ELE Explorer actioncamera

 

Al wanneer je de doos ziet en opent valt de gelijkenis op met de SJCAM-modellen. Als je de camera uit de case haalt en bekijkt, lijkt de Explorer een regelrechte kloon. De knoppen, het display, eigenlijk alles is identiek aan de SJCAM. Natuurlijk hoeft dat niet erg te zijn, de SJCAM is immers weer een ‘kopie’ van de GoPro, maar dan wel eentje die het aardig goed doet.

De Explorer voelt stevig aan, alle knoppen zitten netjes in de behuizing en nergens voelt de camera goedkoop aan. Ook de case en andere accessoires zijn van goede kwaliteit. Vooral bij de waterproof case is het voordeel dat de knoppen goed in te drukken zijn, iets wat bij de SJCAM soms wat stroef gaat. Op de afwerking valt weinig aan te merken.

Het scherm

De Explorer heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Xiaoyi action camera een 2” display. Op dit display kan je door het menu bladeren, live preview bekijken of opnames terugkijken. Het display heeft een lage resolutie maar is toch goed bekijkbaar. 

Opties

Volgens de specificaties ondersteunt de Explorer opnames van 4K op 15fps. In werkelijkheid zal je dit niet gebruiken. 15 frames per seconde is gewoon te weinig om acceptabel te kunnen opnemen. De volledige lijst van ondersteunde resoluties is:  

  • 4K (3840*2160) @ 15fps
  • 2.7K (2688*1520) @ 30fps
  • 1080P (1920 x 1080) @ 30/60fps
  • 720P (1280*720) @ 30/60/120fps

In de praktijk is 1080P @ 60fps toch wel de beste resolutie om opnames te doen, of 720P @ 120fps voor slow motion.

Op de camera kan je door middel van de knoppen heel makkelijk wisselen tussen de verschillende opname resoluties, en ook tussen de video en foto functie. Die foto functie ondersteunt foto’s van 5, 8, 10, 12, 14 en 16MP. Echter als je boven de 8MP gaat zie je weinig verschil tussen 8 en 16MP. Dit kan onder meer komen door de gebruikte chipset. Deze is maximaal 4MP, alles daarboven wordt softwarematig geïnterpoleerd.

Een feature die je vrij weinig terug ziet op budgetcamera’s ontbreekt ook bij de Explorer: OIS (optical image stabilization). Deze optie zie je wel terug op bijvoorbeeld de duurdere GoPro’s. Dit maakt het gebruik van de Explorer voor sporten zoals mountainbiken wat minder interessant door het schokkerige beeld. Wil je deze camera gebruiken met een drone dan is een gimbal aan te raden.

Software

De Explorer beschikt over een wifi connectie. Deze is met één knop aan te zetten op de camera waarna je met je telefoon verbinding kunt maken. Via de Android app kan je dan een preview zien van het beeld, instellingen veranderen, opnames starten en terugkijken. De app heeft een simpele interface en is makkelijk te bedienen. Wel ondervond ik problemen met slow motion opnamen. Na het starten van de opname via de app liep op de telefoon het beeld vast. Bij lagere framerate was dit geen probleem.