'Kwart Nederlanders respectloos behandeld'

Een kwart van de Nederlanders wordt wel eens respectloos behandeld op straat. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal mensen dat respectloos gedrag ervaart is wel licht gedaald ten opzichte van 2008.

Het aandeel mensen dat zonder respect wordt behandeld op straat is het grootst. Verder wordt zo'n zestien procent onfatsoenlijk behandeld door personeel van winkels of bedrijven en vijftien procent van de Nederlanders in het openbaar vervoer. Respectloosheid wordt door het CBS omschreven als een overschrijding van de grenzen van goed fatsoen.

Jongeren hebben vaker met respectloos gedrag te maken dan ouderen. Vorig jaar gaf bijna een op de drie jongeren aan wel eens zonder respect behandeld te worden op straat. Onder 55-plussers is dat een op de zes. Overigens merken jongeren wel verbetering. In de beleving van ouderen is weinig veranderd.

Stadsmensen worden daarnaast vaker respectloos behandeld dan dorpelingen. Vorig jaar ervoer bijna een op de drie stedelingen respectloosheid, tegenover een op de vijf op het platteland.