Koning slaat eigen beeltenis op nieuwe euromunt

Vanaf woensdagmiddag prijkt het hoofd van koning Willem-Alexander op de nationale zijde van nieuwe euromunten. De koning slaat dan de ceremoniële eerste munt met zijn beeltenis erop in het Muntgebouw in Utrecht. Donderdag komen de nieuwe muntstukken in omloop.

Het duurt nog even voordat de koning zijn moeder in muntaantallen voorbijstreeft. Sinds 2002 sloeg de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) iets minder dan 4,1 miljard munten met de afbeelding van de toenmalige koningin Beatrix, blijkt uit het jaarverslag. De munten van één en twee cent met de beeltenis van het nieuwe staatshoofd worden niet meer in omloop gebracht, maar zijn wel beschikbaar voor geïnteresseerden en verzamelaars.

De munten die vanaf woensdag worden geslagen zijn niet de eeste met de nieuwe vorst. Willem-Alexander staat samen zijn moeder Beatrix op de 2 euromunt die ter ere van de troonswisseling werd geslagen. Daarvan zijn er vorig jaar twintig miljoen geslagen. Een 'dubbelkop' werd ook geslagen toen in 1980 in aanloop naar de troonswisseling koningin Juliana en prinses Beatrix samen op de gulden en de rijksdaalder werden afgebeeld.

Hoewel de koning woensdag officieel de zogeheten eerste slag slaat, liggen er al dertig miljoen nieuwe euromunten klaar, zegt een woordvoerder van KNM. Via de winkels, die de rolletjes muntgeld in de kassa's doen, komen de munten vanaf donderdag bij de consument terecht.

Hoelang de munten in Nederland blijven is nog de vraag. Sinds 2011 hebben Nederlanders over het algemeen meer Duitse dan Nederlandse euro's in de portemonnee. Van alle munten die in 2011 in omloop waren, was 25,4 procent Nederlands, terwijl 25,9 procent Duits was.

Vooral de munten van één en twee euro zwerven snel uit over de eurozone. In 2011 was 91,9 procent van die euromunten in Nederland afkomstig uit een ander euroland. Dat blijkt uit cijfers van eurodiffusie.nl. De hoeveelheid munten die elk land mag slaan, is afhankelijk van het aantal inwoners.

Eind oktober onthulde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) het nieuwe ontwerp voor de nieuwe euromunten. Fotograaf Erwin Olaf ontwierp de beeltenis.