Vrijwilligers COC winnen Jos Brink Prijs 2011

De vrijwilligers van het COC zijn verkozen tot de winnaars van de Jos Brink Prijs 2011. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) reikte de prijs voor homo-emancipatie zondag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag uit.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Naast de vrijwilligers van het COC maakten de Vereniging Orpheus en Boris Dittrich kans op de prijs. De jury, die bestond uit Sonja Barend, Claudia de Breij, Wim van de Camp, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, koos voor de vrijwilligers van het COC vanwege hun 'tomeloze inzet' in de afgelopen decennia.

"Sinds de Tweede Wereldoorlog zetten vrijwilligers van het COC zich in voor de homo-emancipatie in ons land", staat in het juryrapport. Volgens de jury heeft hun werk 'in hoge mate' bijgedragen aan de verbetering van de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen.

Het COC laat in een reactie weten vereerd te zijn met het winnen van de prijs. "Dat Nederland een van de meest homovriendelijke landen ter wereld is, is mede te danken aan al die duizenden mensen die zich de afgelopen 65 jaar voor het COC hebben ingezet", zei COC-voorzitter Vera Bergkamp.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch won de aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. De prijs is bedoeld om een baanbrekend initiatief op homo-emancipatiegebied als goed voorbeeld voor anderen te stellen. De jury verkoos Marcouch tot winnaar vanwege de 'moed en durf waarmee hij dit voor velen nog gevoelige onderwerp bespreekbaar maakt'.

Het was de tweede keer dat de Jos Brink Prijs werd uitgereikt. In 2009 won hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol de prijs.