'Boston bomber gebruikte massavernietigingswapen'

Dzjochar Tsarnajev is maandag in zijn ziekenhuisbed aangeklaagd voor onder meer het gebruik van een "massavernietingswapen met de dood tot gevolg". Dat is maandag bekendgemaakt. De 19-jarige Tsjarnajev is verdachte van de aanslagen bij de marathon van Boston.

Als Tsarnajev schuldig wordt bevonden kan hij levenslang of zelfs de doodstraf krijgen.

Tsarnajev ligt zwaargewond in het Beth Israel Deaconess-ziekenhuis. De aanklacht is aan hem voorgelezen. Zijn oudere broer en medeverdachte Tamerlan Tsarnajev kwam vrijdag om het leven tijdens een schietpartij met de politie. Door de aanslag met twee bommen kwamen vorige week maandag drie mensen om het leven. Later schoten ze volgens de politie ook een agent dood.

Ondanks aandringen van Republikeinse parlementariërs wordt Tsarnajev niet vervolgd als "buitenlandse strijder". Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Dat betekent dat hij een gewone rechtszaak krijgt, zoals andere Amerikanen.

Sommige Republikeinen wilden dat de van oorsprong Tsjetsjeense Tsarnajev alle rechten zouden worden onthouden en dat hij zou worden beschouwd als "vijandelijk strijder". De regering van president George W. Bush (2001-2009) heeft deze status uitgevonden voor buitenlandse verdachten van terrorisme. Dergelijke 'strijders' worden veelal zonder aanklacht of proces vastgehouden in het gevangenkamp Guantanamo Bay.

'Tsarnajev gebruikte massavernietigingswapen'
'Tsarnajev gebruikte massavernietigingswapen' (Foto: ANP)