Special: Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok

Vanaf het begin van het Sinterklaasjournaal presenteert Dieuwertje Blok het journaal. Het straalt bijna van het scherm af: de presentatrice geniet erg van haar baan. FOK! heeft Dieuwertje via de e-mail enkele vragen kunnen stellen.


Foto: ANP


U presenteert het Sinterklaasjournaal al vanaf 2001. Hoe bent u daar als presentatrice gekomen?
'Gewoon' gevraagd! Nou ja, zo gewoon is dat natuurlijk niet. Het is het leukste Sinterklaascadeau wat ik ooit heb gekregen.

Ieder jaar verschijnt er een nieuw verhaal in het Sinterklaasjournaal. In hoeverre bent u betrokken bij het schrijven van deze verhalen?

Nieuws schrijft zich eigenlijk zelf, maar bij dit bijzondere nieuws komen een paar wonderdokters om de hoek kijken en ik hoef alleen maar te vertellen wat zij opschrijven.

Wat vond u het beste verhaal van de afgelopen jaren en waarom?

Ik geniet elk jaar, maar het jaar van de cirkels en de kruizen was heel speciaal. Het staat nog steeds bij heel veel huizen (ook het mijne): een cirkel met kruis erdoor op de muur naast de voordeur. Het verhaal werd een prachtige metafoor voor gastvrijheid en tegen angst voor alles wat vreemd is. Iedereen werd verleid om op heel speelse wijze duidelijk te maken waar hij of zij stond. De deur open zetten of de luiken gesloten houden.

Tientallen Pieten zijn de revue gepasseerd. Wie is/zijn uw favoriete Piet(en)?

Ik heb niet 1, maar voor elk moment van de dag een favoriete Piet.

Zoals bij ieder televisieprogramma gaat er ook het een en ander mis. Kunt u enkele blunders opnoemen bij het Sinterklaasjournaal?

Ik maak altijd wat van mijn blunders waardoor je vergeet dat het blunders waren. Helpt erg goed, kan ik aanraden.

Natuurlijk zijn er ook gouden momenten. Wat zijn uw beste momenten van de afgelopen jaren Sinterklaasjournaal geweest?

Teveel om op te noemen, maar elk jaar weer ben ik ontroerd als de boot met Sinterklaas en de Pieten in volle glorie ons land binnenvaart en hij voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem zet.

Wilt u nog wel een keer graag als Zwarte Piet in het Pietenhuis een rolletje spelen?

Ik zou heel graag dat moment dat ik boven beschrijf vanaf de boot meemaken, binnenvaren in Nederland en dan al die kinderen vrolijk zwaaiend op de kade. Lijkt me machtig.


Wat is volgens u de magie van het Sinterklaasfeest?

Wat je zegt, de magie, het feest van de verbeelding, de wereld nog onschuldig en simpel.

Wat staat er op uw verlanglijstje voor de Sint?

Meestal wil ik een verrassing. Heel lastig voor de Sint. Komt omdat ik eigenlijk alles heb wat mijn hartje begeert. Maar dit jaar wist ik iets. Een tajine, dat is een speciaal soort kookpot van aardewerk uit Marokko. Jarenlang had ik er een, maar de deksel is gebroken en dan kan je hem niet meer goed gebruiken. Die van mij had ik gekocht in Tanger, vlakbij Spanje, dus wie weet...