FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 januari 2013

[FA Cup] Aston Villa verliest van Millwall

Het is niet de week van Aston Villa. De ploeg uit Birmingham werd eerder deze week uitgeschakeld in de League Cup, vrijdagavond werd verloren van Millwall in de FA Cup. Waar deze week vierdeklasser Bradford City te sterk bleek in de League Cup (na een tweeluik) verloor Villa vrijdagavond met 2-1 van Millwall, dat acteert in de Championship.

Darren Bent opende weliswaar de score voor The Villans, maar dat bleek niet genoeg. Danny Shittu maakte de gelijkmaker. Hij kopte binnen uit een hoekschop van James Henry. Lang bleef het gelijk en Villa had het overwicht. Maar dat resulteerde niet in een treffer voor de ploeg van Ron Vlaar. Aanvaller John Marquis knalde één minuut voor tijd binnen. Shay Given was kansloos toen Marquis in tweede instantie raak schoot.

Het seizoen van Aston Villa kan alleen nog gered worden in de Premier League. In de competitie strijdt de ploeg tegen degradatie.

IJsdanskoppel Bobrova en Soloviev Europees kampioen

Ekaterina Bobrova en Dmitri Soloviev hebben vrijdagavond in Zagreb Europese ijsdanstitel veroverd. Het Russische paar had na de kür een zeer kleine voorsprong over op de landgenoten Elena Ilinykh en Nikita Katsalapov. Het verschil was slecht 0,14 punten. 169,25 om 169,14.

Het Italiaanse duo Anna Cappellini/Luca Lanotte kon met 165,80 voorkomen dat het gehele erepodium Russisch werd op dit onderdeel van het EK kunstrijden. Morgen staan de vrije kür voor mannen en vrouwen op het programma. 

Rugblessure voor V. Williams

Venus Williams heeft tijdens de Australian Open een rugblessure opgelopen. De Amerikaanse tennisster heeft zich afgemeld voor het het WTA-toernooi van Parijs. Ook zal Williams niet meedoen met het Amerikaanse Fed Cup-team, dat de week erna aantreedt tegen Italië.

De 32-jarige Williams had graag in Parijs gespeeld, liet ze weten. "Ik zag het als een belangrijk toernooi om verder te kunnen klimmen op de wereldranglijst", liet de huidige nummer 26 van de wereld weten. De voormalig nummer één  heeft zeven keer een grandslam gewonnen. In Melbourne verloor Williams dit jaar in de derde ronde van de Russin Maria Sharapova.

Zoon Marley steunt Snoop Lion

De zoon van Bob Marley heeft Snoop Dogg een hart onder de riem gestoken. De rapper kwam afgelopen week onder vuur te liggen bij rastafari's wegens zijn nieuwe rasta-alter ego Snoop Lion. Ze stellen dat Snoop rasta gebruikt om zijn reggaeplaat en film te verkopen.

De rapper kreeg de wind van voren van Bunny Wailer, bekend van Bob Marley and the Wailers. Ook stuurde een overkoepelende organisatie van rastafari's een brief naar Snoop waarin ze eisen dat hij zich geen Lion meer noemt en publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Het woord 'lion' ligt gevoelig omdat de leeuw een belangrijk symbool is binnen de rastafari-gemeenschap.

"De naam van mijn vader zou niet eens genoemd moeten worden in deze zaak", vertelt Bobs zoon Rohan aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Hij zou Snoops wedergeboorte hebben omarmd. Waarom zou je iemand veroordelen vanwege zijn liefde voor rastafari's en Bob Marley?" Volgens Rohan heeft de familie Marley nooit problemen gehad met Snoop. "We konden het goed met hem vinden voor zijn transformatie en blijven hem steunen."

[JL] Geen goals bij Excelsior - Telstar

Het eerstedivisieduel tussen Excelsior en Telstar is vrijdag in een gelijkspel geëindigd. Beide ploegen scoorden niet op Woudestein: 0-0. De twee laagvliegers schieten met die score niet veel op. Excelsior gaat van de zeventiende naar de zestiende positie, Telstar blijft veertiende.

De wedstrijd in Kralingen was de enige van de zeven voor vrijdag geplande duels in de Jupiler League die doorging. De zes overige wedstrijden werden donderdag afgelast omdat de velden onbespeelbaar waren. In deze speelronde staat maandag nog de wedstrijd tussen FC Volendam en Almere City FC op het programma.

[Bundesliga] Dortmund wint thuis van Nürnberg

Borussia Dortmund heeft vrijdag in de Bundesliga met 3-0 gewonnen van FC Nürnberg. De Duitse landskampioen kwam via twee goals binnen drie minuten van Jakub Blaszczykowski op voorsprong. In de slotfase voegde Robert Lewandowski er nog een derde treffer aan toe.

Dortmund staat door de zege weer ten minste een dag tweede. Met 36 punten uit negentien duels werd Bayer Leverkusen naar de derde plaats verdrongen. Die Werkself heeft hetzelfde puntenaantal, maar speelt zaterdag pas tegen SC Freiburg. Koploper Bayern München, dat zondag VfB Stuttgart bezoekt, staat op 45 punten.

Nürnberg blijft vijftiende, een positie boven de degradatiestreep. Het verschil met nummer zestien 1899 Hoffenheim bedraagt echter acht punten.


Dortmund wint thuis van Nürnberg (Foto: Novum)

Doden in onrustig Egypte

In de Egyptische stad Suez zijn vrijdag vijf mensen doodgeschoten, meldden lokale artsen. Dat gebeurde tijdens protesten tegen president Mohamed Morsi. In het hele land braken onlusten uit op deze tweede verjaardag van de massale protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak.

Ten minste 250 burgers en 55 beveiligingsmensen zijn gewond geraakt tijdens de onlusten. Demonstranten en politie raakten slaags in onder meer Caïro, Alexandrië, Suez en Port Said. De demonstranten zijn teleurgesteld over wat er in het land is gebeurd, sinds de opstand die twee jaar geleden een einde maakte aan het regime-Mubarak.

Doden in onrustig Egypte
Doden in onrustig Egypte (Foto: ANP)

'Stalk moordenaar Fortuyn'

Europarlementariër Daniël van der Stoep roept vrijdag op de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., het leven onmogelijk te maken als hij vrijkomt. Van der G. moet worden gestalkt en gevolgd, waar hij ook gaat en voor de rest van zijn leven, aldus Van der Stoep.

"Ja, ik roep op om Volkert van der G. te stalken voor de rest van zijn leven. Geef me gerust aan! Ik sta er duizend procent achter", aldus de ex-PVV'er in een tweet. Van der Stoep geeft verder aan te vinden dat de moordenaar van Pim Fortuyn een 'belachelijke straf' heeft gekregen.

Van der Stoep richtte in november een nieuwe politieke partij op, Artikel 50. De naam verwijst naar het artikel uit Verdrag van Lissabon waarin staat dat landen zich uit de Europese Unie mogen terugtrekken. Van der Stoep wil dat Nederland vertrekt uit de EU.

Van der Stoep zit sinds december 2011 als onafhankelijk europarlementariër in het Europees Parlement. Daarvoor maakte hij deel uit van de PVV-fractie, maar daar was hij niet langer welkom nadat hij dronken een aanrijding had veroorzaakt.

De 43-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij kan in mei 2014 vrijkomen.

Uitslag VVV-Venlo - AZ

Vanavond werd in Venlo de eredivisie wedstrijd tussen VVV-Venlo en AZ gespeeld. De bezoekers uit Alkmaar wonnen de wedstrijd met 1-4. Hieronder kun je de statistieken van deze wedstrijd lezen.

VVV-Venlo

1 - 4

AZ

 52' Nwofor    27' Maher 
 55' Gorter (pen) 
 62' Altidore 
 66' Reijnen 
 
 Gele kaart: Röseler, Seip, Radosavljevič, (VVV-Venlo), Esteban, (AZ)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.900
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Türk
Radosavljevic
Otsu (Wildschut/65)
v.Haaren (Cullen/80)
Linssen
Nwofor
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Wijnaldum
Gorter
Maher
Henriksen
Elm
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/ 63)

Gouden krans gevonden bij aanleg metro Griekenland

Bij graafwerkzaamheden in het Griekse Thessaloniki voor de aanleg van een nieuw metronetwerk is een gouden krans gevonden. De krans verdween ongeveer 2300 jaar geleden samen met een overleden vrouw onder de grond.

Volgens archeologen was de plek waar werd gegraven vroeger een kerkhof. Bij de graafwerkzaamheden voor de metro zijn sinds 2006 al meer dan 23 duizend kunstvoorwerpen gevonden.

[AC] Uitslagen en stand Groep C

Vanavond speelden de landen uit Groep C van de African Cup of Nations hun tweede groepswedstrijd. Zambia nam het op tegen Nigeria, terwijl Burkina Faso aantrad tegen Ethiopië. Hieronder de uitslagen en stand in Groep C.

Zambia - Nigeria 1-1

Het duel tusen titelverdediger Zambia en Nigeria eindigde in 1-1. Emmanuel Emenike had Nigeria vlak na rust op voorsprong gebracht. In de eerste helft had John Obi Mikel nagelaten voor de 1-0 te zorgen. De middenvelder van Chelsea miste een penalty. Vijf minuten voor tijd kreeg Zambia een makkelijk gegeven strafschop mee. Doelman Kennedy Mweene stuurde zijn collega Vincent Enyeama de verkeerde hoek in en redde een punt voor Zambia.

Burkina Faso - Ethiopië 4-0

Burkina Faso heeft de leiding in de groep genomen na een 4-0 zege op Ethiopië. Het land speelde het laatste half uur met tien man nadat doelman Abdoulaye Soulama werd weggestuurd vanwege het maken van hands. Hij wilde de bal wegplukken voor twee aanstormende Ethiopische aanvallers, maar de bal was nog buiten het strafschopgebied. De scheidsrechter kon niet anders doen dan de rode kaart te trekken. 

Hoewel er na de rode kaart bij Ethiopië hoop ontstond op een punt, was het juist Burkina Faso dat in de slotfase de zege veilig stelde. Aanvaller Alain Traoré zette met een schitterende afstandspegel de 2-0 op het scorebord. Tien minuten voor rust had hij de score ook al geopend met een minstens zo knappe volley. Tien minuten voor tijd gooide Djakaridja Kone de wedstrijd in het slot op aangeven van Jonathan Pitroipa, die met een slimme kaatsbal ook al aan de basis van de tweede goal stond. In de extra tijd voegde Pitroipa er nog een treffer aan toe en bracht de 4-0 eindstand op het scorebord.

Stand

# land Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Burkina Faso 2 1 1 0 4 5-1
2 Zambia 2 0 2 0 2 2-2
3 Nigeria 2 0 2 0 2 2-2
4 Ethiopië 2 0 1 1 1 1-5


Programma dinsdag 29/01/2013 19.00

Burkina Faso - Zambia

Ethiopië - Nigeria

Platini twijfelt aan wintertransfers

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zijn twijfels over de transferperiode in januari. Omdat er dan midden in de competitie spelers van club wisselen vind de Fransman dat er sprake is van competitievervalsing.

"Ik denk dat veel trainers er zeer ongelukkig mee zijn. Ze weten namelijk niet of ze de competitie eindigen met hetzelfde team als waarmee ze begonnen", aldus Platini vandaag in het Zwitserse Nyon. Arsenal-trainer Arsène Wenger is het met Platini eens: "De transfers bevorderen een oneerlijke competitie. In mijn ogen zou een club in januari maximaal twee spelers mogen kopen"

Maycke gaat trouwen met gekke Theo

Mental Theo gaat trouwen. De dj ging tijdens een vakantie in Peru op zijn knieën voor zangeres Maaike Jansen, meldt Shownieuws. De twee geven elkaar volgend jaar in september het jawoord.

Pas vorig jaar werd bekend dat de 47-jarige Mental Theo, die eigenlijk Theo Nabuurs heet, al enkele jaren een relatie heeft met de 22-jarige Maaike. De zangeres, die optreedt onder de artiestennaam Maycke, won in 2007 de talentenjacht So You Wanna Be A Popstar.

Fitch verlaagt rating Cyprus

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Cyprus vrijdag verder verlaagd. Volgens Fitch kost het de overheid van de eilandstaat meer geld om de noodlijdende financiële sector overeind te houden dan eerder werd gedacht.

De rating van Cyprus ging van BB-min naar B. Fitch schat de kosten voor de bankensteun nu op 10 miljard euro. Cypriotische banken worden hard geraakt door de economische ellende in Griekenland.

Cyprus, een van de 17 landen waar de euro als betaalmiddel wordt gebruikt, zit al lange tijd in financiële problemen en liet vorige zomer weten Europese noodleningen nodig te hebben . De regering van het land weigert vooralsnog echter in te stemmen met de voorwaarden die aan de steun worden gesteld. Een definitief besluit over noodleningen wordt pas na de Cypriotische presidentsverkieizingen van 17 februari verwacht.

Fitch verlaagt rating Cyprus
Fitch verlaagt rating Cyprus (Foto: ANP)

Automatisch wapen gevonden na schietpartij Zwolle

In de buurt van de coffeeshop in Zwolle die donderdagochtend vroeg werd beschoten is een automatisch vuurwapen gevonden. Agenten troffen het wapen donderdag aan tijdens onderzoek, meldt de politie vrijdag. Het wapen wordt nog onderzocht.

Coffeeshop Dino's in de Thomas à Kempisstraat werd rond 04.30 uur beschoten. Agenten troffen meerdere kogelgaten in de ruit aan. In het pand was niemand aanwezig tijdens de schietpartij. Niemand raakte dan ook gewond.

'Nieuwe buren niet blij met Barbie'

De nieuwe buren van Barbie en haar man Michael zijn niet blij met de komst van het stel. De realityster verlaat met man en kind haar geliefde buurt vanwege spoken. Volgens de website Bekendeburen heeft het gezin al een nieuwe woning betrokken in de Scheveningse wijk Duindorp.

"Ik hoorde het via allerlei buren, daar schrik je wel heel erg van", vertelt buurtbewoonster Maria van Loon aan RTL Boulevard. Van Loon is met name bang voor geluidsoverlast. "Ik ken ze verder niet, alleen van de vreselijke beelden op televisie. Met zulke mensen wil ik echt niet geassocieerd worden."

Volgens Van Loon zijn meerdere mensen in het appartementencomplex zich rot geschrokken toen ze hoorden dat Barbie, die in Oh Oh Cherso flink de bloemetjes buitenzette, hun nieuwe buurvrouw wordt. "Ik heb diverse mensen gesproken die zeiden: we gaan verhuizen. Ik wil ze wel een kans geven, maar ik twijfel heel erg."

Barbies manager Jake Hampel is van mening dat de buurt zich niet druk hoeft te maken om het realitygezin, wier verhuizing te volgen is in de serie Huisje Boompje Barbie. "Als je de buren bent, moet je alleen maar gaan genieten", vindt Hampel. "Men moet zich in principe nooit druk maken om hen."

Bertolucci: Berlusconi hielp mijn utopie om zeep

Bernardo Bertolucci heeft weer eens uitgehaald naar de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De filmmaker heeft de politicus al vaker openlijk gehekeld. "Berlusconi heeft mijn gevoel voor utopie voorgoed om zeep geholpen", zei de Italiaan vrijdag op het International Film Festival Rotterdam, waar zijn nieuwe film Io e Te zaterdag in première gaat.

De inmiddels bijna 73-jarige Bertolucci was vroeger zeer politiek geëngageerd en was in de jaren zestig en zeventig een doorgewinterde communist. In veel van zijn films komen zijn politieke en maatschappelijke denkbeelden aan de orde. Die politieke bevlogenheid en betrokkenheid is hij nu naar eigen zeggen kwijt.

"Ik ben mijn liefde voor de politiek kwijt", zegt Bertolucci enigszins meewarig. "Ik weet voor het eerst in mijn leven niet eens of ik überhaupt ga stemmen, laat staan op welke partij. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar geweest."

Eind volgende maand worden in Italië nationale verkiezingen gehouden. Berlusconi is van plan daar zijn politieke rentree te maken, nadat hij vorig jaar door het Italiaanse kabinet werd heengezonden. De mediamagnaat wil dan meteen zijn politieke gelijk halen.

"De terugkeer van Berlusconi wordt vast een flop, maar alleen de gedachte dat hij weer meedoet, maakt me onpasselijk", vertelt Bertolucci. "Hij heeft de afgelopen twintig jaar het volk dom gemaakt en hun hersenen verlamd. Je ziet het in zowel de politiek als op televisie."

Tegelijkertijd vindt Bertolucci, bekend van onder meer Last Tango in Paris en The Last Emperor, dat de Italiaanse cinema lang in coma heeft gelegen maar nu weer helemaal opbloeit. "Kijk naar regisseurs als Matteo Garrone", zegt hij over de 44-jarige maker van films als Gomorra en Reality. "Blijkbaar is er altijd een soort politieke crisis nodig om iets in beweging te krijgen."

De kwaliteit van jonge filmmakers is volgens hem echter niet goed genoeg gebleken om de Italiaanse films echt onder de internationale aandacht te krijgen. "Dat komt omdat niemand meer echt wordt onderwezen in cinema", verklaart Bertolucci. "Ze synchroniseren in Italië alles nog na. Ik heb geen idee waar dat heen moet gaan."


Bertolucci: Berlusconi hielp mijn utopie om zeep (Foto: Novum)

Apple niet langer grootste bedrijf

De recente koersval heeft technologieconcern Apple zijn positie als grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar beurswaarde, gekost. Vrijdag nam olieconcern Exxon Mobil de koppositie weer over.

Apple heeft dit jaar al 17 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Beleggers zijn somber over de vooruitzichten voor de verdere groei van de producent van de iPhone en de iPad. De marktwaarde van Apple is daardoor gedaald tot 413,7 miljard dollar (307 miljard euro). Exxon Mobil is 416,5 miljard dollar waard.

Apple groeide vorig jaar nog uit tot het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf ooit.

Apple niet langer's werelds grootste bedrijf
Apple niet langer's werelds grootste bedrijf (Foto: ANP)

Directeur woningbouwcorporatie ontslagen

De directeur-bestuurder van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen is ontslagen. Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen) vrijdag aan de Tweede Kamer. De directeur werd op 28 augustus vorig jaar geschorst na mogelijk gesjoemel.

Er zou privé 184.000 euro zijn verdiend aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers. De kleine corporatie in Limbricht (Limburg) zou ook een villa hebben gekocht die werd verhuurd aan de voorzitter van de raad van toezicht. Verder zou een notaris een verkoopbedrag uit een openbare akte hebben gehouden.

In september begon een onafhankelijk onderzoek naar de transacties. Het onderzoek richtte zich onder meer op de integriteit van de directie en de kwaliteit van het toezicht.

Aardbevingen door gaswinning worden krachtiger

Aardbevingen door gaswinning in Groningen kunnen in de toekomst naar verwachting sterker zijn dan tot nu toe gedacht. Hoe sterk is nog niet exact duidelijk, daar wordt verder onderzoek naar gedaan. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is vooralsnog echter niet van plan de gaswinning in de provincie te beperken.

Kamp schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer in een reactie op rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) maatregelen te nemen 'om de veiligheid van mensen die boven het gasveld in Groningen wonen te vergroten'. Zo trekt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die de gaswinning in handen heeft, honderd miljoen euro extra uit voor versterking van kwetsbare gebouwen.

De NAM gaat de komende tijd mensen en bedrijven die willen weten hoe veilig hun huis of pand is bij een beving informeren. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de noodzaak en mogelijkheden zijn om de kans op en kracht van eventuele bevingen te beperken.

Uit de rapporten blijkt dat het aantal bevingen in de regio samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert daarbij de winning van gas in Groningen te beperken.

Zolang er geen volledig inzicht bestaat in de maximale kracht van toekomstige bevingen is een besluit over beperking van de productie niet verantwoord, vindt de minister echter. De gevolgen van het beperken van gaswinning voor de samenleving zouden groot zijn. "Nagenoeg alle Nederlanders gebruiken het gas om hun huis te verwarmen en te koken", aldus Kamp.

De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving van 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum. Die aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter zorgde voor een recordaantal schademeldingen aan huizen. In totaal werden meer dan duizend schademeldingen gedaan.

De NAM was overigens al begonnen met onderzoek naar de maximale sterkte van bevingen. Ook bekijkt de NAM of het mogelijk is met alternatieve winningstechnieken het aantal en de maximale sterkte van aardbevingen te beperken. Deze onderzoeken worden versneld uitgevoerd en zijn eind dit jaar klaar.

Sauerbreijs niet in finale parallelreuzenslalom

Nicolien en Marieke Sauerbreij zijn bij het WK in het Canadese Stoneham in de kwalificaties van de parallelreuzenslalom blijven steken. Olympisch kampioene Nicolien liet door een incident met een poortwachter die laat wegsprong en haar deed schrikken in haar tweede run veel tijd liggen en finishte als achttiende. Marieke werd 27e. Alleen de eerste zestien plaatsten zich voor de finales.

Zondag komen de Sauerbreijs nogmaals in actie. Dan staat op de slotdag van het WK de parallelslalom op het programma. Nicolien Sauerbreij veroverde op dat onderdeel tijdens het vorige WK twee jaar geleden zilver.

Hazard wacht schorsing om ballenjongen

Eden Hazard hangt een lange schorsing boven het hoofd voor zijn trap aan een treuzelende ballenjongen. De Britse voetbalbond FA heeft de Belgische speler van Chelsea vrijdag beschuldigd van gewelddadig gedrag. De bond liet doorschemeren dat de schorsing van drie duels die Hazard kreeg voor zijn rode kaart "ruim onvoldoende" is.

Hazard ging afgelopen woensdag over de schreef in de halve finale van de League Cup bij Swansea. Hij wilde de bal snel ingooien maar de ballenjongen belette dat door op de bal te gaan liggen. Hazard probeerde de bal los te wrikken en toen dat niet lukte, gaf hij de jongen een trap in de onderbuik. Die actie leverde hem de rode kaart op.

Hazard heeft tot dinsdag 18.00 uur de tijd om te reageren op de beschuldiging. Pas dan maakt de FA de straf bekend.

Hazard wacht lange schorsing
Hazard wacht lange schorsing (Foto: ANP)

Cel voor echtpaar om bijstandsfraude

Een echtpaar uit Hengelo is vrijdag veroordeeld tot vijf maanden celstraf voor bijstandsfraude. De man en vrouw hebben jarenlang verzwegen dat ze onroerend goed in Turkije bezitten, waardoor hun bijstandsuitkering hoger uitviel dan de bedoeling was.

De fraude heeft betrekking op de periode juli 2000 tot en met juni 2011. De rechtbank in Almelo oordeelt dat het echtpaar misbruik heeft gemaakt van het socialezekerheidsstelsel. "Door dergelijke fraude neemt het draagvlak in de samenleving voor de verstrekking van uitkeringen af. Daarom dient bijstandsfraude als een ernstig feit te worden beschouwd."

Het OM had acht maanden cel geëist tegen het koppel. De rechtbank komt onder meer vanwege de fysieke gesteldheid van het echtpaar echter tot een lagere straf.

Tien speelsteden EK 2016 in Frankrijk bekend

Het EK 2016 in Frankrijk wordt gespeeld in tien stadions. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA vrijdag bepaald. Parijs heeft met het Parc des Princes en het Stade de France twee stadions op de lijst staan. Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Saint Etienne en Toulouse zijn de overige speelsteden.

De kwalificatie voor het EK begint in september 2014. De loting voor het eindtoernooi volgt dan aan het einde van 2015.

Eerder vrijdag liet de UEFA weten dat het EK van 2020 in dertien verschillende landen wordt gespeeld. De lidstaten van de Europese voetbalbond kunnen daarvoor speelsteden nomineren.

Cel en tbs geëist wegens kindermisbruik

Tegen een man die ervan wordt verdacht vorig jaar een 10-jarige jongen seksueel te hebben misbruikt is vrijdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem bekendgemaakt.

De 31-jarige man nam de jongen volgens het OM op 12 juni mee op het station in Klarenbeek, bond hem vast en misbruikte hem achter een elektriciteitshuisje. Daarnaast zou hij de jongen met een zakmes hebben bedreigd. Naast seksueel misbruik wordt de verdachte beticht van vrijheidsberoving, bedreiging en diefstal van een fiets.

Behalve het misbruik van de jongen bij het station wordt de man ook verdacht van het misbruiken van zijn zoontje in 2011, het bezit van kinderporno en de mishandeling van de moeder van zijn vriendin.

De man is onderzocht door gedragsdeskundigen, die concludeerden dat hij een pedofiel is en lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Om te voorkomen dat de man wederom in de fout gaat adviseren de deskundigen tbs met dwangverpleging.

De rechtbank doet op 7 februari uitspraak.

VS en China tegen kernproef Noord-Korea

Een kernproef van Noord-Korea zal ertoe leiden dat Pyongyang verder geïsoleerd raakt. Bovendien is een kernproef een forse tegenvaller voor pogingen het Zeslandenoverleg nieuw leven in te blazen. Tot die conclusie zijn de Verenigde Staten en China vrijdag gekomen na gesprekken in Beijing.

De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea Glyn Davies zei dat beide partij fel gekant zijn tegen een Noord-Koreaanse kernproef. De VS en China blijven erbij dat Noord-Korea zijn atoomprogramma stil moet liggen. Dit is een voorwaarde voor stabiliteit in de regio, aldus Davies.

Noord-Korea heeft volgens Davies nog steeds de mogelijkheid terug te keren aan de onderhandelingstafel. "We beoordelen Noord-Korea op zijn daden, niet op zijn woorden."

Davies bracht eerder een bezoek aan Zuid-Korea en Japan om te praten over Noord-Korea. De spanningen in de regio nemen toe en het lijkt er op dat zelfs China nu wil dat Noord-Korea inbindt. Beijing schaarde zich eerder deze week achter de Verenigde Staten over de ontstane situatie, waardoor de Verenigde Naties strengere sancties tegen Pyongyang konden instellen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet na het overleg met Davies weten dat gezien de huidige spanningen alle partijen kalm moeten blijven. "De huidige situatie op het (Koreaanse) schiereiland is gecompliceerd en gevoelig. We hopen dat de relevante partijen kalm blijven, de dialoog aangaan en niet overgaan tot daden die de spanningen kunnen laten escaleren en dat de vrede en stabiliteit op het schiereiland bewaard blijven", aldus een woordvoerder.

'Mexicaanse griep besmette 1 op 5 mensen'

Zeker een op de vijf mensen is in 2009 besmet geraakt met het Mexicaanse griepvirus (H1N1). Dat was het eerste jaar van de pandemie. Ook circa de helft van de schoolkinderen had het virus onder de leden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar de BBC vrijdag over schrijft.

Voor het onderzoek werden ruim 90.000 bloedmonsters uit 19 landen bestudeerd. Onderzoekers keken of er antistoffen tegen het H1N1-virus in het bloed zaten. Niet iedereen die besmet was, kreeg overigens de Mexicaanse griep.

De WHO riep in juni 2009 de Mexicaanse griep tot een pandemie uit. Dat is een ziekte die zich over de hele wereld verspreidt. In augustus 2010 zei de VN-organisatie dat de griep geen pandemie meer was.

Uit onderzoeken is gebleken dat de Mexicaanse griep wereldwijd enkele honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. In Nederland stierven naar schatting 60 mensen in 2009 aan de ziekte. Meestal waren dat mensen van wie de gezondheid al door andere oorzaken was verzwakt.

Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak

Als het aan het kabinet ligt, worden pakjes shag of sigaretten in de toekomst voorzien van een afschrikwekkende foto. Ook geuren en smaakjes, zoals bijvoorbeeld menthol, drop en vanille, mogen niet meer worden toegevoegd aan de tabak. Vicepremier Lodewijk Asscher liet vrijdag na de ministerraad weten dat het kabinet instemt met een Europees voorstel hiertoe.

Door de Europese regels worden lidstaten verplicht om rokers beter te informeren over risico's. Foto's van bijvoorbeeld een zwarte long, een grafzerk of een lege kinderwagen moeten inéén klap duidelijk maken wat het gevaar van roken is. Momenteel staan er al waarschuwingsteksten op pakjes tabak, maar die lijken veel rokers amper te deren.

Het voorstel moet nog door het Europees Parlement. Ook moeten alle EU-lidstaten ermee instemmen voordat de foto's op de pakjes geplaatst worden. Het is dus nog afwachten of het voorstel in de huidige vorm wordt aangenomen. Bovendien stelt de tabakslobby alles in het werk om het voorstel afgezwakt te krijgen.

Volgens het kabinet sluit het Europese voorstel goed aan bij het Nederlandse beleid, dat erop is gericht het roken terug te dringen. Ook wordt geprobeerd te voorkomen dat jongeren gaan roken. Zo is er een verbod gekomen op de verkoop van tabak aan jongeren onder de 18 jaar.

Het kabinet verwacht dat het nog enige jaren zal duren voor de foto's daadwerkelijk op de tabak staan.

Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak
Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak (Foto: ANP)

Arrestaties bij protest homobeweging Rusland

De Russische politie heeft vrijdag bij het gebouw van de Staatsdoema in Moskou twintig homorechtenactivisten en militante orthodox-christenen opgepakt. In het gebouw sprak de Staatsdoema zijn steun uit voor een wet die 'homoseksuele propaganda' verbiedt.

De Staatsdoema schaarde zich met één stem tegen, één onthouding en 388 stemmen voor achter een wet die het verbiedt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, worden ook in de ban gedaan. Homo's die elkaar in het openbaar zoenen kunnen rekenen op een forse boete. Er volgen nog twee lezingen van de wet, waarna deze naar president Vladimir Poetin wordt gestuurd om te worden ondertekend.

Eerder op de dag verzamelden zich enkele tientallen betogers bij het gebouw van de Staatsdoema om tegen de wet te protesteren. Militante orthodox-christenen kwamen ook op de betoging af en vielen de demonstranten aan en bekogelden ze met eieren. De politie kwam weliswaar tussenbeide, maar arresteerde vooral de homorechtenactivisten.

Voorstanders van de wet menen dat minderjarigen moeten worden beschermd tegen 'homoseksuele propaganda', omdat jongeren niet in staat zijn deze informatie goed af te kunnen wegen. Bekende Russen en de Russisch-orthodoxe kerk juichen de nieuwe wet toe.

Brabantse geëlektrocuteerd in badkamer

Een 20-jarige vrouw uit Boxtel is donderdagavond in haar woning om het leven gekomen door elektrocutie. Op een waterleiding in de badkamer stond om nog onbekende oorzaak spanning, meldt een politiewoordvoerder vrijdagmiddag.

Een huisgenoot van het slachtoffer waarschuwde rond 20.30 uur de hulpdiensten over het incident in de woning aan de Koevoortseweg. Reanimatie mocht niet meer baten.

Muziekmanifestatie tegen geweld in Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft vergunning verleend voor een muzikale manifestatie tegen geweld zondag op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Op het plein komt een groot podium waar vanaf 14.00 uur verschillende bands optreden.

Het initiatief voor de manifestatie is ontstaan bij zanger Jack van der Kruijs van de band Rock 'n Roll Circus, een band die nummers van de Rolling Stones speelt. Hij vond dat hij iets moest doen naar aanleiding van de geruchtmakende, laffe mishandeling van een 22-jarige jongeman in Eindhoven. "En ik geloof niet zo in stille tochten", zei hij eerder.

The Mississippi Delta Brothers, kunstfluiter Geert Chatrou en The Dirty Denims hebben toegezegd op te treden.

Het is onduidelijk hoeveel mensen naar de manifestatie komen. Er is plek voor een paar duizend mensen.

Muziekmanifestatie tegen geweld in Eindhoven
Muziekmanifestatie tegen geweld in Eindhoven (Foto: ANP)

Kantoor Moslim Broederschap in brand

Tegenstanders van de Egyptische president Mohamed Morsi hebben in de stad Ismailia ten oosten van hoofdstad Caïro kantoren van de politieke tak van de Moslim Broederschap in brand gestoken.

Ismailia was vrijdag een van de steden waar actievoerders ter ere van de tweede verjaardag van de revolutie de straat opgingen om te demonstreren tegen president Morsi en zijn Broederschap.

In de straten van Ismailia kwam het tot gevechten tussen actievoerders en de politie.

Arrestaties na vondst antieke wapens

Een 64-jarige man uit Haarlemmermeer is donderdagavond op Schiphol opgepakt omdat hij antieke vuurwapens bij zich had. In zijn woning werden later een 45-jarige en 19-jarige vrouw aangehouden, meldt de marechaussee vrijdag.

De douane stuitte op de wapens bij een controle van de verdachte, die net in Nederland was aangekomen. De man had geen vergunning voor de wapens.

Bij onderzoek in zijn woning werden naast twee vuurwapens onder meer slagpijpjes en - hoedjes aangetroffen. Die zijn nodig om in vuurwapens buskruit te doen ontbranden, waardoor een kogel wordt afgevuurd.

De man is in een cel gezet, de vrouwen worden gehoord.

Groeneveld Nederlands kampioen op natuurijs

Christijn Groeneveld heeft vrijdag de nationale marathontitel op natuurijs veroverd. De 28-jarige schaatser uit de BAM-formatie kwam op het Veluwemeer bij Elburg solo over de finish. Hij hield na honderd kilometer ploeggenoot Arjan Stroetinga achter zich. Uittredend kampioen Jorrit Bergsma maakte het BAM-feestje compleet door als derde te finishen.

In de dertiende van negentien ronden wisten vier renners te ontsnappen uit het peloton. Bergsma, Jouke Hoogeveen, Simon Schouten en Peter van de Pol werden echter weer ingerekend door de oppermachtige schaatsers van BAM.

Ook een tweede vluchtgroepje hield geen stand, waarna de ploeg van coach Jillert Anema Stroetinga en Groeneveld naar voren schoof. Zij kregen samen met Jan van Loon wel ruimte. Op vier kilometer van de finish ging Groeneveld er vervolgens alleen vandoor.

Het was het vijfde jaar op rij dat een NK op natuurijs kon worden gehouden, een record. Eerder vrijdag pakte Mariska Huisman de titel bij de vrouwen.

EK voetbal 2020 in dertien steden

Het EK voetbal wordt in 2020 in dertien verschillende steden in Europa gehouden. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend in het Zwitserse Nyon. De halve finales en eindstrijd worden in hetzelfde stadion gespeeld. Er geldt een maximum van één speelstad per land. In het stadion waar de halve finales en finale worden gespeeld zullen geen groepswedstrijden worden gehouden.

De kans is klein dat die wedstrijden in Nederland worden georganiseerd, aangezien de UEFA de halve finales en finale in een stadion met een capaciteit van minstens 70.000 toeschouwers wil houden. Nederland heeft op dit moment niet zulke grote stadions. In de overige twaalf steden zullen drie groepswedstrijden plus een achtste finale of kwartfinalewedstrijd worden gespeeld. Landen die zich voor het EK kwalificeren en gastland zijn zullen twee groepsduels thuis spelen. 

Geïnteresseerde bonden kunnen zich in de loop van dit jaar melden.  De KNVB had al in een eerder stadium aangegeven interesse te hebben. De Amsterdam ArenA en de (nieuw te bouwen) Kuip in Rotterdam zijn twee mogelijke opties waaruit de KNVB kan kiezen. 

Russische milieuactiviste neergestoken bij huis

De Russische milieuactiviste Ljoedmila Garifoelina is woensdagavond bij haar woning in het dorp Staraja Koepavna door een nog onbekende persoon neergestoken. Dat hebben de Russische autoriteiten vrijdag gezegd. De 63-jarige Garifoelina ligt in kritieke toestand op de intensive care en is inmiddels geopereerd.

De aanval op Garifoelina, tevens gemeenteraadslid in haar woonplaats namens de oppositiepartij Rechtvaardig Rusland, is de jongste in een reeks aanvallen op milieuactivisten die protesteren tegen plannen om het Chimki-bos bij Moskou om te hakken om zo de weg vrij te maken voor bouwprojecten. Het is niet de eerste keer dat Garifoelina is aangevallen, in november raakte ze ook al gewond na een aanval, daarbij liep ze onder andere een hersenschudding op.

De politie heeft een onderzoek naar de steekpartij geopend, maar wilde niets zeggen over een mogelijk motief. Volgens Valeri Zoebov van Rechtvaardig Rusland was Garifoelina doelwit vanwege haar werk als raadslid. Zoebov heeft er bij de Russische minister van binnenlandse zaken op aangedrongen om persoonlijk toe te zien op het onderzoek naar de zaak.

Alla Tsjernisjeva, een activist van een milieubeschermingsgroep, zei dat Garifoelina meerdere keren is bedreigd vanwege haar strijd voor de bescherming van het Chimki-bos. "Ze liet zich hierdoor niet intimideren en zette haar werk voort", aldus Tsjernisjeva.

De afgelopen jaren zijn in Rusland diverse milieuactivisten aangevallen.

Ziekenhuistoerisme naar Duitsland groeit

Het aantal Nederlanders dat zich in Duitsland laat opereren, neemt toe. In de Duitse regio Emsland (bij Groningen en Drenthe) komen steeds meer Nederlanders om zich medisch te laten onderzoeken en te laten behandelen. Reden voor het ziekenhuistoerisme zijn de wachtlijsten in ons land, meldt de Duitse regionale zender NDR.

Vorig jaar lieten 800 Nederlanders zich na bemiddeling in de regio behandelen, tegen 400 in 2002. Onderzoek en behandeling worden vaak in Duitsland op dezelfde dag gedaan. In Nederland duurt dat 3 maanden, verklaart een Nederlandse patiënt zijn trip naar Duitsland tegen de NDR. Chefarts Kai Günsche van het Ludmillenstift ziekenhuis in Meppen onderschrijft dat. "Door pijn geplaagde patiënten nemen de reis over de grens op de koop toe."

De vraag is er, zegt ook de Nederlands-Duitse vereniging Gezondheidsregio Euregio, maar er zijn ook tal van obstakels. "De verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het niet. Ze zeggen niet: 'geen probleem, gaat u maar, zoek wat uit en wij betalen het", aldus voorzitter Arno Schumacher van de vereniging. Hij verwacht veel van Europese regels die in het najaar overal van kracht moeten zijn en waarmee patiënten het recht krijgen ongehinderd het land te kiezen waar ze zich willen laten behandelen.

België is al jaren een belangrijke bestemming voor Nederlandse patiënten. Meer dan 40.000 mensen zoeken daar jaarlijks hun heil in ziekenhuizen.

Advocaat: onvoldoende bewijs verdachten Kunsthal

De Roemeense justitie heeft onvoldoende bewijs om de drie gearresteerde verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal te vervolgen. Dat stelt de advocaat van de drie mannen vrijdag. Een rechtbank in Boekarest bepaalde vrijdag dat de verdachten in hechtenis moeten blijven tot een onderzoek is afgerond.

Er is volgens advocaat Doina Lupu geen bewijs dat de mannen deel uitmaakten van een criminele bende. Ze drong erop aan dat haar cliënten niet worden overgeleverd aan Nederland. "De arrestaties zijn gedaan op basis van aannames en eenvoudige verklaringen en dat is niet genoeg." Of de verdachten werden uitgeleverd is niet bekend.

De Roemenen worden verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof op 16 oktober in Rotterdam. Bij de kunstroof werden in twee minuten zeven schilderijen van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud buitgemaakt.

Eerder vrijdag meldde de Roemeense tv-zender Antena 3 dat een welgestelde Roemeense zakenman enkele van de zeven gestolen schilderijen aangeboden had gekregen. Hij zou van de aankoop hebben afgezien omdat hij de zaak niet vertrouwde.

Volgens het Roemeense persbureau Mediafax hebben de verdachten overwogen de doeken te verbranden. Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd, is onbekend. De doeken zijn nog spoorloos.


Advocaat: onvoldoende bewijs verdachten Kunsthal (Foto: Novum)

Jachtverboden in diverse provincies vanwege kou

In een aantal provincies is de jacht op verschillende dieren tot nader order verboden vanwege het aanhoudende winterweer. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant hebben de jacht op wilde eenden voorlopig verboden.

Door de aanhoudende kou is er maar een beperkte hoeveelheid ijsvrij water en is het voor de eenden moeilijker om eten te vinden. Het verbod geldt tot het einde van het jachtseizoen, op 31 januari.

In Utrecht mag tot volgende week donderdag helemaal niet meer worden gejaagd. Noord-Brabant heeft ook de jacht op knobbelzwanen verboden. Het verbod geldt echter niet voor de hele provincie. In Zuid-Holland hoeven de kolgans, de grauwe gans, de knobbelzwaan, de smient en de meerkoet jagers voorlopig niet te vrezen.

Noord-Holland heeft het jachtverbod op sommige dieren met ingang van 22 januari weer opgeheven. Daar mogen houtduiven, konijnen en fazanthanen tot 31 januari weer worden geschoten. Ook grauwe ganzen, kolganzen en smienten zijn weer vogelvrij in Noord-Holland.

De provincies hanteren drie criteria om te bepalen de jacht te verbieden. Het eerste is als het koudegetal -85 graden Celcius bereikt. Het koudegetal wordt berekend door de gemiddelde temperatuur over een aantal dagen op te tellen. Ook als negentig procent of meer van de grond met sneeuw bedekt is, of meer dan vijftig procent van het water bevroren is, mag niet meer worden gejaagd.

Pellè en Vilhena gaan penalty's Feyenoord nemen

Trainer Ronald Koeman heeft Graziano Pellè en Tonny Vilhena aangewezen als nieuwe penaltynemers bij Feyenoord. Zij kwamen in aanmerking omdat Lex Immers de strafschoppen niet langer wil nemen. De middenvelder miste vorige week zondag in de Klassieker tegen Ajax (3-0 nederlaag) vanaf elf meter, zijn derde misser van het seizoen.

Feyenoord neemt het zondag in eigen huis op tegen koploper FC Twente. John Goossens, Wesley Verhoek, Sekou Cissé en Terence Kongolo zijn er nog niet bij. Daarnaast kampt een aantal spelers met lichte klachten, maar zij zijn waarschijnlijk wel inzetbaar.

Nog geen datum voor vervanger Fyra

Wilma Mansveld (PvdA) kan nog geen concrete datum noemen waarop de Fyra tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen door een tijdelijke verbinding. Dat zei de staatssecretaris van Infrastructuur vrijdag na afloop van de ministerraad.

Mansveld verwacht nog steeds dat de vervoerders NS en de Belgische NMBS voor volgende week vrijdag met een plan komen. Daarna moet de trein 'zo snel mogelijk' gaan rijden. Als het aan de staatssecretaris ligt, wordt dat een intercityverbinding tussen beide hoofdsteden, die over het 'klassieke' spoor gaat rijden.

Eerder op de dag had Mansveld een gesprek met de NS en de NMBS. Dat gesprek heeft volgens de staatssecretaris in een 'goede, constructieve sfeer' plaatsgevonden. "Ik ga ervan uit dat er uiterlijk volgende week vrijdag een plan ligt waar iedereen achter staat."

De hogesnelheidstrein Fyra staat sinds vorige week stil. De trein bleek niet bestand tegen het winterweer. Sinds de ingebruikname van de Fyra in december kampte de trein al met een reeks van technische problemen. De NS heeft de Italiaanse fabrikant Ansaldobreda inmiddels aansprakelijk gesteld.

God of War krijgt demo The Last of Us

Kopers van de aankomende actiegame God of War: Ascension krijgen eerder toegang tot de demo van The Last of Us, een andere actietitel. Dat heeft Sony bekendgemaakt op zijn blog. De nieuwe God of War-game ligt vanaf maart in de winkel, The Last of Us komt in juli uit.

In God of War: Ascension krijgen spelers voor het eerst een inzicht in het leven van Kratos als mens, voordat hij de godheid werd die het in de eerdere spellen opnam tegen de goden van de Olympus. Daarnaast is dit het eerste spel in de reeks waarin gamers het online met acht spelers tegelijk tegen elkaar op kunnen nemen.

Binnen de God of War-reeks zijn al vijf spellen verschenen voor PlayStation 2, PlayStation 3 en PSP. Een versie voor PlayStation Vita is nog niet aangekondigd. Sony Pictures werkt aan een verfilming.

Mishandelaar (17) buschauffeur meldt zich

Een jongen die op kerstavond een buschauffeur mishandelde in Amsterdam heeft zich vrijdagochtend gemeld bij de politie. De 17-jarige Amsterdammer deed dat nadat hij zichzelf op televisie had gezien, laat de politie weten.

Van de jongen werden deze week beelden getoond op politie.nl en in de opsporingsprogramma's Ter Plaatse en Bureau 020. Er kwamen diverse tips binnen.

De jongen stapte rond 22.30 op het Mercatorplein in Amsterdam-West bus 15 in. Zijn muziek stond zo hard dat de buschauffeur hem erop aansprak, waarop de jongen verbaal agressief en geïrriteerd reageerde. Hij zei wel dat hij de muziek zachter zou zetten en ging op een stoel direct achter de chauffeur zitten.

De chauffeur hoorde tijdens de rit toch nog steeds harde muziek en wees de jongen hier nog twee keer op. Na een paar haltes vloog hij de buschauffeur aan en sloeg de chauffeur meerdere keren in zijn gezicht, waarop een worsteling ontstond. Toen een passagier de chauffeur te hulp schoot, stapte de jongen uit, maar gooide nog een glazen en een plastic fles in de richting van de chauffeur.

Kate Winslet in futuristische tienerfilm

Kate Winslet heeft haar zinnen gezet op een rol in de film Divergent. De film is een futuristische vertelling die wordt vergeleken met de succesfilm The Hunger Games. Het verhaal volgt de 16-jarige Beatrice Prior, die wil ontsnappen aan haar omgeving. Het is niet bekend welke rol Winslet gaat spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Divergent wordt geregisseerd door Neil Burger. Hij zoekt nog naar een mannelijke hoofdrolspeler voor zijn film. Shailene Woodley, bekend van The Descendants, speelt Beatrice. In de futuristische samenleving worden mensen ingedeeld op hun menselijke trekjes. Beatrice voegt zich bij een protestgroepje en wordt daar verliefd.

Winslet heeft nog twee films in de pijplijn. De Britse actrice speelt een depressieve moeder in het drama Labor Day en de oorlogsfilm The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Divergent moet in het voorjaar van 2014 in de bioscopen draaien.


Kate Winslet in futuristische tienerfilm (Foto: Novum)

Familie toont afscheidsbericht Tim Ribberink

De 20-jarige Tim Ribberink, die in november zelfmoord pleegde, liet een afscheidsbericht achter in de vorm van een notitie op zijn telefoon. Dat heeft de oom van de jongen, Theo Scholte Lubberink, donderdagavond aan NRC Handelsblad laten weten. Hij heeft het bericht aan de krant getoond.

Over de afscheidsbrief was onzekerheid ontstaan nadat journalist Bert Molenaar donderdag in een documentaire in het radioprogramma Gids.fm vraagtekens had gezet bij het bestaan ervan.

Scholte Lubberink liet weten dat de ouders woedend zijn over de documentaire Het Zwijgen van Tilligte. Hij stuurde ook een screenshot naar NRC van het afscheidsbericht van de jongen. "Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar", zei hij.

Molenaar zei donderdag in het eerste deel van de documentaire dat de ouders het bericht hadden overgetypt en zelfs te twijfelen aan het bestaan ervan. "Misschien is er wel geen sms", aldus Molenaar tegen NRC. "Ik sluit niks uit. Een kind is dood, dat is niet te verdragen. De ouders schamen zich. Met zo'n brief is dan alles opgelost. Dan heb je een externe vijand: het pesten." Het tweede deel van de documentaire wordt vrijdag uitgezonden.

Ribberink gaf in het bericht aan een einde aan zijn leven te maken omdat hij al tijden werd gepest. "Lieve pap en mam ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens. Tim", schreef de jongen, zoals te zien is in het screenshot.

De ouders van Tim stuurden het bericht na de zelfmoord naar TC Tubantia als rouwadvertentie. Scholte Lubberink heeft geen goed woord over voor de documentaire van Molenaar. "Dat Molenaar insinueert dat ouders van de dood van hun kind een stunt proberen te maken, is het allerergste wat hij kan zeggen", aldus de oom.

Molenaar heeft tegenover NRC gereageerd op de uitlatingen van Scholte Lubberink. Hij zegt nu wel te geloven dat de jongen een afscheidsbericht schreef. "Ik ga er nu van uit dat het bericht van Tim echt was. Verder is de discussie over de brief een zijlijn."

Militair opgepakt voor mishandelen portier

Een 23-jarige militair uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer is donderdagnacht opgepakt voor het mishandelen van een portier van een horecazaak in Arnhem. De man is voor verder onderzoek overgedragen aan de marechaussee.

De portier zou de Zeeuw uit de zaak aan de Korenmarkt hebben gezet omdat hij zich misdroeg, laat de politie vrijdag weten. Daarop sloeg de militair de portier in het gezicht. Er volgde een schermutseling, waarbij gewaarschuwde agenten ingrepen en de man aanhielden.

Waarschuwing voor gladheid op wegen

Weggebruikers moeten in het weekeinde rekening houden met gladheid. De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt vrijdag voor ijzel, die in combinatie met de verwachte mist tot gevaarlijke situaties op de weg kan leiden.

Zaterdagochtend kan er lichte sneeuw vallen. De dooi slaat zondag toe en er kan dan ook natte sneeuw en regen vallen. Doordat de ondergrond nog bevroren is, kunnen regendruppels bevriezen, wat leidt tot ijzel.

De VID adviseert weggebruikers voordat ze de weg op gaan de actuele weers- en verkeerssituatie te raadplegen en hun rijstijl aan te passen.

Vijf verdachten molestatie Eindhoven weer vrij

De vijf verdachten die zich donderdag in België meldden voor betrokkenheid bij de zware mishandeling in Eindhoven en sindsdien vastzaten, zijn vrijdag onder voorwaarden weer op vrije voeten gesteld. Dat heeft de onderzoeksrechter bepaald, bevestigt een woordvoerder van het parket in Turnhout.

Het vijftal, in de leeftijd van 17 tot 19 jaar, meldde zich donderdag bij de Belgische politie. De overlevering aan Nederland verloopt volgens 'normale procedures', laat de persrechter in Turnhout weten.

De jongens meldden zich na de commotie die ontstond toen Bureau Brabant maandag de beelden toonde van de zware mishandeling op 4 januari. Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd daarbij onder meer in het gezicht geschopt. Ook circuleerde op internet een foto en de namen van de acht verdachten.

In Nederland meldden drie andere verdachten zich eerder deze week. Een van hen, een 17-jarige verdachte, blijft langer vast. Dat heeft de advocaat van de jongen bevestigd, meldt Omroep Brabant. De jongen uit Vosselaar wordt verdacht van poging tot doodslag.

De jongen blijft nog zeker veertien dagen vast. Zijn advocaat Peter van de Laar liet eerder weten dat de 17-jarige heeft bekend deel te hebben genomen aan het geweld. Zijn cliënt is een vredelievende jongen, die geen verklaring heeft voor zijn eigen gedrag, liet advocaat Peter van de Laar eerder weten.

De twee andere verdachten van 15 en 16 jaar worden later vrijdag voorgeleid in de rechtbank in Den Bosch.

Barbie voor de rechter voor vechtpartijen

Barbie moet zich maandag voor de rechter verantwoorden voor twee vechtpartijen. Het gaat om twee oude zaken waarbij de Oh Oh Cherso-ster haar handen niet thuis kon houden.

De ene zaak dateert van eind 2011, toen Samantha de Jong, zoals de realityster eigenlijk heet, iemand in Den Haag zou hebben gestompt, gekrabd en een knietje hebben gegeven. Daarnaast was ze begin 2011 betrokken bij een knokpartij in Oostenrijk.

In Oostenrijk zou de 23-jarige Barbie, die vorig jaar beviel van haar eerste kind, iemand een gebroken tand hebben geslagen met een glas. Ook Barbies man Michael moet voor beide zaken voor de rechter verschijnen.

Svindal wint super-G in Kitzbühel

De Noorse skiër Aksel Lund Svindal heeft vrijdag in Kitzbühel de wereldbekerwedstrijd op de super-G gewonnen. Hij bleef met een tijd van 1.14,48 de Oostenrijker Matthias Mayer(1.14,61) en de Italiaan Christof Innerhofer (1.14,88) voor.

Svindal verstevigde daarmee zijn leiding in die discipline en kwam dichter bij Marcel Hirscher in het totaalklassement. De 22-jarige Mayer stond voor het eerst op het podium van een wereldbekerwedstrijd. 

Kamphuis en Vis halfweg zesde bij WK

Esmé Kamphuis en remster Judith Vis staan halverwege de wereldkampioenschappen bobslee op de zesde positie in de tweemansbob bij de vrouwen. De Canadese bob van Kaillie Humphries en Chelsea Valois leidt in Sankt Moritz na de eerste dag met 2.16,06 na twee runs.

De Duitsen Anja Schneiderheinze en Lisette Thöne volgen op 0,12 seconde. De Amerikaansen Elana Meyers en Katie Eberling moesten 0,18 seconde toegeven. Kamphuis en Vis hebben een totaaltijd van 2.16,80 laten noteren. Zaterdag volgen de derde en vierde run.

Eerste reacties Lovelace: 'niet diep genoeg'

De verfilming van het leven van Linda Boreman, beter bekend als Linda Lovelace, is op het Sundance Film Festival in première gegaan. Een van de meest veelbesproken films van de afgelopen tijd kreeg kritische reacties. Lovelace zou niet diep genoeg gaan.

In de film van Rob Epstein en Jeffrey Friedman wordt Linda Lovelace, bekend van Deep Throat, gespeeld door Amanda Seyfried.

De film zou op te delen zijn in twee hoofdstukken. In de eerste helft wordt ingegaan op vrijheid, hedonisme en de impact van de film Deep Throat op de Amerikaanse samenleving. De tweede helft laat zien hoe de pornoprinses veel te slikken krijgt van de industrie en hoe Lindas echtgenoot haar onder druk zet. Juist de tweede helft zou voor meer drama moeten zorgen, maar maakt dat niet waar. De film wordt omschreven als 'softcore'.

Ook Seyfried heeft een punt van kritiek op de film waarin ze zelf de hoofdrol speelt. Er zou te weinig aandacht worden geschonken aan de anti-pornotirade van de voormalig pornoactrice. "Als hier meer nadruk op had gelegen, had de film een veel evenwichtiger beeld van haar kunnen geven."

Naast Seyfried spelen ook andere bekende gezichten in Lovelace. Peter Sarsgaard, Sharon Stone, Adam Brody en Juno Temple zullen te zien zijn in de film.

Wie benieuwd is naar de film zal nog even moeten wachten. De film zou dit jaar in de bioscoop moeten verschijnen maar vooralsnog is er alleen een Braziliaanse datum bekend: 5 juli.


Eerste teaser trailer van de film

[AO] Murray bedwingt Federer in halve finale

Andy Murray heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Schot was vrijdag in vijf sets Roger Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst, de baas met 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2) en 6-2. Murray stuit zondag in de eindstrijd op Novak Djokovic (1), die donderdag David Ferrer (4) versloeg.

Murray had aan het begin van de partij direct de overhand in de Rod Laver Arena. De Schot ging in de openingsgame door de service van Federer en stond die break voorsprong niet meer af: 6-4. De tweede set kende geen breaks en Murray maakte de meeste foutjes in de tie-break waardoor de set naar de Zwitser ging. Het was de eerste set die Murray verloor. 

Ondanks de gewonnen set bleef Federer moeite houden om zijn servicegames te winnen. Murray dicteerde veelal de rally’s vanaf de baseline en plaatste bij de stand van 3-2 zijn tweede servicebreak van de partij. Het was voor de nummer drie van de plaatsingslijst genoeg om de derde set te winnen: 6-3.

Federer hervond in de vierde set zijn goede vorm van eerder dit toernooi. Met een paar fraaie winners wist de Zwitserse nummer twee van de wereld de service van Murray te breken om zo uit te lopen naar een 4-1 voorsprong. Die opleving bleek van korte duur, want de Schot brak daarna terug en kon bij de stand van 6-5 zelfs voor de wedstrijd serveren. Dit lukte Murray niet, waardoor een tiebreak de vierde set moest beslissen. Opnieuw wist Federer de tie-break naar zich toe te trekken en een beslissende set te forceren.

Murray brak direct in de eerste game van de vijfde set de Zwitser. Federer geen antwoord meer op het sterke spel van de Schot. Bij 5-2 benutte Murray zijn eerste matchpoint. Het is voor Andy Murray de derde keer dat hij in de finale staat van de Australian Open. In 2010 verloor de Schot van Federer, een jaar later was Djokovic te sterk.

Miss Kont toont billen bij min 12°C

Mannelijke bezoekers van Times Square kregen gisteren een aangename verrassing. In de vrieskou, het vroor namelijk maar liefst 12 graden, stond daar Miss Bumbum 2012 in stringbikini op het wereldberoemde plein in New York. Zonder muts op haar hoofd.

De reden waarom is zowel onbekend als onbelangrijk, maar de actie van Carine Felizardo had weinig om het lijf. De 25-jarige Braziliaanse stond er gewoon mooi te wezen in haar zwarte bikini met dito string. De mannen gaven hun ogen dan ook goed de kost.

De blondine, die vorige maand de titel Miss Bumbum oftewel 'Miss Kont' in de wacht sleepte, is verkozen uit meer dan vijfhonderd andere deelneemsters met een mooie kont. Ze zegt haar overwinning te danken te hebben aan jarenlange training. "Ik ben trots op mijn kont", verklaart ze. "Trots op het feit dat ik de Braziliaanse vrouw vertegenwoordig."

Pics or it didn't happen!

Werkvergunning blokkeert komst Stevanovic naar PEC

PEC Zwolle heeft een streep moeten zetten door de komst van Aleksandar Stevanovic. De 20-jarige middenvelder krijgt geen werkvergunning. Dat maakte Zwolle vrijdag bekend. Hij zou de rest van het seizoen worden gehuurd van Werder Bremen, nadat hij tijdens een stage een goede indruk had achtergelaten.

De in Duitsland geboren Stevanovic heeft een Servisch paspoort en wordt daardoor gezien als een niet-EU-speler. In Nederland worden andere eisen gesteld dan in Duitsland, waar hij wel mag werken.

"Wij hebben er, binnen onze mogelijkheden, alles aan gedaan om Aleksandar speelgerechtigd te krijgen voor PEC Zwolle. Wij respecteren de Nederlandse regelgeving hieromtrent, maar betreuren dat de overgang niet doorgaat", laat technisch directeur Gerard Nijkamp weten.

Zelden files door vrachtwagenongelukken

Ongelukken met vrachtwagens zijn zelden de veroorzaker van files op het hoofdwegennet. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de fileregistratie van Rijkswaterstaat blijkt dat minder dan een procent van het aantal files op het hoofdwegennet een oorzaak heeft die is gerelateerd aan 'incidenten met vrachtverkeer'. Wel zijn files die worden veroorzaakt door vrachtwagens relatief lang en duurt het ook relatief lang voordat die zijn opgelost.

De herkomst van de chauffeur speelt verder geen rol, schrijft Schultz. De VVD had gevraagd of buitenlandse vrachtwagenchauffeurs een grote veroorzaker zijn van files met alle economische schade van dien.

Bovendien zijn er geen aanwijzingen te vinden voor de veronderstelling dat chauffeurs uit Midden- en Oost-Europese landen slechter rijden dan hun Nederlandse collega's. De bewindsvrouw is dan ook niet van plan om hierover in Europees verband actie op te ondernemen, zoals de VVD had gevraagd.

Brits wetsvoorstel homohuwelijk ingediend

De Britse regering heeft vrijdag haar wetsvoorstel ingediend om het huwelijk open te stellen voor stellen van hetzelfde geslacht. Het wetsvoorstel ontslaat geestelijken van de anglicaanse staatskerk van de plicht om zulke huwelijken te sluiten.

Die uitzondering is gemaakt om tegemoet te komen aan mensen met religieuze bezwaren, maar dat heeft kritiek op de wet uit religieuze hoek niet doen verstommen.

Het voorstel zal naar alle waarschijnlijkheid worden aangenomen, omdat het wordt gesteund door premier David Cameron, een groot deel van diens kabinet en de meeste parlementsleden van de Liberal Democrats en Labour. Een deel van de Conservatieve Lagerhuisleden zegt echter tegen te zullen stemmen. Het eerste debat staat gepland op 5 februari.

'Kim Kardashian ging vreemd met Kanye West'

Kim Kardashian heeft naar verluidt een scheve schaats gereden tijdens haar relatie met Reggie Bush. De socialite, die tot 2010 drie jaar een knipperlichtrelatie had met de footballspeler, zou met niemand minder dan haar huidige vriend Kanye West zijn vreemdgegaan. Dat beweren rapper Consequence en zijn vriendin Jen the Pen.

"Dat was ons geheim", vertelt Jen the Pen aan radiozender Power 105.1. "De rest van de wereld wist van niks." Volgens Jen belde Kanye regelmatig op omdat hij niet wist wat hij met zijn liefde voor Kim aanmoest. Consequence was eerder een collega en vriend van Kanye.

De 32-jarige Kim is sinds het voorjaar samen met de rapper, de twee verwachten momenteel hun eerste kind. Officieel is Kardashian nog getrouwd met Kris Humphries, de twee kunnen het niet eens worden over hun scheiding.

Juf (22) doet 3 knapen in de pauze

De politie van Tucson heeft ene Clarice Lee in de kraag gevat. De 22-jarige lerares uit Arizona heeft namelijk drie leerlingen tegelijk een beurt gegeven. Dit was het ideale tijdverdrijf tijdens de middagpauze.

Het kwartetje vond vorige week vrijdag plaats in een oude turnzaal op Amphitheater High School. De geile juf had daar seks met twee 18-jarigen en een 16-jarige jongen. Drie andere knaapjes filmden de gangbang met hun smartphone.

Zoals altijd in Amerika, kon men hun mond weer niet houden. De politie kreeg lucht van de zaak en stelde een onderzoek in. De arme slachtoffers werden flink aan de tand gevoeld en de videobeelden in beslaggenomen.

Lee is in de boeien geslagen en heeft haar ontslag ingediend. Zij zal zeer zwaar worden gestraft wegens groepseks met een paar leerlingen.

Nice! Ophangen, die pedo!

Zonneveld en NAC komende zomer uit elkaar

Mike Zonneveld vertrekt aan het einde van het seizoen transfervrij bij NAC Breda. De 32-jarige middenvelder kwam in zijn tweede termijn bij de club nauwelijks aan spelen toe door blessureleed. Hij blijft tot zijn contract komende zomer afloopt onder andere voorwaarden aan NAC verbonden, meldt de eredivisionist op zijn website.

Zonneveld keerde in 2011 terug in Breda, waar hij eerder al tussen 2004 en 2007 actief was. Hij kwam verder uit voor Go Ahead Eagles, N.E.C. Nijmegen, PSV, FC Groningen en AEL Limassol.

UCI-commissie overweegt amnestie

De commissie die onderzoek doet naar de rol van de internationale wielerunie UCI in de dopingzaak rond Lance Armstrong heeft vrijdag zijn eerste hoorzitting gehouden. De onafhankelijke onderzoekers van de internationale wielerunie overwegen renners amnestie aan te bieden, zodat ze mogelijk eerder geneigd zijn met informatie naar buiten te treden.

De onderzoekers nemen in Londen beschuldigingen onder de loep dat de UCI verdachte dopingtests van Armstrong tussen 1999 en 2005 onder het tapijt zou hebben geveegd. Daarnaast nam de wielerunie donaties aan van de Texaan van ongeveer 125 duizend euro.

Philip Otton, een Britse oud-rechter, de Britse parlementariër Tanni-Grey Thompson, een voormalig paralympiër, en de Australische advocaat Malcolm Holmes zijn door de UCI aangesteld om het onderzoek te leiden.

Huisman wint Nederlandse titel op natuurijs

Mariska Huisman is vrijdag op het Veluwemeer bij Elburg Nederlands kampioene op natuurijs geworden. De 29-jarige schaatsster was na zeventig kilometer de sterkste in de sprint. Ze bleef Foske Tamar van der Wal voor.

Huisman maakte deel uit van een kopgroep, die kort voor de finish werd ingelopen. In de sprint was ze vervolgens alsnog iedereen de baas. Huisman neemt de titel over van Yvonne Spigt, die vorig jaar won op de Grote Rietplas in Emmen. De mannen komen later vrijdag nog in actie.

DmC verkoopt helft van Devil May Cry 4

De actiegame DmC heeft in zijn eerste verkoopweek in Japan slechts de helft van zijn voorganger Devil May Cry 4 verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse gametijdschrift Famitsu. Het nieuwste deel in de Devil May Cry-serie is de eerste die door een westerse gamestudio werd ontwikkeld.

De PlayStation 3-versie van de game ging in de eerste week 110 duizend keer over de toonbank in het Aziatische land, terwijl de Xbox 360-versie slechts vijfduizend keer werd verkocht. Devil May Cry 4 verkocht vijf jaar geleden meer dan 245 duizend exemplaren in zijn eerste week in Japan.

In Nederland kwam DmC in zijn eerste week binnen op de vierde plaats van de verkooptoptien. Het aantal verkochte exemplaren is niet bekend.

DmC is gemaakt door het Britse Ninja Theory. In het spel stappen de spelers in de schoenen van een jongere versie van demonenjager Dante.


DmC verkoopt helft van Devil May Cry 4

PVV lanceert meldpunt tegen moskeeën

Je kent het vast wel: zit je net lekker in de tuin van de zon te genieten, staat er plots een moskee in je tuin! Je schrikt je rot, maar er is helaas niets wat je kunt doen. Die bouwwerken worden beschermd door tientallen subsidieslurpende linkse hobbyclubjes, en de gewone hardwerkende man in de straat heeft het maar te slikken.

Daartegen komt Geert Wilders nu in het geweer. Nadat hij met z'n meldpunt tegen straatterreur probeerde straatcriminaliteit te doen ophouden, en hij met zijn Polenmeldpunt de overlast door Oost-Europeanen aanklaagde, gaat hij nu de moskeeproblematiek aanpakken.

Want, volgens de PVV hebben we al meer dan genoeg moskeeën in Nederland. Zo'n 'symbool van een ideologie van haat, geweld en onderdrukking' moet volgens hen bestreden worden. Ieder moskee die tegengehouden wordt, is volgens de PVV 'pure winst'.

Daarom staat sinds vandaag de site mosknee.nl online. Deze site bevat naast de hoogstaande oneliners die we van de PVV gewend zijn en verhalen over 'verzet' tegen andere moskeeën, ook een meldpunt. Daar kan iedereen bezwaar maken tegen een moskee die gepland is in zijn of haar omgeving. Bovendien helpt de PVV tegenstanders van een moskee ook met een stappenplan.

Tevens begint Wilders vandaag een moskeetour, die aftrapt in Enschede. Daar neemt hij een petitie tegen een islamitisch cultureel centrum in ontvangst uit handen van de fractievoorzitter van PVV Overijssel.

De kans dat dit meldpunt net zo veel last krijgt van 'pogingen tot sabotage en hatemail', bestaat. Voor critici heeft Wilders alvast een antwoord klaar: "Wie het niet bevalt, begint zelf maar een site MoskJa."

Crouching Tiger, Hidden Dragon krijgt vervolg

Er komt toch een vervolg op de succesvolle martial-artsfilm Crouching Tiger, Hidden Dragon. De opnames moeten in mei dit jaar van start gaan. Dat heeft filmstudio The Weinstein Company bevestigd.

Crouching Tiger, Hidden Dragon, geregisseerd door Ang Lee, stamt inmiddels uit 2000 en werd destijds genomineerd voor tien Academy Awards. De film won er daarvan vier. Ang Lee zal dit keer echter niet de regie op zich nemen. Naar verluidt is The Weinstein Company in gesprek met de ervaren Chinese filmmaker Ronny Yu om de regie te verzorgen. Het scenario van de nieuwe film is geschreven door John Fusco.

Net als Crouching Tiger, Hidden Dragon zal de nieuwe film ook gebaseerd zijn op de vijfdelige Crane-Iron boekenreeks van Wang Dulu. Crouching Tiger, Hidden Dragon was voor het merendeel een verfilming van het vierde deel uit de boekenreeks.

De nieuwe film zal gebaseerd zijn op het vijfde en laatste deel. In dit vijfde boek is de hoofdrol weggelegd voor Yu Shu Lien. Zij werd in de film uit 2000 gespeeld door Michelle Yeoh. Vermoedelijk keert zij terug voor haar rol, maar hierover en over de rest van de cast is nog niets zeker. Eerst zal Ronny Yu zijn aandeel in de film moeten bevestigen.

Acht doden bij autobomaanslag in Golan

Bij een aanslag met twee autobommen in het door Syrië beheerste deel van de Golan-hoogten zijn acht mensen om het leven gekomen. Dat hebben activisten volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gemeld.

De autobommen ontploften donderdag in de buurt van een gebouw van de militaire inlichtingendienst in Quneitra. Volgens de activisten waren de meeste slachtoffers militairen. De Syrische regering heeft nog niets over de aanslag gezegd. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar aanslagen met autobommen en zelfmoordaanslagen zijn meestal het werk van islamitische militanten.

Quneitra ligt op de bestandslijn tussen Syrië en Israël, dat het grootste deel van de strategische hoogten in 1967 op Syrië veroverde.

Benzinestation Shell in Davos bezet

Actievoerders hebben vrijdag een benzinestation van Shell in het Zwitserse Davos bezet. Ze deden dat uit protest tegen olieboringen van Royal Dutch Shell in het noordpoolgebied. Niet ver van het benzinestation wordt momenteel het Wereld Economisch Forum gehouden.

De actievoerders, afkomstig uit tal van Europese landen, hingen een spandoek op met de tekst 'Noordpoololie - te riskant' en hadden een grote nep-ijsbeer bij zich. Ze riepen de deelnemers aan het Wereld Economisch Forum, onder wie vertegenwoordigers van Shell, op de betrokkenheid van de oliemaatschappij bij olieboringen in Alaska onder de loep te nemen. Op oudejaarsavond liep een boorschip van Shell vast in de Golf van Alaska.

De actie in Davos was mede op touw gezet door Greenpeace.

Joaquin Phoenix weer in Anderson-film

Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson gaan weer samenwerken. Phoenix is in gesprek voor een hoofdrol in Andersons boekverfilming Inherent Vice, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De acteur is voor zijn rol in het drama The Master van Anderson genomineerd voor een Oscar.

Anderson, bekend van films als There Will Be Blood en Magnolia, werkt aan het scenario van Inherent Vice. Thomas Pynchon schreef de gelijknamige roman in 2009. Het boek gaat over een wietrokende detective die zich stort op een ontvoering. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig en zeventig.

De Amerikaanse regisseur werkt al een paar jaar aan de verfilming van Inherent Vice. In een eerder stadium was Robert Downey Jr. als detective verbonden aan het project. In The Master speelt de 38-jarige Phoenix een aan alcoholverslaafde lanterfanter die onder de vleugels wordt genomen van een sekteleider, gespeeld door Philip Seymour Hoffman.

Wanneer Andersons Inherent Vice in productie gaat, is nog niet bekend.


Joaquin Phoenix weer in Anderson-film (Foto: Novum)

Acht mensen naar ziekenhuis na brand Ede

Vijf volwassenen en drie kinderen zijn vrijdagmorgen ter controle naar het ziekenhuis gebracht na een brand in hun flatwoning aan de Langenhorst in Ede. De brandweer heeft hen met een hoogwerker van het balkon van hun flat op de achtste verdieping gehaald, aldus een woordvoerder.

Woningen onder en boven de uitgebrande flat werden vrijdagmorgen ontruimd. De bewoners zijn tijdelijk opgevangen in een sporthal in de buurt. Rond half 12 kunnen zij volgens de brandweer terug naar hun huizen. De woning waar de brand uitbrak, is geheel uitgebrand. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Jackie naar Amerikaanse bioscopen

De Nederlandse film Jackie van Antoinette Beumer gaat in de zomer in Amerikaanse bioscopen draaien. De Amerikaanse distributeur Tribeca Enterprises heeft de rechten verworven van het drama met Carice en Jelka van Houten. Dat heeft producent Eyeworks vrijdag bekendgemaakt.

Jackie was al verkocht aan Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Israël en was te zien op het Toronto International Film Festival. Naast de gezusters Van Houten heeft ook de Amerikaanse actrice Holly Hunter een rol in de film.

Carice en Jelka spelen in Jackie twee zussen die naar Amerika reizen om hun biologische moeder, de rol van Hunter, te ontmoeten. Hun moeder blijkt een onaangepaste vrouw, die hun leven zal veranderen. De film draait nog in een paar bioscopen in Nederland.


Jackie naar Amerikaanse bioscopen (Foto: Novum)

CNV dreigt met staking Akzonobel

CNV Vakmensen dreigt met een staking bij Akzonobel als het bedrijf niet ingaat op de looneisen van de vakbond. De bond wil voor maandag om 13.00 een positieve reactie van het chemiebedrijf, anders begint een uur later een staking bij vijf vestigingen. Dat meldt de vakbond vrijdag.

CNV Vakmensen eist een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van driehonderd euro. Daarnaast wil de vakbond onder meer dat mensen die gedupeerd dreigen te raken door de verhoging van de aow-leeftijd, worden gecompenseerd. Het gaat daarbij om Akzonobel-medewerkers die wachtgeld krijgen of met vroegpensioen zijn gegaan.

De vakbond stelt dat Akzonobel woensdag een eindbod deed in de cao-onderhandelingen. De leden van de vakbond verwierpen dat bod donderdag in grote meerderheid.

CNV Vakmensen zegt het ultimatum te hebben gesteld, omdat Akzonobel de cao-onderhandelingen 'traineert'. Als het bedrijf niet ingaat op de eisen van de bond, wordt volgende week maandag gestaakt bij vestigingen in Rotterdam, Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl.

Van der Vaart stookt vuurtje op richting derby

Rafael van der Vaart gooit in de aanloop naar de derby tussen Hamburger SV en Werder Bremen nog maar wat olie op het vuur. "Werder Bremen zal huilen", provoceerde Van der Vaart. "We spelen thuis, dat moeten we ook duidelijk maken op het veld. Als we de druk verhogen moeten we ze zo veel mogelijk pijn doen."

Van der Vaart is het jaar 2009 nog niet vergeten. Als speler van Real Madrid zag hij 'zijn' HSV in korte tijd in de UEFA Cup en in de competitie verliezen van Werder Bremen. "Die schande ben ik nooit vergeten. We moeten wraak nemen." HSV treft een Werder Bremen zonder vertrouwen. Afgelopen weekend verloor de ploeg in eigen huis met 5-0 van Borussia Dortmund.

Glock gaat voor BMW rijden in DTM

Timo Glock zal namens BMW meedoen aan het nieuwe DTM-seizoen. De Duitser kondigde afgelopen week aan dat hij zal vertrekken bij het Formule 1-team van Marussia. Naast Glock rijden dit jaar ook Bruno Spengler, Augusto Farfus, Joey Hand, Andy Priaulx, Martin Tomczyk, Dirk Werner en Marco Wittmann voor BMW.

Glock kreeg van het team van BMW een test aangeboden in het Spaanse Valencia. Al na één dag bood BMW Motorsport de voormalig Formule 1-coureur aan contract aan voor het prestigieuze DTM-kampioenschap.

'Zakenman weigerde schilderijen Kunsthal'

Een Roemeense zakenman heeft twee uit de Kunsthal gestolen schilderijen aangeboden gekregen, maar ze geweigerd toen hij zich realiseerde om wat voor werken het ging. Dat meldt de Roemeense tv-zender Antena 3 vrijdag op basis van informatie van justitie in Roemenië.

De zakenman kreeg de doeken aangeboden door een bekende van de drie Roemenen die eerder deze week werden opgepakt in verband met de schilderijenroof, en liet ze beoordelen door een expert. Die schatte de waarde op zestig miljoen euro. De zakenman vertrouwde de zaak niet, en zag af van de koop. Het is niet duidelijk of deze zakenman de politie heeft ingeschakeld.

Om welke van de zeven gestolen werken het gaat is niet bekend. Waar de schilderijen nu zijn, is een mysterie. De drie gearresteerde verdachten ontkennen met de zaak te maken te hebben. Eerder meldden Roemeense media dat twee schilderijen zouden zijn teruggevonden, maar de Nederlandse politie sprak dat tegen.

De drie zouden zijn opgepakt na een tip van de ex-vriendin van een van hen. Haar wantrouwen was gewekt door foto's op de mobiele telefoon van haar vriend, en door diens ongewoon grote interesse in nieuws over de Rotterdamse kunstroof.

Alonso laat testsessie in Jerez schieten

De Spaanse autocoureur Fernando Alonso laat de testsessie van 5 tot en met 8 februari in Jerez schieten. De nummer 2 van vorig seizoen geeft er de voorkeur aan om in die periode verder aan zijn conditie te werken. Zijn Italiaanse renstal Ferrari laat dit op de website weten.

"Hij wil zo fit mogelijk zijn voor het eerste deel van het seizoen", aldus Ferrari. De eerste wedstrijd wordt op 17 maart in Melbourne verreden.

Alonso's teamgenoot Felipe Massa zal in Jerez wel in de nieuwe Ferrari gaan rijden. De Spanjaard stapt op 19 februari in Barcelona in de bolide.

Alonso laat testsessie schieten
Alonso laat testsessie schieten (Foto: ANP)

Enoh in belangstelling van Mallorca en Rennes

Ajax-speler Eyong Enoh kan op buitenlandse interesse rekenen. De defensieve middenvelder uit Kameroen staat in de belangstelling van Real Mallorca en Stade Rennes. Beide ploegen willen Enoh graag een half jaar huren.

Ajax zou niet onwelwillend tegenover een vertrek van Enoh staan, maar de Amsterdamse club geeft liever de voorkeur aan een definitieve verkoop van de speler. Enoh kan bij Ajax al lange tijd niet rekenen op een basisplaats. Vorig seizoen moest hij Vurnon Anita voor zich dulden, terwijl dit jaar Christian Poulsen de positie van verdedigende middenvelder inneemt in de basis van trainer Frank de Boer.

ManU betaalt vijftien miljoen voor talent Zaha

Manchester United heeft het twintigjarige talent Wilfried Zaha weten te strikken. De aanvaller maakt weliswaar op huurbasis het seizoen af bij Crystal Palace, maar zal komende zomer voor een bedrag van vijftien miljoen euro naar Old Trafford komen.

Zaha zal eerst nog wel een medische keuring ondergaan, voordat hij een contract tekent bij ManU. De in Ivoorkust geboren Zaha maakte vorig jaar november zijn debuut als Engels international.

'Augsburg hoopt op transfervrije Luijckx'

Kees Luijckx staat in de belangstelling van FC Augsburg. De club uit de Bundesliga wil de speler van NAC aan het einde van het seizoen transfervrij overnemen. Volgens BN De Stem heeft een Duitse club bij de zaakwaarnemer van Luijckx geïnformeerd.

De ochtendkrant noemt Augsburg, maar kan dit niet met zekerheid zeggen. De agent van Luijckx heeft de interesse kenbaar gemaakt bij Jeffrey van As, technisch directeur van NAC. De club uit Breda zal voorlopig nog geen actie ondernemen om Luijckx een nieuw voorstel te doen om hem in Breda te houden. De club zegt niet in de mogelijkhed te zijn om spelers in dit stadium van het seizoen een aanbieding te doen.

Op deze manier dreigt het gevaar dat Luijckx aan het einde van het seizoen transfervrij uit het Rat Verlegh Stadion wandelt. Luijckx is immers vanaf 1 januari gerechtigd om met andere clubs te praten. Dit heeft hij volgens de eerder genoemde krant nog niet gedaan. Hij wil zich eerst op NAC concentreren en degradatie voorkomen.

Wenger: "Villa komt niet naar Arsenal"

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft laten weten dat David Villa van FC Barcelona geen target is deze transferperiode. De Spanjaard komt dus niet naar het Emirates Stadium. Villa werd door diverse media in verband gebracht met een overgang naar Arsenal, aangezien The Gunners voorin nogal dunbezet waren.

De laatste tijd kiest Wenger er echter voor om Theo Walcott in de spits te zetten en dat gaat naar behoren. "Walcott heeft zich op alle vlakken verbeterd. Giroud doet het ook goed en werkt hard voor het team", aldus de Fransman op een persconferentie. De trainer liet verder weten dat David Villa dan ook geen transferdoelwit is in Noord-Londen. "We zijn er niet mee bezig. We willen met de eigen middelen progressie boeken en we denken dat we daar de juiste spelers voor hebben."

Wenger is sowieso geen fan van winterse transfer, laat hij weten. "Het risico is veel groter dan wanneer je een speler haalt in de zomer. Ik vind ook dat er een beperking moet komen op het aantal spelers dat je in de winter mag aantrekken."

[NBA] New York Knicks wint weer eens in Boston

New York Knicks heeft donderdag in de NBA met 89-86 nipt gewonnen van Boston Celtics. De basketballers uit New York verloren de vorige elf wedstrijden in Boston. Carmelo Anthony had met 28 punten een belangrijk aandeel in de zege. Bij de Celtics was Rajon Rondo topscorer met 23 punten.

Anthony en Boston-speler Kevin Garnett kregen het begin deze maand bij de ontmoeting in New York nog aan de stok. Dat leverde Anthony een schorsing van een duel op, maar dit keer hielden de kemphanen zich rustig.

Phoenix Suns versloeg voor eigen publiek Los Angeles Clippers met 93-88. De Clippers, die voor de derde keer op rij onderuit gingen, moesten het opnieuw stellen zonder de aan zijn knie geblesseerde Chris Paul. Phoenix-speler Goran Dragic was topscorer met 24 punten. Toronto Raptors won met 97-95 bij Orlando Magic.

Uitslagen:

Orlando - Toronto 95-97
Boston - New York 86-89
Phoenix - LA Clippers 93-88

Milan strikt verdediger Zaccardo van Parma

AC Milan heeft zijn defensie uitgebreid met Cristian Zaccardo. De 31-jarige Italiaan komt over van Parma en heeft een contract getekend voor 3,5 seizoen. De Algerijn Djamel Mesbah bewandelt de omgekeerde weg, zo heeft Milan laten weten. Zaccardo speelde sinds 2009 voor Parma. Eerder kwam hij uit voor Palermo en VfL Wolfsburg.

Zaccardo maakte deel uit van de Italiaanse selectie die in 2006 de wereldtitel veroverde. Hij kwam tijdens dat toernooi drie keer in actie. In totaal speelde hij zeventien interlands. "Ik kan als centrale verdediger en als back uit de voeten. Ik ben er trots op dat ik nu voor Milan speel", liet de mandekker weten.


Milan strikt verdediger Zaccardo van Parma (Foto: Novum)

Heracles test Fins jeugdinternational

Heracles Almelo heeft de Finse jeugdinternational Tim Väyrynen op proef. Dat melden de Heraclieden vrijdag op hun website. De 19-jarige spits speelde de afgelopen drie seizoenen voor FC Honka. Vorig jaar eindigde hij met de club als zevende in de hoogste Finse competitie.

"Wij moeten het als club hebben van het herkennen en doorontwikkelen van jonge talentvolle spelers en wellicht voldoet Tim ook aan die voorwaarden", laat directeur Nico-Jan Hoogma weten.

Ariel Sharon ondergaat hersenscan

De in coma liggende oud-premier van Israël, Ariel Sharon, is donderdagavond overgebracht naar een ziekenhuis in Beersheba, waar een scan van zijn hersenen is gemaakt. Dat zei een woordvoerster van het hospitaal vrijdag. Na de hersenscan werd Sharon teruggebracht naar het ziekenhuis van Tel Hashomer, waar hij wordt verzorgd. Over het resultaat van de scan zijn geen mededelingen gedaan.

Volgens Israëlische media wordt met behulp van de scan bekeken of er verbetering van Sharons situatie mogelijk is.

Sharon (84) was premier van Israël van 2001 tot 2006, toen hij een beroerte kreeg. Sindsdien verkeert hij in een vegetatieve status en ligt hij aan de beademing.

Pinpas vaker getrokken, vooral voor kleine bedragen

Nederlandse consumenten hebben het afgelopen jaar vaker met hun pinpas betaald dan ooit. Het aantal transacties steeg met 8,3 procent ten opzichte van 2011 tot 2,474 miljard. Vooral kleine bedragen werden vaker gepind. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland vrijdag bekendgemaakt.

Bedragen tot tien euro werden 778 keer gepind, een stijging van 16,5 procent. Kleine bedragen worden nu ruim drie op de tien keer met pin betaald. Door het grotere aandeel kleine pinbetalingen daalde het gemiddelde gepinde bedrag van bijna 36 euro in 2011 tot 34,08 euro afgelopen jaar.

De cijfers over 2012 betreffen pinbetalingen met de systemen Maestro en V-Pay, met de chip op de pinpas. Sinds 1 januari vorig jaar moeten winkeliers werken met dit 'nieuwe pinnen' in plaats van met de magneetstrip van het oude pinsysteem.

Eerder deze week berichtte De Nederlandsche Bank dat mede door de introductie van de chip het aantal pinbetalingen over de grens flink is toegenomen. Europese landen hebben afgesproken dat op termijn deze chip overal moeten werken.


Pinpas vaker getrokken, vooral voor kleine bedragen (Foto: Novum)

Emmenaar vast voor valse bommeldingen

Een 63-jarige man uit de gemeente Emmen is door de marechaussee opgepakt voor het doen van valse bommeldingen. De man zou eind oktober onder meer een bommelding hebben gedaan bij een hotel op Schiphol, waar op dat moment een executieverkoop van huizen werd gehouden.

De man deed de bommeldingen mogelijk uit onvrede over de gedwongen verkoop van zijn woning, laat de marechaussee vrijdag weten. Door de meldingen moesten meerdere keren gebouwen ontruimd worden, waaronder de panden waar de veilingen plaatsvonden.

De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Politie pakt verdachte liquidatie Amsterdam

De man die donderdag in Amsterdam door de politie bij een arrestatie in zijn been werd geschoten, wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

De 24-jarige verdachte zit vast en in volledige beperkingen, waardoor hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Hij is een bekende van de politie en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man werd donderdagmiddag om 15.15 uur aangehouden. Een arrestatieteam kreeg hem even daarvoor in het vizier in een auto, waarop een achtervolging ontstond. Nadat de verdachte de macht over het stuur had verloren op de Buyskade en tegen een lantaarnpaal en een aantal geparkeerde auto's reed, vluchtte hij het voertuig uit en sprong in het water van de Kostverlorenvaart. Hij wist naar de overkant te komen en klom daar op de kade. Aangezien hij geen gehoor gaf aan waarschuwingsschoten, vuurde de politie op zijn been. Daarop kon hij worden aangehouden.

Sarpong mag zich bewijzen bij Stoke

Jeffrey Sarpong hoopt in Engeland het voetbalplezier terug te vinden. De middenvelder werkt momenteel een stage af bij Stoke City. Dat meldt Voetbal International. Sarpong zit zonder club na een ongelukkige periode bij Real Sociedad.

De middenvelder maakte in 2010 de overstap naar de Spaanse club en werd dit seizoen verhuurd aan Hercules Alicante, maar kon daar geen indruk maken en werd teruggestuurd. Momenteel is de oud-Ajacied zoekende naar een club. Mogelijk dat Stoke City uitkomst kan bieden. De nummer tien van de Premier League geeft hem de kans een contract af te dwingen. Slaagt Sarpong daar niet in, dan kan hij altijd nog naar Willem II. De Tilburgers willen de middenvelder graag strikken in de strijd tegen degradatie.

Syrië vraagt vluchtelingen terug te keren

De Syrische regering heeft de honderdduizenden burgers die het land zijn ontvlucht opgeroepen terug te keren naar huis. Ook uitgeweken tegenstanders van president Bashar Assad zijn welkom, zo meldt het staatspersbureau SANA. De regering zal vluchtelingen helpen bij hun terugkeer, ongeacht of ze het land legaal dan wel illegaal hebben verlaten, aldus SANA.

In de loop van de 22 maanden durende burgeroorlog zijn meer dan een half miljoen Syriërs naar buurlanden gevlucht. Onder hen bevinden zich ook legerofficieren die de zijde van de rebellen hebben gekozen en zijn gedeserteerd.

Staking Duitse luchthavens gaat tweede dag in

Het beveiligingspersoneel op de luchthavens van Düsseldorf en Keulen-Bonn staakt vandaag voor de tweede dag op rij voor een hoger loon. Volgens vakbond ver.di doet negentig procent van het personeel mee aan de staking. Tientallen vluchten zijn vanwege de staking geannuleerd.

De staking door enkele honderden medewerkers duurt waarschijnlijk tot vrijdagavond. Vakbond ver.di eist een loonsverhoging van dertig procent. Volgens werkgevers heeft de vakbond een aanbod afgeslagen om de lonen met negen procent te verhogen, meldt het Duitse persbureau dpa.

Op de luchthaven van Düsseldorf, de op twee na drukst bezochte luchthaven van Duitsland, zijn meer dan vijftig vluchten geannuleerd, meldt dpa. Bij Keulen-Bonn gaan 26 vluchten niet door.

Wiggins: nooit liegen tegen mijn zoon

De Britse renner Bradley Wiggins zou zijn zoon nooit zo voorliegen zoals Lance Armstrong jarenlang heeft gedaan. De tourwinnaar zei dit tijdens het trainingskamp van zijn ploeg op Mallorca. Wiggins bekeek het interview met de dopingbekentenis van de Amerikaan samen met zijn 7-jarige zoon.

"Als fan wilde ik eigenlijk niet kijken want ik wilde niet dat zijn beeld als uitzonderlijk atleet aan diggelen zou liggen. Maar ik heb toch gekeken, samen met mijn zoon. Ik dacht soms: wat een eikel! Zoals wel meer mensen zullen hebben gedacht. Daarna moest ik het verhaal duiden aan mijn zoon want hij (Armstrong) had dezelfde wedstrijd gewonnen als zijn vader. Ik zal nooit zoals hij aan mijn zoon moeten uitleggen wat er allemaal aan de hand is. Zijn vader heeft de Tour immers zuiver gewonnen. Dat besef geeft mij het beste gevoel van de wereld", aldus Wiggins.

Gözübüyük: "Dikkere huid gekregen"

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük stond in het middelpunt van de belangstelling nadat hij FC Groningen-trainer Robert Maaskant met een bandje wees op het tonen van respect. Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond keurden de actie van de 27-jarige Gözübüyük openlijk af.

"Dit was een goede leerschool", kijkt de arbiter in De Telegraaf terug op het voorval in de Euroborg. "Alle ophef heeft me meer veerkracht gegeven, een dikkere huid opgeleverd." Gözübüyük heeft spijt van de manier waarop hij de boodschap bracht, niet van de inhoud. "Het tonen van het woord ‘Respect’ was niet volgens afspraak. Na de dood van Richard Nieuwenhuizen zouden we die band eenmalig dragen. Maar de actie kwam recht uit mijn hart."

"Misschien heeft het met mijn Turkse afkomst of mijn opvoeding te maken, maar respect is voor mij een kernwaarde. Die boodschap draag ik wekelijks ook uit op scholen. Dat in Nederland ambulancepersoneel, leraren, ziekenhuismedewerkers en nu dus ook grensrechters in elkaar, of zelfs dood worden geschopt en geslagen, raakt me diep."

"Misschien dat ik daarom zo emotioneel naar Robert Maaskant reageerde. Wat me overigens wel verbaasde, was dat ik een groot deel van de voetballerij over me heen kreeg en buiten het voetbal juist alleen maar positieve reacties ontving. Maar er staat een streep onder. Ik heb geen problemen met Robert, hoop snel weer een wedstrijd van FC Groningen te fluiten. Ik kom daar graag."

Vitesse staat open voor vertrek Bony

Een vertrek van Wilfried Bony is niet langer onbespreekbaar voor Vitesse. De Arnhemmers zijn bereid om naar geïnteresseerde partijen te luisteren. Algemeen directeur Erwin Kasakowski zet de deur voor een transfer van Bony op een kier.

"We hebben Wilfried beloofd dat we elk serieus aanbod dat voor hem een stap hogerop zou betekenen én interessant is voor Vitesse zullen bekijken", zegt Kawakowski in het Algemeen Dagblad. "Het moet voor beide partijen goed zijn." Volgens de directeur zijn er op dit moment nog geen biedingen ontvangen voor de Ivoriaanse spits.

"Eerlijk gezegd hebben we ook liever dat Wilfried blijft", aldus Kasakowski. Concrete interesse voor Bony zou er zijn van CSKA Moskou. De transfermarkt in Rusland sluit later dan de transfermarkt in Nederland.

Van Geel verdedigt bekritiseerde Mathijsen

Technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel vindt niet dat Joris Mathijsen verantwoordelijk moet worden gehouden voor de 3-0 nederlaag bij Ajax. Mede door een fout van de ervaren verdediger ging Feyenoord onderuit in Amsterdam. Maar Van Geel wil het verlies niet alleen op Mathijsen afschuiven.

"Dat de kritiek zich na de nederlaag tegen Ajax toegespitst op slechts één persoon is zeer onterecht", vindt hij in het Algemeen Dagblad. "Dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van onze technische staf. Bel Ronald Koeman of Jean-Paul van Gastel maar, die geven hetzelfde antwoord", aldus Van Geel, die wel vond dat Mathijsen tijdens de wedstrijd niet thuis gaf. "Maar dat geldt eigenlijk voor de hele ploeg op Jordy Clasie na."

"Dat iedereen dan weer over Mathijsen heen valt, is een terugkerend verhaal. Joris is niet anders gewend en ik denk ook dat het altijd zo zal blijven. Natuurlijk was hij ook niet top tegen Ajax, maar we praten eigenlijk maar over één moment waarbij hij de bal verspeelde aan Fisher. Maar vervolgens vloog de bal wel in de korte hoek naast de keeper (Erwin Mulder, red.) Daar gaat iedereen maar gemakshalve aan voorbij."

[Pics] Paaldansende studentes, boehoe!

Hebben studentes eindelijk iets gevonden om aan hun lichaam te werken, is het weer niet goed. Zo'n 170 studentes aan de Universiteit van Glasgow zijn namelijk lid van de paaldansvereniging van de Schotse universiteit. Tot groot verdriet van een groepje christenen, die huilen om de 'pornoficatie van onze cultuur'.

De belangrijkste universiteit van Schotland kent uiteraard vele studentenverenigingen. De Glasgow University Pole-Dancing Club is waarschijnlijk wel een van de leukste. Ongeveer 170 studenten tussen de 17 en 28 jaar, onder wie zelfs een handjevol mannen, kronkelen daar op regelmatige basis halfnaakt rond een paal.

De sport, die vroeger alleen was te bewonderen in louche striptenten, neemt enorm in populariteit toe onder studentes. Om hun geleerde kunstjes aan de buitenwereld te tonen, geven de Schotse studentes af en toe een grote show weg. Bezoekers, veelal medestudenten, betalen dan slechts 5 pond om de hele avond naar tieten en wijdbeense studentes te staren.

Zo ook woensdagavond. Hier gaven 59 studentes en 3 studenten een show weg onder de naam 'Journey Through Time and Space'. Volgens velen is men met deze show over het randje gegaan. Verontrustende ouders hebben de noodklok geluid en geklaagd bij de organisatie over de 'seksualisering' van tienermeisjes en jonge studentes.

Uiteraard zijn er ook weer zeurende christenen die dit mooie feestje de kop willen indrukken. "Dit is niet wat ouders verwachten van hun dochters op de universiteit", vindt Mike Judge van de Britse evangelische groepering Christian Institute. "De pornoficatie van onze cultuur dwingt jonge vrouwen dingen te doen waar ze later spijt van krijgen. Het bewijst maar weer eens dat onze samenleving oversekst is."

Maggie Rostron, president van de paaldansclub, wil niets weten van de kritiek. "Mensen genieten ervan", zo beweert de 28-jarige studente Medicijnen. "Het is een geweldige sport en goed voor je conditie. Ook geeft het een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Tuurlijk hebben we wel eens te maken met ontevreden ouders, maar die zijn van harte uitgenodigd eens een training bij te wonen."

Gelukkig zijn er honderden foto's te vinden van de shows van de studentes. Enkele mooie foto's vind je in het bronartikel. Foto's van de vorige show, maar liefst 458 stuks, zijn hier te vinden. Fap ze!

De inhoud van Metal Gear Rising: Revengeance Limited Edition

Zoals de fans van Metal Gear al weten is door Konami een Limited Edition aangekondigd van de game Metal Gear Rising: Revengeance. Onlangs is er meer bekend geworden over de inhoud van deze editie.  

Zoals te zien op de afbeelding hieronder bevat de box een plasmalamp met daarin een replica van Raiden zijn zwaard. Verder zit er in deze box de soundtrack, een boek van de game en natuurlijk Metal Gear Rising: Revengeance zelf. 

Metal Gear Rising: Revengeance
Metal Gear Rising: Revengeance Limited Edition

Luigi's Mansion: Dark Moon met multiplayertrailer

Nintendo heeft nieuwe informatie vrijgegeven over de multiplayer van Luigi’s Mansion 2. De modus werkt via online en via draadloze communicatie.

Maximaal vier spelers kunnen een tocht beginnen door de Scarecraper, een toren vol paranormale wezens. In de Hunter Mode speelt elke speler met een andere kleur Luigi en is het de bedoeling om samenwerkend alle spoken op een verdieping te vangen voordat de tijd is verstreken. Afhankelijk van hun prestaties wordt het team beloond met bonussen en upgrades die goed van pas komen bij de eindbaasgevechten in de top van elke toren.

Spelers kunnen in deze spelvariant kiezen voor een totaal van 5, 10 of 25 verdiepingen. Het is mogelijk om het moeilijkheidsniveau aan te passen. Als een speler is verslagen, kunnen zijn teamgenoten hem op de been helpen om als volledig team weer verder te gaan.

Luigi’s Mansion 2 voor Nintendo 3DS is in maart zowel in de winkels als als digitale download in de Nintendo eShop te koop.


Luigi's Mansion: Dark Moon 

Flinke winst Samsung door Galaxy-telefoons

Samsung heeft in het vierde kwartaal 76 procent meer winst gemaakt, gestuwd door de verkoop van de Galaxy-smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Voor het vierde kwartaal op rij werden er daarvan meer verkocht dan van de iPhone van Apple. Over het lopende kwartaal was Samsung vrijdag tijdens de presentatie minder positief.

De nettowinst in het laatste kwartaal van 2012 kwam uit op 7,04 biljoen won (4,89 miljard euro). Een jaar eerder was dat in dezelfde periode 4,01 biljoen won. De omzet steeg met negentien procent ten opzichte van een jaar eerder tot 56,06 biljoen won.

De operationele winst kwam 89 procent hoger uit op 8,84 biljoen won, waarbij de winst in de smartphone- en tabletdivisie zelfs meer dan verdubbelde. Analisten schatten in dat het Zuid-Koreaanse bedrijf in het vierde kwartaal meer dan zestig miljoen smartphones verscheepte, waarmee het totaal over 2012 op meer dan tweehonderd miljoen uitkomt. Apple verkocht in het vierde kwartaal 47,8 miljoen iPhones.

Het bedrijf verwacht echter dat het huidige kwartaal minder gunstig verloopt. Aan het begin van het jaar is de vraag naar elektronica altijd lager. Samsung houdt ook extra kapitaal aan om klappen op te vangen van de onzekere economie en de lage vraag naar pc's. Samsung maakt naast smartphones ook onder meer chips, laptops en beeldschermen.

Ongunstig voor Samsung is ook de hoge koers van de Zuid-Koreaanse munt. Het bedrijf verwacht dat de operationale winst over heel 2013 drie biljoen lager uitkomt vanwege de sterke won. Aandelen Samsung noteerden na de bekendmaking drie procent lager.


Flinke winst Samsung door Galaxy-telefoons

[AO] Errani en Vinci winnen dubbelspel

Sara Errani en Roberta Vinci hebben vrijdag de finale van het dubbelspel op de Australian Open gewonnen. Het Italiaanse duo, dat als eerste was geplaatst, versloeg in de finale thuisspeelsters Ashleigh Barty en Casey Dellacqua met 6-2, 3-6 en 6-2. De partij in de Rod Laver Arena nam een uur en veertig minuten in beslag.

De 25-jarige Errani en de vier jaar oudere Vinci schreven vorig jaar al Roland Garros en de US Open op hun naam. In het enkelspel in Melbourne werd Errani in de eerste ronde uitgeschakeld, Vinci reikte tot de derde ronde.


Errani en Vinci winnen dubbelspel (Foto: Novum)

'AZ haalt naast Overtoom ook Heymans'

AZ is druk bezig met het versterken van de selectie. Naast Willie Overtoom komt waarschijnlijk ook Jonas Heymans naar Alkmaar. De Belgische verdediger van Lierse SK is volgens het Algemeen Dagblad al medisch gekeurd bij de eredivisionist. De eerste gesprekken met AZ zijn bovendien al achter de rug.

De club van trainer Gertjan Verbeek troeft Middlesbrough af in de strijd om de handtekening van Heymans. De Belgische jeugdinternational dreigt zijn plek bij Lierse kwijt te raken omdat een zusterclub veel Egyptenaren bij de Belgen heeft gestald. Om die reden mag Heymans transfervrij vertrekken. De verdediger kan tot de zomer van 2016 tekenen in Alkmaar. AZ heeft zich ook zo goed als verzekerd van Willie Overtoom. De middenvelder tekent ook tot 2016 bij de club.

Seksschandaal Chongqing breidt zich uit

In de Chinese stad Chongqing zijn vrijdag tien districts- en partijbestuurders de laan uitgestuurd in verband met een corruptie- en seksschandaal dat in november de kop opstak.

Projectontwikkelaars leverden stadsbestuurders prostituees en legden de escapades op video vast om met behulp van het belastende materiaal bouwprojecten af te dwingen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde op basis van de commissie voor corruptiebestrijding van Chongqing dat de projectontwikkelaars 'vrouwen huurden om plaatselijke bestuurders te verleiden, hun seksuele handelingen in het geheim te filmen en de video's te gebruiken voor afpersing'. De commissie omschreef de projectontwikkelaars als een 'criminele bende'.

De nieuwe chef van de Communistische Partij, Xi Jinping, beloofde bij zijn aantreden in november harder op te zullen treden tegen corruptie. Desondanks zijn bestuurders nog steeds gevoelig voor omkoperij en machtsverstrengeling. De afgelopen weken werd bekend dat talloze bestuurders zich met vervalste papieren onroerend goed toeëigenden. Met de torenhoge huizenprijzen in Chinese steden fungeren dit soort berichten als lont in het kruitvat van de publieke verontwaardiging.

Noord-Korea dreigt Seoul met oorlog

Noord-Korea heeft Zuid-Korea vrijdag gedreigd aan te vallen, als Seoul zich aansluit bij de nieuwe sancties die de Verenigde Naties hebben ingesteld tegen het communistische land. Dat meldde de BBC.

"Sancties betekenen oorlog en een oorlogsverklaring tegen ons", aldus een verklaring van de Noord-Koreaanse autoriteiten. De dreigende taal komt een dag nadat de communistische regering in Pyongyang had aangekondigd een derde atoomproef te willen doen en meer langeafstandsraketten te willen lanceren.

Deze week had de Veiligheidsraad van de VN de sancties tegen Noord-Korea aangescherpt, nadat dat land in december een raket had gelanceerd.

Tweede succes Greipel in Down Under

André Greipel heeft vrijdag zijn tweede ritzege behaald in de Tour Down Under. De Duitser van Lotto-Belisol was in de 126 kilometer lange vierde etappe opnieuw de sterkste in een massasprint. Hij rekende in finishplaats Tanunda af met de Italiaan Roberto Ferrari en de Australiër Jonathan Cantwell.

De Nederlander Barry Markus van Vacansoleil finishte als vijfde en hield daarmee Marcel Kittel, Mark Renshaw en Kenny van Hummel achter zich. De etappe werd gekleurd door een ontsnapping van wereldkampioen Philippe Gilbert en Damien Howson. Zij werden op acht kilometer van de streep ingerekend.

Sky-renner Geraint Thomas blijft het klassement aanvoeren. Hij heeft vijf seconden voorsprong op Tom-Jelte Slagter. De Tour Down Under duurt tot en met zondag.

'Meerdere partijen geïnteresseerd in SNS'

Investeerders uit binnen- en buitenland zijn in gesprek met SNS Reaal om geld te stoppen in de bankverzekeraar. De partijen zouden een tot anderhalf miljard euro in SNS willen steken. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen in de financiële sector. SNS heeft financiële problemen en de laatste weken wordt druk gespeculeerd dat de staat mogelijk gaat ingrijpen bij de bank.

SNS zou twee tot tweeënhalf miljard euro nodig hebben om de problemen bij de vastgoedtak op te lossen. Daardoor zou naast het kapitaal van de investeerders alsnog geld van de staat nodig zijn. SNS Reaal moet nog 848 miljoen euro staatssteun terugbetalen. Beide partijen hebben afgesproken dat de achtergestelde lening van de staat in geval van nood kan worden omgezet in aandelen. Door de lage koers van SNS zou dit echter een verlies opleveren voor de staat.

De krant wijst er op dat het nog onzeker is of de investeerders en SNS tot een akkoord komen. De krant stelt dat toen DSB-bank in de problemen kwam, het 'aasgierfonds' Lone Star zich meldde. Toen Fortis in 2008 in de problemen kwam, wilde de Chinese verzekeraar Ping An wel een kapitaalinjectie verschaffen. In beide gevallen kwam er uiteindelijk geen akkoord.

Daarnaast kunnen de geïnteresseerden worden afgeschrikt door de vele claims die SNS Reaal boven het hoofd hangt. Eerder deze maand werd bekend dat een voormalig cliënt van vastgoedtak Property Finance (PF) ruim vierhonderd miljoen euro eist, omdat hij PF verantwoordelijk houdt voor de teloorgang van zijn Spaanse golfresort. Ook bereidt een nieuwe stichting een nieuwe miljardenclaim voor tegen verzekeraars vanwege woekerpolissen.

Ook kan De Nederlandsche Bank volgens het FD nog roet in het eten gooien. DNB moet er van overtuigd zijn dat de concurrentie op de Nederlandse markt door de nieuwe eigenaren van de systeembank niet in het geding komt.

Apple onderzoekt kinderarbeid toeleveranciers

Technologieconcern Apple heeft het aantal interne onderzoeken naar misstanden bij toeleveranciers vorig jaar flink opgevoerd. Daarbij kwam aan het licht dat bij een toeleverancier minderjarigen werkten en bij 158 faciliteiten waren procedures niet in orde of werd onvoldoende onderzoek gedaan naar hun eigen toeleveranciers. Dat blijkt uit het jaarlijkse Supplier Responsibility Report van Apple, dat vrijdag naar buiten kwam.

Bij de betreffende toeleverancier waren 74 kinderen jonger dan 16 jaar werkzaam. Die waren met vervalste papieren aan het werk gezet door een Chinese tussenpersoon. In totaal voerde Apple vorig jaar 393 interne onderzoeken uit bij zijn toeleveranciers, met in totaal 1,5 miljoen werknemers in 14 landen. In 2011 waren dat nog 229 onderzoeken. Daarbij wordt behalve naar arbeidsomstandigheden ook gekeken naar het milieu. Apple doet dit onderzoek sinds 2007.

'België test vervanger voor Fyra'

De Belgische spoorwegen gaan op het spoorwegnet rond Antwerpen testen uitvoeren met een trein die de spaghettiboemels van Fyra moet gaan vervangen. Dat meldt de krant Gazet van Antwerpen van vrijdag.

De proeven worden uitgevoerd met de locomotief type van het type Siemens HLE 18, waarvan de NMBS, de Belgische spoorwegen, er 120 hebben gekocht. De locomotief wordt vooral gebruikt voor het trekken van dubbeldekstreinen, maar kan ook op een hogesnelheidslijn worden gebruikt.

De NMBS en NS spreken vrijdag met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur over de problemen met de Fyra. De spoorwegen in beide landen hebben AnsaldoBreda, de Italiaanse bouwer van de Fyratrein, 3 maanden de tijd gegeven om de problemen met de trein op te lossen.

Het lijkt er dus op dat we het voorlopig tijdelijk met pralineboemels bratwurstboemels moeten doen. 

'België test vervanger voor Fyra'
'België test vervanger voor Fyra' (Foto: Michiel Dumon / Wikimedia)

Politie Athene bestormt metrostation

Gezelligheid alom in het Griekse Athene, waar de plaatselijke politie vrijdag een metrostation heeft bestormd. Dit om een einde te maken aan een staking die inmiddels haar negende dag was ingegaan. Tientallen stakende medewerkers van de metro hadden een barricade opgeworpen om de politie tegen te houden. Honderden sympathisanten werden in de straten rond het station op afstand gehouden door oproeragenten.

Het metropersoneel legde ruim een week geleden het werk neer ondanks een door de rechter uitgevaardigd stakingsverbod. Zij weigerden zich neer te leggen bij een loonsverlaging, die onderdeel is van een hervormingspakket dat beoogt alle ambtenarensalarissen te verlagen.

De regering weigerde de eisen van de stakers in te willigen en besloot tot het gebruik van een noodwet om de staking te breken. "De Griekse bevolking heeft offers gebracht. Grote offers. Ik kan geen uitzonderingen toestaan. Bovendien is het openbaar vervoer geen eigendom van de vakbonden. Het is eigendom van de bevolking, die het recht heeft er gebruik van te maken en niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ongemak moet ervaren", zei premier Antonis Samaras.

Een dergelijke noodwet wordt normaliter alleen uit de kast getrokken in tijden van oorlog of bij nationale rampen. "De vakbondsleden hebben besloten om de confrontatie aan te gaan en onredelijke stakingsmethodes te hanteren. Met hun acties zorgen ze voor veel overlast voor Athene en veroorzaken ze een ernstig financieel probleem voor de stad. We kunnen niets anders doen dan de noodmaatregel door te zetten", aldus minister van vervoer Kotsis Hadzidakis.

Medewerkers van de andere takken van openbaar vervoer verklaarden zich na het besluit van de regering prompt solidair met de stakers en legden ook het werk neer. Forenzen en andere reizigers zagen zich vrijdag daarom gedwongen andere vormen van vervoer te vinden.

Rapport over falen GroenLinks gepresenteerd

De commissie die het verkiezingsdebacle van GroenLinks heeft onderzocht presenteert vrijdagmiddag haar bevindingen. In het rapport, dat is opgesteld onder leiding van Nel van Dijk, staan ook aanbevelingen voor de toekomst. Het rapport wordt om 15.00 uur in Utrecht gepresenteerd.

Voor GroenLinks was 2012 een dramatisch jaar. De strijd om het lijsttrekkerschap van de partij kende een tumultueuze aanloop. Tofik Dibi werd door de kandidatencommissie niet geschikt geacht om het op te nemen tegen Jolande Sap, maar mocht na bemoeienis van partijprominenten als Femke Halsema toch meedoen.

Sap won de interne verkiezingen met overmacht, maar toen stond de partij in de peilingen al op fors verlies. Tijdens de campagne in aanloop naar de Kamerverkiezingen kon Sap het tij niet keren, en GroenLinks verloor op 12 september zes van de tien zetels.

Daags na de verkiezingen zei Sap dat ze aanbleef als leider, maar enkele weken later zegde het partijbestuur het vertrouwen in haar op. Sap stapte op en ook het partijbestuur onder aanvoering van partijvoorzitter Heleen Weening pakte zijn biezen.

Huidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik heeft de afgelopen maanden meermaals gezegd dat hij GroenLinks een nieuwe koers wil laten varen. De partij moet volgens hem concreter zijn in het uitdragen van standpunten.

Vanaf eind januari voert het interim-bestuur van GroenLinks gesprekken met leden over de voorstellen van de commissie-Van Dijk. Op 3 maart mogen de leden van GroenLinks zich uitspreken over de aanbevelingen die in het rapport staan.

Tuchtklachten ingediend in zaak Jansen Steur

Oud-patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur hebben een tuchtklacht ingediend tegen bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente. Ook twee oud-bestuurders van het ziekenhuis, de omstreden neuroloog zelf en twee oud-inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden voor de tuchtrechter gesleept. Dat meldt RTV Oost vrijdag.

Volgens de patiënten heeft Kingma verzuimd op zoek te gaan naar slachtoffers van de arts en heeft hij signalen over de wanpraktijken van Jansen Steur genegeerd. In zijn vorige functie, als inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zou Kingma eveneens hebben nagelaten de neuroloog aan te pakken. De bestuursvoorzitter, die in mei met pensioen gaat, heeft altijd volgehouden dat hij van de regionale inspectie geen signalen had gekregen over Jansen Steur. De klacht is donderdagavond in ontvangst genomen door het regionaal tuchtcollege in Zwolle.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.

'Slachtoffers Alphen zetten kort geding door'

De slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zetten hun kort geding tegen de staat door. Dat hebben de advocaten van de slachtoffers gezegd, meldt de NOS vrijdag. De slachtoffers willen de documenten in handen krijgen die zij denken nodig te hebben voor een letselschadeprocedure.

Het gaat onder meer om het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche over het verlenen van een wapenvergunning aan Tristan van der V. Ook willen ze de rapportages over zijn geestelijke gesteldheid inzien. Van der V. schoot in april 2011 in het winkelcentrum Ridderhof zes mensen en zichzelf dood.

In december kondigden de slachtoffers aan de staat te dagvaarden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde daarop in een hoorzitting in de Tweede Kamer de gevraagde stukken te verstrekken. Een kort geding was volgens hem onnodig.

De advocaten zeggen nu nog lang niet alle stukken te hebben ontvangen waar zij om hadden gevraagd. Die hopen zij nu via het kort geding te krijgen.

Kamerleden met auto naar Fyra-overleg

De meeste Kamerleden die maandag naar de hoorzitting over de falende hogesnelheidstrein Fyra in Brussel gaan, kiezen ervoor om de spaghettiboemel zoveel mogelijk te mijden.

"Ik wil niet het risico lopen dat ik door wat voor verstoring dan ook te laat kom", zegt SP-Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Paulus Jansen.

Hij gaat vanuit Utrecht met de auto naar België en stapt daar over op een pendeltrein naar Brussel. "Als de Fyra goed had gereden, had ik die zeker genomen. Maar dat is nu eenmaal niet zo."

VVD-Kamerlid Betty de Boer kiest voor eenzelfde constructie. Zij gaat carpoolen naar Bergen op Zoom en dan verder met de trein. "Ik kies bewust voor de auto. Ik durf het niet aan om er met een stoptrein uren over te moeten doen." Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland reist maandag met de auto naar het zuiden af.

FOK! wat een weer...Omslag nadert

Goedemorgen! Ook vandaag hebben we vrijwel hetzelfde weerbeeld als gisteren. Opnieuw een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. De temperatuur ligt vanmiddag tussen de -1 en -3 graden en er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Morgen komt er al wat meer bewolking opzetten en dat is de voorbode van de neerslag die op zondag gaat vallen. Dit zou dan eventueel voor ijzel kunnen gaan zorgen, maar de temperaturen lijken vrij snel boven het vriespunt uit te gaan komen. De vorst zit echter nog in de grond en zodoende kan het toch nog aardig glad worden op de wegen. Vanaf maandag is het dan echt gedaan met de winter en kunnen de mutsen en handschoenen weer even in de kast. De wind draait van het oosten naar het zuidwesten en dat is de windrichting die zo gewoon is voor ons land. Met de zuidwestenwind zullen ook de regenzones ons land weer weten te vinden.

Op de Atlantische Oceaan ontstaat er een zeer diepe depressie van om en nabij de 925 hPa. Dit monster is de aanjager voor een sterke zuidwestelijke stroming die de zachte lucht tot diep in Europa zal laten doordringen. Als er in onze omgeving een lagedrukgebied passeert staan de barometers meestal niet lager dan 980 hPa. Die depressie op de oceaan is dus heel interessant om te gaan volgen de komende dagen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Boswandeling KlapMongeaul maakte deze mooie winterfoto. Een eenzame wandelaar trotseerde de kou.



Oz the Great and Powerful poster met Rachel Weisz

Welke heks zal Rachel Weisz vertolken? Een van de raadsels die de critici graag willen oplossen voor Sam Raimi's komende film Oz the Great and Powerful. Over een paar weken zal de film te zien zijn in onze bioscopen en met deze poster hopen we jullie interesse te wekken.

Naast Rachel Weisz zien we ook Mila Kunis en Michelle Williams de rollen vertolken van de heksen in het magische land van Oz. Voor wie het verhaal kennen zal het niet onbekend zijn dat de heksen erg van elkaar verschillen. Zo is het bijvoorbeeld geen raadsel meer dat Glinda - gespeeld door Michelle Williams - de goede heks speelt. Van welke aard de heksen Theodora (Kunis) en Evanora (Weisz) zijn, wil Disney nog niet vrijgeven. 

Deze poster zou kunnen impliceren dat Evanora de kwaadaardige heks zou kunnen spelen. Ze wordt ook wel de "koninklijke adviseuse" genoemd en wordt omschreven als "een heks om te vrezen", maar men kan alleen maar afvragen hoe deze personages precies gaan uitpakken. Het zal ons ook niet zo gek veel uitmaken. We hopen gewoon dat de film ons weet te pakken en meesleurt naar het aloude land van Oz. Visueel belooft deze film sowieso veel goeds en we laten ons daarom ook graag verrassen.

Rachel Weisz als de heks Evanora
Rachel Weisz als de heks Evanora

De poster is bedoeld voor Amerikaans publiek. De releasedatum voor Nederland staat voor 18 maart 2013 gepland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.