Task Force 55, goed bewapende groene baretten

De Task Force 55 van de gisteren gesneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt, is ongeveer zeventig man commando's en mariniers sterk, die goed bewapend zijn om langere tijd buiten hun thuisbasis te kunnen opereren.

Ze opereren in gevarieerde samenstelling, meestal in kleine groepjes, aldus overste Robin Middel van Defensie gisteren. Ze zijn daarbij vooral actief buiten de invloedsgebieden van de Nederlandse troepenmacht, de Task Force Uruzgan (TFU), buiten zeg maar het gebied rond Deh Rawod, Tarin Kowt en Chora. "Als het moet zijn ze ook buiten Uruzgan actief, maar wel voor acties die zijn gelinkt met Uruzgan", aldus Middel.

De operaties van Task Force 55 en de TFU zijn erop gericht de invloed van de tegenstanders terug te dringen. "Daarbij zoeken we ook de tegenstanders op in de gebieden waarin zij zich veilig wanen", aldus Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, die gisteravond in Den Haag de dood van Van de Rijdt bekendmaakte. Hij is de eerste "groene baret" die het leven laat in Afghanistan.

De taskforce, onderdeel van het Korps Commandotroepen in Roosendaal, valt niet onder de TFU-commandant, maar wordt rechtstreeks aangestuurd door het hoofdkwartier van de internationale ISAF-macht in de hoofdstad Kabul. Het gaat om relatief kleine eenheden, die al langere tijd in het land actief zijn. Vorig jaar zijn ze niet ingezet en kregen ze een adempauze, aldus Middel. Australische collega's waren hun vervangers. Sinds dit voorjaar is Task Force 55 weer actief.

Task Force 55, goed bewapende groene baretten  (foto: ANP)