Tom Odell - Wrong Crowd

Begin april was daar dan eindelijk de aankondiging na de toegenomen activiteit van Tom Odell op de sociale media. Zijn nieuwe album zal er in juni dan eindelijk komen. Na de hitsingle 'Another Love' en het bijbehorende album was het namelijk qua nieuw materiaal akelig stil geworden rond de Britse zanger. Wrong Crowd zou worden geproduceerd worden door Jim Abbis, die eerder werkte met The Arctic Monkeys en Adele, dus dat beloofde wat. Is het de Brit gelukt om nog meer mensen voor hem te veroveren?

De plaat gaat gelijk van start met de titeltrack 'Wrong Crowd', waarmee ook gelijk het verhaal van start gaat dat Odell wil vertellen. In een interview verklaarde hij namelijk dat het album gaat over "een man die gevangengehouden wordt door zijn kindertijd. Hij wil er naar terug, maar meer naar de onschuldigheid die dat bood, in de perverse wereld waarin hij nu leeft." Met het daaropvolgende nummer, genaamd 'Magnetised', maakt Odell echter meer indruk. Die track staat als een huis en neigt zelfs heel even naar de danceregionen af te reizen, het blijft echter zeer beschaafd, iets waar Odell dan ook bekend om staat. Het thema wordt ook goed duidelijk in 'Concrete', waarin verteld wordt over een verlangen naar een verlaten persoon en waardoor de verteller op een bed van beton moet slapen, terwijl hij steeds terugdenkt aan die ene persoon. 

De pianoklanken van Odell komen het best tot zijn recht in 'Still Getting Used To Being On My Own', dat een bluesachtige sfeer over wil brengen en daar voor een groot deel in slaagt. Deze plaat is een vage herinnering aan 'Another Love', maar dan met een stuk opgewektere melodielijn. Wat daar op volgt is een symfonisch nummer dat omslaat naar een uptempo dramamelodie, met ook nog een poppysausje daaroverheen. 'Silhouette' is een nummer dat misschien meerdere keren beluisterd moet worden om gewend aan te raken, een effect wat vergeleken kan worden met het effect dat 'Send My Love (To Your New Lover)' had op het album 25 van Adele, een nummer dat er ook als een vreemde vogel een beetje tussenuit stak, maar uiteindelijk wel werd gekozen als single van het album. Er is dan ook een grote kans dat dit de single wordt na uitkomst van het album. Zoals gezegd werd 'Wrong Crowd' al uitgebracht en zijn ook 'Magnetised' en 'Constellations' al te vinden op YouTube en de muziekstreamingskanalen.

Wrong Crowd is een geslaagd album, op het punt dat het een krachtig verhaal weet te vertellen door de juiste mix van de nummers. Er staan nummers met hitpotentie op het album, maar ook de underdogs ontbreken niet en het is dan ook de vraag of er op veilig gespeeld wordt, of er een underdog als bijvoorbeeld 'Jealousy' gekozen wordt om de singlefunctie te gaan bekleden. Een ding is zeker: we zijn nog lang niet van deze gevoelige jongen uit Chichester af.