Rapport over falen GroenLinks gepresenteerd

De commissie die het verkiezingsdebacle van GroenLinks heeft onderzocht presenteert vrijdagmiddag haar bevindingen. In het rapport, dat is opgesteld onder leiding van Nel van Dijk, staan ook aanbevelingen voor de toekomst. Het rapport wordt om 15.00 uur in Utrecht gepresenteerd.

Voor GroenLinks was 2012 een dramatisch jaar. De strijd om het lijsttrekkerschap van de partij kende een tumultueuze aanloop. Tofik Dibi werd door de kandidatencommissie niet geschikt geacht om het op te nemen tegen Jolande Sap, maar mocht na bemoeienis van partijprominenten als Femke Halsema toch meedoen.

Sap won de interne verkiezingen met overmacht, maar toen stond de partij in de peilingen al op fors verlies. Tijdens de campagne in aanloop naar de Kamerverkiezingen kon Sap het tij niet keren, en GroenLinks verloor op 12 september zes van de tien zetels.

Daags na de verkiezingen zei Sap dat ze aanbleef als leider, maar enkele weken later zegde het partijbestuur het vertrouwen in haar op. Sap stapte op en ook het partijbestuur onder aanvoering van partijvoorzitter Heleen Weening pakte zijn biezen.

Huidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik heeft de afgelopen maanden meermaals gezegd dat hij GroenLinks een nieuwe koers wil laten varen. De partij moet volgens hem concreter zijn in het uitdragen van standpunten.

Vanaf eind januari voert het interim-bestuur van GroenLinks gesprekken met leden over de voorstellen van de commissie-Van Dijk. Op 3 maart mogen de leden van GroenLinks zich uitspreken over de aanbevelingen die in het rapport staan.