Evenement: Op bezoek bij het boek
Hagelstenen, stortbuien en een wind waar je u tegen zegt, houden veel mensen binnen. Maar gelukkig niet iedereen. Er komen op zondag 3 november 12.500 mensen op de culturele zondag 'Op bezoek bij het boek' in Utrecht af. FOK!schrijver Kim Raven trotseerde het weer en bekeek of het boek echt zo leeft als de organisatie zegt.
De hele zondag een programma om te laten zien dat het boek springlevend is. Eigenlijk is deze culturele zondag een festival zoals elke andere. Op verschillende locaties door Utrecht zijn verschillende dingen te doen, alles met het thema 'boek'. Van films tot boekpresentaties, van poëzie tot in andermans boekenkast snuffelen, alles is vandaag mogelijk.
Winkel van Sinkel
De dag begint en eindigt in de Winkel van Sinkel. Het begint met de Culturele Zondagen Brunch, lekker genieten van het Illicium Saxophone Quartet. Gedurende de dag zijn er voor zowel jong als oud dingen te doen op deze locatie. Wat dacht je van cupcakes versieren samen met de schrijfster Marion van de Coolwijk die ook nog voorleest uit - hoe toepasselijk! - een van de boeken uit de nieuwe serie 'De Cupcakeclub'. Maar voor de echte boekenkenners is er ook een Literaire Quiz. Dus voor ieder wat wils. De Culturele Zondag wordt hier afgesloten met De Supersonische Boem. De titel verwijst naar de gelijknamige cd vol met Annie M.G. Schmidt-liedjes in een recent jasjes door Nederlandse artiesten. Tussendoor leest onder andere Rodaan Al Galidi 'Kikker is verliefd' voor. Een mooie afwisseling, maar het geluid is niet zo goed ingesteld en de liedjes en voorleesactiviteiten komen niet helemaal tot hun recht.
StoryTelling @
In het Atelier de Werkvloer zitten Daan Hofman en Theo Sieben in een kleine intieme setting. Ze spelen liedjes in een aantal sessies van iets langer dan een half uurtje, terwijl ze uitleggen waar hun liedjes vandaan komen. Ze vertellen natuurlijk ook wat hun favoriete boeken zijn en hoe deze boeken hen geïnspireerd hebben. De heren praten zelfs over hoe hele liedjes uit ontstaan zijn. Gelukkig praten de heren niet alleen maar, want in zingen zijn ze een stuk beter. Een hele mooie ervaring om de singer-songwriters eens te horen over boeken in plaats van muziek.
In de ruimte
Op de Oudegracht ligt de flexwerkplek In de ruimte. Daar vinden vandaag meerdere activiteiten plaats, waaronder de heel bijzondere 'Geblinddoekte poëzie-audiotour'. Dat klinkt een beetje vaag, maar het is écht iets wat je moet ervaren. Met een koptelefoon en een blinddoek op luister je naar poëtische teksten die voorgelezen zijn door Marloes Robijn. Ondertussen luister je naar de instructies en voel, proef en ruik je alles wat er verteld wordt. Ik had mij natuurlijk niet aangemeld en moest er even op wachten, maar dat was het meer dan waard. Onder het wachten keek ik naar 'Klimmen naar kruishoogte' met Tosca Niterink (die kennen we nog wel van Thea van het duo Theo en Thea) en Anita Janssen. Zij vertelden over hun tocht naar Santiago. Er waren niet genoeg stoelen voor het toegestroomde publiek en de sfeer zit er vanaf het begin gelijk goed in. Er werd gelachen en aandachtig geluisterd.
Vossenjacht
Naast vastomlijnde programma's zijn er ook doorlopende programma's, waaronder de vossenjacht. Deze is speciaal voor de kinderen onder de bezoekers. Hoofdrolspelers uit bekende kinderboeken lopen los door de stad en met een speciale 'bingokaart' kun je alle vossen verzamelen en zo een leuk boek winnen. Jip en Janneke, Harry Potter, Dikkie Dik en zelfs Kikker lopen in het wild rond. De vossen lezen op bepaalde tijden zelfs een boek voor. Eén groot feest voor de boekliefhebbende kinderen uit Utrecht dus.
Graphic Novel De Wake
De Wake van niemand minder dan Ronald Giphart is als graphic novel verschenen. De boekpresentatie is gehouden op deze zondag. Giphart leest enkele stukken voor uit het boek en ondertussen worden illustratrice Nanne Meulendijks en hijzelf geïnterviewd over het boek, over de totstandkoming en over het onderwerp. Heel leuk om te zien, maar wel echt een 'kijk Giphart eens geweldig zijn'-halfuurtje.
Wat heb ik allemaal net gemist?
Festival Mooie Woorden goes tropical; met de gewone bus 7 op een speciale manier naar Kanaleneiland. Coen Cornelis, die speciaal voor deze busreis nieuwe gedichten over de locaties waar je langskomt heeft geschreven en ondertussen wisselt Anouk Abels af met liedjes. Coen Cornelis hoopte dat het allemaal zou lukken qua timing, dat heb ik niet kunnen ondervinden, ik heb het toch weer gemist.
Expeditie Boekenkast; in de boekenkasten snuffelen van doodgewone Utrechters en ondertussen luisteren naar hoe schrijvers voorlezen in deze huizen. Een meisje van een jaar of vijftien liet mij erg trots haar gesigneerde boek van Arthur Japin zien, heb ik toch wat gemist.
En ik heb vast nog vele andere activiteiten gemist. De Culturele Zondag liet zien dat het boek nog steeds leeft, dat er gelezen wordt, van heel jong tot heel oud. Maar of het boek écht springlevend is, dat is niet aan mij om te beslissen. De organisatie is in ieder geval heel tevreden met het bezoekersaantal.
Persfotos gemaakt door Hanne Nijhuis