Stealth Inc: A Clone in the Dark

'Stealth Bastard: Tactical Espionage Arsehole' moet wel een van de beste gametitels ooit zijn. Bijna twee jaar later verschijnt de game opnieuw met het mindere 'Stealth Inc: A Clone in the Dark' op de PlayStation-platformen. De nieuwe naam mag dan iets minder bijzonder zijn, de game zelf is nog altijd vrij uniek.

Stealth Inc is een 2D stealth/platformer/puzzelgame-hybride. Het doel is om al dan niet ongezien door bepaalde hindernissen te manoeuvreren, terwijl je onderweg bijvoorbeeld schakelaars en dergelijke in de juiste volgorde activeert. De tachtig levels in de game zijn lekker kort, toch kunnen ze behoorlijk belastend zijn. De game vergt niet alleen goede hand-oog coördinatie, maar dus ook het nodige denkwerk.

Het spel heeft wat weg van Portal. Je bent een kloon die uit de helse testfaciliteit probeert te ontsnappen. Elke keer dat je sterft, speel je dus in feite met een nieuwe kloon. In elk level wordt er door een onbekende computer of persoon tekst op de muur geprojecteerd. Af en toe krijg je tips of een complimentje, maar vaak denigreert het je op een geinige manier. Klinkt bekend, of niet?

Super Meat Boy
De vergelijkingen houden maar niet op, want Stealth Inc lijkt ook op Super Meat Boy. Niet alleen door de relatief hoge moeilijkheidsgraad, maar ook door het feit dat sterven amper voor frustratie zorgt. De game zorgt ervoor dat er geen laadtijden zijn zodat je het onmiddellijk nogmaals kunt proberen.

De game bevat acht 'werelden' en in elke wereld wordt er een nieuwe gameplaymechaniek geïntroduceerd. Zo krijg je in wereld 2 plotseling te maken met lopende robots en in wereld 6 moet je de muzikale vloeren zo min mogelijk aanraken. Dit houdt niet alleen de game vers, maar de leercurve blijft erdoor lekker soepel.

Gelukkig maar, want andere aspecten van Stealth Inc gaan op den duur wel vervelen. Zo verschillen de levels grafisch amper van elkaar. Het zijn allemaal donkere rechthoekige kamers met wat lasers hier en daar. De muziek, een handjevol tracks die zich eindeloos blijft herhalen, draagt ook bij aan het gevoel van monotonie.

Portal
Het is al pittig om de game uit te spelen, maar de echte liefhebber gaat natuurlijk voor S-ranks in alle levels. Om dat te krijgen moet je het level in één keer binnen een tijdslimiet uitspelen zonder dood te gaan en vaak mag je ook niet gezien worden. Verder zit er in elk level een 'helix' ergens verstopt. Met S-ranks en helices speel je weer wat extra, ook extra moeilijke, levels vrij.

In Europa kun je binnen twee weken na de release van de game de 'Teleporter Chambers'-DLC downloaden. De twee nieuwe werelden die je daarmee krijgt maken dit spel echt een 2D Portal. In plaats van schieten gooi je de portals met de hand, wat ik jammer genoeg nogal onhandig vind werken. Goed, niet te veel zeuren over gratis content.

Stealth Inc: A Clone in the Dark is duidelijk beïnvloed door andere games, desondanks weet het, door meerdere genres goed te mengen, iets unieks te bieden. De productiewaardes zijn wat aan de lage kant, waardoor de graphics en de muziek geen indruk maken, maar dat kan deze hardcore 2D-game weinig deren.

Gespeeld op PS Vita, je krijgt de PS3-versie er gratis bij. Ook beschikbaar voor pc, Mac en Linux.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.