FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 mei 2003

Zanardi gaat weer racen

Alessandro (Alex) Zanardi gaat komend weekend 13 ronden rijden op de Lausitzring.
Zanardi reed in september 2001 op deze Duitse speedway en maakte met nog 13 ronden te gaan een zware crash, waarin hij beide benen verloor. De voormalig Formule 1 coureur zal de race alsnog uitrijden, in een speciaal aangepaste wagen.

De auto wordt gespoten in de kleuren van het team waarvoor Alex Zanardi reed, No Munn Racing. Chassisbouwer Reynard en motorleverancier Ford-Cosworth hebben samengewerkt om de auto zo aan te passen dat deze volledig vanaf het stuur te bedienen is.

Ook komt CART dit weekend op de Lausitzring in actie. De race op zondag is live te zien op ARD om 16:00 uur, en hoogtepunten worden om 21:30 op Eurosport uitgezonden.

Justitie zoekt Afghaan in Friese moordzaak

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Friesland is op zoek naar de 23-jarige Afghaan M.A. De voormalig asielzoeker wordt beschouwd als verdachte van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde .

In 1999 is de Afghaan ook al eens gezocht in de zaak-Vaatstra. Toen omdat hij wellicht de verblijfplaats van de 27-jarige Irakese asielzoeker A.H. wist, die op dat moment hoofdverdachte was. Toen H. opgepakt was en niet de dader bleek te zijn, was de Afghaan niet meer belangrijk voor het onderzoek.

Het politieteam, dat opnieuw onderzoek doet naar de moord op Marianne Vaatstra, zoekt de Afghaan sinds maart. A. verbleef ten tijde van de moord in het nabijgelegen asielzoekerscentrum (azc) De Poelplaets in Kollum. Zijn foto is inmiddels internationaal verspreid.

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Marianne Vaatstra werd vermoord. Marianne fietste in de nacht na Koninginnedag 1999 van Kollum naar huis en werd in de buurt van Veenklooster verkracht en vermoord. De moord en het mogelijke verband met het azc veroorzaakte indertijd grote onrust onder de lokale bevolking.

Onderzoek: mens volwassen rond 26e jaar

Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat een mens pas volwassen is rond zijn of haar 26e levensjaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Chicago dat vrijdag werd vrijgegeven.

Hoewel Amerikanen op hun 16e mogen autorijden, op hun 18e mogen stemmen en op hun 21e alcohol mogen drinken, geven de meeste ondervraagden aan dat mensen echt volwassen zijn als ze een opleiding hebben afgerond, een full-time baan hebben en een gezin gaan stichten.

Volgens onderzoeker Tom Smith wijst dit onderzoek uit dat een verlengde adolescentie (tijd tussen de puberteit en het volwassen zijn) nu algemeen geaccepteerd is door de maatschappij.

Uit het onderzoek blijkt dat, volgens de ondervraagden, 25,7 de beste leeftijd is om te trouwen en 26,2 om kinderen te krijgen. Daarnaast zou een mens op zijn 21e het ouderlijk huis uit en financieel onafhankelijk moeten zijn. Volgens de Amerikanen zou je met 24 in staat moeten zijn een gezin te onderhouden.

Matrix-geheimen verklapt

Fans van de 'Matrix' films hebben boos gereageerd op een artikel in Time Magazine, waarin diep wordt ingegaan op de twee nieuwe Matrix films. In het artikel worden diverse geheimen uit de films verklapt.

De redactie van het magazine liet in een verklaring weten dat er meerdere malen gewaarschuwd was voor de geheimen die in het artikel onthuld worden. Een Matrix fan rageerde hierop door te stellen dat: "Time die geheimen gewoon niet had moeten afdrukken. Als je op straat een bord ophangt waarop staat 'kijk niet omhoog', dan gaan mensen toch ook gewoon omhoog kijken?"

Faber andermaal geblesseerd

Trainer Guus Hiddink kan komend weekend weer niet beschikken over verdediger Ernst Faber, de speler kampt met een ontsteking aan de achillespees. Middenvelder Ji-Sung Park is wel weer fit.

Ernst Faber was al een tijd uit de roulatie door een blessure aan een hand. Zijn afwezigheid komt erg ongelegen daar PSV van zijn basis-blok achterin vrijwel niemand meer overheeft. De eerste twee doelmannen zijn geblesseerd, daarnaast mist Hiddink Wilfred Bouma, Kasper Bøgelund en Kevin Hofland. Lee en Heintze vullen de gaten momenteel, ook Ooijer heeft een basisplaats. Alleen Jürgen Dirkx zit nog op de bank, maar die speelde dit seizoen nog geen wedstrijd. Het is niet precies duidelijk wanneer Faber hersteld zal zijn.

[Up]Roberto Carlos voorlopig geschorst

De FIFA heeft de Braziliaan Roberto Carlos voorlopig geschorst voor het spelen van interlands naar aanleiding van diens rode kaart in de oefeninterland tegen Portugal.

De Braziliaan duwde in de hectische slotfase van dat duel met de schouder de Israëlische scheidsrechter Alon Yefet haast omver. De FIFA neemt het voorval dermate ernstig op dat zij de international tot de zitting van de tuchtcommissie voorlopig schorst. "Een aanval op de scheidsrechter wordt gezien als een serieuze zaak", aldus de FIFA.

10-04-03 Voetbal.nl
De Braziliaanse voetbalbond heeft hoger beroep aangetekend tegen de voorlopige schorsing van één duel voor Roberto Carlos. De FIFA is nog steeds van mening dat de speler een ernstige overtreding beging bij zijn aanval op de leidsman. Roberto Carlos kreeg overigens nooit eerder de rode kaart, reden te meer voor de Braziliaanse bond om de zaak in hoger beroep aan te vechten.

9-05-2003 Voetbal.nl
De tuchtcommissie van de FIFA heeft Roberto Carlos voor 3 duels geschorst. Roberto Carlos zat al een wedstrijd van zijn schorsing uit, er resteren er nog 2.

[Up]Van de Haar geblesseerd

Topscorer van de Superboeren Hans van de Haar is vrijdag in het duel met Excelsior geblesseerd geraakt aan de kuit.

Van de Haar (28) verliet na 27 minuten spelen al het veld naar nu blijkt met een spierscheuring in de kuit. De Graafschap stond toen met 0-3 voor. Hoe lang de aanvaller afwezig zal zijn is onbekend. In ieder geval zal hij het treffen met Vitesse aankomend weekend moeten missen. De Gelderse derby is dit jaar een clash in de degradatiestrijd, die door beide ploegen gewonnen moet worden. Davy Zafarin zal voorlopig op zijn plaats spelen.

9-05-2003 VI.nl
De Graafschap heeft een gigantische stunt uitgehaald, Hans van de Haar is al weer geheel hersteld. De spits is inzetbaar in de derby tegen Vitesse. Gecheckt kan het echter niet worden, want de club bereidt zich op geheime locatie voor op de kraker.

Pacemaker voor Roger Moore

Vrijdag is oud James Bond Roger Moore uit een ziekenhuis in New York ontslagen, voorzien van een pacemaker die zijn hartritme regelt.

In dat ziekenhuis heeft de 75-jarige Moore twee dagen doorgebracht, nadat hij tijdens een optreden op Broadway door uitputting en uitdroging was flauwgevallen.

Een woordvoerster van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties waarvan Moore goodwill-ambassadeur is, verklaarde dat de acteur zich nog wat slapjes voelt, maar gaat het met hem verder goed.

Politie houdt dronken rij-instructeur aan

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft de politie in Maastricht een lesauto in beslag genomen. De agenten deden dat omdat de rij-instructeur te veel alcohol had gedronken en daarbij ook geen rijbewijs had. Dit heeft de politie Limburg-Zuid vrijdag verklaard.

Lange tijd geleden was het rijbewijs van de dronken instructeur al ingevorderd. Uiteraard mocht hij dus ook geen les geven. De leerlinge die in de lesauto reed, kreeg haar geld terug.

Totale maansverduistering op 15-16 mei

Op 15 mei zal de maan schaamrood worden, omdat de volle maan zich dan in de schaduw van de aarde beweegt. De donkerrood wordende maan is te zien in delen van Amerika, Europa en Afrika. De verduistering vindt plaats op 15 mei om 11:14 p.m. EDT, of 8:14 p.m. PDT, in Europa is dat 16 mei 3:14 GMT.

Het is niet nodig om speciale brillen voor het schouwspel aan te schaffen, omdat het door de maan gereflecteerde zonlicht niet schadelijk is voor de ogen. Met een telescoop of verrekijker is het schouwspel nog mooier.

Overleg over A'damse 4 mei verstoringen

Verschillende organisaties gaan in Amsterdam overleggen over de verstoring van de 4 mei herdenkingen in de stad door Marokkaanse jongeren. Op verschillende plaatsen werden de herdenkingen bezoedeld door het gedrag van de jongeren.

In de Baarsjes riep een groepje jongeren Alle Joden moeten dood tijdens de twee minuten stilte. Op het Sierplein in stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld voetbalden Marokkaanse jongens 's avonds met de kransen. In de wijk Zeeburg op het Ceramplein gooiden jongeren met eieren naar deelnemers aan de dodenherdenking. Buurtbewoners hadden al gewaarschuwd voor ongeregeldheden, nadat het opbouwwerk de rapper Raymtzer (bekend van zijn nummer Kut-Marokkanen) had uitgenodigd. Dat was gebeurd na overleg met jongeren in de buurt, maar veel anderen vonden zijn optreden bij dodenherdenking ongepast.

Abdoe Menebhi, de voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam, heeft er geen goed woord voor over: ''Het is schunnig, natuurlijk absoluut te veroordelen.'' Hij vreest voor het aanzien van de Marokkaanse gemeenschap in de hoofdstad. Menebhi begrijpt de context van wat de Marokkaanse jongeren doen: ''Ze zien ook op de televisie wat in Palestina gebeurt. Maar dit gedrag en deze uitlatingen zijn niet acceptabel''.

Burgemeester Job Cohen noemt de verstoringen ''Verwerpelijk. Dit kan gewoon niet. Ze hebben geen idee van de geschiedenis van de stad en het land. Er moeten initiatieven worden genomen om hen daarover beter te vormen op scholen en op andere plaatsen.''

Volgens bewoners van de Indische Buurt is het de laatste jaren telkens raak geweest bij dodenherdenkingen. Zo werden bloemen vernield, kreeg de pastor een blikje bier naar zijn hoofd en waren er scheldpartijen en soms antisemitische beledigingen.

Rabbijn Raph Evers vindt het bijzonder treurig dat de allochtonen kennelijk weinig respect opbrengen voor het verleden. ''Het verrast me dat het nu zo openbaar, zo brutaal gebeurt. Het toont ook hoe scheef de verhoudingen liggen in onze multiculturele samenleving''.

Vermiste Amersfoortse dood gevonden

Een 36-jarige vrouw uit Amersfoort die sinds vorig weekeinde werd vermist, is dood aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid is ze door een misdrijf om het leven gekomen, aldus de politie vrijdag.

Meer informatie over de vondst van het stoffelijk overschot wil de politie niet kwijt, dit in het belang van het onderzoek. Het onderzoek wordt gevoerd vanuit het bureau van de politie Noord- en Oost-Gelderland in Apeldoorn. Met deze zaak zijn twintig rechercheurs bezig.

''Osama bin Laden is dood''

-Mk-, ROLLENDE_BABBA, ikhaatregistreren, edjuh18 en Palmbeach hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Osama bin Laden is al anderhalf jaar dood zo zegt de Franse onderzoekster Ghislaine Alleaume van het onderzoeksinstituut CNRS. De boodschappen die sindsdien van de leider van het terroristennetwerk al-Qaeda zijn uitgezonden, zouden eigenlijk afkomstig zijn van één van zijn zonen.

Haar belangrijkste bewijs is een video-opname van Bin Laden die het Arabische station al-Jazeera in december 2001 uitzond. Daarop is een sterk vermagerde Bin Laden te zien, wiens linkerarm lijkt te zijn geamputeerd.

Volgens de Franse onderzoekster heeft Bin Laden die verwondingen opgelopen bij Amerikaanse bombardementen op zijn schuilplaats, en is het zeer onwaarschijnlijk dat hij in de bergen van Aghanistan en de daarbij horende sanitaire omstandigheden een amputatie heeft overleefd.

Verstoorder 4-mei herdenking ontslagen

ODF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrachtwagenchauffeur uit het Groningse Musselkanaal is ontslagen naar aanleiding van zijn gedrag op 4 mei jongstleden. De man ergerde zich eraan dat hij rond 20:00 niet door kon rijden bij een oorlogsmonument en begon te toeteren en gaf een paar keer flink gas. Volgens omstanders had hij ook zijn zwaailichten aan. Een politieman ter plekke bekeurde de man.

De werkgever van de chauffeur heeft laten weten dat de man de reputatie van zijn bedrijf heeft aangetast en dat hij daarom ontslagen wordt. Het ontslag is echter nog niet definitief: er volgt nog een gesprek met de werkgever.

De chauffeur in kwestie zegt dat het helemaal niet om twee minuten voor acht, maar om twintig over acht gebeurde. Volgens hem waren de twee minuten-stilte toen al voorbij en wilde hij doorrijden omdat hij nog een lange reis voor de boeg had naar België. Volgens de politie is de bekeuring echter volledig terecht uitgeschreven.

Verkeer rond Utrecht ontregeld

Vrijdag rond het middaguur is het verkeer op de A12 bij Utrecht (richting Den Haag) ontregeld door een ongeval bij De Meern en een gestrande dieplader met pech bij knooppunt Lunetten. In beide gevallen ging de politie over tot het sluiten van een rijstrook, en daardoor ontstonden er files van ongveer 10 kilometer. In tegengestelde richting stond er binnen afzienbare tijd ook een file, door kijkers naar de incidenten.

Bij het ongeval raakten drie inzittenden van een personenwagen gewond. Ze zijn overgebracht naar het UMC in Utrecht, aldus een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten. Door nog onbekende oorzaak de wagen waar de drie inzaten over de kop en belandde tegen een vangrail.

Strenge controle op naleving alcoholwet

Deze zomer zal de VWA/Keuringsdienst van Waren streng gaan controleren op de naleving van de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. Dat zal de dienst vooral doen langs de kust en op festivals elders in het land. Het gaat daarbij vooral om de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren.

Vorig jaar zomer hield de Keuringsdienst voor het eerst een grootscheepse actie op de Waddeneilanden en in andere badplaatsen. Bij die controle, die twee dagen duurde, bleek dat op Texel dat 64 procent van de ondernemers de Drank- en Horecawet overtrad. Ook op de andere eilanden, in kustplaatsen en tijdens diverse zomerfestiviteiten constateerden inspecteurs van de dienst tal van overtredingen.

Ontsnapte gevangene weer aangehouden

McShaka en okee6 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gevangene die vanochtend in Veenhuizen ontsnapte, is na een klopjacht weer ingerekend door de politie. Ook de twee helpers van de man zijn aangehouden.

Twee van de drie konden al vrij snel worden aangehouden, een derde hield zich volgens een woordvoerder van de politie schuil in de bossen in de omgeving van Lhee. De man, die wegens diefstal vastzat, werd door middel van honden en een helikopter opgespoord.

Brit biedt zoon te koop aan op internet

Michel van Bergen, thadude en dupkuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Hyperactief kind, kan goed stofzuigen, maar te klein voor de afwas. Gegarandeerd vervelend. Te koop voor vijf pond of iets in die buurt."
Dat was de tekst van een advertentie die de 33-jarige Alex Wilson zo'n twee jaar geleden op een internetsite plaatste om zijn toen 5-jarige zoontje Liam te plagen. De man was de grap allang weer vergeten, totdat er ineens politie naar zijn huis in het Schotse Carrickstone kwam.

Een Canadese vrouw kwam de advertentie al surfend over het web toevallig tegen op een internetpagina waarop fietsen en kinderwagens werden aangeboden. Bezorgd lichtte ze de politie in, die dus een bezoekje aan de Schot bracht. De advertentie is inmiddels verwijderd.

Passagiers vallen uit vliegtuig door losgeraakte deur

-PassY-, pven, Bolk, hce_nl, Tukkerclan, tazmanian en Rivendell hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onbekend aantal mensen wordt vermist nadat een van de deuren van het vliegtuig waarin zij zaten tijdens een vlucht boven Congo was opengegaan. Het gaat om een toestel van Russische makelij, een Iljoesjin 76. Het Congelese leger had deze gecharterd. In het vliegtuig zaten 200 mensen, militairen en hun familieleden.

Het vliegtuig was op weg naar Lubumbashi, toen op zo'n 2200 meter hoogte een van de deuren openging. De Russische bemanning maakte na het ongeval rechtsomkeert, en zette het vliegtuig in de Congolese hoofdstad Kinshasa aan de grond.

Het ongeluk vond gisteren plaats, maar werd pas vandaag, nadat eerst de families van de vermisten waren ingelicht, bekendgemaakt.

McDonald's wil af van ballenbakken

Palmbeach had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De komende jaren zal hamburgerketen McDonald's alle ballenbakken uit haar zaken verwijderen. De bakken zullen vervangen worden door spelcomputers en andere (interactieve) speelapparaten, om het bezoek aan het restaurant verrassend te houden voor kinderen. Dit is vrijdag door de onderneming bekend gemaakt.

"Om aantrekkelijk te blijven voor de doelgroep (bestaande uit families), moeten we continu innoveren. Het vervangen van de ballenbakken voor andere speelmogelijkheden maakt daar deel van uit", aldus een woordvoerder van McDonald's.

Daarnaast is het sluiten van de ballenbakken voor de fastfoodketen makkelijk, omdat het onderhoud ervan zeer arbeidsintensief is. "De bakken worden dagelijks door ons personeel gecontroleerd en om de drie weken worden alle balletjes met een speciale machine gereinigd", aldus de woordvoerder.

De ballenbakken zullen geleidelijk aan uit de restaurants verdwijnen. De woordvoerder van McDonald's zegt daarover: "Elke keer als een van onze restaurants wordt gerenoveerd, worden ook de speelmogelijkheden aangepast. Waarschijnlijk gaat het nog jaren duren voordat alle bakken weg zijn."

Hossam: 'Koeman wil dat ik terugkeer'

thijs_1981 wist ons vandaag het volgende te melden:

Leo Beenhakker praat zondag namens Ajax in Vigo met Ahmed Hossam over zijn toekomst. In de lokale krant Faro de Vigo benadrukte de 20-jarige spits dat zijn terugkeer volledig afhangt van het gesprek met Beenhakker.

Hossam suggereert dat Beenhakker komt om hem over te halen het nogmaals te proberen bij Ajax, mét de goedkeuring van de coach van de Amsterdammers. "Koeman wil dat ik terugkeer", liet de verhuurde aanvaller na de training van zijn club aan de krant weten.

Over wat Hossam zelf volgend seizoen het liefste wil, hield hij zich op de vlakte: "ik heb meerdere aanbiedingen gehad uit Italië en Engeland. Maar het is nog te vroeg om er iets over te zeggen. De mogelijkheid bestaat ook dat ik doorga bij Celta. Ik ben nu echter alleen bezig met het maken van zoveel mogelijk doelpunten om Celta aan een plaats in de Champions League te helpen", aldus de eigengereide spits. Hossam maakte in de zes wedstrijden die hij uitkwam voor de Galiciërs 3 belangrijke doelpunten en met hem in de ploeg bleef Celta nog ongeslagen. Toch is de kans klein dat Celta hem kan behouden. De club zal namelijk eerst spelers moeten verkopen om de Egyptenaar van Ajax te kunnen overnemen.

Invalide Zanardi maakt korte comeback

De invalide Italiaanse oud-coureur Alex Zanardi zal zondag een korte comeback in het autoracen maken. Hij zal dan voorafgaande aan de wedstrijden, solo een aantal rondjes rijden in een speciaal voor hem geconstrueerde auto.

De 36-jarige Zanardi is voormalig formule-1-coureur, maar verloor twee jaar geleden beide benen door een ongeval tijdens een race op het circuit van het Duitse Lausitz. ,,Dit is een gebaar van de vele Duitse fans van Alex die verdriet hadden om zijn noodlot'', zei racedirecteur Fischer.

Zijn rondjes zal Zanardi zondag afleggen in een volledig met de hand te besturen Honda met nummer 66, een replica van de auto waarmee hij twee jaar geleden crashte. Hij zal de dertien rondjes rijden die nog resteerden in de race van 2001. ,,Alex kennende, zal hij de auto zo hard als mogelijk laten rijden.''

Groningers richten grenspost op

sqlsmurft wist ons vandaag het volgende te melden:

Vanavond is het weer zover: de noordelijke voetbalclash tussen SC Heerenveen en de 'Trots van het Noorden' FC Groningen heeft plaats. Thuisclub SC Heerenveen heeft diverse maatregelen getroffen, de Groningers zijn echter niet voor een gat te vangen.

Volgens de Groningers wordt het creëren van sfeer zoveel mogelijk tegengewerkt door het bewind van Riemer van der Velde. SC Heerenveen heeft bepaald dat FC Groningen-supporters slechts 1 trommel mee mogen nemen en 2 zwaaivlaggen. Dit terwijl de Groningers veel meer trommels en vlaggen mee wilden nemen om het Abe Lenstra-stadion eens op haar grondvesten te doen trillen. Bovendien is het meenemen van fototoestellen verboden, terwijl het meenemen van camera's in de rest van Nederland echt geen probleem is. Daarom heeft een groep supporters van FC Groningen het initiatief genomen om alle Groningers, die vandaag richting Heerenveen gaan, te attenderen op het feit dat ze het 'voetbal-stiltegebied SC Heerenveen' naderen. Op de grens tussen Groningen en Friesland is het 'CHECKPOINT ABE' opgericht.
"Uit de verte is al te constateren dat deze 'sfeerbeperkende grensovergang' in het verschiet ligt. Zo wordt de FC Groningen-supporters alle kans geboden om nog even snel de sfeerverhogende artikelen te verstoppen en ze de 'grens mee over te smokkelen' en FC Groningen met een geweldige sfeer aan de 3 punten te helpen. De grens tussen het sfeervolle Groningen en het sfeerloze Friesland wordt aangegeven met een duidelijke grensstreep over de autoweg en het woord 'ZOLL'. 'CHECKPOINT ABE' is voorts duidelijk zichtbaar middels een spandoek. Automobilisten die vanuit Friesland de andere kant oprijden, kunnen vrij de grens over en worden begroet met 'Welkom in Nederland'. Het kan immers niet duidelijk genoeg gemaakt worden dat ze het sfeerloze Friese Land verlaten en weer gewoon Nederland binnenrijden", aldus het artikel op F-side.

Chinese studenten in quarantaine om SARS

De vrees voor SARS lijkt er nu ook in Nederland goed in te zitten. Drie Chinese studenten van de Saxion Hogeschool in Enschede moeten in quarantaine in verband met de longziekte omdat ze stage hebben gelopen in China. Om eventuele besmetting van medestudenten te voorkomen, worden de Chinezen tien dagen in een woning in Enschede ondergebracht.

Al eerder heeft de Enschedese vestiging van de Saxion Hogeschool twee Chinese studenten in quarantaine gezet. De Saxion Hogescholen, met vestigingen in Deventer en Enschede, telt circa 150 Chinese studenten.

Mocht in de toekomst SARS nog steeds heersen, dan zal het onderwijsinstituut voorzichtiger worden met het aannemen van Chinese studenten. De school wacht nog op adviezen van het Nuffic. Deze organisatie onderhoudt de betrekkingen tussen buitenlandse studenten en Nederland. Daarnaast beraadt Saxion Hogeschool zich op huisvesting voor degenen die in quarantaine moeten.

Nieuwe bewoners uit voorzorg niet op balkon

In Zwijndrecht kunnen de bewoners van zes nieuwe appartementen aan de Oude Maas voor de zekerheid beter niet op hun balkons gaan zitten. Dat advies heeft de gemeente Zwijndrecht aan hen gegeven.

De gemeente heeft die advies gegeven omdat de balkons dezelfde staalconstructie hebben als de balkons die onlangs in de Maastrichtse wijk Céramique naar beneden kwamen. Een bewoonster van een van de Zwijndrechtse appartementen vroeg de aannemer haar balkon te testen omdat ze bang werd van bepaalde trillingen in de staalconstructie. Een woordvoerder van de gemeente verklaarde dat uit die controle bleek dat het balkon veilig was.

Toch wil de gemeente elk risico op instorten uitsluiten en laat daarom de 'belasting tot een bepaald gewicht' voor alle zes balkons aan de West-Keetshaven doorberekenen. Tot die tijd hebben de bewoners het advies om niet op het balkon te gaan.

Overmars lang uitgeschakeld

Marc Overmars heeft aan een bekerwedstrijd voor de Cataluna Cup een enkelblessure overgehouden. De spits zal voor de zomer niet meer in actie kunnen komen.

Het wegvallen van Overmars zal een streep door de rekening zijn voor bondscoach Dick Advocaat. Advocaat had Overmars juist weer in de Oranje selectie opgenomen met het oog op de kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland begin juni. De linkerpositie van Oranje heeft derhalve een vacature.
De halve finale van de Catalaanse beker verloor Barça overigens na strafschoppen van Terassa, een club uit de Segunda Division.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
11899 Hoffenheim110033-0
2Schalke 04110033-0
3VfB Stuttgart110033-1
4Hertha BSC110032-0
5Borussia Dortmund110033-2
6VfL Wolfsburg110032-1
7Karlsruher SC110031-0
8Arminia Bielefeld101012-2
9Bayern München101012-2
10Hamburger SV101012-2
11Werder Bremen101012-2
12Bayer Leverkusen100102-3
131.FC Köln100101-2
14VfL Bochum100100-1
15Borussia Mönchengladbach100101-3
16Eintracht Frankfurt100100-2
17Energie Cottbus100100-3
18Hannover 96100100-3

Voetbal: Van Hooijdonk vrijgesproken

Feyenoorder Pierre van Hooijdonk is in hoger beroep vrijgesproken van zijn rode kaart die hij kreeg in de wedstrijd Feyenoord - Ajax. In die wedstrijd zou de Feyenoorder Ajacied Van Damme hebben nagetrapt.

De rode kaart, en het daarop volgende beroep, deed veel stof opwaaien omdat Van Damme eerst verklaarde niet geraakt te zijn door Van Hooijdonk, maar dat tegenover de commissie van beroep weer introk. Hij verklaarde in Zeist wel geraakt te zijn, al was het niet hard.

De tuchtcommisie van de KNVB schorste Van Hooijdonk voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Feyenoord en zijn spits gingen daarop in beroep, met succes nu blijkt.

Nog meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager

VVD wil sluiting moskee Eindhoven

De VVD wil dat de omstreden Al-Fourqaan moskee in Eindhoven gesloten wordt. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Geert Wilders is het Eindhovense gebedshuis een radicaal boevennest. Ook de activiteiten van de aan de moskee verbonden stichting Al Wafq al-Islami, zouden moeten worden gestaakt.

De VVD'er heeft een reeks kamervragen aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken gesteld. Daarin somt hij een aantal beschuldigingen op. De voornaamste daarvan is dat imams van de moskee moslimjongeren zouden werven voor de gewapende strijd tegen ongelovigen.

De AIVD spreekt in rapporten over 'radicale' en 'extremistische' activiteiten die plaats zouden vinden in de moskee. Eerder werd al bekend dat vijf moslims van de al-Qaeda-cel uit Hamburg, die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen van 11 september 2001, in Eindhoven zijn geweest om cursussen te volgen.

Pierre Van Hooijdonk VRIJ man

De commissie van beroep van de KNVB heeft spits Pierre van Hooijdonk van Feyenoord vrijgesproken van zijn rode kaart in de Amstel Cup wedstrijd tegen Ajax.

De commissie verklaart hiermee de veroordeling van 3 wedstrijden onvoorwaardelijk en 1 voorwaardelijke ongegrond. De spits heeft hier geen moment aan getwijfeld.
Tegelijk werd bekend dat ook Van Persie zondag kan spelen. De aanklager van de KNVB wilde de aanvaller in afwachting van de uitspraak voorlopig schorsen, maar deze eis werd niet gehonoreerd.

Kleuter overleden na botsing met brommer

Donderdag is in Bergen op Zoom een vijfjarig jongetje door een bromfietser aangereden. De kleuter werd door de brommer aangereden op een fietspad. Dat heeft de politie Midden- en West Brabant vrijdag bekendgemaakt.

De bromfietser, een zeventienjarige jongen uit Bergen op Zoom, reed over een fietspad waar hij met zijn brommer eigenlijk niet mocht komen. Nadat hij een groepje spelende kinderen was gepasseerd, botste hij op de kleuter die hij over het hoofd had gezien.

Het jongetje werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Later op de avond overleed hij daar aan zijn verwondingen. De bromfietser is aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

VS willen een jaar controle Iraakse olie

De regering van de verenigde Staten komt vandaag in de VN Veiligheidsraad met een ontwerpresolutie die de VS voor zeker een jaar controle moet geven over de Iraakse olie-industrie. Volgens het door Groot-Brittannië en Spanje gesteunde voorstel worden alle sancties tegen Irak opgeheven, behalve het wapenembargo. De olie-inkomsten worden gestort in het 'Iraakse Hulpfonds', dat wordt beheerd door de Iraakse centrale bank welke voorlopig geleid wordt door de Amerikaan Peter McPherson.

De omvang en duur van de Amerikaanse controle over de Iraakse olie-inkomsten gaat veel verder dan de regering-Bush tot nog toe heeft aangegeven. Voor de VN zelf is slechts een beperkte rol weggelegd, voornamelijk op humanitair gebied en ''iets'' met de wederopbouw.

De Veiligheidsraad komt vanmiddag om 16.30 uur Nederlandse tijd in besloten kring bijeen. Vermoedelijk zullen Frankrijk en Rusland aanpassingen van de resolutie eisen.

Stam blijft in Italie voetballen

Stam's zaakwaarnemer Henk van Ginkel heeft duidelijk gemaakt dat Stam naar een Italiaanse halve finalist van de Champions League zal vertrekken.

Henk van Ginkel in AD: "Voor ons is Italië de enige optie. Inter, Milan en Juventus hebben al serieuze interesse en kunnen een salaris betalen waar Jaap vrede mee heeft".
Jaap Stam zal sowieso vertrekken bij zijn huidige club Lazio Roma. De club heeft aangeboden om het salaris van de laatste 4 maanden in aandelen van de club uit te betalen. Daar bovenop zouden de spelers akkoord moeten gaan met een salarisverlaging van 45%. "In mijn ogen is dit aanbod een lachertje", aldus Stam.

Tornado treft Oklahoma: 125 gewonden

Donderdagavond is de Amerikaanse stad Oklahoma City en de nabije omgeving getroffen door een verwoestende tornado. Bij die tornado raakten zeker 125 mensen gewond, waarvan 12 er ernstig aan toe zijn, aldus een woordvoerder van de ambulancedienst. Er zijn nog geen meldingen van doden.

Door Amerikaanse bronnen wordt verklaard dat de tornado in Oklahoma City zeker 1200 huizen heeft beschadigd en driehonderd volledig heeft verwoest. In de omgeving stond een fabriek van General Motors, waar vrijwel niets meer van over bleef.

Eerder deze week kwamen door tornado's in de staten Missouri, Kansas en Illinois 42 mensen om het leven.

Amnesty vindt massagraven in Irak

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft in de omgeving van de Zuid-Iraakse stad Basra de afgelopen dagen zeven massagraven gevonden. Volgens Amnesty liggen er Iraakse slachtoffers van de volksopstand uit 1991 tegen het regime van Saddam Hussein begraven. Ook kan het gaan om slachtoffers van politieke moorden uit de periode daarna.

Amnesty zegt dat het om burgerslachtoffers gaat, hetgeen op te maken zou zijn aan de kleding die bij de stoffelijke resten is aangetroffen. Amerikaanse en Britse troepen zijn door de mensenrechtenorganisatie verzocht de graven af te zetten en te bewaken in afwachting van de komst van deskundigen.

Israel wil met Syrië praten

Israël wil over enkele weken weer met Syrië gaan praten over vrede, zo heeft premier Sharon laten weten. In januari 2000 liepen de onderhandelingen vast omdat beide landen het niet eens werden over de Hoogte van Golan dat sinds 1967 in Israëlische handen is na de juni-oorlog uit dat jaar (de Zesdaagse Oorlog).

Sharons plan is om eerst de VS nog wat druk te laten uitoefenen op het bewind in Damascus. Doel is om Syrië er uiteindelijk toe te bewegen geen steun meer te geven aan radicale Palestijnen en anti-Israëlische groepen in Libanon.

Volgende week zal Sharon spreken met de nieuwe Palestijnse premier Abbas. Dan komt het vredesplan ter sprake dat moet leiden tot een Palestijnse staat.

Twee kinderen vermist in Aken [Update]

Sinds woensdag worden in de Duitse stad Aken (vlak over de grens in Zuid-Limburg) de 12-jarige Joel en zijn 8 jaar oude zusje Celine vermist.

De beide, uit Congo afkomstige, kinderen wonen bij hun 25-jarige oom. Toen de kinderen niet bij school aankwamen, schakelde hij de politie in. Deze ondervroeg onmiddellijk bekenden en speelvriendjes.
Inmiddels is de politie een grote zoekactie gestart, waaraan onder andere speurhonden deelnemen. Ook in België wordt gezocht, aangezien de kinderen familie hebben in Brussel.

De politie gaat er vooralsnog van uit dat de kinderen geen slachtoffer van een misdrijf geworden zijn.

Twee maanden geleden werden ook twee Duitse kinderen vermist. Zij kwamen uit Eschweiler, een dorp in de omgeving van Aken. Beide kinderen, de 11-jarige Tom en zijn 9-jarige zusje Sonja, werden gewurgd teruggevonden. De verdachten van dit misdrijf hebben bekend en zitten nog vast.

Update 13.45 uur
De politie meldt dat een getuige de 12-jarige Joel in het bijzijn van een volwassen, Afrikaanse vrouw gezien zou hebben. Hij zag de jongen op woensdagmiddag bij een busstation, kort nadat de jongen van huis naar school vertrokken was. Volgens de politie komt de getuige geloofwaardig over.
Het is mogelijk dat het hier de moeder van de twee kinderen betreft. Met behulp van videobeelden wordt nagegaan of dit ook echt het geval is.

De twee kinderen wonen sinds drie jaar bij hun oom. Hun vader is dood, hun moeder woont nog steeds in Congo. Vanwege de slechte levensomstandigheden daar had de moeder besloten haar kinderen naar hun oom in Duitsland te sturen.

Woede over verstoren 4 mei herdenking Amsterdam

zenkO had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De herdenking van 4 mei ligt al een paar dagen achter ons maar de commotie over de verstoring ervan door allochtone jeugd in Amsterdam, is er nog niet minder om. Eerder meldden we al dat D66 fractievoorzitter Michel Rog van stadsdeel De Baarsjes aangifte deed tegen een groepje jongeren die tijdens de twee minuten stilte Joden moeten we doden riep, richting de mensen die de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdachten.

In stadsdeel Slotervaart-Overtoomse Veld heeft een groep Marokkaanse jongens na afloop van de plechtigheid op het Sierplein alle daar geplaatste kransen en bloemstukken vernield. Volgens omwonenden, die de politie waarschuwden, werd met de bloemen zelfs gevoetbald. Wim Knol, voorzitter van het 4 en 5 mei-comité in Slotervaart/Overtoomse Veld is woest: ''Ik til heel zwaar aan wat hier gebeurd is. Het waren Marokkaanse jongens die blijkbaar niet begrepen waar het bij de herdenking om gaat. Ik heb nota bene in mijn toespraak op het plein opgeroepen tot respect voor ieders waarden. Deze jongens willen zich blijkbaar afzetten tegen de onze. Wij respecteren toch ook de ramadan!''.

Knol sluit een verband met de gebeurtenis in De Baarsjes niet uit. Volgens Michel Rog waren de antisemitische leuzen, die in De Baarsjes geschreeuwd werden, een doelbewuste actie om de herdenkenden uiterst grievend en kwetsend te raken. Rog is nog achter de jongens aangegaan om ze aan te spreken op hun gedrag. De jongens reageerden echter met zinnen als: ''Je bent mijn vader niet.''
In de komende stadsdeelvergadering zal Rog om extra maatregelen verzoeken die het mogelijk maken een waardige herdenking te organiseren. Ideeën heeft Rog al: meer politie, straten afsluiten en veel harder optreden bij incidenten zoals deze.

Buiten deze twee incidenten werd ook de herdenking bij het Homo-monument bij de Westerkerk om 20:00 verstoord.

Duo opgepakt wegens urenlange mishandeling

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Brusselse politie heeft woensdag twee mannen van 22 en 31 jaar aangehouden op verdenking van een urenlange mishandeling van een Pakistaanse man. Ze worden ervan verdacht de 37-jarige Pakistaan gedurende vier tot vijf uur te hebben afgeranseld in een huis in Anderlecht. Dit werd gisteren meegedeeld door het parket van Brussel.

De Pakistaan, die er verscheidene verwondingen aan overgehouden heeft, zegt dat hij sinds zondag enkele kledingzaken in de Brogniezstraat in Anderlecht had bezocht. Op maandagmiddag werd hij door een verkoper uitgenodigd om nog een kledingzaak te bezoeken. De man stemde toe en werd door de verkoper naar een huis gebracht, waar hij vervolgens urenlang door een achttal personen werd afgeranseld, onder meer met een ijzeren staaf.

De man werd pas vrijgelaten nadat zijn aanvallers hem 5.000 euro afhandig hadden gemaakt. Woensdagavond deed het slachtoffer aangifte bij de politie, nadat hij twee van zijn aanvallers had herkend in een winkel aan de Brogniezstraat. Het duo werd daarop aangehouden en is in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van verdere stappen van justitie.

Gevangenen Irak ontkennen bestaan wapens

nuke had ons -geheel vertaald!- via de newssubmit het volgende te melden:

Hoog geplaatste Iraakse krijgsgevangenen ontkennen allen de aanwezigheid van massavernietigingswapens door Saddam Hoesein's regime, voor de uitbraak van de oorlog, zo berichtten Amerikaanse functionarissen eerder deze week. De Amerikanen denken dat veel krijgsgevangenen liegen om zichzelf te beschermen tegen vervolging. Desondanks blijven de ontkenningen voor problemen zorgen bij de zoektocht naar biologische, chemische en nucleaire wapens.

Een Amerikaanse functionaris zei dat de Irakezen de wapens zouden ontkennen om zichzelf te distantieren van de Baath regime. Men vermoedt dat de wapens waarschijnlijk zijn vernietigd of verstopt, vlak voor de uitbraak van de oorlog. De Iraakse regering heeft aan de andere kant altijd ontkend dat ze onconventionele wapens hadden en dat alle wapens jaren voor de uitbraak van de oorlog waren vernietigd.

Tijdens de oorlog zijn door Iraakse troepen geen massavernietigingswapens gebruikt en de Amerikaanse regering heeft tot nu geen enkele vorm van bewijs kunnen leveren die het tegendeel bewijzen. Minister van Buitenlandse zaken Colin Powell beweerde dinsdag nog tijdens het Senate Foreign Relations Committee dat ze zullen worden gevonden.

Volgens voormalige vice-president Tariq Aziz, die net als een aantal andere hooggeplaatste Irakezen in Amerikaanse handen is, had zijn regering geen verboden wapens. Volgens onbevestige berichten heeft één niet nader genoemde Iraakse wetenschapper gezegd dat de regering de wapens had vernietigd in de aanloop tot de oorlog. Bewijzen die dat zouden aantonen zijn verbrandde papieren en pogingen om deze papieren te vernietigen.

Nadat de eerste pogingen om wapens te vinden, op plaatsen aangeduid door de Amerikaanse overheid, hadden gefaald, is de methode nu veranderd. Volgens defensie-functionarissen wordt nu alleen nog gekeken op plaatsen aangeduid door de Irakezen. De VS stuurt nog eens duizend extra experts om zich aan te sluiten bij de overige tweehonderd die op dit moment al aanwezig zijn in Irak. Deze planning werd ook aangepast, nadat de VS weigerde de VN wapeninspecteurs Irak terug binnen te laten.

Op het moment zijn 14 van de 55 meest gezochte Irakezen in Amerikaanse handen, inclusief Aziz, al-Saadi en verschillende andere kopstukken die ervan worden verdacht aan verboden wapenprogramma's te hebben gewerkt.

Osbournes' geluk raakt op

Benjamin_T_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kón niet op voor de familie Osbourne. Na de hype rond de eigen reality-show op MTV kwam er een nieuwe soloplaat voor Ozzy, een platendeal voor dochter Kelly en groeide de enorme schare fans overal ter wereld. Maar nu blijkt ook voor hen dat de vette jaren worden opgevolgd door de magere.

Het begon met moeder Sharon. Bij haar werd kanker ontdekt en zij ondergaat nu chemotherapie om de ziekte te bestrijden. En op het moment dat het er op lijkt dat de ziekte voorlopig uit haar lichaam verdwenen is, stort zoonlief Jack in. Hij blijkt verslaafd aan drank en drugs en zit nu in een afkickliniek.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, blijkt de zangcarrière van Kelly alweer in 't slop te raken, nog voordat deze goed en wel op gang gekomen is. Van haar debuutalbum "Shut Up" zijn er wereldwijd nog geen 150.000 stuks verkocht, wat reden genoeg blijkt voor platenmaatschappij Epic om Kelly op straat te zetten. Moeder Sharon schijnt behoorlijk "p*ssed" te zijn, vooral ook omdat Ozzy zelf al 20 jaar bij dit label zit. "Het kwam als een schok, want Kelly was bijna klaar met haar tweede album toen Epic de stekker eruit trok."

Voetbal: 'Competitie oneerlijk verlopen'

Derk Haank, voorzitter De Graafschap, vindt dat er geen enkele voetbalclub uit de eredivisie mag degraderen omdat de competitie niet eerlijk is verlopen. Dat sommige clubs voor miljoenen euro's worden gesponsord door de lokale overheid en andere clubs niet vindt hij oneerlijke concurrentie. De Doetinchemse club is degratiekandidaat en vrijwel zeker van nacompetitie.

Spaank overweegt de Europese Commissie op de hoogte te stellen van de in zijn ogen verboden staatssubsidie aan bedrijven. De Europese Commissie berispte Nederland al eerder voor de steun van de gemeenten aan het betaalde voetbal. Omdat een concrete aanklacht ontbrak werd er niet tot onderzoek overgegaan.

Bijna alle clubs in de eredivisie zitten in financiële problemen. Alleen Feyenoord, PSV en Heerenveen maken winst. Zonder overheidssteun zouden een aantal clubs allang failliet verklaard zijn.

Marjan Olfers, jurist en specialist op het gebied van Europees recht en voetbalsponsoring, vindt dat de klacht van De Graafschap onderzocht moet worden door de Europese Commissie. Wanneer deze De Graafschap in het gelijk stelt kan dat betekenen dat een aantal clubs de onterecht ontvangen subsidie moet terugbetalen.

BNN en Veronica herdenken Bart de Graaff

Deze maand zullen de televisiezenders BNN en Veronica het overlijden van omroepbaas en programmamaker Bart de Graaff herdenken. Op 25 mei vorig jaar overleed de 35-jarige De Graaff. Hij kampte al zijn hele leven met een zwakke gezondheid.

Bart de Graaff begon zijn carrière bij Veronica, en ging daarna verder met zijn eigen zender BNN. "Ondanks zijn geringe lengte en zijn veel te korte leven heeft hij een groot stempel gedrukt op de vaderlandse televisie", aldus Veronica. Op 31 mei zendt de zender het programma 'Toen Bart nog B.O.O.S. was' uit. De titel verwijst naar het jeugdprogramma van De Graaff dat hij ooit bij Veronica presenteerde. In het programma zullen vrienden en collega's van Bart aan het woord komen, waaronder Tatjana, Henk Westbroek en Hans Klok.

BNN start vanaf 19 mei met een vierdelige serie 'Het beste van Bart'. Het wordt "een hommage aan Bart's veelzijdige talent en zal bestaan uit een compilatie van hoogtepunten uit oude programma's", aldus de omroep. Zo keren de legendarische Teringtubbies en 'Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken'-afleveringen terug.

Loco-burgemeester schiet pauwen uit boom

M. Corbey (CDA), loco-burgemeester van Thorn, heeft gisteravond zes pauwen uit een boom geschoten. De pauwen zaten in een boom van een inwoner van het Midden-Limburgse plaatsje.

De Algemene Inspectiedienst (AID) had de hobbyboer gevraagd de zes pauwen en een loslopende gans voor negen uur 's avonds in de hokken te zetten. De hobbyboer was al de hele middag bezig om de dieren te vangen. Door rum in het voer te gieten wist de boer de gans te vangen, maar de pauwen vlogen de boom in. De man kreeg de pauwen echter niet op tijd te pakken, en om een boete van 990 euro te voorkomen belde hij de loco-burgemeester.

De loco-burgemeester kwam te hulp met een flaubertgeweer en begon te schieten op de pauwen. Daarbij zou hij verschillende keren voor dierenbeul uitgescholden door passerende wandelaars. De AID heeft de pauwen inmiddels meegenomen ter vernietiging.

Loco-burgemeester Corbey noemt de eisen van het ministerie van Landbouw een "gekkenregeling". De tuin van de hobbyboer ligt op enkele meters van de Belgische grens, waar het wemelt van de pauwen die dagelijks neerstrijken bij de Nederlandse hobbyboer. "Degene die het land heeft waar de pauwen neerstrijken, is aansprakelijk en moet de beesten ophokken", aldus Corbey. "Dus vrijdag kan ik het geweer waarschijnlijk weer uit de kast halen, want dan zitten er gegarandeerd weer nieuwe Belgische pauwen in de bomen."

Burgemeester Londen noemt Bush corrupt

Ken Livingstone, burgemeester van Londen, heeft felle uitspraken gedaan over de Amerikaanse president Bush. Hij deed dit tijdens een debat met scholieren over Irak dat werd uitgezonden door de Engelse zender BBC.

Zo noemde de Londense burgemeester president Bush corrupt en "niet de legitieme president van de Verenigde Staten". Ook zei hij net zoveel plezier te zullen beleven aan de val van de regering Bush als aan de ondergang van Saddam Hussein in Irak.

De conservatieve politici in Londen vinden de uitspraken van Livingstone onverantwoord. Zij denken dat de felle kritiek van hun burgemeester Amerikaanse toeristen zal weerhouden Londen te bezoeken. Livingstone betitelde dit als onzin.

Ari Fleischer, woordvoerder van het Witte Huis, wilde nog niet reageren op de uitspraken van Livingstone. Hij zei de burgemeester niet te kennen.

Amerikaanse soldaat doodgeschoten in Bagdad

Donderdag is in het zuidoosten van Bagdad een Amerikaanse soldaat doodgeschoten. Generaal Tommy Franks, de Amerikaanse bevelhebber in Irak, verklaarde dat het incident duidelijk maakt hoe gevaarlijk de situatie nog steeds is in Irak. Hij gaf geen details over de schietpartij.

In een ander deel van de stad schoot een Irakees volgens ooggetuigen op een brug een Amerikaanse militair neer en nam de benen. De enige bevestiging die van Amerikaanse kant kwam was die van militairen bij de brug: zij vertelden dat een van hun mannen door medisch personeel was geëvacueerd.

Nederlanders werken steeds meer over

Werknemers hebben in het afgelopen jaar veel meer overgewerkt, zowel betaald als onbetaald. Nederlanders werkten vorig jaar gemiddeld 9,5 uur per week over, in 2000 was dit nog maar 6,5 uur. Dit is een stijging van 50 procent, zo blijkt uit een onderzoek van TNO. Volgens TNO is deze stijging veroorzaakt door de grotere werkdruk. Een onderzoeker van TNO noemde Nederland zelfs 'Europees kampioen werkdruk'.

De bonden vinden 50 procent toename onverantwoordelijk in deze tijden van grote werkloosheid. "Met zoveel uren overwerk kunnen 100.000 banen worden opgevuld", zo liet CNV-voorzitter Terpstra weten. Ook worden mensen door veel overwerken sneller ziek, aldus Terpstra. "Hoe meer overwerk, hoe hoger het ziekteverzuim."

"Het idee dat je door gedwongen arbeidstijdverkorting banen creëert, klopt niet. Dat weet de vakbond ook," reageerde werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens VNO neemt het aantal banen niet toe wanneer werknemers minder gaan (over)werken. Ook de redenering dat overwerken tot sneller ziekteverzuim zal gaan zorgen wordt bestreden. ""Te lage werkdruk leidt ook tot ziekteverzuim, het is moeilijk om het ideale midden te vinden", aldus Van den Braak, directeur Sociale Zaken van VNO-NCW.

Toyota test zaterdag a.s. in België

Zaterdagavond 10 mei 2003 is Toyota tussen 19 en 21 uur op het circuit Spa-Francorchamps te vinden. Een ideale kans dus om nog wat F1 actie daar te zien.
Toyota gaat de 2 uur gebruiken om een shakedown te doen voor de beide wagens die naar de A1 Ring worden meegenomen. Testrijder Ricardo Zonta zal de TF103's aan een test onderwerpen.

Overdag is het circuit in gebruik voor andere takken van autosport, zo zijn dan in verband met de SpaBelPro Trophy onder andere de Belcar en Toyota Yaris Cup rijders te zien.

Voor slechts 15 euro mag je de hele dag de paddock in en uit, en kun je ook het Toyota team in actie zien.

Dit jaar zal er geen Formule 1 wedstrijd zijn op het circuit Spa-Francorchamps.

Waarschijnlijk ook vogelpest in Duitsland

Ook Duitsland lijkt niet te ontkomen aan de vogelpest. Bij het Duitse Viersen, net over de Nederlandse grens, zijn 32.000 mesthaantjes afgemaakt. Dit hebben de autoriteiten gisteren gelast op verdenking van de besmettelijke vogelpest.

De autoriteiten in de deelstaat Noordrijnland-Westfalen doen zo veel mogelijk om de haard te isoleren. Of er ook echt vogelpest is uitgebroken is nog onzeker, maar volgende week zal er meer duidelijkheid worden gegeven. Mocht er vogelpest worden geconstateerd, dan is dit het eerste geval in Duitsland sinds lange tijd.

Al twee maanden lang houdt de vogelpest Nederland en België bezig. Bärbel Höhn, minister van Landbouw in Noordrijnland-Westfalen, wilde eerder vanwege de verbeterende situatie in beide landen het verbod om pluimvee in stallen te houden vanaf zaterdag opheffen.

Vooralsnog zal het ministerie van Landbouw in Nederland geen maatregelen nemen naar aanleiding van het eerste Duitse vogelpest-geval. "De Duitse besmettingshaard grenst aan het buffergebied bij Roermond waar het pluimvee voor alle zekerheid al is geruimd", aldus het ministerie gisteravond.

Zestien ministers in nieuw kabinet

Verschillende bronnen melden dat het nieuwe kabinet vrijwel zeker uit zestien ministers zal gaan bestaan; acht van het CDA, zes van de VVD en twee van D66. Het aantal staatssecretarissen zal van veertien naar tien worden verlaagd; vijf voor het CDA, vier voor de VVD en één voor D66. Alledrie de partijen zouden het hierover inmiddels eens zijn.

Om aan deze zestien ministers te komen moeten twee nieuwe posten worden gemaakt. Vooralsnog zijn dit Ontwikkelingssamenwerking en Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering. De post Ontwikkelingssamenwerking viel tijdens Balkenende-I onder de verantwoordelijkheid van een staatssecretaris. Zoals het er nu naar uit ziet wordt CDA'er Agnes van Ardenne minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering zal gaan samenwerken met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naast een aantal bestuurlijke hervormingen (gekozen burgemeester en nieuw kiesstelsel) zal deze zich ook bezig gaan houden met het aanpakken van de bureaucratie. Voormalig D66-leider De Graaf zal naast het vice-premierschap waarschijnlijk ook minister worden van deze post.

Nieuwe maatregelen
Gisteren spraken de onderhandelaars van het CDA, de VVD en D66 elkaar opnieuw. Het Kwartje van Kok zal niet worden teruggeven aan de pomp, maar naar een fonds worden overgemaakt voor de bekostiging van het openbaar vervoer. Dit stond ook al in het regeerakkoord van Balkenende-I.

Deze week werd er al veel vooruitgang geboekt met afpraken voor het onderwijs, zorg, veiligheid en bestuurlijke vernieuwing. Gisteren kwamen de onderwerpen buitenlands beleid, integratie en vreemdelingenbeleid, ruimtelijk beleid, landbouw en verkeer aan de orde. Ook hier is vrijwel volledige overeenstemming over bereikt.

Vandaag zal er worden gesproken over twee belangrijke onderwerpen; het sociaal-economisch beleid en de financiën. Alledrie de partijen willen ongeveer 15 miljard bezuinigen om het overheidstekort weg te kunnen werken. Hiervoor zou er moeten gesneden worden in de budgetten voor de verschillende departementen en 20.000 ambtenarenbanen worden geschrapt, zo schreef De Volkskrant. Laatstgenoemde ontkende CDA-leider Balkenende. Volgens de demissionair minister-president zouden er wel een aantal banen verdwijnen, maar zeker niet zoveel. In totaal werken bij het rijk 112.000 ambtenaren.

Regeerakkoord volgende week
In de loop van volgende week zal de tekst van het regeerakkoord waarschijnlijk klaar zijn. Deze zal dan aan de fracties van de drie partijen worden voorgelegd. Wanneer deze instemmen met de stukken kunnen de informateurs naar de koningin, die op haar beurt de formateurs zal aanstellen voor het benoemen van de ministers en staatssecretarissen. De onderhandelaars verwachten dat het kabinet voor het eind van deze maand kan worden beëdigd.

Agenten zetten rijstrook af voor eendjes

Woensdag hebben een aantal agenten met een reddingsactie vier jonge eendjes van de dood gered. Rond de middag werden de agenten ingeseind dat er vier jonge eendjes rondliepen in de berm van de A28. Moeder eend was nergens te bekennen.

De agenten konden ter plaatse eerst de eendjes niet vinden, maar na wat speurwerk werden ze gevonden tussen de vangrail in de middenberm. Om de eendjes veilig daar weg te krijgen, en ook brokken met het langs razende verkeer te voorkomen, werd besloten de linkerrijstrook af te sluiten. Vervolgens konden de wezen worden gevangen en zijn zij per dierenambulance naar het asiel vervoerd.

Wielrennen: Team Coast weer geschorst

Team Coast, het Duitse wielrenteam, is donderdag opnieuw geschorst. De wielerfederatie UCI ging tot schorsing van de Duitse ploeg over omdat de salarissen van de wielrenners over april nog steeds niet zijn uitgekeerd. De schorsing is per direct.

In de aanloop naar de voorjaarsklassiekers kreeg Team Coast, met als kopman ex-tourwinnaar Jan Ullrich, ook al een schorsing opgelegd. Die schorsing werd ongedaan gemaakt vlak voor de start van de klassieker Milaan-Sanremo, toen er toezeggingen tot betalingen waren gedaan.

De UCI verklaarde dat het startverbod voor alle wedstrijden nu niet eerder ingetrokken zal worden, voordat Team Coast keiharde garanties geeft over de betaling van salarissen en andere verplichtingen tot het einde van het lopende seizoen.

Team Coast was van plan vanaf vrijdag deel te nemen aan de Vredeskoers, overigens zonder Ullrich. Dit kan door de maatregel van de UCI niet doorgaan.

Brandveiligheid WTC-torens nooit getest

Het World Trade Center is nooit systematisch getest op brandveiligheid. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van het National Institute of Standards and Technology (NIST).

Het instituut is vorig jaar begonnen aan een tweejarig onderzoek. Zij willen uitzoeken hoe het mogelijk was dat de twee torens na de vliegtuig-aanslagen op 11 september 2001 in elkaar stortten. De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen bijdragen aan een veiligere constructie van gebouwen in de toekomst.

Volgens deskundigen zouden de stalen constructies zijn aangetast door de vlammenzee, waarna de twee wolkenkrabbers in elkaar zakte. Bij een betere brandbeveiliging zouden de torens later, of zelfs niet, ingestort zijn. De NIST trekt deze conclusie vooralsnog niet en wil eerst het onderzoek afronden.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.