Goedemorgen!

Iedere ochtend neemt Driek Oplopers het nieuws onder de loep, en stelt een lastige vraag. Vandaag gaan we langs bij de NS, want daar wordt de portemonnee van de reiziger vergeten:

De trein hoort op tijd te komen. Klaar. En de NS heeft verschrikkelijk slechte prestaties geleverd. Maar ze laten de laatste jaren wel een stijgende lijn zien. En al jaren woedt een discussie over de vraag, wanneer een trein nog als “op tijd” mag worden beschouwd. Drie minuten te laat? Vijf minuten?

Tot nu toe is de norm dat een trein te laat is, als de vertraging 3 minuten of meer betreft. De NS heeft met de overheid afgesproken, dat niet meer dan 13 procent van de treinen te laat mag zijn. Volgend jaar wordt het begrip “te laat” opgerekt. Dan is een trein pas “te laat” bij een vertraging van vijf minuten. Reizigersvereniging ROVER schreeuwt moord en brand. Onterecht. Want het feit dat een trein minder snel als “te laat” wordt aangemerkt, wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit, dat niet langer 13, maar slechts 7 procent van de treinen te laat mag zijn. Als je kijkt naar het totaal (minuten x percentage), blijft het ongeveer hetzelfde en gaat de reiziger er niet op achteruit.

En een belangrijke stap vooruit is, dat er in de toekomst nog betere rekenmethodes komen: een trein met 50 passagiers telt nu net zo zwaar als een trein met 600 man aan boord. Straks worden deze cijfers ook meegewogen, en wordt eindelijk gemeten waar het écht om gaat. Niet het aantal treinen dat te laat is, maar het aantal passagiers dat te laat arriveert. En dáár gaat het om.

Maar al dit rekenwerk is nog niet genoeg. Reizigers die door de schuld van NS vertraging oplopen moeten beter schadeloos worden gesteld dan nu. Kan NS-directeur Meerstadt mij even laten weten, wanneer hij die gierige geld terug bij vertragingregeling met al die  omslachtige papierwinkel opdoekt, en met die nieuwe OV-chipkaart regelt dat een vertraagde passagier als hij het station verlaat, een serieuze vergoeding voor vertraging gelijk op zijn OV-chipkaart krijgt bijgeschreven?