Internetbelasting Hongarije van de baan

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft het plan om een belasting op datagebruik voor internetgebruikers in te voeren geschrapt. Dat meldt persbureau Bloomberg. Tienduizenden mensen protesteerden de afgelopen dagen tegen de omstreden heffing en smeten daarbij onder meer oude computers door de ramen van het parlementsgebouw.

De regering wilde internetters per gebruikte gigabyte vijftig cent belasting laten betalen. Voor personen zou er een maandelijks maximum van 2,26 euro gaan gelden, voor bedrijven ruim zestien euro. Orban zei echter vrijdag op de staatsradio dat de introductie van de belasting 'onmogelijk' is geworden door de demonstraties. De regering gaat nu volgend jaar kijken of internetgebruik moet worden belast, aldus Orban.

De plannen kwamen Hongarije op felle kritiek van de Europese Unie te staan. Ryan Heath, woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes, zei dat de plannen de economische groei kunnen belemmeren. Verder is de Europese Commissie bang dat andere lidstaten het Hongaarse voorbeeld zullen volgen.