NMa wil eerlijkere concurrentie op funda

Woningsite funda moet stoppen met het voortrekken van NVM-makelaars. Ook moet de Nederlandse Vereniging van Makelaars afstand doen van de woningsite, vindt de Nederlandse Mededingingsautoriteit na een onderzoek. Met sancties wordt overigens niet gedreigd.

Funda, de grootste woningsite van Nederland, is eigendom van de NVM. Daarom krijgen leden van die vereniging op de site een voorkeursbehandeling. Hun woningen staan bijvoorbeeld hoger in de zoeklijsten en ze hoeven niet te betalen om uitgebreide informatie op funda te plaatsen. Dat is volgens de NMa nadelig voor de consument omdat het zo moeilijker is een goede keus te maken.

De band tussen de NVM en funda zou ook de concurrentie tussen woningsites en makelaars belemmeren. Makelaars lopen inkomsten mis als huiseigenaren hun woning zelf verkopen, zonder hulp van een makelaar. Om dit soort concurrentie te voorkomen, kunnen woningen alleen via een makelaar op funda worden gezet.

De NMa wijst erop dat andere woningsites wel huizenverkopers zonder makelaar toelaten. De mededingingsautoriteit roept de NVM op afstand te doen van de woningsite. "Dan kan funda haar eigen strategische keuzes maken, los van de belangen van makelaars", zegt Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

De NMa verwacht dat woningsites taken van makelaars gaan overnemen, zoals online bezichtigingen en het online bieden op een woning. Dat zou consumenten meer keuze geven bij het kopen of verkopen van een woning. "Zulke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging", stelt Don.