Telefoon: Elephone P9000: Een nieuw flagship?

6. Prestaties, software & batterij

Prestaties

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen, waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Elephone P9000 in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6755 (Helio P10) processor geklokt op 2GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 3GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

Elephone P9000 Benchmarks

Elephone P9000 Benchmarks

Elephone P9000 Benchmarks

Zoals te zien is, zijn er in de benchmarks weinig afwijkende resultaten te vinden. De Mediatektoestellen moeten het nog steeds doen met een oudere GPU die mijlenver achterblijft bij de Snapdragon 801 en latere oplossingen. De verdere prestaties zijn in de prijsklasse waarin het toestel opereert zeer goed vergelijkbaar of zelfs beter dan de Snapdragon 615/617. 

Wil je een speciale benchmark zien? Of heb je tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.

Connectiviteit

Hieronder kan je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS:

De GPS van het toestel is een dikke prima. Niet alleen kan het toestel binnen enkele seconden veel satelieten zien, maar hij heeft ook snel een lock. 

Helaas heeft het toestel af en toe nog wel last van drift; navigeren ging in de regel prima, maar ook het uitbroeden van eieren ging vrijwel automatisch als je binnen zat met je telefoon (drift). Sport tracking zal bij lage snelheden en onder bomen dus wellicht ook wat problemen op. 

Wifi

De Elephone P9000 is uitgerust met een standaard MTK radio, deze chipset heeft naast de WIFI ook de GPS en andere mobile connecties aan boord. 

De WIFI radio heeft WIFI op zowel 2.4GHz alswel 5GHz, wel ontbreekt ondersteuning voor WIFI AC. Dit is wat mij betreft een gemiste kans. Het bereik is redelijk maar niets bijzonders. De diverse updates hebben het bereik van de Elephone P9000 wel iets beter gemaakt maar zo goed als bij de Blackview BV6000 is het lang niet. 

Vooral de 5GHz verbinding is erg beperkt en is op een 5/6 meter van het accespoint al een stuk minder snel. 

NFC

NFC werkt, het betalen met NFC heb ik gemengde ervaringen mee, het werkt bij de ene bank wel en bij de andere bank niet afhankelijk van de veiligheid. 

Zo werkt de Rabobank-app bijvoorbeeld niet en ook Android Pay zal niet werken. Dit komt deels door de Mediatek implementatie van NFC waar een deel van de beveiliging ontbreekt. In de CM 13 ROM die op XDA en het forum van Elephone te vinden zijn zou dit wel moeten werken. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

 3G / 4G

De Elephone P9000 werkt op de volgende 4G banden: 

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar boven de 75Mbps ben ik ruim uitgekomen (91 Mbps). 

Software / Android

De Elephone P9000 komt met Android 6.0 geinstalleerd en heeft, sinds ik het toestel ontvangen heb, al diverse updates gehad, niet alleen plette Elephone hiermee bugs maar ook de Android patch versie is een aantal keren verhoogd, het is goed om te zien dat Elephone ook de veiligheidspatches installeerd. 

Na mijn review van de Elephone P7000 ben ik altijd wat sceptisch gebleven over het merk en haar updates, bij de Elephone P7000 maakte de ene update het andere weer stuk. Gelukkig lijkt Elephone de boel nu iets beter onder de knie te hebben. De updates repareren vaak de problemen zonder andere problemen naar boven te laten komen. Daarnaast lijkt het dat de issues die worden aangedragen door gebruikers op het forum ook daadwerkelijk op de buglist worden opgenomen (en gepoogd wordt deze te repareren). 

Ondanks diverse updates is het systeem nog niet perfect, zo kan de batterij nog zeker iets beter. Daarnaast is zijn er een paar kleine software design issues waar ik de keuze niet van snap. Zo heb je de shutter knop of keuze knop die links op het toestel te vinden is. Met deze knop kan je een snelkoppeling instellen naar een bepaalde app (meest logisch de camera, geeft Elephone ook zelf aan). Maar ondanks dat werkt de knop alleen wanneer het scherm aan staat en werkt de knop binnen de camera niet als sluiterknop. Dingen die zeker te realiseren zijn zoals we ook op de Blackview BV6000 hebben gezien. 

Het toestel blijft relatief snel na een paar weken gebruik en crashes en andere vervelende bugs zijn niet aanwezig/uniek. De software van de P9000 is uitgerust met een sobere skin en er worden weinig apps meegeleverd. Wel vinden we op het toestel diverse (extra) instellingen en opties.

Elephone P9000 Interface 1

Elephone P9000 Interface 2

 

De Harlequin LED is te vinden onder het scherm, de duur van de LED is in te stellen (hoe lang moet hij knipperen na een notificatie). Helaas is de kleur van de LED alleen wit waardoor verschillende meldingen weergeven niet mogelijk zijn. 

Elephone P9000 Interface 3

Elephone P9000 Interface 4

Elephone P9000 Interface 5

Laser focus is een functie die naar mijn idee van beperkte waarde is; het zou moeten helpen focussen maar werkt alleen bij macro foto's. 

De Elephone P9000 heeft maar één soft touch knop onder het scherm in plaats van de gebruikelijke 3 knoppen. Eerst was de knop niet perfect en weigerde deze af en toe dienst, dan ben je dus aangewezen op de onscreen knoppen die je aan kan zetten. 

Maar na een update werkte de knop weer goed, het is even wennen maar na een goede week greep ik niet meer mis. Het enkel, dubbel of lang klikken werkt prima. Ik snap niet helemaal waarom het toestel maar één knop heeft, maar deze oplossing valt mee te leven / werkt prima. 

Al met al is de Elephone P9000 qua software redelijk; maar er zijn zeker nog diverse puntjes ter verbetering. 

Dat Elephone commitment heeft blijkt uit het feit dat ze de source gereleased hebben, er is echter een máár. De source lijkt nog niet compleet, Elephone heeft beloofd om de volledige gegevens binnenkort wel vrij te geven. Ook is er voor de Elephone P9000 een CM13 rom in ontwikkeling; nog niet geheel bug-vrij maar de ontwikkelingen zijn veelbelovend. 

Ik hoop dat Elephone woord houdt en de source in zijn geheel vrijgeeft. Bij andere toestellen heeft dit gezorgd voor een flinke boots in (goede) ROMS en langdurige ondersteuning. 

Batterij: 

 Geekbench batterij P9000

Geekbench uren

De Geekbench score geeft een relatief beeld, de score geeft weer hoeveel data de telefoon heeft kunnen verwerken todat de telefoon uitvalt. 

Daarnaast geeft het ook een totaalscore waardoor je kan zien na hoevele uren het toestel uit is gevallen. Met 7.07 doet de Elephone dit niet slecht, het is een redelijk gemiddelde score.

 P9000 Video uren

Ook in de video test zet de Elephone een redelijke score neer. Het toestel draait hierbij een video van 4 minuten op een helderheid om en nabij de 200 cm/d in een loop totdat het toestel leeg is. Het toestel weet het hierbij 10 uren vol te houden. 

Het laden van het toestel met de snellader ging met de ROMS voor die van Juli goed; het toestel laadde daarbij in een redelijke snelheid van 70-90 minuten tot 90% batterij. Helaas lijkt dit met een latere update te zijn verdwenen, als ik het goed begrijp komt deze feature in een volgende update weer terug. 

Ook de QI laden werkt goed en het toestel hoef je gelukkig niet heel exact te positioneren zoals bij andere toestellen wel eens het geval is.