Games in 2018: de wishlist van de FOK! Gamescrew

7. 2dope

PlayStation 4

2018 lijkt wederom een goed jaar te worden voor PlayStation 4. Een hele rits games die al jaren in de pijplijn zitten komen uit, met voor mij persoonlijk God of War, Days Gone en Detroit: Become Human als interessantste titels. Wat dat betreft ziet het er qua PS4 exclusives weer prima uit, met ook voor de old school PlayStation-fans langverwachte releases van remakes als Shenmue III en Shadow of the Colossus.

Ook is het natuurlijk interessant om te speculeren over eventuele nieuwe hardware van Sony. Is 2018 het jaar van (de aankondiging van) een nieuwe PlayStation die de strijd aan moet gaan met Microsofts recentste One X? Tot nu toe alleen maar geruchten en voorspellingen van analisten, maar nog niets concreets van Sony zelf. Afwachten dus.

Verder zou ik gameplaybeelden van het vervolg op The Last of Us van harte verwelkomen dit jaar. Naughty Dogs langverwachte sequel kwam in oktober vorig jaar nog in opspraak met een zwartgallige trailer tijdens de Paris Games Week, maar het is tot nu toe bij cinematische beelden gebleven. Het eerste deel van deze PlayStation-franchise was al een juweeltje in vele opzichten, en The Last of Us Part II wordt in tegenstelling tot zijn voorganger uitsluitend ontwikkeld voor de huidige generatie PlayStation. Dat belooft dus spectaculair te worden.


Xbox One
Microsoft legt het al enkele jaren af tegen Sony op het gebied van exclusives, in ieder geval qua aanbod. Dat aanbod lijkt ook voor 2018 nog niet erg divers te zijn voor Xbox One, al hebben woordvoerders aangegeven zich meer te gaan concentreren op exclusieve titels. Met de One X heeft Xbox weliswaar een hardwarematige voorsprong bij multiplatformtitels, maar weten ze zich qua gameaanbod nog niet genoeg te onderscheiden.

Ashen en Crackdown 3 zijn Microsoft-exclusieve namen waar ik toch wel nieuwsgierig naar ben. Crackdown 3 heeft zich tot nu toe nog niet echt bewezen en kwam bij de meest recente presentatie niet goed uit de verf. De vele uitstellingen beloven ook weinig goeds over hoe het er bij de ontwikkelaars aan toe gaat, maar ik blijf niettemin benieuwd of het ze lukt om een waardige opvolger in de explosieve franchise neer te zetten.

PC
In de categorie PC-games ben ik erg nieuwsgierig geworden naar Iron Harvest. Het is niet duidelijk wanneer de game uit moet komen, maar ik hoop dit jaar in ieder geval op meer beelden van deze 'alternate history dieselpunk RTS'. Iron Harvest speelt zich af in een alternatieve naoorlogse periode in Europa rond 1920, waarin drie strijdende partijen tegenover elkaar staan met naast gewone grondtroepen torenhoge mechs die meestrijden in de veldslagen. Wat me naast de bijzondere setting het meest aanspreekt in Iron Harvest zijn de gelijkenissen in gameplay met mijn all-time-favoriete RTS Company of Heroes, een titel die volgens de makers ook als inspiratie dient voor hun game. Iron Harvest staat ook gepland voor release op consoles, maar ik en velen met mij spelen dit soort games veel liever met een muis.

In dezelfde categorie kijk ik overigens ook erg uit naar de nieuwe Age of Empires. Age of Empires 4 werd aangekondigd tijdens E3 van vorig jaar, en hoewel er geen gameplay te zien was heb ik er vertrouwen in dat het goed komt. Sinds ik een ultrawide beeldscherm gebruik heb ik met veel plezier oude RTS-titels als Age of Empires II, III en Age of Mythology nog eens opnieuw herleefd, en als een nieuwe iteratie ook maar een beetje op zijn voorgangers lijkt ben ik tevreden.

Tenslotte mag een shooter voor dit platform niet ontbreken, en een pc-exclusieve FPS waar ik in de gesloten bèta al erg veel plezier uit heb gehaald is Escape from Tarkov. Deze online hardcore survival-shooter speelt zich af in een fictieve Russische stad die je moet zien te ontvluchten, terwijl andere spelers hetzelfde proberen of anderen hierin verhinderen. De maps waar je op speelt zijn zeer groot met talloze interessante locaties om te looten of je in schuil te houden. Behalve een voortreffelijke shooter, blinkt de game uit in zijn extreem gedetailleerde customize-systeem voor wapens, munitie en ander militair toebehoren. Ook survival-elementen zoals vochtniveau, energie en talloze verschillende wondsoorten geven het geheel een hardcore karakter.

Escape from Tarkov had eind 2016 zijn eerste speelbare alpha en halverwege vorig jaar de eerste bèta. Voor 2018 staat een open bèta gepland, en wie weet komt de release nu ook dichterbij. Ik kijk zelf in ieder geval uit naar nieuwe content in de vorm van onder andere maps. Ook is te hopen dat er op technisch vlak nog enkele verbeteringen komen en dat (in-game) voicecomms beschikbaar gemaakt wordt.

 

Multiplatform
Overige multiplatformgames waar ik tenslotte nog naar uitkijk, waarvan drie stuks in het bijzonder mijn aandacht hebben: Red Dead Redemption 2, Metro: Exodus en Anthem. Cowboy-franchise RDR hoeft in tegenstelling tot GTA V geen rekening te houden met PlayStation 3 en Xbox 360, en belooft een potentiele topper te worden als we van de twee trailers uit mogen gaan die tot nu toe zijn verschenen. Het is te hopen dat Rockstar een volwaardige singleplayer campaign weet neer te zetten en zich niet van meet af aan al op online taferelen gaat concentreren.

Anthem daarentegen lijkt bij uitstek een multiplayergame, een die behoorlijk indruk maakte met een spectaculaire gameplaytrailer op E3 van 2017. De multiplayer actie-RPG van BioWare speelt zich af in een 'gedeelde wereld' waarin spelers zowel een single-player als co-operatieve multiplayerervaring geboden wordt. We kunnen plaatsnemen in geavanceerde exosuits die ieder verschillende vaardigheden in huis hebben.

Dan is er nog de nieuwe Metro-game. Metro: Exodus zag er fantastisch uit toen deze werd getoond op E3, en als de game ook maar half de spanning biedt als zijn voorgangers dan moet het helemaal goed komen. Deze opvolger pakt de draad op na de gebeurtenissen in Metro: Last Night en Metro 2033, en er is weer genoeg gemuteerd tuig om mee af te rekenen.