FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 november 2013

Chantal Janzen vereerd met ontmoeting Máxima

Chantal Janzen vindt het een eer dat ze koningin Máxima mag ontmoeten. De koningin is dinsdagavond aanwezig bij de benefietvoorstelling van Hij Gelooft in Mij, waarin Janzen de rol van André Hazes' weduwe Rachel speelt.

Janzen heeft de koningin nooit eerder ontmoet. "Ze is altijd bij me weggehouden", grapte ze in RTL Boulevard. Volgens de actrice vinden haar collega's het stiekem allemaal heel spannend dat ze koninklijk bezoek krijgen. "Het leuke is dat iedereen constant tegen elkaar zegt: we gaan gewoon een normale show spelen. Maar als iedereen dat telkens zegt, betekent dat dat ze er juist wel mee bezig zijn."

De speciale voorstelling wordt dinsdag gehouden ter ere van het eenjarig jubileum van de musical. De opbrengst is voor het programma Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds, waarvan de koning en koningin beschermpaar zijn.

VS loven 5 miljoen uit voor drugsbaas Mexico

De VS hebben maandag een beloning van 5 miljoen dollar (ruim 3,7 miljoen euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de Mexicaanse drugsbaas Rafael Caro Quintero. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk voor de ontvoering, marteling en dood van een medewerker van de Amerikaanse drugsbestrijding DEA.

Caro Quintero kwam in augustus op vrije voeten nadat hij 28 jaar van hem opgelegde 40 jaar gevangen had gezeten. Een rechter liet hem gaan vanwege een vormfout.

De Mexicaan was begin jaren 80 medeoprichter van het Guadalajara-kartel. In 1985 zou hij achter de moord op undercoveragent Enrique Camarena hebben gezeten.

Justitie in de Amerikaanse staat Californië heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

[JL] Sparta nadert koppositie na winst op Achilles

Sparta is in de Jupiler League koploper FC Dordrecht tot op één punt genaderd. De Rotterdammers wonnen dinsdag de inhaalwedstrijd tegen Achilles'29 met 1-0. Soufian El Hassnaoui maakte na een halfuur spelen het enige doelpunt. De wedstrijd stond aanvankelijk gepland voor 13 oktober, maar werd toen afgelast wegens overvloedige regenval.

Sparta kan zaterdagmiddag de eerste plaats van FC Dordrecht overnemen. Beide clubs treffen elkaar dan op het Kasteel. Met zestien punten uit zes duels gaat Sparta momenteel aan kop in de tweede periode.

Politie zoekt bestuurder auto vermoorde vrouw

De politie vraagt zich af wie op zaterdagmiddag 31 augustus de auto bestuurde van Nikki Lawalata, de 27-jarige vrouw die enkele dagen later vermoord is aangetroffen. Ze zou die zaterdagmorgen voor het laatst gezien zijn door haar vriend. Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

De Amsterdamse was in de nacht van vrijdag op zaterdag bij haar vriend in de Donarstraat in Almere blijven slapen. Naar eigen zeggen heeft hij haar daar naar zaterdagmorgen gezond en wel daar achtergelaten toen hij naar zijn werk ging.

Op camerabeelden is te zien hoe een nog onbekende persoon zaterdagmiddag rond half 2 in Nikki's Fiat 500 stapte en linksaf sloeg. De auto werd twee dagen later gevonden in de berm aan de Poseidonsingel, hemelsbreed 150 meter verderop.

Politie zoekt bestuurder auto vermoorde vrouw
Politie zoekt bestuurder auto vermoorde vrouw (Foto: ANP)

Saudi-Arabië jaagt op gastarbeiders zonder papieren

De Saudische autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan vierduizend gastarbeiders opgepakt die het aan de juiste papieren ontbrak. Saudi-Arabië ging begin deze week, na een halfjaar van waarschuwingen en dreigementen, over op een strikte handhaving van de regels voor arbeidsmigranten.

Een regiment van meer dan twaalfhonderd ambtenaren van het ministerie van arbeid neemt in de operatie het voortouw. Zij doorzoeken winkels, bouwplaatsen, restaurants en bedrijven. De politie heeft langs tal van wegen controleposten ingericht.

De strenge regels maken het voor immigranten zonder werkgever of mecenas bijna onmogelijk een verblijfsvergunning te krijgen. De afgelopen decennia trok Saudi-Arabië juist veel arme gelukzoekers, die in de welvarende oliestaat het impopulaire werk verrichten.

De strengere opstelling van de Saudische regering komt niet alleen voort uit een drang nu eindelijk eens de wet te handhaven. Net als veel andere Golfstaten vreest Riyad het onbehagen van het groeiende leger jongeren. Die nemen niet langer genoegen met de baantjes en de sociale zekerheid waarmee de bestuurselite hen decennialang zoethield, denken de regeringen op het Arabisch schiereiland.

Als Saudi-Arabië niet alsnog ten prooi wil vallen aan een revolutie als die van de zogenoemde 'Arabische Lente', denkt Riyad, dan moet het land de jeugd meer mogelijkheden bieden. In Saudi-Arabië is het daarom voortaan eigen jeugd eerst en moeten gastarbeiders plaatsmaken voor Saudische jongeren.

Crack-burgemeester Toronto blijft aan

Burgemeester Rob Ford van de Canadese stad Toronto is niet van plan af te treden, ook al heeft hij dinsdag voor het eerst toegegeven dat hij een jaar geleden in een dronken bui 'waarschijnlijk' crack heeft gerookt.

"Deze fouten zullen niet meer voorkomen", zei Ford, die zich in een verklaring voor de pers 'zeer beschaamd' toonde. Maar 'ik ben gekozen om een klus te doen en ik ben voornemens dat te blijven doen'. Ford verklaarde dat de kiezers in 2014 over zijn politieke lot kunnen beslissen.

'Maatregelen tegen uitreizen moslims nodig'

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat Nederlandse moslims naar het buitenland reizen om er te studeren aan salafistische scholen. Dat zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur naar aanleiding van de dood van een Amsterdammer van Marokkaanse komaf in Jemen.

De man kwam om bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in de stad Damaj. Hij was naar Jemen getrokken om er te studeren aan de Dar al-Hadith, een school die veel buitenlandse studenten trekt. Het is nog onduidelijk of hij actief heeft meegedaan aan het vuurgevecht.

Volgens Marcouch is het al langer te zien dat Nederlanders naar dergelijke scholen gaan. Dat is echter niet zonder risico's, zo zei hij. "Je weet niet hoe iemand terugkomt", aldus de PvdA'er. Hij stelde dat studenten er wellicht 'gebrainwasht' worden.

Marcouch vindt dat er daarom meer aandacht moet komen om te voorkomen dat ze überhaupt vertrekken. Zo zijn betere informatievoorzieningen nodig. Ook zouden bijvoorbeeld jongerenwerkers er meer over moeten praten. "Er moet een taboe doorbroken worden om hierover te praten."

Simpele Zielen

Ik stond op het schoolplein te wachten tot de kinderen naar buiten kwamen en raakte aan de praat met enkele moedertjes die deze taak met mij deelden. Er stond ook nog een vader bij. Ik kende hem niet. Zijn motoriek was langzaam en zijn gezichtsuitdrukking verried geen intelligentie. Als ik hem een naam moest geven zou ik hem 'Hark'  noemen. De moedertjes en ik hadden het over de aanstaande herfstvakantie. We hoopten dat het mooi weer zou worden. "Nou," zei Hark, "Dan moet je intypen in Google: herfstvakantie 2013 weer." Er viel een ongemakkelijke stilte. Die probeerde ik te doorbreken door aan te halen dat het vorig jaar in de herfstvakantie ook prima weer was. Een moedertje sprak me tegen en meende zich te herinneren dat er toch enkele regenbuien waren gepasseerd tijdens een bezoekje aan de Efteling. Hark had de oplossing: "Dan moet je intypen in Google: "Herfstvakantie 2012 weer." Dat lijkt me nou zo heerlijk hè. Zo simpel in elkaar zitten dat alles wat je meemaakt en tegenkomt ook lijkt te kloppen alsof het zo hoort.

[CL] Uitslagen Groepen A t/m D (05/11/2013)

Op dinsdag speelden de groepen A t/m D de vierde groepswedstrijd in de Champions League. In groep D is al duidelijk welke clubs zullen overwinteren in de Champions League. Zowel Bayern München als Manchester City behoren tot de beste zestien ploegen in Europa. 

In dit bericht staan alle uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden van de gespeelde wedstrijden. Morgen komen de groepen E t/m H in actie. Ajax zal het dan thuis opnemen tegen Celtic.

Groep A

Real Sociedad (Spa) - Manchester United (Eng) 0-0
 90' Fellaini (2x geel) (Man Utd.) 
Bijz: 70' Van Persie (Man Utd.) mist strafschop.

Shakhtar Donetsk (Oek) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-0 

# Club Ges Gew Gel Ver Pt V-T
1 Manchester United 4 2 2 0 8 6 - 3
2 Bayer Leverkusen 4 2 1 1 7 8 - 5
3 Shakhtar Donetsk 4 1 2 1 5 3 - 5
4 Real Sociedad 4 0 1 3 1 1 - 5

Groep B

Juventus (Ita)- Real Madrid (Spa) 2-2
 43' Vidal (pen) 1-0
 52' Ronaldo 1-1
 60' Bale 1-2
 65' Llorente 2-2

FC Kopenhagen (Den) - Galatasaray (Tur) 1-0
 6' Braaten 1-0

# Club Ges Gew Gel Ver Pt V-T
1 Real Madrid 4 3 1 0 10 14 - 4
2 Galatasaray 4 1 1 2 4 6 - 10
3 FC Kopenhagen 4 1 1 2 4 3 - 8
4 Juventus 4 0 3 1 3 6 - 7

Groep C

Paris Saint-Germain (Fra) - Anderlecht (Bel) 1-1
 68' De Zeeuw 0-1
 70' Ibrahimovic 1-1
 82' Kljestan (2x geel) (Anderlecht)

Olympiakos Piraeus (Gri) - Benfica (Por) 1-0
 13' Manolas 1-0

# Club Ges Gew Gel Ver Pt V-T
1 Paris Saint-Germain 4 3 1 0 10 13 - 2
2 Olympiakos Piraeus 4 2 1 1 7 6 - 5
3 Benfica 4 1 1 2 4 3 - 5
4 Anderlecht 4 0 1 3 1 1 - 11

Groep D

Manchester City (Eng) - CSKA Moskou (Rus) 5-2
 3' Agüero (pen) 1-0
 20' Agüero 2-0 
 30' Negredo 3-0
 45+1' Doumbia 3-1
 51' Negredo 4-1
 72' Doumbia (pen) 4-2
 90+2' Negredo 5-2

Viktoria Plzen (Tsj) - Bayern München (Dui) 0-1
 65' Mandzukic 0-1

# Club Ges Gew Gel Ver Pt V-T
1 Bayern München 4 4 0 0 12 12 - 1
2 Manchester City 4 3 0 1 9 11 - 6
3 CSKA Moskou 4 1 0 3 3 6 - 12
4 Viktoria Plzen 4 0 0 4 0 2 - 12

Huta Galung verder, De Bakker onderuit

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in het Italiaanse Ortisei bereikt. De als zesde geplaatste Nederlander won met 6-1 en 6-3 van de Tsjech Jaroslav Pospisil. Thiemo de Bakker werd uitgeschakeld. Tegen de als eerste geplaatste Italiaan Andreas Seppi kon hij niet voor een verrassing zorgen: 6-7 (3) en 4-6.

De volgende tegenstander van Huta Galung is nog niet bekend. Die moet komen uit de partij tussen de Italiaan Marco Cecchinato en de Duitser Dustin Brown.

FBK Games gered door gemeente Hengelo

De FBK Games vinden ook de komende jaren plaats in Hengelo. Het college van burgemeesters en wethouders besloot nog voor aanvang van de raadsvergadering het voorstel om het FBK Stadion aan FC Twente te verkopen in te trekken. Het internationale atletiekevenement stond op de tocht omdat de gemeente moet bezuinigen.

Waar in het gemeentehuis van Hengelo een lange avond werd verwacht, kwam het college plots met het verrassende voorstel om de FBK Games vijf jaar voort te zetten. Dat voorstel werd vervolgens door de gemeenteraad aangenomen. Van de coalitiepartijen was al bekend dat ze niets zagen in een verkoop.

Het college kwam met de plotselinge ommezwaai na een laatste gesprek met de directie van het evenement. "Ze hebben aangegeven geen subsidie meer nodig te hebben. Verder kan de nieuwe sponsor Golazo niet alleen voor meer financiële middelen, maar ook voor een kwaliteitsimpuls zorgen", zei wethouder Erik Lievers op Radio Hengelo.

Lievers is tevreden dat de FBK Games behouden blijven voor Hengelo en ook nog eens voor veel minder geld. "We hebben de kosten voor de gemeente terug kunnen brengen met driehonderdduizend euro. Daar moet je op een gegeven moment ook gewoon tevreden mee zijn. Voor het nog bestaande tekort van vijftigduizend euro moet een oplossing te vinden zijn."

FC Twente had het FBK Stadion graag willen kopen om er de jeugdteams en de vrouwenploeg te laten voetballen. Daarvoor had wel de atletiekbaan moeten verdwijnen en daarmee de FBK Games. De voetbalclub moet nu op zoek naar een andere oplossing. "Morgen ga ik met FC Twente praten", zegt Lievers.

Directeur Henk Kloosterman spreekt van een enorme opluchting. "Dit is geweldig. We hebben hier met heel veel mensen heel hard aan gewerkt. Het evenement is niet alleen gered, maar ook nog eens met een hele brede steun."

Amerikaanse vliegtuigkaper zegt Cuba vaarwel

Een Amerikaan die bijna dertig jaar geleden een vliegtuig kaapte naar Cuba keert woensdag uit Havana terug naar Miami. William Potts denkt dat hij gemoedsrust kan vinden door zijn straf in de Verenigde Staten te ondergaan.

Potts kaapte in 1984 een vliegtuig om zich in Cuba te laten afzetten. Hij hoopte dat het communistische bewind hem een guerrillatraining zou geven, maar in plaats daarvan kreeg hij ruim dertien jaar gevangenisstraf wegens luchtpiraterij. Potts hoopt dat Amerikaanse aanklagers daarom mild voor hem willen zijn.

'Verhoor huisarts Tuitjenhorn volgens regels'

Het verhoor van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord heeft gepleegd nadat tegen hem een onderzoek werd ingesteld, is volgens de regels gegaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt in een antwoord op vragen van beroepsvereniging VPHuisartsen.

De huisartsenvereniging stelde afgelopen weekeinde vraagtekens bij de wijze waarop de zaak is aangepakt. Zo vroeg het zich onder meer af of justitie zich 'voldoende rekenschap heeft gegeven van de risico's van haar optreden tegenover een uiterst kwetsbare huisarts'. Sinds het eerste verhoor van het OM was de man suïcidaal. Ook zou de huisarts urenlang verhoord zijn.

Justitie stelt dat de verhoren volgens de regels zijn gegaan. "De verhoren zijn volgens de gebruikelijke procedures afgenomen. Daarbij is geen druk uitgeoefend", aldus het OM. De huisarts is verder nooit aangehouden en heeft ook niet vastgezeten. Dat werd besloten nadat de advocaat van de huisarts kenbaar maakte dat haar cliënt zich vrijwillig had laten opnemen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

De huisarts is verder steeds maximaal vier uur verhoord, steeds in aanwezigheid van zijn advocaat. Na afloop keerde hij weer terug naar de psychiatrische afdeling. Agenten hielden rekening met de situatie, aldus het OM. De huisarts gaf bovendien steeds aan dat hij zich in staat voelde om te worden gehoord.

Oppositie wil parlementair onderzoek afluisteren

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil een parlementair vooronderzoek naar de afluisterpraktijken die de afgelopen tijd aan het licht gekomen zijn. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt zo'n onderzoek noodzakelijk, omdat het kabinet vaag blijft over de feiten.

"Aan de lopende band komen er nieuwe feiten boven water, maar minister Plasterk blijft hier tot op heden schimmig over", zegt Schouw. Volgens RTL Nieuws krijgt D66 steun van vier andere oppositiepartijen, maar vinden VVD en PvdA het nog te vroeg voor het onderzoek dat hij bepleit.

Schouw wil weten op welke schaal Nederlanders onwettig worden afgeluisterd, door wie dat gebeurt, welke rol de Nederlandse inlichtingendiensten spelen en in hoeverre de overheid daarvan op de hoogte was. Afhankelijk van de uitkomsten van het 'vooronderzoek' kan er een parlementaire enquête volgen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over de AIVD. Daarbij komt ook het afluisterschandaal en het door Schouw bepleite onderzoek aan de orde.

Vast staat inmiddels dat de Amerikaanse geheime dienst NSA gegevens heeft verzameld over zeker 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Onduidelijk is nog in hoeverre de Nederlandse inlichtingendienst AIVD daarvan wist. Volgens informatie van klokkenluider Edward Snowden hoort Nederland bij de acht landen die het nauwst samenwerken met de NSA.

Goederentrein ramt auto op spoor bij Nispen

Een automobilist is dinsdagavond aan de dood ontsnapt nadat hij na een slippartij op een spoorwegovergang in het Brabantse Nispen klem kwam te zitten. Kort nadat hij de auto verliet werd zijn auto geramd door een goederentrein, laat de politie weten.

De 54-jarige bestuurder van de auto raakte op het natte wegdek op de Maststraat in de slip en kwam midden op de spoorlijn tot stilstand. Als het hem niet lukt om van de rails te komen, stapt hij uit en alarmeert onmiddellijk de hulpdiensten. De melding kwam echter te laat om een aanstormende goederentrein te stoppen.

De wagons van de trein zijn gevuld met gevaarlijke stoffen. De omgeving werd daarom uit voorzorg breed afgezet. De brandweer kon echter geen eventuele lekkages ontdekken.

Het treinverkeer is naar verwachting nog tot zeker 22.30 uur gestremd, meldt de NS. Reizigers tussen Roosendaal en het Belgische Essen worden voorlopig per bus op hun bestemming gebracht. Ze moeten rekening houden met een extra reistijd van dertig tot zestig minuten.

'McLaren twijfelt over Perez, Magnussen in beeld'

Het is nog allerminst zeker of Sergio Perez ook komend seizoen een Formule 1-bolide van McLaren zal gaan besturen. Volgens The Telegraph twijfelt het team uit Woking over de Mexicaan en zou Kevin Magnussen in beeld zijn om hem op te volgen.

McLaren wil snel de coureurs voor 2014 bevestigen, maar lijkt ook te kijken naar de resultaten van dit jaar. Jenson Button heeft dit seizoen zestig punten verzameld in zeventien races, terwijl Perez als tweedejaars F1-coureur er tot nu toe 35 heeft. De Mexicaan behaalde in India met een vijfde stek zijn beste resultaat tot nu toe, in een voor het team uit Woking teleurstellend seizoen.

Waar Button zeker lijkt te zijn van zijn plekje wordt getwijfeld aan Perez die vorig seizoen indruk met de Sauber maakte. McLaren was er als de kippen bij om de Mexicaan aan te trekken die bovendien sponsor Telmex aan zich gebonden wist. Voor het seizoen 2015 lijkt dit geld niet meer nodig, omdat Honda het team uit Woking flink zal gaan ondersteunen.

Daarom komt nu Kevin Magnussen in beeld die dit seizoen kampioen is geworden in de World Series by Renault. De Deen leek al naar de Formule 1 te worden gebracht door McLaren, waarbij gedacht werd aan Force India of Marussia, maar volgens The Telegraph is de zoon van oud-Formule 1-coureur Jan Magnussen nu ook in beeld om naast Button het tweede zitje bij de hoofdmacht in te nemen.

Poets-MILF maakt snoeiharde porno

Toen de werkgever lucht kreeg van de unieke hobby van Isabelle Cordeiro, werd de Française op staande voet ontslagen. De vrouw uit Romans runt namelijk een pornosite, met daarop vele naaktkiekjes van haarzelf waarop ze snoeihard wordt genomen. En dat kan natuurlijk niet, als je schoonmaakster bent op een middelbare school.

De brunette noemt zichzelf 'MILF', en houdt onder de naam La Loupette een blog bij over haar vrijetijdsbesteding. Met veel uitdagende kiekjes en filmpjes. Niets mis mee, zou je zeggen.

Helaas, in 2011 kregen de leerlingen van de school lucht van de pornosite. De plaatjes vonden dan ook gretig aftrek onder de scholieren. Zonder medeweten van Cordeiro werden de beelden op school verspreid.

Toen de directie de vieze plaatjes onder ogen kreeg, hebben ze de poetsvrouw de zak gegeven. Ze pikte dit niet en stapte naar de rechter. Nu, twee jaar later, heeft de rechter haar in het gelijk gesteld. De school moet de amateurpornoactrice nu duizend euro oprotpremie betalen.

Gelderland boos om tolheffing op A15

De provincie Gelderland vreest dat automobilisten de A15 straks gaan mijden als er op het nog te openen deel tussen Ressen en Zevenaar tol wordt geheven. Bijna de helft van het wegverkeer blijft weg als er moet worden betaald, zo meldt de provincie dinsdag op basis van eigen berekeningen.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) maakte maandag bekend dat de tol op het verlengde deel van de A15 in de buurt van Arnhem 1,62 euro voor auto's bedraagt en 7,54 voor trucks. Het nieuwe deel moet in 2019 open zijn.

Gedeputeerde Conny Bieze stelt in een verklaring geschrokken te zijn. "Wij zijn hiermee akkoord gegaan onder voorwaarde dat de tolheffing tijdelijk zou zijn en de toltarieven aanvaardbaar voor de automobilist. Met een vraaguitval van bijna de helft is hier geen sprake van", aldus Bieze. De provincie Gelderland roept Schultz op met een oplossing te komen.

VVD onder vuur om bezuinigingen wegen

De VVD heeft dinsdagavond forse kritiek gekregen vanwege de bezuinigingen op de aanleg van nieuwe wegen. Het CDA eiste bij monde van Kamerlid Sander de Rouwe dat de regeringspartij excuses aanbiedt aan de automobilist. Ton Elias (VVD) was dat niet van plan en bezwoer dat de asfaltwals blijft uitrijden. Ook de SP en PVV uitten kritiek.

"De automobilist staat bij de VVD in de wei. Hij is niets anders dan een uitgemolken melkkoe", brieste De Rouwe. "Excuses zijn op zijn plaats, omdat de automobilist wordt uitgemolken, nota bene onder een VVD-premier en een VVD-minister van Infrastructuur. De VVD zou zich echt moeten schamen voor dit beleid."

Elias is dit 'absoluut niet van plan', zei hij. De bezuinigingen op het infrafonds ligt de VVD-fractie zwaar op de maag, erkende hij. "Daar draai ik niet omheen." Maar de asfaltwals gaat ook de komende jaren iedere dag de weg op om het wegennet uit te breiden en te verbeteren. Tot 2028 wordt daar gemiddeld 6,5 miljard euro per jaar voor uitgetrokken, rekende hij voor.

"Het is pijnlijk wat er moet gebeuren, dat is absoluut waar", zei Elias. "Maar het CDA maakt er een karikatuur van door te stellen dat er geen meter asfalt meer wordt aangelegd. Dat is klinkklare nonsens."

De afgelopen tijd werd fors bezuinigd het infrafonds, waaruit de aanleg van nieuwe wegen en het spoor wordt bekostigd. Zo werd er vorig jaar structureel 250 miljoen euro op gekort om de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie ongedaan te kunnen maken.

Ook de SP en PVV uitten kritiek. "De automobilist gaat er keihard aan", zei Machiel de Graaf (PVV). Hij eiste dat Elias terug naar de onderhandelingstafel met de PvdA gaat om de bezuinigingen terug te draaien. Dat is de enige manier voor de VVD om geloofwaardigheid terug te krijgen, zei hij. Elias was dat evenmin van plan.

Farshad Bashir (SP) noemde het bizar dat de VVD ook nog eens voor tolheffing is. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) schreef maandag dat tol zal worden geheven op de nog te openen deel van de snelweg A15 tussen Ressen en Zevenaar. "Wat is het nieuwe beleid van de VVD: voor de belastingen en tegen de automobilist?" vroeg de socialist.

Elias reageerde laconiek. "Als tol ervoor zorgt dat een weg wordt aangelegd, dan moet het maar. Als de weg er anders niet zou komen, vind ik het bespreekbaar."

Homodroomboek niet met koning naar Rusland

Het droomboek voor Vladimir Poetin van de Gaykrant en COC Nederland wordt volgende week niet door koning Willem-Alexander aangeboden aan de Russische president. De homo-organisaties hadden daar om gevraagd, maar dat is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen taak voor de koning.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft het boek dinsdag namens de regering in ontvangst genomen. Hij hoopt dat het later dit jaar nog een rol krijgt tijdens een afzonderlijke bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Moskou. Over de inhoud van de gesprekken die de koning met Poetin gaat voeren, wilde Timmermans niets kwijt.

De Gaykrant en COC Nederland zijn desondanks toch hoopvol gestemd. Het gaat de belangenclubs er voornamelijk om dat de slechte positie van homo's en lesbiennes in Rusland aan de orde wordt gesteld.

"We weten dat minister Timmermans dat zal doen, en hebben goede hoop dat ook de koning dat zal doen. Dat is het resultaat dat telt, hoewel we natuurlijk hoopten dat de koning het Droomboek zélf aan Poetin zou aanbieden", zeggen de Gaykrant en COC Nederland in een gezamenlijke verklaring.

In het Russische droomboek zijn dromen opgenomen van bekende en minder bekende Nederlanders. Timmermans noemde het boek dinsdag 'inspirerend'.

'Ilse DeLange gouden greep voor Songfestival'

Albert Verlinde noemt Ilse DeLange als deelneemster aan het Eurovisie Songfestival een 'gouden greep'. De showbizzkenner heeft in de wandelgangen gehoord dat de zangeres naar Kopenhagen gaat namens Nederland. "Het is een dingetje, maar ze kan het", zei Verlinde in RTL Boulevard.

Op 25 november wordt meer duidelijk. Dan geeft de TROS een persconferentie over het Eurovisie Songfestival in Denemarken, dat in mei plaatsvindt. Eerder zei Anouk, die afgelopen jaar meedeed aan het liedjesfestijn, dat ze DeLange geen geschikte kandidaat vindt en noemde ze haar 'geen vrouw met personality'. Achteraf bestempelde ze haar eigen uitspraken als 'kinderachtig'.

Drie wereldrecords bij wereldbeker kortebaan zwemmen

Bij wereldbekerwedstrijden kortebaanzwemmen in Singapore zijn dinsdag drie wereldrecords gesneuveld. De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos scherpte de mondiale toptijd op de 200 meter vlinderslag aan tot 1.48,56 minuten. Daarmee was hij bijna een halve seconde sneller dan hij in augustus in Eindhoven was.

De Australische gemengde estafetteploeg op de 4x50 meter wisselslag zwom twee wereldrecords. In de heats klokte de ploeg 1.39,08 minuten. In de finale ging daar nog een seconde vanaf: 1.38,02. De gemengde estafette is een nieuw onderdeel, dus sneuvelt het wereldrecord nog regelmatig.

Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren verzorgden de Nederlandse inbreng in de finales in Singapore. Dekker werd in 57,88 seconden zesde op 100 meter vlinderslag en met een tijd van 24,76 seconden achtste en laatste op de 50 meter vrije slag. Ook voor Verschuren was er een laatste plaats. Op de 100 meter vrije slag werd hij achtste in 48,42.

Crackgebruik toegegeven door burgemeester Toronto

De omstreden burgemeester van de Canadese stad Toronto, Rob Ford, heeft dinsdag toegegeven dat hij crack heeft gebruikt. Dit is 'waarschijnlijk een jaar geleden' gebeurd toen hij ladderzat was.

Ford weigert al maanden gehoor te geven aan oproepen om af te treden. De berichten dat er een video-opname was waarop hij crack rokend te zien zou zijn kwamen in mei naar buiten.

"Ja, ik heb crack gerookt", zei Ford dinsdag tegen journalisten voor zijn kantoor. "Er zijn momenten geweest dat ik helemaal lam was. Daarom wil ik die band zien. Ik wil dat iedereen in de stad deze band te zien krijgt. Ik kan mij geen tape of video herinneren. Ik wil zien in welke staat ik verkeerde."

De burgemeester van Canada's grootste stad staat berucht om zijn drankgebruik. De politie van Toronto liet vorige week weten een kopie van de video van Fords crackgebruik te hebben achterhaald op een computerschijf die gewist was.

EU praat over toetreding met Turken

De Europese Unie heeft dinsdag de toetredingsonderhandelingen met Turkije hervat. De besprekingen lagen drieënhalf jaar stil.

Het is vooral de kwestie-Cyprus die het toetredingsoverleg sinds het in 2005 begon parten speelde. De nieuwe onderhandelingsronde gaat vooral over het Europese stimuleringsbeleid voor achtergebleven regio's. Dat is slechts een van de vele heikele onderwerpen waarover Ankara en Brussel het nog eens moeten worden. Over acht kwesties wil de EU niet eens praten zo lang Turkije zijn havens en vliegvelden niet voor goederen uit Cyprus openstelt.

Afgelopen zomer schoof de EU de onderhandelingen nog op uit protest tegen het hardhandige optreden van de Turkse regering tegen demonstranten. De Europese Commissie hekelde de 'starre houding' van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan jegens andersdenkenden vorige maand nog in klare taal. In een voortgangsrapport over de toelating van Turkije waarschuwde de EC dat grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en vergadering bij de regering-Erdogan niet in goede handen zijn.

De Turkse minister voor Europese zaken begroette de aanvang van de onderhandelingen met instemming. Wel is er nog veel te doen, waarschuwde minister Egemen Bagis: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer."

Europees commissaris Stefan Füle van uitbreiding noemde Turkije dinsdag een belangrijke partner voor de EU, maar klaagde dat het land 'zijn beloften nog niet heeft waargemaakt'. Füle riep Ankara op zich aan de unie toe te wijden en zich met haar te verbinden.

Daar mag de EU op rekenen, antwoordde Bagis onmiddellijk. "We zijn niet alleen bereid tot een verbintenis, maar tot een huwelijk."


Gemengde reacties over idee van Turkije in de EU (beeld: BBC)

Duitsers eisen uitleg Britse spionage

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle wil uitleg van de Britse ambassadeur over berichten dat de Britten vanuit hun ambassade in Berlijn Duitsland bespioneren. Dat heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag laten weten.

De krant The Independent berichtte dinsdag dat de Britse regering spionageapparatuur heeft geïnstalleerd op het dak van haar ambassade in de Duitse hoofdstad. De krant baseerde zich op uitgelekte documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het Duitse ministerie liet in een verklaring weten dat als de berichten waar zijn, de Britten internationale wetgeving hebben geschonden.

De Britse ambassade wil niet reageren op de berichtgeving van The Independent.

Afrikaanse migranten bestormen Spaanse enclave

Een kleine tweehonderd migranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hebben dinsdagochtend het hekwerk rond de Spaanse enclave Melilla in het noorden van Marokko bestormd. De migranten probeerden over de hekken te klimmen. Een van hen kwam daarbij ten val en vond de dood aan de Marokkaanse kant van het hekwerk. Dit heeft het Marokkaanse staatspersbureau MAP gemeld.

In het gedrang raakten vier migranten gewond. Veertig werden gearresteerd, aldus MAP.

Bij Melilla en ook bij Ceuta, de andere Spaanse enclave in Marokko, verzamelen zich jaarlijks vele duizenden Afrikanen uit het zuidelijk deel van het continent, in de hoop in dit Spaanse grondgebied te geraken en dus in de Europese Unie. Er bevinden zich hele kampementen voor de hekken van de enclaves.


Vergelijkbaar incident in september (beeld: LiveLeak)

Nieuwe PS4-bundel voor Verenigd Koninkrijk

Ubisoft geeft een bundel uit met daarin Assassin’s Creed 4: Black Flag en een PlayStation 4. Nadeel, tot nu toe is deze alleen bevestigd voor het  Verenigd Koninkrijk. De bundel komt 29 november daar in de winkel te liggen.  

Net zoals bij de PlayStation 3-versie van het spel krijgen spelers zestig minuten extra content via het PlayStation Network op het moment dat de game uit is. Of wij in Nederland nog iets mogen verwachten als eenzelfde bundel is nog niet bekend. 

Bundel

Rocken voor Guild Wars 2-gitaar

NCSOFT en ArenaNet kondigen vandaag de nieuwste Guild Wars 2 content update aan, The Nightmares Within, en de daarbij behorende Rock the Nightmare Music Video Contest, waarmee je een unieke 3D-geprinte Guild Wars 2-gitaar als hoofdprijs kunt winnen.

Op 12 november komt de update The Nightmare Within uit en kunnen spelers verder gaan met de verhaallijn die begon met de release van de Tower of Nightmares in oktober. Spelers kunnen een glimp opvangen van de nieuwe content, events en rewards die hen te wachten staan in The Nightmares Within tijdens een developer livestream met ArenaNet ontwikkelaars op woensdag 13 november a.s. om 21:00 uur op het Guild Wars 2 Twitch TV kanaal via www.twitch.tv/guildwars2.

Om de release van The Nightmares Within te vieren, organiseert ArenaNet een heavy metal music video contest. Vanaf vandaag tot en met 26 november om 08:59 uur kunnen spelers en fans een 1-minuut durende muziekvideo insturen bij het nummer “The Nightmares Within”, die beschikbaar is voor download op de ArenaNet SoundCloud pagina via www.soundcloud.com/arenanet.

De meest creatieve video’s winnen een SteelSeries gaming gear en de hoofdprijs is een unieke 3D-geprinte Guild Wars 2-gitaar van Sygnus Guitars. De winnaars worden vrijdag 13 december bekend gemaakt op de Guild Wars 2-website. Bezoek voor meer informatie over de wedstrijd, waaronder de spelregels en richtlijnen www.guildwars2.com/en/community/contests/

Nieuwe Events in The Nightmares Within:

  • Lingering Poison: Alhoewel de Tower of Nightmares is gebroken, is de snode Toxic Alliance’s nog steeds aanwezig. Spelers zullen merken dat Kessex Hills en het omliggende platteland nog steeds worden bedoezeld door het giftige stuifmeel.
  • Face The Nightmares Within: Bijzondere ontmoetingen staan de spelers te wachten die dapper genoeg zijn de kamers in de Tower of Nightmares te betreden. Wat zullen zij er vinden? Agenten van de slechte Scarlet Briar? Of misschien wel iets veel verraderlijkers? Een ding is zeker: kracht, volhouding en veerkracht zijn essentieel om te kunnen overleven.
  • The End of Nightmares?: Marjory Delaqua, de menselijke detective, heeft een speciaal antigif ontwikkeld om de dodelijke vijand in het hart van Tower of Nightmares te vernietigen, maar het team dat zij erop uit heeft gestuurd om het gif te injecteren is nooit teruggekeerd. Spelers krijgen nu de kans om het gevecht verder te voeren en te slagen waar anderen voor hen hebben gefaald.

Nieuwe Rewards in The Nightmares Within:

  • Antitoxic Fashion: Spelers die de meta-achievement voor The Nightmares Within behalen, ontgrendelen daarmee een speciale Gasmask Skin die het nieuwste ontwerp op het gebied van luchtzuivering en gifpreventie bevat. Deze universele skin kan worden toegepast op iedere hoofd harnas.
  • Exclusive Looks: Spelers kunnen hun garderobe compleet maken met een nieuwe Air Filtration Device – een droge land variant van de starter aquatic helm – of ze ontvangen de nieuwe Toxic Spore back item.
  • Minis: Spelers kunnen twee nieuwe Toxic Krait minis verdienen – een door de Toxic Alliance vijanden te vernietigen en de andere door een speciale vijand te doden, die verstopt zit, diep in het hart van de Tower of Nightmares.
  • Tri-Key Chest: Spelers die drie sleutels verzamelen– ofwel van hun vijanderen in de Tower of Nightmares of door ze te barteren met de hulper van Marjory Delaqua’s helper, Dee, kunnen de kist openen om een kans op speciale kostbaarheden te winnen.

Agenten doodgeschoten in India

Dertig opstandelingen gewapend met automatische geweren hebben dinsdag een groep agenten in het noordoosten van India onder vuur genomen. Vijf agenten werden gedood. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De agenten waren onderweg naar het stadje Tura om een gevangene op te pikken toen ze in een hinderlaag liepen.

In het gebied zijn tientallen rebellengroepen actief, maar geen van hen heeft tot dusver de verantwoordelijkheid opgeëist. De politie verdenkt echter het Garo Nationaal Bevrijdingsleger, een beweging die een eigen staat nastreeft voor leden van de Garo-stam en daarbij moorden en ontvoeringen niet schuwt.

[WTF] Nadal nu snel klaar met Ferrer

Tennisser Rafael Nadal heeft in Londen sportieve revanche genomen op David Ferrer. Bij de ATP World Tour Finals in Londen was de Spaanse nummer één van de wereld binnen vijf kwartier met 6-3 en 6-2 klaar met zijn landgenoot. Vorige week had Ferrer bij het masterstoernooi van Parijs nog van Nadal gewonnen.

Nadal begon de wedstrijd met een break, maar Ferrer zorgde er een game later voor dat de wedstrijd weer in evenwicht kwam. De man uit Valencia kon tot 2-2 meedoen met Nadal, maar maakte vervolgens te veel fouten. Vanaf 4-3 liep Nadal uit naar 6-3, 5-0. Ferrer richtte zich toen nog op en won twee games, maar leverde daarna voor de zesde keer zijn opslag in.

Nadal staat nu bovenaan in poule A voor Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych en Ferrer. In de andere poule komen later dinsdag Novak Djokovic en Roger Federer nog in actie.

'Burgemeesters beter informeren over pedo'

Veel burgemeesters kunnen zich beter informeren over de mogelijke terugkeer van pedoseksuelen in hun gemeente. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde op een enquête van KRO Brandpunt, waaruit bleek dat een meerderheid van de burgemeesters vindt dat ze te weinig kunnen doen om problemen bij de terugkeer van veroordeelde pedoseksuelen in goede banen te leiden. PvdA'er Marit Rebel wilde weten welke bevoegdheden nodig zijn.

Teeven wees erop dat burgemeesters zich kunnen aanmelden voor het zogeheten project bestuurlijke informatie justitiabelen. Burgemeesters krijgen dan informatie wanneer pedoseksuelen vrijkomen. De bewindsman zei dat veel gemeenten zich nog niet hebben aangemeld voor dit project. Hij zegde toe om snel in gesprek te gaan met het genootschap van burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, om te zorgen dat dit alsnog 'zo snel mogelijk' gebeurt.

Gemeenten die zijn aangesloten bij het project krijgen dan ook informatie over 'best practices': hoe in het verleden is omgegaan met vergelijkbare gevallen. Teeven is er geen voorstander van om burgemeesters meer bevoegdheden te geven. De staatssecretaris vindt al dat burgemeesters de nodige bevoegdheden hebben. Zo kunnen zij een gebiedsverbod instellen en afspraken over extra politie-inzet maken.

Barcelona lang zonder Dos Santos

Barcelona moet het zes maanden zonder Jonathan dos Santos stellen. De Mexicaanse rechtermiddenvelder ging dinsdag onder het mes vanwege een blessure aan zijn rechterknie. Dat maakte de Catalaanse club bekend. De 23-jarige Dos Santos raakte eind vorige maand tijdens een training geblesseerd.

Dos Santos speelt al sinds 2002 in de jeugd van Barcelona. Sinds 2009 komt hij af en toe uit voor de hoofdmacht van de Blaugrana's. Dit seizoen had hij drie optredens in de ploeg van Tata Martino.

Staatssteun voor duurzame energie aan banden gelegd

Financiële ondersteuning vanuit de overheid voor duurzame energie moet tot een minimum worden beperkt. Bovendien moet de subsidie erop gericht zijn deze vormen van energie concurrerend te maken. Dat zijn twee van de niet-bindende richtlijnen die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd over overheidsinterventies op de energiemarkt.

Energie die bijvoorbeeld met zonnepanelen en windmolens wordt opgewekt, moet geleidelijk worden blootgesteld aan marktprijzen. Overheden moeten bij voorkeur geen subsidies geven voor energieopwekking, maar premies uitloven aan bedrijven die op de nieuwe productiemethodes overstappen.

Ook zouden lidstaten hun plannen en strategieën voor groene energie beter met elkaar moeten afstemmen. Zo moeten de kosten die inwoners kwijt zijn aan energie en belastingen binnen de perken blijven.

De richtlijnen zijn nog niet bindend, maar de commissie gebruikt ze wel om gevallen van staatssteun te beoordelen. Ook wordt door de EU-commissie voor energie bekeken of de richtlijnen alsnog bindend moeten worden verklaard.

Omstreden Blatter op audiëntie bij paus

Sepp Blatter mag deze maand op audiëntie bij paus Franciscus. De voorzitter van de wereldvoetbalbond, die rooms-katholiek is, wordt op 22 november in het Vaticaan verwacht. Van paus Franciscus is bekend dat hij een fervent voetballiefhebber is. In zijn jeugdjaren was hij een fanatiek supporter van de Argentijnse club San Lorenzo.

In augustus ontving de paus ook al de nationale ploegen van Italië en Argentinië voorafgaand aan hun onderlinge treffen in Rome. Wellicht wil de controversiële Blatter met zijn bezoek aan de paus wat sympathie kweken. De Zwitser ligt al jaren onder vuur. Hij wordt onder meer beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek.

Vorige week kreeg hij bovendien een storm van kritiek te verwerken toen hij Cristiano Ronaldo een 'commandant in het veld' noemde en ter versterking heen en weer over het podium marcheerde. Real noemde die uitspraken respectloos en eiste excuses. Blatter bood die vervolgens aan.

'Hengelo behoudt FBK Stadion toch'

Het FBK Stadion blijft behouden voor de atletiek. Dat verwacht oud-wethouder Henk Nijhof uit Hengelo, zei hij dinsdag tegen RTV Oost. De GroenLinks-politicus voorziet dat zijn partij dinsdagavond tegen een voorstel van het gemeentebestuur om het stadion aan FC Twente te verkopen zal stemmen. Als de hele oppositie verder tegenstemt, wordt daarmee de verkoop voorkomen.

Hengelo wilde 281 duizend euro bezuinigen door het FBK Stadion aan Twente te verkopen. De jeugdteams en vrouwenploeg van de Tukkers zouden daar hun wedstrijden gaan spelen. Daarvoor zou echter wel de atletiekbaan moeten verdwijnen en daarmee de FBK Games.

Een stemming over de toekomst van het stadion werd vorige maand voorkomen. De organisatie van de FBK Games vond kort voor de raadsvergadering een nieuwe sponsor waardoor de bezuiniging op de atletiekwedstrijd op een ton na gedekt zou worden. Verschillende politieke partijen vroegen vervolgens om die plannen door te laten rekenen. Dinsdagavond staat het thema opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

Ook Lviv wil Winterspelen 2022

De Oekraïense stad Lviv wil de Olympische Winterspelen van 2022 organiseren. Het Oekraïens olympisch comité en het stadsbestuur tekenden dinsdag brieven waarin ze hun intentie om zich kandidaat te stellen bekendmaakten. Lviv is na Alma Ata en Beijing de derde stad die zich officieel kandidaat stelt. De deadline daarvoor is volgende week.

Vice-premier Olaksandr Vilkul vindt dat de kandidatuur van de stad in het westen van Oekraïne gebaseerd is op de 'echte noden van de regio'. Volgens Vilkul hebben '46 miljoen Oekraïners meer infrastructuur voor sport en toerisme nodig in de Karpaten'.

Behalve de drie steden die hun kandidatuur nu al aankondigden wordt nog verwacht dat Oslo, München en een gezamenlijke kandidatuur van Polen en Slowakije meedoen aan de race. München, dat nu al als een van de favorieten geldt, houdt komende zondag een referendum over de vraag of het de Spelen moeten proberen binnen te halen.

De keuze voor de gaststad van de Winterspelen van 2022 valt pas in 2015. In juli volgend jaar wordt dan een eerste schifting gemaakt, een jaar later valt de definitieve keuze. In februari worden de Winterspelen in het Russische Sochi gehouden, in 2018 valt die eer de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang te beurt.

FOK!filmtip van de dag: TRON: Legacy (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

TRON Legacy

Echte diehards zullen vandaag tot 02.55 uur wachten tot Net5 de film Free Willy uit gaat zenden, maar voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag toch voor een film die op een wat schappelijker tijdstip uitgezonden wordt. Op Veronica is vanavond namelijk om 20.30 uur de film TRON: Legacy te zien.

TRON Legacy 1

In de film van Joseph Kosinski zien we hoe Sam Flynn (Garrett Hedlund) op zoek gaat naar zijn vader Kevin Flynn (Jeff Bridges), die op een raadselachtige wijze verdwenen is. Tijdens zijn speurtocht komt Sam in een digitale wereld terecht waar zijn vader al 25 jaar heeft geleefd. Om zijn vader terug te vinden moet Sam, samen met zijn trouwe vriendin Quorra (Olivia Wilde) een levensgevaarlijke reis door de cyberwereld maken.

TRON Legacy 2

TRON: Legacy was het vervolg op de eerste TRON-film uit 1982. Zowel Jeff Bridges (Kevin Flynn/Clu) als Bruce Boxleitner (Alan Bradley/Tron) waren in beide films te zien. Een zeer sterk regiedebuut van Joseph Kosinski, van wie we eerder dit jaar ook de sciencefiction film Oblivion op het witte doek zagen verschijnen. Daarbij kent TRON: Legacy ook een prima soundtrack van Daft Punk.

TRON Legacy 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Omstreden 'nazipoort' mag toch

De eigenaar van landgoed Groot Bentveld in Zandvoort mag zijn omstreden kunstwerk dat vaak is vergeleken met het hek aan de ingang van concentratiekamp Buchenwald, toch neerzetten. De rechtbank in Haarlem bepaalde dinsdag dat de bouwvergunning ten onrechte werd ingetrokken.

De gemeente trok de vergunning in, omdat de man de gemeente onvoldoende zou hebben geïnformeerd over de 'aard van het bouwwerk'. Ook zou hij niet hebben gemeld dat op de plek van het kunstwerk erfstdienstbaarheid geldt. Dit houdt in dat de gronden niet bebouwd mogen worden.

De eigenaar heeft altijd betoogd dat aan het kunstwerk een betekenis wordt toegedicht die het niet heeft. Hij zegt nooit een relatie met de Holocaust te hebben gelegd. De rechtbank oordeelde dat, los van de vraag of de man op de hoogte was van de verwijzing naar de Holocaust, er geen wettelijke plicht bestond dit te melden bij de aanvraag van een vergunning. Datzelfde gold volgens de rechter voor het bestaan van erfdienstbaarheid.

Een omstreden onderdeel van het design was de bel met de Latijnse inscriptie suum cuique. In het Duits betekent dat Jedem das Seine, een uitspraak die bij de poort van Buchenwald hing. In een gesprek met de gemeente bevestigde Bakker eerder al dat hij het kunstwerk zonder bel zou plaatsen.

De gemeente Zandvoort liet dinsdagmiddag weten nog niet op de hoogte te zijn van de uitspraak, en kon dan ook niet reageren.

Lijkententoonstelling permanent in Amsterdam

De tentoonstelling Body Worlds is vanaf 16 januari permanent te zien in Amsterdam. De expositie met geprepareerde lijken zal te zien zijn in het voormalige kantoor van American Express op de Dam, dat is verbouwd tot museum.

Het werk is een initiatief van de Duitser Gunther von Hagens. Hij is al jaren wereldwijd te zien met zijn 'Körperwelten'. Hij ontwikkelde een conserveringstechniek, waarmee de lichaamsonderdelen hun natuurlijke vormen behouden. De tentoonstelling was eerder al te zien in Amsterdam en Rotterdam en trok duizenden bezoekers.

Body Worlds maakt gebruik van een donorbestand bestaande uit resten van meer dan dertienduizend mensen, onder wie zestig Nederlanders.

Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

Jan van Zanen is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagmiddag besloten. De VVD'er is nu burgemeester van Amstelveen.

In totaal waren er 26 gegadigden voor de baan. In de gemeenteraad werden uiteindelijk twee kandidaten besproken. Wie de andere kandidaat was, is geheim.

Van Zanen volgt Aleid Wolfsen (PvdA) op die begin mei bekendmaakte niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. Hij was sinds 2008 burgemeester van Utrecht, maar kreeg veel kritiek te verduren. Zo werd hem verweten niet snel genoeg te hebben ingegrepen bij pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel.

De kans op een linkse burgemeester leek groot. GroenLinks is met tien zetels de grootste partij in Utrecht. PvdA en D66 volgen met ieder negen zetels. De VVD heeft zeven zetels en het CDA blijft hangen op vier zetels. In totaal zijn 45 zetels verdeeld over negen fracties.

Van een aantal sollicitanten was al bekend dat de functie aan hen voorbij zou gaan. Zo werd zanger Henk Westbroek afgewezen en haalde ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld de laatste ronde niet. Een andere naam die veelvuldig de ronde deed was voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Van Zanen wordt aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA), die de voordrachten doorgaans overneemt. Daarna wordt de nieuwe burgemeester benoemd door koning Willem-Alexander.

Asiel mogelijk voor Russische homo's

Russische homo's die lijden onder de antihomowet kunnen asiel krijgen in Nederland. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De SP, GroenLinks en D66 wilden van Timmermans weten of hij bereid is het asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) aan te passen, zodat hun asielaanvragen met 'voorrang en soepel' zullen worden beoordeeld. Deze partijen maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet die 'homopropaganda' verbiedt.

De minister antwoordt dat uit een nieuw ambtsbericht blijkt dat de positie van LHBT's in Rusland 'op diverse terreinen onder druk' staat. De situatie van homo's wordt 'uiteraard meegewogen' bij de beoordeling van asielverzoeken, schrijft de minister.

"Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten", vervolgt Timmermans. "Een dergelijke behandeling zal, indien deze plaatsvindt om redenen van één van de vervolgingsgronden, leiden tot het verstrekken van een verblijfsvergunning."

Timmermans heeft eerder de antihomowet al veroordeeld. Dat deed hij onder meer tijdens een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De wet heeft een 'stigmatiserende en discriminerende' werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en symphatisanten", aldus Timmermans.

Ramkraker gepakt na verlies bumper met kenteken

De politie heeft een 26-jarige man die maandagnacht een ramkraak pleegde in Breda vrij makkelijk kunnen opsporen, aangezien hij zijn bumper met kentekenplaat had achtergelaten. De man uit Oosterhout kon na een wilde achtervolging worden ingerekend, meldt de politie dinsdag.

De ramkraak op de pui van een supermarkt aan de Burcht vond rond 02.30 uur plaats. De inzittenden van de auto renden de winkel in, stalen diverse goederen en gingen er weer vandoor.

Toen agenten bij de winkel arriveerden zagen ze de bumper met kentekenplaat liggen en waarschuwden collega's in de omgeving. De bumperloze auto werd korte tijd later gezien.

De bestuurder had echter in de gaten dat de politie hem op de hielen zat en probeerde de agenten met snelheden tot 120 kilometer per uur af te schudden. Op de Bredaselaan werd de auto klemgereden en kon de 26-jarige bestuurder worden aangehouden. De andere daders waren al gevlogen. Naar hen wordt nog gezocht.

45 Spelers hebben minuten gemaakt in Jong Ajax

Niklas Moisander is de 45ste speler die dit seizoen minimaal één minuut heeft gespeeld voor Jong Ajax. Het team heeft met afstand de meeste spelers gebruikt in het betaalde voetbal. 

Zowel Jong FC Twente als Jong PSV hebben slechts 23 spelers ingezet. Het eerste elftal van Ajax heeft ook gebruik gemaakt van 23 spelers. In vergelijking met andere ploegen in de eerste divisie is het ook erg veel. FC Volendam bracht twintig spelers binnen de lijnen en Telstar heeft alle wedstrijden afgewerkt met zestien spelers. 

Veel succes brengt het Jong Ajax niet. Het team staat na vijftien wedstrijden momenteel zestiende in de Jupiler League. De ploeg heeft slechts veertien punten verzameld (viermaal winst, twee gelijke spelen en negen verliespartijen). 

Trainer Alfons Groenendijk van Ajax klaagde eerder al over een gebrek aan vastigheid. Omdat de basiself steeds anders is weten de automatismen er niet in te slijpen. Niet alleen moet de oefenmeester geregeld spelers uit de hoofdmacht speeltijd gunnen, ook is hij in interlandperiodes veel van zijn jeugdinternationals kwijt waardoor hij flink moet improviseren.

Zwartrijder België moet 76.000 euro betalen

Een 25-jarige man uit Hasselt heeft een peperdure rekening gekregen wegens zwartrijden op de trein. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS eist ruim 76.000 euro. Tussen 2006 en 2011 nam de man 367 keer de trein zonder te betalen, meldden Vlaamse media dinsdag.

De dader, die met een alcoholverslaving kampt, is de NMBS 4127 euro schuldig voor de onbetaalde treinritten. Daar komen boetes en rente bij. De man erfde onlangs het huis van zijn moeder. Om te voorkomen dat de jonge dader de woning meteen moet verkopen, wil zijn advocaat de boete aanvechten.

De NMBS constateert al jaren een stijgend aantal zwartrijders.

Zwartrijder België moet 76.000 euro betalen
Zwartrijder België moet 76.000 euro betalen (Foto: ANP)

Bontes wil terug naar PVV

Kamerlid Louis Bontes sluit, een week nadat hij uit de PVV werd gezet, nog steeds niet uit dat hij terug mag keren naar de partij van Geert Wilders. "Ik weet niet of het definitief is", zei hij dinsdag tegen Novum Nieuws. "Wellicht kijkt men er over een jaar anders tegenaan."

Bontes werd de fractie uitgezet nadat hij zich in de pers kritisch had uitgelaten over de manier waarop de partij wordt geleid en over dubieuze uitgaven van subsidie die de fractie ontvangt. "Ik ben inderdaad kritisch geweest, maar is dat een reden om iemand de fractie uit te zetten?" Volgens Bontes is hij buiten zijn eigen schuld tot eenmansfractie verworden.

De oud-PVV'er geeft toe 'een beetje liefdesverdriet' te hebben. Contact met zijn voormalige fractiegenoten heeft hij niet. "Het is enorm pijnlijk. Je hoort nu nooit meer wat, terwijl je toch een deel van je hart bij de partij hebt liggen", zegt hij. "Het is geen onthechting die geleidelijk gaat, maar van de een op de andere dag."

"Ik moet nu alles opnieuw opbouwen. Ik heb geen dossiers en geen medewerkers, ik moet alles organiseren." Bontes zei vorige week dat hij wel mee blijft stemmen met de PVV. "Maar ik hoor niks van ze. Ik draai de stemmingslijsten zelf uit, maar ken de PVV goed genoeg om te weten welke kant ze opgaan."

"De bedoeling is dat ik goed mijn Kamerwerk ga doen en dan kijken of een terugkeer naar de PVV nog mogelijk is. De politiek is grillig, er kan van alles gebeuren. Ik sluit niets uit."

Gemengde studentenhuizen voortaan taboe in Turkije

Mannelijke en vrouwelijke studenten worden in Turkije voortaan van elkaar gescheiden. Gemengde studentenhuizen en campusgebouwen behoren binnenkort tot het verleden, kondigde premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag aan.

Erdogan wees het verwijt dat zijn regering burgers een bepaalde levensstijl opdringt van de hand. De regering heeft nu eenmaal een plicht jegens ouders, pareerde de premier.

Segregatie naar geslacht op universiteiten is in Turkije een heikel onderwerp. Het is een symbolisch strijdtoneel in de cultuurstrijd tussen seculiere liberalen en behoudende moslims. Seculiere Turken verwijten Erdogan dat hij de samenleving zijn conservatieve denkbeelden oplegt.

Het moderne Turkije is op uitdrukkelijk seculiere grondslag gegrondvest. Sinds de conservatief-islamitische partij van Erdogan aan de macht is staan die beginselen volgens seculiere Turken onder druk.

Belastingontwijking NS kostte staat 21 miljoen

Door de belastingontwijking van de NS via een dochteronderneming in Ierland is de staat vorig jaar 21 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De staat is de enig aandeelhouder van de NS. Het spoorbedrijf moet daarom dividend afdragen aan de schatkist. Ook betaalt het bedrijf vennootschapsbelasting. Door de constructie met de dochteronderneming in Ierland ontvangt Dijsselbloem minder vennootschapsbelasting. Wel betaalt het bedrijf hierdoor meer dividend uit.

De staat loopt hiermee per honderd miljoen euro winst naar schatting acht miljoen euro aan inkomsten mis, schrijft Dijsselbloem. Over het boekjaar 2012 realiseerde de NS een winst van 264 miljoen euro, en hierdoor liep de schatkist 21 miljoen euro mis.

Dijsselbloem heeft al aangekondigd dat hij een eind wil maken aan de belastingontwijking van de NS, omdat hij dit vanuit maatschappelijk oogpunt onwenselijk vindt. De gesprekken hierover met de NS lopen nog. Het spoorbedrijf is overigens het enige bedrijf dat in overheidshanden is dat de belasting ontwijkt via een constructie in het buitenland.

Kamer wil antispionageakkoord met VS

Nederland moet een antispionageakkoord sluiten met de Verenigde Staten. Dat wil de voltallige Tweede Kamer, bleek dinsdag. Alle partijen schaarden zich achter een motie van D66-leider Alexander Pechtold waarin zo'n akkoord wordt bepleit.

Volgens de motie moet Nederland zich aansluiten bij de gesprekken die Frankrijk en Duitsland met de VS willen voeren naar aanleiding van het afluisterschandaal, en anders zelfstandig gaan onderhandelen met de VS over een akkoord. Premier Mark Rutte (VVD) heeft al gezegd dat hij positief is over het initiatief van Frankrijk en Duitsland.

De Tweede Kamer wil verder meer weten over de gegegevens over 1,8 miljoen telefoontjes die de Amerikaanse geheime dienst NSA in Nederland heeft onderschept. Alle partijen behalve de VVD steunden dinsdag een motie van D66 en CDA waarin dit wordt gevraagd. Het kabinet moet opheldering vragen van de VS over wie er in Nederland wordt afgeluisterd.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) meldde vorige week al dat hij van de NSA heeft begrepen dat het gaat om 'metadata'. Hij is nog met de VS in gesprek, liet Plasterk verder weten, en zal de Kamer informeren over de uitkomsten. Mogelijk gebeurt dat in het geheim.

De Kamer heeft woensdag een debat met Plasterk over de inlichtingendienst AIVD. Dan komt het afluisterschandaal opnieuw aan de orde. Deze week werd duidelijk dat Nederland hoort bij een groep landen die nauw samenwerken met de NSA, de zogeheten Nine Eyes.

'iPad Air goedkoper om te maken'

De iPad Air is goedkoper om te maken dan zijn voorgangers omdat de nieuwe tablet relatief oude onderdelen gebruikt. Dat schrijft techweblog All Things Digital op basis van een analyse door onderzoeksbureau IHS. Desondanks is de iPad Air ten opzichte van eerdere introductieprijzen voor iPads niet in prijs gedaald.

Consumenten betalen voor de goedkoopste iPad Air 479 euro, terwijl de duurste 869 euro kost. De iPad 3, die duurder was om te maken, ging vorig jaar voor eenzelfde bedrag over de toonbank. Dit betekent dat Apple meer winst pakt op elke verkochte tablet.

De goedkoopste iPad Air kost volgens het onderzoeksrapport 274 dollar (203 euro) aan onderdelen, terwijl de duurste 361 dollar (268 euro) zou kosten om te maken. De samenstelling van het aanraakscherm zou duurder geworden zijn, terwijl de productiekosten voor bijvoorbeeld de A7-processor en de schermverlichting lager uitvallen.

Hoeveel winst Apple precies pakt per tablet is niet bekend. Volgens het rapport van IHS zou het bedrijf op de goedkoopste iPad Air een brutomarge pakken van 45 procent.

CAS brengt schorsing Troicki terug tot jaar

Tennisser Victor Troicki blijft geschorst voor het missen van een dopingtest. De straf van de Serviër werd door het internationaal sportarbitragehof CAS wel verkort van achttien maanden naar een jaar. Op 15 juli mag Troicki zijn rentree maken. Dat is vlak na afloop van Wimbledon.

Troicki was in april in Monaco geselecteerd om een dopingtest te ondergaan. Na het afstaan van urine vroeg de Serviër, die bang is voor naalden en zich na een zware wedstrijd niet goed voelde, om de bloedtest over te mogen slaan. Naar eigen zeggen gaf de dopingarts hem daar toestemming voor, maar later werd Troicki toch voor anderhalf jaar geschorst.

Het CAS vond in het door Troicki aangespannen beroep dat de dopingarts de Serviër duidelijker had moeten maken wat de gevolgen waren van het missen van de bloedtest. Het sportarbitragehof vond echter geen bewijzen dat Troicki dopinggebruik had willen verhullen. Daarom werd de straf teruggebracht naar de minimumstraf die de regels van tennisbond ITF voorschrijven.

Cypriotische voetbalbonden tekenen akkoord

De voetbalbonden van Cyprus en het alleen door Turkije erkende Noord-Cyprus gaan samen. De twee partijen tekenden dinsdag op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich een voorlopig akkoord, meldt de wereldvoetbalbond. Cyprus is sinds 1974 in twee delen gesplitst. Alleen het zuidelijke deel wordt internationaal erkend en dat land is ook als enige lid van de FIFA en de UEFA.

De Noord-Cypriotische bond wordt volgens de overeenkomst officieel lid van de Cypriotische bond die op zijn beurt lid blijft van de FIFA en de UEFA. De Cypirotische bond blijft op deze manier verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het voetbal in Cyprus, maar breidt zijn zeggenschap ook uit naar Noord-Cyprus.

Hoe lang het duurt voor de twee partijen volledig samengevoegd zijn, is niet direct duidelijk. Er wordt een stuurgroep ingesteld om de uitwerking van het akkoord voor te bereiden.

FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini waren aanwezig bij de ondertekening van het akkoord. Blatter sprak van een 'uitstekend voorbeeld hoe voetbal bruggen kan bouwen en mensen samen kan brengen na een lange periode van conflict'.

Noord-Ier O'Neill nieuwe bondscoach Ierland

Martin O'Neill wordt de nieuwe bondscoach van Ierland. De Ierse voetbalbond maakte dinsdag via Twitter bekend dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn. "We hopen het zaterdag rond te hebben", zei bondsvoorzitter John Delaney. O'Neill wordt geassisteerd door Roy Keane.

O'Neill is de opvolger van Italiaan Giovanni Trapattoni, die opstapte na het mislopen van het WK in Brazilië. De 61-jarige Noord-Ier werd in maart ontslagen bij Sunderland. Daarvoor stond hij vijf jaar aan het roer bij zowel Celtic als Aston Villa.

De keuze voor Keane mag opvallend heten, aangezien de voormalig middenvelder van Manchester United altijd een haat-liefdeverhouding onderhield met de Ierse voetbalbond. Zo verliet de 66-voudig international in 2002 het WK in Zuid-Korea zonder ook maar tegen een bal te hebben getrapt.

IOC-baas Bach vraagt VN om wapenstilstand

IOC-voorzitter Thomas Bach vraagt de Verenigde Naties woensdag een olympische wapenstilstand in acht te nemen. Dat doet de Duitser in een toespraak voor de algemene vergadering van de VN in New York. Rusland zal namens het IOC een resolutie in stemming brengen over de wapenstilstand die tijdens de Olympische Winterspelen van 7 tot en met 23 februari moet gelden.

Behalve de oproep tot een mondiale wapenstilstand zal Bach ook zijn visie geven over de relatie tussen sport en politiek, de futiliteit van olympische boycots en toekomstige samenwerkingen tussen het IOC en de VN. Sinds 2009 heeft het IOC waarnemersstatus bij de VN.

Het concept van de olympische wapenstilstand stamt uit de negende eeuw voor Christus. In 1992 werd het concept nieuw leven ingeblazen.

Norwich beboet voor opstootje tegen Cardiff

Norwich City heeft van de Engelse voetbalbond FA een boete gekregen van twintigduizend pond, een kleine 24 duizend euro. De club werd bestraft voor een opstootje in het duel tegen Cardiff City, eind oktober. De ploeg had volgens de FA verzuimd te zorgen dat de spelers zich gedroegen. Cardiff kreeg dezelfde straf voorgesteld, maar accepteerde die niet en dus volgt een hoorzitting.

Het relletje ontstond na een onsportieve goal van Leroy Fer. Cardiff had de bal tegen het eind van de wedstrijd buiten geschoten om een blessurebehandeling van een Norwich-speler mogelijk te maken. Fer kreeg de bal na de ingooi en schoof hem, in plaats van de bal terug te geven aan de Welshe ploeg, het lege Cardiff-doel in. De treffer werd afgekeurd en het duel eindigde in 0-0.

Buskaper Noorwegen zou worden uitgezet

De man die maandagavond bij het Noorse Årdal een bus kaapte en drie inzittenden doodde, is een Zuid-Sudanees die dinsdag Noorwegen zou worden uitgezet. Dat heeft de Noorse politie gezegd.

De 31-jarige verdachte verbleef in een asielzoekerscentrum in de buurt van Årdal en zou naar Spanje worden uitgezet, waar zijn asielaanvraag tegen het licht zou worden gehouden.

De kaper bracht de chauffeur van de bus en twee medepassagiers met messteken om het leven. Er bevonden zich geen andere passagiers in de bus.

De brandweer arriveerde als eerste bij de gekaapte bus. Toen duidelijk werd wat er gaande was rekenden de brandweerlieden de dader in. De man, die lichtgewond raakte, is vervolgens overgedragen aan de politie. Een in allerijl opgetrommelde antiterreureenheid, die klaarstond om per legerhelikopter te worden ingevlogen, hoefde niet te worden ingezet.

Op dezelfde busroute stak een Ethiopiër in 2003 een buschauffeur dood nadat hij eerder een Congolese asielzoeker van het leven had beroofd, meldde de Noorse zender NTB.

Australisch wereldrecord op 4x50m wisselslag gemengd

Tijdens de eerste reeks wereldbekerwedstrijden in Azië heeft Australië een wereldrecord gezwommen op het nog kort bestaande onderdeel de 4x50m wisselslag gemengd. Met Robert Hurley (rugslag 23,47), Christian Sprenger (schoolslag 25,97), Alicia Coutts (vlinderslag 25,35) en Cate Campbell (vrijeslag 23,23) zwommen ze een totaaltijd van 1:38.02. Het wereldrecord was in handen van Frankrijk met 1:39.54.

Campbell won naast dit onderdeel ook de 50m vrijeslag. In 23,73 pakte zij het goud voor Sarah Sjöström. Inge Dekker werd achtste in deze finale in 24,71.

Dekker kwam eerder in deze finales al uit op de 100m vlinderslag. Een zesde plek in 57,88 bleek voor Dekker het hoogst haalbare. De Hongaarse Katinka Hosszu won in 56,50, voor Alicia Coutts in 56,67. 

Voor Hosszu was dit niet het enige onderdeel op deze World Cup. Na in de eerdere series al 25 medailles binnengesleept te hebben, gaat de Hongaarse vrolijk door in Singapore. Na het goud op de 100m vlinderslag, greep ze ook het goud op de 200m wisselslag en het zilver op de 200m vrijeslag. 

Voor Nederland stond ook Sebastiaan Verschuren in de finale. Op de 100m vrijeslag werd Verschuren achtste in 48,42. Deze tijd was een fractie sneller dan in de series (48,48). 

Ambassade Vaticaan in Damascus gebombardeerd

Het gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus dat de ambassade van het Vaticaan herbergt is dinsdagochtend getroffen door een mortiergranaat. Of de nuntiatuur echt het doelwit was van de beschieting is onduidelijk.

Het dak van de ambassade, die aan de rand van de welgestelde wijk Abu Roummaneh is gevestigd, raakte beschadigd. Slachtoffers zijn niet gemeld.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is niet opgeëist. De nuntiatuur is de zoveelste ambassade in Damascus die de afgelopen tijd is beschoten. De rebellen die het bewind van president Bashar Assad bevechten vuren geregeld mortieren af op de hoofdstad.

KLM-vliegtuig keert terug wegens besturingsprobleem

Een KLM-vliegtuig is dinsdag teruggekeerd naar Schiphol vanwege problemen met de besturing. Het vliegtuig is rond 14.00 uur veilig geland, meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kopenhagen, maar boven Denemarken werd besloten dat het vliegtuig terug moest vliegen. Wat er precies aan de hand was met de besturing, weet de zegsman niet. Ook kon hij niet direct vertellen hoeveel mensen aan boord waren.

Boerrigter: "Misschien liet Ajax me te makkelijk gaan"

Derk Boerrigter mag woensdagavond hopen op speelminuten, wanneer Celtic op bezoek gaat bij Ajax. De geboren Oldenzaler maakte afgelopen weekend zijn rentree na blessureleed.

Die fysieke test doorstond hij met verve, liet hij weten aan het Algemeen Dagblad. "Gelukkig bleef ik pijnvrij na de wedstrijd en heb ik geen problemen gehad", zo tekende de ochtendkrant op uit de mond van de rappe aanvaller.

Afgelopen zomer stemde Ajax zonder veel tegengas te geven in met een transfer van Boerrigter naar Celtic. "Of Ajax mij te makkelijk liet gaan? Misschien wel, misschien niet. Maar ik ben Celtic dankbaar voor de kans die ze me gegeven hebben."

Naar eigen zeggen heeft Boerrigter bij Ajax laten zien waartoe hij in staat is. "Het eerste seizoen ging redelijk. Ik had toen 21 wedstrijden gespeeld en tien keer gescoord. Geen heel slecht gemiddelde toch voor een linksbuiten? Mijn tweede jaar was minder, maar iedereen weet dat dat door die rugblessure kwam. Toch ben ik blij dat ik met mijn doelpunt tegen PSV nog een steentje aan het kampioenschap heb kunnen bijdragen."

De Mos: "België beter dan Eredivisie"

Oud-trainer en voetbalanalist Aad de Mos volgt de Belgische en Nederlandse competitie op de voet. Hij komt tot de conclusie dat de Jupiler Pro League beter is. De Mos vindt het niveau van de Eredivisie bedroevend.

"Er is een zeer sterke achteruitgang of zelfs stilstand van het Nederlandse voetbal. Alle ploegen zijn verworden tot een kopie van een kopietje. En wel doordat alle Nederlandse trainers pappegaaientrainers zijn geworden. Ze apen alleen nog na wat hen jarenlang is wijsgemaakt in de opleiding van de KNVB", zegt hij in de Gazet van Antwerpen.

"Van enige creativiteit is geen sprake meer. Ik kijk niet meer naar de Nederlandse competitie. Sterker zelfs: ik wil het niet meer zien! Zo’n competitiematch duurt me veel te lang: het is gewoon saai."

"In Nederland gebeuren wel nog elk weekend verrassingen, maar het voetbal van onze topclubs is niet om aan te zien. Nee, dan kijk ik veel liever naar het Belgische voetbal. Naar AA Gent-Standard of Club Brugge-Lokeren. Ook niet bijster hoogstaand, maar tenminste nog spannend."

De Mos vindt vooral de defensieve vaardigheden van de Belgische clubs hoger. "Bij jullie is er nog strijd, verstaan de spelers nog de kunst van het verdedigen en het opbouwen en kan een match om die reden in de slotfase nog kantelen. Hier in Nederland denken ze nog steeds het lichtend voorbeeld te zijn, terwijl we steeds verder achterop hinken."

Verkeersongelukken Zuidwest-Nederland vaakst fataal

Verkeersongelukken hebben het vaakst een dodelijke afloop in Noord-Brabant en Zeeland. Dat concludeert nu.nl dinsdag uit een analyse van vierhonderdduizend ongelukken die van 2007 tot en met vorig jaar door heel Nederland zijn gebeurd.

Dat ongelukken in Noord-Brabant vaak dodelijk uitpakken, zou komen doordat die provincie relatief veel provinciale en gemeentelijke wegen en weinig snelwegen kent. Snelwegen zijn een stuk veiliger dan mensen denken, zegt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee tegen de nieuwssite. Ook Veilig Verkeer Nederland stelt dat snelwegen de veiligste wegen zijn. Dat zou komen door de scheiding van verkeerssoorten, de redelijk gelijke snelheid en ongelijkvloerse kruisingen.

De meeste verkeersongelukken gebeuren in de avondspits, tussen 17.00 en 18.00 uur. De kans op een dodelijk ongeval is echter het grootst in de nacht. Dat zou komen doordat er dan minder verkeer is. Weggebruikers rijden hierdoor harder, terwijl ze minder zicht hebben. Als het dan verkeerd gaat, is het meteen ernstig. Het komt regelmatig voor dat iemand dan tegen een boom langs de weg rijdt en omkomt.

Een kwart van de ongevallen waarvan de toedracht bekend is komt doordat geen voorrang werd verleend. In een op de vijf gevallen werd niet genoeg afstand gehouden. Een stuurfout is in dertien procent van de gevallen de oorzaak.

Nieuwe UCI-regel verbiedt rijden op fiets-/voetpad

Een nieuwe UCI-regel verbiedt het wielrenners om vanaf 1 januari 2014 te rijden over naast de weg gelegen fiets-, voetpaden en andere gedeelten die geen deel uit maken van het parcours. Dit betekent dus onder andere dat rotondes niet meer mogen worden afgesneden en dat de fiets-/voetpaden naast kasseienstroken niet meer gebruikt mogen worden. De regel is toegevoegd aan het reglement tijdens de UCI Management Meeting in Florence tijdens het WK wielrennen.

Het idee achter de regel is om renners die een kortere weg nemen om zo voorsprong op de concurrentie te pakken te stoppen. Ook wil de UCI voorkomen dat er ongelukken met het publiek of wegmeubilair gebeuren als renners over het fietspad rijden. Het is nog wel toegestaan om door de gootjes naast de weg te rijden.

Vanaf het nieuwe jaar kan de organisatie de wielrenners die de regel overtreden beboeten of zelfs uit de wedstrijd halen. De eerste echte grote wedstrijd die met de nieuwe regel te maken heeft is de Omloop het Nieuwsblad, welke op 23 februari plaatsvindt.

De UCI probeert dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen (Foto: Pro Shots)

Hennis pleit voor meer Europese samenwerking

Europese landen moeten meer samenwerken op het gebied van defensie. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement. Een Europees leger is wat haar betreft echter niet aan de orde.

"De militaire tekortkomingen, zoals door de NAVO en de EU vastgesteld, kunnen we alleen oplossen door samen te plannen en op te trekken", zei Hennis. "Dat betekent ook meer politieke samenwerking op dit terrein."

Hennis vindt dat de zogeheten EU-battlegroups beter benut moeten worden. "Gebruik ze of dump ze", oordeelde zij over de snel inzetbare eenheden. De battlegroups moeten snel kunnen opereren als er een plotselinge inzet nodig is. Volgens Hennis is de besluitvorming over hun inzet echter veel te stroperig, waardoor ze niet volledig worden benut. Zo zouden ze bijvoorbeeld als beschermingseenheid kunnen worden ingezet bij een EU-trainingsmissie, stelt Hennis voor.

Een Europees leger of een NAVO-leger ziet Hennis niet zitten, onderstreepte ze. Wel is ieder land dat lid is van de EU medeverantwoordelijk voor de veiligheid. "Het is een voor allen en allen voor een."

Een vrije en veilige omgeving is nooit vanzelfsprekend, zei Hennis. "Je moet er voor vechten, iedere dag en dat is het waard. Daarbij moet je je niet beperken tot de eigen omgeving. Gebeurtenissen, waar ook ter wereld, kunnen van invloed zijn op onze eigen veiligheid en vrijheid."

'Juiste diagnose, maar foute behandeling Jansen'

Oud-neuroloog Ernst Jansen heeft in een aantal gevallen wel een juiste diagnose gesteld, maar koos vervolgens voor een verkeerde behandeling. Dat staat in stukken die de NOS in handen zegt te hebben.

Het zou onder meer gaan om patiënten bij wie Jansen parkinson vaststelde. Zij kregen het middel exelon voorgeschreven, een medicijn dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken en is bedoeld voor alzheimerpatiënten. Waarom Jansen voor exelon koos, is onbekend.

Ernst Jansen staat in Almelo voor de rechter in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De zaak ging maandag van start. Het Openbaar Ministerie denkt de komende weken onder meer te kunnen aantonen dat de Twentse oud-neuroloog jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer stelde, met alle gevolgen voor zijn patiënten van dien.

De verkeerde behandelingen gaat het OM volgens de NOS niet gebruiken in de strafzaak tegen Jansen. De officier van justitie zou zich willen richten op de zaken waarbij de neuroloog een verkeerde diagnose stelde.

NRC Handelsblad meldt dinsdag dat letselschadespecialist Yme Drost, die oud-patiënten van Jansen bijstaat, zich heeft laten adviseren door een andere omstreden neuroloog. Deze neuroloog, Herman Gelmers, verzon 438 patiënten voor een Europese studie naar een medicijn dat herseninfarcten moet voorkomen.

Gelmers werd in 2001 voor een jaar geschorst door het regionaal tuchtcollege in Zwolle. De rechtbank in Almelo legde hem het jaar daarop een boete van 130 duizend euro op.

Na zijn veroordeling ging Gelmers aan de slag als medisch adviseur voor letselschadeadvocaten en -experts. Drost heeft NRC Handelsblad laten weten dat hij wist van het verleden van Gelmers toen de zaak-Jansen ging spelen. Hij stelt dat het destijds erg lastig was een neuroloog te vinden die kon helpen bij de zaak. Inmiddels zou Drost geen gebruik meer maken van de diensten van Gelmers.

Lammertink keert terug bij Jo Piels

Wielrenner Maurits Lammertink heeft in Cyclingteam Jo Piels een nieuwe ploeg gevonden. Dat heeft de formatie die uitkomt op het continentale niveau dinsdag bekendgemaakt. De 23-jarige coureur kwam de afgelopen anderhalf jaar uit voor Vacansoleil-DCM, dat ophoudt te bestaan.

Lammertink zocht zelf contact met de ploeg, waarvoor hij in het verleden ook al reed. "Hij doet nu een stapje terug om er dadelijk weer twee vooruit te maken", verklaarde ploegleider Han Vaanhold. "Over een jaar is hij misschien weer prof en dat is het enige wat hij wil: prof worden. Aan de motivatie ontbreekt het zeker niet."

Bij Jo Piels rijdt ook onder anderen ook Steven Lammertink, de jongere broer van Maurits.

Lammertink keert terug bij Jo Piels
Lammertink keert terug bij Jo Piels (Foto: ANP)

[CL] De Boer haalt Moisander bij selectie tegen Celtic

Niklas Moisander kan woensdagavond na ruim een maand zijn rentree maken in de hoofdmacht van Ajax. De 28-jarige Fin is opgenomen in de achttienkoppige wedstrijdselectie voor het Champions Leagueduel tegen Celtic, meldt Ajax dinsdag. Moisander raakte op 1 oktober tegen AC Milan geblesseerd aan zijn knie.

De verdediger deed maandagavond al een helft mee bij Jong Ajax tegen Helmond Sport. Moisanders rentree in de wedstrijdselectie gaat ten koste van Tobias Sana.

Ajax verloor twee weken terug in Schotland van Celtic en is bij een overwinning in eigen huis gebaat om uitzicht te houden op Europese overwintering.

Telecombedrijven blij met hackers

Nederlandse telecombedrijven staan positief tegenover een verdere samenwerking met goedwillende hackers. KPN, T-Mobile, Tele2, UPC, Vodafone en Ziggo hebben een gedragscode van branchevereniging ICT Nederland ondertekend om de samenwerking kracht bij te zetten. Dat maakte de branchevereniging dinsdag bekend.

Wanneer de goedwillende hackers een beveiligingslek tegenkomen op bijvoorbeeld een website kunnen zij dit aangeven via een meldpunt. In de gedragscode van de branchevereniging staat onder meer beschreven hoe telecomaanbieders dit meldpunt moeten inrichten. Zo moet het bedrijf ervoor zorgen dat de hacker anoniem een tip kan achterlaten. Bovendien mogen ze niet aangeklaagd worden.

De telecombedrijven zijn positief over het eerste jaar waarin zijn zich open opstelden voor de input van hackers. In een jaar tijd hebben de computerkrakers zo'n 380 keer beveiligingsfouten gemeld, waarvan er 75 daadwerkelijk hebben bijgedragen aan het verhelpen van beveiligingsproblemen. Volgens de branchevereniging kunnen de telecomsector en hackers juist van elkaar leren.

Omzet BMW blijft gelijk

BMW heeft zijn omzet afgelopen kwartaal op peil weten te houden. De inkomsten van de Duitse autofabrikant kwamen uit op 18,8 miljard euro, zo maakte de eigenaar van merken als Mini en Rolls-Royce dinsdag bekend. Het bedrijfsresultaat liep daarentegen met 3,7 procent terug in vergelijking met een jaar eerder.

Voor aftrek van belastingen hield het Beierse bedrijf in het derde kwartaal daardoor een winst van ruim 1,9 miljard euro over. De daling is mede het gevolg van de miljardeninvesteringen die BMW deed de bouw en ontwikkeling van elektronische auto's. Toch denkt de autobouwer dat de winst eind dit jaar even hoog is als in 2012.

Ondanks de zware marktomstandigheden ziet BMW namelijk veel potentie in de Aziatische markt, waar de verkopen vorig kwartaal met tien procent stegen op jaarbasis. In totaal werden tussen juli en september ruim 480.000 auto's van de BMW-holding in het continent verkocht.

Next-gen vs current-gen met Call of Duty: Ghosts

IGN heeft een vergelijkingsvideo van Call of Duty: Ghosts tussen current-gen PlayStation 3 en next-gen PlayStation 4 op het internet gezet.

De 1080p-versie is hier te vinden. De PlayStation 4-versie is de enige console die de game op 1080p draait. Vandaag is Call of Duty: Ghosts uit voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U en pc. De Xbox One-versie komt volgende week uit. Nu nog de next-gen consoles zelf.

Zwaar weer voor HTC houdt aan

HTC verwacht ook in het lopende kwartaal minder omzet te draaien door een dalende telefoonverkoop. De Taiwanese telefoonfabrikant liet dinsdagochtend weten te rekenen op een omzet van omgerekend tussen de een miljard en 1,13 miljard euro. Dat zou een daling betekenen ten opzichte van het verlieslijdende derde kwartaal.

De Taiwanese telefoonfabrikant noteerde in het derde kwartaal zijn eerste kwartaalverlies. Door de matige telefoonverkoop eindigde de fabrikant drie miljard Taiwanese dollar (75,6 miljoen euro) in het rood.

Het bedrijf denkt dat de feestdagenverkopen de negatieve trend niet gaan doorbreken. HTC wil volgend jaar meer producten aanbieden binnen het middensegment. "Daar valt nog veel winst te behalen", zei een woordvoerder van het bedrijf.

Door de negatieve resultaten zou het bedrijf volgens geruchten kandidaat zijn voor een overname. De Chinese computerfabrikant Lenovo zou belangstelling hebben HTC over te nemen. Met de hulp van HTC zou het Chinese bedrijf telefoons in Europa en Noord-Amerika op de markt willen brengen. Lenovo maakt ook zelf telefoons, maar is daarmee alleen groot in eigen land.

Werkstraf geëist tegen Leidse schooldreiger

Het Openbaar Ministerie wil dat Janoek V. een werkstraf van 150 uur krijgt voor het dreigen met een schietpartij op scholen in Leiden. Justitie eiste dinsdag ook een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar in de rechtszaak tegen de 19-jarige man.

De man uit Leiderdorp wordt verdacht van het plaatsen van dreigberichten op een internetforum. Hij zou hebben geschreven een Leidse docent en zo veel mogelijk leerlingen neer te willen schieten. V. was in Costa Rica ten tijde van de dreigberichten. Vanwege de berichten werden in april alle middelbare scholen en mbo's in Leiden gesloten.

V. zegt niet alle berichten zelf online te hebben gezet. Hij beweert dat een Amerikaanse toerist zijn laptop had geleend en dat die het eerste Engelstalige bericht heeft geplaatst. Later zou hij daar zelf een Nederlandstalig bericht aan hebben toegevoegd.

De officier van justitie vindt het ongeloofwaardig dat een Amerikaan de dreigberichten zou hebben verstuurd. Zo weet V. de naam niet meer van de jongen en acht de officier het onwaarschijnlijk dat een Amerikaan het woord Leiden correct zou spellen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

TROS maakt songfestivalkandidaat bekend

De TROS maakt op 25 november bekend wie ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival, volgend jaar mei in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De feestelijke onthulling vindt plaats in de Wisseloord Studio's in Hilversum, meldt de website www.songfestival.nl.

Of dat betekent dat net als vorig jaar de gebruikelijke voorronde tijdens het Nationaal Songfestival niet doorgaat, wilde een woordvoerster dinsdag niet zeggen. Dit jaar zong Anouk namens ons land in het Zweedse Malmö.

TROS maakt songfestivalkandidaat bekend
TROS maakt songfestivalkandidaat bekend (Foto: ANP)

Peperdure ketting in Tussen Kunst en Kitsch

Bij de opnames van Tussen Kunst en Kitsch is maandag een bijzondere ketting met een waarde van ruim een ton opgedoken. Volgens de juwelenexpert van het AVRO-programma is het kleinood rond 1925 gemaakt in Nijmegen. Naast diamanten telt het collier 142 smaragden van 'uitzonderlijk hoge kwaliteit'.

De vader van de huidige eigenares kocht de ketting voor zijn vrouw ter ere van hun zestigjarig huwelijk. De deskundige schat de waarde op 125.000 euro. De aflevering met het bijzondere juweel wordt in het voorjaar uitgezonden.

KNVB geeft Nijhuis opnieuw kraker in Eredivisie

Bas Nijhuis fluit komend weekeinde opnieuw een topper in de Eredivisie. De KNVB maakte dinsdag bekend dat de 36-jarige Twentenaar is aangesteld voor het duel tussen Feyenoord en AZ van zondag. Zaterdag was Nijhuis ook al de leidsman bij de kraker tussen Ajax en Vitesse, die in 0-1 eindigde.

AZ is momenteel de koploper van de Eredivisie, maar wordt bij verlies gepasseerd door Feyenoord. De Rotterdammers staan samen met FC Twente gedeeld derde, twee punten achter de Alkmaarders. Tussen beide ploegen in staat nog Vitesse genoteerd.

Beijing en Zhangjiakou willen Winterspelen 2022

Beijing en de Noord-Chinese stad Zhangjiakou hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen van 2022. Het Chinees olympisch comité heeft dat zondag kenbaar gemaakt aan het IOC, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Het bid wordt gesteund door de Chinese overheid.

Zhangjiakou is een vakantieoord in de bergen, ruim honderd kilometer kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Beijing, dat in 2008 de Zomerspelen organiseerde.

Geïnteresseerden hebben tot volgende week donderdag om zich kandidaat te stellen. Eerder deed het Kazachstaanse Almaty dat al. Het IOC kiest in 2015 wie het evenement zeven jaar later mag organiseren.

Azië is de komende jaren overigens al rijk bedeeld wat de Olympische Spelen betreft. Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang organiseert in 2018 de Winterspelen. Twee jaar later is Tokyo gastheer van de zomervariant.

Restant Go Ahead - Heracles op 4 december

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo wordt woensdag 4 december uitgespeeld. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Het duel in de Adelaarshorst werd zondag vanwege noodweer in de twintigste minuut gestaakt.

Scheidsrechter Tom van Sichem legde het duel ruim een minuut na de aftrap eerst stil vanwege onweer. De partij werd na een kwartier hervat, maar uiteindelijk besloot de leidsman toch te stoppen. Door de harde regenval was het veld onbespeelbaar.

Op 4 december wordt ook ADO Den Haag - Heerenveen ingehaald. Dat duel is verplaatst naar 18.45 uur, zodat beide duels live op televisie kunnen worden uitgezonden. Het restant van Go Ahead - Heracles begint twee uur later.

Houd toch op met dat benefietconcert

In Leeuwarden werd afgelopen weekend een benefietconcert georganiseerd voor de slachtoffers van de brand in oktober. Daarbij zijn verschillende panden verwoest, waarin winkels en woningen waren gelegen. Ook is er een jongen overleden. Na deze brand kwamen er direct allerlei hulpacties op gang. Op Facebook konden mensen hun spullen, woonruimte of andere hulp aanbieden. Daar werd massaal op gereageerd. Tot dusver een mooie en vooral praktische manier om te helpen. Maar dan kwam er ook nog eens Benefiets058. En dat ging mij net een stap te ver.

Ridderkerker overleden na val van dertien meter

Een 50-jarige man uit Ridderkerk is maandagmiddag overleden na een val van een dak. Het slachtoffer viel zo'n dertien meter naar beneden van een gebouw in aanbouw op een industrieterrein in de Rotterdamse wijk Nesselande, meldt de politie.

Het slachtoffer raakte ernstig gewond. Hulpverleners hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar zonder resultaat. De Inspectie SZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Racoon maakt themalied Serious Request

Racoon maakt het themalied voor de jaarlijkse 3FM-actie Serious Request. Het liedje gaat Shoes of Lightning heten. "Wij zijn gevraagd om het Serious Request-anthem voor dit jaar te schrijven", vertelde Racoon-zanger Bart van der Weide in de ochtendshow van Giel Beelen.

"Het is een ontzettend goed doel waar we voor moesten schrijven", vervolgt Van der Weide. Serious Request zamelt dit jaar geld in voor schoon drinkwater voor kinderen in derdewereldlanden. De zanger ziet doordat hij zelf vader is de noodzaak om kinderen te helpen. "Wij bij Racoon zijn allemaal vaders. Onvoorwaardelijke liefde kennen we allemaal."

Het liedje is nog niet af. Wel wilde de zanger vast een stukje van de tekst voorlezen. Bart vond het bij het schrijven belangrijk om het doel van de actie niet te letterlijk in de tekst te verwerken. "Anders wordt het zo'n EO-gebeuren. Een traan en een lach is het beste." Eerder maakten onder anderen Novastar, Rigby, Bløf en Ilse DeLange het themalied.

Het is nog niet bekend welke 3FM-dj's zich dit jaar voor Serious Request laten opsluiten in het glazen huis. De inzamelingsactie vindt dit jaar van 18 tot en met 24 december plaats in Leeuwarden.

Contactverbod voor bedreiger wethouder

Een 46-jarige man uit het Drentse dorp Nieuw Amsterdam mag drie maanden lang het gemeentehuis van Emmen niet betreden na het bedreigen van een wethouder. Ook heeft de man van het Openbaar Ministerie een contactverbod opgelegd gekregen, meldt de politie dinsdag.

De man, die overhoop ligt met de gemeente, bedreigde wethouder Ton Sleeking onlangs in een gesprek op het gemeentehuis. Hij werd afgelopen week aangehouden en verhoord. Nieuw Amsterdam maakt deel uit van de gemeente Emmen.

Univé en VGZ verlagen zorgpremie

Zorgverzekeraars Univé en VGZ hebben hun maandelijkse premies voor de basisverzekering met twaalf euro verlaagd. Verzekerden zijn daarmee op jaarbasis 144 euro goedkoper uit dan dit jaar. De premies bij Achmea-dochter Interpolis gaan met gemiddeld 6,75 euro per maand omlaag.

Een basisverzekering zonder extra eigen risico kost volgend jaar bij Interpolis 101,23 euro. Bij Univé en VGZ zijn verzekerden 95,95 euro per maand kwijt voor een naturaverzekering. Daarin wordt gebruikgemaakt van gecontracteerde zorgaanbieders. Een basisverzekering met vrije keuze van zorgaanbieder is een paar euro duurder.

Zorgverzekeraar DSW maakte eind september als eerste bekend de premies te verlagen. Ook de premies van de zorgverzekeringen bij marktleider Achmea gaan omlaag, gemiddeld met 7,50 euro.

De premies dalen onder meer door afspraken met zorgaanbieders over de kwaliteit en prijs van de behandelingen. Ook het beleid om alleen goedkope versies van medicijnen te vergoeden draagt bij aan de premieverlaging.

Controleurs NS krijgen gevechtbestendige kleding

NS-medewerkers die controleren op onder meer zwartrijden krijgen zo snel mogelijk een robuuster uniform. Vakbonden en de NS hebben afspraken gemaakt over een proef met twintig medewerkers. Zij krijgen nieuwe broeken en gele jassen, zegt vakbondsbestuurder bij FNV Spoor Roel Berghuis. De proef gaat nog deze maand van start.

"Het is lullig om te zeggen, maar bij de eerste de beste vechtpartij zit er al een scheur in de broeken die nu worden gedragen", zegt Berghuis. Met het veranderen van de kleding verschuift ook het taakaccent van de Service & Veiligheidsteams. Die heten voortaan Veiligheid & Serviceteams.

Als het nieuwe uniform bevalt, krijgen alle medewerkers van deze teams een nieuw uniform. Daarnaast wordt bekeken of zij meer bevoegdheden of wapens moeten krijgen. Verder is afgesproken dat de teams voortaan bij voorkeur uit vier personen bestaan. "Dat voelt een stuk professioneler en de kans dat iemand dan agressief wordt is een stuk kleiner", zegt Berghuis.

De komende twee maanden wordt een stuk meer gecontroleerd op zwartrijden. Daar zou agressie namelijk vaak mee beginnen. Ook komen de ov-bedrijven komend jaar met een publiekscampagne over de impact van geweld op hun personeel. Die campagne wordt vergelijkbaar met de campagne over geweld tegen ambulancemedewerkers.

Verder moet de overheid volgens de vakbonden en de NS meer geld vrijmaken voor de spoorwegpolitie. Zij hebben afgesproken samen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) te vragen het sluiten van spoorwegpolitielocaties te heroverwegen.

Het is een slechte zaak dat op steeds meer stations geen spoorwegpolitie rondloopt, zegt Berghuis. "Nu is de veiligheid op het spoor steeds vaker een van de taken van de regionale agent en dan raakt het al snel ondergesneeuwd."

Als de spoorwegpolitie op het station zit, leren de medewerkers van de NS en de spooragenten elkaar ook kennen, wat hun werk volgens Berghuis efficiënter maakt. "En met het verdwijnen van de spoorwegpolitie verdwijnen ook de ophoudkamers waar je agressieve verdachten even kon laten uitrazen."

Publieke tribunes rechtbanken dicht

De publieke tribunes van de rechtbanken in Breda en Middelburg zijn dinsdag gesloten. Maar dat is niet vanwege het schot dat maandag werd gelost op de publieke tribune van de rechtbank in Breda, zegt een woordvoerder van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De publieke tribunes zijn volgens de woordvoerder meestal dicht. "Ze gaan alleen open als we zo veel publiek verwachten dat we het niet kwijt kunnen in de zittingszaal of als we willen voorkomen dat sympathisanten van twee partijen bij elkaar zitten." Voorlopig staan er volgens de woordvoerder geen zaken gepland waarbij het nodig is de publieke tribune open te stellen.

De tribunes van de rechtbanken in Middelburg en Breda hebben de ingang aan de buitenzijde van het gebouw. De mensen die hier zitten hoeven doorgaans dus niet langs de controle bij de hoofdingang van het gebouw. Alleen als een zitting als risicovol wordt ingeschat wordt het publiek gecontroleerd. Ongeveer de helft van de Nederlandse rechtbanken heeft een publieke tribune met een ingang aan de buitenkant van het rechtsgebouw.

De Raad voor de Rechtspraak liet maandag weten een diepgaand onderzoek in te stellen naar de beveiliging van rechtbanklocaties.

Op de trap van de publieke tribune werd maandag een schot gelost. Op dat moment werd een drugs- en witwaszaak behandeld. In de zaak, die voor onbepaalde tijd is uitgesteld, staan vijf verdachten terecht. De politie had maandag nog geen dader aangehouden. Een woordvoerder kon dinsdag niet direct zeggen hoe het met het onderzoek staat.

OM wil advocaat laten boeten voor uitschelden agent

Advocaat Erik Thomas moet als het aan justitie ligt vijfhonderd euro betalen omdat hij een rechercheur tijdens een verhoor voor een rechter-commissaris een sukkel noemde. De zaak, die stamt uit 2009, werd dinsdag behandeld door de rechtbank in Breda.

De beledigde rechercheur claimt psychische schade te hebben opgelopen. Over de achtergrond van de zaak kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verder niks zeggen. Drie rechters buigen zich over de vraag of de advocaat een boete moet krijgen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Zes Oostenrijkse neonazi's veroordeeld

Een rechtbank in het Oostenrijkse Wels heeft zeven mannen schuldig bevonden aan neonazistische praktijken. Twee van hen kregen daarvoor zes jaar gevangenisstraf; de overigen kwamen er af met lichtere celstraffen.

De zes hadden een clubhuis in de buurt van Vöcklabruck in Opper-Oostenrijk, zo'n tweehonderd kilometer ten westen van Wenen. Volgens getuigen hing dat clubhuis vol met nazisymbolen en was 'Heil Hitler' de gebruikelijke groet. De leden werden door de twee leiders van de groep gedwongen tot misdrijven om hun 'nut' te bewijzen.

Het proces werd maandag gevoerd. De uitspraak volgde kort voor middernacht.

Systeemupdate PlayStation Vita voegt remote play toe

Sony's handheld, de PlayStation Vita, krijgt vandaag een nieuwe update. Versie 3.0 brengt onder andere ondersteuning voor remote play vanaf de PlayStation 4, trophies, en voice chat. Iedereen met een PlayStation Vita kan de update vanaf vandaag installeren op hun device.

De remote play functie die deze update met zich meebrengt, kan gebruikt worden om de game die je op je PlayStation 4 speelt, verder te spelen op je Vita, omdat je even een bezoek aan het toilet moet brengen, of omdat je moeder GTST moet kijken. Tevens biedt de update ondersteuning voor PlayStation 4 trophies op de Vita. 

De volledige features van de update vind je in dit filmpje:

[CL] "Ajax lijkt wel een jeugdteam"

De Schotse bondscoach Gordon Strachan geeft Celtic de grootste kans om woensdag te winnen van Ajax. Hij vindt de Amsterdamse ploeg een stel jonkies.

Celtic won twee weken geleden van Ajax met 2-1 in eigen huis. Woensdag moet Ajax winnen om hoop op Europese overwintering te behouden. Gordon Strachan, Schots bondscoach en oud-trainer van Celtic (2005-2009) denkt dat Celtic de beste papieren heeft.

"Celtic heeft de kracht en kennis om een resultaat te behalen. Ajax is niet in de beste vorm", begon hij op de clubwebsite van Celtic. "Ajax lijkt wel op een jeugdteam. Ik denk niet dat iemand in dat elftal zich moet scheren", zei hij lachwekkend.

Toch heeft hij wel respect voor de toekomstvisie van de Amsterdammers. "Ajax zal zich in de komende negen maanden vast wel ontwikkelen in een buitengewoon goed elftal. Maar het probleem dat ze daar hebben is dat, net als bij de meeste clubs, zij spelers beter maken en dat iemand anders ze koopt."

FOK!toen: Herman Brood (1946-2001)

In de FOK!toen van vandaag werpen we een blik op het leven van een Nederlandse muzikant, kunstenaar en knuffeljunk die vandaag 67 jaar zou zijn geworden als hij niet op 11 juli 2001 van het Hilton Hotel in Amsterdam was gesprongen. Het was namelijk op 5 november 1946 dat de Nederlandse zanger, pianist, schrijver en kunstschilder Hermanus Brood in Zwolle werd geboren, als tweede kind van het echtpaar Joop en Beppie Brood-Schippers. Zus Elly was er al, de tweeling Beppie en Riske moest nog geboren worden. Op jonge leeftijd raakt Herman bevriend met Hans Lafaille. Herman heeft dan al creatieve buien en tekent schetsboeken vol met de meest grappige afbeeldingen en korte stripverhalen. Als de 12-jarige Herman voor het eerst kennis heeft gemaakt met een piano heeft hij weinig interesse meer voor school.

In 1964 gaat Herman naar de Kunstacademie in Arnhem. Arnhem kende in die tijd al beatbandjes zoals The Crabs, The Roosters, The Cheat Five en The Howls. In die laatste band speelden Jaap van Eik, Herman Brood, Erlend Josephy, Alfons Haket en Alan McFarlane. De band had in oktober 1964 haar eerste optreden gegeven en had de tweede prijs gewonnen bij een teenagershow. Nadat de muzikanten het liedje 'Moanin' van Art Blakey hadden gehoord besloten ze verder te gaan onder de naam The Moans. Het bandje speelde wilde en ruige rhythm-and-blues en was te vergelijken met hun tijdsgenoten uit Engeland, The Rolling Stones. In de ogen van de oudere generatie was The Moans een stelletje langharig werkschuw tuig en vaak werd hen de toegang tot zalen en hotels geweigerd. Daartegen accepteerde de jeugd de groep zoals ze waren en gelukkig waren er ook zaaleigenaren die geen problemen hadden met jonge mensen met lang haar en luide beatmuziek.

Kein Beatles, kein Stones, aber The Moans

The Moans was een vooruitstrevende band en werd al snel een begrip in de omgeving van Arnhem. Nadat er een groot interview met de band in het Arnhems Dagblad had gestaan begonnen de aanbiedingen voor concerten te komen. Nadat de groep een manager heeft gevonden in de persoon van Willy Schwenken kan de groep ook optredens doen in Duitsland. Zo zijn The Moans, die door Schwenken worden aangeboden als een Britse band, regelmatig te zien in Nordhorn in Westfalen en in Arnsberg in Sauerland. Bij het maken van posters kende de fantasie van Schwenken geen grenzen en het was dan ook vaak een verrassing voor de mannen wat de bandnaam die avond was en waar de band dan weer vandaan kwam. Het kon het Duitse publiek weinig schelen.

Op 6 mei van datzelfde jaar was de groep te horen bij de VPRO in het radioprogramma Ronduit. Vanaf die tijd speelde de groep bijna elk weekend over de grens en deed vaak optredens voor in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten. Het was in deze tijd dat Herman voor het eerst kennis zou maken met amfetamine. De muzikanten moesten tenslotte wel wakker blijven. Op 14 juli 1965 doet de groep, die op dat moment bestond uit Herman Brood, Jaap van Eik, Sjoerd van der Duim, Alfons Haket en Wim Hubers, een optreden in Giethoorn waar zo'n 500 enthousiaste jongeren helemaal uit hun dak gaan. Op last van de burgemeester van Giethoorn wordt het optreden halverwege stopgezet en werden de muzikanten de zaal uitgezet door de politie. Er zou nog maandenlang over worden gesproken in de omgeving van Giethoorn.

Uit de Telegraaf van 1 september 1965
Uit de Telegraaf van 1 september 1965

In september 1965 wordt het complete instrumentarium van de band gestolen na een optreden in Rheinhausen en het had weinig gescheeld of de band was gestopt. Vanaf eind 1965 konden de mannen echter als beroepsmusici gaan optreden en krijgen maandcontracten aangeboden door diverse Duitse clubs. Nadat Herman in november 1966 een aanbieding krijgt om te gaan spelen met de groep Cuby & the Blizzards, besluit hij The Moans te verlaten. De rest van de groep zou verder gaan onder de naam Moan, maakte een viertal singles en zou in de zeventiger jaren erg bekend worden onder de naam Long Tall Ernie & the Shakers.

Uit de Leeuwarder Courant van 19 februari 1966
Uit de Leeuwarder Courant van 19 februari 1966

Cuby & the Blizzards

Begin 1967 moet Blizzard Hans Kinds in militaire dienst en wordt vervangen door Herman Brood. Met Brood in de gelederen werd het album Groeten Uit Grollo opgenomen. Op de elpee, die door veel liefhebbers als één van de allerbeste Nederblues albums aller tijden wordt gezien, komen we ook 'Another Day Another Road' tegen, een compositie van de hand van Herman Brood en Harry 'Cuby' Muskee. Herman had ondertussen een kortstondige relatie gekregen met de toenmalige Miss Groningen Tekie Buissink en was in 1968 vader geworden van zoon Marcel.

Cuby and the Blizzards
Cuby & the Blizzards in 1969. Van links naar rechts:
Eelco Gelling, Hans de Lafaille, Harrie Muskee, Herman Deynum en Herman Brood. (foto: Leeuwarder Courant)

Aan de Cuby-periode kwam een einde toen Brood in 1969 na een optreden in Den Haag in de kraag werd gevat op een feestje waar hasj werd gerookt. Het gebruik van het tamelijk onschuldige middel was in die tijd nog niet zo algemeen en Brood verdween zes weken achter de tralies. Door het gebeuren ontstond ook een conflict met de platenmaatschappij en niet lang daarna kwam er een einde aan Hermans rol in de Blizzards.

Brood achter slot en grendel

In de daaropvolgende periode was er maar weinig muziek in Hermans leven. De pianist gebruikte veelvuldig pervetine (methamfetamine oftewel crystal meth), handelde in LSD, brak in bij drogisterijen en zat menigmaal opgesloten in de gevangenis of psychiatrische kliniek. Psychiatrische klinieken waren zo ongeveer de enige plek, waar men in die tijd gebruikers van pervetine naartoe stuurde en Brood wist - naar eigen zeggen - de behandelende geneesheren meer over de 'dope' bij te brengen dan zij hem.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 31 december 1973
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 31 december 1973

Aan deze periode kwam een einde toen Brood in 1973 weer contact kreeg met Eelco Gelling en weer achter de piano te vinden was. Eind 1973 staan Brood, Gelling en Muskee voor het eerst in jaren weer samen op een podium, bij een optreden van de Golden Earring in Assen en de mannen hebben duidelijk de smaak van het musiceren weer te pakken. Op 15 januari 1974 volgt dan ook nog een reünie van Cuby & the Blizzards voor het VARA-programma Nederpopzien. In de NOS-studio aan de Insulindelaan in Hilversum speelden Harry Muskee (zang. harmonica), Eelco Gelling (gitaar), Willy Middel (bas), Hans Kinds (slaggitaar), Hans Waterman (drums) en Herman Brood (piano) nog eenmaal de bluessterren van de hemel. Van het afscheidsconcert, waarbij slechts 140 gelukkige fans aanwezig mochten zijn, zou later ook een album gemaakt worden.

Stud

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 20 juni 1974
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 20 juni 1974

In juni 1974 gaat Herman Brood in de Noord-Hollandse band Stud spelen. Naast hem bestaat de groep uit zanger Sandy van der Linde, gitarist Ferdy Karmelk (ex-Tee Set, ex-Les Baroques), bassist Iann Bishop (ex-Savoy Brown) en drummer Bert Klein. Onder leiding van Boudewijn de Groot neemt de groep de single 'Slipstream' op maar de band is echter geen lang leven beschoren. Herman is als gastmuzikant in diverse andere bandjes te horen. In 1975 verschijnt het album Showbiz Blues, die Herman samen met ex-Blizzards-drummer Hans Lafaille, Rob Imker en Jan Akkerman had opgenomen onder de naam The Flash and Dance Band. In eerste instantie sloeg de plaat niet echt aan en werden er maar zo'n 700 exemplaren van verkocht. Pas nadat Brood in 1978 door zou breken met zijn hit 'Saturday Night' werd de plaat opnieuw uitgebracht en ging meer dan 65.000 keer over de toonbank.

Showbiz Blues
Showbiz Blues

Broods activiteiten hadden ondertussen de aandacht getrokken van Herman van Boeyen, die als drummer in de band Red, White and Blue, een opvolger van Cuby & the Blizzards, speelde. Van Boeyen liet weten dat hij graag zou zien dat ook Brood bij de band kwam spelen maar Harry Muskee had daar zijn twijfels over. Van Boeyen stapte daarop uit de groep en richtte samen met Herman Brood de groep Vitesse op. De drummer bleek een nogal wispelturig figuur te zijn en zo versleet Vitesse een groot aantal gitaristen en bassisten. Samen met Rob van Donselaar en Rob ten Bokum nemen Brood en Van Boeyen de debuutelpee van Vitesse op, die in 1975 verschijnt. Nadat Van Boeyen aanstalten maakte om ook deze twee weer uit de band te gooien was Herman Brood er helemaal klaar mee en verliet Vitesse.

Nadat Herman Vitesse had verlaten zat hij niet langer zonder werk. Cuby & the Blizzards waren weer eens samengekomen voor een herstart en vroegen of Brood nog interesse had om mee te doen. De heropleving van Cuby & the Blizzards zou slechts van korte duur zijn toen Eelco Gelling de band verliet om te verkassen naar de Golden Earring. Met het verschijnen van de elpee Kid Blue kwam er, mede door het vertrekken van Herman Brood, een definitief einde aan het Cuby & the Blizzards-tijdperk.

Herman Brood and his Wild Romance

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 17 december 1976 new
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 17 december 1976

Broods redenen om de Blizzards te verlaten had alles te maken met zijn plannen om een eigen band te beginnen. Zijn vertrouwen in de mogelijkheden van zo'n gezelschap was toegenomen door zijn ervaringen in de groep Vitesse. Daarnaast had Brood ook op een bijzondere manier kennisgemaakt met de Winschoter kroegeigenaar Koos van Dijk. In 1976 had Herman een optreden met Cuby and the Blizzards in café 't Pleintje in Winschoten. Tijdens de pauze van het concert zat Herman backstage waar de muzikant zichzelf wat probeerde op te peppen. Bij het ritueel liet brood de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand vallen. Terwijl Brood in de prullenmand op zoek was naar zijn naald kwam tot grote schrik van de overige muzikanten Koos van Dijk - de eigenaar van de kroeg - zijn zaak binnen. In plaats van de Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de mand om en hielp Brood bij het zoeken naar zijn naald. Van Dijk was vanaf dat moment de vaste manager van Brood en zou dat tot aan diens dood in 2001 ook blijven.

Street
Street

Samen met gitarist Eric de Zwaan, bassist Gerrit Veen, drummer Peter Walrecht en achtergrondzangeressen Ellen Piebes en Ria Ruiters, richt Brood eind 1976 de band Herman Brood and his Wild Romance op. Vooral in de begindagen vonden er nogal wat bezettingswisselingen plaats in de band. De Zwaan werd vervangen door Ferdy Karmelk en de drumstokjes werden overgenomen door Manuel Lopez, die eerder in de Antilliaans-Groningse groep Pearl Ash had gespeeld. Samen met onder meer Jan Akkerman, Bertus Borgers, Magriet Eshuys en Maggie McNeal wordt het eerste album Street opgenomen.

Als het tweede album van Herman Brood and his Wild Romance getiteld Shpritsz in 1978 verschijnt gaat het opeens allemaal erg snel. Zowel het album als de single 'Saturday Night' zorgen voor veel naamsbekendheid van de muzikant die als geen ander de media weet te bespelen. Brood weet dat de media smullen van rare verhalen en bedenkt ze dan ook vaak ter plekke. Shpritsz is opgenomen met Broods beste begeleidingsband, bestaande uit de Belgische gitarist Danny Lademacher, bassist Freddi Cavalli en drummer Ani Meerman. Net als bij de eerste elpee zien we op de hoes van Shpritsz ook weer fraai fotowerk van Anton Corbijn. Na het livealbum Cha Cha vertrekt Herman Brood voor een tournee naar Amerika. In Nederland heeft Brood ondertussen alweer succes in de hitlijsten met de singles 'Never Be Clever' en 'I Love You Like I Love Myself'.

Shpritsz
Shpritsz

Rock & Roll addiction is a festerin' habit.
You gotta keep on playin' like a paranoid rabbit.
You can hook me on y'r tail, penetrate my soul.
Made me feel the sting of Rock & Roll.
I'm a heart & soul,
Rock & Roll,
heart & soul Rock & Roll junkie.

Uit de Telegraaf van 1 september 1979
Uit de Telegraaf van 1 september 1979

Het Amerikaanse avontuur

In 1979 besluit Herman Brood dat het tijd is om de Amerikaanse muziekmarkt te gaan verkennen. In Amerika speelt de groep als voorprogramma van bands zoals The Kinks, Foreigner en The Cars. Vooral het concert van Brood in New York was een heerlijke puinhoop. Brood was zo dronken als een aap en vergat de helft van al zijn teksten. De gerenommeerde pers sprak er schande van, maar onder de Amerikaanse jeugd werd Brood wel een soort van cultfiguur. Omdat ze toch in de bakermat van de rock-'n-roll waren, leek het Brood een uitgelezen plan om daar een elpee op te gaan nemen. De Amerikaanse producenten gooiden echter roet in het eten. De studiotechnici mochten alleen maar met Amerikaanse sessiemuzikanten werken. Het resultaat werd Go Nutz, een zielloos album dat in zowel de Amerikaanse als Nederlandse pers de grond in werd geboord.

De Amerikaanse persing van Go Nutz
De Amerikaanse persing van Go Nutz

Toen Herman na zijn Amerikaanse fiasco terugkwam in Nederland was de uitdaging weg. De mensen waren inmiddels wel bekend met het gedrag van de troeteljunk en Brood had zelf het gevoel dat zijn creativiteit verdwenen was. Dat was ook de tijd dat er ook muzikanten weg begonnen te lopen uit de band. Herman Brood begon zichzelf te isoleren; de deur ging op slot, de telefoon ging van de haak en de muzikant zat zwaar aan de heroïne. Brood zou zich later in een interview nog herinneren hoe hij zijn terugkomst uit Amerika beleefde: "Toen ik terugkwam op Schiphol was ik de koning in dit land. Maar ik voelde me beroerd. Binnen tien minuten bevond ik me weer op de zeedijk."

Uit de Leeuwarder Courant van 28 mei 1982
Uit de Leeuwarder Courant van 28 mei 1982

Aan het begin van de tachtiger jaren verschijnen er een aantal prima albums, die helaas niet de aandacht kregen die ze verdienden. De tijd van Brood als een muzikaal fenomeen waren verleden tijd en de muzikant richtte zijn creatieve vizier op de schrijf- en schilderkunst. Het was echter niet zo dat Brood zijn muzikale escapades opgaf. Aan het begin van de tachtiger jaren werkte de muzikant regelmatig samen met saxofonist Bertus Borgers, waarmee hij ook het album Frisz & Sympatisz uitbrengt. In 1984 tekent Brood een contract bij een nieuwe platenmaatschappij en komt met The Brood, zijn beste plaat in jaren. Ook scoort de muzikant een top 10 hit samen met Henny Vrienten met het liedje 'Als Je Wint'.

De schilderkunst van Brood

Uit de Leeuwarder Courant van 14 juni 2001
Uit de Leeuwarder Courant van 14 juni 2001

Halverwege de jaren tachtig begint Herman Brood zich steeds meer te richten op het maken van cartooneske kunstwerken. Met behulp van spuitbussen en airbrush maakt de kunstenaar Brood grote schilderijen met felle kleuren die wat de stijl betreft wel wat aan de Cobra-stroming doen denken. Brood maakt tussendoor nog een aantal prima elpees, maar de roem van eind jaren zeventig wordt niet meer geëvenaard. De muzikant en kunstenaar had ondertussen wel ondervonden dat de vele jaren drugs en drankgebruik zijn lichaam niet hadden gespaard. Ondanks ettelijke afkickpogingen verviel Brood steeds weer in zijn oude gewoontes.

Yada Yada
Yada Yada

In 1988 heeft Herman opnieuw een comeback met het sterke album Yada Yada. Ook staat de muzikant met zijn band op Pinkpop, waar het massaal aanwezige publiek - waaronder ook nog een jonge dekatophetspek - duidelijk laat merken dat Brood nog steeds op een voetstuk staat. In 1990 neemt hij samen met Clarence Clemons en Flaco Jiminez het album Freeze op en gaat voor zes weken op tournee naar Duitsland. Ondanks het feit dat zijn kunstwerken in de negentiger jaren steeds populairder werden bleef Brood in de eerste plaats een muzikant, een entertainer die constant op zoek was naar de ultieme hitsingle.

Rock ’n Roll Junkie

Uit de Leeuwarder Courant van 14 mei 1993
Uit de Leeuwarder Courant van 14 mei 1993

Nadat het verzamel-album Saturday Night Live is verschenen krijgt Brood weer allerlei aanbiedingen en staat wekelijks weer op de diverse podia in Nederland. In 1994 verschijnt de documentaire Rock ’n Roll Junkie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Eilander. Twee jaar later viert Brood zijn vijftigste verjaardag met het album 50 The Soundtrack, waarop we hem in duet horen met onder meer André Hazes, Nina Hagen, Henny Vrienten, Gerard Joling en Kongo Banga. Met die laatste groep doet Brood ook een clubtour onder de noemer 'Brood Goes Reggae'. Ook verschijnt het boek Broodje Gezond van Hermans goede vriend Bart Chabot.

Ook bij de sterke arm der wet is Herman Brood geen onbekende. Zo zat de zanger in de vroege zeventiger jaren meerdere malen achter de tralies en ook in 1999 wordt de zanger aangehouden, ditmaal vanwege verboden wapenbezit. In de trein van Zwolle naar Groningen had de zanger een treinraampje open gedaan en had met een gaspistool uit het raam geschoten. Aanwezige passagiers hadden vervolgens geschrokken de politie opgebeld, die de zanger bij het volgende station al op stonden te wachten. Na enkele uren verhoor werd Herman weer vrijgelaten. Datzelfde jaar weet Brood nogmaals alle media te halen door een album op cd uit te brengen met een kopieerbeveiliging. De beveiliging werkte echter zo goed dat het album niet eens af te spelen was op een computer.

De laatste jaren

Als Herman Brood 54 jaar oud is krijgt hij van zijn huisarts te horen dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, tenzij hij zijn onverantwoorde levenswijze aan zou passen. Brood, die altijd bij het credo 'It's better to burn out than to fade away' had geleefd, zag zichzelf niet opeens als een brave huisvader op een driehoog flatje in Amsterdam-Zuid. Voor Brood was amfetamine geen middel om het creatieve proces op te wekken, maar was het alleen bedoeld om wakker te blijven. Slapen vond Brood maar verspilling van kostbare tijd.

Hetzelfde jaar verschijnt het album Ciao Monkey waarop Brood duidelijk verwijst naar zijn afscheid van de drugs. Zonder verdovende middelen blijkt de muzikant echter nergens meer toe in staat. Brood kon spuiten wat hij wou, het roesmiddel had na al die jaren geen effect meer op hem. De dagelijkse dosis van 2 gram speed en 2 liter sterke drank had zijn tol geëist. Het cold turkey afkicken van opiaten en amfetamine had echter ook een desastreus effect op het lichaam van Brood. Zo werd de zanger incontinent, kreeg last van epileptische aanvallen, verloor veel gewicht en belandde zelfs met een maagbloeding in het ziekenhuis.

Ciao Monkey
Ciao Monkey

Op woensdag 11 juli 2001 trekt Brood de voordeur van zijn woning voor de allerlaatste keer achter hem dicht en gaat, samen met zijn onafscheidelijke papegaai Cor, op weg naar het Hilton Hotel. In zijn jaszak wordt later die dag een afscheidsbriefje gevonden met de woorden: “Ik heb er geen zin meer in, misschien zie ik jullie nog wel eens. Maak er een mooi feest van.

De erfenis van Herman Brood

Nederland is verbijsterd na de plotselinge dood van de excentrieke artiest. Zijn schilderijen gaan opeens als warme broodjes over de toonbank en met zijn afscheidssingle 'My Way' scoort Brood postuum zijn allereerste nummer 1 hit. In Paradiso wordt een herdenkingsconcert georganiseerd waar onder meer vrienden als André Hazes, Jules Deelder, Hans Dulfer en Bart Chabot de laatste eer bewijzen aan de veelzijdige artiest.

Met zijn sprong van het Hilton Hotel mocht Brood misschien zijn allerlaatste schreeuw om media-aandacht voltooid hebben, de rest van de wereld verloor er verdomd aardig, sympathiek en eigenzinnig mens mee. Gelukkig zal zijn muziek altijd blijven bestaan.

[NBA] Philadelphia 76ers verliezen voor het eerst

Philadelphia 76ers heeft zijn eerste seizoensnederlaag in de NBA geleden. Na drie overwinningen ging de ploeg in eigen huis onderuit tegen Golden State Warriors: 90-110. Forward Andre Iguodala stond met 32 punten aan de basis van de derde seizoenszege van de Warriors.

Boston Celtics verloor ook zijn vierde duel. Memphis Grizzlies zegevierde voor eigen publiek met 95-88. De 22 punten van Jeff Green mochten niet baten voor de Celtics. Zach Randolph en Mike Conley kwamen voor de Grizzlies, die voor de tweede keer dit seizoen wonnen, ieder tot vijftien punten.

Overige uitslagen NBA maandag
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 137-118
Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 93-92

Waasland-Beveren haalt Bob Peeters als nieuwe coach

Bob Peeters is de nieuwe coach van Waasland-Beveren. De oud-spits van Vitesse en Roda JC tekende een contract tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een jaar. Dat maakte de Belgische voetbalclub dinsdag bekend.

De 39-jarige Peeters is de opvolger van Glen De Boeck, die vorige week het veld moest ruimen vanwege de teleurstellende prestaties. Waasland-Beveren staat voorlaatste met negen punten uit veertien duels.

Peeters speelde van 1997 tot 2000 voor Roda JC en kwam daarna nog drie seizoenen uit voor Vitesse. In 170 competitieduels in de Eredivisie maakte de lange Belg 56 goals. Na het beëindigen van zijn carrière was Peeters op het hoogste niveau in België trainer bij Cercle Brugge en later bij AA Gent. Hij zat sinds januari zonder club.

Samenspelen in Super Mario 3D World

Nintendo heeft de eerste tv-reclame voor Super Mario 3D World beschikbaar gesteld op YouTube. De loodgieter is in deze game niet alleen, want samen met Luigi, Princess Peach en Toad kun je in multiplayer de levels doorlopen.

In het kader van Movember heeft Mario natuurlijk wel de tofste snor, dus het is logisch dat Super Mario 3D World nog in november, de 29ste, in Nederland uitkomt voor Wii U.

'Ajax wil stoppen met Ajax Cape Town'

Ajax Cape Town is sinds 1999 een dependance van Ajax in Zuid-Afrika. Er komt echter te weinig voort uit de samenwerking.

Een hoge delegatie van Ajax is momenteel in Kaapstad voor het jaarlijkse overleg met Cape Town. Marc Overmars, Michael Kinsbergen, Jeroen Slop en Ruben Jongkind zijn naar Zuid-Afrika afgereisd.

Voetbal International meldt nu dat Ajax serieus overweegt om een einde te maken aan de samenwerking. De satellietclub zou te weinig voortbrengen in talent en financiën. Tot nu toe kwamen alleen Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero naar Ajax toe.

Daarnaast is er veel bestuurlijke ruzie bij Ajax Cape Town, waardoor Marc Overmars zich vorige maand al gedwongen voelde om plaats te nemen in dat bestuur. Ajax zelf heeft nog niets laten weten.

Kamer: trouwvoorwaarden moderniseren

Bezittingen en schulden die dateren van voor een huwelijk moeten bij een scheiding niet meer standaard voor de helft van de partner worden. Dat vindt een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD.

Huwelijken worden standaard in gemeenschap van goederen gesloten. Nu geldt nog dat bijvoorbeeld een eerder aangekocht huis bij een scheiding standaard voor de helft van de partner is. Dat geldt overigens ook voor een eerder opgelopen schuld. Wie dat niet wil, moet buiten gemeenschap van goederen trouwen en dan is een dure notaris nodig om vast te stellen welke zaken van wie zijn.

De partijen wijzen erop dat het steeds vaker voorkomt dat mensen scheiden of op latere leeftijd trouwen. Het wordt als oneerlijk gezien als het fortuin of de schulden die iemand over zijn hele leven heeft vergaard opeens voor de helft van zijn of haar ex-partner zijn en dat er allerlei papierwerk voor nodig is om dit te voorkomen.

In het wetsvoorstel van de drie partijen staat dat alleen zaken die het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning van het huwelijk gemeenschappelijk eigendom worden. Ook moet zo worden geregeld dat een erfenis of gift van de ouders na een scheiding niet opeens voor de helft bij de ex-partner terechtkomt.

Alleen in Suriname en Zuid-Afrika wordt ook standaard getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen in een toelichting. "De samenleving wordt internationaler, daarom is het belangrijk dat Nederland aansluit bij de internationale standaard. Dit voorkomt misverstanden bij het aangaan van een huwelijk met een buitenlandse partner of wanneer iemand erft vanuit het buitenland."


Eddie Murphy: love and money don't mix

Nederlandse journaliste krijgt levenslang in Turkije

De Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdogan is in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens 'het leiden van de MLKP', een linkse organisatie die Turkije als terroristisch aanmerkt. Acht anderen in deze zaak kregen dezelfde straf. Dat melden verschillende Turkse nieuwssites dinsdagochtend.

De vrouw schreef voor verschillende websites die het opnemen voor Turkse minderheden zoals Koerden. De rechtbank zag hierin een aanval op de grondwettelijke orde. De journaliste gaat in beroep tegen het vonnis en wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Nederlandse journaliste krijgt levenslang
Nederlandse journaliste krijgt levenslang in Turkije (Foto: ANP)

Kapitein: activisten Greenpeace in overtreding

De activisten van Greenpeace die vastzitten in Rusland hebben de veiligheidszone van een boorplatform geschonden en dat is strafbaar. Dat schrijft voormalig Greenpeace-kapitein Albert Kuiken dinsdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Hij zat twintig jaar geleden als kapitein van de Solo in een vergelijkbare situatie.

Greenpeace voerde in oktober 1993 actie tegen een boorplatform van Shell, de Ross Rigg in de Barentszzee. De actie bestond uit het ophangen van een spandoek aan het platform. Hiervoor schonden enkele rubberboten de veiligheidszone van vijfhonderd meter rond het platform. De Noorse kustwacht enterde hierop het Greenpeaceschip Solo en nam het commando over, hoewel het schip altijd buiten de veiligheidszone was gebleven.

Het schip werd naar de havenstad Tromsø gesleept en aan de ketting gelegd. Een paar maanden later werd Kuiken veroordeeld tot het betalen van een boete of veertig dagen celstraf. Een campagneleider kreeg dezelfde straf. Een assistent kreeg een lagere straf en de rest van de bemanning werd niet vervolgd.

In Rusland zitten momenteel dertig opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise vast, onder wie twee Nederlanders. Met rubberboten was actie gevoerd tegen een boorplatform op de Petsjorazee, waarna de Russische kustwacht de Arctic Sunrise enterde en op sleeptouw nam.

Dat de opvarenden worden aangeklaagd voor piraterij, gaat volgens de kapitein te ver. Maar het is volgens hem te gemakkelijk om te zeggen dat de activisten geen regels hebben overtreden en nooit hadden mogen worden opgepakt.

De oud-kapitein wijst erop dat een boorplatform zelf niks kan doen om een aanvaring te voorkomen en dat een veiligheidszone niet voor niks bestaat. "In een land als het Verenigd Koninkrijk kan het ongeoorloofd binnengaan van de zone een gevangenisstraf van maximaal twee jaar opleveren."

Bij de actie op de Barentszzee zijn volgens Kuiken kosten noch moeite gespaard om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Tijdens de rechtszitting bleek volgens hem dat de rechter daar veel waarde aan hechtte. Maar de rechter maakte volgens hem ook duidelijk dat het recht op vrijheid van meningsuiting op geen enkele wijze het overtreden van de veiligheidseisen kon rechtvaardigen.

Destiny niet 'dumbed down' voor huidige generatie consoles

Spelers die Destiny voor de huidige generatie consoles kopen hoeven zich geen zorgen te maken dat hun versie 'dumbed down' is vergeleken met de versies voor de PlayStation 4 en Xbox One. Dit heeft Bungie laten weten in de laatste Bungie Weekly Update.

"We knew when we started on this game that we would want to release it on a lot of boxes. We also knew that, among all the trails that our Guardians would blaze, some of them would lead to the next generation of gaming. Thus, we built ourselves a new game engine that would let us bring the noise to a lot of consoles."

Momenteel wordt Destiny ontwikkeld voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. Een pc-versie is nog niet aangekondigd, maar zou in de toekomst alsnog kunnen komen. 

In februari maakte Bungie al bekend dat alle versies van Destiny de "volledige visie" van de ontwikkelaars zouden bevatten. Het blijft de vraag in welke opzichten de huidige generatie zal verschillen van de volgende generatie.

Niet alle ontwikkelaars zijn het dan ook eens met 'cross-generation' ontwikkelen. Marcin Iwinski, CEO van CD Projekt Red, heeft aangegeven dat ontwikkelaars compromissen moeten sluiten bij het ontwikkelen op verschillende-generatie platformen, en dat deze compromissen een negatieve impact op gamers zou kunnen hebben.

'Een derde werknemers is bereid tot loonoffer'

Een op de drie werknemers is bereid salaris in te leveren als daarmee zijn of haar baan behouden blijft. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Deze groep werknemers is bereid om een loonoffer te doen van gemiddeld drie procent van het nettoloon. Dat komt neer op zo'n honderd euro bruto per maand, aldus de krant.

Het dagblad baseert zich op het Nationaal Salaris Onderzoek dat later dinsdag wordt gepresenteerd door carrièresite Intermediair en Nyenrode Business University. Bijna tachtigduizend werknemers vulden deze enquête in. Hun gemiddelde jaarinkomen bedroeg 37 duizend euro bruto.

Uit eerder onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP bleek dat ongeveer 25 duizend bedrijven in Nederland het afgelopen jaar hun personeel hebben gevraagd een salarisverlaging te accepteren. ING meldde halverwege maart op basis van onderzoek dat 34 procent van de werknemers bereid is salaris in te leveren in ruil voor meer werkzekerheid.

Weening noemt 'rancuneuze' Rasmussen onbetrouwbaar

Pieter Weening heeft de dopingbeschuldigingen van Michael Rasmussen terzijde geschoven door te stellen dat de Deen onbetrouwbaar is. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", zegt Weening dinsdag in De Telegraaf. "Iedere keer komt Rasmussen met andere verhalen." Rasmussen zei afgelopen weekeinde op de Deense televisie dat de hele Raboploeg tijdens de Tour de France van 2007 aan de doping zat.

Rasmussen zwakte zijn verklaring maandag iets af. De Deen liet weten dat Oscar Freire nooit doping heeft gebruikt. De Spanjaard had met gerechtelijke stappen gedreigd. Van Juan Antonio Flecha zegt Rasmussen niet te weten of die zich schuldig maakte aan het gebruik van verboden middelen.

De uitspraken van Rasmussen deden bij Weenings werkgever Orica-Greenedge de nodige alarmbellen rinkelen. De Australische wielerploeg wil dat Weening de beschuldigingen specifiek ontkent. Weening gaf begin dit jaar, net als alle renners van Greenedge, aan nooit doping te hebben gebruikt.

Volgens Weening is Rasmussen rancuneus. "Toen hij bij de rechtbank onder ede stond, heeft hij iets heel anders verklaard dan nu. Het is duidelijk dat hij gefrustreerd is geraakt nadat hij de rechtszaak tegen Rabobank heeft verloren."

Registraties Lego Minifigures Online bèta van start

Vanaf vandaag kunnen mensen zich inschrijven voor de gesloten bèta van Lego Minifigures Online. De nieuwe MMO van Funcom, bekend van Age of Conan en The Secret World, staat gepland voor een release in 2014. 

Om je in te schrijven voor de gesloten bèta hoef je alleen maar je e-mailadres en geboortedatum in te vullen. Mensen die geselecteerd zijn zullen genotificeerd worden met e-mail. Funcom heeft nog niet aangegeven wanneer de bèta van start gaat. 

"The Lego Minifigures Online closed beta is described as an ongoing process, with more players added to the mix as more game content and features are introduced for testing."

Lego Minifigures Online zal bij de launch voor pc, iOS en Android beschikbaar zijn. Het is nog onduidelijk voor welke platformen de beta beschikbaar zal worden.

Het spel is gebaseerd op de niet-virtuele Lego Minifigures reeks. Deze zullen een code bevatten om een speelbare virtuele versie van dat karakter te kunnen krijgen. 

Naast de gesloten bèta heeft Funcom aangegeven dat er ook een open bèta zal komen. Hiertoe zal iedereen toegang krijgen. 

FOK!filmblik: Chappaqua (1966)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we weer eens een obscure cultfilm uit de zestiger jaren tegen. Het was namelijk op 5 november 1966 dat de film Chappaqua van Conrad Rooks voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen ging draaien.

 Chappaqua

De film speelt zich af in Chappaqua, een gehucht in de provincie Westchester County in de staat New York en is gebaseerd op de ervaringen van regisseur, scenarist en producer Conrad Rooks met drugsverslaving. Om van de drugs af te komen reist hij naar Frankrijk voor een ontwenningskuur. In flashbacks zien we de opkomst van de psychedelica in San Francisco.

 Chappaqua 1

Chappaqua is een film die wel wat doet denken aan Fear and Loathing in Las Vegas. In Chappaqua zien we meerdere grote namen uit de Beat Generation een rol spelen, zoals William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Peter Orlovsky en de blinde dichter en uitvinder Moondog. Ook debuteerde Hervé 'Ze Pleen, Ze Pleen' Villechaize in deze drugsfilm met een klein rolletje.

 Chappaqua 2

De film had ook een prima soundtrack, met benevelende klanken van de Indiaase grootmeester Ravi Shankar. Van de film verscheen in 2008 een dvd bij Filmfreak. Verplichte kost voor de liefhebbers van films als The Wild One, Easy Rider en On the Road. Kijk hieronder voor de eerste 10 minuten uit de cultfilm Chappaqua.

Martic elimineert Kerkhove in eerste ronde Taipei

Tennisster Lesley Kerkhove is er niet in geslaagd de eerste ronde van het WTA-toernooi in Taipei te overleven. De Zeeuwse moest dinsdag in de Taiwanese stad haar meerdere erkennen in Petra Martic. De Kroatische zegevierde met 6-2, 6-4. Kerkhove was via de kwalificaties tot het hoofdschema doorgedrongen. In de laatste kwalificatieronde had ze landgenote Arantxa Rus verslagen.

Martic was de eerste set superieur. Ze kwam op eigen service niet in de problemen en brak zelf tweemaal de opslag van Kerkhove. De Nederlandse wist in het tweede bedrijf wel te breken. Ze verzilverde haar enige breakpoint van de wedstrijd. Martic wist daar echter twee breaks tegenover te stellen.

De nederlaag was voor Kerkhove geen schande. Met haar 251e stek staat ze op wereldranglijst 135 plekken lager dan Martic.

Vrouw heeft ruige seks met vriendin

In Florida is vorige week een 23-jarige vrouw gearresteerd wegens te ruige seks. Mia McCarthy had haar 52-jarige levensgezellin helemaal rul geragd met een dildo.

Volgens de politie van Palm Beach County vierde het stel een verlaat verjaardagsfeestje in een nachtclub. Hier pafte het geile duo de nodige jonko's weg. Eenmaal thuis in Lake Worth besloten de potten aldaar de bloemetjes verder buiten te zetten.

McCarthy duwde de benen van haar vriendin uit elkaar en haalde de dildo te voorschijn. Dat ging er nogal ruig aan toe. Volgens het slachtoffer was het de eerste keer dat haar jonge vriendin zo wild was in bed.

De oudere vrouw vond het niet leuk, en vroeg haar vriendinnetje meerdere malen de penetraties te staken. McCarthy weigerde echter hier gehoor aan te geven. Ze doen namelijk niet aan stopwoordjes. Ook betekent 'nee' altijd 'ja' bij het stel. Ondanks dat haar vriendin helse pijnen doorstond, wilde de kale dame haar vriendin telkens laten komen, zo vertelde ze de politie.

Tevens heeft McCarthy nog geprobeerd om de SM-sessie op te ruwen met een potje wurgseks. Omdat het huilen haar nader dan het lachen stond, besloot de oudste de politie te bellen. Deze sloeg McCarthy weldra in de boeien.

McCarthy wil echter van geen boeien weten. Volgens haarzelf is ze een sadomasoschist. Ook heeft ze verklaard dat ze beiden houden van 'een potje ruige seks die geregeld sporen achterlaat'. Ook was de seks met de vibrator volkomen vrijwillig.

JoJo's beleven de hele manga

Namco Bandai heeft bekendgemaakt dat Jojo's Bizarre Adventures: All-Star Battle het hele verhaal van de manga zal volgen in de verhaalmodus van deze fighter.

In onderstaande trailer zien we de eerste drie delen van de manga voorbijkomen. De hele verhaallijn zal te spelen zijn, dus voor de kenners zijn dat Phantom Blood, Battle Tendency, Stardust Crusaders, Diamond is Unbreakable, Golden Wind, Stone Ocean, Steel Ball run en JoJolion. De game zal de Japanse stemmen van de al eerder verschenen game in Japan bevatten om de Jojo-ervaring compleet te maken.

Jojo's Bizarre Adventures: All-Star Battle komt in de lente uit voor PlayStation 3. Mocht je de serie niet kennen dan kun je een stuk achtergrond lezen in deze preview.

EA wil imago verbeteren

Andrew Wilson, de nieuwe CEO van Electronic Arts sprak over de reden waarom hij denkt dat het bedrijf al twee jaar de titel 'Worst Company in Amerika'-prijs heeft 'gewonnen' en wat hij van plan is te doen om dat te verhelpen.

In het interview benadrukt hij middelmatige games en jaarlijkse sequels, kortom de melkkoeien, als een van de potentiële problemen. EA wil dat aanpakken door een 'innovatiecultuur' in het bedrijf te maken dat slechte projecten afschiet voordat ze naar de markt kunnen komen. Hierdoor komen mensen vrij die aan interessante projecten kunnen werken.

Wilson zegt: "Er zijn veel echt grote publieke bedrijven die veel geld verdienen en die wel geliefd zijn door consumenten. Dat komt omdat de consument het gevoel krijgt dat ze waarde terugkrijgen van hun investering in dollars en tijd. Elke keer als we iets creëren, als je vraagt om een investering van de consument in dollars en tijd, zorg ervoor dat ze het gevoel krijgen dat ze stelen van je en dat ze het betere uit die deal krijgen en de rest zal volgen. En dat wordt onze filosofie."

Een voorbeeld die hij aanhaalt is dat je met Origintegenwoordig games kunt retourneren als je het toch geen goede aankoop vond. Dat geeft een gevoel dat je aan het langste eind trekt in de koopdeal.

Een andere grote doorn in het oog van de consument was de online pass per spel. Dit probleem is al aangepakt en er zijn geen passen meer, EA is dus wel serieus van plan wat aan hun imago te gaan doen. Of ze de vervolgen die ze jaarlijks uitpoepen gaan laten is maar de vraag: games als FIFA leveren te veel op om opeens niet meer jaarlijks uit te brengen, lijkt ons.

Utrechtse raad kiest opvolger burgemeester Wolfsen

De gemeenteraad van Utrecht bepaalt dinsdagmiddag in een openbare vergadering wie wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Op de vacature hebben 26 kandidaten gereageerd.

De grootste kanshebbers lijken voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA) en VVD'er Jan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen, te zijn. Beide namen circuleren veelvuldig in de media. Het AD Utrechts Nieuwsblad schreef echter afgelopen weekeinde op basis van bronnen rond de benoemingsprocedure dat de keuze nog wel eens verrassend zou kunnen uitpakken.

Van een aantal namen is al bekend dat ze zijn afgevallen. Zo deed zanger Henk Westbroek zonder succes voor de derde keer een gooi naar het burgemeesterschap. Ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld haalde de laatste ronde niet. Onder inwoners van Utrecht was Westbroek overigens favoriet voor de post, zo bleek uit een peiling van het AD. Jongerius eindigde daarin als tweede.

Onder de oorspronkelijke 26 sollicitanten bevinden zich acht kandidaten die eerder burgemeester waren of nog zijn. Zes kandidaten hebben een andere bestuurlijke achtergrond. Het gaat om zeven PvdA'ers, vier VVD'ers, drie kandidaten zijn lid van het CDA en een van GroenLinks. Vijf kandidaten zijn partijloos en van de zes overige is de politieke achtergrond niet bekend.

De kandidaat die dinsdag van de gemeenteraad de meeste stemmen krijgt, wordt aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Die neemt voordrachten doorgaans over, waarna de nieuwe burgemeester door koning Willem-Alexander wordt benoemd.

De huidige burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) maakte begin mei bekend niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. Hij is sinds 1 januari 2008 burgemeester van Utrecht. Wolfsen kreeg door de jaren heen meermalen kritiek op zijn optreden. Zo greep hij in 2010 en 2011 niet tijdig in bij aanhoudende pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel.

Schultz ziet geen nut in rechts inhalen

De verkeersdoorstroming wordt niet verbeterd als automobilisten voortaan ook rechts in mogen halen. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in antwoord op vragen van partijgenoot en Kamerlid Ton Elias.

Elias had de minister gevraagd of de Amerikaanse inhaalregels iets voor Nederland zijn. In de Verenigde Staten mag op de snelweg ook rechts worden ingehaald, maar moeten weggebruikers zo veel mogelijk op hun eigen rijstrook blijven.

In 2000 is al eens onderzocht of dit systeem de doorstroming in Nederland zou verbeteren. Toen werd al geconcludeerd dat het systeem niet goed werkt als er maar twee rijstroken beschikbaar zijn. Het aantal snelwegen met slechts twee rijstroken is nog altijd ver in de meerderheid. Nederland telt 866 kilometer aan rijbanen met meer dan twee rijstroken en 4292 kilometer aan rijbanen met twee rijstroken, schrijft de minister.

Ook worden wegen met drie of meer rijstroken al goed benut, zou blijken uit een onderzoek dat in 2011 is gedaan. Verder is de Amerikaanse methode volgens de minister al deels van toepassing is in Nederland. Zo mag in files wel rechts worden ingehaald.

De minister wijst erop dat in Australië eerder nog een model had dat vergelijkbaar is met het Amerikaanse model. Na een proef is dat land echter in 1998 overgestapt op inhaalregels die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse.

Cruijff: Oranje nog niet klaar voor WK

Het Nederlands elftal kan in de huidige vorm niet meespelen om de wereldtitel. Dat zei Johan Cruijff maandag in het RTL7-programma 'Derksen & ...'. De eeuwige nummer veertien had wel hoop. "Er zit nog een jaar tussen, jongens kunnen zich nog ontwikkelen." Het makkelijkste zou dat zijn gegaan in de Europa League. Dat daar weinig Nederlandse ploegen in spelen vind Cruijff dan ook jammer.

Voor Arjen Robben ziet Cruijff een hoofdrol weggelegd bij Oranje. De vleugelspits zit bij Bayern München perfect op zijn plaats. "Je ziet dat hij helemaal geen problemen meer heeft en steeds op niveau is." Over Wesley Sneijder kan dat niet gezegd worden. Cruijff denkt dat de bij Galatasaray spelende Utrechter vooral fysiek beter kan. "Hij moet onder druk gezet worden om het maximale uit zichzelf te halen."

Zijn machtsgreep bij Ajax deed Cruijff naar eigen zeggen omdat het de verkeerde kant op ging met het Nederlandse voetbal. "Het was natuurlijk een drama, dus er moest wat gebeuren. Ik vond dat het tijd werd om in te grijpen." De strijd tegen de raad van commissarissen, die zelfs voor de rechter uit werd gevochten was niet fraai, maar Cruijff aarzelde geen moment. "Die strijd was niet te verliezen. De dingen waren zo extreem duidelijk."

Cruijff benadrukte dat het hem niet alleen om Ajax ging. "Je moet naar het totaal kijken. Wij denken dat Nederland een voetbalnatie moet zijn. Als alleen Ajax beter wordt is dat natuurlijk zinloos." De jeugdopleiding van Ajax bedient ook andere clubs, weet Cruijff. "Je kan honderd goede spelers opleiden, maar je kan er maar elf opstellen."

Voor de toekomst verwacht Cruijff al snel goede dingen van Ajax. "Als je kijkt dat er een gigantische kwaliteit zit in de leeftijdscategorie tussen zestien en achttien jaar hoeft dat geen vijf jaar te duren. Je kan op je negentiende al debuteren."

Geen SteamOS-exclusives van Valve

Gamestudio Valve gaat geen exclusieve content maken voor hun SteamOS. Dat heeft Greg Coomer van Valve aangegeven tegenover website IGN. Valve wil volgens Coomer hun klanten niet kunstmatig dwingen om voor SteamOS te kiezen.

Het maken van SteamOS-exclusieve content past volgens Coomer niet in de filosofie van Valve. Hij gaf wel aan niet uit te sluiten dat andere partijen wel voor SteamOS-eclusieve content gaan. Hij zei verder te hopen dat SteamOS uiteindelijk platformonafhankelijk wordt. Hij ziet SteamOS het liefst als een verbindende factor tussen de huidige consoles.

"We believe that, in maybe five years from now, folks will find it a quite antiquated notion that you should assume that when you change devices or platforms, that you lose all of your other games and friends. We’re hoping to unify, to get Steam to be as platform and context agnostic as possible. You shouldn’t have to shed that every generation, or even slightly shed it."

Gran Turismo 6 reikt naar de maan

Polyphony Digital heeft een nieuwe trailer van Gran Turismo 6 uitgegeven, waarin we veel snelle wagens zien, in allerlei omgevingen, inclusief de Lunar Roving Vehicle LEV-001 ’71. Deze staat op de lijst van beschikbare auto's, dus ermee racen mogen we. Of er races op de maan worden aangeboden is nog niet bekend.

De tweede trailer laat zien hoe de dag- en nachtcyclus verloopt in het spel, inclusief correcte weergave van de sterren. Gran Turismo 6 is vanaf 6 december beschikbaar voor PlayStation 3.  

FOK! wat een weer... Regen en wind

Welkom! Het aantal storingen dat dwars over ons land trekt is inmiddels niet meer bij te houden. De ene storing is nog niet voorbij of de volgende staat alweer te trappelen om ons opnieuw onder te dompelen in regen en wind. Ook vandaag staat er weer een front op ons te wachten.

Even terug komen op de neerslag van gisteren. In een strook van Haarlem (!) naar Friesland vielen er erg grote hoeveelheden. Op Urk viel er 38 millimeter, maar uw weerman deed het met 37 liter water per vierkante meter ook helemaal niet onaardig. Purmerend kwam op 36, Hoofddorp op 33 en op Schiphol vond men 30 millimeter in de pluvio. Opvallend waren de windsprongen op Schiphol waardoor er tijdelijk geen vast baangebruik kon plaatsvinden.

In de loop van de middag begon het even op te klaren, echter in de avond vielen er opnieuw buien en lokaal kwam daar onweer bij voor. In het binnenland klaarde het op en koelde het de afgelopen nacht flink af.

Voor vandaag staat er opnieuw regen en wind op het menu en pas helemaal aan het einde van de dag klaart het weer wat op. Lokaal kan het opnieuw even flink doorplenzen. De wind heeft er ook weer zin in vandaag en draait van het zuiden naar het westen toe. De krachtig tot harde wind kan misschien wel weer even stormachtig worden langs de kust en daarbij is er kans op zware windstoten. Bij dit alles loopt het kwik op naar een graad of 10 en dat is wat zachter dan vandaag.

De komende dagen blijft het een komen en gaan van depressies.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Kos

Dit was het meest interessante qua weer wat ik gezien heb op Kos. Middelbare onstabiliteit en dit was tevens de meest 'frisse' dag met 20 graden. De rest van de week lag het kwik rond de 26 graden.

Kos2

Boven zee was het meestal helder, boven land was het die dag bewolkt.

 Kos3
Verder was het de hele week zonnig en warm.

 

 

Villarreal pas laat naar zege tegen Elche

Villarreal heeft maandag in de slotminuut van het Primera Divisionduel tegen Elche een zege geboekt. Nigeriaans international Ikechukwu Uche scoorde toen de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Villarreal blijft door de zege vierde met 23 punten, vijf minder dan nummer drie Real Madrid. Elche staat met dertien punten dertiende.

In Italië speelden Bologna en Chievo Verona met 0-0 gelijk. Voor hekkensluiter Chievo betekende dat het vijfde punt in elf wedstrijden in de Serie A. Dat is een punt minder dan nummer negentien Catania. Bologna heeft tien punten en staat vijftiende, maar ook die ploeg staat maar een punt boven de degradatiestreep.

Laatste personage Killer Instinct gelekt

Penny Arcade heeft per ongeluk de achtste en daarmee de laatste personage voor het eerste seizoensbatch aan personages voor Killer Instinct prijsgegeven. Het is weer een oude bekende, Fulgore is namelijk terug. Beelden zijn er niet, we moeten eerst nog wachten op die van Spinal, die laatst geteaset is.

De site doet tegenwoordig ook aan het maken van game merchandise, waaronder de Pin Limited Edition van Killer Instinct. Voor 60 dollar kun je deze editie kopen waarin je pinnen kunt verzamelen. De site liet natuurlijk beelden zien waar je deze pinnen in kunt bewaren, maar waren even vergeten dat Fulgore nog niet was aangekondigd.

De editie is eind november te koop, mocht je tegen die tijd een Xbox One hebben. Er zit geen disc in, maar een downloadcode voor de game met alle acht personages. En pinnen.

Killer Instinct Pin Edition

MLB 14: The Show aangekondigd

Sony Computer Entertainment heeft met een teasertrailer de volgende titel aangekondigd in hun honkbalspellenserie MLB The Show. Vanaf het voorjaar van 2014 komt MLB 14: The Show in de winkels te liggen voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Naast de te verwachten grafische update wordt het ook mogelijk om je franchise- en Road to the Show-savegames mee te nemen van MLB 13: The Show naar dit volgende deel. Ook krijgt het spel een quick count-optie. Hiermee wordt de speeltijd van een potje met negen innings flink ingekort zonder dat je volgens de makers moet inboeten op de spelervaring. Waar je in het vorige deel nog een uurtje bezig was met negen innings ben je met de quick count-optie straks binnen een half uur klaar.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes krijgt releasedatum en prijs

Metal Gear Solid: Ground Zeroes heeft een release datum en prijs gekregen. Niet een precieze datum, maar de game zal in de lente van 2014 uitkomen.

Met dit nieuws is ook bevestigd dat Metal Gear Solid: Ground Zeroes inderdaad als losse game verkocht zal gaan worden. Volgens Hideo Kojima zal de game dienen als proloog en intro van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, en zullen nieuwe spelmechanismen en het open-wereld design geïntroduceerd worden aan de spelers. Dit alles om Metal Gear veteranen en nieuwe spelers voor te bereiden op het vijfde deel, dat naar verluidt 500 keer groter moet zijn dan deze proloog.

Hideo Kojima legt het verband uit tussen de twee titels: "De geavanceerde mogelijkheden van de FOX Engine heeft me toegestaan om het nieuwe verhaal op een nieuwe manier te vertellen. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain brengt grote verschillen naar de serie, dus willen we spelers op hun gemak stellen in de nieuwe open wereld en zijn potentieel. Metal Gear Solid: Ground Zeroes is ontworpen om de belangrijkste elementen te introduceren, waardoor de spelers volledig profiteren van alles wat de nieuwe game zal aanbieden."

Metal Gear Solid: Ground Zeroes zal €19,99 op PS3 en Xbox 360 gaan kosten en €29,99 op PlayStation 4 en Xbox One en komt beschikbaar als digitale download. Over een eventuele versie op disc is nog niets bekend.

Lea Michele vond steun bij Kate Hudson

Lea Michele werd na de dood van haar vriend Cory Monteith erg gesteund door Kate Hudson. "Ik kan niet vaak genoeg tegen haar zeggen hoe dankbaar ik ben voor wat ze voor me heeft gedaan", zegt Michele in de Amerikaanse editie van het tijdschrift Elle.

Cory overleed in juli op 31-jarige leeftijd aan een combinatie van heroïne en alcoholgebruik. Lea werd na de dood van haar vriend, die ze leerde kennen doordat ze samen in de tv-serie Glee speelden, overspoeld door aandacht van de media. "Ik belde Kate op en zei: ik heb geen idee waar ik heen moet, want bij mijn huis staat het vol met pers", legt de actrice uit.

Hudson zei dat de 27-jarige Michele wel bij haar kon komen logeren. "Alsof het niets was", zegt Lea over het aanbod van Kate. "Helemaal niemand wist dat ik daar was." De actrice probeert nu langzaamaan verder te gaan met haar leven. "Ik had nooit gedacht dat ik ooit zoiets zou meemaken, maar ik probeer door te gaan."

Michele hoopt dat ze door te praten over de dood van Cory anderen kan helpen die iets soortgelijks meemaken. "Ik weet zeker dat Cory zou willen dat ik het zou gebruiken om mensen te helpen.", legt ze uit. "Als ik doe wat het beste is voor mezelf en laat zien dat je jezelf niet moet verliezen, geeft dat iemand anders misschien kracht of steun."

Kim van Kooten is vat vol geheimen

Kim van Kooten loopt met vele geheimen rond. "Mensen vertellen mij altijd alles", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Dat komt vast omdat ik discreet met geheimen omga. Als ik ooit alles zou vertellen, zou er een soort doos van Pandora opengaan."

Dat wil niet zeggen dat de 39-jarige Van Kooten deze geheimen puur en alleen voor zichzelf houdt. "Ik gebruik ze altijd, uiteraard in aangepaste vorm, in mijn verhalen en filmscenario's", zegt ze lachend. "Nergens haal ik zoveel inspiratie vandaan als uit de geheimen van bekenden."

In haar nieuwste film Het Diner, naar de gelijknamige bestseller van Herman Koch, speelt Van Kooten een vrouw die zelf met een verschrikkelijk geheim rondloopt. Haar zoon heeft namelijk samen met zijn neef een misdaad begaan, maar niemand anders lijkt het te weten. Grote complicatie is dat haar man, een rol van Daan Schuurmans, een gooi doet naar het premierschap en dus erg moet oppassen voor zijn politieke carrière.

Samen met zijn broer en diens vrouw, rollen van Jacob Derwig en Thekla Reuten, besluiten de twee echtparen de toekomst van de twee jongens, en die van zichzelf, te bespreken in een chic restaurant. De spanningen lopen steeds verder op als blijkt dat iedereen meer weet dan hij wil prijsgeven. Het Diner draait vanaf komende donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Kim van Kooten is vat vol geheimen (Foto: Novum)

Nieuwe trailer voor The Hobbit: the Desolation of Smaug

Er is een nieuwe trailer verschenen voor The Hobbit: the Desolation of Smaug, Peter Jackson's langverwachte vervolg op de eerste Hobbit-film. In het drie minuten durende voorproefje van de epische avonturenfilm kunnen we onder meer kennismaken met nieuwkomers Evangeline Lilly en Luke Evans. Maar ook oude bekenden als Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom, Lee Pace, Richard Armitage en Andy Serkis keren terug in de nieuwe rolprent.

Gelukkige bezoekers van de Hobbit Global Fan Celebration konden vandaag al 20 minuten uit de film bekijken, die in Nederland vanaf 11 december in de bioscopen gaat draaien. Afgaande op de hieronderstaande trailer kunnen wij in elk geval al haast niet wachten om deze meeslepende fantasyfilm te gaan zien.


Een veelbelovende nieuwe trailer voor The Hobbit: the Desolation of Smaug

Beveiliging rechtbanken onderzocht na schietpartij

De rechterlijke organisaties in Nederland gaan naar aanleiding van het schietincident in de rechtbank van Breda maandag diepgaand onderzoek doen naar de beveiliging van rechtbanken. De Raad voor de Rechtspraak laat weten geschrokken te zijn van de schietpartij.

Zo nodig worden extra beveiligingsmaatregelen genomen. De rechtspraak wil de balans tussen toegankelijkheid en veiligheid van rechtbanklocaties echter in stand houden.

Het publiek werd maandag niet gecontroleerd bij de rechtszaak waar het schot werd gelost. De scanstraat voor de publieke tribune werd niet gebruikt omdat bij de rechtbank voor deze zaak geen risico's waren gemeld. Daardoor kon een schutter op de publieke tribune van de grootste zittingszaal in Breda een wapen afvuren.

Ongeveer de helft van de Nederlandse rechtbanken heeft een publieke tribune met een ingang aan de buitenkant van het rechtsgebouw. Op die locaties worden vooral zaken gehouden die niet als risicovol worden aangemerkt. Het scannen op wapens en andere illegale voorwerpen gebeurt alleen bij risicozittingen, hoewel in Amsterdam alle bezoekers door een detectiepoortje moeten lopen.

In de rechtszaal in Breda werd maandagmiddag een schot gelost. Niemand raakte gewond. Naar de schutter wordt nog steeds gezocht. Alle aanwezigen zijn door de politie ondervraagd.

[WTF] Del Potro in drie sets langs Gasquet

Juan Martin del Potro heeft maandag zijn eerste partij bij de ATP World Tour Finals gewonnen. In de O2 Arena in Londen was de Argentijn met 6-7 (4), 6-3 en 7-5 de Fransman Richard Gasquet de baas. Dinsdag spelen Roger Federer en Novak Djokovic, de andere twee spelers in poule B, hun eerste duel.

Hoewel Gasquet vooraf als de underdog werd gezien, was het de Fransman die als eerste een break pakte en op 5-3 voor de eerste set serveerde. Del Potro kwam terug, maar legde het uiteindelijk toch af in de tiebreak. In de tweede set had de lange Argentijn aan een break genoeg om een derde set af te dwingen.

Ook in die derde set was het Del Potro die, in de zevende game, als eerste brak. Nu lukte het Gasquet om bij 5-4 achter terug te breaken, maar Del Potro sloeg een game later opnieuw toe. Een tweede kans om de partij uit te serveren was wel aan hem besteed.

Van der Garde in beeld bij vier teams

Giedo van der Garde lijkt ook volgend seizoen weer in de Formule 1 te bewonderen te zijn. De Nederlander racet momenteel voor Caterham en kan daar bijtekenen. Ook Force India, Williams en waarschijnlijk Sauber hebben interesse in de diensten van de coureur.

Manager Jean-Paul ten Hoopen zei tegen Telesport optimistisch te zijn. "We hebben hier met vier teams gesproken die serieuze interesse hebben om met Giedo in zee te gaan. Alle teams willen de lijnen met ons de komende tijd openhouden. Er komen dan ook zeker vervolgafspraken uit."

"Ik denk dat iedereen zijn progressie wel heeft waargenomen en ook in Abu Dhabi heeft hij weer zijn visitekaartje afgegeven. Giedo is opnieuw de snelste van de twee achterhoedeteams, meer dan dat kun je van een coureur in zijn positie niet verwachten. De stoelendans in de Formule 1 is net als spelen in een casino. Oftewel, niets is zeker, maar hij staat er goed op."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.