'Vier op de tien jongeren gehoorschade'

De huidige jeugd loopt meer kans om gehoorschade op te lopen dan eerdere generaties, meldt de onderzoeker Ineke Vogel na haar promotieonderzoek aan de Erasmus MC.  Dit komt doordat ze vaker en langer naar muziek luisteren via een koptelefoon. Ook zetten ze het volume hoger, concludeert Vogel na onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar.

Tegenwoordig kun je muziek op een mp3-speler heel gemakkelijk meenemen, een walkman met cassettebandjes was vroeger minder praktisch. Daarom luistert de jeugd nu vaker naar muziek. Mp3-spelers zijn lichter en kleiner en daarnaast kan ook bijna iedere mobiele telefoon liedjes afspelen.

Jongeren luisteren langer omdat de accu langer meegaat dan vroeger en op een mp3-speler staan vaak ook wel honderden liedjes, die vroeger niet op een cassettebandje pasten. Ook het geluid staat nu veelal harder omdat de draagbare muziekspelers een hoger volume kunnen halen zonder dat het geluid wordt vervormd.

De mp3-spelers zijn niet de enige oorzaak waardoor er gehoorschade kan optreden. Discotheken en popconcerten vormen ook nog steeds een serieuze bedreiging voor de trommelvliezen. Vier op de tien jongeren dreigen volgens Vogel problemen te krijgen met hun gehoor, omdat ze te vaak naar te harde muziek luisteren. Een op de tien loopt zelfs kans op ernstige en blijvende gehoorschade.

De meeste jongeren weten volgens Vogel wel dat ze risico lopen met hun gehoor, maar doordat gehoorschade pas na een aantal jaren merkbaar wordt, nemen veel jongeren het niet zo nauw met harde muziek.  De jongelui die last krijgen van gehoorschade kampen dan ook met problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.

Kan ook de luide stem van FOK!-columnist Driek Oplopers aan de telefoon tot gehoorschade leiden? Lees dat hier!


'Vier op de tien jongeren krijgen gehoorschade'  (foto: DAG)