FOK! Lijsttrekkersenquête 2006

NAAM
Balkenende
VOORNAAM
Jan Peter
PARTIJ
Christen Democratisch Appèl (CDA)

1. Waarom bent u lijsttrekker geworden?
Ik ben lijsttrekker geworden van het CDA omdat ik graag het CDA gedachtegoed en onze visie wil laten doorwerken in onze samenleving. Ik ben trots op Nederland en als lijsttrekker kan ik de kansen verwezenlijken die ik zie om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Dit is mogelijk omdat de leden van het CDA mij dit vertrouwen hebben gegeven.

2. Wat is uw grootste prioriteit voor de komende vier jaar?
Een welvarend land, een land dat zekerheid biedt en vooral een land dat zich kenmerkt door onderling respect. Waarin we innovatiever, veiliger, schoner en duurzamer te werk gaan. Een land waarin iedereen meedoet. Voor elkaar! Dat is mijn prioriteit voor de toekomst.

3. Wat denkt u dat jongeren in Nederland belangrijk vinden en welke actiepunten van uw partij zijn daar specifiek op gericht?
Het CDA is een partij die zich profileert als een gezinspartij waarin juist jongeren een centrale positie hebben. De jeugd is immers de toekomst en heeft daarin een belangrijke positie in het Nederland van nu en van de toekomst. Daarom geef ik veel aandacht aan actiepunten (een 7-punten plan) voor jongeren om te laten zien dat het CDA vertrouwen heeft in de jongeren, daarom investeert het CDA:
1. In het onderwijs. Goed onderwijs is in het belang van jongeren én van de samenleving. Jongeren met een diploma hebben meer kans op een baan, op een inkomen en op bestaanszekerheid. Goed onderwijs zorgt ervoor dat jongeren zich kunnen ontwikkelen en het geeft een positieve ontwikkeling aan de Nederlandse samenleving. Daarom investeert het CDA in de kwaliteit van het onderwijs, in de kwaliteit van de leraren en in de kwaliteit van de leerlingen.
2. In gratis schoolboeken in het middelbaar onderwijs, ze moeten niet voor de kosten van de ouders komen. De kosten van de schoolboeken zijn de laatste jaren fors gestegen. Het CDA laat dit niet ongemerkt en ziet dit als een groot probleem voor de ouders. De middelbare scholen krijgen daarom financiering om zelf de benodigde schoolboeken voor hun leerlingen aan te kunnen schaffen. Ouders hebben zodoende meer geld voor het opvoeden van hun kinderen.
3. In de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. De collegegelden gaan niet omhoog om zo de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te waarborgen. Dit in tegenstelling tot de PvdA die de mogelijkheid om te lenen wil vergroten en de VVD die meer variatie in de hoogte van het collegegeld wil. Het CDA wil verder dat er onderzocht wordt of een gereguleerd open bestel in het onderwijs voordelen kan bieden voor het Nederlandse onderwijsbestel, voordat eventueel tot invoering zal worden overgegaan.
4. In de maatschappelijke stage. Het CDA hecht eraan dat jongeren geleerd wordt dat 'burger zijn' meer is dan 'klant zijn van de overheid.' Wij maken ons sterk voor een verplichte maatschappelijke stage van drie maanden voor middelbare scholieren. Kennismaking met vrijwilligerswerk stimuleert jongeren zich een beeld te vormen van hun rol in en hun bijdrage aan de samenleving van morgen. Ook is het weer een belangrijke extra gelegenheid om jongeren vertrouwd te maken met de waarden en normen van onze maatschappij - naast alles wat daaraan al gebeurt in gezinnen, op school en in (sport-) verenigingen. Voor jongeren is een maatschappelijke stages juist op middelbare school een uitdaging om wat te zien van het werkveld.
5. In stageplaatsen voor iedereen. Studenten worden opgeleid om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Alleen theoretische kennis is daarvoor niet voldoende. Praktijk ervaring doormiddel van een stage is noodzakelijk om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Juist onder de (allochtone) Mbo-studenten is het moeilijk om stageplaats te vinden. Het CDA keurt het af dat er gediscrimineerd wordt en vindt het een verkeerde ontwikkeling dat Mbo-studenten geen stageplaats kunnen vinden. Het CDA vindt dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoording moeten nemen om studenten een stageplaats te geven. Een goede afstemming tussen de overheid, scholen en het bedrijfsleven is daarom noodzakelijk.
6. In een betere positie starters op de woningmarkt. Op dit moment zit de woningmarkt vooral voor de jongeren op slot. Voor jonge mensen is het moeilijk om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Het CDA nam al eerder het initiatief om een starterfonds op te richten waardoor jongeren makkelijker geld konden lenen. Het CDA vindt dat dit fonds extra impuls moet krijgen om de mogelijkheid voor starters op de woningmarkt extra te vergroten.
7. In het vergroten van de veiligheid op scholen en straat. Ook voor jongeren is het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Daarom vindt het CDA dat coffeeshops niet dichtbij scholen en sportaccommodaties mogen zitten. Dat vandalisme streng aangepakt moet worden, dat jongeren veilig uit kunnen gaan, dat cybercrime wordt bestreden, dat media, scholen en horecagelegenheden aangesproken worden op toenemende maatschappelijk geweld, dat discriminatie wordt aangepakt en dat reboundvoorzieningen komen voor jongeren die moeilijk zijn te hanteren op school.

4. Welke plannen heeft uw partij met betrekking tot het onderwijs in Nederland (maximaal 300 woorden)?
Het CDA wil meer investeren in onderwijs en hecht aan de vrijheid van onderwijs in verbondenheid met de waarden van onze rechtsstaat. Het gelooft in de kracht van goed onderwijs, dit is in het belang van leerlingen én van de samenleving. Onderwijs vergroot de kansen op een baan, op een inkomen, op bestaanszekerheid. Het stelt mensen in staat om hun talenten te ontwikkelen en om een positieve bijdrage aan de gemeenschap te leveren. Niemand mag de school eigenlijk verlaten zonder afgeronde opleiding.

Goed onderwijs is er niet alleen voor hen die "goed kunnen leren". Iedereen is van waarde, ook mensen met minder capaciteiten. Het gaat er niet om wat je kunt, maar hoe je met je aanleg en mogelijkheden omgaat. We willen onderwijs dat alle leerlingen aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen, om boven het maaiveld uit te steken, om lef en ondernemingszin te tonen. In die zin wil het CDA af van een "zesjescultuur." Nederlandse onderwijsinstellingen moeten tot de top gaan horen. De collegegelden voor het hoger onderwijs gaan daarom niet omhoog om zo de toegankelijkheid van dit onderwijs te waarborgen. Doorstroming naar het hoger onderwijs moet niet worden belemmerd door selectie aan de poort.

Speciale aandacht willen we voor de groep kinderen die bij binnenkomst in de basisschool een taalachterstand heeft. Bij de inburgering zullen dus de eisen omhoog moeten. Kinderen met taalachterstanden zouden eerder naar school moeten en krijgen extra taallessen.

Er is meer aandacht gekomen voor samenwerking met bedrijven in de regio en het ouderwetse vakmanschap. Qua inhoud en niveau moet het onderwijs aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en er moeten meer mogelijkheden komen voor een leven lang leren. Kortom beter onderwijs door: dit kleinschalig te organiseren, leraren meer te waarderen, door ruimte voor initiatief van onderop. En door het afleggen van verantwoording aan ambtenaren te vervangen door verantwoording afleggen aan de ouders.

5. Vindt u dat er strengere straffen opgelegd moeten kunnen worden in Nederland, of staat u een ander beleid inzake strafvervolging voor?
Allereerst wil het CDA een einde maken versnippering van het politiebestel: door de politie meer bevoegdheden te geven, door meer rechercheurs en door een landelijk beheer van de politieorganisatie. Het CDA wil strengere controle bij doorverkopen softdrugs, strenger handhaven leeftijdgrenzen verkoop alcohol, drugs: door kinderen of ouders strafbaar stellen. Meer opsporingsmethodes (slimmere camera's, Internet, elektronisch volgdossier, sporendatabank DNA). Maar ook betere straffen, langere proeftijden, straffen moeten meer worden uitgezeten. Tenslotte wil het CDA terreur, haatzaaien en discriminatie hard aanpakken en meer aandacht voor slachtoffers, door het voorschieten van schadevergoedingen aan slachtoffers.

6. Hoe dient de Europese Unie zich volgens u verder te ontwikkelen; als een samenwerkingsverband van soevereine landen, of als een federale 'Verenigde Staten van Europa'?
Het CDA heeft zich vanaf het begin gezamenlijk sterk gemaakt voor de Europese samenwerking. Ons motto "Eenheid in verscheidenheid" is inmiddels het motto van de EU geworden. Europese samenwerking is geen einddoel, maar een uniek middel om Europeanen een veilige, vredige en welvarende toekomst te bieden. De christen-democratie heeft, i.t.t. de keuze in de vraagstelling, altijd een principiële voorkeur gehad voor het federale ideaal en staat de ontwikkeling van de EU langs federale richting voor. Het basisprincipe van een federaal Europa is een heldere verdeling van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke bevoegdheden over de verschillende bestuurslagen van de federatie. Daarmee heeft het CDA impliciet gekozen voor de communautaire methode.

7. Als Nederland opnieuw moet instemmen met een Europese Grondwet, bent u dan voor of tegen een referendum?
Het CDA is tegenstander van het referendum. Referenda scheppen onduidelijkheid over vervolgtrajecten. Bij referenda neemt men heel belangrijke beslissingen, terwijl er later niemand ter verantwoording geroepen kan worden. De mening van de Nederlandse burgers over Europese zaken moet via de gekozen volksvertegenwoordigers tot zijn recht komen.

8. Wat gaat uw partij doen om er voor te zorgen dat de samenleving, autochtoon én allochtoon, weer op een normale manier met elkaar gaan samenleven?
Nieuwkomers hebben hier te maken met omgangsvormen en onderlinge verhoudingen die vaak anders zijn dan die in hun land van herkomst. Daarnaast heeft een grote groep mensen taal- en onderwijsachterstanden. Dat belemmert hun participatie in de samenleving en hun kans op werk. Het CDA wil mensen met achterstanden van meetaf aan helpen en de problematiek bij de bron helpen aanpakken. Dat betekent: geld voor omvangrijker faciliteiten voor scholing en hogere eisen stellen aan de inburgering van nieuwkomers. Scholing is volgens het CDA in alle opzichten cruciaal. Het vergroot de kans op werk. Voor de arbeidsmarkt is het de voorwaarde voor een toereikend geschoold arbeidsaanbod en voor de stad of wijk is scholing een weg naar meer sociale samenhang. Daarnaast vindt het CDA dat burgerschap meer is dan alleen "klant" zijn van de samenleving of overheid. Burgerschap is meedoen. We geven met elkaar vorm aan de publieke moraal, aan de manier waarop we met elkaar omgaan. Fatsoen, respect en tolerantie zijn belangrijke aspecten van burgerschap. Het CDA verwacht van mensen dat ze een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat is geen vrijblijvende zaak. Maatschappelijke inzet en zorg voor anderen horen er gewoon bij. Dat betekent dat iedereen moet kunnen meedoen.

9. Hoe vindt u de houding van Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar geweest en vindt u dat deze moet veranderen?
Als premier maar ook als lijsttrekker van het CDA hecht ik sterk aan goede trans-Atlantische relaties en een goede verhouding met de Europese Unie. Nederland heeft hier in de geschiedenis altijd een belangrijke rol in vervuld, ook kijkend naar de perioden van Nederlands voorzitterschap van de NAVO. Daar mogen we als Nederland trots op zijn en dit ook in de toekomst handhaven. Juist door als bondgenoten samen te werken, komt er ook ruimte voor kritiek. Dit mag en moet dan ook openlijk geuit kunnen worden. Bijvoorbeeld Guantanamo Bay.

10. Hoe wilt u de problemen op de woningmarkt oplossen (maximaal 300 woorden)?
Het CDA wil meer keuzevrijheid voor woningzoekenden door meer nieuwbouw, een meer gedifferentieerd aanbod van woningen in vooral de steden en minder beperkende gemeentelijke regels bij de woningtoewijzing. In de Huisvestingswet is vastgelegd welke (beperkende) regels gemeenten bij de woningtoewijzing mogen hanteren. Het CDA vindt dat deze wet moet worden gewijzigd om woningzoekenden meer vrijheid te geven.

Het CDA wil daarnaast geen huurliberalisatie in een overspannen woningmarkt. Er kan volgens ons alleen tot liberalisering worden overgegaan, wanneer woningzoekenden echt iets te kiezen hebben. Kortom alleen als er voldoende wordt gebouwd! Daarnaast is het CDA voor het verder verruimen van het huurbeleid, onder voorwaarde dat de woningbouwproductie krachtig gestimuleerd wordt.

Voor jonge mensen met name is het moeilijk om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Het CDA nam al eerder het initiatief om een starterfonds op te richten waardoor jongeren makkelijker geld konden lenen. Het CDA vindt dat dit fonds extra impuls moet krijgen om de mogelijkheid voor starters op de woningmarkt extra te vergroten. Daarnaast willen we het eigen woningbezit blijven bevorderen, onder andere omdat het kopen van een woning meer aandacht voor de wijk en de omgeving genereert. De hypotheekrenteaftrek helpt daarbij en wil het CDA dan ook intact houden.

11. Kunt u aangeven waarom de wachtgeldregeling voor politici er is en wat vindt u van deze regeling?
Wachtgeld wordt toegekend in een overbruggingsperiode waarin men kan zoeken naar andere middelen van bestaan, en men nog geen aanspraak kan maken op pensioen.
De periode waarin een beroep gedaan kan worden op wachtgeld is gemaximeerd en hangt af van de periode waarin de betrokkene in het ambt gefunctioneerd heeft. Als voor het einde van de wachtgeldtermijn de betrokkene in een andere functie wordt benoemd of een andere inkomstenbron heeft gekregen, wordt het wachtgeld verminderd met het nieuwe salaris. Een politiek ambt is een risicovol vak. Als iemand van de ene op de andere dag zijn positie moet opgeven is het goed dat er aanspraak gemaakt kan worden op een beperkte wachtgeldregeling.

12. Op welke punten zou u het politieke stelsel in Nederland willen veranderen (maximaal 300 woorden)?
Het CDA is voorstander van de huidige manier waarop we de democratie hebben georganiseerd: de representatieve democratie, in een context van een samenleving waarin ook maatschappelijke organisaties verantwoordelijkheden dragen en actief bijdragen aan het publieke debat. Niet alleen omdat het praktisch gezien onmogelijk is om bij elk besluit elke kiesgerechtigde te betrekken, maar ook omdat een volk via een volksvertegenwoordiging een politiek gezicht krijgt, als het ware met zichzelf in gesprek gaat over zijn waarden, zijn toekomst, en de rol van de politiek. In een representatieve democratie worden beslissingen na een openbaar debat genomen, en die openbaarheid disciplineert: alleen wie het algemeen belang tot uitgangspunt neemt is geloofwaardig, en alleen standpunten die deugdelijk zijn gemotiveerd en op brede steun kunnen rekenen zullen overtuigen. Het proces is zo ingericht dat politiek bedrijven meer inhoudt dan het bij elkaar optellen van deelbelangen. Het is wel uitermate belangrijk dat mensen zich vertegenwoordigd voelen in het parlement, in de provinciale staten en in gemeenteraden en dat de politiek werkt met doordachte visies op de toekomst van ons land. De vitaliteit van de democratie hangt daarvan af en uiteindelijk niet van radicale stelselwijzigingen of democratische vernieuwingen.

13. Stel dat u morgen plots de president van de Verenigde Staten zou zijn. Wat zou de eerste beslissing zijn die u neemt?
Ik zou ervoor zorgen dat het Kyoto protocol nageleefd zou worden.

14. Wat is de grootste blunder of fout in uw politieke carrière tot nu toe geweest?
Dat was toen ik in een te enthousiaste bui op een skateboard ging staan. Het leverde daarentegen wel mooie journaalbeelden op!

15. Wat is uw ergste wetsovertreding ooit geweest?
Helaas een snelheidsovertreding.

16. Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt?
Neen. Ik realiseer mij maar al te goed welke schadelijke gevolgen dit zou kunnen hebben voor de gezondheid.

Het CDA is tegen het gebruik van drugs in algemene zin. We vinden dat het geen maatschappelijke norm moet zijn om drugs te gebruiken. Daarnaast wil het CDA een eind maken aan het gedogen van coffeeshops, te beginnen met een vermindering van het aantal coffeeshops, in het bijzonder in de buurt van scholen. Scholen, sportaccommodaties, kinderspeelplaatsen en hun omgeving moeten drugsvrij zijn. Doorverkoop van sofdrugs buiten de coffeeshop om wordt harder aangepakt. Met name, maar zeker niet alleen de grote steden ondervinden daarvan overlast. Illegale hennepteelt wordt bestreden door een intensieve (internationale) samenwerking tussen overheidsdiensten en bedrijven en door koppeling van bestanden. Growshops zijn te vaak leverancier voor illegale hennepteelt. Zij worden strenger gecontroleerd. Als blijkt dat ze met illegale hennepteelt van doen hebben volgt sluiting.

17. Downloadt u weleens muziek via zogenaamde peer-to-peer-netwerken?
Neen. Ik heb daar niet eens de tijd voor dit te doen!

Deze vraag raakt aan het auteursrechtenbeleid, hoewel peer-to-peer-netwerken of het "filesharing" een aparte positie in dit geheel innemen. Het downloaden van muziek of andere bestanden via een dergelijk systeem is namelijk in principe wel toegestaan; het uploaden of aanbieden van bestanden niet. Volgens de auteurswet mag je muziek voor eigen gebruik downloaden. Maar veelal worden dit soort programma's gebruikt voor het illegaal verspreiden en kopiëren van bestanden.
Voor het CDA is het van groot belang dat auteursrechten gehandhaafd worden. Artiesten, schrijvers, en andere rechthebbenden moeten er van op aan kunnen dat hun werk beschermd wordt. Het CDA vindt dat illegaal kopiëren niet hoort. Gezien de razendsnelle ontwikkelingen rondom het internet is het des te belangrijker dat de auteurswet aangepast wordt zodat ook de moderne mogelijkheden aan banden gelegd wordt. Maar het auteursrechtenbeleid mag de toegang tot het internet niet afremmen. Om die reden staat het CDA kritisch tegenover heffingensystemen voor bepaalde websites. Samen met de sector (rechthebbenden, belanghebbende auteursrechtenorganisaties en producenten van zowel muziek als geluidsdragers, zoals MP3-spelers) moet de overheid tot een werkbaar en rechtvaardig systeem van auteursrechtenhandhaving komen. De voorkeur gaat wat het CDA betreft uit naar een Europese aanpak; het internet kent immers geen grenzen.

18. Met welke politicus, die niet afkomstig is uit uw eigen partij, kunt u het beste opschieten en waarom?
De heer Van der Vlies van de SGP is een zeer sympathieke, deskundige en gewaardeerde collega lijsttrekker.

19. Kunt u in maximaal drie zinnen vertellen waarom we juist op uw partij moeten stemmen?
Stemmen op het CDA is de beste garantie voor een toekomstbestendig Nederland. Kies voor een partij die staat voor welvaart, zekerheid en respect en een solidaire samenleving met goed onderwijs, veiligheid en goede sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Kies voor de toekomst. Kies voor elkaar. Stem CDA.

20. Tot slot: kende u de website FOK! (www.fok.nl) al?
Neen, maar na vandaag zal ik deze site vast eens gaan bezoeken! Dank voor uw belangstelling.