Gesprekken Griekse noodhulp moeilijk

Redactie

De Griekse gesprekken met internationale schuldeisers over een tweede steunpakket ter waarde van 130 miljard euro blijken volgens minister van financiën Evangelos Venizelos 'erg moeilijk'. Een voor maandag geplande bijeenkomst van de ministers van financiën uit de eurozone is uitgesteld.

Volgens Venizelos zijn de onderhandelingen over een vijftig procent afschrijving door private schuldeisers en financiële steun vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds gericht op het herstellen van het vertrouwen in het Griekse bankensysteem, die een sterke daling in het aantal deposito's doormaken.

"Wat we nu proberen te doen met de inmenging van de private sector, met de zeer moeilijke onderhandelingen over een nieuw steunpakket is aan iedereen duidelijk te maken, met name aan Griekse spaarders, dat de banken absoluut gewaarborgd zijn", zegt de minister.

In oktober kwamen de Europese leiders en het IMF een tweede steunpakket overeen, om daarmee de Griekse financieringsbehoefte tot 2015 af te dekken. De nieuwe lening is echter afhankelijk van een afschrijvingsplan waarmee de Griekse schuldratio in 2020 op 120 procent van het bruto binnenlands product uit zou komen, van de huidige onhoudbare 160 procent.

Ondertussen maakte een Europese ambtenaar bekend dat een voor maandag geplande bijeenkomst van de ministers van financiën uit de eurozone is uitgesteld. De bijeenkomst wordt mogelijk naar een moment later in de week ingepland.