Indiase moslima's wurgen dochters om familie-eer

Twee moslima's zijn in Noord-India gearresteerd omdat ze hun met hindoe-mannen getrouwde dochters zouden hebben gewurgd. Volgens de Indiase politie hadden de dochters zich laten schaken en kwamen ze na de huwelijksplechtigheid thuis in Baghpat om zich weer met hun moeders te verzoenen.

De moeders van de 19-jarige Zahida en Husna (26) hielpen elkaar echter de beide vrouwen om te brengen, zo wijst het voorlopige onderzoek uit. Een van de aangehouden moeders zei volgens de krant Indian Express geen spijt te hebben. "We hebben ze vermoord omdat ze onze gemeenschap te schande hebben gemaakt. Hoe konden ze ervandoor gaan met hindoes? Ze verdienden het te sterven."

Eerder deze week beval het Indiase Hooggerechtshof de doodstraf aan voor moorden uit eerwraak, dat het 'een barbaars en achterlijk' verschijnsel noemde.

Traditioneel zoeken Indiase ouders een huwelijkspartner voor hun kind. Maar nu meer en meer Indiase vrouwen buiten de deur werken, kiezen zij steeds vaker zelf een echtgenoot uit liefde. Het negeren van de partnerkeuze van hun familie kostte de afgelopen jaren in Noord-India volgens een onafhankelijk rapport al negenhonderd mensen het leven.