Boek: Lars Kepler - Stalker

Stalker is een ijzersterke thriller die zich afspeelt in Zweden. Het Scandinavische land is namelijk in de ban van een creepy seriemoordenaar die zijn slachtoffers stiekem filmt om vervolgens de beelden op YouTube te plaatsen. Enkele dagen later wordt de gefilmde persoon zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt nogal stroef, tot er een vierde moord wordt gepleegd en een bewusteloze man bij het dode lichaam wordt aangetroffen. Er is echter één probleem: de man is zijn geheugen kwijt en schakelt de hulp van een hypnotiseur in om zijn onschuld aan te tonen. Dan wordt er opnieuw een moord gepleegd terwijl de verdachte man een waterdicht alibi heeft. Er lijkt maar één persoon te zijn die deze zaak nog kan oplossen. Inspecteur Joona Linna is echter al een jaar spoorloos.

Lars Kepler - Stalker

Stalker is het vijfde boek van het schrijversduo Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril - die samen schrijven onder het pseudoniem Lars Kepler - waarin het personage Joona Linna de hoofdrol vertolkt. Na de succesvolle boeken Hypnose, Contract, Getuige en Slaap mag de eigenwijze Fins-Zweedse inspecteur Joona Linna in Stalker wederom op jacht naar een weerzinwekkende seriemoordenaar. Wat het verhaal betreft, doet dit nieuwe boek van Kepler wel wat denken aan het boek Red Dragon van Thomas Harris. In beide gevallen is er namelijk sprake van een persoon die eerder de strijd aanging met een psychopaat en dat ternauwernood wist te overleven. Er is evenwel maar weinig tijd om echt tot rust te komen als de volgende seriemoordenaar opduikt.

Zoals we dat wel gewend zijn van Scandinavische thrillers is er ook in het verhaal Stalker veel oog voor miniscule details. Hierdoor ontstaat een zeer realistisch verhaal dat je door wilt blijven lezen. Maar dat is op zich geen probleem met deze dikke pil van 589 pagina's. Een stalker is iemand die je hinderlijk achtervolgt en dat is stiekem ook wel een beetje een eigenschap van dit boek. Als je er namelijk eenmaal aan bent begonnen, is het een haast onmogelijke taak om het boek weg te leggen totdat je het hebt uitgelezen. Op het moment dat je denkt te weten wie de psychopaat is, is er namelijk wel weer een gebeurtenis die de hele kwestie weer anders maakt. Een verhaal dus dat je constant om de tuin weet te leiden.

Voor iedereen die een zo nu en dan behoorlijk over de top gaande thriller met een zwaar doorgedraaide seriemoordenaar wel kan waarderen, is Stalker van Lars Kepler een absolute aanrader. We wachten nu alweer nagelbijtend op het volgende deel van deze uiterst spannende reeks.