.

"Vaak ontken ik geruchten niet eens, want de media veranderen mijn woorden toch altijd om zo controverse te creëren", vervolgde de sterspeler van Barcelona, die gisterenavond naast de Ballon d'Or greep. "Ik denk helemaal niet aan een vertrek. Echt helemaal niet. Alles wat ik zei is dat je in voetbal nooit weet wat er gaat gebeuren in de toekomst."

Messi reageerde ook op berichten over zijn relatie met trainer Luis Enrique, die zou volgens de geruchten namelijk heel slecht zijn en zou een reden zijn voor de linksbenige magiër om zijn heil elders te zoeken. "Onze relatie is net als zijn relatie met de andere spelers. Niets speciaals", aldus de voormalig Gouden Bal-winnaar.

Messi verraste Jan en alleman door op Jose Mourinho te stemmen in de categorie beste trainer. "Hij is een fantastische trainer. Of je hem nou mag als persoon of helemaal niet, er is geen twijfel over mogelijk dat hij een geweldige coach is", verklaarde Messi zijn keuze voor de Portugees. Saillant detail is dat Messi de afgelopen dagen werd gelinkt aan Chelsea.

Abbring terug in WK rally met Hyundai

Rallyrijder Kevin Abbring keert dit jaar terug op het hoogste niveau in het wereldkampioenschap. De 25-jarige autocoureur heeft een contract getekend bij het fabrieksteam van Hyundai. Abbring zal een aantal rally's uit het WK rijden met navigator Sebastian Marshall, maar het accent ligt nog voornamelijk op het testen van de nieuwe Hyundai i20.

Abbring reed in 2012 het WK rally in een Skoda, maar van een vaste plek in het fabrieksteam van Volkswagen kwam het in 2013 niet. Afgelopen seizoen reed hij voor Peugeot vooral rally's uit het EK. Teambaas Michel Nandan van Hyundai Motorsport heeft hoge verwachtingen van Abbring. "Hij heeft een uitzonderlijk talent en een grote toekomst voor zich."

Gepeste vis krijgt kunstoog

Een vis die geteisterd werd door staar, heeft van een dierenarts in Vancouver een uitweg gekregen voor zijn misère. Hij kreeg een kunstoog. 

De vis, aan en kant blind geworden door de oogziekte, had het maar zwaar. Hij werd namelijk gepest door zijn medevissen. Die hadden zijn aandoening namelijk maar al te snel door, waardoor ze hem als makkelijke prooi zagen. Van zijn blinde kant werd de arme vis aangevallen en geïntimideerd door zijn collegavissen. 

Zijn verzorgers konden dit leed niet langer aanzien en zijn met het beestje naar de dierenarts gegaan. Door operatief een kunstoog in te brengen, kunnen de pesters niet meer zien dat de vis blind is aan één oog. En zo kan onze vis weer vrolijk rondflipperen.  

Australië en Zuid-Korea naar kwartfinale Azië Cup

Australië heeft eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de Azië Cup. Het gastland versloeg in zijn tweede groepswedstrijd Oman met 4-0 en verzekerde zich daardoor van een plek bij de beste twee in de groep. Eerder won het land ook al van Koeweit (4-1). Ook Zuid-Korea heeft de volgende ronde bereikt. 

The Socceroos maakten in de eerste helft al een eind aan een mogelijk sprookje van Oman. Door goals van Matt Mckay, Robbie Kruse en Mark Milligan stond 3-0 bij rust. In de tweede helft maakte invaller Tomi Juric er 4-0 van, na een schitterende voorzet met buitenkant-rechts van Mathew Leckie.

Bij de eerste goal van Australië gaf Trent Sainsbury de assist. De speler van PEC Zwolle speelde de hele wedstrijd. Tommy Oar van FC Utrecht speelde alleen het laatste kwartier.

Ook Zuid-Korea wist haar tweede groepswedstrijd te winnen. Het land won met 1-0 van Koeweit door een treffer van Nam Tae-Hee. Na twee wedstrijden zijn Australië en Zuid-Korea in groep A al zeker van de kwartfinales. Beide landen hebben zes punten en spelen over vier dagen wie de groepswinnaar zal worden. Australië heeft wel een beter doelsaldo (+7 voor Australië en +2 voor Zuid-Korea). Koeweit en Oman spelen om de derde plaats in de groep. 

Woensdag zijn de tweede wedstrijden in groep B. Noord-Korea speelt tegen Saudi-Arabië en Chinan neemt het op tegen Uzbekistan. 

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

Charlie Hebdo donderdag te koop in Nederland

Zoals het er nu naar uitziet, ligt het nieuwste exemplaar van Charlie Hebdo donderdag in Nederland in de winkels. Dat zei directeur Eric Willems van media- en uitgeefconcern Audax dinsdag. Hij kon niet zeggen waar het satirische blad komt te liggen. "Daar doen wij nooit uitspraken over."

Tijdschriftendistributeur Betapress liet maandag weten dat er zo'n vijfhonderd exemplaren van Charlie Hebdo naar Nederland komen, verspreid over zestig tot tachtig verdeelpunten. Het blad verschijnt in de Franse versie.

Een medewerker van de Amsterdamse boekhandel Athenaeum zei dinsdagochtend dat nog steeds niet duidelijk is of het blad in de winkel verkrijgbaar zal zijn. "We bellen elke twee uur met de leverancier." De telefoon staat intussen roodgloeiend bij het nieuwscentrum van Athenaeum. Een paar honderd mensen hebben al een exemplaar gereserveerd. "We zullen er hard voor knokken om er zo veel mogelijk hier te krijgen."

Wateringers geven gehoor aan verordening

De Wateringers die in het gebied wonen waarvoor een noodverordening geldt, geven goed gehoor aan de maatregel. Tot nu toe lijkt het erop dat iedereen zich eraan houdt, zei een woordvoerder van de Zuid-Hollandse gemeente dinsdag.

Ook heeft nog niemand gevraagd om bijvoorbeeld voor ziekenhuisbezoek het gebied onder begeleiding te mogen verlaten. De noodverordening is dinsdag van kracht voor ongeveer tweehonderd woningen in een gebied waar asbestdelen zijn terechtgekomen na een brand in een loods.

Kort na de brand werden 36 mensen geëvacueerd. Zij mogen nog niet terug naar huis en verblijven bij familie of bekenden.

Het schoonmaken van de met asbest vervuilde wijk gaat fasegewijs. Eerst wordt begonnen met de straten, trottoirs en paadjes naar de woningen, zodat mensen weer hun huis in en uit kunnen als dit karwei erop zit.

Volgens de gemeente komen daarna de tuinen en daken aan de beurt. Een gespecialiseerd bedrijf maakt schoon en werkt van de buitenkant in het gebied naar binnen toe. Hoelang het schoonmaakwerk precies gaat duren, is nog niet duidelijk, maar in elk geval de hele dag.

Leger Kameroen doodt Boko Haram-strijders

Het leger van Kameroen heeft 143 strijders van de moslimextremistische beweging Boko Haram gedood. Dat heeft de regering van het land dinsdag bekendgemaakt. Boko Haram is vooral in buurland Nigeria erg actief. De strijders werden omgebracht, nadat ze een dag eerder bij de grens met Nigeria een legerbasis hadden aangevallen.

Volgens de Kameroense minister van binnenlandse zaken Tchiroma Bakary duurde het gevecht om de basis zo'n vijf uur. Een korporaal van het leger kwam om het leven en vier militairen raakten gewond. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Boko Haram wordt verantwoordelijk gehouden voor duizenden doden in zijn strijd tegen de Nigeriaanse regering. Steeds vaker zou de groep ook in andere landen toeslaan. Kortgeleden werd in een videoboodschap de Kameroense president Paul Biya bedreigd.

Lichamen slachtoffers Parijs aangekomen in Israël

De lichamen van de vier joodse slachtoffers van het gijzelingsdrama in Parijs zijn aangekomen in Israël voor de begrafenis. Het toestel met de lichamen landde dinsdagochtend op de luchthaven Ben Gurion, in de buurt van Tel Aviv.

Later op de dag heeft in Jeruzalem de begrafenis plaats, waar onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aanwezig is. Ook andere publieke figuren maken hun opwachting.

Koenders: wees op je hoede op vakantie

Wees altijd op je hoede op vakantie. Deze waarschuwing gaf minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag bij de officiële opening van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs krijgt het ministerie veel vragen of het nog wel veilig is om naar Frankrijk op vakantie te gaan. "Er is geen negatief reisadvies voor Frankrijk, maar wees wel op je hoede", sprak de bewindsman. "In een wereld waarin veiligheid niet vanzelfsprekend is, is het van belang dat reizigers zich goed voorbereiden. Het ministerie helpt hen daarbij", aldus de minister.

"De Nederlandse overheid en de reisbranche hebben een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook een gedeeld belang: voorkomen dat Nederlanders in het buitenland in de problemen komen", aldus Koenders.

Einde Michiel de Ruyter-film aangepast

De nieuwe Nederlandse film Michiel de Ruyter komt in twee versies in de bioscoop. Het origineel van het historische epos bevat expliciete beelden van de lynchpartij op de gebroeders De Witt en is goedgekeurd voor kijkers vanaf 16 jaar. In de aangepaste versie, die geschikt is voor kijkers vanaf 12 jaar, is die scène aangepast. Ook de sterfscène van de hoofdpersoon is in de kindervariant minder gruwelijk.

Regisseur Roel Reiné besloot de film in twee versies uit te brengen zodat ook kinderen het verhaal over de Nederlandse zeeheld kunnen zien. "Een essentieel onderdeel uit onze Nederlandse geschiedenis wilde ik als film graag beschikbaar maken voor heel Nederland. Op aanwijzing van het NICAM hebben we de fragmenten die tot een keuring voor zestien jaar leiden, aangepast." De aangepaste versie is in acht seconden anders dan het origineel.

De film is vanaf 29 januari te zien.

Far Cry 4-dlc nu beschikbaar

De eerste dlc voor Far Cry 4 is vanaf vandaag beschikbaar. De nieuwe content, genaamd 'Escape from Durgesh Prison', kost €9,99. Als je over de season pass beschikt is de content gratis.

In Escape from Durgesh Prison moet je, zoals de naam al doet vermoeden, ontsnappen uit een gevangenis. Dit kun je alleen doen of in co-op. Een opvallend detail is dat je slechts over één leven beschikt en wanneer je sterft je dus helemaal opnieuw moet beginnen. Het doel is om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten voor je ontsnapping, welke gepubliceerd wordt op een leaderboard. 

Ubisoft heeft een walkthrough op internet gezet om je enigszins wegwijs te maken. Bekijk 'm hieronder.

Crystal Palace huurt Sanogo van Arsenal

Crystal Palace heeft de selectie versterkt met de Franse jeugdinternational Yaya Sanogo. De 21-jarige spits komt op huurbasis over van stadgenoot Arsenal.

Hij gaat samen met Marouane Chamakh (ex-Arsenal) de aanval vormen bij de nummer vijftien van de Premier League. Sanogo verruilde in de zomer van 2013 de Franse club Auxerre voor Arsenal. Bij de Londense club kwam hij dit seizoen zes keer in actie.

Löw: Lahm beste voetballer van het decennium

Verdediger Philipp Lahm is in de ogen van de Duitse bondscoach Joachim Löw de beste voetballer van het afgelopen decennium. "Hij heeft op drie WK's geweldig gepresteerd, in 2006, 2010 en 2014, en won eenmaal de wereldbeker. Zo'n speler is de beste van de laatste tien jaar", zegt Löw over de 31-jarige speler van Bayern München.

De Duitse bondscoach werd maandag bij het Gouden Balgala in Zürich uitgeroepen tot beste coach van het jaar. ,,Ronaldo en Messi zijn twee fantastische voetballers die elk jaar wel vijftig tot zestig doelpunten maken, maar er moet ook zoiets komen als een speler van het decennium. Die verkiezing moet de FIFA bij het volgende gala maar eens introduceren. En wat mij betreft is het Lahm", aldus Löw, die afgelopen zomer in Brazilië wereldkampioen werd met 'Die Mannschaft'.

Rommedahl weg bij RKC Waalwijk

Dennis Rommedahl verlaat RKC Waalwijk. De 36-jarige Deense veteraan laat zijn contract ontbinden en is vanaf februari niet meer in dienst van de Brabantse club uit de Jupiler League. Dat meldde RKC dinsdag.

Rommedahl, oud-speler van onder meer PSV en Ajax en 126-voudig international, tekende in 2013 een tweejarig contract, maar tot een optreden voor de Waalwijkers kwam het niet door een slepende achillespeesblessure.

"Helaas is het van beide kanten niet geworden wat we ervan gehoopt hadden. We hebben in onze gesprekken als uitgangspunt genomen dat we op een constructieve en positieve manier afscheid van elkaar willen nemen, we zijn blij dat we tot overeenstemming zijn gekomen en wensen Dennis veel succes in zijn verdere carrière", aldus RKC-directeur Remco Oversier.

Haase en Begemann stunten tegen broers Bryan

Robin Haase heeft dinsdag in Auckland aangetoond dat hij weer helemaal gezond is. De Haagse tennisprof stuntte aan de zijde van zijn Duitse partner Andre Begemann in het dubbelspel tegen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan. Het Europese koppel verloor de eerste set met 6-1, maar werkte zich in de volgende twee sets langs de beroemde tennistweeling, die al jaren de wereldranglijst aanvoert en 103 toernooien won: 7-6 (4) en 11-9.

Haase staakte zondag in het enkelspel nog de strijd in de tweede ronde van de kwalificaties voor het Nieuw-Zeelandse toernooi, waarin hij aantrad tegen de Fransman Jules Marie. De Haagse tennisser had de eerste set in de tiebreak verloren en stond in het tweede bedrijf met 5-1 achter, toen hij ziek opgaf.

Garnett misdraagt zich met kopstoot

Sterspeler Kevin Garnett van Brooklyn Nets heeft zich maandag misdragen in het basketbalduel uit de NBA met Houston Rockets. Hij deelde een kopstoot uit aan tegenstander Dwight Howard en werd uit de zaal verwijderd. Zijn ploeg verloor de wedstrijd met 113-99.

Voor de Rockets was het de vierde overwinning op rij, maar de Nets leden hun zesde achtereenvolgende nederlaag. James Harden was topschutter voor de bezoekers uit Houston met dertig punten.

Het laaggeklasseerde Detroit Pistons versloeg Toronto Raptors, de nummer twee van de Eastern Conference, met 114-111. Brandon Jennings was uitblinker bij de Pistons met 34 punten en tien assists.

Alle uitslagen van maandag:

Boston - New Orleans 108 - 100
Brooklyn - Houston 99 - 113
Toronto - Detroit 111 - 114
Chicago - Orlando 114 - 121

Van der Ende: geen matchfixing

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende gelooft niet in matchfixing bij de verdachte oefenwedstrijd tussen ADO Den Haag en de Albanese club Skenderbeu Korce. Hij was vorige week donderdag zelf aanwezig in Spanje bij het duel, dat ADO won met 2-0. "Ik heb núl verdachte gevallen gezien", zegt de oud-arbiter dinsdag in De Telegraaf.

Van der Ende zag een wat oudere Spaanse scheidsrechter, die volgens hem geen beslissende invloed had op de wedstrijd. "Hij gaf bijvoorbeeld niet vijf keer een dubieuze vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De goals waren ook gewoon huis-tuin-en-keukendoelpunten, totaal niets raars aan af te zien."

De wedstrijd is verdacht door opvallende gokinzetten, gesignaleerd door het ICSS, een organisatie die de integriteit van de sport bewaakt. Ook bij het oefenduel tussen sc Heerenveen en Standard Luik in Spanje is er mogelijk sprake van omkoping. De KNVB heeft bij zowel ADO Den Haag als Heerenveen verklaringen opgevraagd.

Del Potro wint bij rentree na elf maanden

De Argentijnse tennisser Juan Martin del Potro heeft een succesvolle rentree gemaakt na elf maanden blessureleed. De voormalig winnaar van de US Open won dinsdag in de eerste ronde van het toernooi in Sydney van de Oekraïener Sergej Stachovski: 6-3 7-6 (4).

Del Potro schreef vorig jaar het voorbereidingstoernooi op de Australian Open nog op zijn naam, maar dat was ook meteen zijn laatste grote wapenfeit. Een blessure aan zijn linkerpols hinderde hem de rest van het jaar. Hij onderging ook een operatie aan het gewricht.

Het vrouwentoernooi in Sydney moet het doen zonder Simona Halep. De Roemeense nummer drie van de wereld meldde zich af met buikgriep. Ze won afgelopen weekeinde nog het toernooi in het Chinese Shenzhen, maar daar was ze al ziek geworden. Ze hoopt wel op tijd fit te zijn voor de Australian Open.

Le Pen: Doek Schengen op

Het paspoortvrij reizen in de Schengenlanden moet aan banden worden gelegd. Marine Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) bepleitte dit dinsdag in Straatsburg. Le Pen is Europarlementariër en hield een persconferentie in het Europees Parlement (EP). De zeggenschap over wie een land binnenkomt, moet weer aan de landen zelf zijn, zei Le Pen. "Stop met Schengen."

Eerder pleitte Geert Wilders van de PVV ervoor dat Nederland het Schengenverdrag opzegt en weer zelf de grenzen gaat controleren. In het EP werken het FN en de PVV samen.

Paspoortvrij reizen is mogelijk tussen 26 landen, waaronder ook Nederland. Niet alle landen van de Europese Unie, zoals Ierland en Groot-Brittannië, zijn aangesloten bij Schengen maar niet-EU-landen als IJsland en Noorwegen dan weer wel.

"Europa beloofde ons betere controles, ook bij onze buitengrenzen, maar zie wat er is gebeurd", zei Le Pen. Zij wees op Hayat Boumeddiene, de vrouw van Amedy Coulibaly, die vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt in Parijs. Zij kon ongestoord Frankrijk verlaten en naar Spanje vertrekken om daar naar Turkije te vliegen. Daarna is zij doorgereisd naar Syrië.

Le Pen wil ook dat personen met een dubbele nationaliteit en van wie bekend is dat ze in landen als Syrië gaan strijden, het (Europese) paspoort wordt afgepakt. "We hebben er geen behoefte aan dat deze mensen terugkeren."

Le Pen: Doek Schengen op
Le Pen: Doek Schengen op (Foto: ANP)

Sijsling kansloos tegen Tomic

Tennisser Igor Sijsling kan zich al gaan opmaken voor de Australian Open, het grandslamtoernooi dat maandag begint. De Amsterdammer verloor dinsdag in de eerste ronde van het toernooi in Sydney kansloos van Bernard Tomic. De Australische nummer 71 van de wereld gunde de Nederlandse nummer 83 slechts drie games: 1-6 2-6.

Sijsling ging vorige week ook al in de eerste ronde onderuit in het toernooi van Chennai. In Sydney werkte hij zich vervolgens wel succesvol door het kwalificatietoernooi.

Córdoba ontsnapt uit gevarenzone

De Spaanse voetbalclub Córdoba heeft maandag de gevarenzone in de Primera División verlaten. Dankzij een eigen doelpunt van Abdoulaye Ba won Córdoba in Madrid op bezoek bij Rayo Vallecano met 1-0.

De ploeg van trainer Miroslav Djukic kwam daardoor op zeventien punten uit achttien wedstrijden en sprong over de 'rode' streep, naar de vijftiende plek. Op dit moment staan Granada, Elche en Levante op de plaatsen die aan het einde van het seizoen degradatie betekenen.

'Poetin niet welkom op Auschwitzherdenking'

De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de herdenking van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz, zeventig jaar geleden door het Rode Leger. Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov heeft Polen verzuimd de Russische leider uit te nodigen voor de ceremonie die later deze maand plaatsheeft, meldt het persbureau Interfax.

Door de crisis rond Oekraïne zijn de banden van Rusland met het Westen op hun diepste punt beland sinds de tijd van de Koude Oorlog. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties tegen Moskou getroffen vanwege de annexatie van het schiereiland de Krim en de bemoeienis met de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Polen is een van de felste critici van het Kremlin.

Handbalster Abbingh na negen maanden terug

Handbalster Lois Abbingh heeft na negen maanden blessureleed haar rentree gemaakt. De 22-jarige Groningse scoorde meteen zes keer tijdens de eerste wedstrijd voor haar nieuwe Roemeense club HCM Baia Mare, tegen SCM Craiova (28-15). "Wat een heerlijk gevoel om weer te kunnen spelen", schreef Abbingh maandag op haar website. "En het allerbelangrijkste: mijn knie voelt helemaal top!"

Abbingh liep eind maart een zware knieblessure op in de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Spanje. In mei werd de topschutter van het Nederlands team geopereerd aan de achterste kruisband van haar linkerknie, die was afgescheurd. Abbingh miste daardoor in december het EK, waarop Oranje als zevende eindigde. De international stapte ondertussen over van de Duitse club VfL Oldenburg naar Baia Mare, de kampioen van Roemenië.

Mentel zegeviert, ondanks slecht nieuws

Bibian Mentel laat zich niet kisten. De paralympisch kampioene op de snowboardcross kreeg vorige maand te horen dat er opnieuw tumorcellen bij haar zijn gevonden, maar het weerhield haar niet van een zege in de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in het Amerikaanse Aspen.

De 42-jarige Mentel won vorig winter goud op de Paralympische Spelen in Sotsji. Ze staat op de snowboard met een geamputeerd onderbeen, het gevolg van botkanker in 2002. Haar gouden medaille in Sotsji leverde haar bij het Sportgala de titel Paralympische atlete van het jaar op.

Kort daarna maakte ze bekend dat er opnieuw tumorcellen bij haar waren geconstateerd, dit keer in haar rechterlong. Daarvoor gaat ze na de WK (eind februari in La Molina) onder het mes. Ze besloot om gewoon naar de wedstrijden in Aspen af te reizen. "In het begin had ik hier wel wat moeite om me te focussen. Maar na een goede training lukte het me om me volledig op de wedstrijd te richten."

Laagste Britse inflatie in vijftien jaar

De Britse inflatie was in december het laagst sinds mei 2000. Dat blijkt uit cijfers die het nationale statistiekbureau dinsdag bekendmaakte. Het algemene prijspeil nam vorige maand met 0,5 procent toe, na een geldontwaarding van een procent in november.

De inflatie, mijlenver verwijderd van de doelstelling van twee procent van de Britse centrale bank, werd vooral in toom gehouden door de forse daling van de olieprijzen en door een prijzenoorlog in de supermarktbranche.

President van de Bank of England Mark Carney is vanwege de afwijking van meer dan een procentpunt ten opzichte van het doel genoodzaakt een brief te schrijven aan minister van Financiën George Osborne. Daarin moet Carney vooral uitleggen hoe hij de geldontwaarding richting de twee procent denkt te krijgen. De uitwisseling tussen de twee wordt op 18 februari wereldkundig gemaakt.

Vaak onvoldoende bewijs voor straf OM

Tegen verdachten die direct een straf krijgen van het Openbaar Ministerie in plaats van een straf van een rechter is vaak onvoldoende bewijs. In acht procent van de gevallen is dat het geval, blijkt uit een onderzoek van de Hoge Raad.

Een andere conclusie is dat in meer dan zestienduizend zaken automatisch een straf is gegeven zonder dat werd beoordeeld of sprake was van voldoende bewijs. Het gaat dan om overtredingen, bijvoorbeeld in het verkeer, waaraan automatisch een boete wordt gekoppeld. Dat mag niet, concludeert de Hoge Raad. Het OM mag alleen een strafbeschikking met een verdachte sluiten als er voldoende bewijs is dat de verdachte schuldig is.

Olieprijs blijft dalen

De enorme daling van de olieprijs ging dinsdag onverminderd door. In de vroege ochtend zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie daarbij voor het eerst in bijna zes jaar tot minder dan 45 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie stond rond 8.00 uur 2,5 procent in de min op 44,93 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd ruim drie procent goedkoper en kostte 45,95 dollar per vat.

De olieprijs is het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd en staat nu op het laagste punt sinds april 2009.

Mubarak krijgt nieuw proces in corruptieaffaire

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak en zijn twee zonen moeten een nieuw proces krijgen in een corruptiezaak, heeft het hoogste hof van appèl van Egypte dinsdag bepaald.

Mubarak was eerder tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, terwijl zijn zonen Alaa en Gamal elk vier jaar hadden gekregen.

De corruptiezaak is de enige waarvoor Mubarak nog gevangen zit. Wanneer een nieuwe rechtbank zich over de zaak gaat buigen kan die besluiten Mubarak in afwachting van zijn proces vrij te laten. De vroegere president werd eerder vrijgesproken van de dood van betogers tijdens de opstand tegen zijn bewind in 2011.

Motorclubleden opgepakt bij actie rond Nijmegen

Bij een grote politieactie in en rond Nijmegen zijn dinsdag drie mannen opgepakt. De mannen, van wie er twee lid zijn van motorclub No Surrender, zijn mogelijk betrokken geweest bij twee ontvoeringen in oktober. Ze weten ook meer van een enorme wietkwekerij die is ontmanteld in Dodewaard. Daarvoor zitten zes Nijmegenaren sinds november vast.

De politie viel rond 05.00 uur met ongeveer honderd mensen binnen in huizen, garageboxen en bedrijfspanden in Nijmegen, Groesbeek, Lent en Beuningen. In de Nijmeegse wijk Waterkwartier is ook een café doorzocht. In het Waterkwartier ontstond grote onrust na de ontvoeringen van een man en een vrouw.

Burgemeester: 'Asbest? Maak er wat gezelligs van'

Dat de bewoners van ongeveer tweehonderd huizen in Wateringen wegens asbest binnen moeten blijven, is in hun eigen belang. "Het wordt een verplichte vrije dag. Maak er wat gezelligs van", zei burgemeester Sjaak van der Tak dinsdag op NPO Radio 1.

Doordat asbest is vrijgekomen in de plaats in de gemeente Westland, geldt een noodverordening voor een gebied waar enkele honderden mensen wonen. Om verdere verspreiding van het asbest te voorkomen, mogen de mensen hun woning niet uit en dus ook niet naar werk of school.

Wie terugkomt van nachtdienst, mag wel naar hun huis toe, zei de burgemeester. In bijzondere gevallen zoals ziekenbezoek mogen mensen hun huis ook verlaten, maar alleen onder begeleiding.

De 36 omwonenden die direct na de brand in het gemeentehuis werden opgevangen, zijn inmiddels bij familie of bekenden ondergebracht.

Pakistan hangt zeven mannen op

In vier verschillende gevangenissen in Pakistan zijn dinsdagochtend zeven ter dood veroordeelde mannen opgehangen. Twee kregen de doodstraf voor een mislukte aanslag op de vroegere militaire president Pervez Musharraf, drie voor de moord op een medewerker van het ministerie van defensie, een voor het doodschieten van twee politieagenten in 2003 voor het Amerikaanse consulaat in Karachi en de laatste voor de moord op een advocaat.

De doodvonnissen werden volgens Pakistaanse functionarissen voltrokken in gevangenissen in Karachi, Sukkur, Faisalabad en Rawalpindi. Pakistan voerde sinds 2008 geen doodvonnissen meer uit, maar de regering heeft dit moratorium opgeheven nadat bij een terreuraanslag op een school in Peshawar in december 150 mensen waren gedood.

Rock Band krijgt DLC na 21 maanden stilte

Het is al een tijd stil geweest rondom Rock Band. Daar is nu echter verandering in gekomen: er is nieuwe DLC aangekondigd voor Rock Band 3 en Rock Band Blitz. Het gaat om nummers van Arctic Monkeys, Foo Fighters en Avenge Sevenfold.

Het is helaas niet zo dat dit betekent dat Rock Band bezig is met een comeback. Uit contact met de PR Manager van Harmonix, Nick Chester, blijkt dat het gaat om een unieke kans om deze nummers toe te voegen aan de grote hoeveelheid content in Rock Band. Hierbij vermeldde Nick dat we niet meteen op de feiten vooruit moeten lopen. 

Er is dus van alles mogelijk, maar het is voorlopig helaas nog niet zover.

Eerste Nintendo Direct van het jaar komt eraan

We kunnen bijna gaan genieten van de eerste Nintendo Direct van het jaar. Morgen (14 januari) om drie uur 's middags is het zover. De Direct staat in het teken van Nintendo 3DS en Nintendo Wii U-games die we tot en met het voorjaar mogen verwachten.

Dit heeft Nintendo bekend gemaakt via Twitter. Nintendo Directs zijn online streams van, uiteraard, Nintendo en vinden op regelmatig basis plaats. Op deze manier brengt Nintendo nieuwe informatie naar buiten over haar aangekondigde games en diensten. Ook worden vaak nieuwe games aangekondigd.

Wat we precies te zien krijgen blijft zoals altijd een verrassing. Welke titel zie jij morgen graag voorbij komen? 

'Zzp'er dwingen tot pensioen'

Het is in het huidige pensioenstelsel niet langer uit te leggen dat sommige werkenden wel en andere niet verplicht zijn om pensioen op te bouwen. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een dinsdag naar buitengekomen pensioenvisie.

Honderdduizenden zelfstandigen vallen nu nog buiten de verplichting en dreigen geen enkel pensioen op te bouwen. Volgens de toezichthouder zouden ze desnoods gedwongen moeten worden om toch voor hun pensioen te gaan sparen.

De AFM zegt bij het vernieuwen van het pensioenstelsel voorstander te zijn van 'keuze waar het kan, verplichting daar waar dat verstandig is'. De financiële waakhond ziet het als een goede eerste stap dat zzp'ers inmiddels vrijwillig kunnen deelnemen aan een pensioenregeling. Maar wanneer blijkt dat hier onvoldoende gebruik van wordt gemaakt dan ligt 'een algehele verplichtstelling' volgens de AFM voor de hand.

Amerikaanse regisseur hekelt Zwarte Piet

De Amerikaanse filmmaker Justin Simien, die de omstreden racismekomedie Dear White People heeft gemaakt, begrijpt niets van Zwarte Piet. Dat stelt hij voorafgaand aan de release van zijn film deze week in de Nederlandse bioscopen.

"Ik hoorde van jullie traditie toen ik op promotietour in Scandinavië was", vertelt de 31-jarige regisseur. "En ik weet natuurlijk niet hoe die traditie in de loop der eeuwen zo is gevormd. Maar het verschilt volgens mij weinig met de Black Pete-feesten die ik in mijn film opvoer."

Dat deze bijeenkomsten kwetsend kunnen zijn voor Afro-Amerikanen en donkere Europeanen, staat voor hem buiten kijf. "Als de voorstanders van jullie zwarte knecht even nadenken hoe het is om als zwart persoon elk jaar wekenlang een groteske karikatuur van jezelf te moeten zien, dan kan je onmogelijk volhouden dat dat niet kwetst. En in dat geval is er volgens mij in elk geval reden om serieus na te denken over het aanpassen van de traditie."

De komedie Dear White People vertelt over een radiostation op een universiteit dat alledaags racisme tegen het licht houdt en rellen die uitbreken als een blanke studentenvereniging een zwart feest organiseert. De film deed het afgelopen jaar in de Verenigde Staten flink wat stof opwaaien. Simien maakte de film dankzij crowdfunding en de steun van steracteurs als Dennis Haysbert, bekend van 24, en Kyle Gallner, die te zien was in CSI: New York.

Met zijn komedie wil Simien, die door fans de Spike Lee van de nieuwe generatie wordt genoemd, tonen hoe het voor donkere mensen is om te leven in een samenleving met een blanke meerderheid. Dear White People trok een overwegend donker publiek naar de bioscopen en kreeg lovende recensies. De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse theaters.

'Scarface' nieuwe kloon in Orphan Black 3

Het derde seizoen van de culthit Orphan Black start in april, en uit de onthulling in de finale van het tweede seizoen volgt de introductie van nieuwe personages. De producers van de serie hebben, via het officiële Twitter-account, een eerste blik op een nieuwe kloon onthuld: Scarface.

Het gaat om een kloon van het Castor-project, dat mannelijke kloons (gespeeld door Ari Millen) heeft opgeleverd. Hoewel de makers hebben benadrukt dat de serie nog steeds voornamelijk de focus zal leggen op de vrouwelijke kloons (Tatiana Maslany), zal het Castor-project ruim aan bod komen. De naam van de kloon is Rudy, maar na het zien va de foto is het niet moeilijk om te bedenken waar zijn bijnaam vandaan komt.

"Rudy houdt ervan om onder je huid te kruipen en te blijven graven, op je af te blijven komen tot hij gewonnen heeft," omschrijft Millen de doortastende bedreiging voor de oorspronkelijke kloons.

Scarface is bij lange na niet de enige bedreiging voor de meiden in het nieuwe seizoen, waarvan volgens bedenker John Fawcett de finale het beste van de serie toont. Onder de bedreigingen valt ook een schorpioen, die over een manische Helena kruipt in één van de afleveringen. "De schorpioen is een castlid," aldus Fawcett tegen Variety.

Orphan Black 3 start op 18 april op BBC America. Het is niet bekend wanneer de eerste afleveringen in Nederland te zien zijn.

Harde kritiek CDA-leider Buma op Opstelten

CDA-leider Sybrand Buma heeft harde kritiek op minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. In een interview in De Telegraaf zegt hij dinsdag dat het geduld met Opstelten zeer op de proef wordt gesteld. Of dat geduld opraakt, zal volgens Buma dinsdag moeten blijken in het Tweede Kamerdebat met het kabinet over de gevolgen van de aanslagen in Parijs vorige week.

Buma vindt dat Opstelten te traag is met het uitwerken van het actieprogramma tegen jihadisme dat het kabinet eind augustus vorig jaar presenteerde. Opstelten pleitte afgelopen zondag nog voor tempo bij de antiterreurwetten.

Buma: "Ik moet zeggen dat ik het buitengewoon traag vind dat minister Opstelten nu, na deze aanslag, zegt dat er haast gemaakt moet worden. Ik denk aan het uitbreiden van het afnemen van de nationaliteit van terroristen, dat ligt nu al sinds oktober weer op zijn bureau. En nu zegt de minister 'het kan wel sneller'. Het had er natuurlijk al lang hier in de Tweede Kamer moeten liggen, zodat we er over kunnen debatteren." Volgens de CDA-leider geldt dat ook voor het voorstel om zonder strafrechtelijke veroordeling de nationaliteit af te pakken.

Buma vond het optreden van Opstelten in een debat over zijn actieprogramma afgelopen september onwaardig. En veel beter is het nog niet. "Ik vind dat de minister op zijn daden wordt beoordeeld, maar er komt wel een moment dat de minister ook echt met maatregelen over de brug moet komen. Dat zal in het debat moeten worden beantwoord. Het geduld met hem wordt zeer op de proef gesteld. Of het opraakt, zal moeten blijken na dat debat met het kabinet."

In het interview zegt Buma verder dat Nederlandse moslims zich veel krachtiger moeten uitspreken tegen de radicalisering en het misbruik van hun geloof door terroristen. "Ik vind dat men zichtbaar moet zeggen: 'wij staan naast de Joodse slachtoffers, wij staan naast de slachtoffers van Charlie Hebdo en ook wij verweren ons tegen moslimradicalen'. Uiteindelijk zijn het toch mensen die in de moslimgemeenschap eerder in beeld moeten komen dan daarbuiten."

Harde kritiek CDA-leider Buma op Opstelten
Harde kritiek CDA-leider Buma op Opstelten (Foto: ANP)

Tweede trailer Avengers: Age of Ultron

Tadaa! Daar is hij dan, de tweede trailer voor misschien wel de film met de hoogste verwachtingen van het jaar: Avengers: Age of Ultron.

In de tweede trailer zien we sommige beelden uit de eerste trailer, maar vooral een hele hoop nieuwe beelden. Zo zien we meer van Scarlet Witch en The Hulk, en kunnen we nog een glimp opvangen van Andy Serkis. Maar wat we vooral zien is de volledige verwoesting die Ultron zal aanrichten.

In het tweede deel draait het vooral voornamelijk om deze robot, die door Tony Stark tot leven wordt gebracht. Dit omdat hij een oud vredesprogramma nieuw leven wil inblazen. Wat Stark niet doorheeft is dat hij de grootste vijand van de Avengers tot nu toe laat ontwaken en hij zal het hele team bij elkaar moeten krijgen om Ultron's plan te stoppen: de wereld zoals wij die kennen vernietigen.

Avengers: Age of Ultron draait vanaf 23 april in de Nederlandse bioscopen.

'Leonardo DiCaprio zoent met Rihanna'

Leonardo DiCaprio heeft het afgelopen weekend erg naar zijn zin gehad op een feestje in de beroemde Playboy Mansion. Ooggetuigen vertellen aan TMZ dat de 40-jarige vrouwenverslinder daar heeft gezoend met Rihanna (26).

Ontwerpster Nikki Erwin vierde haar dertigste verjaardag in de Playboy Mansion. En daar zou het er heftig aan toe zijn gegaan tussen Leonardo en Rihanna. Een woordvoerder van DiCaprio ontkent de zoensessie, maar twee ooggetuigen beweren dat de twee wel degelijk hebben staan kussen.

Het is niet bekend of de acteur en de zangeres samen vertrokken van het feestje, maar even later werden ze weer samen gezien. Dit keer op een afterparty. Ook daar zouden Leo en RiRi niet van elkaar af kunnen blijven.

Eminem op huisbezoek bij terminale fan

Eminem heeft afgelopen weekend een fan erg blij gemaakt. De rapper bezocht de 17-jarige Gage Garmo in diens huis in Michigan, meldt TMZ. Gage lijdt aan een zeldzame vorm van botkanker en kreeg drie dagen geleden van zijn artsen te horen dat hij nog maar een week heeft te leven. Zijn familie en vrienden wilden daarom zijn laatste wens laten uitkomen: Eminem ontmoeten.

Dankzij de hashtag #GetGageGarmoToMeetEminem kreeg Eminem al snel lucht van de actie en ging zondag gelijk op bezoek. De rapper stond erop dat de ontmoeting geen mediaspektakel moest worden. Eminem arriveerde laat in de middag in alle stilte bij de woning van Gage. De twee hebben ongeveer een uur samen doorgebracht.

Ronaldo: "Sta hier omdat ik scoor en win"

Cristiano Ronaldo beseft maar al te goed dat de statistieken in zijn voordeel spreken bij het winnen van de FIFA Ballon d'Or. Hij versloeg Manuel Neuer en Lionel Messi.

De aanvaller van Real Madrid ontving de Ballon d'Or voor de derde keer. Door zijn onuitputtelijke drang naar doelpunten stond hij voorafgaand aan de verkiezing te boek als de gedoodverfde favoriet. Ook dit seizoen scoort hij aan de lopende band.

"Dit is een geweldig gevoel", zegt Ronaldo in een korte reactie tegen FIFA. "Mijn ploeggenoten bij Real Madrid en de president zijn erg belangrijk geweest bij het winnen van de Ballon d'Or. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om te scoren en prijzen te winnen. Daarom sta ik nu hier."

Real Madrid verloor de eerste twee competitieve wedstrijden in 2015. De Spanjaarden gaan de tweede seizoenshelft desalniettemin in als de grote favoriet voor de landstitel. Ronaldo maakt zich nog niet druk om de vorm van zijn ploeg.

"Dit jaar brengt een paar nieuwe uitdagingen. Het is inmiddels alweer 2015. Er zijn nieuwe prijzen die gewonnen moeten worden. Beetje bij beetje, wedstrijd per wedstrijd gaan we zien of we ook dit jaar zo succesvol kunnen worden."

Cartoon met Mohammed op cover Charlie Hebdo

Het volgende nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo heeft de profeet Mohammed op de cover. Met een traan op zijn wang houdt hij een bord vast waarop staat "Je suis Charlie". Daarbij staat "Alles is vergeven". Dat meldt de Franse krant Le Figaro maandag.

Het blad komt woensdag uit. De redactie was vorige week doelwit van een aanslag, juist vanwege cartoons over de islam. Twaalf mensen kwamen om. "Je suis Charlie" (ik ben Charlie) werd daarna wereldwijd een steunbetuiging aan de slachtoffers.

Dodelijk verleden 20

‘Ik heb je vrouw zien staan aan een van de lange tafels, sorry.’ 
Hij draaide zijn hoofd van mij weg, z’n kussen in en gilde er hard in. Een gesmoord geluid van intens verdriet trok door mijn lijf. De deur vloog open. Ik had Gui niet zien aankomen. Hij liep met grote passen naar Omar, trok hem aan zijn haren uit zijn bed. Omar kroop op zijn knieën mee, het werd hem niet gegund te lopen.

Assaidi verhuist van Liverpool naar Verenigde Arabische Emiraten

Aanvaller Oussama Assaidi gaat op avontuur in Verenigde Arabische Emiraten. De 26-jarige vleugelspits verhuist van Liverpool naar Al-Ahli, dat het doorlopende contract van Assaidi bij de Reds afkoopt. Liverpool plukte de aanvaller in 2012 na een sterk seizoen weg bij sc Heerenveen, maar Assaidi kon bij de Engelse topclub geen vaste plek afdwingen.

De Marokkaanse international speelde vorig seizoen op huurbasis bij Stoke City, waarvoor hij vier keer scoorde in negentien competitieduels. Assaidi keerde in de zomer terug bij Liverpool, maar werd begin september opnieuw verhuurd aan Stoke City. De aanvaller zou daarbij het seizoen afmaken, maar Al-Ahli heeft hem nu naar Qatar gehaald.

Robben trots op plek in wereldelftal

Arjen Robben vloog maandag niet voor niets met een privéjet vanuit Qatar op en neer naar Zürich voor het FIFA-gala. De aanvaller van Oranje en Bayern München werd opgenomen in het wereldelftal van 2014, waarin hij de voorhoede vormt met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. "Heel mooi, een heel grote eer", zei Robben bij de NOS.

De Duitse kampioen verblijft momenteel in Qatar voor een trainingskamp, maar Robben kreeg maandag net als ploeggenoot Manuel Neuer toestemming van trainer Pep Guardiola om naar Zwitserland te vliegen. Niet voor niets, want de twee spelers van Bayern München werden net als hun geblesseerde ploeggenoot Philipp Lahm opgenomen in het wereldelftal.

"Bijzonder om in zo'n fantastisch elftal te staan, met name omdat deze gekozen is door collega's", aldus Robben. "Iedereen die hierin zit, heeft zijn plekje verdiend en een fantastisch jaar achter de rug. Hopelijk kan er in de toekomst nog eens een Nederlander in staan."

Robben is na Wesley Sneijder (2010) de tweede Nederlander die een plek heeft gekregen in het beste elftal van het jaar.

Snookeraars Maguire en Robertson door op Masters

Op dag twee van The Masters in het Alexandra Palace te Londen hebben Stephen Maguire en Neil Robertson zich geplaatst voor de kwartfinale van het invitatietoernooi met de beste spelers op de wereldranglijst. Maguire versloeg Judd Trump en Robertson was te sterk voor Robert Milkins.

Trump kwam 2-0 voor, maar de vier volgende frames gingen naar Maguire. Met breaks van 109 en 71 kwam Trump tot 4-4. In de slotfase vergeet Trump zijn kansen te benutten waardoor Maguire met wat kleinere breaks de laatste twee frames kon pakken (6-4). In de volgende ronde wacht Shaun Murphy, die zondag wereldkampioen Mark Selby uitschakelde.

De andere partij ging tussen Robertson en Milkins. De Australiër stond 3-4 achter, maar trok met breaks van 95, 117 en 76 toch de partij naar zich toe (6-4). Robertson treft in de kwartfinale Barry Hawkins of Ali Carter.

Dinsdagmiddag is het de beurt aan Ronnie O'Sullivan. Hij speelt tegen Ricky Walden. Het andere duel gaat tussen Hawkins en Carter. 

Robertson tijdens zijn wedstrijd vanavond tegen Robert Milkins (PRO SHOTS/Actionimages)
Niel Robertson tijdens zijn wedstrijd vanavond tegen Robert Milkins (PRO SHOTS/Actionimages)

Onderzoek Dieudonné om steunbetuiging aan terrorist

Het Franse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. Justitie gaat na of diens verklaring op Facebook dat hij zich 'Charlie Coulibaly voelt' strafbaar is. Dieudonné, die ettelijke malen is beticht van antisemitisme, vermengde de leus van de verontwaardiging over de aanslagen op Charlie Hebdo met de naam van de man die vrijdag vier joodse gijzelaars doodschoot in een koosjere supermarkt in Parijs.

Dieudonné wordt verdacht van 'het verdedigen van terrorisme', liet het openbaar ministerie weten. Het gewraakte bericht is inmiddels van Dieudonnés Facebookprofiel verwijderd.

Amédy Coulibaly gijzelde vrijdag een twintigtal mensen in een joodse super in Parijs. Hij noemde zich een strijder van terreurbeweging Islamitische Staat en betuigde zich solidair met de broers Kouachi, die eerder die week twaalf mensen hadden doodgeschoten op en rond de burelen van het satirische blad Charlie Hebdo. Toen de politie de supermarkt bestormde vond Coulibaly de dood.

Dieudonné is een zelfverklaard voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Hij liep zondag in Parijs mee in de mars die was georganiseerd als solidariteitsbetoon aan de vermoorde redacteuren van Charlie Hebdo.

Geding tegen opslaan privédata in februari

De rechtszaak die een einde moet maken aan het massaal verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoniegebruik van burgers dient op 18 februari. Dat hebben de advocaten die het kort geding hebben aangespannen, maandag bekendgemaakt.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en privacyvoorvechter Privacy First eisen dat de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking wordt gesteld. De wet houdt in dat telecombedrijven en internetproviders gegevens over internet- en telefoniegebruik een tijd moeten bewaren, zodat Justitie die kan gebruiken.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat het opslaan van communicatiegegevens van iedereen -zonder concrete verdenking- een zware aantasting is van de privacy en niet is toegestaan.

Samsom stapt niet op bij verkiezingsnederlaag

PvdA-leider Diederik Samsom zal niet opstappen als zijn partij bij de Statenverkiezingen op 18 maart - bij de derde verkiezingen op rij - verlies lijdt. Hij zei dat maandag in het televisieprogramma Jinek.

Samsom gaf toe dat hij zelf deels verantwoordelijk is voor het feit dat hij als PvdA-leider in de Kamer onvoldoende het PvdA-geluid kan laten horen. Hij zei dat coryfeeën in eigen kring als Senator Ruud Koole en oud-fractievoorzitter Jacques Wallage "wel een beetje gelijk" hebben met hun kritiek op hem.

Maar behalve zijn eigen rol speelt volgens Samsom ook mee dat de coalitie met de VVD vanaf het begin in "zeer zwaar weer" zat en hij per se niet wilde dat het kabinet zou vallen. Dat had hij niet aan de kiezer kunnen uitleggen, zei Samsom bij Jinek. "En dat is tot de dag van vandaag zo. Ik zou niet weten wat ik de kiezer moet zeggen als het kabinet zou omvallen."

Samsom stapt niet op bij verkiezingsnederlaag
Samsom stapt niet op bij verkiezingsnederlaag (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.