Logitech voor Apple

3. Slim Folio

 

Logitech heeft ook een hoes inclusief toetsenbord ontworpen voor de iPad. Apple heeft er zelf ook een, maar ja, dat heeft een prijskaartje van meer dan 179 euro voor mijn oudere iPad. Logitech heeft een oplossing voor een kleine honderd euro, dus die wilde ik eens uitproberen.

De buitenkant van de hoes is stevig gebouwd, die kan wel tegen een stootje. Door de hoes open te klappen kun je de iPad in een magneet-gleuf zetten, zodat je een rechtopstaand scherm hebt en het toetsenbordje op de tafel. Als je de iPad los zou willen maken van de hoes dan kan dat, al is het even uitzoeken hoe dat het makkelijkst kan. Tip gebruik de hoekjes aan de vouwkant, dat gaat een stuk makkelijker. Als je het geheel dichtvouwt dan sluit het allemaal goed aan. Dat doet ie niet als je de iPad wil gebruiken zoals je gewend bent, met het toetsenbordje achter de iPad gevouwen. Je kunt het toestenbord naar buiten gekeerd hebben, dan voel je de hele tijd die toetsen. Ze functioneren overigens dan niet, gelukkig. Je kunt ook het toetsenbord naar binnen gekeerd hebben, maar dan heb je een wankel geheel in handen.

Slim Folio voor iPad (Foto: Logitech)

Op het toetsenbordje zitten wat sneltoetsen. Je kunt bijvoorbeeld Siri aan het werk zetten, een zoekopdracht doen, de taal van het toetsenbord wisselen, het toetsenbord op het scherm tevoorschijn toveren, en dan zijn er nog de mediaknoppen. Er is ook een knop om naar het thuisscherm te gaan. Als je die langer ingedrukt houdt krijg je ook Siri.De toetsen voelen wat goedkoper aan, zeker als ik deze vergelijk met de MX Keys van hierboven. Maar dat is het minste probleem.

Het grote probleem is dat je eigenlijk een touchscreen met een toetsenbord wil bedienen. Applaus voor Apple zelf, want ik vind het helemaal niet veel handiger om met een extern toetsenbordje te werken. Het is fijn dat je de iPad rechtop kan zetten, maar eerst moet ik inloggen met de homeknop. Dan moet ik de app aantikken die ik wil gebruiken. Ik pak bijvoorbeeld Safari. Dan moet ik eerst op het invoerveld tikken van de browser of Shift-TAB op het toetsenbord, zodat ik de URL kan intypen via het externe toetsenbord. Als ik bijvoorbeeld Google pak, dan kan ik direct zoeken, maar daarna moet ik of al tab-gebruikend naar de juiste link, of toch maar weer met mijn vinger op het scherm tikken.

Slim Folio voor iPad (Foto: Logitech)

Als je browset met een extern toetsenbordje dan ben je eigenlijk de toegankelijkheid van pagina’s aan het testen. En dat schort nogal eens, helaas. Tab doet niet altijd wat je hoopt, dus dan moet je toch maar weer terug naar het scherm. Dit is natuurlijk niet de schuld van Logitech, maar het laat je wel denken of een extern toetsenbordje voor een iPad bestaansrecht heeft voor casual gebruik. Gebruik je het vaak voor bijvoorbeeld Pages, dan heb je dit probleem niet, al moet je wel heel wat sneltoetsen gaan leren. Apple is wel bezig het wat toegankelijker te maken, maar je zult toch veel op internet moeten zoeken om sneltoetsen te leren, want ze staan nergens in de apps.

Voor bescherming werkt het zeker, en als je veel wil typen is het erg fijn, maar om als hoesje te gebruiken als je het gewoon wil vasthouden vind ik de Slim Folio niet zo handig. Wil je meer doen, dan wordt het heel veel sneltoetsen leren, of gewoon een bluetooth muis verbinden, dan kun je de iPad als een laptop gebruiken. Al zou ik dan liever de MX Keys en MX Master combineren, dat werkt namelijk ook en dan heb je een beter toetsenbord. Alleen zul je dan wel moeten zorgen dat je iets hebt om de kijkhoek te krijgen die deze cover je levert.