Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging houdt eraan vast om het veelbesproken Koningslied op de avond van de troonswisseling gezamenlijk te zingen. Componist John Ewbank trok het lied zaterdagavond terug na een storm van kritiek.

Het comité zegt maandag : "Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied."

Het comité zegt in een verklaring veel waardering te hebben voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. "De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied."

Het comité zegt het ten zeerste te betreuren "dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO "zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet".

Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank
Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank (Foto: ANP)