FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 10

En toen was het bekend: Kim is de Mol. Zoals mijn collega Beaudelaire zegt was ik natuurlijk eerder met Kim als Mol. Grapje, gefeliciteerd Beau.   De afgelopen weken waren zeer chaotisch, zowel op tv als deze column. Des te meer kandidaten afvielen, des te meer 'betrouwbare' theorieen het raam uit gingen. De cursor van Erik die zo mooi was gevonden kon weg, de fototheorie en nog tig andere dingen. Maar welke dingen die hier zijn genoemd kwamen ook daadwerkelijk in de serie voor?


- De dagboektheorie. Iedere eerste letter van het dagboek was belangrijk totaan de laatste aflevering. Uiteindelijk kon je er 'DEMOLTIEN' in lezen, hét thema van de Mol van dit jaar. Het getal tien kwam in overvloed voor.

- De plus- en kettingtheorie. Een plusje is in het Japans 'tien'. Zowel in uitspraken van Kim als de ketting van Kim wezen op de plus.

- De fotogalerij. Er is inderdaad gezegd dat het alles vanuit het oogpunt van de Mol is geschoten, maar een duidelijk oordeel kwam er niet uit.

 

Welke verborgen hints zijn volgens de AVRO in de serie voorbij gekomen?

Onderstaande teksten komen van de website van Wie is de Mol zelf.


Aanwijzing 1
De mol gebruikt vaak woorden in zinnen die achter elkaar haar naam vormen. Bijvoorbeeld Kennis Is Macht in aflevering 1.
En later in de serie Kon Ik Makkelijk tillen; Keuze Is Makkelijk, etc. etc.

Aanwijzing 2
Dit is de tiende serie van Wie is de Mol? En de mol is dus ook de tiende mol. Tien speelt een grote rol deze serie. Het Japanse teken voor tien is een plus-teken.
De mol draagt de hele serie een ketting met een plus-teken eraan en houdt deze veel vast in de biechten en tilt het op.
Bovendien komt het plus-teken en het woord 'plus' en 'kruis' vaak voor in de serie. Bijvoorbeeld in de opdracht in de school als de mol de stelling van Pythagoras moet oplossen en x (Romeinse tien) verwisselt voor een + (Japanse tien) en de som daardoor niet kan oplossen.
Bij de krateropdracht zegt ze: Na TIEN bordjes kwamen we aan op de top van de berg. Enzovoort.

In het smsje aan Erik staat twee keer het plus-teken en ook noemt de mol vaak het woord 'plus' en steekt ze geregeld tien vingers in de lucht.
Op het strand in aflevering 9 wordt De Mol Tien genoemd en in de dagboekjes op internet vormen de eerste letters samen ook De Mol Tien.

Aanwijzing 3
De mol zit in de auto met het groene mollogo op de motorkap. De mol blijft immers altijd in het spel.

Aanwijzing 4
De tocht naar de krater in aflevering 5 leverde een aantal Japanse tekens op.
Deze betekenen: morgen - spiraal - plaatje - antwoord - uitzicht.
Oftewel: bij de opdracht van morgen (aflevering 6) is in de spiraal met de fototentoonstelling de sleutel naar het antwoord: 'uitzicht'. Het uitzicht van de mol.

Aanwijzing 5
Voor aflevering 6 zei de mol op Twitter: "Zie jij zie jij wat ik zie?" en tijdens de aflevering twitterde de mol: "Gezien?". Dat had alles te maken met de oplossing van de fototentoonstelling. Het 'point of view' van de mol.

Aanwijzing 6
De ontbrekende letters in het dictee zijn: ZCT. Hardop gelezen staat er dan: Zet Ze Thee.
Ja, de mol zet graag thee, dat heeft ze in de eerste aflevering wel duidelijk gemaakt.

 

Er zitten inderdaad erg vage en vergezochte aanwijzingen bij. Er zijn ook tijdens opdrachten een aantal flinke Mollenstreken gemaakt. Denk hierbij aan het opzettelijk laten vallen van een muntje, Pythagoras niet weten, uitdagende uitspraken en gruwelijk lang wachten om tijd te rekken. Op sommige vlakken heeft Kim wat weg van George, dé Mol. Net als de 'Mollenmeester' maakte Kim veel gebruik van de dom- en onhandigheid van andere kandidaten. Erg slim.

Over George, wist je dit?

 

SanneVogel

Een lading tweets, omdat ik het eindelijk mag vertellen: George was vroeger tekenleraar op m'n middelbareschool.

 

Het was me een waar genoegen. Molloten, Beau en AVRO, tot volgend jaar met een nieuwe spetterende reeks van Wie is de Mol [sub] die hopelijk onbekende personen bevat[/sub].