Copy protection

De software-, muziek- en film-industrieën zagen dit ook in, en besloten om geld te investeren in beveiliging. DVD\\\'s kregen MacroVision, zodat DVD\\\'s niet op video opgenomen konden worden, zoals CD\\\'s ooit op casettebandjes opgenomen werden. CD\\\'s werden beveiligd met software- en hardwarematige middelen om te voorkomen dat deze omgezet konden worden in MP3-formaat. Games werden uitgerust met CD-checks, om te controleren of de juiste CD wel in de CD-speler zit. Consoles werden uitgerust met hardwarematige kopieerbeveiliging, die controleert of het spelletje dat je wilt spelen wel origineel is.

Met de komst van beschrijfbare DVD\\\'s werd MacroVision al snel achterhaald. Ook andere beveiligingen bleken steeds vrij eenvoudig te omzeilen. Dus ging men steeds verder in het beveiligen. Men ging zo ver, dat men vergat dat de consument die het product wil gebruiken wellicht last van de beveiliging kon hebben.

Beveiligingen als Copy Control gaan zelfs zo ver dat men niet langer het product als CD mag verkopen, omdat het schijfje niet langer aan de standaard van de audio-CD voldoet. En doordat het niet langer aan die standaard voldoet, weigeren sommige CD-spelers het schijfje af te spelen (waaronder vele auto-radio\\\'s). Bij DVD\\\'s word je getrakteerd op een filmpje dat je duidelijk maakt dat films downloaden óók stelen is. En dit filmpje is niet te skippen met de afstandsbediening. Illegaal verkregen films hebben deze waarschuwing uiteraard niet.

PC-games worden tegenwoordig vooral door Secu-Rom en/of StarForce beveiligd. We zullen niet in de exacte werking van de beveiliging ingaan, maar Secu-Rom bekijkt onder meer of er Virtuele CD-Drives aanwezig zijn, die op zich geheel legaal zijn, en StarForce evalueert door middel van een key of je wel de originele CD in je CD-drive hebt. Deze beveiligingen kunnen tot gevolg hebben dat het product dat je hebt gekocht niet functioneert, omdat de beveiliging jouw product heeft gedefinieerd als potentieel illegaal.

Al deze middelen om piraterij tegen te gaan worden met veel bravoure getoond onder het mom van \\\"we hebben de piraterij nu de nekslag toegebracht\\\", waarna de warezscene even later met veel bravoure hun middel tot omzeiling van de beveiliging presenteert.