Reken op Donald Duck

De kinderen van tegenwoordig kunnen niet meer rekenen. Zo viel zaterdag en maandag in de Volkskrant te lezen. "Er moet dringend iets gebeuren om te voorkomen dat de goede internationaal positie van Nederland op dit terrein in gevaar komt", zegt Jaap Vedder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van het Reken-wiskunde onderwijs.

Het onderzoek, gedaan door de Periodieke Peiling van het Onderwijs Niveau (PPON) maakt twee dingen duidelijk: op het terrein van cijferen wordt dramatisch slechter gescoord. Bovendien zijn er te weinig groep 8 leerlingen die op alle verschillende reken-onderdelen voldoende scoren. Het schattend rekenen daarentegen gaat juist weer veel beter.

In een eerder uitgevoerd onderzoek, in 1994, was de teruggang van het cijferen ook al zichtbaar. Dit werd toendertijd echter als niet zo ernstig beschouwd daar dit als een "hogelijk overgewaardeerd onderdeel van het rekenen" werd gezien. Schattend rekenen was volgens de toenmalige onderzoekers veel belangrijker.

Je oogst wat je zaait zullen we maar zeggen. Is er dan alleen maar slecht nieuws uit de kinderwereld te melden?
Nee. In een klein artikel in het Kunstkatern van de Volkskrant van afgelopen vrijdag wordt het weekblad Donald Duck onder de loep genomen. De redacteur constateert dat de Donald Duck weliswaar een erg braaf blad is maar met een scherp maatschappij en politiek kritische invalshoek. Moderne thema's zoals politiek gekonkel worden op een vrolijke manier aan de kinderen voorgeschoteld.

"Uw kind in gepeins verzonken achter het vrolijke weekblad", zo concludeert de redacteur, "geen zorgen, het consumeert kinderkunst voor een betere wereld".

En zo is het maar net!