'Meerdere partijen geïnteresseerd in SNS'

Investeerders uit binnen- en buitenland zijn in gesprek met SNS Reaal om geld te stoppen in de bankverzekeraar. De partijen zouden een tot anderhalf miljard euro in SNS willen steken. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen in de financiële sector. SNS heeft financiële problemen en de laatste weken wordt druk gespeculeerd dat de staat mogelijk gaat ingrijpen bij de bank.

SNS zou twee tot tweeënhalf miljard euro nodig hebben om de problemen bij de vastgoedtak op te lossen. Daardoor zou naast het kapitaal van de investeerders alsnog geld van de staat nodig zijn. SNS Reaal moet nog 848 miljoen euro staatssteun terugbetalen. Beide partijen hebben afgesproken dat de achtergestelde lening van de staat in geval van nood kan worden omgezet in aandelen. Door de lage koers van SNS zou dit echter een verlies opleveren voor de staat.

De krant wijst er op dat het nog onzeker is of de investeerders en SNS tot een akkoord komen. De krant stelt dat toen DSB-bank in de problemen kwam, het 'aasgierfonds' Lone Star zich meldde. Toen Fortis in 2008 in de problemen kwam, wilde de Chinese verzekeraar Ping An wel een kapitaalinjectie verschaffen. In beide gevallen kwam er uiteindelijk geen akkoord.

Daarnaast kunnen de geïnteresseerden worden afgeschrikt door de vele claims die SNS Reaal boven het hoofd hangt. Eerder deze maand werd bekend dat een voormalig cliënt van vastgoedtak Property Finance (PF) ruim vierhonderd miljoen euro eist, omdat hij PF verantwoordelijk houdt voor de teloorgang van zijn Spaanse golfresort. Ook bereidt een nieuwe stichting een nieuwe miljardenclaim voor tegen verzekeraars vanwege woekerpolissen.

Ook kan De Nederlandsche Bank volgens het FD nog roet in het eten gooien. DNB moet er van overtuigd zijn dat de concurrentie op de Nederlandse markt door de nieuwe eigenaren van de systeembank niet in het geding komt.