Obama komt met nieuwe plannen voor bescherming van data

President Barack Obama komt met nieuwe plannen om het recht op privacy van Amerikanen beter te beschermen. De ideeën voor wetten die privacy garanderen worden vandaag gepresenteerd tijdens een toespraak van de Federal Trade comission, en de plannen zullen waarschijnlijk ook deel uit gaan maken van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die toespraak vindt plaats op 20 januari.

Het plan van Obama bevat drie belangrijke pijlers. Het eerste punt is dat er een nieuwe wet moet komen die bedrijven moet verplichten binnen 30 dagen een hack bekend te maken als er persoonlijke data van klanten gestolen zijn. Dit plan is waarschijnlijk een reactie op de cyberaanval op grote bedrijven zoals Target en Home Depot vorig jaar april, toen er meer dan 53 miljoen e-mailadressen en 56 miljoen creditcardgegevens ontvreemd werden. Een onderdeel van deze wet is ook dat de internationale handel in gestolen identiteiten strafbaar wordt gesteld.

De tweede pijler is het weer in leven blazen van de Consumer Privacy Bill of Rights, een wet die in 2012 het levenslicht zag. De wet focust zich op grote Amerikaanse bedrijven die gegevens verzamelen van hun klanten en deze dan verkoopt aan derden. De Consumer Privacy Bill of Rights geeft Amerikanen veel meer macht over hoe hun gegevens verzameld worden en welke gegevens verzameld worden. De wet wordt nog aangepast door wetmakers, maar de versie uit 2012 kun je hier vinden.

De derde pijler richt zich op studenten. Obama wil dat er een verbod komt voor educatieve bedrijven op het verzamelen van data door middel van educatieve apps en software en deze dan verkopen aan derden, of zelf gebruiken om gerichte advertenties te maken.

De wetsvoorstellen van Obama komen als een verrassing. Na de grote cyberaanval op Sony zei Obama in een toespraak dat hacks zoals deze precies de reden zijn waarom geheime diensten extra bevoegdheden moeten krijgen om de daders te kunnen arresteren.

Obama
Obama komt met nieuwe plannen voor bescherming van data