Hoor en wederhoor

Dinsdag 11 september 2001, 15.30 uur. Ik sta op het punt om te vertrekken naar mijn oppaskinderen als ik geroepen word door een huisgenoot. Er is iets bijzonders op TV. Hij maakt zoveel misbaar dat ik besluit om iets te laat te komen. In zijn kamer de beelden van een rokende Twin-Tower. "Wat is er gebeurd", vraag ik. "Ik weet het niet, antwoordt hij, een brand ofzo". Een huisgenote betreedt ook de kamer: "is er een vliegtuig ingevlogen", vraagt zij. Terwijl ik de kamer verlaat zeg ik lachend: "dat zou wat zijn, zeg".
Op weg naar mijn oppaskinderen word ik gebeld door mijn toenmalige vriendin G. Of ik het al gezien heb op TV. "Het is een vliegtuig", zegt ze, "en volgens mij zit Bin Laden erachter". G. werkt bij de regionale omroep TV Gelderland en zit bovenop het nieuws. Ik geloof haar.

Woendag 12 september 2001, 13.30 uur. G. is aan het werk en ik ben vrij. Ze houdt me de hele dag op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Rond 13.30 uur belt ze me met de opdracht CNN op te zetten. Er is iets aan de hand in Ede. Marokkaanse jongeren hebben daar gefeest om de aanslag op de Twin-Towers te vieren. CNN is, net als het radiodeel van TV-Gelderland, ingesprongen op een persbericht van de politie Ede.
Op de redactie van TV-Gelderland besluit een collega van G. een basisprincipe van de journalistiek in de praktijk te brengen: hoor en wederhoor. Zij belt alle bewoners die in het gebied wonen waar de Marokkaanse jongeren feest hebben gevierd. Rond 17.00 uur is het duidelijk, er zijn geen feestvierende jongeren gezien. Alleen de bekende hangjongeren en die zorgen wel vaker voor overlast. Maar gefeest is er zeker niet. TV-Gelderland besluit het nieuws toch uit te zenden om 18.00 uur.

Woensdag 12 september 2001, 20.00 uur. De landelijke pers heeft het persbericht overgenomen. Op het landelijke nieuws komen de feestvierende Marokkanen ook aan bod. Op CNN is de aandacht inmiddels verlegd naar Palestijnen die de Amerikaanse vlag verbranden. G. is witheet en diep terleurgesteld. "Als CNN dit op dezelfde manier heeft aangepakt als in Ede zal dit ook wel niet kloppen", zegt ze opgewonden.

Maandag 11 september 2006, 11.11 uur. G. had gelijk. De vlagverbranding van de Palestijnen was in scene gezet. De politie van Ede heeft zijn excuses aangeboden voor het onhandige persbericht.
Veranderde de wereld op 11 september 2001? Hij is in ieder geval onzorgvuldiger geworden.