Special: Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok

René (MrManiak)
Het is 2009. Inmiddels zijn er al negen seizoenen en al 164 afleveringen uitgezonden en zowel ouders als kinderen kijken met veel plezier naar de avonturen van Sinterklaas en alle Pieten. Over welk programma heb ik het? Het Sinterklaasjournaal met als boegbeeld Dieuwertje Blok. Eerst even een korte introductie wat het journaal nou precies is.



Het journaal
Vanaf 2001 wordt er vanaf 11 november elke avond een uitzending van het Sinterklaasjournaal uitgezonden. De afleveringen duren ongeveer tien minuten die zijn opgedeeld in drie hoofdverhalen, een item met kort nieuws en het Pietenweer. In de hoofdverhalen maak je kennis met de Pieten en de Sint en de malaise die ze ieder jaar meemaken. Ook zie je onder andere korte interviews met 'toevallige voorbijgangers', een uitvinder die (on)handige uitvindingen maakt voor de Pieten of de Sint of een uitstapje van verslaggever Jeroen Kramer. Er is een enkele extra lange uitzending die ieder jaar anders is dan anderen: de intocht. Met Kramer en Blok wordt de Sint binnengeloodst in Nederland.
Dit jaar is er naast het journaal ook nog een sing along van het Sinterklaasjournaal uitgebracht van de mensen die ook voor en achter deze kinderversie van het Journaal zitten. Verschillende Sinterklaasliedjes komen voorbij met de teksten onderin weergegeven.

Hoofdverhaal
Het hoofdverhaal verschilt per jaar. Op Wikipedia kun je ieder jaar teruglezen, maar in het kort even een 'recap' van 2009.

Door een storm op zee waaiden alle pakjes van Pakjesboot 12 en spoelden aan bij de kust van Nederland. De Pieten hebben de cadeautjes uit het water gehaald, maar Sinterklaas vond het niet kunnen dat de cadeautjes nat waren. Met andere woorden; alle cadeautjes werden uitgepakt en dankzij een geniale ingeving van de Hoofdpiet om de boot sneller te laten varen zijn alle inpakpapieren de verbrandingsoven ingegooid. Gelukkig kwam de boot hierdoor op tijd in Nederland, maar het grote probleem is dat er nergens meer namen op staan! De slimme Hoofdpiet kwam op het idee om de kinderen een tekening te laten maken en die in de schoen te doen, zodat de Pieten weer inpakpapier met een naam hebben. Omdat het Grote Boek van de Sint niet beschikbaar was voor de Pieten hebben de zwarte kornuiten alle klassenboeken uit de (basis)scholen gebruikt om zo weer alle cadeautjes bij de goede kinderen te brengen.

Een tweede verhaal van 2009 was de Zielepiet. Tijdens de intocht wilde hij weer terug naar zijn moeder in Spanje, maar de Sint hield de Zielepiet tegen. Toch ging het bijna mis en kregen vele kinderen geen cadeautjes! Wat deze Piet, gespeeld door Kasper van Kooten, heeft gedaan, dat kun je vanavond (5 december) bekijken in het jaaroverzicht van het Sinterklaasjournaal.

Pietje wie?
Ieder jaar zijn er vele bekende Pieten die in het Journaal voorbij komen. Een korte greep van de bekenden zijn Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet), Rob Kamphues (Rare Piet), Marc-Marie Huijbregts (Sorrypiet), Peter Lusse (Ballonnenpiet) en Geert 'Bob Fosko' Timmers (Pietje Precies). Dit jaar is het Pietenteam versterkt door onder andere cabaretiers Jochem Myjer (Pietje Paniek) en Leon van der Zanden (Strooipiet) en NOS-presentator Jeroen Overbeek (Pieter Baas). Maar niet alleen de Pieten hebben bekende namen, ook de 'toevallige voorbijgangers' die in de korte items van het Sinterklaasjournaal voorbij komen zijn niet altijd onbekend. Herman Finkers, Bert Visscher, Martine Bijl, Tineke Schouten, Gerard Cox, Urbanus en Peter Faber zijn enkele van deze namen.