Oukitel K4000 Pro; Een kwart kilo telefoon

3. Bouwkwaliteit & Uiterlijk

De Oukitel K4000 pro lijkt van van voren gezien een dertien in het dozijn toestel. Geen mooi design of speciale materialen die het toestel een eigen look geven. Het is een simpele rechthoek met afgeronde hoeken.

Aan de voorkant van het toestel vinden we een 5 inch scherm. Het toestel meet 72x145 millimeter, met een 5 inch scherm zorgt dit voor een lage screen-to-body ratio van ~64%

Oukitel K4000 pro voor/achterkant (Foto: RobertNL)


Wat wel opvalt is dat het toestel dik is, dit probeert Oukitel te verbloemen met een metalen rand en afgeronde achterkant maar dit lukt maar deels. Er is de afgelopen weken meermaals het woord koelkast geroepen door mensen. En naast zo dik als een koelkast komt het toestel met zijn 245 gram ook qua gewicht een eind in de richting.

Zoals met alle budget toestellen uit China en Nederland is het altijd weer afwachten hoe een toestel qua bouwkwaliteit en afwerking uit de verf komt. Veel goedkope toestellen kennen geen metalen behuizing of glazen achterkant en mede daardoor voelen de toestellen soms verre van premium, of zelfs erg goedkoop aan.

Oukitel K4000 pro dikte (Foto: RobertNL)      Oukitel K4000 pro simkaartslot (Foto: RobertNL)

De metalen rand in deze prijsklasse is een leuke extra die het toestel er iets meer luxe laat voelen en uitzien. De achterkant van het toestel is gemaakt van plastic met een soort krokodillenleer look, dit zorgt voor de nodige grip maar of het een upgrade is van de rubber-gevoel achterkant van de normale K4000 valt te betwijfelen. 

Tijdens de review periode heeft het toestel zich goed gehouden en geen gebruiksschade opgelopen. De metalen randen zijn niet gekrast en ook het glas van het toestel is nog gaaf. Wat ik mij wel afvraag is hoe de achterkant zich gaat houden na langere tijd; een witte achterkant met ribbeltjes kan wel zorgen voor een verkleurde achterkant op termijn.

Aan de bovenkant van het toestel vinden we een micro USB en koptelefoonaansluiting, wat mij betreft had hier al best een USB C aansluiting op mogen zitten. 

Aan de linkerkant van het toestel vinden we de aanknop. Deze knop heeft een beetje speling en reageert op ons review toetstel het beste waneer je deze onderaan het knopje indrukt. Het knopje zit verder op een prima locatie om in te drukken wanneer je het toestel normaal vast hebt. Aan de rechtkant van het toestel vinden we de volumeknop die ook werkt als sluiterknop, ook deze knop heeft een klein beetje speling maar werkt verder goed.

Onder het scherm van het toestel vinden we drie aanraakknoppen: Menu, Home en Terug. De keuze voor de menu knop valt hier op omdat deze in Android 5.1 eigenlijk niet nodig is. De software geeft helaas, in tegenstelling tot sommige andere toestellen niet standaard de keuze om dit te veranderen. Aan de bovenkant van het scherm vinden we een front facing camera, speaker en een nabijheids- en lichtsensor.

Aan de achterkant van het toestel vinden we een speaker en de camera en flitser. De speaker klinkt ondanks dat deze mono is verrassend goed voor een toestel in deze prijsklasse, wel is de positie op de achterkant een nadeel omdat deze dempt wanneer deze op de tafel ligt.

Als we de achterkant van het toestel verwijderen vinden de een forse 4600mAh verwijderbare batterij, twee micro simkaart sloten en een micro SD kaart slot.