Weer Nederlander dood in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Uruzgan is voor de tweede achtereenvolgende dag een Nederlandse militair gesneuveld, zo heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, vanavond bekend gemaakt. Het slachtoffer is de 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen. Hij kwam om toen het terreinvoertuig waarin hij zat rond 14:00 uur lokale tijd in Tabar, zo'n negen kilometer van Kamp Holland, op een bermbom reed. Drie andere Nederlandse miliairen en een Afghaanse tolk raakten gewond. Hun toestand is stabiel.

Leijssen maakte deel uit van het in Wezep gelegerde 101 Geniebataljon. In Afghanistan behoorde hij tot een Operation Mentor and Liaison Team, dat het Afghaanse leger ondersteund. De andere drie militairen, twee korporaals van 19 en 24 jaar en een sergeant der eerste klasse, zijn afkomstig van andere eenheden. 

Gisteren kwam de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt om bij een vuurgevecht. Van Uhm deed opnieuw een beroep op de Nederlandse bevolking om de Nederlandse troepen te steunen. Ook wees hij op de risico's van de zelfgemaakte bommen. "We plegen veel inspanning om deze dreiging weg te nemen. Ook meldt de bevolking steeds vaker de locatie van deze explosieven. Helaas lukt het opsporen niet altijd. Het incident van vandaag is daar het trieste bewijs van", aldus Van Uhm.

Met dank aan Mkr, milkingmonkey, KBMaster, smietmanen en Jan-Joris voor de submit.