Pipo X7, Windows 8.1 Mini PC voor minder dan ¤100

Design en bouwkwaliteit

 

Vergeleken met de MiniX Z64 heeft de Pipo X7 wel een wat grotere behuizing, maar nog steeds is het een vrij compacte pc. Het kastje lijkt prima in elkaar te steken met een zeer stevige aluminium behuizing die in zwart en zilver beschikbaar is. Het kastje is zwaar genoeg om niet direct van een tafel getrokken te worden als er een paar kabels aan trekken.

 

Aan de voorkant van de Pipo X7 vinden we de aanknop met daarnaast een rood ledje. Dit ledje is niet enorm fel, maar dat zou je als storend kunnen ervaren. Zelf had het ledje van mij wel iets mooier weggewerkt / minder fel mogen zijn.

pipox7-4 (Foto: RobertNL)
Daarnaast vinden we dan weer 2x een USB 2.0-poort. Naast deze poorten kan je een 3.5mm-aansluiting vinden. Zelf had ik de 3.5 mm-aansluiting liever op de achterkant van het kastje willen zien. Nu zit je, wanneer je boxjes hebt aangesloten, altijd met een kabeltje aan de voorkant.

Aan de rechter- en linkerkant van de X7 vinden we alleen wat gaten, dit is waarschijnlijk voor de koeling.

pipox7-4 (Foto: RobertNL)

Aan de onderzijde vinden we, zoals te zien is, nog meer gaten (voor de koeling?) en diverse logo's en serienummers.

pipox7-5 (Foto: RobertNL)
Aan de achterkant vinden we van links naar rechts de niet-verwijderbare WiFi-antenne, een micro-SD-kaartslot (tot 64GB getest), 2 USB 2.0 poorten en een gigabit ethernetpoort.

pipox7-6 (Foto: RobertNL)
Al met al is de hardware prima, zeker met de prijs in het achterhoofd. Zoals aangegeven zou ik graag de poorten wat willen verplaatsen, de audio (ook) aan de achterkant willen zien en ook een extra USB aan de achterzijde zou niet vervelend zijn. Ook een USB 3.0-poort zou de Pipo niet misstaan, theoretisch gezien was dit mogelijk aangezien de chipset 1 USB 3.0-poort ondersteunt.

Daarnaast is het jammer dat de WiFi-antenne niet makkelijk te verwijderen is. Zeker gezien deze met een ethernetaansluiting niet altijd nodig is.

Wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld en voelde soms wat warm aan. Throttling lijkt dan ook regelmatig voor te komen bij de Pipo X7. Dit is met wat aanpassingen wel op te lossen.

Tijdens de benchmarks die hieronder te vinden zijn kwam ik aan de buitenkant van het kastje (onderkant) op temperaturen van rond de 33 graden uit. Zeker doordat de bovenkant niet direct in contact staat met de chipset vond ik die met 31 graden ook warm.