CD: Chickenfoot - LV

Na twee reguliere albums, is er inmiddels ook een liveregistratie van de Amerikaanse super rockgroep Chickenfoot. Op LV krijgen we te horen hoe de band het er tot nu in haar prille bestaan op het podium van af heeft gebracht. Met de nadruk op pril, want de vraag rijst of het niet wat vroeg is voor een livealbum.

Het kan zijn dat op het moment van lezen de cd al compleet is uitverkocht. Huh? Hoe zit dat? Volgens een persbericht zou het hier gaan om een exclusief voor Europa uitgebrachte oplage van 10.000 stuks. Nu kan dat natuurlijk een truc zijn om de verkoop aan te zwengelen. Feit is, dat vorig jaar de maatschappij die het eerste album heeft uitgebracht over de kop ging, waardoor die eerste cd nog maar moeilijk was te verkrijgen. Hierop besloot de band een boxset uit te brengen voor de Amerikaanse markt met beide studio-albums (I en III) en deze liveregistratie. Voorts werd besloten om LV als losse cd en in gelimiteerde oplage in Europa uit te brengen. Maar wellicht moeten we al die de pr niet te serieus nemen, want in een ander bericht werd ook al verkondigd dat er vier niet eerder uitgebrachte songs op zouden staan 'plus 5 live and rare B-sides'. Maar uiteindelijk staan er gewoon vier songs van het tweede en vijf van het eerste album op. En die laatste "vijf 'rare 'songs" waren reeds te horen en te zien zijn op de DVD Get Your Buzz On Live uit 2010 en zijn opgenomen in Phoenix. De eerste vier nummers, waarmee de eerste helft van de cd wordt gevuld, zijn opgenomen in drie verschillende steden (Chicago, Seatlle en Boston) tijdens de 'Different Devil summer US Tour' van mei-juni van het afgelopen jaar.

Wanneer we de randzaken vergeten, is LV een prima uitgebalanceerd live-album. Veel lof gaat uit naar de productie. Zo klinken de eerste vier songs, 'Lighten Up', 'Bigfoot', 'Last Temptation' en 'Something Going Wrong' vetter dan op III zelf. Naast de productie verdient vooral de ritmesectie een dikke pluim. Michael Anthony is een echt basbeest en drummer Kenny Aronoff bewijst meer dan zo maar een stand-in voor Chad Smith te zijn. Maar met zo'n staat van dienst is dat ook weer niet zo verwonderlijk. Als sessiemuzikant drumde hij op bijna ontelbaar veel albums en toerde met de groten der aarde, van Lynyrd Skynyrd tot Elton John en van de Smashing Pumpkins tot Johnny Cash. Niets ten nadelen van de drummer van de Peppers, maar Aronoff is de technische man. Dat de aangename steady stijl van Smith ook heerlijk bij Chickenfoot past, blijkt uit het tweede gedeelte met de vijf songs ('Oh Yeah', 'Down The Drain', 'Turning Left', 'My Kinda Girl' en 'Learning To Fall') van het eerste album. En zo draagt het feit, dat beide drummers een aandeel op deze cd hebben gekregen, mede bij aan het evenwicht van LV.

Van het tweede gedeelte van de cd zijn het vooral de uitvoeringen van 'Oh Yeah' en 'Turning Left' die de aandacht trekken. Door de interactie met publiek en uitgebreidere solo's krijg je gewoonweg een betere benadering van de live-sfeer op cd. Want dat laatste raak je namelijk wel hier en daar kwijt bij het beluisteren van LV. Dat komt omdat de tracks niet doorlopen, maar netjes telkens met een fade-out eindigen, zodat er net als bij een gewone cd stiltes tussen de nummers zitten. Ander punt van kritiek zou kunnen zijn dat we er toch een beetje bekaaid vanaf komen met slechts negen nummers en een totale speeltijd van nog net geen uur, waarbij ook nog eens een minuut met alleen publiek is te horen als intro van de eerste track. Er had nog best een leuke live-uitvoering van bijvoorbeeld 'Sexy Little Thing' bijgekund of men had kunnen afsluiten met 'Rock Candy', de ode aan Ronny Montrose, waarmee de band de shows van de 'Different Devil Tour' eindigde.

Al met al luistert LV heerlijk weg. Goede uitvoeringen en een glasheldere productie zijn de basis hiervoor. Ook al hebben we met gerenommeerde artiesten te maken, ze bewijzen nog maar eens tezamen als Chickenfoot een sterke liveband te zijn. De ware fans hadden wellicht liever een nieuw studioalbum gezien. In die zin had de band ook kunnen wachten op meer materiaal om een uitgebreidere live-cd uit te brengen, want dit smaakt eigenlijk naar meer.