Cruijff: Oranje nog niet klaar voor WK

Het Nederlands elftal kan in de huidige vorm niet meespelen om de wereldtitel. Dat zei Johan Cruijff maandag in het RTL7-programma 'Derksen & ...'. De eeuwige nummer veertien had wel hoop. "Er zit nog een jaar tussen, jongens kunnen zich nog ontwikkelen." Het makkelijkste zou dat zijn gegaan in de Europa League. Dat daar weinig Nederlandse ploegen in spelen vind Cruijff dan ook jammer.

Voor Arjen Robben ziet Cruijff een hoofdrol weggelegd bij Oranje. De vleugelspits zit bij Bayern München perfect op zijn plaats. "Je ziet dat hij helemaal geen problemen meer heeft en steeds op niveau is." Over Wesley Sneijder kan dat niet gezegd worden. Cruijff denkt dat de bij Galatasaray spelende Utrechter vooral fysiek beter kan. "Hij moet onder druk gezet worden om het maximale uit zichzelf te halen."

Zijn machtsgreep bij Ajax deed Cruijff naar eigen zeggen omdat het de verkeerde kant op ging met het Nederlandse voetbal. "Het was natuurlijk een drama, dus er moest wat gebeuren. Ik vond dat het tijd werd om in te grijpen." De strijd tegen de raad van commissarissen, die zelfs voor de rechter uit werd gevochten was niet fraai, maar Cruijff aarzelde geen moment. "Die strijd was niet te verliezen. De dingen waren zo extreem duidelijk."

Cruijff benadrukte dat het hem niet alleen om Ajax ging. "Je moet naar het totaal kijken. Wij denken dat Nederland een voetbalnatie moet zijn. Als alleen Ajax beter wordt is dat natuurlijk zinloos." De jeugdopleiding van Ajax bedient ook andere clubs, weet Cruijff. "Je kan honderd goede spelers opleiden, maar je kan er maar elf opstellen."

Voor de toekomst verwacht Cruijff al snel goede dingen van Ajax. "Als je kijkt dat er een gigantische kwaliteit zit in de leeftijdscategorie tussen zestien en achttien jaar hoeft dat geen vijf jaar te duren. Je kan op je negentiende al debuteren."