FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 september 2009

Belgische bieren geprezen in Hongkong

Op de Hong Kong International Beer Awards zijn maar liefst drie Belgische bieren in de prijzen gevallen. De prijswinnende bieren zijn Delirium Tremens van brouwerij Huyghe, Het witbier Hoegaarden van AB InBev en Framboise van brouwerij Lindemans.

Delirium Tremens behaalde zelfs het op een na beste resultaat over alle dertien categorieën. Het blonde bier, met negen procent alcohol, behaalde een score van 86,5 punten in de categorie sterke bieren (Belgium Style Strong Ale).

Framboise werd verkozen tot beste fruitbier. Hoegaarden won de prijs in de categorie licht speciaalbier met minder dan zes procent alcohol (Belgium Style Standard Strength Speciality Beer).

NASA censureert vraag van scholier

Een Zweedse scholier beweert dat de National Aeronautics and Space Administration (NASA) hem heeft opgedragen een vraag te veranderen voor hij deze mocht stellen aan een astronaut. De vraag kon namelijk wel eens seksueel getint zijn.

De veertienjarige Zhiwar Naeimiakbar, een scholier uit Stockholm, was een de gelukkigen die werd uitverkoren om de Zweedse astronaut Christer Fuglesang een vraag te stellen. De scholier wilde zijn landgenoot, die als eerste niet-Amerikaan of niet-Rus driemaal een ruimtewandeling heeft gemaakt, vragen of het mogelijk is om zonder kleren in de ruimte te overleven. Hij kreeg hier echter geen toestemming voor.

"Ik werd eerst hysterisch. Oh mijn God, nu mag ik niet meedoen. Pas toen begreep ik waarom", vertelde Zhiwar vandaag. Volgens NASA mocht hij de vraag best stellen, als hij het stukje 'zonder kleren' zou vervangen door 'zonder ruimtepak'. 

Van der Wiel: "Ik ben gaan knokken"

Gregory Van der Wiel stond zaterdag wederom in de basis bij het Nederlands elftal. De Amsterdammer, die inmiddels drie interlands achter zijn naam heeft staan, hield daarmee Everton-aanwinst John Heitinga uit de basis.

"Ik voel me steeds meer thuis bij Oranje." In De Telegraaf vertelt hij over zijn jeugd, waarin hij een groot fan was van Robin van Persie. Speelde hij vijf jaar geleden nog met een shirt van de Rotterdammer op de pleintjes van Osdorp, nu speelt hij samen met de ster van Arsenal in het Nederlands elftal. "Ik moet er nog even aan wennen dat ik nu een teamgenoot van hem ben."

Ruim vier jaar geleden kon de meest opvallende verschijning van Oranje, Van der Wiel, tekenen bij Feyenoord en PSV. De toenmalig speler van HFC Haarlem koos echter voor een terugkeer bij Ajax. Een verstandige keuze bleek later, want via een stormachtig vorig seizoen is hij inmiddels een vaste waarde bij de Amsterdammers geworden.

"Als jeugdspeler van Haarlem ben ik gaan nadenken. De meeste jongens die bij Ajax weg moeten, krijgen verkeerde vrienden of zie je alleen maar in het uitgaansleven. Ik ben gaan knokken. Ik kon al aardig voetballen maar heb bij Haarlem karakter gekregen", met dat karakter heeft hij inmiddels bondscoach Bert van Marwijk weten te overtuigen. "Hij was tevreden over me, al zegt dat niet dat ik woensdag ook tegen de Schotten mag beginnen."

'Balotelli op verlanglijstje van Wenger'

Arsène Wenger heeft tegenover Sky Sports laten weten erg gecharmeerd te zijn van Internazionale-aanvaller Mario Balotelli. De Italiaan met een Ghanese achtergrond moet, als het aan de Franse coach van Arsenal ligt, in de wintermaanden naar Londen verkassen om Arsenal te komen versterken.

"Hij kan één van de beste spelers ter wereld worden", liet de oefenmeester tegenover de camera's van het Engelse medium weten. Een bod hebben de Gunners nog niet uitgebracht. Voorlopig blijft het alleen bij vage interesse.

De Engelse topclub zal echter naar alle waarschijnlijkheid in de winterperiode een bod gaan doen op de spits van Inter, die momenteel op weinig speelminuten kan rekenen. De twaalfvoudig jeugdinternational van de Italianen kwam inmiddels al 35 keer uit voor de Nerazzurri, daarin was hij elf keer trefzeker.

Robinho: "Dit jaar gaan we voor de titel"

Robinho, aanvaller van Manchester City, denkt dat zijn ploeg dit jaar gaat meestrijden om de Engelse titel. De Braziliaanse dribbelaar weet wel dat zijn ploeg mentaal nog veel sterker moet worden ten opzichte van de andere topclubs.

City heeft ook op de transfermarkt duidelijk gemaakt wat de plannen voor komend seizoen zijn. Joleon Lescott, Emmanuel Adebayor en Carlos Tévez werden allemaal aangetrokken.

"De club heeft dit jaar hoog ingezet en daarom ook zo gehandeld op de transfermarkt", vertelt Robinho tegenover Sky Sports. "Er zijn uitstekende versterkingen gekomen. Nu moeten we begrijpen dat we mentaal sterker moeten zijn."

"Als dat dit seizoen lukt, hebben we wat er nodig is om mee te doen om te titel", denkt de international. "Hoe vaker ik er over denk, hoe meer ik het gevoel heb dat dit seizoen ons jaar moet worden."

Walcott herstelt van rugblessure

De blessure van Theo Walcott herstelt voorspoedig. De aanvaller van The Gunners kampt momenteel nog altijd met een blessure aan zijn rug, waardoor hij nog niet in actie kwam dit seizoen, maar het lijkt erop dat de flankspeler binnenkort zijn rentree gaat maken.

Begin augustus liep de Engels international een blessure op aan zijn rug in het oefenduel met het Spaanse Valencia. Hierdoor moet hij ook de interlands aan zich voorbij laten gaan. Het duel met Kroatië gaat woensdag sowieso niet door voor Walcott, maar het duel van Arsenal tegen Manchester City is wellicht wel haalbaar.

Op de officiële website van Arsenal valt te lezen: "Walcott wordt snel na de interlands terugverwacht." Mocht de aanvaller aankomende zaterdag toch niet herstelt zijn dan speler Robin van Persie, Nicklas Bendtner en Andrey Arshavin in de voorhoede.

Eerste afkickkliniek voor internetverslaafden

Vanaf nu kunnen nerds in de Verenigde Staten geholpen worden, de eerste afkickkliniek voor internetverslaafden in de Verenigde Staten heeft namelijk zijn deuren geopend. De kliniek, ReSTART, is gevestigd vlakbij Redmond in Washington. In dezelfde stad zit ook het hoofdkantoor van Microsoft.

De eerste patiënt Ben Alexander uit Seattle is nu bezig om van zijn verslaving af te komen, die naar eigen zeggen net zo gevaarlijk is als drank of drugs. De 19-jarige Ben was al met zijn universitaire opleiding gestopt omdat hij vaak zestien of zeventien uur per dag World of Warcraft speelde.

Voor een kleine 9.000 euro kun je terecht bij ReSTART voor een programma van 45 dagen.

[Vuelta] Gesink: "Het was een zware rit"

Robert Gesink is na de rit naar Xorret del Cati opgeklommen naar de derde plaats in het algemeen klassement van de Vuelta. In de etappe, die werd gewonnen door Gustavo César Veloso, ging het echter niet makkelijk bij de 23-jarige Varssevelder.

Gesink: "Het was een zware rit. Het ging de hele tijd op en af en de laatste klim was superzwaar. Toen de grote mannen bergop demarreerden, moest ik ze laten gaan. Die versnellingen kan ik niet beantwoorden. Ik moet mijn eigen tempo blijven rijden en mijn best doen om er weer bij te komen. Gelukkig lukte dat ook in de afdaling."

De Rabobank-renner reageerde ook nog op het incident dat hij had met Cadel Evans, die vond dat Gesink hem in de sprint om plaats drie in de weg zat: "Hij was agressief. Evans zal wel een slecht verliezer zijn. Ik rijd natuurlijk net als hij voor mijn eigen hachje en probeerde een zo goed mogelijke uitslag te rijden. Ik wil er in elk geval niet te veel energie aan verspelen. Die heb ik later immers nog hard nodig."

Bee Gees gaan weer optreden

Zes jaar na de dood van Maurice Gibb gaan zijn broers Robin en Barry weer optreden als de Bee Gees. "We werken op dit moment aan een comeback", aldus Robin Gibb vandaag tegen de Britse radiozender BBC.

De broers hadden heel wat te verwerken na de dood van Maurice in 2003, zo vertelde Robin. Hij en Maurice waren een tweeling. "Het is heel emotioneel als je iemand verliest die zo dicht bij je staat."

Na het overlijden van hun broer wilden de overgebleven twee de naam Bee Gees niet meer gebruiken, zo zeiden ze destijds. Nu vinden ze echter de tijd rijp om wel onder die naam op te treden.

De Bee Gees willen een reeks liveshows geven, maar wanneer is nog niet bekend.Het wereldwijd succesvolle trio scoorde in de jaren '70 een groot aantal hits, waaronder Night Fever, Stayin' Alive, Tragedy, How Deep is Your Love en You Win Again.

Verhagen: Te weinig respect voor Indiëgangers

Nederland had na de oorlog te weinig aandacht en respect voor soldaten die vochten in de toenmalige Nederlandse koloniën. Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in een toespraak tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Indië-monument in Roermond.

Daar worden elk jaar de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen herdacht die tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

"Het respect dat u toekwam, kreeg u niet", aldus Verhagen. "Er wachtte u na de oorlog geen warm welkom. In Nederland was iedereen bezig met de wederopbouw en de verwerking van zijn eigen oorlogservaringen. Woorden als nazorg en traumaverwerking bestonden nog niet. Er was nauwelijks een luisterend oor."

Verhagen beklemtoonde het belang van de jaarlijkse Indië-herdenking. "Uw namen, inspanningen en offers mogen niet worden vergeten."


Verhagen: Te weinig respect voor Indiëgangers  (foto: DAG)

Aanklacht wegens reacties op Stormfront

Twee Nederlanders van 43 en 37 jaar moeten volgende week donderdag in Amsterdam voor de rechter verschijnen wegens discriminerende uitingen op de extreem-rechtse website Stormfront. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De aanklacht is een resultaat van jarenlang onderzoek van Justitie naar racistische en discriminerende uitlatingen op Stormfront. De twee mannen worden vervolgd vanwege discriminerende uitlatingen die zij in 2006 en 2007 deden jegens joden en zwarten. Ook wordt één van hen beschuldigd van het bedreigen van een joodse vrouw. Eén van de mannen is een crewlid van Stormfront, de andere een bezoeker.

Stormfront is een van huis uit Amerikaanse website. Haar thuisbasis ligt in de staat Florida. De uitspraken die hebben geleid tot deze rechtszaak zijn gedaan op de Nederlandstalige sectie van de site.

Kovalainen verwacht punten in Italië

Formule 1-coureur Heikki Kovalainen hoopt tijdens de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza wederom punten te scoren. De Fin, uitkomend voor McLaren, behaalde de afgelopen vier races al punten. Vorig jaar op Monza finishte Kovalainen nog als tweede in de Italiaanse Grand Prix, achter Sebastian Vettel van Torro Rosso.

"Ik heb de laatste vier races punten gescoord en ik zie niet in waarom mij dat komend weekend op Monza niet zou lukken", aldus Kovalainen. "Ik ben gek op dit circuit. Ik heb hier gewonnen in de GP2 en punten gescoord in allebei de Formule 1-races die ik hier heb gereden. Ik denk dat we een redelijk goede wagen hebben voor deze baan. Bovendien zouden we op dit circuit voordeel moeten hebben van ons KERS-systeem. Vooral in de kwalificatie zouden we hier profijt van kunnen hebben."

Recherche moet ernstige zaken laten liggen

De recherche heeft onvoldoende capaciteit om soms zeer ernstige zaken te onderzoeken. Duizenden zaken belanden wegens gebrek aan mankracht op de plank, ook als er sterke aanwijzingen in de richting van een dader of dadergroepen zijn. Dat zei Jan-Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond (NPB) vandaag in het tv-programma Netwerk.

De Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman bevestigde de uitlatingen van Van de Pol. Politiemensen zelf vinden het vreselijk dat dit zo is, aldus Heijsman. De korpschef vreest dat de voorgenomen bezuinigingen de situatie er niet beter op zullen maken en dat de recherchecapaciteit geringer zal worden. "De druk op de opsporing wordt zo groot dat we in redelijkheid niet meer aan de vraag kunnen voldoen", aldus Heijsman in Netwerk. Vandaag garandeerde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) nog dat de bezuinigingen niet tot minder rechercheurs zullen leiden.

[US Open] 17-jarige Oudin blijft verrassen

Melanie Oudin mogen we inmiddels dé revelatie van de US Open noemen. De 17-jarige Amerikaanse schakelde vandaag, in de vierde ronde van het Amerikaanse tennistoernooi, Nadia Petrova uit.

Oudin had drie sets nodig om Petrova, die als dertiende geplaatst was, te verslaan. Uiteindelijk stond er 1-6, 7-6(2) en 6-3 op het scorebord.

Het was voor Oudin de vierde keer op rij dat ze van een Russin wist te winnen. Eerder moesten ook Anastasia Pavlyuchenkova, Jelena Dementieva en Maria Sharapova het veld ruimen.

In de kwartfinale moet Oudin het opnemen tegen een Deense, namelijk Caroline Wozniacki. Zij was te sterk voor de Russin Svetlana Kuznetsova.

Review: Maarten van der Weijden - Beter

FOK!user dockx las het boek van Maarten van der Weijden genaamd Beter en besloot van dit aangrijpende verhaal een review te maken.

Bij de Olympische Spelen in Beijing was Maarten van der Weijden dé sensatie. Op 21 augustus 2008 won Maarten olympisch goud op de tien kilometer open water zwemmen. Dat markeerde het eind van een lange weg naar de top die niet altijd even begrijpelijk was.

De op 31 maart 1981 geboren Van der Weijden heeft een gevecht meegemaakt waar hij geen controle over had. Zoals hij zelf zegt, "Ik ben gaan liggen, en heb het ondergaan." Ik heb het boek (Beter) gelezen dat hij recent heeft gelanceerd, en ben onder de indruk van het doelgerichte maar toch lakse leven van Maarten. Ik dacht dat deze twee gedragingen tegenstrijdig waren en dus niet goed met elkaar konden functioneren. Maar hij heeft het tegendeel beschreven.

Tot de constatering
1986-1988
"Vind je het niet leuk om een sport te doen?", vraagt zijn moeder. Hij haalt zijn schouders op. "Misschien wel, ja." Hij bedacht zich dat hij vaak met vriendjes voetbalde. Hoewel zijn vader hem eigenlijk te jong vond, stelde hij toch voor om een paar avonden mee te ballen. Dit was maar een enge bedoeling. Men was allemaal ouder dan Maarten. Het wilde niet wennen. Dit vond hij niks en besloot het voetballen achter zich te laten. Zo heeft hij verschillende sporten uitgeprobeerd in allerlei takken van sport, zoals atletiek, volleybal en op de lagere school was er natuurlijk het verplichte schoolzwemmen. Dit vond Maarten niets, maar ook hij moest eraan geloven. Hij telde de zwemlessen af die hij nog moest. Inmiddels zat hij op schaatsen, ook fascineerde hem het wielrennen. Dit omdat de Tour de France was begonnen en Steven Rooks de bolletjestrui won. Misschien niet zo heel bijzonder, maar dit greep Maarten aan omdat hij in het zelfde dorp woonde als Steven Rooks, Warmenhuizen.

1992-1995
In zijn latere jeugd werd Maarten gegrepen door het zwemmen, het stond hem wel aan. Zijn zus Etta zwom ook en was een voorbeeld voor Maarten. Al snel ging het beter en beter. In de zomer stoppen de trainingen bij de zwemclub. Etta en hij gaan zomers stug door en zwemmen bij de boot. Al snel volgen ze openwaterwedstrijden door het gehele land. Van Spaarnwoude tot Sluis en van Leiden tot Vriezenveen. Het zwemmen is voor hen meer een bijzaak. Het lijkt meer op kamperen. Aan het einde van het seizoen eindigen Etta en Maarten hoog in het klassement. Zijn vader komt veel in het stuk voor en hij behoedt Maarten er altijd van om te studeren en carrière te maken. Vaak wimpelt Maarten dit weg en gaat zijn eigen pad. Hij vind het allemaal wel best en leeft voor het zwemmen. Dag in dag uit. Maarten heeft een heel levenspatroon. Vijf voor vijf rolt hij uit bed. Half 6 begint zijn ochtendtraining. Naar school, college. Middagtraining. En rusten. Sommige dagen was hij pas om 20 uur thuis. Echt een sociaal leven was voor Maarten niet weggelegd.

De laksheid nam toe. Maarten kreeg een brief en opende hem, hij gooide de brief vluchtig in de hoek. Het ging over een trainingskamp in België. "Dat lees ik later wel", zei hij. En zo geschiedde, hij moest zich melden op het station. Dat deed hij daarom ook, maar er was niemand te bekennen. Hij wachtte een klein aantal minuten. Nog niemand, hij belde naar huis en vroeg Etta de brief te zoeken waar alles in stond. "Oelewapper, je moet helemaal niet op station Amersfoort zijn. Je moet in Den Bosch verzamelen." Maarten bedankte zijn zus en haalde nog net de trein naar Den Bosch. Daar kwam hij net op tijd aan om de volgende trein te nemen. Hij ziet bondscoach André Cats uit de trein hangen. "Zozo", zegt hij, "net gehaald."
"Ja", zegt Maarten, hij is blij dat ie het gered heeft en dat André hem niet gelijk tot verantwoording roept.

1998-1999
De conflicten thuis worden steeds heftiger. Zijn vader is van mening dat hij teveel tijd voor het zwemmen vrijmaakt. Hij spoort Maarten er nog eens op aan dat "carrière maken" veel belangrijker is. Maarten ziet in dat het thuis niet soepel loopt en gaat op zijn 17e op kamers in Barneveld.
Maarten start zijn studie Wiskunde, het is vooral omdat zijn vader razend enthousiast is. Maar wil hij dit zelf wel?

De constatering
Najaar 2001
Tijdens de training probeert Maarten te drinken bij het keerpunt. Hij is verrast want het drinken loopt langs zijn mondhoek over zijn wang het zwemwater in. Hij laat het zijn beloop en grapt erover met zijn medezwemmers. Het probleem houdt stand en hij gaat naar de huisarts. De huisarts vertelt hem dat hij zich niet druk hoeft te maken en vertelt hem dat een zenuw klem zit, en dit gaat vanzelf over. Dit was niet het geval en Maarten moest het medicijn Prednison gebruiken. Na een paar dagen gaat het over. Maar al snel komt er een ander probleem in het fysieke gestel van Maarten. Zijn oogwit is bebloed, hij begint dubbel te zien. En dit wordt irritant met het inschatten van het keerpunt. Hierdoor gaat hij naar de huisarts van Warmenhuizen. En na een aantal onderzoeken en een beenmergpunctie is het duidelijk, Maarten heeft acute lymfatische leukemie.

Na de constatering
Hiervoor wordt in elk hoofdstuk een kuur beschreven. Er zijn vier chemokuren. Ook beschrijft Maarten zijn stamceltransplantatie. De overlevingskansen van Maarten werden rond de 30 à 50% geschat. Hij maakt tijdens de behandeling verschillende contacten. De belangrijkste namen zijn Rob en Bob. Rob was bakker en Bob was piloot bij Rain Air. Bob liep precies één kuur voor op Maarten, hierdoor bombardeerde Maarten al zijn vragen bij Bob. Maarten is na de behandeling een heel ander mens geworden, beschrijft hij. Eerst was hij een beetje mensenschuw maar nu is hij van mensen gaan houden. Ook mooi is het om te lezen hoe Maarten denkt over het onderwerp 'vechten'. Hij heeft boeken gelezen over Lance Armstrong, hij vraagt zich nu af wat 'vechten' betekent. Maarten ziet het meer als de behandeling ondergaan en niet stoppen met de kuren. Armstrong is een man die altijd fit wilde zijn en wilde bewijzen dat hij het nog aankon. Zulke types waren Bob en Rob ook. Maarten was totaal anders. In zijn zieke periode was hij ook daadwerkelijk ziek, en deed niets. Hij ondernam niks en deed net alsof hij sliep als de bewegingsagoog in de buurt was.

Na de kuren knokte Maarten zich terug naar de top en won zilver op de tien kilometer tijdens het EK van Boedapest in 2006. Hij werd in 2008 in Sevilla op de vijfentwintig kilometer wereldkampioen. En als slagroom op de taart won hij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing.

Slotsom
Ik vind het bijzonder dat Maarten zo zijn verhaal kan vertellen in een boek. Het is een pakkend verhaal. Ook heeft hij de eentonigheid doorbroken door de hoofdstukken over de chemokuur om en om te plaatsen. Zodat je niet één lang verhaal krijgt over de behandeling. Mocht iemand van je nabije contacten kanker hebben, dan is dit boek ideaal om te begrijpen wat het slachtoffer daadwerkelijk voelt. Het valt niet mee om dit in te schatten. Maarten beschrijft het zo enorm gedetailleerd dat je er een goed beeld van krijgt. Kortom, een mooie biografie van iemand die enorm veel geluk heeft. Maar zoals het gezegde vertelt: geluk dwing je af.


Uitgever: Ambo ISBN: 978 90 263 22587 Pagina's: 257
Waardering:

[EK vrouwen] Duitsland naar finale

Duitsland heeft de finale bereikt van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Het klopte Noorwegen met 3-1.

De Noorse dames begonnen goed en kwamen al na tien minuten op 0-1 door Isabell Herlovsen. In de tweede helft maakten Duitsland het goed via Simone Laudehr (59'), Célia Okoyino Da Mbabi (61') en Fatmire Bajramaj (90+3').

Het is voor Duitsland de vijfde finale op rij. het treft daarin Engeland, dat gisteren na een verlenging te sterk was voor Nederland.

Met dank aan je_ebbie voor de submit!

Weer Nederlander dood in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Uruzgan is voor de tweede achtereenvolgende dag een Nederlandse militair gesneuveld, zo heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, vanavond bekend gemaakt. Het slachtoffer is de 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen. Hij kwam om toen het terreinvoertuig waarin hij zat rond 14:00 uur lokale tijd in Tabar, zo'n negen kilometer van Kamp Holland, op een bermbom reed. Drie andere Nederlandse miliairen en een Afghaanse tolk raakten gewond. Hun toestand is stabiel.

Leijssen maakte deel uit van het in Wezep gelegerde 101 Geniebataljon. In Afghanistan behoorde hij tot een Operation Mentor and Liaison Team, dat het Afghaanse leger ondersteund. De andere drie militairen, twee korporaals van 19 en 24 jaar en een sergeant der eerste klasse, zijn afkomstig van andere eenheden. 

Gisteren kwam de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt om bij een vuurgevecht. Van Uhm deed opnieuw een beroep op de Nederlandse bevolking om de Nederlandse troepen te steunen. Ook wees hij op de risico's van de zelfgemaakte bommen. "We plegen veel inspanning om deze dreiging weg te nemen. Ook meldt de bevolking steeds vaker de locatie van deze explosieven. Helaas lukt het opsporen niet altijd. Het incident van vandaag is daar het trieste bewijs van", aldus Van Uhm.

Met dank aan Mkr, milkingmonkey, KBMaster, smietmanen en Jan-Joris voor de submit.

Meeste vrouwen neuken uit verveling

Twee Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de beweegredenen voor vrouwen om seks te hebben. Vrouwen hebben om de gekste redenen seks, maar verveling staat onaantastbaar bovenaan.

Het duo, wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Texas, heeft z'n bevindingen gepubliceerd in hun boek 'Why Women Have Sex'. De twee hebben maar liefst duizend vrouwen gevraagd om welke redenen zij zoal seks hebben. Er zaten veel verschillende antwoorden tussen, maar de opmerkelijkste was wel de vrouw die zich door haar man laat nemen opdat hij als tegenprestatie de kliko buitenzet.

Romantiek blijkt echter een ondergeschoven kindje. Maar liefst 84 procent van de vrouwen bedrijft de liefde namelijk om de verveling te verdrijven of om ruzies te voorkomen. "Ik heb seks om maar iets te doen te hebben. Bovendien is het makkelijker dan ruzie maken", antwoordde een van de ondervraagden.

De wetenschappers hebben ook vastgesteld dat de meeste mannen wel met de meeste vrouwen het bed in willen duiken. "Andersom voelen de meeste vrouwen zich juist niet aangetrokken tot de meeste mannen", besluiten schrijvers Meston en Buss.

Damesselectie WK op de weg bekend

Bondscoach Johan Lammerts heeft zijn selectie voor het Wereldkampioenschap wielrennen in Mendrisio bekend gemaakt. Nederland mag zowel op de tijdrit als in de wegwedstrijd een extra renster afvaardigen.

Ellen van Dijk mag als regerend Europees kampioene automatisch meedoen aan de tijdrit en Chantal Blaak is als Europees kampioene vanzelf startgerechtigd in de wegrace. Naast Van Dijk werden Regina Bruins en Kirsten Wild aangewezen voor de tijdrit.

De selectie voor de wegwedstrijd bestaat naast Blaak uit Andrea Bosman, Martine Bras, Irene van den Broek, Regina Bruins, Loes Gunnewijk en uiteraard kopvrouw Marianne Vos.

'De Storm' Nieuwe Nederlandse film!

Op 17 september aanstaande komt de nieuwe Nederlandse film 'De Storm' uit in de bioscoop. Zie hier op FOK! een exclusieve scene uit de film!

'De Storm' is de nieuwe film van Ben Sombogaart (De Tweeling, Abeltje) en gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos (Sanne den Hartogh), een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt.

Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken door in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke februaristorm. Waarna alles anders is.

Kijk hier op het FOK!forum naar een exclusieve scene uit 'De Storm'

Commotie om nazi-gastouder

Bij onze zuiderburen is commotie ontstaan rond een gastouder met nazisympathieën. De Antwerpse vrouw vangt kinderen op in een ruimte waar een foto van niemand minder dan Adolf Hitler hangt. Daarnaast hangen er vlaggen van de Vlaamse Militanten Orde, een verboden, rechtsextremistische actiegroep.

Dit heeft een undercover journalist van de Vlaamse actualiteitenrubriek 'Terzake' ontdekt. Kind en Gezin, de Belgische stichting voor onder andere kinderopvang, weet van de ideeën van de vrouw af.

"Kind en Gezin heeft een probleem met de foto van Hitler", erkent de vrouw. "Maar ik werk niet voor hen hè, ik ben alleen erkend door hen. Ik heb ook nog mijn privacy, ik haal in huis wie ik wil."

De vrouw probeert haar voorliefde voor nazi's niet te verhullen. "Mijn man is geen neo-nazi, hij is een oude nazi. Hij is voor een rechte lijn. Ik ben ook voor een rechte lijn."

Een filmpje van de extreemrechtse oppasmoeder is hier te zien

Vrijheid in plaats van doodstraf om blasfemie

Een Afghaanse journalist die begin 2008 was veroordeeld tot de doodstraf wegens blasfemie ofwel godslastering, blijkt te zijn vrijgelaten. Hij is geëmigreerd naar een ander land. Dat heeft Reporters Without Borders, een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van journalisten, vandaag bekendgemaakt.

De zaak van de student en parttimeverslaggever Perwiz Kambakhsh leidde tot internationale ophef. Afghaanse rechters stelden dat hij de islam en de profeet Mohammed had beledigd met het printen en verspreiden van een internetartikel over de rol van de vrouw in de islam.

Anderhalf jaar geleden kreeg hij de doodstraf, maar dat vonnis werd later teruggebracht tot een celstraf van twintig jaar. De speciale gezant van de EU voor Afghanistan en de hoogste VN-vertegenwoordiger in het land spraken hun zorg uit over het vonnis.

De journalistenorganisatie RWB is blij dat Kambakhsh na bijna twee jaar gevangenschap zijn leven weer kan gaan opbouwen. De organisatie heeft van de advocaat van de verslaggever begrepen dat de Afghaanse president Hamid Karzai een paar weken geleden het gratieverzoek van de man heeft ondertekend.

Pete Doherty deed zelfmoordpoging in Parijs

Pete Doherty heeft eerder dit jaar geprobeerd zelfmoord te plegen in de Franse hoofdstad Parijs. Dat heeft hij verteld aan de Britse versie van het modeblad Elle, aldus muziektijdschrift NME vandaag. De zanger probeerde zich in maart onder invloed van alcohol van een gebouw af te werpen.

"Ik had een feestje in Parijs", vertelt Doherty. "Het was schandalig, ik gedroeg me als een idioot. Ik weet niet eens meer precies wat er gebeurde, maar ik probeerde mezelf uiteindelijk van het dak van mijn hotel te gooien. Ik was er niet gelukkig mee dat ik dertig was geworden."

De zanger van The Babyshambles - nogal eens in het nieuws vanwege zijn drugsgebruik - is geen dronkelap, meent hij zelf. "Ik drink normaal niet zo veel, maar ik had nu een fles wodka achter de kiezen. Ik kreeg een taart en die heb ik in het gezicht geduwd van de man die hem zojuist voor me had gemaakt."


Pete Doherty deed zelfmoordpoging in Parijs  (foto: DAG)

Succesvol TV Lab krijgt vervolg

TV Lab, de themaweek op Nederland 3 waarin een week lang verschillende vernieuwende programma’s zijn uitgezonden, krijgt een vervolg. Dat heeft Roek Lips, netmanager Nederland 3, vandaag gezegd. Het TV Lab kreeg een gemiddeld rapportcijfer van 7,8.

Tijdens de themaweek waren negentien programma’s van acht omroepen te zien. Voor het recensentenpannel gaven zich zesduizend personen op.

In totaal zagen 4,4 miljoen Nederlanders een gedeelte van een TV Lab-programma. De resultaten van het panel worden meegenomen in de besprekingen met de omroepen om te bepalen welke programma’s doorgang vinden.

Het is nog niet bekend in welke vorm en wanneer het TV Lab terugkomt.

Nu voor de dames NSFW!

Regelmatig krijgen wij opmerkingen over de hoeveelheid vrouwlijk bloot. Meestal bijzonder positief maar van de vrouwelijke kant horen we nog wel eens wat klachten. Te weinig mannelijk bloot. Nou ja, de voorkeur gaat uit naar sexy in plaats van bloot.

Nou dames, ik ben even een weekendje met mijn webcam aan de slag gegaan en heb meerdere filmpjes gemaakt. Geniet er van en laat vooral horen wat je er van vond. Wie weet ga ik dan komend weekend meer filmpjes voor je maken. 

Tientallen doden door busongeval India

Zeker 26 mensen zijn vandaag om het leven gekomen toen een volgepakte bus in het Indiase deel van de regio Kashmir van de weg raakte en in een ravijn stortte. Negentien anderen raakten gewond, liet de Indiase politie weten.

Het incident had plaats in het district Doda. In hetzelfde gebied kwamen in juni ook al 26 mensen om door een busongeval.

In India zijn verkeersongevallen aan de orde van de dag. Veel voertuigen zijn van slechte kwaliteit en ook de wegen zijn vaak slecht.

SP en PvdA tegen schuldhulp door DSB

SP en PvdA willen dat er een einde komt aan schuldhulpverlening door de DSB Bank. Die is meester in het plukken van een kale kip, stelde vandaag PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

"Schuldhulpverlening moet je niet door banken laten doen, maar door erkende schuldeisers", aldus SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut.

Zij zal aanstaande donderdag in overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vragen om de DSB Bank uit te sluiten.

SP en PvdA krijgen veel mailtjes van DSB-gedupeerden over 'budgetcoaches' van de bank, die mensen benaderen die door schulden hun lening niet kunnen afbetalen. Zij klagen dat zij niet worden geholpen maar onder druk worden gezet.

Ook zet de bank incassobureaus in, die mensen dreigen met inbeslagname. Karabulut spreekt van "schandalige praktijken". Volgens Vos maakt de DSB Bank via zogenoemde aktes van cessie schuldhulpverlening onmogelijk.

Streaker bij voetbalwedstrijd

Zestienhonderd toeschouwers bij een tweedeklassewedstrijd voetbal in Vierlingsbeek waren eergisteren getuige van een opmerkelijk verschijnsel.

De menigte werd verrast door een ongekend optreden. Sommige aanwezigen hebben het er nu nog over: een voetbalwedstrijd.
De wedstrijd: Volharding - SSS'18, die een uitslag kende van 0 - 2, was het minst belangrijk; de ultieme verrassing bleek een beslissende dribbel te zijn. 

Een optreden van een streaker, een professioneel stripper, kon voor een zacht prijsje worden vastgelegd door de supportersvereniging van SSS. De verbouwereerde stewards van Volharding en andere toeschouwers legden haar geen strobreed in de weg: dubbele winst dus voor SSS!

Kijk hier voor foto's.

Met dank aan WilliamBlake voor de submit!

FOK!radio over de 10 jaar meet

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

FOK! bestaat tien jaar. En dat het dan niet lukt om bij elkaar te komen op een camping, boeit niet. Dan gaan we gewoon de kroeg in. En zo waren zo'n 50 FOK!kers afgelopen zaterdag in Utrecht om het glas te heffen op FOK! Natuurlijk horen we hoe dat gegaan is. Daarnaast zijn we benieuwd of de camping-plannen nog door gaan. Luisteren dus vanavond, live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columns op de FOK!frontpage zijn nu niet alleen meer op internet te lezen. De columnisten laten ook wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. FOK!kster Zonnetje40 is deze week aan de beurt. Dus steek de kaarsen maar vast neer en leg het tijgervelletje op z'n plek! Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC



Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

De radiocolumn van Zonnetje40 lees je hier.

Landing naast mat wordt atleet fataal

In San Diego is de 19-jarige poolstokhoogspringer Leon Roach om het leven gekomen bij een trainingssprong. De student, die op de universiteit van California studeerde, kwam na zijn sprong met zijn hoofd op de betonnen vloer terecht.

Roach, die naast de landingsmat belandde na zijn sprong, verloor na zijn val direct zijn bewustzijn en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij later overleed.

Kussen verboden op Franse scholen

Een kus op de rechterwang, een ander op de linker. Een bekende Franse groet, maar dit is vanaf heden verboden. De Mexicaanse griep heeft weer eens roet in het eten gegooid.

De burgemeester van Le Guilvinec in Bretagne heeft het kussen op alle basis- en middelbare scholen verboden. De kussen zouden het gevreesde griepvirus makkelijk kunnen overbrengen.

Ook handenschudden is vanaf heden verboden. Scholieren moeten elkaar nu begroeten zoals Indianen dat doen. Met de vlakke hand verticaal omhoog dus. Of ze er ook 'Ugh' bij moeten zeggen, is helaas niet bekend.

Coach omstreden Semenya stapt op

De coach van de omstreden 800 meter loopster Caster Semenya is opgestapt. Wilfried Daniels zegt opgestapt te zijn doordat hij vindt dat Semenya niet eerlijk behandeld is.

Bij de Zuid-Afrikaanse loopster wordt getwijfeld aan haar geslacht. Ook de Zuid-Afrikaanse atletiekbond twijfelde hieraan en liet haar, zonder dat Semenya het wist, een geslachtstest ondergaan. Daniels: "Ik betreur mijn rol in die affaire. We hebben haar doen geloven dat ze een dopingcontrole moest ondergaan, en geen geslachtstest. Ik vind de manier waarop we met haar zijn omgegaan verwerpelijk. Ik heb spijt van wat ik heb gedaan en zet daarom een stap terug."

'Rasmussen gebruikte doping tijdens schorsing'

Volgens de Deense krant Ekstra Bladet heeft oud-Rabobank renner Michael Rasmussen bloeddoping gebruikt tijdens zijn schorsing. De krant baseert dit op een rapport van de Oostenrijkse rechtbank.

Volgens het rapport zou Rasmussen samen met de al eerder betrapte oud-renner Bernhard Kohl en langlaufkampioen Christian Hoffmann een appartement in Linz hebben gehuurd, waarin zij zelf bloedtransfusies uitvoerden. Dit zou moeten gebeurd zijn in de zomer van 2008, het jaar waarin Kohl werd betrapt op het gebruik van cera.

Rasmussen, die pas geleden aangaf graag naar Astana te willen, werd in 2007 door de Rabobank formatie uit de Tour gehaald omdat hij loog over zijn whereabouts. Hij werd daarvoor twee jaar geschorst.

Vrouwenporno betaald door belastingbetaler

In Zweden is afgelopen donderdag de film 'Dirty Diaries' in première gegaan. De film is een vrouwvriendelijke pornofilm. Leuk dat vrouwen tegenwoordig eigen pornofilms hebben, maar nu blijkt dat deze film mede tot stand is gekomen met behulp van belastinggeld.

De film is in feite een verzameling van twaalf korte pornofilms, allen gefilmd met een mobieltje. Voor de film ontving de feministische documentairemaakster Mia Engberg een bedrag van een half miljoen kronen, zo'n 45.000, euro uit de Zweedse schatkist.

"Porno wordt altijd gemaakt voor mannen", luidt het antwoord van de maakster op de vraag naar het waarom van deze film. "Ik wilde juist seksualiteit vanuit het perspectief van de vrouw laten zien. Het is niet gemaakt om mannen te plezieren en ook niet om er geld mee te verdienen."

Het feministische aan 'Dirty Diaries' is het weergeven van de vrouwelijke seksualiteit op een natuurlijke manier. Zo vind je geen beelden van mainstream porno, waarin vrouwen worden behandeld als objecten, terug in de film. Ook zijn alle makers van het vrouwelijk geslacht of doen ze zich zo voor. Eentje is namelijk als man geboren.

Het feit dat de film is gesubsidieerd door de Zweedse overheid stuit vele Zweden tegen de brave borst. "Mijn grootste probleem met dit is dat geld van de belastingbetaler is gebruikt om deze film te financieren. Dat het een vrouwvriendelijke pornofilm is, lijkt een hoop goed te maken. Het zou pas erg zijn geweest als het een reguliere pornofilm was geweest", aldus Beatrice Fredriksson, mede-oprichter van een anti-feministische blog en een lid van de jeugdorganisatie van de conservatieve partij.

Engberg wuift alle kritiek weg. "Een standaard pornofilm was pas belastingverspilling geweest. Aan gewone porno moet helemaal geen cent uitgegeven worden, zeker niet wanneer ze geld verdienen aan het vrouwelijk lichaam."

Wie de film wil zien, zal moeten wachten op de DVD die vanaf woensdag in de winkels ligt. De drie vertoningen in een bioscoop in Stockholm zijn namelijk al weer achter de rug. Een trailer van de film is hier te zien.

Cruijff Court opgedragen aan Sprengers

Op korte termijn zal het 100e Cruijff Court in gebruik worden genomen. Dit voetbalveld, dat door de Cruijff Foundation betaald wordt, zal worden opgedragen aan Jeu Sprengers. De voormalig voorzitter van VVV-Venlo en de KNVB overleed vorig jaar.

Naast deze twee functies bekleedde Sprengers ook nog de functie van bestuurslid bij de UEFA. Daarnaast was de Limburger een van de drijvende krachten achter het initiatief van de Cruijff Courts.

Vandaag werd het projectbord van het Cruijff Court Jeu Sprengers Veld onthuld. Bij deze plechtigheid waren Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, en nabestaanden van Sprengers aanwezig.

De verwachting is dat het 100e Cruijff Court begin oktober officieel geopend zal worden.

Fisichella steekt Massa hart onder de riem

Mocht Felipe Massa zijn rentree in het huidige Formule 1-seizoen kunnen maken, dan zal Giancarlo Fisichella zijn plaats afstaan. De Italiaan werd vorige week aangetrokken als vervanger van de Braziliaan, die herstellende is van een zware crash in Hongarije.

"Ik heb met Massa gesproken en hij was erg blij voor me en vond mij de juiste keuze," liet Fisichella aan het persbureau Ansa weten. "Ik zei hem dat ik het erg jammer vind wat hem overkomen is en dat hij snel beter moet worden. Ik zei: 'als je je auto terug wilt, kom je hem maar halen, want hij is van jou. Ik hoop dat ik kan doen wat jij hebt gedaan'."

"Ik begon mijn loopbaan bij Minardi in 1996 en na bijna veertien jaar had ik de hoop op een Ferrari-zitje min of meer opgegeven. Ik loop nu over van trots en blijdschap."

'Fuji-Servetto blijft gewoon bestaan'

In tegenstelling tot eerdere berichten zal Fuji-Servetto toch blijven bestaan. Eerder lieten de eigenaren van de wielerformatie, Josean Matxin Fernandez en Mauro Gianetti, weten hun eigen weg te willen gaan, maar dit wordt nu door de eerstgenoemde ontkend.

"Ik weet niet waar die geruchten vandaan kwamen, tot nu toe hebben we nog niks besloten. Gianetti en ik bezitten allebei 50% van de ploeg en onze relatie is nog altijd prima," liet Matxin Fernandez in een reactie weten. "Fuji en Servetto blijven gewoon als sponsors aan onze ploeg verbonden, maar we zijn nog op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor om de structuur in 2010 te handhaven."

De Spanjaard gaf wel toe dat het niet meevalt om een nieuwe hoofdsponsor te vinden. "Het is niet gemakkelijk, het is een ingewikkelde taak. Daarom zijn alle renners vrij om een nieuwe ploeg te zoeken."

Mochten alle puzzelstukjes toch nog op hun plaats vallen, dan verwacht Maxtin Fernandez dat Fuji-Servetto ook in 2010 aan de start van de grote rondes zal verschijnen. "Logischerwijs doen we zowel aan de Giro, de Tour en de Vuelta mee. We hebben onze straf namelijk uitgezeten, net als Astana destijds."

Tien nieuwelingen bij Team Columbia

Team Columbia is zich, net als Cofidis, al aan het voorbereiden op 2010. De wielerformatie heeft namelijk tien nieuwe renners voor het volgende seizoen aangetrokken.

De meest bekende namen zijn toch wel die van Matthew Goss, Lars Bak (beide Team Saxo Bank) en Peter Velits van Team Milram. Daarnaast zijn het vooral renners die 24 jaar of jonger zijn.

Natuurlijk vertrokken er ook flink wat renners bij Team Columbia. George Hincapie en Marcus Burghardt komen volgend seizoen uit voor Team BMC. Edvald Boasson Hagen, Morris Possoni en Thomas Lövkvist gaan voor Team Sky rijden en Kim Kirchen verkast naar Team Katyusha.

Daarnaast staan Greg Henderson en Michael Berry in de belangstelling van Team Sky, dus er bestaat een mogelijkheid dat ook zij weg zullen gaan.


Alle nieuwkomers Team Columbia:

Naam rennerNationaliteitLeeftijdVorige ploeg
Peter VelitsSlowakije24 jaarTeam Milram
Martin VelitsSlowakije24 jaarTeam Milram
Rasmus GuldhammerDenemarken20 jaarTeam Capinordic
Lars BakDenemarken29 jaarTeam Saxo Bank
Matthew GossAustralië23 jaarTeam Saxo Bank
Leigh HowardAustralië20 jaarTeam Jayco-AIS
Hayden RoulstonNieuw-Zeeland27 jaarCervélo Test Team
Jan GhyselinckBelgië20 jaarBeveren 2000
Patrick GretschDuitsland22 jaarThüringer Energie Team
Tejay van GarderenVerenigde Staten21 jaarRabobank Continental Team

[Vuelta] Valverde neemt leiding over van Evans

In de tweede bergetappe van de Vuelta heeft Alejandro Valverde de leiderstrui overgenomen van Cadel Evans. De etappe werd gewonnen door Gustavo César Veloso.

De negende etappe van de Vuelta ging over 188 kilometer van Alcoy naar Xorret de Cati. Onderweg werden zeven bergen beklommen, waarvan twee van de derde categorie, vier van de tweede categorie en vlak voor de finish een berg van de eerste categorie.

Er ontstond een kopgroep met zeven man, die bijna de hele etappe bij elkaar bleef. Op de flanken van de laatste col ging Rein Taaramäe (Cofidis) ervandoor. Marco Marzano (Lampre) en José César Veloso (Xacobeo) bleven in de buurt en toen de Est niet meer volhield, gingen de twee achtervolgers hem voorbij. Veloso nam vlak voor de laatste klim afstand van Marzano en kwam als eerste boven.

Achter de kopgroep ging Rodriguez, een van de mannen van Valverde, ervandoor. Hij kon op de steile flanken zijn hoge tempo ook niet volhouden, en toen was er alleen nog de groep van klassementsrenners, met daarin Valverde (Caisse d'Epargne), Cadel Evans (Silence-Lotto), Ivan Basso (Liquigas) en ook Robert Gesink (Rabobank).

In de afdaling wisten de klassementsmannen Veloso en Marzano niet meer terug te halen. Veloso kwam solo over de streep. Valverde klopte op de streep nog David de la Fuente (Fuji), een van de overblijvers uit de kopgroep. Robert Gesink finishte net na De la Fuente. Door de bonificatiesecondes passeert Valverde Evans in het klassement, Gesink staat nu derde omdat een aantal mannen voor hem tijd verloren. Gesink heeft 36 seconden achterstand op Valverde.

Uitslag negende etappe

#NaamPloegLandTijd
1Gustavo César VelosoXacobeoSpanje5:21.04
2Marco MarzanoLampreItalië+0.21
3Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje+0.40
4David de la FuenteFujiSpanje+0.41
5Robert GesinkRabobankNederlandz.t.
6Cadel EvansSilence-LottoAustraliez.t.
7Ivan BassoLiquigasItaliëz.t.
8Javier RamírezAndaluciaSpanje+0.53
9Joaquim RodríguezCaisse d'EpargneSpanje+1.12
10Tom DanielsonGarminVerenigde Statenz.t.

Klassement na negende etappe

#NaamPloegLandTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje36:26.40
2Cadel EvansSilence-LottoAustralië+0.07
3Robert GesinkRabobankNederland+0.36
4Tom DanielsonGarminVerenigde Staten+0.51
5Ivan BassoLiquigasItalië+0.53
6Samuel SanchezEuskaltelSpanje+1.03
7Damiano CunegoLampreItalië+2.04
8Ezequiel MosqueraXacobeoSpanje+2.24
9Haimar ZubeldiaAstanaSpanje+3.01
10Juan José CoboFujiSpanje+3.08

'Vier op de tien jongeren gehoorschade'

De huidige jeugd loopt meer kans om gehoorschade op te lopen dan eerdere generaties, meldt de onderzoeker Ineke Vogel na haar promotieonderzoek aan de Erasmus MC.  Dit komt doordat ze vaker en langer naar muziek luisteren via een koptelefoon. Ook zetten ze het volume hoger, concludeert Vogel na onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar.

Tegenwoordig kun je muziek op een mp3-speler heel gemakkelijk meenemen, een walkman met cassettebandjes was vroeger minder praktisch. Daarom luistert de jeugd nu vaker naar muziek. Mp3-spelers zijn lichter en kleiner en daarnaast kan ook bijna iedere mobiele telefoon liedjes afspelen.

Jongeren luisteren langer omdat de accu langer meegaat dan vroeger en op een mp3-speler staan vaak ook wel honderden liedjes, die vroeger niet op een cassettebandje pasten. Ook het geluid staat nu veelal harder omdat de draagbare muziekspelers een hoger volume kunnen halen zonder dat het geluid wordt vervormd.

De mp3-spelers zijn niet de enige oorzaak waardoor er gehoorschade kan optreden. Discotheken en popconcerten vormen ook nog steeds een serieuze bedreiging voor de trommelvliezen. Vier op de tien jongeren dreigen volgens Vogel problemen te krijgen met hun gehoor, omdat ze te vaak naar te harde muziek luisteren. Een op de tien loopt zelfs kans op ernstige en blijvende gehoorschade.

De meeste jongeren weten volgens Vogel wel dat ze risico lopen met hun gehoor, maar doordat gehoorschade pas na een aantal jaren merkbaar wordt, nemen veel jongeren het niet zo nauw met harde muziek.  De jongelui die last krijgen van gehoorschade kampen dan ook met problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.

Kan ook de luide stem van FOK!-columnist Driek Oplopers aan de telefoon tot gehoorschade leiden? Lees dat hier!


'Vier op de tien jongeren krijgen gehoorschade'  (foto: DAG)

Duitse marine doodt piraat

De Duitse marine heeft maandag in de Golf van Aden een vermoedelijke piraat gedood. Dat meldde het ministerie van Defensie in Berlijn.

Een boot met vijf bewapende mannen reageerde niet op waarschuwingsschoten van het fregat Brandenburg. De commandant van de EU-missie Atalanta gaf daarop toestemming om de boot te beschieten, zodat die niet langer kon "manoeuvreren".

Bij de beschieting raakte een van de vijf vermeende zeerovers zwaargewond. Ondanks medische verzorging bezweek de man aan zijn verwondingen. De andere verdachten zijn overgebracht aan boord van de Brandenburg. De regering moet verder besluiten wat er met ze gaat gebeuren. Duitsland heeft al vaker piraten voor vervolging overgedragen aan Kenia.

Inspectie in Golf van Aden  (foto: ANP)

Van Nieuwstadt definitief naar SC Cambuur

Jos van Nieuwstadt (29) komt definitief naar SC Cambuur. Hij speelt de rest van het seizoen op amateurbasis bij de Leeuwarders. Vanmiddag hebben hij en Cambuur-directeur Alex Pama daar overeenstemming over bereikt. Eerder werd al duidelijk dat Cambuur interesse had in de verdediger.

Van Nieuwstadt is geboren in Waalwijk, maar maakte op 15 november 1998 zijn debuut in het profvoetbal bij Willem II. Hij viel in in de wedstrijd tegen NAC (2-1) voor Bombarda. Van Nieuwstadt speelde 139 wedstrijden voor de Tilburgers en verkaste toen voor twee seizoenen naar Excelsior. Voor de Kralingers kwam hij 65 keer in actie.

De volgende halte waren de Doncaster Rovers die in Engeland in de Championship spelen. Daar liet hij zijn contract ontbinden en daardoor was hij niet gebonden aan de deadline van de transferperiode. Hij scoorde tot dusver vier keer in zijn loopbaan.

Robinho haakt af bij Brazilië

Brazilië is al geplaatst voor het WK, maar bondscoach Carlos Dunga moet in de komende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili wel vijf spelers missen. Nu is ook Robinho geblesseerd.

Robinho viel zaterdag uit tijdens de overwinning tegen Argentinië (1-3). De aanvaller van Manchester City kampt met een dijbeenblessure.

Kaka, Luis Fabiano, Ramires en Lucio zijn dan weer geschorst voor het duel van woensdag met Chili.

PS3-verkoop fors gestegen na release Slim-editie

De lancering van de PS3 Slim lijkt een goede stap van Sony op weg naar de tweede plek in de huidige consolegeneratie. In Engeland gingen de verkoopcijfers op weekbasis omhoog met 999%, nog net geen verelfvoudiging van de verkoopaantallen. Het gaat hier echter om substantiële groei. Daadwerkelijke cijfers maakt de organisatie helaas niet zelf bekend.

 "Dit is waar de mensen op zaten te wachten, een nieuw model met een lagere prijs. De lancering van de Slim is voor veel mensen een reden om een Playstation te kopen," aldus Andrew House, president van Sony Computer Entertainment Europe.

Ook Microsofts Xbox 360 blijft doorgroeien na de prijsverlaging eerder deze maand. Vorige week groeide de verkoopcijfers al met 43% en ten opzichte van die week was er nu weer groei: 29%. Ook hier zijn geen exacte aantallen bekend. Het enige dat we wel weten is dat voor de lancering van de Slim de Xbox 360 nog beter verkocht, we zijn benieuwd hoe de situatie nu is.

Ter Horst garandeert: niet minder agenten

Het aantal politiemensen op straat en bij de recherche zal ondanks de komende bezuinigingen niet afnemen. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft dat vandaag mede namens de korpsbeheerders gegarandeerd.

Ze deed dat in een toespraak tijdens de opening van het nieuwe academisch politiejaar in de nieuwe locatie van de Politieacademie in Amsterdam. Later op de dag in Utrecht deden gemeenten een beroep op Ter Horst om niet verder te bezuinigen op de politie, omdat het dan onmogelijk wordt om ervoor te zorgen dat de criminaliteit met 25 procent afneemt.

Vakbonden, oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de korpschefs, de dagelijkse leiding van de politie, keren zich ook tegen de door het kabinet opgelegde bezuinigingen en menen dat die wel degelijk ten koste gaan van blauw op straat.

De Nederlandse politie moet volgend jaar 148 miljoen euro inleveren. Dat bedrag loopt op tot 206 miljoen euro in 2014.

Ter Horst: 'Niet minder blauw op straat'  (foto: ANP)

"Chamakh denkt alsnog aan bijtekenen Bordeaux"

De kranten L'Équipe en La Provence schrijven dat Marouane Chamakh binnenkort met zijn werkgever Bordeaux om de tafel zal gaan zitten om te praten over een nieuw contract.

Chamakh stond de voorbije transferperiode in de belangstelling van de Engelse clubs Arsenal en West Ham United, maar beide clubs haakten af bij het horen van de transfersom. Naar verluidt wilde Bordeaux zeventien miljoen euro vangen voor zijn spits.

Het huidige contract van Chamakh loopt medio 2010 af. Aanvankelijk was de aanvaller niet van plan om zijn verbintenis te verlengen, maar de Marokkaan lijkt nu wel open te staan voor een nieuwe verbintenis.

Tegen bepaalde voorwaarden zou Chamakh nu wel willen bijtekenen, aldus de Franse media. Een voorwaarde zou zijn dat hij tussentijds voor een relatief laag bedrag kan vertrekken bij Bordeaux, waarvoor hij dit seizoen alweer drie keer scoorde.

Toch geen 3D games in 2010

Sony Playstation gaat toch geen 3D games uitgeven in 2010. Dit in tegenstelling tot wat we afgelopen weekend meldden. De topman van Sony is iets te enthousiast geweest in zijn uitlatingen.

Sony heeft snel gereageerd op het bericht waarin ze laten weten dat ze bezig zijn met de technologie maar dat ze absoluut nog geen plannen hebben om het in de nabije toekomst op de markt te brengen. Het is niet bekend wanneer de games wel op de markt komen.

Een korte preview van de 3D games is hier te bekijken.

Kocabas uit WK boksen geslagen

Met het verlies van Hüsnü Kocabas is ook de laatste Nederlander uitgeschakeld op het WK boksen in Milaan. Kocabas werd in de derde ronde van de klasse tot 60 kilogram uitgeschakeld door de Cubaan Idel Torriente.

In de eerste ronde had Kocabas een bye en in de tweede ronde won hij met 16-3 van Audrey Moore. Echter was Torriente een maatje te groot voor de 30-jarige wachtmeester van de Marechaussee. Het werd uiteindelijk 8-0. Eerder in het toernooi werd Orhan Öztürk al uitgeschakeld in de eerste ronde in de klasse tot 69 kilogram.

Trio schuldig aan voorbereiden aanslagen

Drie mannen die vanuit Groot-Brittannië aanslagen wilden plegen op passagiersvliegtuigen met explosieve vloeistoffen in drinkflessen, zijn vandaag schuldig bevonden. De arrestaties van de mannen in 2006 leidden wereldwijd tot beperkingen op het vervoer van vloeibare stoffen in vliegtuigen. Dat meldde de BBC.

De verdachten wilden een aantal vliegtuigen laten neerstorten op routes richting de Verenigde Staten. Als ze in hun opzet waren geslaagd, hadden duizenden mensen het leven kunnen verliezen.

Rentree Voigt in Missouri

Jens Voigt maakt vandaag zijn rentree in het wielerpeloton. De Duitse renner van de Saxo Bank formatie zal aan de start verschijnen van de Ronde Van Missouri. Hij is volledig herstelt van de blessures die hij opliep in de afgelopen Tour de France.

Voigt kwam in de zestiende etappe van de Tour ten val in de afdaling van de Petit Saint-Bernard, toen zijn stuur plots afbrak. Aan de val hield hij onder andere een gebroken jukbeen en een kaakbreuk over. De beelden van de val zijn hier terug te zien.

Bosgebied Schoorl weer toegankelijk

Het bosgebied bij Schoorl is weer vrij toegankelijk voor publiek. De gemeente Bergen heeft de noodverordening vanmiddag ingetrokken. Dat maakte de gemeente bekend.

Staatsbosbeheer heeft het bosgebied na de grote brand voldoende kunnen inspecteren en is tot de conclusie gekomen dat het gebied geen gevaar meer vormt voor mens en dier.

De noodverordening voor het duingebied was al eerder ingetrokken. De vuurzee in het natuurgebied die eind vorige maand ontstond, verwoestte 150 hectare natuur.

Bosgebied bij Schoorl weer toegankelijk  (foto: ANP)

Sarkozy wil de grootste zijn

Het eerste publieke optreden van de Franse president Nicolas Sarkozy sinds hij in juli onwel werd tijdens het joggen, heeft in Frankrijk gezorgd voor een kleine rel. Dat meldde de Belgische publieke omroepen VRT en RTBF vandaag.

Vorige week donderdag bezocht Sarkozy een Franse fabriek in Normandië. Daar hield hij een toespraak, waarbij enkele werknemers achter de president op het podium stonden. Het viel op dat alle arbeiders kleiner waren dan de Franse president, die zelf relatief klein van stuk is.

Een ploeg van de Franstalige publieke omroep in België RTBF ondervroeg daarom een van de arbeiders. "Mag men niet groter zijn dan de president?" vroeg de RTBF-journalist, waarop de vrouw bevestigend antwoordde: "Dat is het". De persdienst van Sarkozy noemt de speculaties "belachelijk en grotesk".


Sarkozy wil de grootste zijn  (foto: DAG)

Grap Bananasplit liep uit de hand

Een grap van Frans Bauer en Bananasplit liep op Curaçao helemaal uit de hand, meldt De Telegraaf. Het Bananasplit-team nam twee vrouwelijke fans in de maling, van wie er een met een zwak hart. Bij aankomst bij de douane kregen de dames bijna een hartverzakking toen ze zogenaamd verdacht werden van het smokkelen van drugs en wapens.

Aan Frans Bauer ging alle heisa straal voorbij, doordat hij verstopt zat in een kast, aldus Bauer. De grapslachtoffers Laura Braken (40) en haar moeder Corrie (64) uit Brabant werden meegenomen op een artiestenreis van de TROS.  Toen ze voor de lol ineens als smokkelaar werden aangemerkt, barstte hartpatiënte Laura Braken in huilen uit. Er werd haar immers wijsgemaakt dat ze gefouilleerd moest worden met mogelijk ook een inwendig onderzoek.

De echtgenoot van de geschrokken Laura, kon de grap niet waarderen en is furieus op Bauer en zijn team. "Dit is echt niet leuk. Mijn vrouw had ter plekke wel dood kunnen vallen!", aldus de man.

Personeel UMC wast handen te weinig

De helft van de verpleegkundigen en artsen op de neonatologie van het UMC Utrecht wast onvoldoende de handen. Dit terwijl de medewerkers die met kwetsbare pasgeboren baby’s werken, negen maanden lang via posters, een voorlichtingsfilm en college’s op de hygiëneregels zijn gewezen.

Voor de campagne hield nog niet eens een kwart zich aan de voorgeschreven regels. Dat stelt onderzoekster Agnes van den Hoogen die morgen op dit onderwerp promoveert.

Een op de vijf kinderen loopt in het ziekenhuis een infectie op. Dat ligt steeds vaker aan het ziekenhuis zelf. Te vroeg geboren baby’s zijn extra kwetsbaar omdat hun immuunsysteem vaak nog niet volledig werkt.

Uit een onderzoek van vorig jaar bleek al dat twee van de vijf verpleegkundigen de handen niet wast als dat moet. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) eiste in mei dat ziekenhuizen hun hygiëne op orde hebben.

Franse ploeg uitgekeken op Domenech

De Franse voetbalbond FFF blijft vooralsnog bondscoach Raymond Domenech steunen, maar voor het overige kan de keuzeheer van de Franse nationale ploeg nog maar op weinig steun rekenen in zijn eigen land.

In Le Parisien spaart aanvaller Thierry Henry zijn coach niet. De speler van FC Barcelona doet een aantal rake uitspraken over Domenech, over wie hij zeer ontevreden is. "Dit werkt niet," is de conclusie van Henry.

Frankrijk is met drie WK-kwalificatiewedstrijden te gaan nog allerminst zeker van de eindronde in Zuid-Afrika in 2010. Woensdag spelen Les Blues het cruciale duel met koploper Servië. Na het gelijkspel tegen Roemenië afgelopen weekend (1-1) kreeg Domenech een lading kritiek over zich heen.

Na de fans en de journalisten lijken nu ook de spelers het gehad te hebben met Domenech. "Trainer, er is iets dat we u moeten vertellen. Ik spreek in naam van de ploeg," laat Henry optekenen.

"We raken verveeld tijdens je trainingen. In twaalf jaar bij het Franse team heb ik deze situatie nog nooit meegemaakt. We weten niet hoe we moeten spelen, waar we op het veld moeten lopen en hoe ons te organiseren. We weten gewoon niet wat we moeten doen. Een speelstijl ontbreekt, dit werkt niet."

Rentree Boulahrouz aanstaande

VfB Stuttgart-verdediger Khalid Boulahrouz kan zijn rentree maken in de Bundesliga. De verdediger van Die Schwaben raakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen geblesseerd aan zijn schouder.

Deze kwetsuur zorgde er uiteindelijk voor dat Boulahrouz de eerste vier competitiewedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Hij is zaterdag daarentegen weer beschikbaar.

Boulahrouz moest in een oefenduel met Schalke 04 al na zeventien minuten afhaken na een vervelende botsing met opponent Jefferson Farfán. Met rust moest De Kannibaal zijn kwetsuur laten genezen. Tijdens de oefenwedstrijd tegen Altshausen speelde de verdediger weer negentig minuten mee.

Met vijf punten uit vier duels is de start van Stuttgart in de Bundesliga niet heel overtuigend te noemen. In de vierde speelronde kwam de ploeg van Markus Babbel niet verder dan 0-0 tegen promovendus 1. FC Nürnberg.

Russische hoeren

Soms is het leuk om gehoor te geven aan impulsiviteit. Zo vatte vrijdagavond het idee post om te gaan stappen in Dusseldörf. Een klein kwartier later was er voor nog geen vijfentwintig euro per persoon een hotelkamer geboekt en een ruime twee uur daarna stonden we in het Mercurehotel alwaar een vriendelijke jongedame ons de sleutel overhandigde van onze ´rauchzimmer.´ Het plan was om in het oude stadsgedeelte wat te gaan eten om aansluitend in de ´Sub´ wat te gaan drinken en vervolgens rond een uur of twaalf in de ´Nachtresidenz´ te eindigen. Een impulsief plan moet natuurlijk wel tot in de puntjes uitgestippeld worden!

'Mercedes wil Brawn GP-aandelen kopen'

Mercedes-Benz staat op het punt om zijn belang te vergroten in het Formule 1-team Brawn GP, dat staat in de Britse krant The Daily Telegraph. Nadat eerder deze maand al de sponsordeals voor komend seizoen rond waren zijn de vooruitzichten van het voormalige Honda-team gunstig.

Nu wil de Duitse autofabrikant aandelen verwerven in de rivalen van McLaren, waarvan Mercedes veertig procent van de aandelen in zijn bezit heeft. Een woordvoerder van McLaren-Mercedes vertelde aan autosport.com dat het team geen bezwaar ziet dat de motorenleverancier investeert in de concurrentie. "Mercerdes-Benz' levering van motoren aan McLaren is een langetermijnbesluit - het bedrijf is aan zijn vijftiende opeenvolgende jaar bezig dat het aan McLaren levert - en daar komen ongetwijfeld nog meer jaren bij."

"Toch staan we achter het plan om andere teams in de Formule 1 te steunen en we zijn blij dat Mercedes-Benz zijn motoren ter beschikking stelde van Brawn GP, op die manier dat team van de ondergang reddend. En ook Force India is opgebloeid mede vanwege de samenwerking met de levering van motoren en aandrijving. Dat bleek onlangs wel uit de fantastische tweede plaats bij de Belgische Grand Prix", aldus de woordvoerder. Mercedes-Benz ontkent een volledige buy-out maar sluit een overname van aandelen niet uit.

Honda verkocht vorig jaar het noodlijdende team voor het symbolische bedrag van één dollar aan Ross Brawn, die het team omdoopte in Brawn GP. Nick Fry, de huidige algemeen directeur van het Britse team, stelde eind augustus al dat de toekomst van het team op financieel gebied voor de komende drie jaar verzekerd is. Toen wilde Fry nog geen details vrijgeven omtrent de geregelde contracten.

"We hebben geen zorgen over de financiën voor dit jaar en de drie jaar hierna", vertelde Fry. "We hebben een aantal leuke contracten getekend die bekend worden gemaakt als we de auto voor volgend jaar presenteren. We hebben totaal geen financiële zorgen." Brawn GP gaat momenteel aan de leiding in zowel het coureurs-, met Jenson Button, als constructeurskampioenschap.

Wall Street gaat gewoon weer verder

Door de lage rentes wereldwijd (en dus laag rendement) speculeren financiële instellingen weer volop in risicovolle beleggingen met een potentieel hoger rendement. Dit maal worden op Wall Street levensverzekeringen van Amerikanen massaal gesecuritiseerd, oftewel verzameld in nieuwe financiële pakketjes en zo onderling doorverkocht.

De potentiële markt voor deze pakketjes levensverzekeringen wordt door de Amerikaanse krant The New York Times geschat op 500 miljard dollar. De handel hierin wordt 'onder de toonbank' gedaan, van regulatie en inzicht door autoriteiten is weinig sprake.

Ook oude subprime-hypotheken, een van de oorzaken van de kredietcrisis en grote verliezen van banken wereldwijd, worden weer uit de oude kast gehaald en verhandeld.


[MotoGP] Pedrosa had naar Yamaha gewild

Dani Pedrosa zal ook in 2010 aan het MotoGP-team Honda verbonden blijven. Toch is de Spanjaard niet helemaal tevreden, want als de motor niet competitief is, dan wil hij vertrekken bij het Japanse merk.

"Er was geen goed plaatsje meer vrij bij Yamaha," zei Pedrosa die niet verhult dat hij de teamgenoot van Valentino Rossi had willen worden. "Ik geef mijn trouw nog één jaar aan Honda en hopelijk kunnen zij een betere motorfiets bouwen. Anders zal het na een jaar zonder vooruitgang voorbij zijn."

Levenslang geëist in Srebrenica-zaak

Tegen zeven voormalige hoge functionarissen van leger en politie van de Bosnische Serviërs is vandaag levenslang geëist door aanklager Peter McCloskey van het Joegoslavië-Tribunaal. Meer dan drie jaar lang stonden de zeven verdachten terecht voor hun rol bij de genocide in 1995 in Srebrenica.

Onder hen zijn naaste medewerkers van toenmalig legerleider Ratko Mladic, zoals kolonel Ljubisa Beara (70). Hij was destijds 'chef veiligheid' van de generale staf van het Bosnisch-Servische leger. Beara zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de organisatie van de moord op duizenden moslims uit de Oost-Bosnische enclave Srebrenica. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

Boete voor broekdragende vrouw

Een islamitische rechtbank in Sudan heeft vandaag een vrouw tot een boete van omgerekend 140 euro veroordeeld omdat ze in het openbaar een broek had gedragen. Maar de zweepslagen die ze ook dreigde te krijgen, blijven haar bespaard.

De voormalige journaliste Lubna Hussein was in juli gearresteerd omdat ze zich in een restaurant vertoonde in een broek, wat in Sudan als obsceen geldt. Hussein werkte voor de Verenigde Naties. Zij was op grond daarvan onschendbaar. Hussein diende echter haar ontslag in, omdat zij de zaak wilde laten voorkomen om de strikte kledingwetgeving aan de kaak te kunnen stellen.


Geen zweep voor broekdragende vrouw, wel boete  (foto: DAG)

Twee-jarige peuter neemt de bus

Een twee-jarige peuter is in Den Haag van zijn oma weggelopen en is toen in zijn eentje een stadsbus ingestapt. De buschauffeur merkte pas vele haltes verder dat het jochie in zijn bus zat. De bestuurder waarschuwde de politie, die het knaapje weer wist terug te brengen naar zijn bezorgde oma.

Toen zijn  oma even niet keek ging de  peuter op  avontuur uit. Hij liep het sportcomplex uit aan het Julianaplein en stak de straat over richting het Centraal Station. Daar pakte het jongetje de bus. Pas enkele haltes verder, bij de Laan van Nieuw Oost-Indië, werd de kleine zwartrijder opgemerkt.

Erfgenamen eisen topstuk Vermeer op

De erfgenamen van een voormalige bezitter van een wereldberoemd schilderij van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer willen het doek terughebben van een museum in Wenen. Dat meldde de Oostenrijkse krant Der Standard vandaag.

De eisers zeggen dat de vroegere eigenaar, Jaromir Czernin, in 1940 werd gedwongen de schildering 'De schilderkunst' (circa 1666-1668) aan de Duitse dictator Adolf Hitler te verkopen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het schilderij in het bezit van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

De erfgenamen van Czernin hadden een expert in de arm genomen om de zaak te onderzoeken. Op basis van zijn bevindingen eisen ze het schilderij terug, aldus een advocaat van de familie. Volgens de raadsman stond Czernin destijds onder zware druk om het schilderij te verkopen. Zo liep zijn vrouw gevaar wegens de anti-joodse rassenwetten van de nazi's.

In 2005 was het beroemde schilderij van Vermeer enkele maanden in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen.

Aanleg Tweede Coentunnel begonnen

Jaren gingen er aan vooraf, maar vanochtend is dan eindelijk de aanleg van de Tweede Coentunnel in Amsterdam begonnen. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) gaf de aftrap voor de bouw van de tunnel en de Westrandweg door zand te storten langs de ringweg A10. "Na jaren praten beginnen we aan een indrukwekkend en omvangrijk project", zei hij.

Naar verwachting kan het verkeer er in 2012 doorheen rijden. De tweede tunnel is nodig voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad en een betere bereikbaarheid van Amsterdam.

De huidige Coentunnel is de belangrijkste verbinding onder het Noordzeekanaal. Elke dag rijden hier ongeveer 120.000 voertuigen doorheen. De tunnel vormt echter een flessenhals voor het verkeer waardoor dagelijks lange files ontstaan.


Aanleg Tweede Coentunnel begonnen  (foto: DAG)

Misschien wel een Batman Arkham Asylum 2

Batman: Arkham Asylum is twee weken geleden verschenen en sindsdien staat het in de top van veel verkooplijsten. Ook heeft de game een record bemachtigd door de beste game te zijn waarin een superheld de rol speelt. Al snel komt dan natuurlijk de vraag of er een volgend deel in de maak is. Rocksteady wil hier nog weinig over loslaten.

De makers zijn erg blij dat ze aan de game hebben mogen werken en hopen dat de game veel zal verkopen en dat mensen de game graag spelen. Dat zal in grote maten bepalen of er een Batman 2 zal komen.

I hope so. We're just really pleased to have been given the chance to work on Batman. I'm a complete comics nerd, I used to work in a comics store... this is a dream come true for me.

Gamers die het einde van de game al hebben bereikt weten dat er genoeg ruimte is over gelaten voor een volgend deel of DLC. We zullen hopelijk snel meer horen over een tweede deel in de serie.

Toni benieuwd naar plannen Van Gaal

Luca Toni heeft zijn twijfels over zijn toekomst bij Bayern München. De Italiaan werd de voorbije transferperiode regelmatig gelinkt aan een vertrek, maar speelt nog altijd voor der Rekordmeister.

Met de komst van miljoenenaankoop Mario Gomez is de toekomst van de spits in Zuid-Duitsland onzeker geworden. Mocht Toni de komende maanden weinig aan spelen blijven toekomen, dan behoort een vertrek uit München alsnog tot de mogelijkheden.

De lange Italiaan is momenteel geblesseerd en kon zodoende weinig laten zien in het de beginfase van het seizoen. Het ziet er echter niet naar uit dat hij veel speeltijd zal krijgen onder trainer Louis van Gaal en dat terwijl het WK volgend jaar plaatsvindt in Zuid-Afrika.

"Als ik geen speeltijd krijg, dan zal ik met de clubleiding om tafel gaan," aldus Toni in de Duitse media. "In de zomer zeiden ze dat ik niet verkocht kon worden, dus ik ben benieuwd hoe mijn situatie is. Over een klein jaar is er een WK en verdedigt Italië de titel. Het is duidelijk dat ik dat niet wil missen. Ik moet spelen en ben benieuwd wat de trainer van plan is."

Toch geen 3D games in 2010

Afgelopen weekend hadden we voor jullie het bericht dat Sony druk bezig was met 3D gaming. Grootste nieuws was waarschijnlijk wel dat de games volgend jaar al zouden moeten verschijnen.

Wat blijkt: de vertegenwoordiger van Sony blijkt iets te enthousiast te zijn geweest. Sony heeft snel gereageerd op het bericht waarin ze laten weten dat ze bezig zijn met de technologie maar dat ze absoluut nog geen plannen hebben om het in de nabije toekomst op de markt te brengen.



Simon onzeker voor Davis Cup

Het is nog onzeker of Gilles Simon deel kan uitmaken van het Franse Daviscupteam, dat van 18 tot en met 20 september speelt tegen Nederland in Maastricht. De nummer negen van de wereld moest in de derde ronde van de US Open opgeven in zijn partij tegen Juan Carlos Ferrero, nadat zijn knie op slot sprong.

"Het is een ernstige knieblessure. Morgen (vandaag.red.) wordt een scan gemaakt van de knie om te kijken wat de precieze schade is. Maar het spelen van de Davis Cup, van 18 tm 20 september in maastricht tegen Nederland is hoogst onzeker", luidt de verklaring uit het kamp van Simon.

Rechter legt oprichting 'asowoningen' stil

De bestuursrechter in Breda heeft de voorbereidingen voor de komst van negen ‘asowoningen’ naar Tilburg maandag stilgelegd.

Dit gebeurde op verzoek van Instituut Broers, dat vooral meisjes opleidt tot onder meer secretaresse of apothekersassistente. De Tilburgse vestiging van de particuliere school vreest dat de toekomstige bewoners van de zogeheten Skaeve Huse leerlingen zullen lastigvallen.

De Skaeve Huse is een woonproject voor overlastgevende huurders naar Deens idee. Het gaat om negen woonunits aan de rand van de stad, voor mensen die in gewone woonbuurten anderen stelselmatig tot last zijn. De eerste bewoners zouden begin oktober komen.


Rechter legt oprichting 'asowoningen' stil  (foto: DAG)

Alonso verwacht sterk seizoenseinde

Renault-coureur Fernando Alonso, die eerder liet weten geen overwinningen meer te verwachten in 2009, denkt het seizoen wel sterk te kunnen eindigen. De Spanjaard, die afgelopen weekend nog een Formule 1-demo gaf in zijn geboorteplaats Oviedo, gelooft dat zijn auto goed genoeg is om podiumplaatsen mee te boeken.

"Ik hoop vanaf Monza wat meer geluk te hebben", liet Alonso weten. "We hebben een zeer competitieve auto, maar dat hebben we helaas nog niet kunnen demonstreren in de races. De wagen was erg snel in Duitsland, Hongarije en Valencia, maar om verschillende redenen hebben we daar niet het aantal punten behaald dat we hadden kunnen scoren. Ik blijf echter positief en denk dat we het seizoen op een goede manier kunnen afsluiten. We weten dat we een auto hebben die snel genoeg is om mee op het podium te komen, en dat is ook mijn doel voor Monza."

Snoepreclame niet in de ban

De voedingsindustrie mag kinderen onder de twaalf jaar lekker blijven maken voor snoep, frisdrank en hamburgers. In de Tweede Kamer tekende zich vandaag geen meerderheid af voor een verbod op snoepreclame die is gericht op kinderen. Alleen PvdA en SP zijn daar voor te porren, andere partijen willen niet verder gaan dan het uitoefenen van grote druk vanuit de overheid om dit te regelen. Ook het kabinet voelt niets voor een verbod.

CDA'er Sabine Uitslag noemde een reclameverbod symboolpolitiek. In haar ogen zijn het vooral de ouders die uitmaken wat hun kinderen naar binnen werken. Daar komt nog bij dat een verbod op tv-reclame allerlei andere advertenties voor ongezond voedsel ongemoeid laat.

Khadija Arib (PvdA) wees erop dat de Consumentenbond en de voedingsindustrie al jaren in de clinch liggen over de snoepreclame. Het lukt ze maar niet daar een afspraak over te maken. "Zelfregulering werkt niet", is haar conclusie.

Snoepreclame niet in de ban  (foto: ANP)

Renault herintroduceert KERS

Het team van Renault zal tijdens de Italiaanse Grand Prix weer gebruik maken van het Kinetic Energy Recovery System (KERS). Zo heeft hoofdingenieur Pat Symonds bevestigd. De Franse renstal reed in Maleisië voor het laatst met het systeem, dat de coureurs tijdelijk wat extra vermogen kan geven bij het accelereren.

Het team gaf al eerder aan er aan te denken om KERS in Italië op de auto te monteren. Over de redenen voor de herintroductie zei Symonds: "Ten eerste zorgt het rijden met KERS voor een snellere rondetijd op het circuit van Monza. We denken dat het systeem ongeveer een kwart seconde tijdwinst kan opleveren. In de kwalificatie misschien nog wel meer. Ten tweede zorgt KERS voor een voordeel bij de start, aangezien het in Monza een flink eind is van de grid naar de eerste bocht."

Agent verschijnt volgend jaar

Afgelopen E3 werd Agent aangekondigd voor de Playstation 3. Rockstar is druk bezig met de game maar alsnog weten we vrijwel niets over de game. Toch is Rockstar er zeker van dat de game volgend jaar zal verschijnen.

In een interview met Rockstar werd de vraag gesteld of de GTA IV DLC naar de Playstation 3 zou komen. Daarop werd geantwoord dat dat er helaas niet inzit maar dat ze hard aan het werk zijn om in 2010 een goede line-up voor de Playstation 3 neer te zetten met Max Payne 3, Red Dead Redemption en... Agent.

That’s why we are working hard on a lineup of PlayStation 3 releases for 2010 that we know you will be very excited to play - including Red Dead Redemption, Max Payne 3, and the PlayStation 3 exclusive AGENT, which is a brand-new title from Rockstar North, the creators of the Grand Theft Auto series.

Natuurlijk moeten we nog maar af wachten of dit werkelijk gaat lukken.

Vertonghen twee á drie weken aan de kant

Ajax-speler Jan Vertonghen vermoedt de komende twee à drie weken uit de roulatie te zijn.

De multifunctionele Belg van de Amsterdammers raakte in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Spanje en België geblesseerd aan zijn teen. Vertonghen werd het slachtoffer van een overtreding van Sergi Busquets.

Van de arts van de KBVB moet Vertonghen minimaal vier dagen rust houden, maar de Belg denkt dat hij langer aan de kant zal staan. Aanvankelijk werd er gedacht aan een enkelblessure, maar nu blijkt Vertonghen een probleem te hebben aan zijn teen.

"Ik ben zo'n twee à drie weken buiten strijd. Mijn teen was er slecht aan toe," aldus de international van België in de Belgische kranten. "Gelukkig heeft de dokter me in de kleedkamer goed geholpen."

De wedstrijd tegen Anderlecht in de Europa League op 1 oktober gaat Vertonghen zeker halen. "Daar ben ik zeker bij."

'Prins Harry en Chelsy zijn weer samen'

De ex van Prins Harry, Chelsy Davy, heeft besloten om de roodharige prins nog een kans te geven. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

De twee zijn gespot door de Britse media en men beweert dat zij weer stapelverliefd zijn. “Harry wilde Chelsy dolgraag terug en heeft er alles voor gedaan om haar weer voor zich te winnen. Ze is overstag gegaan, maar wil het deze keer rustig aan doen. Ze wil absoluut niet weer steeds in de belangstelling staan.

De tortelduifjes besloten in januari een punt achter hun relatie te zetten. De reden zou zijn geweest dat Harry’s constante gefeest Chelsy teveel werd.

Oorlogswinter geselecteerd voor EFA

De film Oorlogswinter van Martin Koolhoven is geselecteerd voor de European Film Award 2009. Dat heeft het pr-bureau MVSP vandaag bekendgemaakt.

In totaal zijn er 48 films uit 25 landen geselecteerd voor de EFA. Uit deze selectie zal de EFA de nominaties voor de verschillende categorieën kiezen. Op 7 november worden de nominaties bekendgemaakt tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje. De prijsuitreiking is 12 december in Duitsland.

Vorige week ontstond er onder Nederlandse filmmakers, onder wie die van Oorlogswinter, commotie over de wens van Holland Film om The Silent Army met Marco Borsato in te zenden naar het Oscarcomité in de Verenigde Staten. De producenten zetten vraagtekens bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen. Ook betwijfelen ze of deze film wel voldoet aan de voorwaarden voor inzending.

Doorverkoop kaartjes op net wordt onderzocht

De Consumentenautoriteit gaat de ticketshops op internet met argusogen volgen. Er zijn veel klachten van mensen, die via dit soort websites kaartjes hebben gekocht voor concerten of evenementen.

Ze kunnen bedrogen uitkomen, omdat de prijzen bij doorverkoop hoger kunnen uitvallen dan de toegangsprijs die op de gedrukte biljetten staat. Ook komt het voor dat de organisatoren van een evenement de toegang weigeren als blijkt dat het gaat om doorverkochte kaartjes. Het komt zelfs voor dat mensen geld kwijt zijn aan een spektakel dat helemaal niet door blijkt te gaan, aldus een woordvoerster van de Consumentenautoriteit.

Doorverkopen van kaartjes is wettelijk niet verboden, maar de aanbieder is wel wettelijk verplicht om de consument goede informatie te geven. Wie dat niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 450.000 euro.

De Consumentenautoriteit maakt waarschijnlijk volgend jaar de resultaten bekend van de extra controle op de ticketshops.

Velthuizen draagt debutantenspeld op aan vader

Piet Velthuizen maakte zaterdagmiddag zijn debuut voor het Nederlandse elftal. Het traditionele 'haasje' dat een debutant krijgt na zijn debuut is voor zijn ernstig zieke vader.

"Dat had ik al lang geleden besloten", aldus Velthuizen in het Algemeen Dagblad. "Als ik ooit zou debuteren in het Nederlands elftal, zou ik dat opdragen aan mijn vader."

"Ik ga het speldje vanavond nog bij hem afgeven, denk ik. En het shirt hang ik ingelijst op in mijn huis", zei de sluitpost, wiens vader al langere tijd ernstig ziek is.

Velthuizen is achter Michel Vorm de derde doelman van Oranje. Maarten Stekelenburg is de eerste keus. Woensdag is Schotland op Hampden Park de gastheer van het keurkorps van Bert van Marwijk.

[US Open] Dent wordt gek van Murray

Andy Murray heeft eenvoudig de laatste zestien op de US Open bereikt. De Schot rolde de Amerikaan Tyler Dent eenvoudig met 6-3, 6-2 en 6-2 op.

Het Amerikaanse servicekanon zei gek te zijn geworden van de nummer twee van de wereld. "Hij mist niet. Hij mist helemaal niks! Ik heb geprobeerd mijn service af te wisselen met spin, slice en kick en veranderde steeds van hoek, maar niets hielp."

Ook Juan Martin Del Potro is door naar de achtste finales. De Argentijn had vier sets nodig om de Oostenrijker Daniel Köllerer te verslaan: 6-1, 3-6, 6-3 en 6-3. Hij krijgt gezelschap van Jo-Wilfried Tsonga die zijn landgenoot Julien Benneteau met 7-6 (4), 6-2 en 6-4 terug naar Frankrijk stuurde.

Betogers belagen school na hoofddoekverbod

Een Antwerps atheneum dat sinds deze maand hoofddoeken verbiedt voor islamitische leerlingen, heeft daar flink last van. Betogers staan dagelijks met een megafoon aan de schoolpoort, ondanks een verbod van de burgemeester. Vandaag heeft de massaal aanwezige politie negen demonstranten opgepakt.

Vandalen bekladden in het weekeinde de schoolmuren met slogans tegen het hoofddoekverbod. Ook is er ingebroken, zonder dat er echt veel werd gestolen.

Door het verbod hebben zich inmiddels 33 van de 578 leerlingen laten uitschrijven. Nog eens 95 meisjes blijven weg zonder afmelding. "Mondjesmaat verwachten we hen wel terug op school, al dan niet met een enorm haarlint rond hun hoofd", zei directrice Karin Heremans.

De Bakker, Sluiter in DC-team

Jan Siemerink heeft de selectie bekend gemaakt voor de Davis Cup wedstrijd van Nederland tegen Frankrijk tussen 18 en 20 september. Het team bestaat uit Thiemo de Bakker, Jesse Huta Galung, Raemon Sluiter en Igor Sijsling.

Thiemo de Bakker is de speler die momenteel het beste in vorm is. Hij wist afgelopen week alweer zijn vierde challenger zege te pakken in een korte periode. Siemerink over zijn selectie: "Thiemo heeft goed gepresteerd door vier challengers te winnen. Raemon werkt hard sinds zijn comeback met een paar goede resultaten. Met dit team hebben we tegen Frankrijk de beste kansen. Of we voor een verrassing kunnen zorgen? We zullen het zien."

De wedstrijd tegen Frankrijk, dat waarschijnlijk met wereldtoppers als Jo Wilfried Tsonga en Gilles Simon zal aantreden, wordt op gravel gespeeld in het MECC te Maastricht.

Creditcardgegevens kabinet openbaar

Het kabinet heeft vandaag de uitgaven openbaar gemaakt die bewindslieden en topambtenaren in de afgelopen tweeënhalf jaar met creditcards van hun ministerie hebben gedaan. Enkele media en fracties van de Tweede Kamer hadden hierom gevraagd, nadat eerder dit jaar de declaraties van ministers en staatssecretarissen al openbaar waren gemaakt op verzoek van dagblad De Telegraaf.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft het omvangrijke pakket met creditcardgegevens, bonnen en nota's naar de Tweede Kamer gestuurd. De informatie is ook in te zien via de website van haar ministerie. Het betreft uitgaven die sinds het aantreden van het huidige kabinet op 22 februari 2007 zijn gedaan. Ook de uitgaven van secretarissen-generaal en directeuren-generaal van de departementen en politiek assistenten van bewindslieden zijn in de overzichten opgenomen.

Niet alleen de privacy van de kabinetsleden ligt op straat, maar ook die van de burger, betoogt FOK!-columnist Driek Oplopers.

Star Wars MMORPG rondom de Clone Wars

Volgens een 'inside source' van Sony Online Entertainment die een bericht heeft gepost op de MMO-website Ten Ton Hammer, zou er gewerkt worden aan een Clone Wars MMO op de Free Realms engine.

De Clone Wars MMO zou bedoeld worden om het meer casual publiek aan te trekken. (Oftewel je broertje van 8 en zijn vrienden) En zal vormgegeven worden als de gelijknamige animatie serie.

En voor ik het vergeet te zeggen. Dit is wel een gerucht, neem dit dus met een korrel zout.

Vuelta-baas: "Gesink wint ronde"

De baas van de Vuelta a España Javier Guillén heeft zich uitgesproken over wie zijn ronde moet winnen. Hij noemt niet Alejandro Valverde, Samuel Sánchez of Cadel Evans. "Nee, Gesink gaat winnen."

Gisteren toonde de Raborenner in ieder geval zijn klasse in de etappe naar Alto de Aitana door in de laatste kilometers bij de favorieten weg te springen en derde te worden. Onder hen was Andy Schleck niet meer, want hij moest ziek opgeven. Zijn broer Fränk, Alexandre Vinokourov en Roman Kreuzinger staan inmiddels op ruime achterstand van Evans in het klassement.

"Voor de start zijn dat allemaal jongens die je meetelt. Het is in ieder geval prettig dat die er niet meer kort bij staan," zei Gesink. "Het is nog lang. Er zijn drie, vier mensen heel sterk. Als je er vanuit gaat dat Valverde altijd wel een slechte dag heeft, is er van alles mogelijk. Ik durf ook zeker wel naar het podium te kijken."

Dubbele Nederlandse zege eventingwedstrijd

Tim Lips uit Made zet zijn zegereeks onverdroten voort. In de drie sterren eventingwedstrijd van Breda zegevierde hij met Van Schijndel's Owaola. In de twee sterren wedstrijd ging de zege ook naar een Nederlandse combinatie: Annemiek Wieken (Roden) met Rapsody Bleu. Zij is lid van het Rabo Talententeam 2009.

De drie sterren-eventingwedstrijd (eventing is te vergelijken met het voormalige military met een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours) was voor veel combinaties de laatste kans om bondscoach Martin Lips te overtuigen dat zij in aanmerking komen voor uitzending naar het EK. Na het springen en dressuur gingen Lips met Van Schijndel's Owaola en Madeleine Brugman (Ambt-Delden) met Sundancer gezamenlijk aan de leiding met een score van 35.50 punten.

In de cross had Brugman iets meer tijd nodig om van start naar finish te rijden dan Rabo Talent van het Jaar Tim Lips, die daarmee de wedstrijd won en daardoor is de weg voor hem helemaal vrij voor deelname aan het EK, eind deze maand in het Franse Fontainebleau. Raf Coremans (Turnhout, België) legde met Vadrouille en Solo beslag op de derde plek en daarmee lijken deze drie combinaties niet alleen zeker van deelname aan het EK, maar ook van een teamplaats.

Jan van Beek (Rijsbergen) reed met Bridget en Troy een sterke wedstrijd en eindigde als negende en tiende. "Anouk van Gerven (Chaam) haar paard Eycatcher heeft genoeg laten zien en reed hier alleen in het springen en de dressuur mee. Als alles goed gaat wil ik haar en Jan van Beek ook in Fontainebleau van start laten gaan en datzelfde geldt ook voor Iris Peemen (Rijsbergen) met Roosje Embregts", aldus bondscoach Lips, die met zes ruiters naar het EK in Fontainebleau mag afreizen. "Maar ik heb nog even de tijd voor ik mijn definitieve selectie bekend maak en die zal ik dan ook rustig nemen."

In de twee sterren-eventingwedstrijd ging de overwinning naar Annemiek Wieken. De Drentse amazone, die sinds enige tijd dressuurles krijgt van Adelinde Cornelissen, was in haar sas met deze zege. "Het is mijn eerste overwinning in een internationale wedstrijd en ik heb de basis gelegd in de dressuur. De dressuurgerichte training van Adelinde begint haar vruchten af te werpen, want ik reed Madeleine Brugman met Edino op ruim drie punten achterstand. In het springen pakte Rapsody Blue ook heel goed aan, al tikten we wel de laatste balk uit de lepels", zei Wieken na afloop.

"Toch kon ik met voorsprong aan de cross country beginnen. Die reed ik negen seconden buiten de tijd. Dat was niet slecht, want slechts drie combinaties van het bijna veertig deelnemers tellende veld wisten binnen de tijd te rijden", aldus Wieken, 24 jaar jong en afgestudeerd fysiotherapeute, die als een opwarmertje voor Boekelo met Watermill Olady in de drie sterren-wedstrijd van start ging.

Wieken heeft zich met Vacarlos geplaatst heeft voor de WK voor zevenjarige eventingpaarden, dat in Lion d'Angers wordt verreden. "Ik werd door een valpartij voor mij gestopt in de cross en daarna kreeg ik haar niet meer lekker in het ritme. Dat leverde mij jammer genoeg een weigering op. Toch ga ik met Watermill Olady vol vertrouwen naar Boekelo. Een druk programma, maar het sluit allemaal wel mooi op elkaar aan."


Uitslag CIC 3*

Pos.Naam (herkomst)PaardPunten
1Tim Lips (Made)Van Schijndel's Owaola39.90
2Madeleine Brugman (Ambt-Delden)Sundancer43.50
3Raf Kooremans (Turnhout, B)Vadrouille en Solo56.10


Uitslag CIC 2*

Pos.Naam (herkomst)PaardPunten
1Annemiek Wieken (Roden)Rapsody Blue53.40
2Pieter de Cleene (Bel)Cara Donn57.70
3Harm Snoeck (Radewijk)Flathley58.80

Dader vaker slachtoffer

Plegers van misdrijven zijn zelf anderhalf keer zo vaak het slachtoffer van een delict dan mensen die nooit een vergrijp hebben gepleegd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Ook mensen die meer delicten hebben gepleegd, zijn vaker het slachtoffer van een vergrijp dan mensen die slechts één vergrijp op hun naam hebben staan.

Elk jaar is ruim een kwart van de Nederlandse bevolking slachtoffer van een delict, aldus het CBS. Het gaat voornamelijk om vermogensdelicten als inbraak, diefstal of vandalisme. Geweldsdelicten komen veel minder voor.

Chardon en Nederlands vierspanteam domineren

IJsbrand Chardon uit Den Hoorn en het Nederlandse vierspanteam hebben tijdens de landenwedstrijd in Breda opnieuw hun visitekaartje afgegeven. Chardon won het individuele klassement voor zijn teamgenoot Koos de Ronde uit Zwartewaal.

Derde teamlid Theo Timmerman uit het Gelderse Putten legde beslag op de vijfde plaats waardoor het Nederlandse landenteam onder leiding van bondscoach Tjeerd Velstra uit Epe, Gelderland, de concurrentie ver de baas bleef.

Na de dressuur, waarin Chardon zijn meerdere moest erkennen in de Australiër Boyd Exell, nam Nederland met drie plaatsen in de top vijf de leiding in het landenklassement en stond deze gedurende het prachtige evenement op de terreinen van De Prinsenhoeve in Breda niet meer af. Chardon nam revanche in de marathon die hij won met nipte voorsprong op De Ronde die zeer scherpe hindernistijden neerzette. Chardon ging er voor in de marathon: "Ik wilde Exell koste wat kost onder druk zetten en heb overal voluit gereden. Het waren lange en technische hindernissen waarin we veel moesten acceleren. Mijn paarden deden het fantastisch."

Timmerman reed zich vast in de eerste hindernis en zorgde in dit onderdeel voor het wegstreepresultaat. In de afsluitende vaardigheidsproef reed De Ronde zeer sterk en zette de enige foutloze rit van de dag neer, waardoor hij in het eindklassement op de tweede plaats eindigde.

Chardon had voor een forse voorsprong opgebouwd in Exell, maar baalde toch nog van het ene gevallen balletje, wat zijn zestiende overwinning in Breda overigens niet in gevaar bracht: "Het liep gewoon fantastisch, maar ik was te veel gefocused op mijn linkerachterpaard en ik maakte een domme fout." In het landenklassement pakte Duitsland met afstand het zilver, het brons ging naar Frankrijk.

Chardon sleept met zijn winst in Breda ook de overwinning in de wereldbekerkwalificatie binnen. Ook Koos de Ronde en Theo Timmerman hebben zich met nog één wedstrijd te gaan al geplaatst voor de prestigieuze indoor wereldbekerserie, die eind oktober van start gaat.



Uitslag totaalklassement individueel:
Pos.Naam (herkomst)Punten
1IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 135,64
2Koos de Ronde (Zwartewaal) 143,60
3Tomas Eriksson (Zweden) 149,59
4Boyd Exell (Australië) 150,74
5Theo Timmerman (Putten) 157,84
8Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 168,55
9Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) 171,73


Uitslag landenklassement na drie onderdelen

Pos.LandPunten
1Nederland 275,27
2Duitsland 331,82
3Frankrijk 368,95
4Zwitserland 374,02
5Zweden 375,04
6België 394,63

Jongetje (6) stak fatale brand Duisburg aan

De brand die gisterenmiddag vier mensen in de West-Duitse stad Duisburg het leven kostte, is ontstaan, doordat een zesjarige jongen op een sofa papier had aangestoken. Dat heeft de politie vandaag meegedeeld. Toen het meubel vlam vatte, probeerde het jongetje eerst het vuur te blussen. Toen dat niet lukte, liep het kind weg.

Drie kinderen en hun 44-jarige tante kwamen om. Het jongetje zelf behoort niet tot de doden. De ouders van de kinderen waren niet thuis. In de wijk waarin het getroffen huis staat, was ten tijde van de brand een buurtfeest aan de gang. Enkele kijklustige bezoekers zouden de blus- en reddingswerkzaamheden hebben gehinderd.


Jongetje (6) stak fatale brand aan  (foto: DAG)

Sneijder traint apart, Stekelenburg afwezig

Wesley Sneijder staat wel op het trainingsveld met het Nederlands elftal, maar beperkt zijn arbeid vandaag tot looptraining met de fysiotherapeut.

Sneijder beperkte zijn training tot loopoefeningen in de hoek van het veld van Quick Boys, onder leiding van de fysiotherapeut. De middenvelder van Internazionale raakte afgelopen weekeinde geblesseerd aan zijn enkel in de oefeninterland tegen Japan, na een overtreding van VVV'er Keisuke Honda.

Maarten Stekelenburg ontbrak tijdens de training, hij wordt behandeld aan een vingerblessure die hij opliep tijdens een training in de afgelopen week.

PlayStation 3 verkopen verelfvoudigd na release Slim

De lancering van de PS3 Slim lijkt een goede stap van Sony op weg naar de tweede plek in de huidige consolegeneratie. In Engeland gingen de verkoopcijfers op weekbasis omhoog met 999%, nog net geen verelfvoudiging van de verkoopaantallen. Hoewel dat op zich niks zegt, de verkoopcijfers konden in week 36 best dramatisch zijn, meldde de SKU wel dat het hier ging om een substantiële groei. Daadwerkelijke cijfers maakt de organisatie helaas niet zelf bekend.

Volgens Sony is de Slim exact waar de consument op zat te wachten. Een nieuw model voor een zachter prijsje. De lancering was het moment om tot aanschaf over te gaan.

"I think what I've heard anecdotally is that this is the point people were waiting for - a redesigned model and, in Euros, a significant price reduction," aldus Andrew House, president van Sony Computer Entertainment Europe. "That's people's cue to jump into the business."

Ook de Xbox 360 blijft doorgroeien na de prijsverlaging eerder deze maand. Vorige week groeide de verkoopcijfers al met 43% en ten opzichte van die week was er nu weer groei: 29%. Ook hier zijn geen exacte aantallen bekend. Het enige dat we wel weten is dat voor de lancering van de Slim de Xbox 360 nog beter verkocht, we zijn benieuwd hoe de situatie nu is.

[US Open] Pennetta overleeft zes matchpoints

Vera Zvonareva zal nog lang slapeloze nachten hebben van haar partij in de vierde ronde van de US Open tegen Flavia Pennetta. De als zevende geplaatste Russin kreeg zes kansen om de partij in haar voordeel te beslissen, maar verloor uiteindelijk met 3-6, 7-6 (6) en 6-0.

Zvonareva trok de eerste set eenvoudig naar zich toe met 6-3 en kwam in de tweede met 6-5 voor. Bij die stand kreeg ze vier wedstrijdpunten, maar wist deze niet te benutten. In de daaropvolgende tiebreak kreeg ze nogmaals twee matchpoints, maar ook deze waren niet aan haar besteed. Vervolgens was de Russin gebroken en kon Pennetta eenvoudig de partij winnen.

Liuzzi opvolger Fisichella bij Force India

Vitantonio Liuzzi keert terug als coureur in de Formule 1. De Italiaan was testrijder bij Force India en dat team geeft hem voor de rest van het seizoen een racestoeltje. Bij de Indiase renstal was een stoeltje vacant na het vertrek van Giancarlo Fisichella naar Ferrari.

De benoeming van Liuzzi bij Force India komt niet als een verrassing, omdat de Italiaan dit jaar een van de weinige testcoureurs in de Formule 1 was die met de 2009-auto gereden heeft. Zo testte hij afgelopen donderdag nog op het vliegveld van Kemble de aerodynamica die voor Monza gebruikt gaat worden.

Liuzzi maakte in 2005 zijn debuut in de Formule 1 bij Red Bull Racing en behaalde gelijk een punt. Daarna reed hij in 2006 en 2007 voor Scuderia Toro Rosso om vervolgens vanaf 2008 testcoureur bij Force India te worden. "Ik kan niet wachten om weer te gaan racen, zeker omdat mijn thuisrace in Monza er aan komt," zei een dolblije Liuzzi. "Ik dank Vijay Mallya voor de kans die hij mij gegeven heeft, zeker nu het team een fantastisch presterende auto heeft. Ik ben zeer gemotiveerd en hongerig om meer punten binnen te slepen. Jammer dat dit door het ongeval van Felipe komt, maar dit is de kans om aan de mensen te laten zien wat ik waard ben en ik kijk er dan ook erg naar uit."

Oprah ook in de steek gelaten door Dr. Oz

Na Dr. Phil verlaat nu ook Dr. Oz de Oprah Winfrey show. De televisiedokter begint zijn eigen programma. Dat meldden Amerikaanse media vandaag (lokale tijd).

De hartchirurg en gezondheidsevangelist die voluit Mehmet Öz heet is al vijf jaar een vaste gast in het praatprogramma van Oprah Winfrey. Hij verscheen steevast in operatiekledij op de buis en sprak dan over allerlei gezondheidsonderwerpen. Zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma, ‘The Dr. Oz Show’, debuteert op 14 september en zal het publiek adviseren over een gezonde leefstijl.

Het vertrek van Dr. Oz komt zeven jaar na het solo gaan van Dr. Phil, de televisiepsycholoog die ook jarenlang furore maakte bij Oprah Winfrey en nu een eigen succesvolle talkshow heeft.

Kampeerders weggespoeld bij grens N-Korea

Zes Zuid-Koreanen zijn gisteren verdwenen toen ze kampeerden aan de grensrivier met Noord-Korea. De politie vermoedt dat in Noord-Korea een dam is opengezet en dat de zes, onder wie een kind, door het plotseling opkomende water zijn meegesleurd. Dat berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De afgelopen dagen is er volgens de politie nauwelijks regen gevallen in het gebied ten noorden van Seoul. Noord-Korea zou vijf dammen hebben gebouwd in de rivier de Imjin, die in Noord-Korea ontspringt en via de grens in Zuid-Korea naar de Gele Zee stroomt.

Sinds de eerste dam werd gebouwd heeft Pyongyang die verscheidene keren opengezet zonder Seoul te waarschuwen. Zuid-Korea heeft vandaag bij de regering in Pyongyang geklaagd over de openstelling van de dam, al wilde de woordvoerder van de minister van Defensie in Seoul bij gebrek aan informatie nog niet spreken van een doelbewuste aanval uit het noorden.

Zuid-Korea probeert al lang met Pyongyang samen te werken op het gebied van het waterbeheer en het opzetten van waarschuwingssystemen. De Noord-Koreaanse regering toonde zich tot zulke samenwerking niet bereid.

De politie meldde ook dat er vandaag het lichaam van een jongetje van vier of vijf jaar oud uit Noord-Korea is komen aandrijven via dezelfde rivier. Het is onduidelijk waaraan het kind is overleden.

Zeezeilster Laura (13) zoekt begeleiding

Laura Dekker, de ambitieuze 13-jarige die in haar eentje de wereld over wil zeilen, wil zich op haar reis wellicht laten begeleiden door andere boten. Dat meldt het AD.

Ook is het een optie begeleiders aan te stellen die klaarstaan in de havens die ze op haar reis tegen komt. Zo zou Laura altijd omringd zijn door anderen en minder gevaar lopen onderweg.

Dit weekeinde sprak de moeder van Laura zich in de Volkskrant voor het eerst uit tegen de geplande wereldreis van haar dochter. Zij vindt het kind nog niet volwassen genoeg om de trip aan te kunnen. Volgens Laura heeft haar moeder ‘voor haar beurt’ gesproken. Maar haar moeder zei in het interview ook dat ze wellicht van gedachten verandert als Laura niet helemaal alleen over de wereldzeeën trekt.

Laura denkt ondanks begeleiding van andere schepen toch het Guinness Book of World Records te kunnen halen, omdat ze wel alleen op haar boot zit. Daarom zou er formeel nog steeds sprake zijn van een solotocht.

Lees ook de colulmn: Laura Dekker, rot op met je zeilboot.


Zeezeilster Laura (13)  (foto: DAG)

'Nederlanders laks over hun verzekeringen'

Ondanks de economische recessie, kijken Nederlandse huishoudens niet of nauwelijks of zij niet te veel betalen voor hun verzekeringsproducten. Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben hun verzekeringsportefeuille de afgelopen drie jaar niet bekeken. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Interpolis.

"Deze lakse houding ten opzichte van de eigen financiële situatie kost Nederlanders kapitalen", stelt Interpolis-directeur Joop Kanen. Het uitblijven van een kritische blik op de portefeuille is volgens de onderzoekers niet alleen het gevolg van laksheid.

Ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders nemen liever het zekere voor het onzekere en verzekeren zich zo uitgebreid mogelijk, ook al betalen ze daardoor te veel. Tegelijkertijd vragen zij zich wel af of al die verzekeringen echt nodig zijn.

Volgens Kanen is dat lang niet altijd het geval. "Het past niet in de huidige economische tijd om alles maar klakkeloos te verzekeren. Sommige risico’s hoef je niet te verzekeren, maar kun je zelf dragen of voorkomen. Door gewoon goed op je spullen te letten en er zorgvuldig mee om te gaan."

Merkel wil NAVO-aanval snel ophelderen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft alsnog 'een snelle opheldering' van de luchtaanval bij Kunduz in Noord-Afghanistan beloofd. Eerder dit weekeinde bleef haar minister van Defensie, Franz Josef Jung (CDU), ondanks scherpe internationale kritiek bij zijn verklaring dat de aanval gerechtvaardigd was.

Volgens hem zouden er 56 Talibanstrijders zijn omgekomen, en geen burgers. Gisterenavond zei Merkel dat 'de situatie gecompliceerd' was, maar 'als er burgerslachtoffers geweest zijn, dan betreur ik dat natuurlijk ten zeerste'.

De NAVO kwam dit weekeinde met andere cijfers dan het Duitse ministerie: er zouden 125 doden zijn gevallen, onder wie zeker 20 burgerslachtoffers. De omstreden luchtaanval op twee tankwagens vol benzine werd vrijdagochtend uitgevoerd door een Amerikaans vliegtuig. De opdracht werd gegeven door een bevelhebber van de Duitse Bundeswehr.

De door de Taliban gekaapte tankwagens vormden volgens de Duitse minister Jung een 'concreet gevaar', omdat ze direct konden worden gebruikt om aanslagen te plegen op Duitse soldaten. De Taliban hebben de afgelopen weken meerdere malen met aanslagen op Duitse doelen gedreigd, met het oog op de aanstaande verkiezingen in Duitsland.

De Amerikaanse krant The Washington Post berichtte daarop dat meerdere burgers zich bij de tankwagens bevonden toen de bommen werden afgevuurd. Ze zouden door de Taliban gedwongen zijn geweest de wagens los te trekken toen die waren vastgelopen in het zand. Volgens de krant zou het bevel voor de aanval zijn gegeven op basis van slechts één Afghaanse informant. Een hoge officier van de Bundeswehr in Kunduz zegt dat informatie wel van meer bronnen afkomstig was.

Ook de Amerikaanse NAVO-generaal Stanley McChrystal, die zaterdag in Kunduz onder meer een ziekenhuis bezocht, heeft gezegd dat er burgerslachtoffers zijn gevallen. Tijdens een bijeenkomst in Stockholm van EU-ministers van Buitenlandse Zaken is de aanval scherp veroordeeld. De Franse minister Bernard Kouchner noemde de aanval 'een grote fout'. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner sprak van een tragedie.

In Duitsland speelt nu de vraag of het land feitelijk in een oorlog verwikkeld is geraakt. De Duitse aanwezigheid kan daarmee een cruciaal thema worden bij de komende verkiezingen.


Merkel wil NAVO-aanval snel ophelderen  (foto: DAG)

DVD: Silver Surfer - The Complete Series

The Silver Surfer deed zijn intrede in de wereld van comics in maart 1966, in Fantastic Four #48, als een ongeplande toevoeging aan een verhaal over Galactus en The Fantastic Four. Het personage groeide echter, en kreeg een eigen verhaal in 1968. Zo werd The Silver Surfer één van de meest geliefde Marvel striphelden. In 1998 ging Marvel nog een stapje verder, en bewerkte ze de stipverhalen voor televisie. Deze uitgave is nu voor het eerst beschikbaar op dvd.

Grote wapens in screenshots Mass Effect 2

Op de Penny Arcade Expo van afgelopen weekend heeft BioWare een paar nieuwe screenshots onthuld van de sciencefiction RPG Mass Effect 2. We zien hierin helaas weinig nieuws. De assassin Thane is nogmaals duidelijk in beeld en ook je Krogan-partner krijgt zijn eigen screenshot.

Mass Effect 2 speelt zich twee jaar af na de gebeurtenissen uit het eerste deel. Complete menselijke kolonieën lijken op onverklaarbare wijze te verdwijnen en Shephard gaat in samenwerking met Cerberus op onderzoek uit. Hij reist hiervoor wederom het hele universum door en zal daarbij plaatsen aandoen zoals de Asari kolonie Illium en het ruimtestation Omega, waar het grootste uitschot van de melkweg zich bevindt. Het hele verhaal zal een donkere setting krijgen, om zo de andere kant van de wereld van Mass Effect te laten zien en zo toe te kunnen leven naar de climax in het derde deel van de serie.


Man licht Belastingdienst voor miljoenen op

Een oplichter heeft de Belastingdienst sinds 2007 voor miljoenen euro’s getild, meldt de NOS. De man vervalste voor zijn klanten rond de zesduizend formulieren om voor hen een hogere voorlopige teruggave te kunnen regelen.

Zo werd de loonbelasting opgekrikt of vulde hij voor mensen zonder eigen huis in dat zij recht hadden op hypotheekrente-aftrek. Klanten moesten contant betalen.

De Belastingdienst begon enkele maanden geleden een onderzoek naar de Amsterdammer na een tip over fraude. Inmiddels is de oplichter opgepakt. Zijn klanten moeten het te veel ontvangen geld terugbetalen en krijgen een boete.

Tweede Kamer praat over overgewicht

De Tweede Kamer praat vandaag met onder andere minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de beste manier om te dikke Nederlanders weer op gewicht te brengen. Vier op de tien Nederlanders zijn te zwaar, terwijl 15 procent van de kinderen zucht onder overgewicht.

Heet hangijzer is een verbod op snoepreclame gericht op kinderen onder de twaalf jaar.

Het kabinet wil daar niet aan en de grote partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld. PvdA en SP willen de fabrikanten van levensmiddelen wel dwingen hun reclames aan te passen, omdat ze het uit zichzelf toch niet doen. De VVD wijst er juist op dat grote bedrijven als Coca Cola en Unilever uit eigen beweging hun reclame niet richten op kinderen.

Ook het CDA voelt niets voor nieuwe regels voor bedrijven. De christendemocraten roepen de voedingsindustrie en de media op om kinderen samen wijzer te gaan maken over een gezonde leefstijl.

De VVD verwacht meer heil van meer gym op school dan van het terugdringen van ongezond eten. VVD’er Halbe Zijlstra wil dat sport terugkomt op de scholen. Uitbannen van de snoepautomaat heeft geen zin als scholieren om de hoek gewoon de snackbar binnen kunnen stappen. SP’er Henk van Gerven wil met scholen juist wel harde afspraken over het aanbieden van gezondere voeding.

Hij prijst het idee van het kabinet om in gemeenten ambassadeurs aan te stellen die samen met scholen, winkels en sportverenigingen overgewicht te lijf gaan. Een lokale sportheld zou als rolmodel kunnen dienen. Van Gerven vindt wel dat veel te weinig gemeenten daarvoor in de kabinetsplannen in aanmerking komen. "Het is slappe hap."

Is gratis zendtijd voor informatie over verantwoorde voeding een oplossing?

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een reclameverbod voor vet vreten:

Het valt mij op dat ik slanke, goed gebouwde mensen vooral op de fiets voorbij zie komen, terwijl ik moddervette types vooral aantref in de directe nabijheid van hamburgertenten en snackbars. Toeval? Zeker niet.

We worden met z’n allen te dik. We eten te vet en bewegen te weinig. Nou ja, “we”… In ieder geval veel mensen. De politiek wil daar wat aan doen. Een van de maatregelen die worden overwogen, is een verbod op reclame voor vette en calorierijke troep. Ik weet nog niet helemaal of ik dat te ver vind gaan. Het reclameverbod voor rookartikelen ondersteun ik van harte, want dat gerook is letterlijk dodelijk. Maar reclame voor vettigheid verbieden? Waar ligt de grens tussen verantwoord beleid en betutteling? Is de volgende stap dat we reclame voor benzine verbieden omdat auto’s onveilig en vervuilend zijn? Trouwens:

Flat in Zutphen ontruimd wegens brand

In Zutphen is gisteravond een flat van zeven etages deels ontruimd nadat brand ontstond in de liftschacht. De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer.

Twee personen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd, een met hartklachten en de ander met ademhalingsmoeilijkheden. De andere bewoners konden na enige tijd buiten te hebben gewacht terug naar hun appartementen. Twee bewoners die slecht ter been zijn, werden uit voorzorg met een hoogwerker van de zevende verdieping gehaald. De brand in de flat aan Haesebroeckstraat brak om ongeveer tien uur uit. Tegen half twaalf werd het sein brand meester gegeven. Technisch onderzoek moet de oorzaak van de brand vaststellen.

Amerikaanse wapenhandel floreert

De Amerikaanse wapenhandel floreert. De VS hebben twee derde van de internationale wapenhandel in handen, berichtte de Amerikaanse krant The New York Times gisteravond op haar website. De stijgende lijn is volgens de krant opmerkelijk, aangezien er in 2008 wereldwijd 7,6 procent minder wapens werden verhandeld.

De VS tekenden vorig jaar overeenkomsten voor de leverantie van wapens ter waarde van omgerekend 26,4 miljard euro, dat op 68,4 procent van de wereldwijde handel in wapentuig neerkomt. In 2007 verkochten de VS nog voor 17,7 miljard euro aan wapens. Grote klanten zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Marokko en Taiwan, maar ook de internationale vraag naar militaire goederen steeg.

Op de tweede plaats staat Italië met 2,6 miljard euro en op nummer drie Rusland, dat met 2,4 miljard euro de verkoop met twee derde zag teruglopen in vergelijking met het jaar ervoor. Wereldwijd hebben de VAE, Saudi-Arabië en Marokko in 2008 de meeste wapens ingekocht.

Amerikaanse wapenhandel floreert  (foto: ANP)

34.000 euro voor handschoen Michael Jackson

Een met juwelen afgezette witte handschoen die Michael Jackson in 1996 naar een Australische fan gooide, is gisteren op een veiling in Melbourne voor omgerekend 34.217 euro verkocht. Dat meldden Australische media.

De King of Pop wierp zijn handschoen tijdens een filmpremière in het publiek toen hij Australië bezocht tijdens zijn HIStory-wereldtournee. De fan die zo gelukkig was de bijzondere handschoen te vangen is inmiddels overleden. Zijn moeder bood de handschoen aan.

De nieuwe eigenaar is het Hard Rock Hotel in Las Vegas. De handschoen bracht bijna twee keer zoveel op als het veilinghuis verwachtte. Michael Jackson droeg de geveilde witte handschoen ook op de dag dat hij trouwde met Debbie Rowe, de moeder van zijn twee oudste kinderen.

Week lang extra aandacht voor alfabetisering

Nederland telt 1,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Ook veel jongeren kampen met onnodige taalachterstanden en lees- en schrijfproblemen. Reden voor de Stichting Lezen & Schrijven om voor de vijfde keer op rij de zogenoemde Week van de Alfabetisering te houden.

Vanaf vandaag houden meer dan honderd organisaties verspreid over Nederland een groot aantal activiteiten die met alfabetisering te maken hebben. Op dinsdag, Wereldalfabetiseringsdag, geven de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt en Sharon Dijksma, het startsein voor de AtotZ Trein. In die trein rijden onder anderen prinses Laurentien, rapper Yes-R en schrijfster Karin Giphart mee. In de treincoupés gaan jonge kinderen, tieners, lees- en schrijfcursisten en professionals aan de slag met diverse creatieve workshops.

Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius werkt mee aan de week en staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager start een bewustwordingscampagne bij de Belastingdienst.

Ex-bankier Bloom nieuwe adviseur Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ex-bankier Ron Bloom benoemd tot adviseur voor de verwerkende industrie. Dat heeft het Witte Huis zondag bekendgemaakt. Bloom moet de noodlijdende industrietak nieuw leven inblazen.

Uit cijfers van vorige week bleek dat de verwerkende industrie in de VS zich voor het eerst in anderhalf jaar tijd licht hersteld had. "Het is een teken dat we op de goede weg zijn, maar dat we nog een lange weg te gaan hebben", zei Obama zondag. "Daarom heb ik Ron Bloom gevraagd om het overheidsbeleid voor de verwerkende industrie te helpen coördineren."

Bloom had al een belangrijke rol in het reddingsplan voor de noodlijdende autosector, die steun kreeg uit het noodfonds van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ook was hij een speciaal adviseur voor de Amerikaanse vakbond United Steelworkers (USW) tijdens een grote reorganisatie.

Task Force 55, goed bewapende groene baretten

De Task Force 55 van de gisteren gesneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt, is ongeveer zeventig man commando's en mariniers sterk, die goed bewapend zijn om langere tijd buiten hun thuisbasis te kunnen opereren.

Ze opereren in gevarieerde samenstelling, meestal in kleine groepjes, aldus overste Robin Middel van Defensie gisteren. Ze zijn daarbij vooral actief buiten de invloedsgebieden van de Nederlandse troepenmacht, de Task Force Uruzgan (TFU), buiten zeg maar het gebied rond Deh Rawod, Tarin Kowt en Chora. "Als het moet zijn ze ook buiten Uruzgan actief, maar wel voor acties die zijn gelinkt met Uruzgan", aldus Middel.

De operaties van Task Force 55 en de TFU zijn erop gericht de invloed van de tegenstanders terug te dringen. "Daarbij zoeken we ook de tegenstanders op in de gebieden waarin zij zich veilig wanen", aldus Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, die gisteravond in Den Haag de dood van Van de Rijdt bekendmaakte. Hij is de eerste "groene baret" die het leven laat in Afghanistan.

De taskforce, onderdeel van het Korps Commandotroepen in Roosendaal, valt niet onder de TFU-commandant, maar wordt rechtstreeks aangestuurd door het hoofdkwartier van de internationale ISAF-macht in de hoofdstad Kabul. Het gaat om relatief kleine eenheden, die al langere tijd in het land actief zijn. Vorig jaar zijn ze niet ingezet en kregen ze een adempauze, aldus Middel. Australische collega's waren hun vervangers. Sinds dit voorjaar is Task Force 55 weer actief.

Task Force 55, goed bewapende groene baretten  (foto: ANP)

Trailer Ballad of Gay Tony uitgelicht

Grand Theft Auto 4: The Ballad of Gay Tony is de tweede downloadable content die exclusief voor de Xbox 360 verschijnt en daar verscheen laatst ook een debut trailer van. Nu is diezelfde trailer er weer alleen nu zijn de kleinste details bekeken en die worden in deze trailer aan jullie getoond zodat jullie een stuk wijzer van de trailer worden. Deze content komt 29 oktober naar Xbox live en op de Episodes from Liberty City game-disc samen met The Lost and the Damned.

Nathan Drake versus helikopter in Uncharted 2 video

PS3-bezitters moeten nog een aantal weken wachten voordat ze aan de slag kunnen met Uncharted 2: Among Thieves. In deze opvolger van Uncharted gaat Natah Drake wederom op zoek naar verborgen schatten, alsof zijn eerste avontuur nog niet genoeg reden was om te stoppen. Deze keer zal Nathan zich ook een weg over treinen moeten vechten, waarvan we nu een video hebben. Wil je alles over je heen laten komen wanneer je daadwerkelijk gaat spelen en wil je niet gespoilerd worden, kijk dan niet naar deze video.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.