Pipo X7, Windows 8.1 Mini PC voor minder dan ¤100

Prestaties

 

Natuurlijk heb ik de Pipo aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box vaak prima. Voor meer informatie over de software is meer te lezen op de volgende pagina.

Processor 

De processor in de Pipo X7 is een Intel Atom Z3736F. Deze processor is natuurlijk geen hoogvlieger en bedoeld voor heel simpel gebruik. Hij heeft 4 cores, geklokt op 1.33GHz met een turbo tot 2.16GHz. De GPU is geklokt op 313 / 646MHZ (normaal / turbo). Dit zou qua snelheid overeen moeten komen met de mid-high ARM-chipsets van dit moment.

Connectiviteit

De connectiviteit van een pc is natuurlijk belangrijk; bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de tv-box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WiFi gedaan.

WiFi

Tijdens een test van de WiFi op afstand haalde ik een downloadsnelheid van 12mbit down en 4mbit up, dit lijkt een prima doorvoersnelheid voor Netflix, Youtube en films met een niet te hoge bitrate. De afstand tot het WiFi-accespoint was ongeveer 9 meter, 1 verdieping en 2 muren.

Daarnaast heb ik ook intern getest met diverse filetransfers en dichterbij de router (3 meter, 2 muren). Hier kwam een gemiddelde van 33mbit down en 30mbit up uit. Prima snelheden dus.

Natuurlijk hangt de WiFi-performance altijd af van de hoeveelheid aanwezige WiFi-netwerken in de buurt en je eigen instellingen. De genoemde snelheden zijn dus een indicatie.

Ethernet

Een speedtest plaatsen heeft weinig zin; hij trekt mijn verbinding met gemak vol.

Bij verdere tests zie ik (interne) downloadsnelheden van ongeveer 90 Mbps up en down. Ook deze snelheden zijn natuurlijk afhankelijk van je netwerk. Maar 90 Mbps lijkt mij in de meeste gevallen voldoende.

Flash, USB snelheid

Allereerst heb ik een test gedaan van het interne geheugen van de X7.

pipox7-20 (Foto: RobertNL)

Daarnaast heb ik ook een HDD getest via de USB 2.0-aansluiting. Dit leverde de volgende score op.

pipox7-21 (Foto: RobertNL)

Het gemis van USB 3.0 op de Pipo X7 is wel aanwezig, snellere lees- en schrijfsnelheden zijn niet alleen fijn voor een snellere bestandsoverdracht maar zorgen er ook voor dat je programma's op een externe schijf kan installeren zodat je om het beperkte geheugen heen kan werken en toch nog snel op kan starten.

Verbruik

Aangezien de Pipo wordt geadverteerd als zijnde een zuinige pc heb ik dit natuurlijk ook even nader bekeken. Tijdens diverse testen kwam ik tot de volgende waarden.

De waarden zijn gemeten met een VOLTCRAFT 4000 Pro D.

  • Adapter: 0.31 Watt
  • PIPO Uit: 1 Watt
  • Boot: 8 Watt
  • Idle: 6.81 Watt tot 7.11 Watt
  • Full load: 12 Watt